Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Charlie Hebdo, sau terfelirea religiei in numele libertatii de expresie ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17630)

AlbertX 12.01.2015 14:55:39

Ordonanța nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare

Art. 15. - Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.

http://www.cji.ro/wp-content/uploads...ca-Final-2.pdf

cristirg 12.01.2015 14:56:42

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ple...ie-100455.html

€œE bășcălia o valoare atît de înaltă, încît merită să învrăjbim lumea de dragul ei? Merită un banc bun consecința unei hecatombe? Care sunt granițele tolerabile ale batjocurii? Poate fi ea un sens de viață? În articolul 10 (punctul 2) al celebrei ”Convenții pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale” se spune, totuși, că orice libertate comportă îndatoriri și poate fi supusă unor €condiții, restrîngeri și sancțiuni€, €necesare într-o societate democratică”. Chiar și codul nostru civil (art. 15) stabilește c㠀nici un drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul, ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe€. Constituția României, atîta cîtă e, interzice și ea €îndemnul la ură religioas〝 și €incitarea la discriminare€. În aceste condiții, idolatrizarea €libertății de expresie” devine o licență primejdioasă, o formă de exaltare €post-modern〝. €Anything goes!€ Administrarea inteligentă și cuviincioasă a libertății de expresie e una dintre probele profesionistului adevărat. Dacă, pentru a face rating, sau pentru a-ți face un profil interesant, alegi obscenitatea, kitsch-ul, impertinența demolatoare, hărțuirea grobă, €angajarea €trendy€, nu se cheamă că îți exerciți libertatea de expresie, ci că abuzezi de ea și că, în fond, pui umărul la compromiterea unei valori obținute cu greu, la capătul unor îndelungi sacrificii.€, afirmă fostul ministru.

Pe scurt: cred că am dreptul, în numele libertății de expresie, să cer public limitarea înțeleaptă a libertății de expresie€, concluzionează Andrei Ples™u.

Mihnea Dragomir 12.01.2015 15:22:49

Citat:

În prealabil postat de cristirg (Post 577181)
Pe scurt: cred că am dreptul, în numele libertății de expresie, să cer public limitarea înțeleaptă a libertății de expresie€, concluzionează Andrei Ples™u.

Ca de obicei, jos palaria, maestre Plesu!

fallen 12.01.2015 15:35:37

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 577170)
Multe erori in aceeasi fraza (lunga, ce-i drept).

Mai intai, Mahomed le-a spus sa ucida. Scrie si in Coran, si in hadith-uri. Atentatorii au facut exact ce le-a spus Mahomed sa faca. Dealtfel, Mahomed insusi a ucis pe "necredinciosi".

Pe urma, "Islam" nu inseamna "Religia pacii", ci inseamna "supunere". Atentatorii au fost buni islamici, adica supusi lui Mahomed si urmand exemplul lui.

In sfarsit, nu am auzit ca la inceputuri, dupa legalizarea credintei crestine, crestinii sa fi ucis in numele credintei lor pe necredinciosi. Ati putea furniza un exemplu ?

Cruciadele, arsul pe rug al " vrajitoarelor" si "ereticilor"....
Desigur, vrajitoarele fiind incriminate printre altele d epidemia de ciuma care a decimat Europa in Evul mediu....

AlbertX 12.01.2015 15:39:59

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 577187)
Desigur, vrajitoarele fiind incriminate printre altele d epidemia de ciuma care a decimat Europa in Evul mediu....

Asa este, aveti dreptate, cu mentiunea ca nu au fost facute de crestinii ortodocsi.

fallen 12.01.2015 16:04:59

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 577179)
Daca dreptul la libera exprimare ar proteja doar comentariile civilizate, asupra carora toti cad de acord, nu am mai avea nevoie de acest drept de la bun-inceput.

In fine, nu sunt 100% convinsa ca au facut-o nici alti crestini, sau daca s-a intamplat asta a fost o crima a speciei umane, nu a Bisericii lui Dumnezeu ( biserica = Hristos + credinciosii Lui ), insa acum trebuie sa dam socoteala in fata necredinciosilor, care, in caz ca nu ati remarcat, deja ne baga in aceeasi oala pe toti credinciosii si pe noi crestinii si pe musulmani, adica pe toti care credem si urmam o divinitate, un Dumnezeu... si culmea e ca daca ii intrebi pe ei, pe atei, ei de ce nu ucid, ce ii impiedica sa o faca ( daca nu frica de Dumnezeu), spun ca bunul simt si iubirea de oameni ( care artrebui sa fie de la natura, sau de la propria constiinta evoluata) si ne acuza pe noi ca defapt credinta noastra in Dumnezeu este cea care ne instiga la ura fata de necredinciosi si ne tine in intunericul medieval...( desi, daca incerc sa ma pun in pielea amaratilor afectati de ciuma in Evul Mediu, e foarte posibil ca sarmanii sa creada ca ii bate Dumnezeu pt pacatele lor si ale semenilor, si sa le vina ura pe cei mai pacatosi dintre acestia - pe adulterini, pe sarlatani, hoti, etc, si sa-i ia la omor...iar Dumnezeu vazand ca ii sunt incalcate si mai rau poruncile inclusiv cele pt care S-a rastignit - iubirea de aproape, sa se intristeze si sa ii lase sa piara de ciuma, sperand ca pana in final se vor pocai si se vor smeri, recunoscandu-si neputinta....)

AlbertX 12.01.2015 16:11:15

Andrei Plesu despre Crimă, libertate, religie

Extras din http://adevarul.ro/news/eveniment/cr...b34/index.html

Cred că aproape nimic n-a rămas nespus cu privire la tragedia petrecută zilele trecute la Paris. Lucrurile sunt, mai mult decît în alte cazuri, deopotrivă simple și greu sistematizabile.

Confuzia vine din faptul că (cel puțin) trei probleme distincte au fost aduse de desfășurarea evenimentelor în același plan, cînd, de fapt, țin de planuri diferite. Prin contaminare reciprocă, cele trei probleme își pierd contururile, ceea ce suspendă înțelegerea corectă a fiecăreia în parte.

