Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa si Massmedia (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=508)
-   -   Sfantul si Marele Sinod - anunțuri, stiri si comentarii de ultimă oră (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18523)

oitza ratacita 30.06.2016 10:22:19

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625044)
Sigur, sigur, hotul niciodata nu va soune ca el fura. Eu nu ridic ciomagul, eu ma apar cand altii lovesc cu el. Ei bine. Dumnezeu nu ne-a spus sa fim prosti.

Hotarati-va; ba va retrageti cand altul ridica ciomagul, ba va aparati ridicand ciomagul.

Doamna draga, eu va doresc sa va ajute Dumnezeu sa gasiti "armele" potrivite sa luptati cu folos, acolo unde e de folos si cu cine trebuie. Sa va binecuvinteze Dumnezeu.

Monnis 30.06.2016 11:28:43

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625046)
Eu nu generalizez nimic, Vocile sunt multe. Nu eu spun asta. Multi romani s-au smintit din cauza asta. Nu aveti idee la cat se ridica numarul celor care , din aceasta cauza, s-au smintit acuzand Biserica ortodoxa de multe.
Ei bine, eu atrag atentia. fac parte din Biserica, preotii sa se intoarca la ceea ce trebuie sa fie. Si sa aiba curajul marturisirii , sa nu le mai fie frica ca isi pierd parohiile.

Apropo de hartie. Colo mai usus unul striga ca am fost zgarcita, aici dumneata strigi ca am dat prea mult sa ispitesc. Asa care va sa zica. Eu am dat cat m-a lasat inima.
De altfel am venit in tara cu dorinta da a darui cat mai mult la Biserica. eram suparata ca era denigrata Biserica, si m-am dus si la manastiri peste tot, si le-am spus ca vreau sa daruiesc Bisericii cat pot ca asa simt.
...

Nu recunoașteți că generalizați, asta e altceva......
"Apropo de hârtie", ce știm sigur este că dumneavoastră vi s-a părut consistentă, comparativ cu "serviciul" prestat de preot; eu nu am strigat (nu am folosit majusculele), v-am adresat o întrebare, încercați să faceți diferența.

AlinB 30.06.2016 12:05:39

Citat:

În prealabil postat de Ion Pop (Post 625036)
Lasa ca in curand fiecare din noi vom avea colegi musulmani, si te vei bucura si tu...

Sa o crezi tu, ce sa caute musulmanul in romania sa lucreze la Kaufland Romania pentru 200 euro cand poate sa ia 1500 la Kaufland Franta sau Kaufland Germania?

Pai de cand cu Siria si imigrantii - nu e mit - cica unii au incercat sa ajunga in Ungaria, au gresit trenul si au ajuns in Romania. Cand au aflat unde erau, au inceput sa planga.
Deci...

abaaaabbbb63 30.06.2016 12:22:28

Romanul ar trebui chiar sa fie recunoscator musulmanilor. Pai, ce se facea daca nu avea minunata, incredibila shaorma?

Copacel 30.06.2016 12:32:26

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 625057)
Romanul ar trebui chiar sa fie recunoscator musulmanilor. Pai, ce se facea daca nu avea minunata, incredibila shaorma?

Cafeaua bre lasa shoarma cu de toate.

dobrin7m 30.06.2016 15:25:54

Citat:

În prealabil postat de oitza ratacita (Post 625051)
Hotarati-va; ba va retrageti cand altul ridica ciomagul, ba va aparati ridicand ciomagul.

Doamna draga, eu va doresc sa va ajute Dumnezeu sa gasiti "armele" potrivite sa luptati cu folos, acolo unde e de folos si cu cine trebuie. Sa va binecuvinteze Dumnezeu.

Va multumesc, Asemenea. Sa va ajute Dumnezeu.

dobrin7m 30.06.2016 15:29:37

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 625057)

Stiti ce se faceau?
Descopereau gyro grecesc care este de o mie de ori mai bun ca shaorma.

Insa asta a fost directiva. Implementarea shaormei pe taram romanesc.

Copacel 30.06.2016 15:30:51

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625062)
Insa asta a fost directiva. Implementarea shaormei pe taram romanesc.

Tu vb serios ?

Copacel 30.06.2016 15:32:27

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625062)
Stiti ce se faceau?
Descopereau gyro grecesc care este de o mie de ori mai bun ca shaorma.

