Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Despre vesnicia chinurilor iadului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7305)

Florin-Ionut 09.11.2009 10:06:35

Iar ma faceti sa rad.

Ieri dupa Liturghie am intrebat doi preoti despre chestia asta:

- Primul (absolvent de Teologie) mi-a spus scurt ca viermele semnifica glasul lui Dumnezeu care mustra, iar focul inseamna imposibilitatea de a mai satisface patimile cu care mergi in iad. Mai intai cu sufletul, iar dupa Judecata si cu trupul in mod deplin.

- Al doilea (profesor la Facultatea de Teologie din Timisoara, doctor in Teologie, vorbeste ebraica si greaca) mi-a dat un raspuns mai detaliat. Spunea ca gheena era acum 2000 de ani locul unde se aruncau gunoaiele langa Ierusalim, care emana mirosuri pestilentiale, unde focul izbucnea spontan de la caldura mistuind resturile si scotand fumul negru si greu... Vedeti si asemanarea cu cuvantul ghena din romaneste care in fond e un cos de gunoi mai mare. Deci Iisus a folosit acest cuvant pentru a le ilustra intr-un mod plastic oamenilor de atunci si de dupa aia chinurile iadului intr-un mod METAFORIC. Si apoi mi-a confirmat: "viermele" si "focul" reprezinta pe de o parte dorul de Dumnezeu, pe de alta parte patimile care ii chinuie in continuare pe cei care nu s-au lepadat de ele. Si il intreb: parinte, dar Parintele Celopa zicea ca... Si-mi taie vorba: da, Parintele Cleopa a caracterizat muncile iadului intr-un mod mai "nuantat"... :)

Eu nu stiu ce scoala are Ghemis, insa de la tine, domnule Geo, ma asteptam la mai mult, stiindu-te student la Teologie. :)

Cu tot respectul si cu scuzele de rigoare,
Ionut

MariS_ 09.11.2009 19:36:06

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 179825)
Iar ma faceti sa rad.

Ieri dupa Liturghie am intrebat doi preoti despre chestia asta:

- Primul (absolvent de Teologie) mi-a spus scurt ca viermele semnifica glasul lui Dumnezeu care mustra, iar focul inseamna imposibilitatea de a mai satisface patimile cu care mergi in iad. Mai intai cu sufletul, iar dupa Judecata si cu trupul in mod deplin.

- Al doilea (profesor la Facultatea de Teologie din Timisoara, doctor in Teologie, vorbeste ebraica si greaca) mi-a dat un raspuns mai detaliat. Spunea ca gheena era acum 2000 de ani locul unde se aruncau gunoaiele langa Ierusalim, care emana mirosuri pestilentiale, unde focul izbucnea spontan de la caldura mistuind resturile si scotand fumul negru si greu... Vedeti si asemanarea cu cuvantul ghena din romaneste care in fond e un cos de gunoi mai mare. Deci Iisus a folosit acest cuvant pentru a le ilustra intr-un mod plastic oamenilor de atunci si de dupa aia chinurile iadului intr-un mod METAFORIC. Si apoi mi-a confirmat: "viermele" si "focul" reprezinta pe de o parte dorul de Dumnezeu, pe de alta parte patimile care ii chinuie in continuare pe cei care nu s-au lepadat de ele. Si il intreb: parinte, dar Parintele Celopa zicea ca... Si-mi taie vorba: da, Parintele Cleopa a caracterizat muncile iadului intr-un mod mai "nuantat"... :)

Interpretarea parintelui Cleopa ridica o problema de natura teologica:
cine a creat "viermele", "iezerul", "ghena", "putoarea"? Avem dreptul,
oare, sa atribuim Lui Dumnezeu Cel Atotbun, Atotiubitor, Preamilostiv
astfel de creatii "intunecate" (ca sa folosesc cuvant decent totusi)?

ghemis 09.11.2009 20:00:04

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 180024)
Interpretarea parintelui Cleopa ridica o problema de natura teologica:
cine a creat "viermele", "iezerul", "ghena", "putoarea"? Avem dreptul,
oare, sa atribuim Lui Dumnezeu Cel Atotbun, Atotiubitor, Preamilostiv
astfel de creatii "intunecate" (ca sa folosesc cuvant decent totusi)?

Citeste topicul de l-anceput frate,citeste si sfintele evanghelii ca sa vezi cu-i se atribuie cuvintele astea "intunecate"Dar de ce nu spui si Atotdrept frate?Sau rasplata si dreptatea lui Dumnezeu o dam deoparte?Vorbim superficial fara a avea cunostinte sau macar sa avem bunavointa de a cauta si a citi de la sursa(sf.evanghelie) ca sa ne dam seama mai bine de adevar.

MariS_ 09.11.2009 21:14:31

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 180035)
Citeste topicul de l-anceput frate,citeste si sfintele evanghelii ca sa vezi cu-i se atribuie cuvintele astea "intunecate"Dar de ce nu spui si Atotdrept frate?Sau rasplata si dreptatea lui Dumnezeu o dam deoparte?Vorbim superficial fara a avea cunostinte sau macar sa avem bunavointa de a cauta si a citi de la sursa(sf.evanghelie) ca sa ne dam seama mai bine de adevar.