1. Crima. Luată în sine, chiar și fără legătură cu circumstanțele specifice ale cazului "Charlie Hebdo", crima este odioasă. Nicio crimă nu poate fi scuzată (probabil cu excepția celei comise - accidental - în legitimă apărare). Cu atît mai puțin, crima conotată religios. Din punctul meu de vedere, a ucide în numele lui Dumnezeu (și - cinstit vorbind - nici creștinismul n-a fost scutit, în anumite momente ale istoriei sale, de fanatismul sîngeros al unor "militanți" zeloși) este un păcat "strigător la cer". Aș îndrăzni să spun că e un păcat împotriva Duhului Sfînt, de vreme ce refuză libertatea Duhului "de a bate încotro vrea" și presupune uzurparea Judecății divine prin suficiența isterică a judecății omenești. Asasinii de la Paris nu au, așadar, nicio justificare, nicio "motivație" acceptabilă, nicio "circumstanță atenuantă". Nu poți decît să condamni fapta, să deplîngi soarta victimelor, să fii solidar cu suferința indusă la nivelul întregii planete de cîțiva bezmetici.

2. Libertatea de expresie. Întrucat crima s-a petrecut în redacția unei gazete, în urma unor caricaturi socotite de musulmani ca fiind blasfematoare, tema crimei a fost asociată strict temei dreptului la liberă exprimare. În realitate, e vorba de două subiecte diferite, pe care doar circumstanțele recente le-au adus laolaltă. Pentru orice jurnalist, pentru orice scriitor, pentru oricine se manifestă public, problema "libertății de expresie" trebuie să fie materia unei reflecții constante. Ea este temeiul etic al meseriei, cheia legitimității ei, virtutea și riscul ei cotidian. Nenorocirea de la "Charlie Hebdo" nu e decît un caz extrem, de natură să confere noțiunii cu pricina un palpit dramatic, un nimb de "imperativ absolut", o aură mistică. "Nu există limite pentru libertatea de expresie!" spun, surescitați, gazetarii și "oamenii de bine" din întreaga lume. "Nimic nu poate îndreptăți glonțul care țintește spre creion!" Așa e! Oricît de inacceptabil ar fi, pentru unii, conținutul unei fraze sau al unei caricaturi, "corecția" nu poate veni pe țeava puștii. E una dintre achizițiile salutare ale civilizației noastre. Pe de altă parte, "libertatea de expresie" nu trebuie definită doar în condiții de criză, de negociere acută. Sigur că, dacă am de ales între crimă și libertatea de expresie, aleg libertatea de expresie. Numai că nu pot avea o imagine rezonabilă și nuanțată a "libertății de expresie", dacă o analizez doar în condiții de provocare ultimativă. Problema nu e ce fac cu libertatea de expresie, cînd sunt cu pistolul la tîmplă. Problema e ce fac cu această libertate în exercițiul zilnic al profesiunii. Ce răspunderi îmi creează acest drept? Ce responsabilitate îmi revine, cînd mi se dă voie să mă comport liber? Dacă vrem să dezbatem cu folos acest subiect, trebuie să gîndim cuviincios, calm, fără emotivitatea colaterală a unei împrejurări fierbinți. Or, toate reglementările lumii vorbesc despre inevitabile, necesare, igienice limite ale acestei prețioase libertăți.

E oare permis să putem spune orice despre oricine și despre orice? Și dacă avem dreptul să ne riscăm viața pentru opiniile noastre, avem dreptul să punem în pericol și viața altora (care, eventual, sunt de altă opinie)? E bășcălia o valoare atît de înaltă, încît merită să învrăjbim lumea de dragul ei? Merită un banc bun consecința unei hecatombe? Care sunt granițele tolerabile ale batjocurii? Poate fi ea un sens de viață? În articolul 10 (punctul 2) al celebrei "Convenții pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale" se spune, totuși, că orice libertate comportă îndatoriri și poate fi supusă unor "condiții, restrîngeri și sancțiuni", "necesare într-o societate democratică". Chiar și codul nostru civil (art. 15) stabilește că "nici un drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul, ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe". Constituția României, atîta cîtă e, interzice și ea "îndemnul la ură religioasă" și "incitarea la discriminare". În aceste condiții, idolatrizarea "libertății de expresie" devine o licență primejdioasă, o formă de exaltare "post-modernă". "Anything goes!" Administrarea inteligentă și cuviincioasă a libertății de expresie e una dintre probele profesionistului adevărat.

Dacă, pentru a face rating, sau pentru a-ți face un profil interesant, alegi obscenitatea, kitsch-ul, impertinența demolatoare, hărțuirea grobă, "angajarea trendy", nu se cheamă că îți exerciți libertatea de expresie, ci că abuzezi de ea și că, în fond, pui umărul la compromiterea unei valori obținute cu greu, la capătul unor îndelungi sacrificii.

Pe scurt: cred că am dreptul, în numele libertății de expresie, să cer public limitarea înțeleaptă a libertății de expresie, mai exact să cer legiuitorului și spiritului civic, dar și bunei cuviințe, civilizației interioare, bunului simț să mă ajute.

3. Religia. În marginea dezastrului parizian, au apărut, inevitabil, irităriile curente la adresa religiei în genere. Fie (în tabăra creștină) anatema la adresa islamismului, fie (în ampla tabără atee, secularizată, "luminată") - stigmatizarea oricărei religii, ca fiind o supraviețuire ilicită și subversivă a "obscurantismului" în plină și binecuvîntată modernitate. Nu putem intra, acum, în detalii. Dar ceea ce s-a întîmplat la Paris nu se datorează, cred, în primul rînd, unei tensiuni de ordin religios.