According to some sources, the Middle Eastern shawarma, Mexican tacos al pastor, and Greek gyros are all derived from the Turkish döner kebab, which was invented in Bursa in the 19th century by a cook named Hadji Iskender

dobrin7m 30.06.2016 15:56:31

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 625047)
Mai citeste o data ce ai scris. Ai zis de Biserica, de preoti, de diaconi. Nu te-ai referit la un caz singular. Hai sa ne asumam cuvintele.
Ce legatura are erezia cu discutia noastra?

Eu vad o mare tacere din partea Bisericii in chestiuni foarte arzatoare. Martirajul crestinilor. Lipsa unei organizari corecte si clare in diaspora din cauza unor filetisme, erezia ecumenista ce se intinde in Biserica pe toate nivelele, modificarea pe alocuri in Biserica a tipicului si predaniei in cadrul Sfintelor Taine, (vezi botezul prin stropire sau cununarea unui neortodox) s. a.

Apoi lipsa de catehizare care este responsabilitatea preotilor, de unde apar neintelegeri si chiar conceptii gresite despre dogma si credinta a ortodocsilor, patrunderea superstitiilor si a practicilor superstitioase care ar trebui retezate, a new age ( foarte multi cred in karme, zodiace, noroc, sau sortire de parca Dumnezeu sorteste ca unul sa moara altul sa traiasca unul sa sufere altul sa huzure) s.a.

va mai dau un caz, fara sa spun cine este preotul.
Am cautat un preot acasa, intr-o anumita zona, a unei cunostiinte, in Romania. Vroiam sa merg cu ea la un preot, era necajita, ramasese vaduva, fara servici si fara bani. Si gasise un om, reformat, cu care traia in concubinaj. I-am spus ca nu e bine, ca trebuie sa faca ceva. Si am mers cu ea acasa la acel preot, renumit dupa spusele oamenilor.
Vroiam sa se spovedeasca si sa inteleaga ca trairea in curvie nu va aduce nimic bun. Indiferent ca era pentru bani fiind foarte saraca.

Acolo, preotul a crezut ca suntem nestiutoare si a spus asa: stai linistita si vezi-ti de viata impreuna cu el, nu e nici o problema, ca nu e pacat. E tot crestin, si oricum trebuie sa va cunoasteti nu poti sa te casatoresti oricum. Si eu i-am raspuns: parinte, ei se tot cunosc de vreo doi ani, si traiesc in concubinaj si canoanele noastre stiti ce spun, unde nu este binecuvantarea lui Dumnezeu nu are cum sa fie binele. El e reformat, ea ortodoxa, si traiesc curveste.

Atunci a zis: asa este aveti dreptate.
Insa femeia a plecat de acolo smintita, pe ideea ca nu face nici un rau ca traieste asa necununata. Dar Bunul Dumnezeu a lucrat, a gasit de munca si s-a rupt de el.

Ps. Am vautat apoi si am gasit numele preotului respectiv in Clubul Rotary.

dobrin7m 30.06.2016 15:59:02

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 625064)
According to some sources, the Middle Eastern shawarma, Mexican tacos al pastor, and Greek gyros are all derived from the Turkish döner kebab, which was invented in Bursa in the 19th century by a cook named Hadji Iskender

Gresit. Un cunoscut, teolog si doctorand, nu dau numele, mi-a spus ca primul care a hotarat sa puna in lipie ingrediente a fost evreu inainte cu mult de turci. A descoperit aceasta intamplator, cautand o carte in Biblioteca Ierusalimului.

Am avut o discutie pe aceasta tema cu el si mi-a adus apoi informatia.

Copacel 30.06.2016 16:04:10

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625066)
Gresit. Un cunoscut, teolog si doctorand, nu dau numele,

Gresit.Anumite surse anonime ale caror nume nu le putem da pentru ca nu
le stim sustin contrariul cunoscutului teolog si doctorand al carui nume nu-l dai.

crinrin 30.06.2016 17:16:29

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625065)
va mai dau un caz, fara sa spun cine este preotul.
Am cautat un preot acasa, intr-o anumita zona, a unei cunostiinte, in Romania. Vroiam sa merg cu ea la un preot, era necajita, ramasese vaduva, fara servici si fara bani. Si gasise un om, reformat, cu care traia in concubinaj. I-am spus ca nu e bine, ca trebuie sa faca ceva. Si am mers cu ea acasa la acel preot, renumit dupa spusele oamenilor.
Vroiam sa se spovedeasca si sa inteleaga ca trairea in curvie nu va aduce nimic bun. Indiferent ca era pentru bani fiind foarte saraca.

