Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Religia Islamica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5032)
-   -   Relatii crestini-musulmani... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2269)

elizabeta 23.12.2009 10:26:21

Citat:

În prealabil postat de lareine (Post 193762)
Elizabeta, scuze ca intervin, dar mi se pare un pic exagerata formularea "ne sunt interzise", pentru ca de fapt nimic nu ni se interzice. Daca alegeti sa nu le mancati, o faceti din dragoste :)

Bine, ai dreptate, mai degraba formularea ar fi: "pe care nu le mancam pentru ca, din iubire catre Hristos, asa am ales, sa postim de ele".

laialy 23.12.2009 13:10:42

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193761)
Foarte frumos ca va rugati impreuna. Si noi ne rugam impreuna seara, chiar ne asteptam unul pe altul. Dar noi, crestinii, mai avem o forma de rugaciune - rugaciunea continua, care devine - prin practica - o a doua natura.

Acuma este post pentru noi, ceea ce inseamna ca nu mancam pana la o anumita ora, iar cand putem manca, anumite alimente sunt interzise. Voi cum postiti - pana la o anumita ora, si apoi este permis orice, sau nu puteti manca tot ce mancati in mod obisnuit? Apa sau altceva puteti bea?

Ai vorbit frumos de rugaciune.Sigur ca nu este suficient sa iti faci rugaciunea iar apoi sa uiti de Dumnezeu:)

Postul nostru tine toata luna Ramadan.Incepem sa postim de la rasaritul soarelui pana la asfintit.Nu avem voie sa mancam nimic,nici sa bem apa,apoi,asa cum am spus,la asfintit se rupe postul,de cele mai multe ori cu lapte si curmale,ne facem rugaciunea iar apoi putem manca normal.Nu ne sunt interzise nici un fel de alimente.

Anul acesta in Ramadan,rasaritul soarelui era pe la 19.30 si se pare ca la anul o sa postim pana pe la 8 seara.De obicei,in Ramadan se plateste si dania de catre persoanele mai avute care reprezinta 2,5% din avere.

Cam atat imi vine in minte mie acum despre post dar daca ai vreo intrebare..esti binevenita oricant:)

laialy 23.12.2009 13:20:57

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 193750)
Faci o seama de confuzii. Întâi, documentul e o copie a celui pretins original.

În al doilea rând, cel original e considerat fals: http://en.wikipedia.org/wiki/Achtiname_of_Muhammad (vezi descrierea de sub fotografie)

În al treilea rând, mahomed urmarea cucerirea prin razbo a întregii lumi crestine si islamizarea ei, ceea ce s-a si întâmpat pe jumatate, Orientul apropiat si nordul Africii care odinioara erau crestine devenind musulmane, crestinii apostând pentru a scapa de taxa impusa nemusulanilor si de alte discriminari.

În haditul 175 din capitolul dedicat Razboiului Sfânt de cucerire a lumii nemusulmane (Jihad) din colectia autentica Bukhari, mahomed le promite paradisul celor ce vor merge cu el în expeditie împotriva Constantinopoleului:

Narrated Khalid bin Madan: That 'Umair bin Al-Aswad Al-Anasi told him that he went to 'Ubada bin As-Samit while he was staying in his house at the sea-shore of Hims with (his wife) Um Haram. 'Umair said. Um Haram informed us that she heard the Prophet saying, "Paradise is granted to the first batch of my followers who will undertake a naval expedition." Um Haram added, I said, 'O Allah's Apostle! Will I be amongst them?' He replied, 'You are amongst them.' The Prophet then said, 'The first army amongst' my followers who will invade Caesar's City will be forgiven their sins.' I asked, 'Will I be one of them, O Allah's Apostle?' He replied in the negative."

http://www.usc.edu/schools/college/c...i/052.sbt.html

Iata ce spune curanul despre atitudinea fata de nemusulmani:

47:4 Atunci când îi întâlniti pe aceia care nu cred, loviti gâturile lor, iar când îi slabiti pe ei, legati-i strasnic în lanturi!
http://www.islam.ro/coran.pdf

Parca v-am aratat in ce conditii pot incepe un razboi musulmanii nu?Si vad ca nu renuntati.Ca de obicei confundati faptele unor oameni cu religia dar deja nu ma mai mira ca doar m-am obisnuit cu stiulul dvs.

elizabeta 23.12.2009 13:27:44

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193784)
Ai vorbit frumos de rugaciune.Sigur ca nu este suficient sa iti faci rugaciunea iar apoi sa uiti de Dumnezeu

Bineinteles ca nu! Eu cunosc oameni care sunt in permanenta stare de rugaciune, dar eu, din pacate, mai am mult pana acolo...
Citat:

De obicei,in Ramadan se plateste si dania de catre persoanele mai avute care reprezinta 2,5% din avere.
Si noi platim o anumita taxa pentru ajutorarea bisericii, dar mai avem si milostenia - pe care incercam sa o practicam oricand, dar mai ales in posturi.
Si pe langa milostenie si post, noi ne spovedim pacatele la preot si apoi, daca ni se da voie, ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului, ascuns in Sfanta Euharistie. Ce face un credincios musulman daca pacatuieste? Stiu ca la evrei se aduc jertfe, noi crestinii ne spovedim si urmam un canon, dar la musulmani cum este?
...si iti multumesc pentru ca-ti faci timp sa-mi raspunzi...

laialy 23.12.2009 13:37:00

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193795)
Bineinteles ca nu! Eu cunosc oameni care sunt in permanenta stare de rugaciune, dar eu, din pacate, mai am mult pana acolo...
Si noi platim o anumita taxa pentru ajutorarea bisericii, dar mai avem si milostenia - pe care incercam sa o practicam oricand, dar mai ales in posturi.
Si pe langa milostenie si post, noi ne spovedim pacatele la preot si apoi, daca ni se da voie, ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului, ascuns in Sfanta Euharistie. Ce face un credincios musulman daca pacatuieste? Stiu ca la evrei se aduc jertfe, noi crestinii ne spovedim si urmam un canon, dar la musulmani cum este?
...si iti multumesc pentru ca-ti faci timp sa-mi raspunzi...

Nu trebuie sa imi multumesti,ci eu trebuie sa iti multumesc ca nu ai jignit asa cum fac multi pe acest forum din pacate.Nu vad nimic rau in a ne cunoaste reciproc si in a ne respecta religia.

Daca un musulman pacatuieste,cu regret pentru fapta sa,se va ruga la Dumnezeu si ii va cere iertare.Ideea este iti para foarta rau pentru pacatul comis si sa faci tot posibilul sa nu il mai repeti.In islam nu exista intermediari intre om si Dumnezeu.
Interesant ce ai spus,nu stiam ca evreii aduc jertfe pentru iertarea pacatelor:)

Lavrentiu 23.12.2009 13:47:50

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193800)
Nu trebuie sa imi multumesti,ci eu trebuie sa iti multumesc ca nu ai jignit asa cum fac multi pe acest forum din pacate.Nu vad nimic rau in a ne cunoaste reciproc si in a ne respecta religia.

Daca un musulman pacatuieste,cu regret pentru fapta sa,se va ruga la Dumnezeu si ii va cere iertare.Ideea este iti para foarta rau pentru pacatul comis si sa faci tot posibilul sa nu il mai repeti.In islam nu exista intermediari intre om si Dumnezeu.
Interesant ce ai spus,nu stiam ca evreii aduc jertfe pentru iertarea pacatelor:)

Da, in mod normal se aduc, dar acum nu mai au templu. Dar stiu ca si la musulmani se aduc jertfe, am vazut la niste turci care lucrau pe la noi si au sacrificat o oaie si s-a scandalizat lumea...

laialy 23.12.2009 14:04:02

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 193801)
Da, in mod normal se aduc, dar acum nu mai au templu. Dar stiu ca si la musulmani se aduc jertfe, am vazut la niste turci care lucrau pe la noi si au sacrificat o oaie si s-a scandalizat lumea...

Se aduc jertfe dar nu pt iertarea pacatelor iar Elizabeta asta a vrut sa stie.De sarbatoarea sacrificiului care are loc la finalul pelerinajului de la Mecca in fiecare an,musulmanii ar trebui sa sacrifice un miel.Este un mod prin care un musulman isi poate arata milostenia.
Astfel..carnea de miel se imparte in 3 parti egale.Una ramane la cel care l-a sacrificat,una se da rudelor iar a treia saracilor;)

Nu sangele sau carnea respectiva ajunge la Dumnezeu,ci credinta omului care l-a sacrificat.

elizabeta 23.12.2009 15:08:30

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193800)

Draga mea, cum as putea sa te jignesc si sa ma numesc in continuare crestina? Religia mea are la baza dragostea, nu ura. Totusi, daca am facut ceva care sa te ofenseze, te rog din inima sa-mi treci cu vederea, pentru ca din prea putina informare sau din neglijenta am facut-o, in nici un caz anume. De-asta te rog sa fii sigura...

Citat:

Nu stiu ce inseamna pacat in islam. In crestinism, avem porunci, si anume cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai. Acestea au capatat valente suplimentare de-a lungul timpului. Si mai sunt si poruncile Bisericii, care se refera la posturi, la spovedanie si impartasanie, la milostenie... In islam, care sunt poruncile care trebuie tinute?

laialy 23.12.2009 15:28:07

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193815)
Draga mea, cum as putea sa te jignesc si sa ma numesc in continuare crestina? Religia mea are la baza dragostea, nu ura. Totusi, daca am facut ceva care sa te ofenseze, te rog din inima sa-mi treci cu vederea, pentru ca din prea putina informare sau din neglijenta am facut-o, in nici un caz anume. De-asta te rog sa fii sigura...

