Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Aceleasi realitati pot fi privite din perspective diferite - indemn la deschidere in (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16607)

cezar_ioan 20.07.2013 13:01:31

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 527089)
O fi postarea domnișoarei cum spui tu frate drag dar prin punctele esențiale ii cam trebuie nitica smerenie. Părerea mea, hac.

Frate Dragoș, tinerețea se smerește: pur și simplu urmîndu-și rostul...:)
Să nu cerem unei domnișoare smerenia unei femei care a îmbătrânit în lumea asta înrăită. Că o forțăm să devină prefăcută, vicleană, fățarnică. În definitiv, cam cum se întâlnește, vai, atât de des.

Smerenia e una, dar se manifestă în chipuri variate, până la forme care par contrarii. Așa cred, nu vă fie cu supărare, frate bun.
Doamne ajută!

P.S. Firea găzduită în ipostasuri diferite, la noi oamenii, rodește diferit. Uneori perspectivele diferite nu se datorează firii comune, esenței de creștin, ci doar însușirilor personale.
Firea și ipostasul nu zac alăturea în om, ci se contopesc. Iar noi, zărind de fapt însușirile persoanei, ne facem impresia că i-am întrezărit esența. Că i-am surprins adevărata natură. Fals! Vedem doar conduite și manifestări, însă cum anume le interpretăm și ce-or însemna ele de fapt, asta ne cam depășește. Ți-o spun ca psiholog, care nu dau doi bani pe teste psi și pe impresiile culese în urma câtorva întâlniri. Cred mai mult în vorba românească, aia cu mâncatul sării și cu-o viață întreagă...:)

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 13:08:38

Dragul meu prieten poet Ioan,tu ai un frumos dar sa vezi lucrurile din partea lor cald-luminoasa.Am cutreierat toate tarile majoritar catolice ale Europei si sunt oameni ca si restul,cu bune si rele,cu realizari sau dezamagiri,din acest punct de vedere nu am simtit nici o diferenta fata de ei.Cu multi m-am inteles chiar foarte bine,dpdv religios fiecare ne-am vazut de treaba noastra.Am vizitat si eu lacasurile de cult catolice,am citit carti despre catolici sau scrise de catolici,am trait si muncit alaturi de ei.Este o lume cu lumini si umbre,ca peste tot,pe anumite aspecte stau mai bine ca altii pe altele stau mai prost.Cum ii judeca Dumnezeu nu este treaba mea.Mai ii ironizez si eu din cand in cand,amical,ca sa nu-si iasa din mana si sa faca diabet de la atata dragoste ce pare a pluti feeric in aer :) Cand timp imi respecta optiunile si eu procedez la fel,este loc pt toti sub soare,cum va fi dincolo vom vedea la timpul potrivit.PS:am colindat toata Italia,toata,de la nord la sud si invers,de trei ori.Nu le-am demolat statui cu sfinti si nu m-au ars pe rug :) La Vatican mi-am facut poze inclusiv cu garzile elvetiene,a fost foarte tare,mi-am pus kilt si ei cu echipamentul lor unic :)

Ar trebui sa fiu mai rau nu-i asa,sa musc din ei cu sete fino alla morte si eventual dincolo de ea :) Pitbull-ul calvin musca din papalitatea decazuta,aux armes citoyens,hihi :)

Decebal 20.07.2013 13:53:17

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527093)
Mergeți în Valencia, să adunați portocale nu pe plantație, ci din curtea mânăstirii, la plimbarea de seară... Ca turiști, se înțelege, spre luare aminte.

Tot ca turiști le recomand și eu spaniolilor "catolici" să meargă pe la Jasenovac precum și prin Croația poate mai văd urmele celor câteva sute de mii (unii istorici croați spun doar câteva zeci de mii) de sârbi ortodocși tăiați pe capete până la moarte de către fasciști și de către unii papistași doar pentru faptul că erau sârbi și ortodocși. Asta, evident, ca să le dau spaniolilor de Valencia doar o sugestie de destinație turistică pentru a vedea și ei roade ale "credinței catolice", altele decât alea care le sunt livrate de propaganda oficială, și tot așa spre luare aminte.

Theodore_of_Mopsuestia 20.07.2013 13:56:37

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 527097)
Dragul meu prieten poet Ioan,tu ai un frumos dar sa vezi lucrurile din partea lor cald-luminoasa.Am cutreierat toate tarile majoritar catolice ale Europei si sunt oameni ca si restul,cu bune si rele,cu realizari sau dezamagiri,din acest punct de vedere nu am simtit nici o diferenta fata de ei.Cu multi m-am inteles chiar foarte bine,dpdv religios fiecare ne-am vazut de treaba noastra.Am vizitat si eu lacasurile de cult catolice,am citit carti despre catolici sau scrise de catolici,am trait si muncit alaturi de ei.Este o lume cu lumini si umbre,ca peste tot,pe anumite aspecte stau mai bine ca altii pe altele stau mai prost.Cum ii judeca Dumnezeu nu este treaba mea.Mai ii ironizez si eu din cand in cand,amical,ca sa nu-si iasa din mana si sa faca diabet de la atata dragoste ce pare a pluti feeric in aer :) Cand timp imi respecta optiunile si eu procedez la fel,este loc pt toti sub soare,cum va fi dincolo vom vedea la timpul potrivit.PS:am colindat toata Italia,toata,de la nord la sud si invers,de trei ori.Nu le-am demolat statui cu sfinti si nu m-au ars pe rug :) La Vatican mi-am facut poze inclusiv cu garzile elvetiene,a fost foarte tare,mi-am pus kilt si ei cu echipamentul lor unic :)

Ar trebui sa fiu mai rau nu-i asa,sa musc din ei cu sete fino alla morte si eventual dincolo de ea :) Pitbull-ul calvin musca din papalitatea decazuta,aux armes citoyens,hihi :)

Esti nemaipomenit, frate calvin intru umanitate. Eu prefer metal dur-simfonic nordic, muzica tibetana de meditatie si muzica ortodoxa psaltica, atit bizantina cit si copta. Ma indoiesc ca la Vatican sunt agreate aceste genuri. :)

DragosP 20.07.2013 14:03:22

Poate gemuri.

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 14:03:53

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 527113)
Esti nemaipomenit, frate calvin intru umanitate. Eu prefer metal dur-simfonic nordic, muzica tibetana de meditatie si muzica ortodoxa psaltica, atit bizantina cit si copta. Ma indoiesc ca la Vatican sunt agreate aceste genuri. :)

Crezi ca daca sunt un fan al modului cum canta Tarja Turunen am mai mari sanse ca tine? :) Hai sa nu arunc totul in offtopic,ne vom reintalni amandoi in Walhalla,mare sala din Asgard,eu vin impreuna cu Egill Skallagrimsson :) .Discutii placute,nu fiti incruntati :)

Theodore_of_Mopsuestia 20.07.2013 15:36:12

A propos de farmecul intilnirii umanului din "celalalt", "bau-bau-ul", "ereticul"...