Acolo, preotul a crezut ca suntem nestiutoare si a spus asa: stai linistita si vezi-ti de viata impreuna cu el, nu e nici o problema, ca nu e pacat. E tot crestin, si oricum trebuie sa va cunoasteti nu poti sa te casatoresti oricum. Si eu i-am raspuns: parinte, ei se tot cunosc de vreo doi ani, si traiesc in concubinaj si canoanele noastre stiti ce spun, unde nu este binecuvantarea lui Dumnezeu nu are cum sa fie binele. El e reformat, ea ortodoxa, si traiesc curveste.

Atunci a zis: asa este aveti dreptate.
Insa femeia a plecat de acolo smintita, pe ideea ca nu face nici un rau ca traieste asa necununata. Dar Bunul Dumnezeu a lucrat, a gasit de munca si s-a rupt de el.

Ps. Am vautat apoi si am gasit numele preotului respectiv in Clubul Rotary.

Se pare ca parintele i-a vorbit pe limba pe care o intelegea ea. Daca i-ar fi spus sa se desparta de el, probabil ca n-ar fi facut-o iar ca se casatoreasca doar de dragul de a nu mai sta in curvie, ar fi fost o catastrofa urmata de divort si cine stie ce alte probleme.

Judeci dupa lucruri exterioare, superficial, fara sa ai vreo idee despre ce dialog o fi avut parintele cu Dumnezeu, referitor la situatia femeii.

Sub masca smereniei, parintele a ajutat-o in timp ce tu n-ai inteles nimic. Doar te-ai mandrit si l-ai judecat.

P.S. 1. Nu mai judeca preotii! 2. Pune gandul bun inainte, considera ca ti s-a parut, ca n-ai inteles, ca n-ai auzit bine, dar nu mai judeca pe nimeni.

Cred ca tu ai fost aceea prin care femeia s-a smintit mai mult, imi pare rau ca ti-o spun.

DragosP 30.06.2016 17:40:20

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 625063)
Tu vb serios ?

Când e vorba de saorma, nu e loc de glume!

Romowe 30.06.2016 18:21:36

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 625073)
Când e vorba de saorma, nu e loc de glume!

Prefer falafel. Oricum, pe vremea asta halesc putina carne.

Ion Pop 30.06.2016 19:06:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 625056)
Sa o crezi tu, ce sa caute musulmanul in romania sa lucreze la Kaufland Romania pentru 200 euro cand poate sa ia 1500 la Kaufland Franta sau Kaufland Germania?

Pai de cand cu Siria si imigrantii - nu e mit - cica unii au incercat sa ajunga in Ungaria, au gresit trenul si au ajuns in Romania. Cand au aflat unde erau, au inceput sa planga.
Deci...

WOW, dar plateste bine, ca la noi se primesc 450 pe acolo.

Fi linistit ca nu vor mai plange. In curand va fi "legarea de glie", s-a aplicat cand au venit Rusii in Germania, erau obligati sa locuiasca pentru ani buni intr-un judet, chiar daca nu puteau gasii de lucru nici in vis, acum este aceeasi discutie si pe la noi.

Patrie si Credinta 30.06.2016 19:50:48

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 625020)
Nicidecum nu este asa, ceea ce scrii tu si, mai ales, "oitza ratacita" este exact primatul papal, respins de ortodocsi pentur ca e o greseala dogmatica.

Ok, hai sa o luam pas cu pas.
Citat:

Canonul acela se aplica episcopiilor din cadrul mitropoliilor si mitropoliilor in cadrul patriarhiilor. Patriarhiile sunt autocefale, Patriarhul nostru nu depinde si nu este subordonat Patriarhului Ecumenic. Asa cum era si in primul mileniu. Autocefale pot fi chiar si Arhiepiscopii. Citez: "Autocefalia (sau autoguvernarea - literalmente termenul înseamnă că "își este propriul său cap") desemnează statutul unei Biserici locale din Biserica Ortodoxă al cărei ierarh întâistătător (sau primat) nu trebuie să răspundă înaintea nici unui episcop de rang superior." Patriarhul Ecumenic are, in plus fata de celelalte Patriarhii cateva prerogative in plus:

si fiecare sa faca numai acelea care privesc (se refera la) parohia (eparhia) sa si satele de sub sta*pânirea ei=autocefalie.
Si protosul se poate baga(cu sinod local, desigur. "sa nu faca ceva fara încuviintarea tu*turor") cand un episcop o ia pe aratura sau nu isi mai poate exercita functia. Vezi Sinodul de la Moscova, sau ala recent, cand episocpul cipriot a fost demis din functia pentru ca avea Alzheimer.