Nu stiu ce inseamna pacat in islam. In crestinism, avem porunci, si anume cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai. Acestea au capatat valente suplimentare de-a lungul timpului. Si mai sunt si poruncile Bisericii, care se refera la posturi, la spovedanie si impartasanie, la milostenie... In islam, care sunt poruncile care trebuie tinute?

Nu ai facut absolut nimic care sa ma ofenseze.Asa cred si eu,nu te poti numi crestin daca nu dai dovada de toleranta.

O sa iti spun care sunt pacatele majore in islam..toate se gasesc in Quran.(nu o sa le pun in ordinea in care apar,ci in ordinea care imi vin in minte)

1.Sa asociezi parteneri lui Dumnezeu

2.Sa ucizi(„... cel care ucide un suflet nevinovat de uciderea altui suflet sau de o alta stricaciune pe pamant este ca si cand i-ar ucide pe toti oamenii, iar cel care lasa In viata un suflet este ca si cum i-ar lasa In viata pe toti oamenii.” Quran 5:32)

3.A face vrajitorii

4.A nu iti face rugaciunile

5.Adulterul este un alt mare pacat

6.Ruperea legaturilor de rudenie si neascultarea parintilor

7.A lua sau a plati dobanda

8.A fi arogant si laudaros

9.A fura

10.Jocurile de noroc sunt un alt mare pacat in islam

11.Calomnierea femeilor nevinovate(Aceia care defaimeaza femei evlavioase,preacurate si drept-credincioase vor fi blestemati atat in aceasta viata cat si in Viata de Apoi si vor avea parte de chin mare.Quran 24:23)

12.Homosexualitatea e un pacat mare

Off..sunt mai multe dar am incercat sa ti le dau pe cele majore..:)

elizabeta 23.12.2009 15:32:21

Nu prea inteleg ce inseamna prima porunca pe care ai scris-o...

laialy 23.12.2009 15:56:43

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193820)
Nu prea inteleg ce inseamna prima porunca pe care ai scris-o...

Imi cer scuze,se refera la faptul ca Dumnezeu este numai unul,nu are fii sau asociati precum sfintii,nu ne rugam nici profetilor..Noi ne rugam numai lui Dumnezeu si atat

elizabeta 23.12.2009 16:04:18

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193834)
Imi cer scuze,se refera la faptul ca Dumnezeu este numai unul,nu are fii sau asociati precum sfintii,nu ne rugam nici profetilor..Noi ne rugam numai lui Dumnezeu si atat

Este numai Unul, dar noi credem in Dumnezeu in trei Persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Daca credinciosul musulman se adreseaza direct lui Dumnezeu, nefiind vorba de spovedanie, imamul ce rol are? Si ce alte slujiri exista in moschee?

laialy 23.12.2009 16:17:38

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193839)
Este numai Unul, dar noi credem in Dumnezeu in trei Persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Daca credinciosul musulman se adreseaza direct lui Dumnezeu, nefiind vorba de spovedanie, imamul ce rol are? Si ce alte slujiri exista in moschee?

Da..asta ar fi una din diferentele intre islam si crestinism,noi nu credem in Dumnezeu in 3 persoane.

Imamul conduce cele 5 rugaciuni zilnice care dureaza aproximativ 10-15 min fiecare..rugaciunea de vineri de la pranz este mai speciala pentru ca acolo exista si o predica care dureaza vreo 30 de min.

Oh..si la cele 2 sarbatori ale noastre,iar se face o rugaciune care are si o predica

Nu exista alte slujiri care au loc in moschee

elizabeta 23.12.2009 16:30:21

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193849)
Imamul conduce cele 5 rugaciuni zilnice care dureaza aproximativ 10-15 min fiecare..rugaciunea de vineri de la pranz este mai speciala pentru ca acolo exista si o predica care dureaza vreo 30 de min.

Oh..si la cele 2 sarbatori ale noastre,iar se face o rugaciune care are si o predica

Nu exista alte slujiri care au loc in moschee

Mda, ma gandeam ca imamul se roaga, printre altele, pentru morti. In crestinism, grija pentru sufletele celor morti, pe care noi ii numim "adormiti" are un loc special, se fac rugaciuni, pomeni, preotul citeste la sfantul altar numele acestora in timpul Sfintei Liturghii, toate pentru odihna acestor suflete atat de dragi noua.
In islam exista rugaciuni si pomeni pentru cei morti?

Traditie1 23.12.2009 16:54:39

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193792)
Parca v-am aratat in ce conditii pot incepe un razboi musulmanii nu?Si vad ca nu renuntati.Ca de obicei confundati faptele unor oameni cu religia dar deja nu ma mai mira ca doar m-am obisnuit cu stiulul dvs.