Iertare ghemis. Mi-a priit reprosul, ti-am urmat sfatul si am dat
peste postarea lui georgeval care m-a luminat:
--------
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Pentru spiritualitatea rasasriteana suferinta iadului este una ontologica.
Am sa dau cateva citate din Sfintii Parinti.
"Suferinta iadului consta in lipsa celui dorit, dorinta de a savarsii pacatul si neputinta de a-l realiza"- Sf Ioan Damaschin.
"Cea mai mare suferinta este sa traiesti in mijlocul celor care te urasc si pe care-i urasti si departe de cel pe care il iubesti si care te iubeste"- Sfantul Maxim Marturisitorul.
"Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu" Isaac Sirul
--------
Isaac Sirul spune ca "Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu",
adica iubirea Lui Dumnezeu e flacara fierbinte pentru cei din iad.
Adica, insusirile Lui Dumnezeu, infinit bune pentru cei din Rai, sunt
simtite si patimite infinit rau de cei din iad. Da, in modul asta se poate
spune ca suferinta iadului e ontologica. Atunci si ghemis si geo.nektarios
au dreptate. Si nici nu mai e nevoie sa motivam o creatie rea.
ghemis, ai dreptate, meritam cate o bota din cand in cand! face bine!

Florin-Ionut 09.11.2009 23:48:52

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 180077)
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Pentru spiritualitatea rasasriteana suferinta iadului este una ontologica.
Am sa dau cateva citate din Sfintii Parinti.
"Suferinta iadului consta in lipsa celui dorit, dorinta de a savarsii pacatul si neputinta de a-l realiza"- Sf Ioan Damaschin.
"Cea mai mare suferinta este sa traiesti in mijlocul celor care te urasc si pe care-i urasti si departe de cel pe care il iubesti si care te iubeste"- Sfantul Maxim Marturisitorul.
"Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu" Isaac Sirul
--------
Isaac Sirul spune ca "Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu",
adica iubirea Lui Dumnezeu e flacara fierbinte pentru cei din iad.
Adica, insusirile Lui Dumnezeu, infinit bune pentru cei din Rai, sunt
simtite si patimite infinit rau de cei din iad. Da, in modul asta se poate
spune ca suferinta iadului e ontologica. Atunci si ghemis si geo.nektarios
au dreptate. Si nici nu mai e nevoie sa motivam o creatie rea.
ghemis, ai dreptate, meritam cate o bota din cand in cand! face bine!

Cum se impaca aceste frumoase citate din Sfintii Parinti cu povestile de speriat babele citate din Parintele Cleopa? Unde sunt viermii care intra prin gura si ies prin urechi? Unde este focul cel negru de miliarde de grade care arde si nu mistuie? Unde e tartarul inghetat?...

Eu asta incerc sa clarific: este chinul iadului o suferinta fizica sau spirituala? Sunt metafore cuvintele Mantuitorului sau nu? Si daca sunt, ce inseamna e fapt?

Adica eu intreb patru preoti, de la profesori universitari pana la doctoranzi in Teologie si toti imi confirma ca iadul este o suferinta vesnica de natura spirituala, dar eu trebuie sa inghit povestile horror imaginate de strabunicii nostri? S-avem pardon, domnilor.

glykys 10.11.2009 00:05:33

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 180131)

Adica eu intreb patru preoti, de la profesori universitari pana la doctoranzi in Teologie si toti imi confirma ca iadul este o suferinta vesnica de natura spirituala, dar eu trebuie sa inghit povestile horror imaginate de strabunicii nostri? S-avem pardon, domnilor.

sa-mi fie cu iertare, nu spun nimic in ceea ce priveste existenta iadului ca realitate fizica sau spirituala, pentru ca nu am studiat problema, insa in ceea ce priveste strict bucatica asta, in ceea ce priveste autoritatea stiintifica, nu sunt deloc de acord sa il socotim pe parintele Cleopa mai prejos decat prof. universitari de la Teologie! Parintele Cleopa stia pe dinafara scrierile Sf. Parinti, consider ca avea o cultura mult mai solida decat cea a sus-numitilor si,in plus, avea TRAIRE, avea SFINTENIE! De unde stiti ca ceea ce spune el nu i-a fost revelat? Atat am vrut sa spun, un cuvant in apararea Par. Cleopa.

Florin-Ionut 10.11.2009 00:10:41

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 180136)
sa-mi fie cu iertare, nu spun nimic in ceea ce priveste existenta iadului ca realitate fizica sau spirituala, pentru ca nu am studiat problema, insa in ceea ce priveste strict bucatica asta, in ceea ce priveste autoritatea stiintifica, nu sunt deloc de acord sa il socotim pe parintele Cleopa mai prejos decat prof. universitari de la Teologie! Parintele Cleopa stia pe dinafara scrierile Sf. Parinti, consider ca avea o cultura mult mai solida decat cea a sus-numitilor si,in plus, avea TRAIRE, avea SFINTENIE! De unde stiti ca ceea ce spune el nu i-a fost revelat? Atat am vrut sa spun, un cuvant in apararea Par. Cleopa.