Historically, the Ecumenical Patriarch has heard such appeals and sometimes was invited to intervene in other churches' disputes and difficulties. Even as early as the time of St. John Chrysostom (4th century), Constantinople was instrumental in the deposition of multiple bishops outside its traditional jurisdiction. This still occurs today, as when in 2006 the patriarchate was invited to assist in declaring the Archbishop of the Cypriot Orthodox Church incompetent due to his having Alzheimer's disease.[20] Additionally, in 2005, the Ecumenical Patriarchate convoked a pan-Orthodox synod to express the Orthodox world's confirmation of the deposition of Patriarch Irenaios of Jerusalem.

Citat:

In niciun caz Biserica Ortodoxa nu are un cap pamantean (acesta exista doar la catolici).

Din nou, "sa il socoteasca cap/capetenie."(in functie de traducere). Sa nu crezi ca o dau in ultramontanism, sau ca nu consider autoritatea finala sinoadele ecumenice. Doar ca intelegerea ruseasca a primatului ortodox o consider o exagerare in alta directie.
Suntem autocefali, in care protosul are anumite atributii, nu o alianta de 15 papi cu propria lor glie.
Citat:

Biserica Ortodoxa este formata din 14 sau 15 Biserici Ortodoxe autocefale, care sunt conduse de Sinodul fiecareia. Acestea se afla sub conducerea Capului Bisericii, Iisus Hristos si sunt unite de invatatura de credinta, care este aceeasi in cele mai mici detalii.

Corect.

Citat:

De observat ca nu exista (si nu a existat in trecut) o convocare periodica a Sinodului Ecumenic (asa cum doreste Patriarhul Ecumenic), asa cum este in cadrul Patriarhiilor. Sinodul Ecumenic se intrunea doar in cazul unei erezii.

Periodica? Nu.
Dar s-au convocat o gramada de sinoade pan-ortodoxe in ultima 1000 de ani pentru diverse lucruri.

Romowe 30.06.2016 20:07:12

Patrie si Credinta a pus punctul pe "i".
Cred ca e un moment bun pentru inchiderea topicului, inainte sa se inflameze iar de balcanism.

catalin2 30.06.2016 22:53:40

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 624658)
Imi doresc, de la intaistatatori si condamnarea islamului ca ideologie politico-criminala.

Nu pot face asta, asa cum nu condamna nici regimul din Coreea de Nord. Ca priveste religia musulmana, Biserica nu se preocupa de condamnarea tuturor religiilor de pe glob, pentru ca e de la sine inteles ca toate religiiel sunt gresite si nemantuitoare. Biserica nu se preocupa nici macar de alte culte si "biserici", pentru ca Biserica este singura corabie a mantuirii.
Dar cei pezenti la Sinod au dat o declaratie si despre situatia din Siria. Mai mult nu stiu ce ar putea face, Biserica Ortodoxa nu organizeaza cruciade. Iar in Siria la fel de mult au de suferit si musulmanii care sunt de cealalta orientare decat Isis, un credincios ii ajuta pe toti, nu numai pe cei ce sunt crestini.

catalin2 30.06.2016 22:56:11

Citat:

În prealabil postat de oitza ratacita (Post 625039)
A afirmat cineva in paginile acestui subiect ca ar fi altfel? Am afirmat ca patriarhul roman e subordonat sau ca depinde de patriarhul ecumenic? Tocmai, ca-l compatimeam zeflemitor pe bietul Bartolomeu ca traieste cu nostalgia aceea imposibila azi.

Scuze, acum am vazut ca era o ironie.

mihai07 30.06.2016 23:17:17

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625046)
Eu nu generalizez nimic, Vocile sunt multe. Nu eu spun asta. Multi romani s-au smintit din cauza asta. Nu aveti idee la cat se ridica numarul celor care , din aceasta cauza, s-au smintit acuzand Biserica ortodoxa de multe. Ei bine, eu atrag atentia. fac parte din Biserica, preotii sa se intoarca la ceea ce trebuie sa fie. Si sa aiba curajul marturisirii , sa nu le mai fie frica ca isi pierd parohiile.

Apropo de hartie. Colo mai usus unul striga ca am fost zgarcita, aici dumneata strigi ca am dat prea mult sa ispitesc. Asa care va sa zica. Eu am dat cat m-a lasat inima. De altfel am venit in tara cu dorinta da a darui cat mai mult la Biserica. eram suparata ca era denigrata Biserica, si m-am dus si la manastiri peste tot, si le-am spus ca vreau sa daruiesc Bisericii cat pot ca asa simt.