Draga, ti-am citat din curan si din Hadith, ce nu-ti convine? Despre ce fapte am vorbit? Ale lui mahomed? Adica mahomed nu a fost musulmanul model?

laialy 23.12.2009 16:57:58

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193858)
Mda, ma gandeam ca imamul se roaga, printre altele, pentru morti. In crestinism, grija pentru sufletele celor morti, pe care noi ii numim "adormiti" are un loc special, se fac rugaciuni, pomeni, preotul citeste la sfantul altar numele acestora in timpul Sfintei Liturghii, toate pentru odihna acestor suflete atat de dragi noua.

Am omis sa mentionez si despre rugaciunea care se face pt cel mort,Salat al-Janazah se numeste...dar din cate stiu eu aceasta se face de cele mai multe ori intr-un spatiu deschis,nu in moschee si invit pe orcine sa ma corecteze.Mortul va fi adus in locul respectiv iar imamul cu cei prezenti se roaga pt sufletul lui.

Da,si noi trebuie sa ne rugam pt sufletul celor morti,dar nu dam pomeni cum se da in crestinism.Si totusi daca vrei sa dai ceva pt sufletul celui mort..este permis sa dai carti islamice de rugaciune de exemplu..iar de cate ori persoana care a primit cartea va citi din ea,rugaciunea respectiva va fi si pt cel mort.

laialy 23.12.2009 17:01:00

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 193865)
Draga, ti-am citat din curan si din Hadith, ce nu-ti convine? Despre ce fapte am vorbit? Ale lui mahomed? Adica mahomed nu a fost musulmanul model?

Nu mai imi rastalmaciti cuvintele ca probabil stiti la ce ma refer.Oricum,este ultima data cand va raspund dumneavoastra pt ca imi pierd timpul.Stiu ca nu se poate purta un dialog civilizat cu dumneavoastra asa ca numai bine!

rozerin 23.12.2009 17:02:17

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193858)

Islamul,ca si crestinismul,ii invata pe oameni ca moartea nu inseamna o disparitie,este ca si cum ne-am muta dintr-o casa in alta.FIECARE SUFLET VA GUSTA MOARTEA,DAR VOI VETI PRIMI{INTREAGA}VOASTRA RASPLATA IN ZIUA INVIERII!CEL CARE VA FII INDEPARTAT DE FOC SI ADUS IN RAI VA FII IZBANDITOR.VIATA ACEASTA NU ESTE DECIT O PLACERE AMAGITOARE{SURAT"AL-IMRAN3:185.In islam nu exista zile speciale dedicate pomenirii mortilor,asa cum exista in alte religii si care,in cea mai mare parte,sint imprumutate din practici pagane{pastele blajinilor,mosi de vara}pentru noi musulmani fiecare zi este o noua posibilitate pe care ALLAH PREINALTUL nea lasat-o astfel incit sa ne amintim de moarte si sa ne rugam pentru cei ale caror suflete au fost chemate la cel care nea creat.

elizabeta 23.12.2009 17:27:31

Citat:

În prealabil postat de rozerin (Post 193868)
Islamul,ca si crestinismul,ii invata pe oameni ca moartea nu inseamna o disparitie,este ca si cum ne-am muta dintr-o casa in alta.FIECARE SUFLET VA GUSTA MOARTEA,DAR VOI VETI PRIMI{INTREAGA}VOASTRA RASPLATA IN ZIUA INVIERII!CEL CARE VA FII INDEPARTAT DE FOC SI ADUS IN RAI VA FII IZBANDITOR.VIATA ACEASTA NU ESTE DECIT O PLACERE AMAGITOARE{SURAT"AL-IMRAN3:185.

Aici focul reprezinta iadul? sau despre ce foc este vorba? Pentru noi, crestinii, iadul este foc.
Citat:

In islam nu exista zile speciale dedicate pomenirii mortilor,asa cum exista in alte religii si care,in cea mai mare parte,sint imprumutate din practici pagane{pastele blajinilor,mosi de vara}pentru noi musulmani fiecare zi este o noua posibilitate pe care ALLAH PREINALTUL nea lasat-o astfel incit sa ne amintim de moarte si sa ne rugam pentru cei ale caror suflete au fost chemate la cel care nea creat.
Atentie, obiceiurile cu origini pagane nu au nimic de-a face cu traditia bisericii! Si noi ne rugam pentru morti in fiecare zi, preotii nostri ii pomenesc la fiecare Sfanta Liturghie, iar zilele speciale destinate pomenirii mortilor sunt un prilej minunat de-a ne aduce aminte de ei, de-a-i cinsti si de-a ne ruga pentru ei.
Si da, fiecare zi este de la Dumnezeu...

laialy 23.12.2009 17:54:34

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193869)
Aici focul reprezinta iadul? sau despre ce foc este vorba? Pentru noi, crestinii, iadul este foc.Atentie, obiceiurile cu origini pagane nu au nimic de-a face cu traditia bisericii! Si noi ne rugam pentru morti in fiecare zi, preotii nostri ii pomenesc la fiecare Sfanta Liturghie, iar zilele speciale destinate pomenirii mortilor sunt un prilej minunat de-a ne aduce aminte de ei, de-a-i cinsti si de-a ne ruga pentru ei.
Si da, fiecare zi este de la Dumnezeu...