Da, pot sa-ti dau exemple de oameni sfinti, drepti, care au folosit uneori si cate o minciunica spusa in scop bun. Speriatul lumii cu cazanul plin cu smoala este un lucru indreptator la urma urmei. Eu nu contest ca Parintele Cleopa este sfant!

metanoia2 10.11.2009 08:50:37

Nu stiu ce religie sunt acesti oameni si nu stiu cum sa iau aceasta experienta, dar pe mine m-a impresionat pentru ca seamana cu ceea ce mi-am imaginat eu despre iad:http://www.youtube.com/watch?v=CIxcsWZHhj8.Numai marturia acestui domn, ceilalti nu mi se par atat de aproape de adevar.
Teologii corectati-ma si explicati-mi daca gresesc.

topcat 10.11.2009 10:25:18

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 180136)

Imi dati voie sa ma distrez putin la fazele astea? :4:

Florin-Ionut 10.11.2009 10:51:47

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 180178)

Ai tot dreptul sa te amuzi, ai suficient material mai sus.

glykys 10.11.2009 11:28:59

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 180178)

La ce ma puteam astepta, daca tu nu Il recunosti pe Dumnezeu, nu recunosti Sf. Cruce.... Ai putea totusi avea putin bun simt sa nu te distrezi pe seama Par. Cleopa! Nici pe seama lucrurilor de mai sus care sunt citate din Sf. Parinti! Uit insa ca tu esti descendent din maimutele batjocoritoare!

topcat 10.11.2009 11:37:12

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 180204)
La ce ma puteam astepta, daca tu nu Il recunosti pe Dumnezeu, nu recunosti Sf. Cruce.... Ai putea totusi avea putin bun simt sa nu te distrezi pe seama Par. Cleopa! Nici pe seama lucrurilor de mai sus care sunt citate din Sf. Parinti! Uit insa ca tu esti descendent din maimutele batjocoritoare!

Si cu ce sint eu de vina daca doua revelatii, cu aceeasi autoritate, se bat cap in cap?
Stii care numar e egal cu negativul sau?

Lavrentiu 10.11.2009 11:47:18

Citat:

Cum se impaca aceste frumoase citate din Sfintii Parinti cu povestile de speriat babele citate din Parintele Cleopa? Unde sunt viermii care intra prin gura si ies prin urechi? Unde este focul cel negru de miliarde de grade care arde si nu mistuie? Unde e tartarul inghetat?...

Eu asta incerc sa clarific: este chinul iadului o suferinta fizica sau spirituala? Sunt metafore cuvintele Mantuitorului sau nu? Si daca sunt, ce inseamna e fapt?

Aceasta discutie imi aduce aminte de ceea ce spunea Parintele Staniloae: suferinta este cu atat mai mare cu cat e conectata la o forta spirituala mai mare. Cu alte cuvinte, suferinta lui Hristos a fost maxima nu din cauza torturilor, ci din cauza faptului ca aceste torturi au fost traite de o Fiinta cu spiritualitate infinita (tot parintele spunea ca suferinta a reverberat pana in adancurile Sfintei Treimi).

Cum omul nu este nici pur material nici pur duhovnicesc, personal inclin sa cred ca chinurile spirituale se mainifesta si prin suferinta fizica, la fel cum torturile lui Hristos au fost resimtite mai ales spiritual.

Florin-Ionut 10.11.2009 12:01:17

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 180215)
Aceasta discutie imi aduce aminte de ceea ce spunea Parintele Staniloae: suferinta este cu atat mai mare cu cat e conectata la o forta spirituala mai mare. Cu alte cuvinte, suferinta lui Hristos a fost maxima nu din cauza torturilor, ci din cauza faptului ca aceste torturi au fost traite de o Fiinta cu spiritualitate infinita (tot parintele spunea ca suferinta a reverberat pana in adancurile Sfintei Treimi).

Cum omul nu este nici pur material nici pur duhovnicesc, personal inclin sa cred ca chinurile spirituale se mainifesta si prin suferinta fizica, la fel cum torturile lui Hristos au fost resimtite mai ales spiritual.

off topic: Nu torturile l-au facut pe Mantuitor sa sufere cu adevarat, ci trairea in cateva ore a fiecarei morti a fiecarui om care a existat si va exista pe pamantul asta, trairea suferintei pentru fiecare pacat pe care intreaga omenire l-a comis impotriva Lui Dumnezeu. In sase ore de chin, Dumnezeu-Omul ne-a rascumparat pe toti din moarte, oferindu-ne viata ca posibilitate.

topcat 10.11.2009 12:11:32

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 180218)
off topic: Nu torturile l-au facut pe Mantuitor sa sufere cu adevarat, ci trairea in cateva ore a fiecarei morti a fiecarui om care a existat si va exista pe pamantul asta, trairea suferintei pentru fiecare pacat pe care intreaga omenire l-a comis impotriva Lui Dumnezeu. In sase ore de chin, Dumnezeu-Omul ne-a rascumparat pe toti din moarte, oferindu-ne viata ca posibilitate.