Pentru d-l prof. Ioan Cezar:
Domnule profesor, am trait si eu un astfel de moment, pecum cel evocat de dvs., alaturi de si datorita unor "eretici".
In Ianuarie 2007, am asistat la o slujba copta, in biserica Sf. Mare Mucenic Mina din Bucuresti. Desi atunci ma straduiam sa ma autoconving de justetea istoriei bisericesti, bla-bla-bla, cum ei au picat examenul la Calcedon si bizantinii nu, etc., cunoasteti miturile tipic grecesti cu moaste care vorbesc si tin suluri in mina.
In fine, passons. Deci, am asistat la slujba tinuta de un parinte dintr-o manastire copta, venit special la Buc, si niciodata nu m-am simtit la o slujba, ortodoxa/stilista sau catolica, asa. Daca cineva mi-ar fi zis ca in acele clipe gravitatia luase concediu, as fi crezut ca si asta s-a intimplat. Lingvistic, nu intelegeam nimic, in afara de "amin", "Isus Cristos", "aleluia".
Alta data, tot in aceeasi comunitate, am vazut cum erau facute paini pentru batrinii nevoiasi, cei de care ii doare pe subumanii nostri "alesi" in al saselea picior. Oricum, toata viata am pus mentalul deasupra credintei, asa ca banuiala ca istoria narcisista a cultului X sau Y este exact asta: luare de vint si sarutatul oglinzii, s-a ivit in mintea mea, incepind sa creasca precum u fruct proaspat odraslit din floare. De atunci, cartile si informatiile apologetice au coborit pentru mine la nivelul de "povesti nemuritoare". Nemuritoare, dar povesti.
Scuze tuturor pentru off-topic, continuati va rog.

AlinB 20.07.2013 15:42:55

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527087)
P.S. Am cunoscut cândva un om pe care tinerii îl considerau mare teolog. Avea și carieră frumoasă, academică, prin alte țări, "civilizate". Preda o disciplină căreia doar când îi pronunț numele mă apucă frica. Întrucât era prea dificilă pentru biata mea minte, deși disciplina respectivă este esențială în câmpul teologiei.
Ei bine, omul acela era mai degrabă un experiment umano-porcin. O splendidă manifestare a nesimțirii, aroganței, disprețului.
Nu am avut nici un conflict cu biata creatură, nici măcar n-a trebuit să suport sila de a-l saluta. Cu toate astea, doar când privea în sală, peste capetele noastre, simțeam că se așterne frigul în amfiteatru. Sunt sigur că un astfel de exemplar ar fi rămas celebru în istoria lumii, alături de unii dintre cei mai iluștri torționari, alături de marii capi ai Inchiziției, de pildă. Alături, chiar, de unii cimpanzei.
Și toată această teribilă nebunie în învățământul teologic ortodox, chipurile. Închipuiți-vă că omulețul acela cu priviri de lup hămesit, cu gât înțepenit și mers de urs, ne făcea sinteza rodniciei unor oameni ca Ignantie Teoforul sau Clement Romanul. Vorbea despre Iubire și Adevăr...
Și ne mirăm de ce studenții nu iubesc învățătura... Ce lucru mai bun pot face tinerii decât să fugă din fața unor astfel de creaturi care s-au lățit peste catedre, studii și destine precum ciuperca bombei atomice peste sat?

Am inteles. Nu erati compatibili fizic.
O mare tragedie in ziua de azi, daca stai bine sa te gandesti.

Ca sa nu mai vorbim ca o fiinta atat de dizgratioasa avea totusi o catedra de teolog iar o persoana stralucita intelectual si spritual (fizic nu mai vorbim), risca in fiecare zi sa treabuiasca sa treaca prin sila de a-l saluta din postura unui amarat de student.

Apropo, stii ce l-a ucis pe Iuda?
Dispretul.
Mai intai fata de cei din jur (nu asa scoliti ca el, nu asa destepti sa-si dea seama de teatrul care il juca ca pretins ucenic, ca-i fura la punga comuna), apoi fata de Fiul lui Dumnezeu care a considerat ca face exact 40 de arginti si in cele din urma, indelung exersat o viata, dispretul i-a depasit arogana si s-a intors impotriva lui, oprindui-se pana la urma in gat, in aceasta treaba funia avand un rol cu totul si cu totul secundar.

eliza-georgiana 20.07.2013 16:12:35

Ce ar face Sfantul Ilie astăzi, in mijlocul idolatrilor secolului XX, al puzderiilor de secte, al „taumaturgilor” răsăriți din noaptea comunismului ateu, al pretinșilor „guru”, ai abaterii quasi-generale de la normele moralei creștine?

http://www.doxologia.ro/viata-biseri...manilor-astazi

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 16:28:34

Citat:

În prealabil postat de eliza-georgiana (Post 527126)
Ce ar face Sfantul Ilie astăzi, in mijlocul idolatrilor secolului XX, al puzderiilor de secte, al „taumaturgilor” răsăriți din noaptea comunismului ateu, al pretinșilor „guru”, ai abaterii quasi-generale de la normele moralei creștine?

http://www.doxologia.ro/viata-biseri...manilor-astazi

Foarte interesant dar nu vi-se pare putin fortata mutarea,fie si metaforica,unui prooroc din lumea iudaica a VT,via istoria medievala romaneasca,in prezent?Pana la urma,pe acest rationament,cei ce l-ar auzi ar trebui sa reactioneze precum evreii de atunci,ca sa fim corecti istoric pana la capat.Mie mi-se pare ca se arunca o umbra nationalista usor anacronica peste o figura biblica mai ales ca dialogul imaginar se potriveste si nu prea cu pasajul biblic in cauza,Ilie nu prea era genul sa stea la demonstratii teologice,el a avut o demonstratie de forta,de sorginte divina,terminata cu eliminarea fizica a adversarilor,incuviintata de profet.In dialogul imaginar profetul pare imblanzit cumva istoric,mustra dar nu mai elimina pe nimeni fizic,actioneaza precum un parinte al Bisericii si asta nu prea are treaba cu scena din VT.PS:stiu cine este parintele Gordon,am tot respectul posibil,nu este o critica ci doar nu inteleg poate comparatia.Mie imi pare artificiala si fortat transmutata istoric dar intrucat parintele este un patriot cred ca a dorit,chiar cu pretul sacrificarii realismului,sa zugraveasca in oglinda un mesaj.

Decebal 20.07.2013 18:12:41

Pentru Barsaumas

Așa cum am dat de înțeles și Laurei, aici nu discutăm despre persoane individuale, de oameni de rând care fac parte din anumite religii sau confesiuni, care pot să fie într-adevăr minunați, și mult mai bogați și mai buni decât noi în anumite privințe. Aici este vorba de cei care reprezintă oamenii la nivel oficial și care fac, în cele din urmă jocurile, așa cum vor ei, nu așa cum ar dori sau poate ar face oamenii de rând, "catolicii" de rând etc. Lucrurile sunt foarte clare, mai ales că în catolicism spre exemplu oamenii pur și simplu nu au în general niciun fel de putere în biserică. Inclusiv propaganda oficială, cu care sunt îndoctrinați și copiii de la cea mai fragedă vârstă, este "papa și episcopii". Restul, oamenii, aceia minunați, sunt pur și simplu o umplutură, niște executanți, niște simple marionete ale celor care au făcut și fac jocurile, de multe ori în mod ilegitim din punct de vedere creștinesc. Cu alte cuvinte, cei care trec peste acei oameni simpli, minunați, neconflictuali și care nu sunt angajați în polemici ori conflicte sunt cei din ierarhiile de care fac ascultare. În ceea ce mă privește nu este vorba despre o desconsiderare, și personal mi-am exprimat poziția în alte postări, numai că lucrurile sau jocurile hotărâtoare, care contează la nivel eclezial și istoric nu se fac cu acei oameni, ci cu cei din ierarhii, cu cei care au puterea la îndemâna lor. Restul, într-adevăr, sunt povești. Nemuritoare și romantice, dar povești.

cezar_ioan 20.07.2013 19:16:43

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 527125)
Am inteles. Nu erati compatibili fizic.
O mare tragedie in ziua de azi, daca stai bine sa te gandesti.