Da..focul reprezinta iadul

elizabeta 23.12.2009 18:00:11

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193874)
Da..focul reprezinta iadul

Multumesc de raspuns, Laialy.
Mai voiam sa intreb ceva - la noi, femeile se acopera in biserica, fie cu batic, fie cu marama sau sal, dar in afara bisericii, putine femei isi mai acopera capul. Din cate am vazut si stiu eu, femeile musulmane isi acopera capul intotdeauna, iar in anumite tari, si fata - complet sau partial. Acasa se descopera in fata familiei? Ce fac daca au musafiri?

laialy 23.12.2009 18:32:32

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193877)
Multumesc de raspuns, Laialy.
Mai voiam sa intreb ceva - la noi, femeile se acopera in biserica, fie cu batic, fie cu marama sau sal, dar in afara bisericii, putine femei isi mai acopera capul. Din cate am vazut si stiu eu, femeile musulmane isi acopera capul intotdeauna, iar in anumite tari, si fata - complet sau partial. Acasa se descopera in fata familiei? Ce fac daca au musafiri?

Cu multa placere..

Femeile musulmane trebuie sa isi acopere parul..chestia cu fata acoperita nu obligatorie si de cele mai multe ori tine de traditie.Fara val ne pot vedea sotii nostri,parintii nostrii,socrii nostrii,fii sotilor nostrii, fratii nostri si nepotii nostrii(proveniti de la fratii si surorile nostre,nu nepoti din partea sotului) si bineinteles nu este nici o problema sa ne descoperim in fata femeilor.

Daca au musafiri de parte barbateasca oricum femeia se presupune ca nu ar trebui sa fie in aceeasi camera cu ei..Daca sa spunem ca un barbat cu sotia lui vin in vizita,femeile se retrag intr-o camera,barbatii in alta.

Traditie1 23.12.2009 19:23:28

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193867)
Nu mai imi rastalmaciti cuvintele ca probabil stiti la ce ma refer.Oricum,este ultima data cand va raspund dumneavoastra pt ca imi pierd timpul.Stiu ca nu se poate purta un dialog civilizat cu dumneavoastra asa ca numai bine!

Ce am rastalmacit? Vrei sa spui ca mahomed nu urmarea cucerirea întregii lumi ci convietuirea pasnica cu imperiile bizantin, persan etc?

Vrei sa spui ca mahomed a întemeiat doar o religie si nu un imperiu?

Vrei sa spui ca cucerirea teritoriilor acestor imperii a fost un pacat al califilor si supusilor lor si ca nu trebuia sa se întâmple?

Poate nu stii ca sub acesti califi a fost cules si realizat curanul si mai târziu colectia de hadituri, a aparut codul de viata si legile islamice dupa care traiesti si tu.

Daca nu stii istoria califatului, începe cu istoria primilor primii patru califi de dupa mahomed, adica perioada numita Rashidun, când au fost cucerite Imperiul persan, Orientul apropiat (Siria, Palestina, Mesopotamia) si nordul Africii (Egiptul, Cyrenaica, viitorul Maghreb). Ai si o harta aici ca sa poti vizualiza:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rashidun_Empire

Pentru restul cuceeririlor islamice (India, peninsula iberica etc) te descurci singura sa gasesti articolele.

............................

Si pentru Elisabeta si altii care discuta cu Lalay ca si cum nu ar fi nimic în neregula cu ea si religia ei: nu fii naiva, discuti cu o românca nascuta crestina care s-a lepadat de Hristos. Când discuti cu un musulman discuti cu un eretic care tagaduieste însasi fundamentele religiei crestine,divinitatea Mântuitorului, Sfânta Treime, Scriptura. mahomed a fost un mincinos, el a inventat cu buna stiinta toate minciunile din curan ca sa-si creeze o clasa de supusi care sa-i asigure prosperitate materiala, femei si calitate de conducator. EL a trait din jaf, a omorât numerosi oameni nevinovati.

Documentati-va despre religia celuilalt fiindca nu toate religiile sunt inocente.

Pe omul eretic trebuie sa-l mustri, nu sa faci schimb de impresii cu el.

elizabeta 23.12.2009 19:42:07

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193881)
Daca au musafiri de parte barbateasca oricum femeia se presupune ca nu ar trebui sa fie in aceeasi camera cu ei..Daca sa spunem ca un barbat cu sotia lui vin in vizita,femeile se retrag intr-o camera,barbatii in alta.