Intrebare de :43:: cele 6 ore i s-or fi parut o vesnicie?

Florin-Ionut 10.11.2009 13:54:49

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 180225)
Intrebare de :43:: cele 6 ore i s-or fi parut o vesnicie?

Cred ca da, din moment ce Omul din El a strigat: Eli, Eli, lama sabahtani?

MariS_ 10.11.2009 17:41:11

Citat:

Asta incercam sa clarific. Laurentiu a confirmat ceea ce spunea si
Sf. Isaac Sirul: ca iubirea Lui Dumnezeu, spirituala fiind, este simtita
de cei din iad ca o flacara ce arde. Adica nu exista flacara dar exista
efectul simtirii fizice ca si cum ar fi arsi de acea flacara. Tot ce spune
parintele Cleopa sunt simtiri ale celor din iad, si ei descriu ceea ce simt
ei. Nu are importanta daca exista sau nu fizic focul, ghena, putoarea, ci
efectul simtit de cei din iad e cel mai important. Iar acest efect e simtit si
fizic si spiritual. Ca palid exemplu: trairile intense, chiar fizice, ale celor de
sub hipnoza cand li se induce ca sunt arsi sau vatamati. La unii apar chiar
urme fizice, ca si cum s-ar fi intamplat real.
Deci efectele chinurilor din iad sunt si fizice si spirituale, cauzele, insa, sunt
doar spirituale. Povestile de groaza exista si sunt traite exact de cei din iad.
Doar ca nu mai e necesar de justificat cine a creat ghena, iezerul, putoarea.
Interpretarea Sf. Isaac Sirul e la mijloc si impaca si pe cei cu imaginile de
groaza si pe ceilalti, mai spiritualisti. Unii au dreptate in ceea ce priveste
cauza, ceilalti in ceea ce priveste efectele. Iar Sf. Isaac Sirul este o mare
autoritate in materie de traire duhovniceasca si de talcuire a Scripturilor.

Florin-Ionut 11.11.2009 11:31:24

http://www.crestinortodox.ro/parinte...i-despre-iad-1
http://www.crestinortodox.ro/parinte...i-despre-iad-2
http://www.crestinortodox.ro/parinte...i-despre-iad-3

elizabeta 11.11.2009 12:42:18

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 171945)
Citeam deunazi pozitia ortodoxismului cu privire la justetea unei pedepse vesnice pentru niste pacate vremelnice (http://www.crestinortodox.ro/carte-8...lor-iadului-30)
Nu stiu daca si pentru voi, insa pentru un om moral ce ma consider, aceasta conceptie despre o judecata finala este profund injusta, cel putin dupa normele morale ale societatii de azi.
V-as intreba daca ati fi de acord ca sistemul nostru juridic sa fie modificat in sensul aplicarii acelorasi tipuri de reguli divine.
Ma refer aici la: tortura si inchisoare pe viata, aceeasi pedeapsa pentru masturbatori, adulteri, hoti, violatori, ucigasi etc.

Eu una cred ca, in esenta, lucrurile stau cam asa: pentru pacatele savarsite in viata, trebuie sa existe dreptate divina. De asemenea mai cred ca, daca pacatosul se caieste sincer de ceea ce a facut, intervine milostivirea divina. Sa ne amintim de femeia pacatoasa si de talharul de pe cruce. Amandoi meritau sa fie aspru pedepsiti, dar lui Iisus i s-a facut mila, a citit in inima lor cainta adevarata si ... i-a iertat. Mai mult, talharului i-a promis ca o sa fie in chiar aceeasi zi cu El in Rai. Voi ce intelegeti de-aici? Eu una ma simt complet dezarmata in fata unei asemenea iubiri totale...

topcat 11.11.2009 13:01:32

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 180551)
Eu una cred ca, in esenta, lucrurile stau cam asa: pentru pacatele savarsite in viata, trebuie sa existe dreptate divina. De asemenea mai cred ca, daca pacatosul se caieste sincer de ceea ce a facut, intervine milostivirea divina. Sa ne amintim de femeia pacatoasa si de talharul de pe cruce. Amandoi meritau sa fie aspru pedepsiti, dar lui Iisus i s-a facut mila, a citit in inima lor cainta adevarata si ... i-a iertat. Mai mult, talharului i-a promis ca o sa fie in chiar aceeasi zi cu El in Rai. Voi ce intelegeti de-aici? Eu una ma simt complet dezarmata in fata unei asemenea iubiri totale...