Ca sa nu mai vorbim ca o fiinta atat de dizgratioasa avea totusi o catedra de teolog iar o persoana stralucita intelectual si spritual (fizic nu mai vorbim), risca in fiecare zi sa treabuiasca sa treaca prin sila de a-l saluta din postura unui amarat de student.

Apropo, stii ce l-a ucis pe Iuda?
Dispretul.
Mai intai fata de cei din jur (nu asa scoliti ca el, nu asa destepti sa-si dea seama de teatrul care il juca ca pretins ucenic, ca-i fura la punga comuna), apoi fata de Fiul lui Dumnezeu care a considerat ca face exact 40 de arginti si in cele din urma, indelung exersat o viata, dispretul i-a depasit arogana si s-a intors impotriva lui, oprindui-se pana la urma in gat, in aceasta treaba funia avand un rol cu totul si cu totul secundar.

..........:)
Amuzant, ca de obicei, cum răsucește omul un text, în jocul infinit al imaginilor despre alții.
Mesajul meu era însă altul, așa că mă văd silit să fiu mai explicit.
Nu e deloc exclus ca o canalie, un individ subuman, să treacă la catedră și să predea tinerilor, mai exact viitorilor preoți, mesajul tipic al nebuniei. Care spune că nu contează ce fel de om ești, nu contează că agresezi prin simpla ta prezență pe semenii tăi, nu contează că arăți ca porcu (pentru că nu te poți înfrâna de la fripturi și paste făinoase), nu contează că îi insulți, până la înjurătură, pe studenții teologi care ți-au fost încredințați spre educație creștină, nu contează că tonul vocii tale e strident de parano, nu contează că faci crize de nervi (exact ca simpaticul Adolf, cum dealtfel îl și numeau studenții pe acel măscărici) dacă s-a auzit un scârțâit de scaun în timp ce tu îți dădeai importanță la catedră, contează doar un lucru: anume, că istoria pilăritului și savantismului a funcționat și în cazul tău. Și, desigur, contează enorm că Alin te agreează deja, deși nu te cunoaște... Sau, mai dihai, tocmai pentru că te cunoaște.

P.S. Nu sunt o persoană strălucită intelectual, nici fizic (nu mai sunt), cu atât mai puțin spiritual (presupun că prin asta ai vrut să spui duhovnicește), sunt însă dornic să fiu mereu student. Asta da, ai nimerit-o bine! Dar nu pot învăța de la un parano cu scheme histrionice accentuate, asta nu pot și pace. Poți pricepe oare că nu toți suntem capabili să fim iubitori de paranoia, bunule?

cezar_ioan 20.07.2013 19:19:55

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 527124)
Oricum, toata viata am pus mentalul deasupra credintei...

Nasol. E firesc să ai necazuri mari, uneori....
Dar mintea, pe de altă parte, este indispensabilă credinței. Dreptei credințe.
Mentalul nu, ce-i drept. Și nici mentații....:)

catalin2 20.07.2013 19:33:31

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 526930)
Nu cred ca imi poti spune ceva,momentan,care sa ma poata interesa. Insa cand tu faci asta ca sa-ti raspund,fie ca sunt de acord sau nu,trebuie intrunite trei conditii:timp,resurse si pasiune.
In fix acest moment eu nu pot indeplini decat conditia materialului informativ.

Nu de asta am scris acel mesaj, pentru un dialog. Am vazut ceva ce mi s-a parut a fi neadevarat si am scris care e adevarul. Intotdeauna fac asta, am citat mesajul tau pentru ca nu ar fi fost bine sa scriu doar un mesaj in care sa spun ca cineva a spus ceva, ca si cum te ignor. Nu tin sa raspunzi, doar daca vrei sa-ti sustii punctul de vedere, eu am spus ce era de spus, nu pot decat sa ma bucur cand am mai putin de scris.
In legatura cu alte materiale, eu am obiceiul sa cercetez, si cand scriu un mesaj spun ceea ce stiu sigur, iar daca nu, ma informez inainte. Nu are ce sa ma surprinda in privinta asta, numai din discutiile cu diverse persoane am auzit cam toate argumentele impotriva. Ma refer doar la ce tine de invatatura de credinta, sinoade, etc. De-a lungul timpului am avut si conceptii new-age, si ecumeniste, dar am cautat adevarul, nu am nimerit din intamplare ortodoxia, si nu as ramane aici daca nu as fi ferm convins ca adevarul e intreg aici. Daca ar fi in alt cult m-as duce acolo, decizia asta nu o putem lua doar pe baza de sentimente. Numai bine.

Pelerin spre Rasarit 20.07.2013 19:44:43

Ioane,am avut si eu un profesor universitar cum spui tu,cu singura diferenta ca nu preda teologia.Omul era efectiv devorat de pasiunea pt materia sa,era evident ca era dragostea vietii lui,la nivel intelectual.Intrucat unii dintre noi nu-i impartaseam pasiunea devenea rece,rautacios,razbunator,parca isi apara cu ghearele iubita de zeflemeaua noastra.Chiar si cand gasea pe cineva interesat tot suferea putin pt ca nu era un nivel al pasiunii egal cu al lui.Traia in lumea lui academica,realitatile cotidiene aveau mica importanta pentru el dar era un profesor foarte bun daca ma gandesc bine.Ironia sortii face ca peste ani sa indragesc ce spunea el atunci.La tine pare un caz diferit cumva.Interesant ce amprente in suflet ne lasa dascalii nostrii dar trebuie sa recunosc ca pe cei blanzi i-am indragit,pe ceilalti doar i-am respectat profund.Zic blanzi,nu superficiali sau care coborau standardele la nivelul rigolei,adica cei care aveau un dar anume de a-ti transmite informatia,cu o bucurie si o dragoste aparte,te modeleaza altfel parca.Totusi si de la acel ,,mic caporal"am ramas cu pasiunea pt analiza in context,avea o adevarata idee fix pe acest subiect dar atunci nu realizam implicatiile,fiind prins de pasiunea pt speculatie.Acum as fi mai aspru ca el pe aceasta coordonata,noroc ca am avut bunul simt sa crut lumea universitara de contactul cu mirabolanta mea persoana :)

catalin2 20.07.2013 19:47:20

Nu este doar Epistola din 1895, aceea era un raspuns adresat Papei care facea un nou apel catre ortodocsi sa vina in Biserica Catolica. La fel a fost si Enciclica Patriarhilor din 1848, un raspuns la apelul papei de atunci sa vina ortodocsii la catolicism.
Dar au fost si sinoade, unele chiar pan-ortodoxe (echivalentul celor ecumenice) sau locale. De exemplu Sinodul din 1583 se refera strict la invataturile catolice, Sinodul din 1673 reafirma condamnarea invataturii Filioque si a Purgatoriului. Sinodul din 1755 reaminteste ca Tainele catolicilor si protestantilor nu sunt valide. Sinodul din 1772 condamna din nou dogma Purgatoriului, etc. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Tot ce a hotarat un Sinod, mai ales in privinta dogmei, ramane valabil pentru totdeauna, este litera de lege (exceptie facand cazul in care e declarat talharesc si anulat).

catalin2 20.07.2013 19:55:32

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 527090)
Îmi pare esențial faptul acesta, anume duhul în care cineva mărturisește credința, adevărul: unii cu răceală, alții cu căldură, sau mai-știu-eu-cum. Pentru că Duhul Adevărului este, totodată, mângâietor, dătător de viață, vistier al bunătăților...