Asta inseamna ca nu mananca impreuna, nu stau la aceeasi masa?
Care este regula de a se imbraca, pentru femei? Au voie sa poarte pantaloni?

laialy 23.12.2009 19:47:30

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193895)
Asta inseamna ca nu mananca impreuna, nu stau la aceeasi masa?
Care este regula de a se imbraca, pentru femei? Au voie sa poarte pantaloni?

In mod normal nu mananca impreuna..asta ar fi regula dar..nu toata lumea o respecta.
Da,avem voie sa purtam si pantaloni,ne putem imbraca cu orice atata timp cat suntem decente

La pantaloni daca sunt foarte stramti..se poate purta o bluza putin mai lunga.Acasa in schimb..cu sotul si copiii..ne imbracam cum vrem.

elizabeta 23.12.2009 19:54:05

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 193893)
Si pentru Elisabeta si altii care discuta cu Lalay ca si cum nu ar fi nimic în neregula cu ea si religia ei: nu fii naiva, discuti cu o românca nascuta crestina care s-a lepadat de Hristos. Când discuti cu un musulman discuti cu un eretic care tagaduieste însasi fundamentele religiei crestine,divinitatea Mântuitorului, Sfânta Treime, Scriptura.
Pe omul eretic trebuie sa-l mustri, nu sa faci schimb de impresii cu el.

Draga Traditie1, as avea si eu cateva intrebari elementare:
1. esti fata sau baiat (femeie sau barbat)?
2. ai si un nume de botez crestin, sau doar un substantiv comun si un numar, ca sa ma pot adresa ca de la crestin la crestin...
3. ma bucur ca vezi paiul din ochiul meu, dar prefer sa gresesc iubindu-i pe altii, decat taindu-le capetele; in plus, pentru noi e Craciunul, sau ai uitat?... cred ca nu... sper ca nu...si, in fine,
4. fiecare dintre noi se va prezenta de unul singur in fata Mantuitorului - tu vei raspunde de greselile tale, eu de ale mele; iti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia, este parerea ta... din punctul tau de vedere ti-ai facut datoria fata de mine si fata de Mantuitor, dar atat, acuma lasa-ma te rog, in pace si nu ma mai supara.
Crezi ca poti sa faci asta, frate sau sora crestin(a)?

elizabeta 23.12.2009 20:00:15

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193897)
In mod normal nu mananca impreuna..asta ar fi regula dar..nu toata lumea o respecta.
Da,avem voie sa purtam si pantaloni,ne putem imbraca cu orice atata timp cat suntem decente

La pantaloni daca sunt foarte stramti..se poate purta o bluza putin mai lunga.Acasa in schimb..cu sotul si copiii..ne imbracam cum vrem.

Mda, nu prea inteleg treaba asta cu separarea, dar ... asta este!
Da, sunt de acord ca decenta este importanta, dar standardele in materie difera... cum sa spun, ceea ce pentru mine ar fi un dezastru, unei alte femei i s-ar putea parea absolut normal.
Farduri? Vopsea de par? Presupun ca sunt permise, sau ma insel?

mirabela 23.12.2009 20:03:08

observ ca esti inversunata impotriva unui crestin, si mieroasa cu un eretic....cere bunului dumnezeu sa te lumineze ca nu cumva sa te pierzi pe cale.

doamne ajuta

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193899)
2. ai si un nume de botez crestin, sau doar un substantiv comun si un numar, ca sa ma pot adresa ca de la crestin la crestin...
3. ma bucur ca vezi paiul din ochiul meu, dar prefer sa gresesc iubindu-i pe altii, decat taindu-le capetele; in plus, pentru noi e Craciunul, sau ai uitat?... cred ca nu... sper ca nu...si, in fine,
4. fiecare dintre noi se va prezenta de unul singur in fata Mantuitorului - tu vei raspunde de greselile tale, eu de ale mele; iti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia, este parerea ta... din punctul tau de vedere ti-ai facut datoria fata de mine si fata de Mantuitor, dar atat, acuma lasa-ma te rog, in pace si nu ma mai supara.

elizabeta 23.12.2009 20:06:20

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 193902)
observ ca esti inversunata impotriva unui crestin, si mieroasa cu un eretic....cere bunului dumnezeu sa te lumineze ca nu cumva sa te pierzi pe cale.

doamne ajuta

Multumesc de urare, sper ca este sincera. Te rog sa scrii intotdeauna DUMNEZEU si DOAMNE cu majuscula, indiferent cat de tare te grabesti. E o rugaminte, n-am cum sa te oblig, fa-o pentru tine.

Semnat: o crestina mieroasa cu un eretic...

andrei25 23.12.2009 20:07:55

..