În fundal, văd mai curînd mari stîngăcii politice, mari neglijențe sociale, mari lacune juridice, mari și subtile derapaje psihologice. Oricum, e limpede că se pronunță asupra subiectului inși care nu-i stăpînesc substanța. N-au citit Biblia, n-au citit Coranul, n-au reflectat niciodată serios asupra unei agende spirituale autentice. Sunt doar înregimentați euforic în ideologii la modă, în jubilația contestării, în "războiul" voios, fără riscuri, al "provocării" ca mod de viață.

Inorogul 12.01.2015 17:33:56

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 577194)
.... si ne acuza pe noi ca defapt credinta noastra in Dumnezeu este cea care ne instiga la ura fata de necredinciosi si ne tine in intunericul medieval...

Nu credinta este principala problema, ci nevoia de organizare sociala (segregare) si propovaduire. Atunci nici nu mai are importanta in ce/cine crezi pentru ca segregarea in sine este o forma de conflict. Intensitatea acestui conflict poate fi influentata de detaliile tehnice ale credintei, dar acest lucru este mai putin important pentru ca nu este necesar pentru a diviza societatea de la bun-inceput.

Pentru mine, apartenta religioasa a unei persoane este un detaliu insuficient pentru efectuarea unei judecati de ordin moral. Faptul ca X este sunit, ateu, protestant, druz, nu imi spune absolut nimic despre moralitatea acestuia. Din pacate reciproca nu pare a fi valabila.
Niciodata nu voi putea raspunde la intrebarea "ce parere ai despre crestini?" decat prin "depinde". Mi-ar fi placut sa vad aceeasi ezitare si din partea credinciosilor cand vine vorba despre cei ce nu subscriu filosofiei lor de viata/moarte.

Convingerile filosofice despre viata/moarte si (non)apartenenta religioasa nu trebuie niciodata sa fie suficiente pentru a stabili daca cineva este moral sau imoral.

Imi doresc o lume in care toate aceste convingeri filosofice sa fie traite in intimitatea personala sau facute publice doar ca fapt divers, iara nu cu titlul de adevar absolut in numele careia se cer diverse beneficii sau suplimentare de drepturi. ...Dar pentru acest deziderat am de gand sa lupt cu armele democratiei, nu cu cele ale Evului Mediu.

abaaaabbbb63 12.01.2015 18:19:44

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 577200)
Imi doresc o lume in care toate aceste convingeri filosofice sa fie traite in intimitatea personala sau facute publice doar ca fapt divers, iara nu cu titlul de adevar absolut in numele careia se cer diverse beneficii sau suplimentare de drepturi.

Subscriu acestei dorinte!

Pelerin spre Rasarit 12.01.2015 18:59:34

Pt cei doi domni atei: nu cunoasteti istoria lumii. Orice credinta religioasa semnificativa considera ca detine adevarul,il predica si cheama oameni in comunitatea lor. Pentru nici un membru al unei comunitati religioase doctrina nu este o filozofie discutabila ci un adevar dogmatic. Niciodata, in istoria lumii,nu a existat un moment in care marea majoritate a oamenilor sa isi traiasca credinta precum o imaginati dvs.Din simplul fapt ca aceea nu ar fi o credinta ci orice altceva. Mai tineti cont de un aspect: in nici un moment istoric populatia lumii, intr-o majoritate a ei,nu a impartasit ateismul ca si convingere.In toate perioadele istoriei omenirea, in esenta ei, a fost majoritar religioasa. Acest lucru determina o concluzie corelativa: orice om care apartine unei credinte isi va forma o opinie despre cei din jur sau despre viata in concordanta cu invatatura acelei credinte.Eu nu analizez, va rog sa tineti cont, care este credinta corecta ci doar va transmit ca dorinta dvs, din perspectiva istoriei lumii, nu va fi niciodata abordarea unei majoritati ci doar a unei minoritati. Daca tineti cont de aceste aspecte aveti sanse mult mai bune de a intelege psihologia fiintei umane plecand de la un simplu fapt,atat de simplu: sa crezi intr-o idee religioasa inseamna sa te implici, nu doar sa teoretizezi. Mai voi nu l-ati citit never ever pe Mircea Eliade? :)

Mihnea Dragomir 12.01.2015 19:00:17

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 577187)

Cruciadele au fost razboaie sfinte de contraatac al crestinilor. In aceste razboaie, sfintii cruciati se luptau cu oameni inarmati, ambele tabere stiind ca e vorba de un razboi. Nu am auzit ca acei cavaleri sa lupte cu desenatori si contabili, dv ati auzit ?

Vrajitoarele erau delincvente potrivit legii de atunci. Ele se ocupau cu practici diabolice, nu se ocupau cu caricaturi. Desenatorii asasinati, contabilul si politistii care-i pazeau nu incalcasera legile de acum. Sesizati diferenta ?

Ereticii despre care vorbiti nu erau dintre necredinciosi, fata de care Biserica nu avea nicio competenta. Ei isi spuneau credinciosi si refuzasera sa abjure in urma unei hotarari dogmatice legitime, venite de la o autoritate competenta, larg recunoscuta. Dimpotriva, desenatorii de la Charlie nu isi spun credinciosi. Nicio autoritate larg recunoscuta nu i-a pus sa abjure nimic, fiindca ei nu credeau in nimic. Sesizati diferenta ?

in sfarsit, atat in cazul vrajitoarelor, cat si al ereticilor, tribunale legitime, a caror competenta nu a fost pusa de nimeni la indoiala, in urma anchetei autoritatii legitime a Bisericii, Sfantul Oficiu, in care se recoltau marturii in fata notarilor si probe materiale, in urma si a ascultarii avocatilor si inculpatilor insisi la ultimul cuvant, au pronuntat sentinte de condamnare (sau de achitare) conform legislatiei de atunci.

Dimpotriva, in cazul de care ne ocupam niciun tribunal legitim nu a facut nicio ancheta. Niciun notar nu a inregistrat nicio marturie contra lor. Nicio autoritate unanim recunoscuta in lumea musulmana, ceva echivalent Sfantului Oficiu nu-i condamnase. Ei nu au avut drept la aparare. Nici la ultimul cuvant. Nici la o judecata dreapta, conforma legilor de azi ale Frantei.
Nici acum nu sesizati diferenta ?

iuliu46 12.01.2015 20:28:44

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 577200)

Convingerile filosofice despre viata/moarte si (non)apartenenta religioasa nu trebuie niciodata sa fie suficiente pentru a stabili daca cineva este moral sau imoral.