In primul rand conteaza ce spune acea persoana, apoi cum spune. Daca un ortodox spune o prostie si un hindus un adevar hindusul are dreptate, nu ortodoxul. Adevarul conteaza, apoi felul cum il spune. Daca ne luam in primul rand dupa cum il spune e posibil sa ne si inselam. Povesteau cei ce au ajund in preajma vreunui guru ca emana dragoste si bunatate. De asemenea, martorii sau cei din alte culte protestante care fac prozelitism au o atitudine foarte frumoasa, nu te ghidezi dupa acest aspect.
Un preot la spovedanie poate sa fie bland cu unii sau sa ii certe pe altii, in functie de ce are acel om nevoie sa se indrepte. Unii daca aud ca sunt certati ca fac un pacat mai repede se indeapta decat daca le spune preotul ca e bine sa mai rareasca pacatele.

N.Priceputu 20.07.2013 20:36:05

Tocmai de aceea am adăugat răspunsul către Decebal, în care spuneam că nu este suficientă o singură calitate a Duhului. Nici numai blândețea nu este suficientă pentru a recunoaște adevărul, nici adevărul enunțat rece nu este dumnezeiesc, oricât de corect ar fi (sau ar părea). Pentru că Adevărul nu este o concepție filosofică, ci suflarea Duhului Sfânt. Iar Acesta poate fi și aspru, dar niciodată rece, pentru că nu poate fi lipsit de iubire.

catalin2 20.07.2013 21:27:05

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 527147)
Tocmai de aceea am adăugat răspunsul către Decebal, în care spuneam că nu este suficientă o singură calitate a Duhului. Nici numai blândețea nu este suficientă pentru a recunoaște adevărul, nici adevărul enunțat rece nu este dumnezeiesc, oricât de corect ar fi (sau ar părea). Pentru că Adevărul nu este o concepție filosofică, ci suflarea Duhului Sfânt. Iar Acesta poate fi și aspru, dar niciodată rece, pentru că nu poate fi lipsit de iubire.

Cristian, ca oaia are patru picioare e adevar indiferent daca spune cineva cu dragoste sau nu. Eu asta tot repet ca invatatura revelata nu depinde de trairea noastra, asta tine doar de relativism. Asadar daca cineva spune o dogma nu conteaza cum o spune, poate sa o spuna si un mare pacatos, tot adevar e. Chiar dadeam un citat in care se spunea ca nu conteaza daca cel ce spune adevarul e pacatos sa nu. Adevarul nu e numai Iisus, sunt adevaruri revelate care au fost numite dogme. Un adevar e si ca Bucurestiul e un capitala Romaniei, nu tine de subiectivismul fiecaruia, eu asta incerc sa spun legat de relativism. Chiar asta e relativismul, realitatea prin prisma subiectivismului fiecaruia.
Restul urmeaza dupa aceea, trairea si dragostea noastra.

N.Priceputu 20.07.2013 21:47:57

Există adevăruri obiective, care se potrivesc obiectelor, și adevăruri subiective, potrivite subiectelor. Dacă despre o persoană vorbești obiectiv, poți să o descrii, fizic, din afară, însă dacă n-ai stat de vorbă cu ea nu vei putea să spui nimic despre personalitatea ei, despre calitățile sufletești, despre bunătatea sau răutatea ei.
Mai mult de atât, poți fi orb și să nu vezi cum arată pe din afară, însă poți să ai o relație cu ea, poți chiar s-o iubești și să știi, în felul ăsta, cum arată pe dinăuntru.

Adăugare ulterioară:

Dacă te limitezi la cunoașterea obiectivă vei fi un spectator. Vei putea ști în amănunt cum este alcătuit celălalt, de la nuanța exactă a părului sau a ochilor, la numărul firelor din capul lui, dacă vrei. Poți analiza și cunoaște cu precizie totul.

Dar celălalt ți se revelează nu doar sub acest aspect, pe care-l împarte cu obiectele, ci sub unul mult mai profund și inepuizabil, atunci când intră în relație cu tine. Aici cunoașterea nu mai poate fi obiectivă, iar precizia lipsește. Paradoxal, însă, în timp ce primul tip de cunoaștere pare că te-ar putea duce la o cunoaștere fără rest, nu vei putea niciodată să-l cunoști cu adevărat pe celălalt, pe când cea de-a doua cunoaștere, deși inepuizabilă, îți poate oferi absolutul.

P.S. De aceea, este mai potrivit să nu ne referim la cămile, tigri sau oi, căci avem în vedere persoane.

catalin2 20.07.2013 22:15:03

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 527156)
Există adevăruri obiective, care se potrivesc obiectelor, și adevăruri subiective, potrivite subiectelor. Dacă despre o persoană vorbești obiectiv, poți să o descrii, fizic, din afară, însă dacă n-ai stat de vorbă cu ea nu vei putea să spui nimic despre personalitatea ei, despre calitățile sufletești, despre bunătatea sau răutatea ei.
Mai mult de atât, poți fi orb și să nu vezi cum arată pe din afară, însă poți să ai o relație cu ea, poți chiar s-o iubești și să știi, în felul ăsta, cum arată pe dinăuntru.

Am scris un mesaj anterior chiar despre asta, adevar absolut si relativ, subiectivitate, etc. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=131
Adevarurile nu pot fi relative sau subiective, doar obiective, adica nu depind de perceptia noastra.
Ceea ce e relativ tine de sentimente, traire, senzatii, gust, etc.

dobrin7m 20.07.2013 22:56:02

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527133)
..........:)
nu contează că arăți ca porcu (pentru că nu te poți înfrâna de la fripturi și paste făinoase),

Candva si eu gandeam la fel cand vedeam cate o persoana deformata de-a dreptul de grasime. Pana cand am constatat ca foarte putine dintre aceste persoane, de-a dreptul obeze, erau asa din cauza ingurgitarii unui munte de fripturi. Majoritatea sufereau de diverse boli, dereglari hormonale, sau dereglari ale glandei tiroide. Aceste persoane care ies in evidenta cu un trup dizgratios, sufera mult in sufletul lor pentru asta, mai ales ca simt dispretul celorlalti. Si isi ascund suferinta in spatele unor diverse atitudini uneori chiar rautacioase sau reci. Eu acum ii inteleg pe toti. Dar.... si pe acestia trebuie sa ii iubim daca ne vrem iubitori de semeni fie ei cum or fi.

Sau mai pe scurt: pune intotdeauna gandul cel bun in locul gandului celui rau cand judeci aproapele, desi bine ar fi sa nu ii judecam.

Nu va suparati domnule profesor pe mine, este doar o parere a unei simple femei.
Domnul sa ne smereasca pe toti ca sa ne bucuram de Imparatia cerurilor!

AlinB 20.07.2013 23:14:35

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 527166)

Nu va suparati domnule profesor pe mine, este doar o parere a unei simple femei.
Domnul sa ne smereasca pe toti ca sa ne bucuram de Imparatia cerurilor!

Mai trebuie sa ia si domnul profesor niste lectii inainte sa dea altora..

AlinB 20.07.2013 23:18:27

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527133)
Nu e deloc exclus ca o canalie, un individ subuman, să treacă la catedră și să predea tinerilor, mai exact viitorilor preoți, mesajul tipic al nebuniei. Care spune că nu contează ce fel de om ești, nu contează că agresezi prin simpla ta prezență pe semenii tăi, nu contează că arăți ca porcu (pentru că nu te poți înfrâna de la fripturi și paste făinoase), nu contează că îi insulți, până la înjurătură, pe studenții teologi care ți-au fost încredințați spre educație creștină, nu contează că tonul vocii tale e strident de parano, nu contează că faci crize de nervi (exact ca simpaticul Adolf, cum dealtfel îl și numeau studenții pe acel măscărici) dacă s-a auzit un scârțâit de scaun în timp ce tu îți dădeai importanță la catedră, contează doar un lucru: anume, că istoria pilăritului și savantismului a funcționat și în cazul tău. Și, desigur, contează enorm că Alin te agreează deja, deși nu te cunoaște... Sau, mai dihai, tocmai pentru că te cunoaște.

