![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ca sa raspund la intrebarea acestui subiect, redau cuvintele Batranului Iosif, care a fost staretul parintelui Efrem Katunakiotul: "Celui ce asculta porunca, fie si ea stramba, ii va iesi bine, ca rasplata pentru ascultare". Este vorba despre porunca duhovnicului.
Chiar daca unii calugari/preoti nu sunt experti in anumite probleme laice (cum a dat cineva exemplul vietii de casatorie, pe care calugarul nu o cunoaste), Dumnezeu ii lumineaza in momentul in care noi, ca ucenici, mergem la ei cu credinta, sa aflam sfat de la Dumnezeu. Dumnezeu lucreaza direct prin duhovnic, la Taina Sf. Spovedanii Dumnezeu ne descopera Voia Sa prin duhovnic. Depinde de noi cata credinta avem in lucrarea Sf. Duh. Daca privim doar lumeste lucrurile si punem inainte gandul ca duhovnicul nu e priceput in cele ale vietii de familie (daca e calugar, de exemplu), atunci sigur nu ne vom folosi. Dar daca inainte de a ajunge la parintele ne rugam ca Domnul sa ne dea raspuns problemelor prin gura duhovnicului, lucrarea va fi de mare folos. Duhovnicii de la manastire sunt foarte sporiti in rugaciune, de aceea harul ii acopera si le da intelepciune pentru orice problema. Nu spun asta doar din carti (desi am citit cazuri foarte multe despre pr Cleopa, pr Paisie, pr Porfirie, care desi nu au avut studii superioare, aveau o intelepciune si o dreapta socoteala pe care multi nu si le explicau),ci pentru ca am simtit si eu cum Dumnezeu m-a ajutat prin duhovnic in anumite situatii in care eu nu as fi luat decizia corecta. Deci depinde si de noi, ucenicii, cata ascultare facem de duhovnic si cat ne lasam in Voia lui Dumnezeu. PE cel care face ascultare, Dumnezeu nu-l va lasa niciodata sa cada. In privinta acestui subiect, cartea "ne vorbeste parintele Efrem Katunakiotul" este foarte folositoare. Doamne-ajuta! |
Citat:
Stiu ca acceptarea tuturor lucrurilor inconjuratoare, a celor pe care le intampinam, acceptarea ca atare confera multa INTELEPCIUNE. |
Citat:
|
Citat:
|
:)...of, da sa stii ca un calugar chiar nu te judeca cand mergi sa te spovedesti la el!!!
|
Citat:
|
Citat:
|
"Suntem mulțumiți să avem biserici și cântări frumoase ? Poate că ne lăudăm că ținem posturile și calendarul bisericesc, că avem < icoane bune > și poate că dăm a zecea parte a Bisericii ? Ne bucurăm de învățăturile patristice înălțătoare și de discuțiile teologice, fără să avem în inimile noastre simplitatea lui Hristos și milostivire adevărată pentru cei în suferință ; atunci a noastră este o < duhovnicie cu lenevire > , și nu vom avea roade duhovnicești ".
<< Părintele Serafim Rose>> |
Citat:
|
Citat:
Tot datorita credintei a stiut unde sa-si concentreze atentia: la rugaciune zi si noapte, zile in sir. Nu a pierdut timpul in speculatii, nu a tunat si a fulgerat, ci s-a rugat, comunicand cu Dumnezeu si Maica Domnului. |
Citat:
|
Citat:
|
Eduardd tu ai dreptate mult in ceea ce spui.
Asta cu ascultarea si pacatul n-am prea inteles-o. Cum poate un preot sa te ajute sa faci ceva nepermis? Da, in felul asta tu nu ai pact, ci el. Cu intratul in altar vorbim pe alt fir. |
Citat:
|
De ce gandesc juridic? N-am inteles.
|
Citat:
|
Citat:
Concret, ce nu intelegi din Ascultare? De ce trebuie facuta? Cine a randuit-o la regula? care e folosul ei? Daca trebuie facuta neconditionat? |
@Cristi- inseamna ca am deschis un alt fir de discutie cu tema asta la capitolul BOR, pentru ca aveam mai multe de intrebat in legatura cu asta si nu facea obiectul discutiei de aici.