Eu atrag atentia, si spun, si preotilor si tuturor. Traiti patristic, intoarceti-va la credinta adevarata, lasati-va de ecumenisme si manjeli, ca smintiti poporul nestiutor, si ve-ti da seama. mai ales ca oamenii majoritatea, au saracit. Ortodoxia e luptata din interior, poporul saracit si hartuit, Biserica hartuita si atacata prin ierarhi si preoti ce au cazut in erezii si patimi. Nu toti, nu spun ca toti, nici romanii nu toti sunt smintiti.

repet, nu mi-a facut sfestanie, ci doar a venit cu Boboteaza afirmand ca si aceea are rol la fel ca Sfestania ca nu are timp. Nici nu sunt suparata, am inteles ca e unul dintre cei care si el e hartuit si face ce poate.

Ei bine, cine nu poate marturisi, asta este, Dumnezeu va intelege neputintele tuturor, dar cine poate si tace , vai.
Iar mirenii ar trebui sa aiba curajul si sa spuna , nu e bine, nu asta e invatatura ortodoxa, nu asta avem de facut, Unde preotul nu poate , mirenii care pot, sa mearga si sa il ia in brate si sa il poarte spre Lumina daca nu poate sa mearga singur. Preotul este ajutorul nostru , este calauza, insa daca calauza sta pe loc , va sta si poporul.

In fapt e nevoie de trezire la nivel de tara, romania astazi doarme somn adanc. Sunt cativa care sunt treji, insa fac o greseala ca sunt treji doar pentru ei. Nu se poate sa te mantui singur.

Daca vrei sa indrepti pe cineva ii spui in fata. Nu il barfesti pe forumuri.
Apropo: ai binecuvantare de la duhovnic sa tragi preotii de urechi?

catalin2 30.06.2016 23:59:43

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 625080)
Din nou, "sa il socoteasca cap/capetenie."(in functie de traducere). Sa nu crezi ca o dau in ultramontanism, sau ca nu consider autoritatea finala sinoadele ecumenice. Doar ca intelegerea ruseasca a primatului ortodox o consider o exagerare in alta directie.
Suntem autocefali, in care protosul are anumite atributii, nu o alianta de 15 papi cu propria lor glie.

Nu, ceea ce spui tu e primatul papal. Toti Patriarhii sunt egali, Patriarhul nostru este egal cu patriarhul Ecumenic, nu exista un protos. Nu e acelasi lucru cu relatie dintre un episcop si un mitropolit, sau un mitropolit si un patriarh. A fi acelasi lucru inseamna primatul papal.
"Primul intre egali" provine de la ierarhizarea simbolica a Patriarhiilor, inca din primul mileniu. La inceput era Roma, pe primul loc, Constantinopolul, pe doi, apoi Alexandria pe trei, Antiohia si Ierusalim. Sinodul din 879 hotaraste ca Patriarhiile Romei si Constantinopolului sa fie ambele pe primul loc.
Patriarhul Ecumenic are cateva prerogative in plus, acum am mai spus. Fara sa fie peste ceilalti Patriarhi. Arhiepiscopia Cretei este sub jurisdictia Patriarhiei ecumenice: https://ro.orthodoxwiki.org/Biserica...tantinopolului
Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 625080)
Periodica? Nu.
Dar s-au convocat o gramada de sinoade pan-ortodoxe in ultima 1000 de ani pentru diverse lucruri

Toate acele lucruri erau despre dogma si se intruneau cand aparea o invatatura straina. Asa cum si acest Sinod se putea intruni pentru a condamna erezia ecumenista, adoptand pur si simplu hotararile Sinodului BO Georgiana din 1998. Patriarhul ecumnic ar fi vrut sa fie adoptate unele formulari (ce tin de dogma) de genul Biserici surori, adica a unor invataturi ecumeniste. Dar i-a iesit pe dos, Sinodul nu doar ca a eliminat termenul de biserici, dar si referirea la crestini din alte culte a fost corectata.

catalin2 01.07.2016 00:18:44

Citat:

În prealabil postat de crinrin (Post 625070)
Se pare ca parintele i-a vorbit pe limba pe care o intelegea ea. Daca i-ar fi spus sa se desparta de el, probabil ca n-ar fi facut-o iar ca se casatoreasca doar de dragul de a nu mai sta in curvie, ar fi fost o catastrofa urmata de divort si cine stie ce alte probleme.