Nu am nimic impotriva unei iubiri atit de ... umane, pina la urma.

mihailt 11.11.2009 15:25:29

Nu prea cred ca parintele Staniloae ar fi zis ca suferinta lui Dumnezeu Iisus Hristos a reverberat pana in adancurile Preasfintei Treimi,ca aci e vorba de cele doua firi ale lui Dumnezeu Iisus Hristos.
Referitor la "flacara" pe care o simt cei din Iad nu prea stiu daca Sfantul Efrem Sirul a afirmat asa ceva asta pare teoria scolastica care e foarte necrestina,cu Dumnezeu energetic nepersonal.Pai daca noi suntem persoane nu e Dumnezeu si mai mult fara sfarsit persoana?Nu e Sfanta Treime?Nu s-a revelat Dumnezeu ca persoana?

Caldura si raceala se simt cu simtul pipaitul,cum sa simti senzatia de ars in Iad?E vorba de sentimente aci,care sunt de la minte zisa de unii inima adica "puterile" sentimentale ale spiritului uman.Una din suferinte de care vorbeau Sfintii Parinti era pofta care nu se mai poate implini si pe aceasta o numeau metaforic flacara,dar ziceau ca vine de la sufletul uman sau de la ingerul cazut nu de la Dumnezeu.
Sfantul Efrem Sirul parca zicea ca aceia se chinuie si asemana chinul cu acela care il simte un fiu care il uraste pe tatal sau cand acesta l-ar imbratisa cu dragoste.Daca Dumnezeu e fara sfarsit si nu poate fi inteles de noi nicicum si unirea cu Dumnezeu e tot o taina si despartirea de Dumnezeu adica iadul e alta taina.
Am mai scris pe aci,Sfantul Atanasie cel Mare a zis:
"Daca Dumnezeu ar fi putea fi definit nu ar mai fi Dumnezeu".
Nu se pot defini cele din viata duhovniceasca,nu se poate defini ce inseamna persoana,gand,sentiment etc.

Ideeile cu Dumnezeu care arde pe unii cu foc sunt dracesti si vin de la vechii egipteni care considerau Soarele zeu.
Si considerau ca cei care nu trec de masuratul cu cumpana al faptelor bune si rele sunt dusi in iad unde sunt arsi de nu stiu ce zeu suprem al lor.De fapt erau inselati de duhuri rele.
Sa nu mai vorbim de alte absurditati pe care duhurile rele le-au inspirat egiptenilor,ca la ei era zeul suprem care avea o zeita suprema sotie si un fiu zeu si acela suprem.
Dumnezeu i-a scos pe evrei de acolo sa nu se polueze spiritual cu invataturile acelea dracesti si ca sa le arate mai apoi cat de absurde sunt acele invataturi s-a nascut din Nascatoarea de Dumnezeu si pururea fecioara Maria ca sa se vada ca nu e nevoie neaparat de barbat si femeie pentru a se inmulti neamul omenesc.Asa si din Adam a fost nascuta Eva dupa ce Adam a fost creat fara impreunare.Inmultirea prin impreunare e consecinta a faptului ca oamenii au cazut in pacat.
Se poate vedea la unele bacterii ca nu sunt de doua genuri.Se inmultesc prin diviziune.Nu exista bacterie de gen feminin si bacterie de gen masculin.

elizabeta 11.11.2009 15:50:17

Oricum ar fi Iadul, sa ne fereasca bunul Dumnezeu pe toti!!! Amin.

costel 11.11.2009 15:57:46

Cred ca am ajuns sa vorbim prea mult de cum vor fi suferintele. Nu prin discutia despre cum vor fi scapam de ele, ci prin unirea cu Hristos. Asta trebuie sa retinem: daca Hristos nu se va regasi in noi la sfarsitul vietii, vom suferi si asta nu pentru ca doreste sa ne pedepseasca, ci pentru ca nu putem primi iubirea dumnezeiasca, iar neprimirea ei aduce suferinta. Ce minunat spune Dostoievski: "Iadul este mai mult decat o durere fizica, este durerea de a nu mai putea iubi".

Lavrentiu 12.11.2009 10:01:42

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 180638)
Nu prea cred ca parintele Staniloae ar fi zis ca suferinta lui Dumnezeu Iisus Hristos a reverberat pana in adancurile Preasfintei Treimi,ca aci e vorba de cele doua firi ale lui Dumnezeu Iisus Hristos.

Am sa consult chiar referinta, dar din cate imi amintesc, chiar asa este formularea.

Se verifica, oricum, prin zicerea celebra a Sfintilor Parinti, ca Hristos "lucra dumnezeieste cele omenesti si omeneste cele dumnezeiesti"

elizabeta 12.11.2009 10:04:02

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 179750)
Traim o Ortodoxie jenanta... departe de sfanta scriptura si de Sf.Traditie... de invatatura Sf.Parinti... am ajuns niste formalisti... ne inseala dracu din toate punctele de vedere... iad nu exista decat ceva spiritual... chinurile sunt ceva simbolic... vamile vazduhului nu exista... CE ESTE ASTA FRATII MEI??? este oare Hristos sau sf.Evanghelie invechita si neactuala???? suntem noi mai mari si mai intelepti decat sf.Parinti care au fost insuflati de Duhul Sfant si carora li s-au descoperit N aratari ale Iadului si venim noi nemernicii si contrazicem Patericul si Dogma ortodoxa de sute de ani?????? asta ne este mandria si scoala... asa TRAIM CREDINTA...

si tot mai mult ii dau dreptate pr.Arsenie papacioc cand zice ca "din teologie iesi mai necredincios decat ai intrat"!!!