Imi doresc o lume in care toate aceste convingeri filosofice sa fie traite in intimitatea personala sau facute publice doar ca fapt divers, iara nu cu titlul de adevar absolut in numele careia se cer diverse beneficii sau suplimentare de drepturi. ...Dar pentru acest deziderat am de gand sa lupt cu armele democratiei, nu cu cele ale Evului Mediu.

Scriem ca sa ne aflam in treaba. Toate sunt convingeri filozofice, inclusiv ca unii au libertatea sa scrie orice sau ca unii nu au dreptul sa-i ucida pe altii.
Crestinii si ceilalti oameni religiosi macar au un avantaj. Creatorul ne spune ce trebuie si ce nu trebuie sa facem.
Ateii nu au nimic, doar convingeri filozofice. Ca nu e scris nicaieri in piatra ca tu ai dreptul sa scrii prostii pe forum sau Ahmed nu are dreptul sa-ti ia gatul.

abaaaabbbb63 12.01.2015 20:43:48

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 577209)
Ca nu e scris nicaieri in piatra ca tu ai dreptul sa scrii prostii pe forum sau Ahmed nu are dreptul sa-ti ia gatul.

https://img1.etsystatic.com/050/0/59...92555_mrqd.jpg

iuliu46 12.01.2015 20:45:51

http://www.contrasens.com/wp-content...ie-in-parc.jpg

Barsaumas 12.01.2015 20:47:43

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 577211)

Tare, Iuliu. :))

Inorogul 12.01.2015 20:50:45

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 577206)
Pt cei doi domni atei: nu cunoasteti istoria lumii.

Istoricitatea nu reprezinta un argument valid in favoarea echitatii sau a dreptatii. ... Si daca ar fi fost valid nu v-ar fi ajutat nicidecat cauzei. Din cate stiu eu, istoria lumii abunda de conflicte religioase.

Citat:

Orice credinta religioasa semnificativa considera ca detine adevarul,il predica si cheama oameni in comunitatea lor. Pentru nici un membru al unei comunitati religioase doctrina nu este o filozofie discutabila ci un adevar dogmatic. Niciodata, in istoria lumii,nu a existat un moment in care marea majoritate a oamenilor sa isi traiasca credinta precum o imaginati dvs.Din simplul fapt ca aceea nu ar fi o credinta ci orice altceva.

:))))) Ati pus pus punctul pe i. Exact asta ii reprosez eu religiei. De ce faceti astfel de afirmatii cu atata senintate ...ma depaseste. N-as accepta nici intr-o mie de vieti sa ma complac intr-o situatie precum cea prezentata, daramite sa si ader la o astfel de doctrina.

Citat:

Mai tineti cont de un aspect: in nici un moment istoric populatia lumii, intr-o majoritate a ei,nu a impartasit ateismul ca si convingere. In toate perioadele istoriei omenirea, in esenta ei, a fost majoritar religioasa.

Ar fi fost culmea. Eu insumi acum cateva sute de ani as fi fost, fara indoiala, un mare credincios. Cum sa fi fost altfel daca nu stiam nici ce e aia ploaie sau raceala. De aceea am si vorbit despre evolutie, pe mai multe planuri. Aceasta este cea care desemneaza trendul actual. Stim din ce in ce mai multe si suntem din ce in ce mai putin ignoranti.
Ateismul si gradul de civilizatie evolueaza, nu alterneaza in decursul istoriei.

Citat:

Acest lucru determina o concluzie corelativa: orice om care apartine unei credinte isi va forma o opinie despre cei din jur sau despre viata in concordanta cu invatatura acelei credinte.

Repet: ceea ce spuneti si am ingrosat este profund imoral din punctul meu de vedere, indiferent de ceea ce spune istoria. Rar mi-a fost dat sa vad lucruri revoltatoare spuse cu atata seninatate. Eu va pot argumenta de ce este imoral si un principiu nesanatos si va provoc sa faceti si dumneavoastra acelasi lucru. Poate pentru unii pare deja evident ceea ce incerc sa spun.

Citat:

Daca tineti cont de aceste aspecte aveti sanse mult mai bune de a intelege psihologia fiintei umane plecand de la un simplu fapt,atat de simplu: sa crezi intr-o idee religioasa inseamna sa te implici, nu doar sa teoretizezi.

Sa te implici nu este echivalentul "orice om care apartine unei credinte isi va forma o opinie despre cei din jur". Oricum, implicarea este o alta idee pe care eu o gasesc respingatoare.

Inorogul 12.01.2015 20:51:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 577207)
Cruciadele au fost razboaie sfinte de contraatac al crestinilor. In aceste razboaie, sfintii cruciati se luptau cu oameni inarmati, ambele tabere stiind ca e vorba de un razboi. Nu am auzit ca acei cavaleri sa lupte cu desenatori si contabili, dv ati auzit ?

Vrajitoarele erau delincvente potrivit legii de atunci. Ele se ocupau cu practici diabolice, nu se ocupau cu caricaturi. Desenatorii asasinati, contabilul si politistii care-i pazeau nu incalcasera legile de acum. Sesizati diferenta ?

Ereticii despre care vorbiti nu erau dintre necredinciosi, fata de care Biserica nu avea nicio competenta. Ei isi spuneau credinciosi si refuzasera sa abjure in urma unei hotarari dogmatice legitime, venite de la o autoritate competenta, larg recunoscuta. Dimpotriva, desenatorii de la Charlie nu isi spun credinciosi. Nicio autoritate larg recunoscuta nu i-a pus sa abjure nimic, fiindca ei nu credeau in nimic. Sesizati diferenta ?

in sfarsit, atat in cazul vrajitoarelor, cat si al ereticilor, tribunale legitime, a caror competenta nu a fost pusa de nimeni la indoiala, in urma anchetei autoritatii legitime a Bisericii, Sfantul Oficiu, in care se recoltau marturii in fata notarilor si probe materiale, in urma si a ascultarii avocatilor si inculpatilor insisi la ultimul cuvant, au pronuntat sentinte de condamnare (sau de achitare) conform legislatiei de atunci.