Da, preotii ar trebui sa vorbeasca fiecaruia pe limba lui si sa nu-i strice cumva placerile. Doar ce vrea sa auda, ca sa nu se supere credinciosul, sa se adapteze ortodoxia la ce doreste fiecare credincios. Nu stim daca asa s-au intamplat lucrurile, dar nu trebuie cautata o explicatie metafizica, e evident ca era ceva gresit. Asta nu tine de a judeca, e o confuzie in spirit modernist intre a spune un adevar si a judeca. daca tu spui ca oaia are patru picioare si unul ca are cinci nu inseamna ca il judeci pe acela. Judecarea se refera la pacatele cuiva.

dobrin7m 01.07.2016 09:31:38

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 625090)
Daca vrei sa indrepti pe cineva ii spui in fata. Nu il barfesti pe forumuri.
Apropo: ai binecuvantare de la duhovnic sa tragi preotii de urechi?

eu nu trag preotii de urechi. am adus aici cateva exemple fara sa dau nume. se simte careva lezat?
Parintele Calistrat a dat multe exemple in acest mod. Nu a dat nume, insa i-a dat ca exemplu sa vada lumea ce nu e bine. Inseamna ca a barfit la Predica persoanele respective? Fireste cine se simte ranit in amorul propriu, acela e bonlav sufleteste de chiar boala pe care o arata. acela sa isi faca un proces de constiinta si sa mearga la duhovnic.

mergeti intr-un grup, si vorbiti de un anume pacat, facut de cineva si veti vedea ca cel bolnav de acel pacat din grup se va razvrati. Sfintii spun, ca pacatul din el nu ii da pace cand e vadit si atunci omul se manifesta. Cam asta e si aici. No asa. Aratati-va acum.

dobrin7m 01.07.2016 09:37:12

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 625092)
Da, preotii ar trebui sa vorbeasca fiecaruia pe limba lui si sa nu-i strice cumva placerile. Doar ce vrea sa auda, ca sa nu se supere credinciosul, sa se adapteze ortodoxia la ce doreste fiecare credincios. Nu stim daca asa s-au intamplat lucrurile, dar nu trebuie cautata o explicatie metafizica, e evident ca era ceva gresit. Asta nu tine de a judeca, e o confuzie in spirit modernist intre a spune un adevar si a judeca. daca tu spui ca oaia are patru picioare si unul ca are cinci nu inseamna ca il judeci pe acela. Judecarea se refera la pacatele cuiva.

Catalin, exact asta se intampla. Inainte sa merg cu ea, ea a tot mers pe la vreo cativa preoti si nu i-a placut catusi de putin ce i-au zis. Fireste , cauta unul care sa o aprobe si chiar sa o laude.
Insa Bunul Dumnezeu s-a milostivit, si a reusit sa scape de pacat. Saracuta. Diavolul lucreaza in partile slabe. Ea era saraca, si a fost prinsa in pacat tocmai din aceasta parte. Am inceput sa o ajut cu bani lunar pana si-a gasit de munca ca sa nu mai fie nevoita sa traiasca in curvie pentru a iesi din saracie.

DragosP 01.07.2016 10:03:57

Adică tu te compari cu părintele Calistrat și, mai ales, compari cele zise de tine cu predicile lui?:43:
Mă fineie, lung pare a-ți fi nasul... Și nu-l vezi, neam!

dobrin7m 01.07.2016 10:04:33

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 625088)
Nu pot face asta, asa cum nu condamna nici regimul din Coreea de Nord. Ca priveste religia musulmana, Biserica nu se preocupa de condamnarea tuturor religiilor de pe glob, pentru ca e de la sine inteles ca toate religiiel sunt gresite si nemantuitoare. Biserica nu se preocupa nici macar de alte culte si "biserici", pentru ca Biserica este singura corabie a mantuirii.
Dar cei pezenti la Sinod au dat o declaratie si despre situatia din Siria. Mai mult nu stiu ce ar putea face, Biserica Ortodoxa nu organizeaza cruciade. Iar in Siria la fel de mult au de suferit si musulmanii care sunt de cealalta orientare decat Isis, un credincios ii ajuta pe toti, nu numai pe cei ce sunt crestini.

Adevarat ca un credincios ajuta pe toti. Nu ma refream la curciade, Doamne fereste. Ci pur si simplu ajutati, luati din zona cei vulnerabili si care nu pot efectiv sa fuga de acolo.
Pana una alta, refugiatii sunt mai mult africani din state sarace decat cei din zonele afectate de razboi. Cu ce se deosebeste un african sarac de un roman sarac? Majoritatea sunt emigranti economici fara nici o educatie.