P.S. Nu sunt o persoană strălucită intelectual, nici fizic (nu mai sunt), cu atât mai puțin spiritual (presupun că prin asta ai vrut să spui duhovnicește), sunt însă dornic să fiu mereu student. Asta da, ai nimerit-o bine! Dar nu pot învăța de la un parano cu scheme histrionice accentuate, asta nu pot și pace. Poți pricepe oare că nu toți suntem capabili să fim iubitori de paranoia, bunule?

Desi nu cunosc cauza modului lui de a fi (vizavi de fizic cineva cu bun simt ti-a atras deja atentia), care poate fi destul de scuzabila totusi (vezi si mesajul Pelerinului) iti propun un experiment: re-citeste-ti cu atentie mesajul de mai sus, urmareste reactiile fostului tau profesor si pe urma compara-l cu reactia ta la felul lui de a fi.

Eu unul nu vad o mare diferenta, decat aceea ca tu chiar nu ai nici o scuza (mai ales prin prisma intelepciunii la care dai de inteles ca aspiri).

cezar_ioan 20.07.2013 23:19:19

Mihaela, m-aș fi bucurat să iei în calcul faptul că nu scriu din prejudecata față de oamenii supraponderali. Printre altele, a trebuit să studiez pe brânci problema obezității și a altor tulburări metabolice și alimentare (inclusiv anorexia, mâncatul varului de pe pereți, mâncatul compulsiv din tomberoane etc.), fiind solicitat de-a lungul vieții profesionale de mai mulți oameni cu astfel de probleme.
Am spus ce aveam de spus față de profesorul acela pentru că suntem mai mulți oameni care știm exact cum este și ce face. Fără jenă, în văzul tuturor.
Să fie sănătos! Probabil o exista vreun rost bine întemeiat să conviețuiești cu un profesor care contrazice cam tot ce așteptai de la un dascăl. Inclusiv așteptarea ca omul care îi inițiază pe sudenți în tainele viețuirii Părinților să fie pur și simplu capabil de un "bună ziua" elementar, nu să treacă precum glontele la catedră, încruntat și boscorodind...
Ca să nu mai spun că, în școlile teologice, există bunul obicei ca înainte de curs să se facă o rugăciune colectivă, precum "Împărate Ceresc" și altele asemenea etc. etc. Nici vorbă la acel curs.
În fine....
Scopul meu nu e să insist asupra acestei persoane (Dumnezeul să-l lumineze și să-l îndrepte, ca să fie cât mai folositor pentru studenți!) ci, așa cum se poate vedea din postarea în care am vorbit pentru prima dată despre el, vroiam să arăt că un om care deține o postură cheie între creștini (și acel profesor o deține, fără doar și poate) poate fi otrăvitor. Nu prin cunoștințele lui savante, ci prin discrepanța mare dintre conținutul materiei predate și duhul din care operează cu acesta.

În definitiv, a opera cu un conținut sfânt și sfințitor, în duh străin de Biserică, oare cum se numește?

cezar_ioan 20.07.2013 23:31:12

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 527156)

Adăugare ulterioară:

Dacă te limitezi la cunoașterea obiectivă vei fi un spectator. Vei putea ști în amănunt cum este alcătuit celălalt, de la nuanța exactă a părului sau a ochilor, la numărul firelor din capul lui, dacă vrei. Poți analiza și cunoaște cu precizie totul.

Dar celălalt ți se revelează nu doar sub acest aspect, pe care-l împarte cu obiectele, ci sub unul mult mai profund și inepuizabil, atunci când intră în relație cu tine. Aici cunoașterea nu mai poate fi obiectivă, iar precizia lipsește. Paradoxal, însă, în timp ce primul tip de cunoaștere pare că te-ar putea duce la o cunoaștere fără rest, nu vei putea niciodată să-l cunoști cu adevărat pe celălalt, pe când cea de-a doua cunoaștere, deși inepuizabilă, îți poate oferi absolutul.

P.S. De aceea, este mai potrivit să nu ne referim la cămile, tigri sau oi, căci avem în vedere persoane.

Foarte frumos ai scris!
Din nefericire, am o slăbiciune deosebită, irezistibilă pentru florile de fete, privighetorile de cântăreți și, pur și simplu, pentru porci. În Epistole am sesizat că Apostolul avea o slăbiciune pentru câini. Mai sunt întâlniți și șerpii precum și alte ființe necuvântătoare. Sunt, chiar, trimiteri și la nori! (fără ploaie)
Ce să facem, în căutare de explicații și analogii, pentru a exprima cât mai plenar și mai sugestiv omenescul, cu scăderile și înălțimile lui, noi oamenii apelăm la toată zidirea.
Scriptura ne vorbește chiar și despre pietre... Laudativ, însă, ce-i drept. Chiar cutremurător. Mântuitor și sfințitor.

dobrin7m 20.07.2013 23:32:39

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527170)
Mihaela, m-aș fi bucurat să iei în calcul faptul că nu scriu din prejudecata față de oamenii supraponderali. Printre altele, a trebuit să studiez pe brânci problema obezității și a altor tulburări metabolice și alimentare (inclusiv anorexia, mâncatul varului de pe pereți, mâncatul compulsiv din tomberoane etc.), fiind solicitat de-a lungul vieții profesionale de mai mulți oameni cu astfel de probleme.
Am spus ce aveam de spus față de profesorul acela pentru că suntem mai mulți oameni care știm exact cum este și ce face. Fără jenă, în văzul tuturor.
Să fie sănătos! Probabil o exista vreun rost bine întemeiat să conviețuiești cu un profesor care contrazice cam tot ce așteptai de la un dascăl. Inclusiv așteptarea ca omul care îi inițiază pe sudenți în tainele viețuirii Părinților să fie pur și simplu capabil de un "bună ziua" elementar, nu să treacă precum glontele la catedră, încruntat și boscorodind...
Ca să nu mai spun că, în școlile teologice, există bunul obicei ca înainte de curs să se facă o rugăciune colectivă, precum "Împărate Ceresc" și altele asemenea etc. etc. Nici vorbă la acel curs.
În fine....
Scopul meu nu e să insist asupra acestei persoane (Dumnezeul să-l lumineze și să-l îndrepte, ca să fie cât mai folositor pentru studenți!) ci, așa cum se poate vedea din postarea în care am vorbit pentru prima dată despre el, vroiam să arăt că un om care deține o postură cheie între creștini (și acel profesor o deține, fără doar și poate) poate fi otrăvitor. Nu prin cunoștințele lui savante, ci prin discrepanța mare dintre conținutul materiei predate și duhul din care operează cu acesta.

În definitiv, a opera cu un conținut sfânt și sfințitor, în duh străin de Biserică, oare cum se numește?

Inteleg. Ma gandeam totusi ca exista un motiv ca acest om sa fie asa. Imi pare rau de el si de aceea ii caut justificari. dar cine stie...
Sau poate ca tocmai aceasta este provocarea pentru un viitor preot bun, ca sa invete smerenia. Ma gandesc, nu stiu pentru ca nu cunosc acest om.