Dimpotriva, in cazul de care ne ocupam niciun tribunal legitim nu a facut nicio ancheta. Niciun notar nu a inregistrat nicio marturie contra lor. Nicio autoritate unanim recunoscuta in lumea musulmana, ceva echivalent Sfantului Oficiu nu-i condamnase. Ei nu au avut drept la aparare. Nici la ultimul cuvant. Nici la o judecata dreapta, conforma legilor de azi ale Frantei.

Completez:
Ceea ce ieri era numit act de justitie astazi este numit act terorist. Nici acum nu sesizezi diferenta?

AlbertX 12.01.2015 20:52:33

Citat:

Ateii nu au nimic, doar convingeri filozofice. Ca nu e scris nicaieri in piatra ca tu ai dreptul sa scrii prostii pe forum sau Ahmed nu are dreptul sa-ti ia gatul.

Ateii au auzit de notiunea de respect si o stiu foarte bine, doar ca ei nu au respect fata de orice credinta, asta e de fapt problema.

http://www.protectiacopilului6.ro/Fi...i-export-3.jpg

Inlcusiv pe acest forum, daca ateii ar da dovada de un minim respect fata de credinta ortodoxa, totul ar fi altfel.

Albert Einstein: Am învățat să respect misterul.

Erich Fromm: Respectul este abilitatea de a vedea o persoană așa cum este, de a fi conștient de individualitatea sa unică. Respectul înseamnă grija ca cealaltă persoană să crească și să se dezvolte așa cum este.

Nathaniel Branden: Este o dovadă copleșitoare că, cu cât nivelul respectului de sine este mai înalt, cu atât îi vom trata pe ceilalți cu mai mult respect, mai multă bunătate și generozitate.

Charles Baudelaire: Există doar trei ființe demne de respect: preotul, soldatul, poetul. A ști, a ucide, a crea.

Dan Chișu: Definiția ateismului: Mă salut respectuos cu Dumnezeu de Paște și de Crăciun

iuliu46 12.01.2015 21:07:48

Alta prostie cu "ateismul evolueaza " :)

Cand eram eu mic care erau caii de bataie ai ateismului ?

1. Savantii sovietici - Oamenii de stiinta sovietici descopereau orice. Asta in antiteza cu obscurantismul religios care nu descoperise niciodata nimic.
2. Ancient Aliens - Si atunci ca si acum, regimul incuraja chestia asta. Apareau carti fie traduse ( cum a fost Amintiri despre viitor ) fie ale unor autori romani. Care este explicatia ? Pai e simplu, astfel de carti sau emisiuni tin publicul captiv in acelasi materialism.
3. Inchizitia, Galileo, pamantul rotund sau care se invarte etc.

Nu s-a schimbat nimic. Doar ca acum experimentul din lagarul socialist se va repeta la scara planetara.

iuliu46 12.01.2015 21:10:13

Hai spuneti-ne domnule Inorog, avortul este imoral sau nu ? Sau cu ce este mai imorala uciderea marilor artisti de la Cearli decat avortul ?

abaaaabbbb63 12.01.2015 21:18:55

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 577218)
Hai spuneti-ne domnule Inorog, avortul este imoral sau nu ? Sau cu ce este mai imorala uciderea marilor artisti de la Cearli decat avortul ?

Este imoral daca este facut cand sanatatea mamei nu este in pericol. Ar trebui sa se investeasca mai mult in raspandirea metodelor de contraceptie, ca sa se evita avorturile.

Lucian008 12.01.2015 21:29:09

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 577219)
Este imoral daca este facut cand sanatatea mamei nu este in pericol. Ar trebui sa se investeasca mai mult in raspandirea metodelor de contraceptie, ca sa se evita avorturile.

Clar este un cu totul alt subiect de discutie (ar putea fi purtat pe un alt topic), dar de ce este "moral" avortul cat sanatatea mamei este pusa in pericol? Cine ne da noua dreptul sa alegem cine sa traiasca si cine nu? De unde stim cine este mai bun si in functie de ce judecam ce este "mai bun"?

Lucian008 12.01.2015 21:33:30

Citat:

Da este o diferenta. Dar nu este o diferenta substantiala. Ambele situatii, teroristii actuali si "justitiarii catolici" care ardeau pe rug "vrajitoare" sau eretici (cei care aveau alta perereri decat ceea ce invatau ei, inclusiv in materie de stiinta) sunt criminali abominabili care se folosesc de "credinta" pentru a face rau.
Crima nu este justificata, cu atat mai putin folosind "religia iubirii" ca arma.

cristirg 12.01.2015 21:34:04

SAVATIE BAȘTOVOI: Despre moarte și caricaturi

http://chisinaulcultural.md/?p=416

"Ce este o caricatură? Aș putea răspunde la această întrebare ca un copil educat de caricaturi. Nu aș greși dacă aș spune că m-am născut într-o țară-caricatură: URSS, că îmi înveleam bucățile de pîine cu unt pe care mi le luam la școală în gazeta ”Pravda” care era plină de caricaturi, că învățam într-o școală care avea un panou cu caricaturi, că îmi cumpăram înghețată și limonadă de la o alimentară pe peretele căreia era o caricatură, că citeam cărți pionierești ilustrate cu caricaturi, că uneori și oamenii îmi păreau caricaturi decupate din gazete.

Într-un cuvînt, eram înnebunit de caricaturi. Am studiat pictura și, la rîndul meu, am desenat caricaturi.

Caricatura este o invenție a modernității. În antichitate, cînd locul fiecăruia în societate era clar și unde ponegrirea simbolurilor și a imaginii imperiale erau pedepsite cu moartea, caricatura nu își avea locul.