Colinde frumoase:
http://www.youtube.com/watch?v=8MK3K0DvnY4&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=UGpCP0KiZTs

http://www.youtube.com/watch?v=y4opP4Jl5ls

laialy 23.12.2009 20:17:58

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193901)
Mda, nu prea inteleg treaba asta cu separarea, dar ... asta este!
Da, sunt de acord ca decenta este importanta, dar standardele in materie difera... cum sa spun, ceea ce pentru mine ar fi un dezastru, unei alte femei i s-ar putea parea absolut normal.
Farduri? Vopsea de par? Presupun ca sunt permise, sau ma insel?

Din cate stiu eu,fardurile nu sunt permise cand esti pe strada si aici vreau sa o rog me Rozerin sa ma corecteze daca imi vede postarea,dar purtate in timp ce esti cu sotul,prietenele nu e nici o problema.Vopseaua de par desigur este permisa

Traditie1 23.12.2009 20:18:56

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193899)

Nu înteleg rostul întrebarilor elementare, mai ales daca termini prin a ma ruga sa te las în pace.

Nu esti pe forumul tau, asa ca o sa ma refer la mesajele tale de câte ori cred de cuviinta.

elizabeta 23.12.2009 20:22:18

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 193917)
Nu esti pe forumul tau, asa ca o sa ma refer la mesajele tale de câte ori cred de cuviinta.

Ai dreptate, nu sunt pe forumul meu, dar cata vreme te ascunzi in spatele acestui pseudo-nume, o sa te ignor, pe tine si mesajele tale pline de ura. Cand o sa-ti vad fata, adica numele de botez, mai vorbim...

elizabeta 23.12.2009 20:23:59

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193916)
Din cate stiu eu,fardurile nu sunt permise cand esti pe strada si aici vreau sa o rog me Rozerin sa ma corecteze daca imi vede postarea,dar purtate in timp ce esti cu sotul,prietenele nu e nici o problema.Vopseaua de par desigur este permisa

Da, nu vad de ce n-ar fi...
Femeile musulmane pot sa munceasca, pot avea o cariera, daca vor? Pot conduce o firma? Pot intra in politica?

laialy 23.12.2009 20:25:09

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 193902)

doamne ajuta

Nu ar trebui sa fim inversunati impotriva nimanui Mirabela.De ce ne-ar fi frica de dialog?Ca pana la urma..eu tot musulmana o sa fiu si Elizabeta tot crestina ramane,fiecare crede in ce vrea.Cand o persoana da dovada de toleranta,da dovada si de inteligenta si de iubire fata de Dumnezeu in acelasi timp.

Nu iti place islamul,iudaismul sau oricare religie..foarte bine..nu se termina lumea daca nu avem cu toti aceeasi religie.Cand ajungem in fata lui Dumnezeu..el e cel care ne va judeca.

Am fost crestina dar crezi ca imi pierd timpul criticand crestinismul?De ce as face-o cand religia mea ma invata sa ma port frumos cu cei de alte religii?

laialy 23.12.2009 20:36:25

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 193924)
Da, nu vad de ce n-ar fi...
Femeile musulmane pot sa munceasca, pot avea o cariera, daca vor? Pot conduce o firma? Pot intra in politica?

Sigur ca pot sa munceasca,sa studieze.Eu am o prietena in Syria care conduce o firma destul de mare,in Anglia iarasi cunosc musulmance care au pozitii importante.

In Romania iarasi am o prietena care este si ea translator si mai tot timpul pleaca in strainatate ..avand o cariera mai mult decat frumoasa.Megawati Sukarnoputri este o femeie ce a fost aleasa ca presedinte in Indonezia,Benazir Bhutto,prim-ministru in Pakistan.Dar in general femeile nu prea sunt pasionate de politica:P

Femeile musulmane sunt mai emancipate decat ne imaginam;)

elizabeta 23.12.2009 20:40:00

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193928)
Sigur ca pot sa munceasca,sa studieze.Eu am o prietena in Syria care conduce o firma destul de mare,in Anglia iarasi cunosc musulmance care au pozitii importante.

In Romania iarasi am o prietena care este si ea translator si mai tot timpul pleaca in strainatate ..avand o cariera mai mult decat frumoasa.Megawati Sukarnoputri este o femeie ce a fost aleasa ca presedinte in Indonezia,Benazir Bhutto,prim-ministru in Pakistan.Dar in general femeile nu prea sunt pasionate de politica:P

Femeile musulmane sunt mai emancipate decat ne imaginam;)

Eh, asta e chiar foarte bine, dar ma intreb daca situatia este valabila in toate tarile islamice. Si spun asta, pentru ca am vazut un documentar despre Afganistan si, sincer, am ramas cu o cu totul alta impresie. In alta ordine de idei, am inteles ca, de exemplu, la Teheran, jumatate dintre cursanti sunt fete.
Acuma o sa sar de la una la alta: in islam fata trebuie sa aibe zestre?

rozerin 23.12.2009 20:45:20

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193926)
nu ar trebui sa fim inversunati impotriva nimanui mirabela.de ce ne-ar fi frica de dialog?ca pana la urma..eu tot musulmana o sa fiu si elizabeta tot crestina ramane,fiecare crede in ce vrea.cand o persoana da dovada de toleranta,da dovada si de inteligenta si de iubire fata de dumnezeu in acelasi timp.