Problema cu islamul e mult mai complicata. In primul rand, este o religie dominatoare si cotropitoare prin forta si impunere.
si asta de veacuri nu de acum.
De aceea si este folosita pentru a raspandi teroare in Europa.
Apoi lasitatea musulmanului de rand, care se complace in ideea unei viitoare lumi musulmane si tace cand vede atrocitatile care se fac in numele dumnezeului lor.
Cum e , cum nu e, Alahu Akbar striga extremistul cand taie capetele oamenilor. Si in numele islamului actioneaza.

Daca acum s-ar aduna cativa extremisti sa ucida in numele ortodoxiei, nu am lua atitudine noi ortodocsii ca sa nu se foloseasca de credinta noastra , in scopurile lor murdare?

As vrea sa vad cu ce ajuta delcaratia data pe cei ce inca mor in zona de conflict. Ei nu au nevoie de declaratii ei au nevoie sa fie ajutati concret. Sunt tabere de refugiati, unde traiesc in conditii insalubre, sunt paziti sa nu fuga si nu au nici o sansa sa ajunga in Europa.

http://www.timpul.md/articol/am-petr...ari-49914.html

dobrin7m 01.07.2016 10:05:49

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 625098)
Adică tu te compari cu părintele Calistrat și, mai ales, compari cele zise de tine cu predicile lui?:43:
Mă fineie, lung pare a-ți fi nasul... Și nu-l vezi, neam!

NU , invat de la el. Oare nu asa trebuie sa facem , sa invatam?

DragosP 01.07.2016 10:10:40

Ai învățat tot și acu' ne înveți și pe noi.
Am înțeles bine, nu?

dobrin7m 01.07.2016 10:15:36

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 625101)
Ai învățat tot și acu' ne înveți și pe noi.
Am înțeles bine, nu?

Nu am invatat tot, inca mai invat. Dar ce stiu , spun, ca asa ne invata preotii, duhovnicii. Ca nimeni nu se mantuie de unul singur.

dobrin7m 01.07.2016 10:17:29

Ai ceva in mod direct sa spui? e ceva ce am zis si nu e adevarat si conform cu invatatura noastra de credinta ortodoxa?

DragosP 01.07.2016 10:23:44

Ce am avut de spus am spus deja, să trăiți!:77:

DragosP 01.07.2016 10:24:55

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625099)
Nu ma refream la curciade, Doamne fereste.

Să-i lăsăm pe alții să se ocupe de curciade.:67:

mihai07 01.07.2016 11:24:30

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625096)
eu nu trag preotii de urechi. am adus aici cateva exemple fara sa dau nume. se simte careva lezat?
Parintele Calistrat a dat multe exemple in acest mod. Nu a dat nume, insa i-a dat ca exemplu sa vada lumea ce nu e bine. Inseamna ca a barfit la Predica persoanele respective? Fireste cine se simte ranit in amorul propriu, acela e bonlav sufleteste de chiar boala pe care o arata. acela sa isi faca un proces de constiinta si sa mearga la duhovnic.

mergeti intr-un grup, si vorbiti de un anume pacat, facut de cineva si veti vedea ca cel bolnav de acel pacat din grup se va razvrati. Sfintii spun, ca pacatul din el nu ii da pace cand e vadit si atunci omul se manifesta. Cam asta e si aici. No asa. Aratati-va acum.

Am inteles sa traiti.

Copacel 01.07.2016 12:08:56

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 625096)
Cam asta e si aici. No asa. Aratati-va acum.

Matale esti Ardeleanca ?

Romowe 01.07.2016 13:58:03

Curciade? Stuffed turkey.

Patrie si Credinta 01.07.2016 14:15:15

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 625091)
nu exista un protos.

Ok, deja o dam in negare absurda.

Citat:

Nu e acelasi lucru cu relatie dintre un episcop si un mitropolit, sau un mitropolit si un patriarh. A fi acelasi lucru inseamna primatul papal.

De ce din primat onorific o dai in "ceilalti episcopi devin slugile primului, de care poate sa dispuna cum vrea"? Iti construiesti oameni de paie, Cataline.
Citat:

"Primul intre egali" provine de la ierarhizarea simbolica a Patriarhiilor, inca din primul mileniu. La inceput era Roma, pe primul loc, Constantinopolul, pe doi, apoi Alexandria pe trei, Antiohia si Ierusalim. Sinodul din 879 hotaraste ca Patriarhiile Romei si Constantinopolului sa fie ambele pe primul loc.
Patriarhul Ecumenic are cateva prerogative in plus, acum am mai spus. Fara sa fie peste ceilalti Patriarhi.