Răsfoind, de-a lungul scurtei mele vieți, reviste și cărți despre istoria omenirii, cu ce a avut ea rău și bun, am observat următorul lucru: caricaturile se înmulțesc atunci cînd cei care le fac nu pot ucide. Caricaturile apar înaintea unei revoluții, dispar în perioada măcelului și reapar pe timp de ”pace”, dar nu ca operă a partizanilor, ci ca armă a sistemului.

Caricatura a ucis sute de milioane de oameni de la Revoluția Franceză pînă azi.

În Rusia țaristă niște oameni au început să lipească pe ziduri caricaturi în care țarul, bancherul și preotul erau reprezentați într-o cușcă, iar oamenii de pe stradă îi priveau rîzînd. Peste cîțiva ani țarul a fost asasinat și sute de mii de preoți lichidați sau deportați în lagăre, unde majoritatea au murit în chinuri.

Totul a început de la caricaturi, epigrame, glume, dacă vreți. După ce milioane de oameni au fost uciși și regimul socialist s-a instaurat în Rusia și țările cucerite prin crimă, a fost declarată perioada de pace, de libertate a expresiei, de justiție echitabilă. A venit vremea cînd oamenilor care desenaseră oarecînd caricaturi li s-a zis că nu mai au voie să împuște preoți, comercianți și pe urmașii familiilor aristocrate chiar așa, pe stradă. Atunci ei s-au întors iarăși la caricaturi – aceste caricaturi au umplut Uniunea Sovietică și erau expresia celei mai sincere uri de clasă, ură care a ucis sute de milioane de oameni.

Charlie Hebdo, prin caricaturile religioase cu caracter pornografic pe care le-au răspîndit, a exprimat aceeași ură sinceră față de credințele altor oameni, care nu cred ca ei.

Această ură contravine legilor Franței și ordinii democratice, totuși ea a fost încurajată, iar acum e aclamată de spuma națiunilor europene.

Franța, ca și URSS, a avut orgoliul să proclame libertatea cu ghilotina și baioneta. Cînd rîurile de sînge s-au scurs în pămînt și din pămînt au crescut iarbă și flori, regimul instaurat a declarat vreme de pace și a făgăduit să apere libertatea, chiar și cea religioasă. Imperiile moderne nu au avut onestitatea imperiului antic roman în care religiile se întîmpla să fie interzise prin lege, cum a fost și cazul creștinismului, ci au făgăduit în chip mincinos libertatea de exprimare cu gîndul ascuns de a extirpa în timp orice urmă de religiozitate. În acest scop au fost folosite batalioanele de scriitori, artiști, actori, bufoni, jurnaliști, caricaturiști care umilesc, batjocuresc, murdăresc pe toți cei care cred altfel decît sistemul.

Ceea ce nu poate face statul ”democratic” cu sabia, a încredințat să o facă celor de la Charlie Hebdo și altora ca ei, de care e plină lumea.

Asistăm la un proces grotesc de reeducare la care sînt supuși oamenii de diferite credințe în tot spațiul Europei. Tragedia care a avut loc în aceste zile în Franța anunță eșecul reeducării de tip Pitești, cînd preoții erau torturați fizic prin bătăi cumplite, iar psihic prin impunerea să înghită fecale și să bea urină într-un ritual demonic care batjocorea Taina Sfintei Împărtășanii. Acum, cînd acest lucru nu se mai poate face în România, toți cei care urăsc pe Hristos se bucură cînd văd caricaturile murdare de la Charlie Hebdo și le venerează ca pe niște icoane.

Din păcate, isteria a cuprins întreaga Europă. Există mărturia prin care se confirmă că cei doi frați vinovați de crima de la Charlie au fost împușcați de poliție, deși nu au opus rezistență și nu au luat ostateci. Mărturia a fost făcută de Michel Catalano, omul care a petrecut o oră în firma sa cu cei doi asasini, bînd cafea cu ei, deși presa a trîmbițat că managerul fusese luat ostatec.

Cîți oameni mai trebuie să moară pentru a apăra reputația unor caricaturi mizerabile și pornografice? Nici autorii acestora și nici alții nu au meritat să sfîrșească astfel. Viața este un preț mult prea scump și care poate fi plătit o singură dată.

Opriți-vă! Și dacă nu puteți desena ceva frumos, priviți-vă pur și simplu. Frumusețea chipului uman a trezit dintotdeauna admirația. Strădania de a strîmba ceea ce este frumos vine de la diavol, chiar și la cei pentru care diavolul nu există."

abaaaabbbb63 12.01.2015 21:37:50

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 577220)
Clar este un cu totul alt subiect de discutie (ar putea fi purtat pe un alt topic), dar de ce este "moral" avortul cat sanatatea mamei este pusa in pericol? Cine ne da noua dreptul sa alegem cine sa traiasca si cine nu? De unde stim cine este mai bun si in functie de ce judecam ce este "mai bun"?

Pentru ca in cazul in care sanatatea este pusa in pericol, exista riscul sa-i pierzi pe amandoi, ceea ce nu ar fi tocmai ideal, nu?

O sarcina este ceva foarte sensibil. Cand ceva merge rau, de obicei merge pana la capat daca nu intervii.

Inorogul 12.01.2015 21:40:30

Citat:

Creatorul ne spune ce trebuie si ce nu trebuie sa facem.

Irelevant, atat timp cat la final tot fiecare decide, in urma trecerii prin propriul filtru, ce anume trebuie sau nu sa faca, interpretand dupa bunul plac ce este de actualitate, ce "se adresa oamenilor din acea vreme", ce e cu sens metaforic, ce e cat se poate de real, ce paragraf primeaza etc.

Citat:

Ateii nu au nimic,.....

Pentru ca in unele cazuri nimic inseamna totul. Este o idee cu care eu unul ma multumesc. Nu caut sa fiu centrul Universului.