Nu iti place islamul,iudaismul sau oricare religie..foarte bine..nu se termina lumea daca nu avem cu toti aceeasi religie.cand ajungem in fata lui dumnezeu..el e cel care ne va judeca.

Am fost crestina dar crezi ca imi pierd timpul criticand crestinismul?de ce as face-o cand religia mea ma invata sa ma port frumos cu cei de alte religii?

mirabela si traditii noi musulmani nu va deranjam!!nu va impunem sa treceti la islam !!! Tu mirabela o intrebi pe laialy ce cauta pe acest forum ?aici sint subiecte legate de islam si trebuie sa va dam cit putem explicatii cit putem.dar parerea mea mirabela si traditii nu sint nici ordodox cauta numai sa arunce cu pietre si in tabara ortodoxa cit si cea musulmana!cred mai degraba ca sinteti alte religii.cit despre aceasta doamna elizabet se vede caci este o doamna care respecta si alti oameni din alte religii ,

elizabeta 23.12.2009 20:50:58

Citat:

În prealabil postat de rozerin (Post 193935)
mirabela si traditii noi musulmani nu va deranjam!!nu va impunem sa treceti la islam !!! Tu mirabela o intrebi pe laialy ce cauta pe acest forum ?aici sint subiecte legate de islam si trebuie sa va dam cit putem explicatii cit putem.dar parerea mea mirabela si traditii nu sint nici ordodox cauta numai sa arunce cu pietre si in tabara ortodoxa cit si cea musulmana!cred mai degraba ca sinteti alte religii.cit despre aceasta doamna elizabet se vede caci este o doamna care respecta si alti oameni din alte religii ,

Multumesc pentru cuvintele frumoase, dar exista o explicatie, de fapt doua:
1. sefii sotului meu de la fabrica sunt musulmani si ne respecta sarbatorile, ne ureaza "Cristos a inviat!" si "Craciun fericit!", inteleg ce inseamna post si biserica, desi se tin deoparte, iar sotiile lor sunt femei decente, cu bun simt, respectuoase (una dintre ele este romanca) si

2. intr-un moment de mare cumpana pentru noi, o familie de evrei din tribul lui Levi ne-a ajutat imediat, fara sa stea pe ganduri, fara sa se uite la bani sau la efortul pe care il faceau, si asta doar din dragoste catre Dumnezeu...

Asa ca, atatea zile cate voi avea de la Dumnezeu, n-o sa mai judec pe nimeni, niciodata!!!

mirabela 23.12.2009 20:57:12

nu e vb de inversunare, asa cum tu respecti regulile islamului, asa avem si noi reguli...nu stiu cum am putea avea noi o discutie toleranta din moment ce tu l-ai negat pe iisus, si eu cred in el, ai negat sf cruce, si eu cred in ea, negi sf treime, si eu cred in ea....ai trecut la islam, e alegera ta, tu dai socoteala, dar niciodata nu ai sa poti sa fi o musulmanca adevarata ca cele din statele arabe...iti si spun de ce, ele sunt guralive, tu esti blanda, alea vor aur, tu vrei dragostea sotului tau, ei(musulmanii) vor sa sa faca dragoste mult, ele sunt mai tot timpul obosite.....imi dau seama ca vrei sa fi o foarte buna musulmanca...raiul nu e doar pt ortodocsi.

ce am putea noi discuta cum faci tu kafta si cum o fac eu? sau wow ce minunata e hena?

Citat:

În prealabil postat de laialy (Post 193926)
Nu ar trebui sa fim inversunati impotriva nimanui Mirabela.De ce ne-ar fi frica de dialog?Ca pana la urma..eu tot musulmana o sa fiu si Elizabeta tot crestina ramane,fiecare crede in ce vrea.Cand o persoana da dovada de toleranta,da dovada si de inteligenta si de iubire fata de Dumnezeu in acelasi timp.

Nu iti place islamul,iudaismul sau oricare religie..foarte bine..nu se termina lumea daca nu avem cu toti aceeasi religie.Cand ajungem in fata lui Dumnezeu..el e cel care ne va judeca.

Am fost crestina dar crezi ca imi pierd timpul criticand crestinismul?De ce as face-o cand religia mea ma invata sa ma port frumos cu cei de alte religii?

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:55:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.