Corect.
Citat:

Arhiepiscopia Cretei este sub jurisdictia Patriarhiei ecumenice:

Am zis Episcopia Ciprului:
The Church of Cyprus (Greek: Ἐκκλησία τῆς Κύπρου, Ekklisía tîs Kęprou) is an autocephalous Greek Church within the communion of Orthodox Christianity. It is one of the oldest Eastern Orthodox autocephalous churches, achieving independence from the Patriarchate of Antioch and All the East in 431.
Nu imi dau seama daca schimbarea Ciprului cu Cretei, si ignorarea celorlalte exemple e rea-vointa intentionata sau altceva.

Citat:

Patriarhul ecumnic ar fi vrut sa fie adoptate unele formulari (ce tin de dogma) de genul Biserici surori, adica a unor invataturi ecumeniste. Dar i-a iesit pe dos, Sinodul nu doar ca a eliminat termenul de biserici, dar si referirea la crestini din alte culte a fost corectata.

Au fost propuneri in sensul asta din partea Constantinopolului la sinodul asta?(si ma refer la propuneri oficiale, nu ca Bartolomeu e mai apropriat de dialoguri cu Vaticanul)
Ca daca nu, deja o dam in conspiratii nedemonstrabile.

crinrin 01.07.2016 14:48:58

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 625092)

Sunt situatii in care omul nu se lasa operat, chiar daca este grav bolnav. Si atunci, preotul il tine aproape, lasandu-i omului impresia ca va fi dupa cum ii pofteste lui inima, operandu-l in timp, aproape pe nesimtite, vindecandu-l de boala de care sufera.

Mi se pare ciudat sa spuna cineva ca preotul, crezandu-le nestiutoare, a inceput sa incurajeze si sa bagatelizeze curvia. Care sa fi fost scopul? Tocmai ca o fi inteles parintele ca femeia mai fusese si pe la alti preoti si ca toti i-au spus ca nu procedeaza bine. Si daca ceilalti n-au reusit s-o ajute in felul asta, era clar ca n-ar fi folosit-o cu nimic pe femeie, daca i-ar fi spus si el acelasi lucru. Asa ca a incercat sa si-o apropie, dandu-i impresia ca o intelege si n-o pune la zid. Incet, incet ar fi tamaduit-o.

Cum se face ca dupa ce a stat cativa ani in situatia aia, a reusit sa se rupa de pacat? Credeti voi ca diavolul curviei lasa sa-i scape din gheare un om asa usor? E nevoie de multa rugaciune.
Acum o fi pe picioarele ei, din punct de vedere material, dar duhovniceste nu stim cat este de tamaduita.

Trebuie taiata radacina pacatului. Pentru ca daca radacina sta inca bine infipta in inima omului, isi va arata lucrarea cu alta ocazie.

Romowe 01.07.2016 19:39:01

Ok, deci Sinodul din Creta s-a încheiat, și tot nu văd rostul atîtor discuții. IerarhiiBOR s-au achitat cu cinste de misiunea lor, există Har în autocfalia noastră, etc. Cu alte cuvinte, ne putem mîntui prin membralitatea în BOR. Or, după părerea mea, asta este ce trebuie să conteze pentru un ortodox, nu bîrfele la adresa propriului patriarh.

catalin2 01.07.2016 22:15:52

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 625116)
Ok, deja o dam in negare absurda.
De ce din primat onorific o dai in "ceilalti episcopi devin slugile primului, de care poate sa dispuna cum vrea"? Iti construiesti oameni de paie, Cataline.

Nu, discutia e absurda, pentru ca tu sustii in continuare primatul papal, desi ti-am explicat ce sustine ortodoxia. Ia-o invers, daca vrei, ce inseamna primatul papal si de ce ortodocsii il resping. Ortodocsii spun ca toti Sfintii Apostoli erau egali, de aceea sarbatorim Sfintii Petru si Pavel. Catolicii spun ca Sfantul Petru ii conducea pe ceilalti Sfinti Apostoli. La fel, Patriarhii sunt absolut egali, nu exista niciun primat.
Uite aici, de fapt, de ce sustin un primat Zizioulas si Patriarhul Ecumenic (adica cei cu conceptii ecumeniste), sa acceptam ideea primatul papal ca sa ne putem uni cu catolicii. Sa ne schimbam dogma ca sa ne unim cu orice pret cu catolicii, asta gandesc. Citeste cu atentie articolul: http://lonews.ro/opinii/kslcatalin-o...l=lo-tv&play=1
Putem vedea ce urmareste de fapt patriarhul Ecumenic.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:16:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.