Inorogul 12.01.2015 21:42:34

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 577217)
Alta prostie cu "ateismul evolueaza " :)

O fi evoluand si ateismul. Eu spuneam doar ca e o consecinta a evolutiei, ceea ce e alta mancare de peste.

Inorogul 12.01.2015 21:44:17

Citat:

Creatorul ne spune ce trebuie si ce nu trebuie sa facem.

Daca intre tine si a ucide nu sta decat prounca a sasea, nu vreau sa vad ce monstru zace in tine la prima pierdere de memorie :))).

Inorogul 12.01.2015 21:49:30

Citat:

Hai spuneti-ne domnule Inorog, avortul este imoral sau nu ?

La scara universala si in termeni absoluti avortul nu este nici moral, nici imoral.

Pentru mine insumi: depinde. Depinde de circumsante, inclusiv de timp si loc. Depide si de data exacta la care ofer raspusul. Spre exemplu, desi se intampla rar, nu tot ceea ce era pentru mine perfect moral la 17 ani, 27 de zile si 5 ore este moral si in prezent, sau chiar 10 minute mai tarziu.

Citat:

Sau cu ce este mai imorala uciderea marilor artisti de la Cearli decat avortul ?

Depinde.

Ca tot veni vorba: ce este mai imoral? Furtul sau pedofilia? Pe ce va bazati raspunsul?

Mihnea Dragomir 12.01.2015 21:49:54

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 577221)
Da este o diferenta. Dar nu este o diferenta substantiala. Ambele situatii, teroristii actuali si "justitiarii catolici" care ardeau pe rug "vrajitoare" sau eretici (cei care aveau alta perereri decat ceea ce invatau ei, inclusiv in materie de stiinta) sunt criminali abominabili care se folosesc de "credinta" pentru a face rau.
Crima nu este justificata, cu atat mai putin folosind "religia iubirii" ca arma.

Deci, in aceeasi situatie sunt si criminalii ortodocsi care au ars eretici pe rug, fiindca aveau alta credinta decat ei ? Ce parere aveti despre criminalii ortodocsi abominabili, incepand cu Constantin cel "intocmai cu apostolii" ? Sau aveti dubii ca a fost un criminal in rand cu Stefan cel Mare si Sfant ? Chiar va rog sa ma lamuriti din ce motiv considerati ca Sfantul cruciat Ludovic al IX-lea, care le-a dat o lectie dreapta arabilor ar fi criminal abominabil, pe cata vreme Sfantul Stefan, care le-a dat o lectie turcilor, ar fi Mare si Sfant ? Nu de alta, dar sunt curios cum ajung ortodocsii sa aiba asemenea judecati cu doua masuri.

Ion Pop 12.01.2015 21:53:03

Citat:

Voi sunteti mandrii de crimele facute? Presupun ca vorbesti in numele elitei, sau in spiritul ei.

Acum pe viitor sa ne asteptam din nou la tribunale "legitime", care sa condamne pe cei care nu sunt protejati de " cei protectori"?

Spunea cineva ca cei care au plecat din tara rau o sa le para. Acum inteleg.

ovidiu b. 12.01.2015 21:58:00

"Frumoasă" lecție.

iuliu46 12.01.2015 21:58:18

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 577229)
La scara universala si in termeni absoluti avortul nu este nici moral, nici imoral.

Pentru mine insumi: depinde. Depinde de circumsante, inclusiv de timp si loc. Depide si de data exacta la care ofer raspusul. Spre exemplu, desi se intampla rar, nu tot ceea ce era pentru mine perfect moral la 17 ani, 27 de zile si 5 ore este moral si in prezent, sau chiar 10 minute mai tarziu.

Depinde.

Ca tot veni vorba: ce este mai imoral? Furtul sau pedofilia? Pe ce va bazati raspunsul?

La scara universului nici daca ar da unul cu o bomba care sa ne termine pe toti nu am putea spune ca e moral sau imoral. Ba mai mult, s-ar putea sa nu mai aiba cine sa cantareasca asta. Deci din nou hai sa scriem ca sa ne aflam in treaba.

iuliu46 12.01.2015 22:01:09

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 577227)
Daca intre tine si a ucide nu sta decat prounca a sasea, nu vreau sa vad ce monstru zace in tine la prima pierdere de memorie :))).

"Dupa cum se stie omorul e imoral". Nu avem nevoie de un personaj imaginar sa ne spuna asta, ne-am dat noi seama singuri. Afara de cazurile in care hotaram tot noi ca omorul e moral. Cine suntem noi nu prea mai conteaza, de obicei aflam de la televizor ce am hotarat sa facem. :71:

Pelerin spre Rasarit 12.01.2015 22:01:15

Inorogule ateismul nu are unde sa evolueze,sau in raport de ce sa evolueze pt ca nu ofera nimic omului, este cea mai clara dovada de cat de straini pot fi unii de gandirea umana. Pe om il framanta doua mari probleme: rostul lui in lume si calea lui dupa moarte. La prima atei ofera drept cauza, in cel mai bun caz, un accident iar la a doua nimic, in afara anihilationismului, adica disparitia si atat. Ce este si mai bizar este ca imi vorbesti de morala,intrucat in raport de gandirea lumii,de-a lungul timpului, ateismul este imoral, profund imoral.Nu este nici macar un sistem filosofic, pt ca nu ofera un sistem de gandire, ci unul de negare si de limitare a fiintei umane la observabil,si nici categoria asta elucidata. Eu nu am nici o problema cu oamenii care isi doresc drept creator un bolovan cosmic, nici cu cei care isi recunosc stramosii in maimute si cu atat mai putin cu cei care cred ca, dupa moarte,se stinge lumina complet si definitiv. Iti cedez tie locul la filmul acesta, be my guest :) PS: pana acum,in afara opiniilor tale, mai poti oferi ceva demn de atentia tuturor sau este, asa, o discutie precum in Poiana lui Iocan? Intreb asta ca sa pot reflecta la utilitatea participarii subsemnatului la discutie. In trecut cand ti-am cerut sa analizezi public anumite aspecte m-ai lasat admirand peretii, in lipsa de altceva.