Zilnic, trec printre oameni , multi foarte, de diverse religii, sau atei. Multe sunt cu susul in jos si mai nou, un exercitiu al mintii mele , pentru a nu judeca oamenii, este acela de a le cauta intotdeauna justificari ca sa ii absolv de orice vina pentru starea in care sunt. Si ajung in final sa ma cert pe mine insumi ca nu sunt deloc smerita si ma uit la oameni cu ochi critic.

AlinB 20.07.2013 23:38:31

Mai spuneti, poate pricepe intr-un final.

AlinB 20.07.2013 23:39:53

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527171)
Foarte frumos ai scris!
Din nefericire, am o slăbiciune deosebită, irezistibilă pentru florile de fete, privighetorile de cântăreți și, pur și simplu, pentru porci. În Epistole am sesizat că Apostolul avea o slăbiciune pentru câini. Mai sunt întâlniți și șerpii precum și alte ființe necuvântătoare. Sunt, chiar, trimiteri și la nori! (fără ploaie)
Ce să facem, în căutare de explicații și analogii, pentru a exprima cât mai plenar și mai sugestiv omenescul, cu scăderile și înălțimile lui, noi oamenii apelăm la toată zidirea.
Scriptura ne vorbește chiar și despre pietre... Laudativ, însă, ce-i drept. Chiar cutremurător. Mântuitor și sfințitor.

Cred ca am inteles in final ce vrea sa zica vorba "cine se scuza..."

A te scuza e ceva cu totul diferite de a-ti cere iertare.

Prima este pur si simplu a persista in greseala, prin autojustificare.

cezar_ioan 20.07.2013 23:44:14

Da, Mihaela, așa mi se întâmplă și mie.
Uneori însă mă surprinde câte-o nemulțumire, pe care o zugrăvesc desigur ca și când ar fi o catastrofă, din pricina vervei mele polemice. Și cu susținerea amicilor polemiști de pe forum, desigur...:)

Profesorul respectiv pierde mult din rodul pe care l-ar putea culege, din pricina impactului negativ în plan emoțional pe care studenții dealtfel îl și exprimă în mod colorat. Nu numai că nu prea învață nimeni conținutul materiei respective (se tocește de frică, ții minte până trece examenul) dar nici nu poate fi vorba despre formarea interesului ori aprinderea pasiunii. Fără de care nu poate exista învățare performantă.
E un obicei tare prost la noi să credem că profesorul e în sala de curs un mic dumnezeu. Și încă unul tiranic, despot, etc. (Mai era unul pe la Medicină care arunca cu oase în studenți....)

Realizezi că acești oameni vor deveni preoți?
Și ne mai mirăm că lumea fuge de preoți, crezînd că nu sunt suficient de înțelegători, de apropiați de sufletul păcătosului etc. Păi dacă au fost formați în acest duh?

dobrin7m 21.07.2013 00:26:27

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 525158)
Doamne ajută!

Oare doar fiii lui Avraam din punct de vedere biologic fac parte din poporul ales?... Sutașul roman din Evanghelie n-a fost, potrivit cuvintelor Mântuitorului, incomparabil mai plin de credință decât fiii lui Israel?...
Cred că punem accentul, de multe ori, în mod exagerat pe conștiința apartenenței noastre confesionale care, desigur, este și ea foarte importantă.
Cred că nu toți "ortodocșii" (cu certificat de Botez în BO) sunt și orthodocși și unii dintre creștinii "neortodocși" sunt orthodocși.
Înțelegeți?

Draga mea
Ai amintit aici de sutasul roman. As dori sa iti amintesc un lucru extrem de important. Biserica lui Hristos a luat fiinta dupa cincizecime cand Apostolii, plini de Duhul Sfant, au botezat la 3000 de oameni acestia constituind prima comunitate crestina. Deci sutasul roman nu avea cum sa faca parte din biserica cea adevarata la acel moment al intalnirii sale cu Hristos. De altfel chiar astazi pe Trinitas a fost difuzat un dialog foarte interesant spre intelegerea acestei pilde cu sluga sutasului. Si preotul invitat a fost intrebat daca sutasul a devenit crestin apoi. Iar preotul a spus: nu se spune dar cu siguranta a devenit pentru ca de fapt toate persoanele care au avut un contact direct cu Hristos au devenit crestini ulterior.

deci exemplul tau cu sutasul, ca fiind in afara bisericii dar care totusi a primit ajutor de la Hristos pentru credinta lui, are o greseala de logica.

Nu poti fii ortodox daca nu ai botezul ortodox. Dupa cum nu poti fi ortodox adevarat daca nu cunosti dogma ortodoxa.

Ca sunt oameni care totusi simt ortodox desi sunt de alte confesiuni, asta nu ii face ortodocsi insa arata inca odata adevarul minunat pe care Par. Rafail Noica ni l-a spus: Ortodoxia este firea omului. cum bine ai amintit si tu. Si aceasta este o dovada in plus ca ortodoxia este cea adevarata.

Am convingerea ca tot mai multi oameni de alte confesiuni, vor recunoaste ortodoxia din sufletul lor si vor veni la Botezul cel datator de viata care ii va face cu adevarat ortodocsi. Slava lui Dumnezeu pentru toate!

cat despre ortodocsii care nu traiesc ortodox sa ne rugam sa fim izbaviti de pacate si patimi care ne tin departe de Hristos!

dobrin7m 21.07.2013 01:11:01

adevarul este ca foarte multi oameni incearca experienta iubirii cu cei de alte confesiuni, sau atei, sau alte credinte, insa nefiind strapunsi de Duhul Sfant sfarsesc prin a se sminti ei insisi in numele iubirii. Aceasta este una dintre subtilele inselari ale diavolului care manipuleaza dorinta nevinovata de iubire a omului pentru seaman.

Trebuie multa rugaciune pentru ca Dumnezeu sa ne invete cum sa iubim oamenii ca sa ramanem neatinsi. Mult am intrebat pe Domnul cum trebuie sa iubim semenii. Si am facut multe greseli pe care ulterior le-am vazut si de care mi-a parut rau.
Un lucru important am invatat: nu e suficient sa tolerezi plin de iubire seamanul hindus, musulman, ateu sau crestin de alte confesiuni, aprobandu-l sau cautand puncte comune care sa ne uneasca ci trebuie pur si simplu sa traiesti intru Hristos, sa faci faptele lui Hristos in tacere cu smerenie fara sa astepti nimic in schimb. Iar mintea, in tot acest timp sa fie la Dumnezeu, ca sa nu mai aiba timp sa primeasca ganduri viclene.
Nu unirea trebuie cautata , ca de aceasta are grija Dumnezeu, ci trairea intru Hristos, faptele pentru Hristos, sa traiesti faptele credintei ortodoxe cele adevarate fara cuvinte de prisos. Odihneste , bucura si iubeste seamanul fara cuvinte si pastreaza credinta ta neintinata. Fii statornic in credinta si infaptuie binele.

Cand vorbim de "aceleasi realitati ce pot fi privite din alte perspective" ne gandim la oamenii care au aceleasi realitati dar se afla in pozitii diferite. Insa cand este vorba de alte confesiuni, deja sunt realitati diferite privite din pozitii diferite.

dobrin7m 21.07.2013 01:31:22

Deci adevarata deschidere asta este: fa faptele credintei semenilor tai indiferent ce sunt , cine sunt, si tine mintea la Hristos. Nu lasa nimic sa patrunda acolo decat numele lui Hristos si astfel te vei feri si de judecarea semenilor si de ratacire.