Tin la ordine. @Eduardd - ce frumos spui! Problema mea era ca ma gandesc eu ca un preot sau monah nu trebuie sa lase sa faci un pacat sub semnul "Ascultarii". Nu are voie sa ceara asa ceva lui Dumnezeu. Dar ce spui tu cu iubirea este frumos si asa mi-as dori si eu sa functioneze, sa fie totul mai uman. Ai fost buna de preot! Sunt satula sa tot aud pe aici "nu-i voie/ e pacat si gata". Dar precis te va critica cineva pentru asta. |
[quote=sophia;147328]@Cristi- inseamna ca am deschis un alt fir de discutie cu tema asta la capitolul BOR, pentru ca aveam mai multe de intrebat in legatura cu asta si nu facea obiectul discutiei de aici.
Tin la ordine. Exclent ! Ordine și curățenie . . .Problema rămâne , eterna ta neâncredere în preoți și față de majoritatea celor apropiați ție. În rest , ordine . . . |
Sophia, iti multumesc pentru gandul bun dar ...eu cred ca ai ramas doar.. putin impresionata de tonul meu "dulceag"...care muuuuulte necazuri si dureri mi-a adus. Dar trag eu o fuga la Ory sa-mi dea lamaiile alea promise...si schimb eu foaia pe aici...:65: Domnul si Maicuta Domnului sa-ti ajute Sophia, sa-ti scoata in cale duhovnicul potrivit. Cel care sa-ti atinga inima si sa ti-o transforme intr-o inima de foc. Si astfel transfigurata sa te rogi si pentru pacatele noastre. Bucurie! :6:
|
Neliniste
Multa neliniste in sufletele noastre: spovedania la manastire nu e buna caci calugarii nu stiu de viata de familie, dar nici asta din lume nu e buna ca nu e la manastire. Preotii nu sunt buni cand nu ne dau dezlegari; iar cand ne dau dezlegari, iar nu sunt buni, ca ne dau.
Oare asa am vorbi si de Hristos? E bun Hristos cand ne iarta pacatele, dar e rau cand ne mustra cu suferinte si dureri? Cu adevarat, de nu vom invata sa primim si bucuriile si necazurile lumii acesteia cu aceeasi atitudine, nu ne vom asemana lui Hristos. Intr-adevar Jenica, cel mai greu lucru din lumea asta cazuta: Bucurie! |
Cristi, uitati-va mai intai ce cuvinte si ton pot iesi din mintea (poate si din sufletul) unui viitor preot sau calugar, ca n-am inteles ce vrea Geo sa devina, pe celalalt fir (cu femeia in altar) si veti intelege de simt ceea ce simt.
Si da Lavrentiu - pana la urma numai EL este bun. Restul sunt toti oameni. |
Citat:
...Doamne,aceasta roaba a ta,mult mai vrednica decit mine pacatosul,doreste sa-si taie mina dreapta,desi stie ca este pacat si o sa sufere...dar Tu care esti bun,si ierti pacatele oamenilor,las-o pe aceasta roaba sa-si taie mina,ba poate si capul.... ...evident ca nu poti sa ceri asa ceva,caci nu este de nici un folos... paguba! Analog,rugaciunile comune cu neortodocsii ...nu poti sa ceri asa ceva credinciosilor,decit doar daca esti intr-o ureche sau calaretul fara cap. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Iar eu care ma cred om nu ma zbat sa ma faca bun, si tot El trage de mine prin omenitatea Lui. Eu Il caut in dumnezeirea Lui si El imi raspunde din omenitatea Lui. Of, cand voi invata si eu caderea asta in smerenie a Lui, voi putea zice ca sunt om. Pana atunci Sophia, eu zic: numai El este om deplin. |
Citat:
Femeia sa nu se bazeze pe simtire, ci pe ratiune. Sa nu fim mimoze... ci arbori, pe care nici un vant puternic nu ii doboara. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Da la cei casatoriti se referea. Dar ratiunea de care pomenesti tu o primim oricum de la Hristos.. este una din virtutile pe care le primim la nastere. Acum depinde de noi cum o vom folosi. Eu nu am vrut sa spun ca trebuie sa traim ca niste romantice...ca stii tu (doar esti Sherlok_Holmes) romantismul este 'scuza" pacatelor ce vor urma..ci ca femeia (prin natura ei) este mai sensibila si mai aplecata spre iubire, iertare, ajutor. Nu ca voi barbatii ati fi niste insensibili..ci doar putini prea rationali?!..:4:
Scuze de offtopic Sophia.:77: |
Citat:
Cred ca deosebirea dintre barbati si femei e mult mai subtila si tainica. Cum incerci sa o prinzi, iti scapa. |
Citat:
Din punct de vedere psihologic, cred ca diferenta e undeva intre simtire si perceptie. Barbatii sunt putin mai inclinati spre perceptie, adica prin filtrarea prin ratiune a senzatiilor, in timp ce pare ca femeile sunt mai "senzoriale" - lucru natural, ma gandesc, avand in vedere nasterea. Foarte frumos explica la un moment dat Paul Evdokimov intr-o carte dedicata femeii, ca exista doua arhetipuri: Maica Domnului si Ioan Botezatorul. Culmea iubirii si jertfei feminine si culmea barbatiei crestine. Intre aceste doua arhetipuri ne miscam: barbatii indeosebi spre lupta (Ioan Botezatorul), femeile indeosebi spre jertfa (Maica Domnului). De aceea doar impreuna barbatul si femeia formeaza omul complet. De unde si evidenta faptului ca monahii sunt o imbinare intre cele doua arhetipuri. Ei formeaza omul complet prin darul lui Dumnezeu, reunind la unirea trupeasca. De aceea in monahism barbatii capata inima jertfelnica, iar femeile barbatia luptei. Asta zice Paul Evdokimov si mie mi se pare corect. Si invatatura asta intrece pe cea psihologica (senzatie - perceptie) prin aceea ca este profund crestina, cu iz de intelepciune, iar nu inteligenta (sic). |
Citat:
[COLOR=darkred]Barbatul esta capul, adica mintea, iar femeia este trupul, adica simtirea, inima.[/COLOR] Aceasta se vede in toata randuiala firii, pana in cele mai mici detalii ale naturii. Femeia are o tandrete pe care barbatul nu o poate avea, decat rareori sa se poate apropia de aceasta. Iar barbatul are o minte inclinata spre gandire, filosofare si teoretizare a lucrurilor. Mai toti filosofii au fost barbati. [COLOR=darkred]Barbatul este deci minte.[/COLOR] Copii au fost crescuti intotdeauna de mame. [COLOR=darkred]Femeia este deci inima, simtire.[/COLOR] Ceea ce ma bucura mult este ca si statul recunoaste acest lucru, indirect. Anume, un barbat nu poate infia un copil. O femeia insa poate infia un copil. [COLOR=darkred]Minunata ratiune a firilor celor doi, una are ceva, iar celalalt are altceva. [/COLOR]Se completeaza reciproc, doar impreuna ei formand omul complet. [COLOR=darkred]Exceptii.[/COLOR] Asta nu inseamna ca femeia nu gandeste, iar barbatul nu simte. Sunt femei mai patrunzatoare decat anumiti barbati, si barbati mai simtitori si mai sensibili decat anumite femei. |
Windorin - exista si barbati care cresc copii singuri, si chiar care adopta (in alte tari au voie). Si exista si femei fara suflet, mame fiind si femei cu multa minte si barbati cu mai mult suflet, cum spui si tu.
Nu se poate vorbi pausal. Eu as fi definit altfel: barbatul si femeia sunt fiecare jumatatea corpului, cu minte si suflet cu tot. Corpul taiat longitudinal, de la crestet la talpi. Amandoi formeaza un corp intreg, un suflet si o minte si fiecare singur nu poate exista. |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 22:09:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.