Fa o prezentare a viziunii ateiste, cea mai buna prezentare a ta.Cat de ampla poti,cu orice argument vrei,din orice sfera.Daca nici asta nu intereseaza...:) Zi pe larg ca sa intelegem toti cum vezi tu viata, omul, morala,ce vrei tu. Sau daca nu a viziunii ateiste macar a viziunii tale, indiferent unde o incadrezi.

iuliu46 12.01.2015 22:14:10

ADN-ul nici nu stie nimic si nici nu i-ar pasa de nimic. ADN-ul doar exista si noi dansam dupa cum canta el. Dar cumva stim ca unele actiuni sunt morale si altele nu.

Oamenii de stiinta de la Oxford au descoperit gena Jesuis Cearli. :)

Lucian008 12.01.2015 22:51:27

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 577224)
Pentru ca in cazul in care sanatatea este pusa in pericol, exista riscul sa-i pierzi pe amandoi, ceea ce nu ar fi tocmai ideal, nu?

O sarcina este ceva foarte sensibil. Cand ceva merge rau, de obicei merge pana la capat daca nu intervii.

Riscul de a-i pierde pe amandoi exista si daca nu spune un medic asta. Dar sansa de a le fi totusi bine a amandurora o ignoram?

Lucian008 12.01.2015 22:57:47

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 577230)
Deci, in aceeasi situatie sunt si criminalii ortodocsi care au ars eretici pe rug, fiindca aveau alta credinta decat ei ? Ce parere aveti despre criminalii ortodocsi abominabili, incepand cu Constantin cel "intocmai cu apostolii" ? Sau aveti dubii ca a fost un criminal in rand cu Stefan cel Mare si Sfant ? Chiar va rog sa ma lamuriti din ce motiv considerati ca Sfantul cruciat Ludovic al IX-lea, care le-a dat o lectie dreapta arabilor ar fi criminal abominabil, pe cata vreme Sfantul Stefan, care le-a dat o lectie turcilor, ar fi Mare si Sfant ? Nu de alta, dar sunt curios cum ajung ortodocsii sa aiba asemenea judecati cu doua masuri.

Care judecata cu doua masuri? A spus cineva ca aceeasi practica la catolici este abominabila, iar la ortodocsi dovada de sfintenie?
Nu. Nu contest ca au existat sau ca exista si astazi ortodocsi dezaxati. Diferenta majora este ca BO a pastrat invatatura apostolica in schimb BC si-a adaptat "invataturile" la nevoile proprii de putere. Si a tot introdus invataturi aberante:
- indulgentele, vanzarea iertarii pacatelor;
- excesul de fapte bune; Si ca un "administrator" constiincios papa hotara cui mai dadea din ele;
- inchizitia si arderea pe rug;
etc

cristirg 12.01.2015 23:30:54

http://www.foxnews.com/world/2015/01...re-reportedly/

"De Charlie ati auzit toti. Da de Boko Haram din Nigeria ati auzit? Cam deodata cu ''masacrul Charlie'' din Paris, ''islamistii'' astia au kilarit 2000 - doua mii nu 12 - cu explozibile si mitraliere, intr-un singur oras intr-o singura zi, majoritatea femei si copii care nu au reusit sa fuga.
La Paris 50 de sefi de stat, lideri globali au participat la un mars, revoltati de moartea celor 12 francezi, mass media si social media se intrec in ''emotii'' pe tot globul. 2000 de Nigerieni morti, majoritatea femei si copii, nu conteaza. "

cristirg 12.01.2015 23:35:37

Je suis Ammar Muhammad Hamoodi!: http://adevarul.ro/news/societate/je...5e9/index.html

"Ai auzit de Ammar Muhammad Hamoodi? Probabil că nu. Nu s-a născut la Paris. Nu a trăit acolo. Nici nu a murit acolo. Nu a fost terorist. Nici erou. Nici jurnalist. N-a apărut pe niciun breaking news, în văzul unei lumi lipite cu pupilele de ecranele îngălbenite. Nu a plâns nimeni după el. Niciunul dintre noi. Nu ne-am revoltat. Nu am strigat. Nu am amenințat.
Nu ne-am pus mesaje pe Facebook. Nu i-am dat Share. Nu i-am dat Like! Nu ne-am pus poza de profil cu „Je suis Ammar Muhammad Hamoodi!”. Nu am făcut nimic.

Din viața lui Ammar ne-au mai rămas doar câteva cifre, pierdute pe internet, în prima listă făcută publică de organizația „Iraq Body Count” cu numele a o sută de civili uciși în războiul din Irak. Vârsta - 1 an, ziua morții - 5 aprilie 2003.

Stăm toți cu ochii lipiți de ecrane. În Franța, nu e bine. Noi suntem Charlie!

De Noor Elhuda Saad Hamoodi ai auzit? Probabil că nu. Nici pentru mortul ăsta nu am făcut nimic. Numele îi apare în aceeași listă neagră de 100, iar cifrele care ne-au rămas din viața puiului de om sunt și mai puține. Vârstă – „baby”, ziua morții – 5 aprilie 2003. Locul: tot Basra.

În altă lume, cea pentru care nu vrem să facem loc, numărătoarea morții merge și mai departe. Războiul din Irak a luat, ieri, 41 de suflete. Acum două zile, în acel 7 ianuarie sângeros din Paris, același război a mai înghițit 53 de oameni. În primele șapte zile din an, bilanțul e și mai sumbru: 364 de civili au fost uciși. Numărătorile din alte lumi tot trec pe lângă noi. Doar astăzi, până la ora asta, când tu citești aceste rânduri, 712.854.295 de oameni nu au acces la nicio sursă de apă potabilă. Tot astăzi, tot până la ora asta, statisticile online ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că 23.390 de oameni, din lumea altora, au murit de foame. Și tot de foame, în puținele zile care au trecut de la începutul acestui an, au murit 268.513 suflete din lumea altora. Niciunul nu a fost Charlie!"

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:14:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.