Din nefericire, cred ca ai mare dreptate in ceea ce spui. Si atunci, ce-i de facut?

mihailt 13.11.2009 16:34:49

Dupa ce zice parintele Cleopa dracii nu au putere sa opreasca sufletul in vami sunt numai acuzatori cand sufletul e dus la tronul Preasfintei Treimi.
Tronul Preasfintei Treimi e Dumnezeu Iisus Hristos,ca e Dumnezeu,si e cu Sfantul sau trup in Imparatia Cerurilor.Asa fiecare om merge la Dumnezeu Iisus Hristos dupa adormire,nu e oprit nimeni de draci in "vami".Nu exista alt tron al Preasfintei Treimi afara de Dumnezeu Iisus Hristos,Maica Domnului,Sfintii Ingeri precum Sfantul Arhanghel Gavriil acelea sunt invataturi gnostice,inselari de la duhurile rele.
Si Maica Domnului tot tron al Preasfintei Treimi este ca si Maica Domnului este cu Dumnezeu Iisus Hristos cu Sfantul ei trup in Imparatia cerurilor.
Asa zice parintele Cleopa,asa marturiseste si Biserica Ortodoxa,vedeti la Sfantul Marcu al Efesului de exemplu.Sau la Sfantul Ioan Damaschinul.
Si Sfantul Atanasie cel Mare zice ca Dumnezeu Iisus Hristos inaltandu-se la ceruri a curatat vazduhul de rautatea dracilor.

Dupa parintele Cleopa spatiul interstelar e locuinta dracilor,dar nu tot,ci numai o parte.Acela e Iadul,cum se si poate vedea dealtfel cata moarte e in Universul de il cunoastem noi,cum se pot vedea gaurile negre ,radiatiile si toate celalte.Gaurile negre sunt de speriat,cititi despre ele si o sa vedeti ce distrugeri au facut dracii in Univers.

Pe Terra nu e locuinta dracilor.Ci Terra e minunea lui Dumnezeu,o planeta plina de viata intr-un Univers plin de moarte.Universul nu a fost asa plin de moarte asa l-au distrus dracii,ci a fost de neinchipuit de frumos.Si a mai ramas si acum din frumusetea initiala a lui.
Iadul nu se gaseste sub pamant,acolo e magma care e tinuta calda prin lucrarea lui Dumnezeu ca altfel nu ar fi posibila viata pe Terra.Pe magma plutesc continentele,mai e si panza de apa freatica mai sunt multe minuni ale lui Dumnezeu in creatie pe Terra ramase.

Zice parintele Cleopa ca de nu ar ingradi Dumnezeu lucrarea dracilor in jumatate de ora nu ar mai ramane om viu pe Pamant la cata de ura de oameni are Satana.

anna21 13.11.2009 17:35:31

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 179750)
Traim o Ortodoxie jenanta... departe de sfanta scriptura si de Sf.Traditie... de invatatura Sf.Parinti... am ajuns niste formalisti... ne inseala dracu din toate punctele de vedere... iad nu exista decat ceva spiritual... chinurile sunt ceva simbolic... vamile vazduhului nu exista... CE ESTE ASTA FRATII MEI??? este oare Hristos sau sf.Evanghelie invechita si neactuala???? suntem noi mai mari si mai intelepti decat sf.Parinti care au fost insuflati de Duhul Sfant si carora li s-au descoperit N aratari ale Iadului si venim noi nemernicii si contrazicem Patericul si Dogma ortodoxa de sute de ani?????? asta ne este mandria si scoala... asa TRAIM CREDINTA...

si tot mai mult ii dau dreptate pr.Arsenie papacioc cand zice ca "din teologie iesi mai necredincios decat ai intrat"!!!

Ai pus punctul pe i, Geo.nektarios.
In Biblie scrie de atatea ori despre foc:
"Și, după cum se alege neghina și se arde în foc, așa va fi la sfârșitul veacului.
Trimite-va Fiul Omului pe îngerii Săi, vor culege din împărăția Lui toate smintelile și pe cei ce fac fărădelegea,
Și-i vor arunca pe ei în cuptorul cu foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. " (Matei 13: 40)
"Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins.
Unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge." (Marcu 9: 43 si urmatoarele)