Decebal 21.07.2013 11:43:24

Daaa .., mai rămâne ca "inchizitorii" Duhului, deținătorii unici de harometre în dotare, probabil având și drept de autor pe ele, să mai și arate cine sunt "otrăvitorii" și cam prin ce se arată așa zisa lor "otravă". Nu știam că discursul rațional, argumentat a devenit pentru "inchizitorii" de serviciu, mai ales când nu au argumente pentru a își susține rătăcirile, discurs rece, neinspirat de Duhul Sfânt, pentru că, vezi Doamne, nu ar dogori intelectul lor la razele discursului celorlalți. Cu alte cuvinte, nu este suficient doar să faci afirmații, trebuie să le mai și probezi, altfel vom considera tușele fără orizont niște simple aspecte colaterale, neinteresante pentru subiect (oricum nu sunt, dar le dăm harometrologilor "libertatea de exprimare" chiar și dacă discursurile lor sunt, raportate la subiectul threadului, niște simple alunecări dorite în bălării și scaieți), niște simple excursuri paralele cu tema firului precum niște comete sau asteroizi despre care ne tot amenință unii că în curând vor lovi pământul, dar care reușesc să ocolească cu grație planeta.

cezar_ioan 21.07.2013 13:18:06

Daaaa, foarte frumos ai spus, daaa, frumos mai e cerul noaptea, luminos, cu asteroizii lui care se îndură, în ultima clipă, să ne ocolească, văzîndu-și de drum.....
Dar voi, luceferi ai gândirii la subiect, maeștrii argumentării de tip bulanu paranoic și citatu măsluitu și trântitu, nu prea aveți chemarea să priviți în sus. Sau, poate, o aveți dar o disprețuiți. Și vă uitați mai degrabă după asteroizi, numărîndu-i neîncetat, sortîndu-i și analizîndu-i pe toate fețele, decât să cugetați la Cer. Pământul, cu fascinația lui multimilenară, vă preocupă foarte, vă ... inspiră! De v-ar inspira la pocăință, măcar, tot ar fi bine.
Mohorâții ca cernoziomu, contemplă-asteroizii întristînd peste măsură boboru.
De-a plecat lumea la frați și la secte, sătulă de aroganța voastră suficientă, neroditoare, ucigașă. Fuge lumea unde vede cu ochii ca să nu vă mai audă pe voi cum vă scuipați fierea răutății batjocorind cuvintele Domnului și ocărînd pe Duhul, fără jenă, în auzul lumii întregi, an după an. Canalii cu diplome universitare, licențiați în batjocorirea Iubirii, măsluitori ai Cuvântului, voi care mergeți prin biserici doar să dați lecții, fie că stați printre oi fie că faceți pe păstorii, lupi care sfâșiați inima omenească în care bate Inima Pruncului, voi aceștia ne țineți nouă lecții despre Hristos Domnul?
Vi se pare, rătăciți ai soartei, vi se pare...
Vise pare și impare!
Va veni vremea pentru fiecare să-și vadă fără visare, fără pic de iluzie fărâmițată cărămida din piept, pietroiul ăla vopsit cu roșu și cu citate, care-i ține loc de inimă.
Casele de lut se întorc în țărână, nu-i limpede?

cezar_ioan 21.07.2013 13:37:51

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 527177)

Nu poti fii ortodox daca nu ai botezul ortodox.

Mihaela, dă-mi voie să îți reamintesc un amănunt: Biserica Ortodoxă recunoaște alte două forme de botez: al sângelui și al dorinței.
Probabil că sutașul Corneliu ar face parte din categoria celor care au botezul dorinței, nu știu sigur.

Însă greșeala de logică eu cred că e la tine, nu la Laura.
Anume, omiți faptul că Biserica este instituită de Hristos, apoi inaugurată la Cincizecime, pentru a CONTINUA lucrarea Lui de mântuire și sfințire, iar nu pentru a o începe.
Cei care au avut contact direct cu Mântuitorul și au primit de la El iertarea de păcate, direct și personal, nu putem să spunem că erau ortodocși (nu făceau parte din instituția sfântă și sfințitoare care continuă lucrarea Domnului)
dar putem spune că au primit pașaportul pentru Împărăție, semnat și parafat. Și chiar mai mult, că au ajuns la Destinație.
Oare Zaheu, Lazăr, Maria Magdalena, Apostolii și ucenicii Domnului, precum și sutașul Corneliu: mai aveau nevoie să fie ortodocși?
Ce e mai important: să fii ortodox sau să fii mântuit de Hristos?
Păi, dacă nu cumva sunt fan al Ortodoxiei, precum sunt și al lui Dinamo ori Jacques Brell, mă pot dispensa liniștit de Ortodoxie dacă aș avea acces direct la Hristos. Dar nu am, întrucât Domnul a lăsat după Înălțarea la Cer pe Apostoli și pe ceilalți membri ai Bisericii, spre mântuire și sfințire, prin Duhul Sfânt. Astăzi, pentru noi, singura Cale de mântuire și sfințire e prin Domnul în Biserica Lui. Atunci, însă, Calea și Adevărul erau exclusiv prin Domnul, Care era prezent față către față, "hic et nunc".

Deci sutașul Corneliu nu avea nevoie de Biserică, de Ortodoxie, întrucât fusese deja mântuit de Hristos, ca și tâlharul de pe cruce, de pildă.
Noi însă, avem. Și ar fi bine să n-o confundăm cu vreun club de basket, pentru că Domnul nu mântuiește fanii cluburilor, nefiind președintele lor, ci mântuiește și sfințește pe membrii Bisericii, Cap fiind Acesteia, iar nu altei instituții sau ligi profesioniste.

Vezi tu, îmbătat de succesul în fotbal și Gigi Becali se crede îndreptățit la mântuire. Că doar a cotizat (crede el). Dar nu face distincția între creștin și fan al Stelei. Deși e atât de apropiat de oi, nu pricepe condiția oilor. Că le vinde.
Pentru bani și pământ. Și case din țărână.

Decebal 21.07.2013 14:14:14

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527208)
Dar voi, luceferi ai gândirii la subiect, maeștrii argumentării de tip bulanu paranoic și citatu măsluitu și trântitu, nu prea aveți chemarea să priviți în sus. (...)

Care voi, Cezare?

Care bulan paranoic?

Care citat măsluit și trântit?

Ai ceva de spus? sau ... ? Dacă da, vezi că ești încă liber pe forum să îți precizezi poziția și fă efortul acolo la threadul respectiv, și dacă poți să fii și pe subiect.

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 527208)
De-a plecat lumea la frați și la secte, sătulă de aroganța voastră suficientă, neroditoare, ucigașă. Fuge lumea unde vede cu ochii ca să nu vă mai audă pe voi cum vă scuipați fierea răutății batjocorind cuvintele Domnului și ocărînd pe Duhul, fără jenă, în auzul lumii întregi, an după an. Canalii cu diplome universitare, licențiați în batjocorirea Iubirii, măsluitori ai Cuvântului, voi care mergeți prin biserici doar să dați lecții, fie că stați printre oi fie că faceți pe păstorii, lupi care sfâșiați inima omenească în care bate Inima Pruncului, voi aceștia ne țineți nouă lecții despre Hristos Domnul? Vi se pare, rătăciți ai soartei, vi se pare...

Ceva probe, Cezare? Ceva, cât de cât, acolo!?

antoniap 21.07.2013 15:05:50

Greu cu teoria, dar mai greu cu practica. Evanghelia e scrisa, iar dreptul de autor Ii apartine lui Dumnezeu.

Ne-a cerut sa-L iubim din toata inima?
Ne-a cerut sa ne iubim semenii?
Ne-a atentionat sa nu fim mandri prin patania lui Lucifer?