Si cei din Sodoma si Gomora au cunoscut pedeapsa inca de pe acest pamant:
"Iar pe îngerii care nu și-au păzit vrednicia, ci au părăsit locașul lor, i-a pus la păstrare sub întuneric, în lanțuri veșnice, spre judecata zilei celei mari.
Tot așa, Sodoma și Gomora și cetățile dimprejurul lor care, în același chip ca acestea, s-au dat la desfrânare și au umblat după trup străin, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului celui veșnic." (Iuda 1:6-7)
Pai pe Sodoma si Gomora a cazut un "foc spiritual", i-a ars propria constiinta?
Dumnezeu este si iubire si dreptate.
Daca in timpul vietii cunoastem iubirea si mila lui Dumnezeu, cand timpul ni se termina vom cunoaste dreptatea Lui!
Acum omului modern i se pare o copilarie credinta intr-un foc vesnic, in tartar, in vierme (si celelalte munci).. si cauta explicatii si interpretari sofisticate! (In acelasi fel in care s-a renuntat la explicarea tulburarilor mintale prin lucrarea dracilor si a inflorit psihologia care NU duce omul la pocainta).
Lucrurile sunt f simple: fie accepti, fie contesti cuvantul Mantuitorului privind focul vesnic si viermele neadormit.

andreicozia 13.11.2009 17:43:37

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 181464)

Si cei din Sodoma si Gomora au cunoscut pedeapsa inca de pe acest pamant:
.

Alegoria aceasta si povestea lui Lot este una din favoritele mele din VT insa tu aici o ridici la rang de dogma si realitate!

Unde sunt dovezile tale istorice ca sa sustii sus si tare(caracteristic tie) ca Dumnezeu a pedepsit doua orase intregi "..INCA de pe acest pamint"

Unde-i dovada ca potopul a existat, sau ar fi putut sa se intimple?

andreicozia 13.11.2009 17:51:36

În prealabil postat de geo.nektarios

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 180914)
Din nefericire, cred ca ai mare dreptate in ceea ce spui. Si atunci, ce-i de facut?

Nu mi se pare adevarat de loc ceea ce afirma Geo:
Sfintii Parinti au REGRETAT ca nu au putut trai in aceste vremuri deoarece ar fi fost cu mult mai sporiti duhovniceste daca ar fi trecut de greutatile si ispitele acestui VEAC, deci CA URMARE CUNUNILE LE CULEGEM NOI CEI CARE AM RAMAS PE METEREZE!...chiar si asa schiopatind
Deci asa cum ducem ortodoxia in ziua de azi o ducem bine, GRESIT!,nu am ajuns formalisti! ne facem treaba cum putem si noi(ca usor nu este! DAR INCA O FACEM< CEEA CE ESTE in conditiile date FOARTE MULT!) si nu ne inseala diavolul, cei care mergem la biserica ACUM suntem cu mult mai intariti si MAI VERSATI duhovniceste decit cei de acum 100 de ani sa zicem.
Geo, parerea mea este ca, din pacate frate, vorbeste agitatia si panica din tine si nu este bine

anna21 13.11.2009 17:53:51

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 181466)
Alegoria aceasta si povestea lui Lot este una din favoritele mele din VT insa tu aici o ridici la rang de dogma si realitate!

Unde sunt dovezile tale istorice ca sa sustii sus si tare(caracteristic tie) ca Dumnezeu a pedepsit doua orase intregi "..INCA de pe acest pamint"

1. Nu sunt Scripturile insuflate de Duhul Sfant?

2. Exista documentare despre..

(3. Fiecare crede in ce vrea.. tu ai ales si esti fericit cu alegerea ta: 1/2 aici, 1/2 acolo, just in case. Eu am ales intai sa cred si daca vrea Dumnezeu, inteleg. Ca daca nu cred, toata stiinta mea va fi zero la judecata.. sau nu crezi nici in Infricosata Judecata?)

andreicozia 13.11.2009 18:19:57

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 181470)
1. Nu sunt Scripturile insuflate de Duhul Sfant?

2. Exista documentare despre..

(3. Fiecare crede in ce vrea.. tu ai ales si esti fericit cu alegerea ta: 1/2 aici, 1/2 acolo, just in case. Eu am ales intai sa cred si daca vrea Dumnezeu, inteleg. Ca daca nu cred, toata stiinta mea va fi zero la judecata.. sau nu crezi nici in Infricosata Judecata?)

1. Sunt in mare parte, INSA au schimbat atitea miini pina au aparut la lumina ca nu mai stie nimeni de cite ori au fost "filtrate" FARA prezenta ADEVARULUI si implicit a Duhul Sfint!

2. Serios, si care-s alea sau iar faci manevre de cistig de cauza asa arbitrar? ..care alea de pe Discovery/History Ch?..si unde sunt orasele distruse din imaginile respective?

3.Pardon, daca crezi in lucruri care nu au nici o logica, deci SUNT MINCIUNI IN CARE TU TE-ai COMPLACUT la Judecata aceste aspecte vor fi tratate ca PACAT, in caz ca nu stiai

Cred chiar foarte serios in Judecata de Apoi insa clar ca nu in termenii tai!...ca credulitatea nejustificata si ne-verificata va fi nulificata...imi pare rau! asa ceva nu cred, fiecare exemplu de minciuna de sine va fi sanctionata!