AUTORUL ne-a informat, iar eu, capra, le fac pe toate pe dos. In loc sa-L iubesc pe Dumnezeu, imi fac idol din cate-un om si raman apoi stufefiata cand vad ca are si el ispite.

In loc sa-mi iubesc semenii si sa fiu pentru ei un dar, astept ca altii sa-mi fie mereu de ajutor. Prin aceasta, ma arat cuprinsa de mandrie, iar Dumnezeu se scarbeste de cei mandri.

Nu e ordine in mine, mandria din mine le rastoarna pe toate.

Dusmanul mantuirii noastre este mandria. Unele confesiuni au luat nastere din mandrie, iar mandria este lucrarea vrajmasului. Asadar, nu-mi pot deschide inima spre o confesiune care a luat fiinta prin lucrarea vrajmasului.

E adevarat ca si Ortodoxia noastra e vlaguita si parca din ce in ce mai subreda. Intoarcerea la radacinile crestinismului, da, reprezinta o solutie pentru a ne incarca bateriile, iar nu deschiderile de tot felul. Cand stii ca afara e frig, vii langa foc, nu deschizi usa.

Catolicismul este panerezie și desființarea Creștinismului însuși
http://www.apologeticum.ro/2013/07/c...si/#more-23101

Theodore_of_Mopsuestia 21.07.2013 17:04:40

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 527215)
Greu cu teoria, dar mai greu cu practica. Evanghelia e scrisa, iar dreptul de autor Ii apartine lui Dumnezeu.

Ne-a cerut sa-L iubim din toata inima?
Ne-a cerut sa ne iubim semenii?
Ne-a atentionat sa nu fim mandri prin patania lui Lucifer?

AUTORUL ne-a informat, iar eu, capra, le fac pe toate pe dos. In loc sa-L iubesc pe Dumnezeu, imi fac idol din cate-un om si raman apoi stufefiata cand vad ca are si el ispite.

In loc sa-mi iubesc semenii si sa fiu pentru ei un dar, astept ca altii sa-mi fie mereu de ajutor. Prin aceasta, ma arat cuprinsa de mandrie, iar Dumnezeu se scarbeste de cei mandri.

Nu e ordine in mine, mandria din mine le rastoarna pe toate.

Dusmanul mantuirii noastre este mandria. Unele confesiuni au luat nastere din mandrie, iar mandria este lucrarea vrajmasului. Asadar, nu-mi pot deschide inima spre o confesiune care a luat fiinta prin lucrarea vrajmasului.

E adevarat ca si Ortodoxia noastra e vlaguita si parca din ce in ce mai subreda. Intoarcerea la radacinile crestinismului, da, reprezinta o solutie pentru a ne incarca bateriile, iar nu deschiderile de tot felul. Cand stii ca afara e frig, vii langa foc, nu deschizi usa.

Catolicismul este panerezie și desființarea Creștinismului însuși
http://www.apologeticum.ro/2013/07/c...si/#more-23101

Linkul ala, de care sunt aproape sigur ca o mai fi o declaratie a vreunui mitropolit grec de cartier, se potriveste cu restul postarii ca nuca in perete. Una este conservarea stricta a principiilor si esentei unei credinte date, si altceva o "apologetica latratoare" la nivelul isteriei confesionale mledievale. Decebal a respins foarte corect dulcegul irenism criptosincretist care a sedus-o pe colega Laura, si eu sunt de acord cu el, desi dintr-o perspectiva total non-crestina. Pe de alta parte, vituperatul reciproc intre membrii si sacerdotii BO si BC e la jalnicul nivel de narcisism comercial, adica marketing: "veniti la noi, ca suntem genuini, suntem cei mai tari". Exact ca la orice firma care cumpara/produce si mai ales vinde, din toata planeta asta. Acelasi impuls e, desigur, foarte uman, insa cu siguranta non-divin, deci nu e vreo asociatie/asociere divino-umana in acest gen de atitudini banal de previzibile la orice organizatie de pe lumea asta. A, daca vin altii peste voi (catolici, NP, sincretini, pardon sincretisti, oricine) faceti si voi ca Unul Care a zis "Daca am vorbit rau, arata ce am spus rau, dar daca am vorbit bine, de ce ma bati?". Si asta, ca raspuns la palma unui slugoi subiectiv-organizational si lingusitor-preaplecat, ca toti cainii omega fata de cainele alfa, care a indraznit sa loveasca pe cineva inca necondamnat. Ah, am uitat, nu puteti face asta.
Puterea exemplului este cea mai mare. In momentul cind o credinta rodeste, (si) altceva decit organizationism subiectiv si latrator (fie el aproape patologic de ierarholatru si relativ fanatizant, ca in cazul celui apusean, fie difuz si predispus la crize filetiste a la grec/sirb/rus, ca in rasarit) deja faptele vorbesc de la sine cuvintele tacute ale Divinitatii. Da, atunci apologetica merita sa fie dura, chiar pe alocuri insultatoare, dar numai ca raspuns la o agresiune. Exista Cineva, Care toata viata Lui a blestemat doar...o planta. Cei care vorbesc in Vest de "primitivismul ortodoxiei sau al altor credinte rasaritene" si cei din Est, care vorbesc de "imperialismul papistas/prozelitismul (neo)protestant" au uitat cum a trait, cine a fost si ce a facut intemeietorul propriei credinte?

Theodore_of_Mopsuestia 21.07.2013 18:30:18

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 527177)
Draga mea
Ai amintit aici de sutasul roman. As dori sa iti amintesc un lucru extrem de important. Biserica lui Hristos a luat fiinta dupa cincizecime cand Apostolii, plini de Duhul Sfant, au botezat la 3000 de oameni acestia constituind prima comunitate crestina. Deci sutasul roman nu avea cum sa faca parte din biserica cea adevarata la acel moment al intalnirii sale cu Hristos. De altfel chiar astazi pe Trinitas a fost difuzat un dialog foarte interesant spre intelegerea acestei pilde cu sluga sutasului. Si preotul invitat a fost intrebat daca sutasul a devenit crestin apoi. Iar preotul a spus: nu se spune dar cu siguranta a devenit pentru ca de fapt toate persoanele care au avut un contact direct cu Hristos au devenit crestini ulterior.

deci exemplul tau cu sutasul, ca fiind in afara bisericii dar care totusi a primit ajutor de la Hristos pentru credinta lui, are o greseala de logica.

Nu poti fii ortodox daca nu ai botezul ortodox. Dupa cum nu poti fi ortodox adevarat daca nu cunosti dogma ortodoxa.

Ca sunt oameni care totusi simt ortodox desi sunt de alte confesiuni, asta nu ii face ortodocsi insa arata inca odata adevarul minunat pe care Par. Rafail Noica ni l-a spus: Ortodoxia este firea omului. cum bine ai amintit si tu. Si aceasta este o dovada in plus ca ortodoxia este cea adevarata.

Am convingerea ca tot mai multi oameni de alte confesiuni, vor recunoaste ortodoxia din sufletul lor si vor veni la Botezul cel datator de viata care ii va face cu adevarat ortodocsi. Slava lui Dumnezeu pentru toate!

cat despre ortodocsii care nu traiesc ortodox sa ne rugam sa fim izbaviti de pacate si patimi care ne tin departe de Hristos!

De fapt, greseala de logica e asta: daca nu se spune/nu se stie, de unde/de ce se poate postula? Doar din motive de propaganda? Nu e suficient, mai trebuie si adevar documentat si stabilit factual.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:46:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.