"Eu vi l-am trimis pe Mingiietorul pentru clarificare si intelegere instantanee, insa voi ati ales sa va mintiti pe voi insiva cu alte bazaconii"

anna21 13.11.2009 18:26:19

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 181480)

3.Pardon, daca crezi in lucruri care nu au nici o logica, deci SUNT MINCIUNI IN CARE TU TE-ai COMPLACUT la Judecata aceste aspecte vor fi tratate ca PACAT, in caz ca nu stiai

"Eu vi l-am trimis pe Mingiietorul pentru clarificare si intelegere instantanee, insa voi ati ales sa va mintiti pe voi insiva cu alte bazaconii"

I-auzi! Si ce fel de pacat este acesta? (Ai vreo referinta.. biblica?)

Pacatul de a crede in Scripturi? Nu-mi vine sa cred ce aberezi aici!

andreicozia 13.11.2009 18:29:37

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 181481)
I-auzi! Si ce fel de pacat este acesta? (Ai vreo referinta.. biblica?)

Pacatul de a crede in Scripturi? Nu-mi vine sa cred ce aberezi aici!

Pacatul vindutului de castraveti la gradinari.
Referintele biblice le gasesti si tu fara ajutorul meu. :)

mihailt 13.11.2009 19:04:47

Normal ca putem sa citim Sfanta Scriptura cine a zis sa nu o citim.

Pai nu a zis Sfantul Ioan Teologul sa cercetam duhurile in Sfanta Scriptura?
Nu scrie la Sfanta Scriptura?
"1.Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume.
2.În aceasta să cunoașteți duhul lui Dumnezeu: orice duh care mărturisește că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu.
3.Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume."
Ca arata Sfantul Ioan Teologul ca de aceea au iesit multi prooroci mincinosi adica inselati de duhuri rele ca i-au inselat aceste duhuri rele dandu-se drept Duhul Sfant.
Asa si cu duhurile care ne indeamna sa pacatuim,cu duhurile care ne indeamna sa uram pe fratii nostri ,sa fim nemilostivi, etc aceste sunt duhuri dracesti,doar scrie Sfantul Ioan Teologul la Sfanta Scriptura.
La fel si cu duhurile care zic ca materia este rea,sau ca trupul este rau,tot duhuri dracesti sunt ca doar zice Sfantul Ioan Teologul "orice duh care marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup,este de la Dumnezeu".Ca Dumnezeu luand firea umana sa o vindece cu totul (adica trup cu suflet,iar suflet cu minte nu fara minte precum s-a aratat la Sfantul Sinod al saselea ecumenic de Sfintii Parinti) a aratat ca e foarte buna,doar ca pacatul de care era bolnava era rau intr-ansa.
(la epistolele sobornicesti ale Sfantului Ioan Teologul).
Daca vedem ca nu avem compatimire fata de oameni atunci cunoastem din aceasta ca Dumnezeu nu prea e in sufletul nostru.Ca la acest fel de dragoste se refera Sfantul Ioan Teologul,la compatimire,compasiune care sa fie lucratoare adica sa se vada si prin fapte.

Dumnezeu Iisus Hristos cand le zicea fariseilor:
"Vai voua farisei fatarnici" nu ii osandea ci ii plangea.

Nu a zis Dumnezeu Iisus Hristos?:
"7.Zic vouă: Că așa și în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăiește, decât pentru nouăzeci și nouă de drepți, care n-au nevoie de pocăință."si mai incolo:
"10.Zic vouă, așa se face bucurie îngerilor lui Dumnezeu pentru un păcătos care se pocăiește."
Cine a zis ca nu avem voie sa citim Sfanta Scriptura si sa credem in Dumnezeu Iisus Hristos si sa credem si ce a zis acolo?

andreicozia 13.11.2009 19:20:06

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 181489)
Normal ca putem sa citim Sfanta Scriptura cine a zis sa nu o citim.

Pai nu a zis Sfantul Ioan Teologul sa cercetam duhurile in Sfanta Scriptura?
Nu scrie la Sfanta Scriptura?
"1.Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume.
2.În aceasta să cunoașteți duhul lui Dumnezeu: orice duh care mărturisește că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu.
3.Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume."
Ca arata Sfantul Ioan Teologul ca de aceea au iesit multi prooroci mincinosi adica inselati de duhuri rele ca i-au inselat aceste duhuri rele dandu-se drept Duhul Sfant.
Asa si cu duhurile care ne indeamna sa pacatuim,cu duhurile care ne indeamna sa uram pe fratii nostri ,sa fim nemilostivi, etc aceste sunt duhuri dracesti,doar scrie Sfantul Ioan Teologul la Sfanta Scriptura.
La fel si cu duhurile care zic ca materia este rea,sau ca trupul este rau,tot duhuri dracesti sunt ca doar zice Sfantul Ioan Teologul "orice duh care marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup,este de la Dumnezeu".Ca Dumnezeu luand firea umana sa o vindece cu totul (adica trup cu suflet,iar suflet cu minte nu fara minte precum s-a aratat la Sfantul Sinod al saselea ecumenic de Sfintii Parinti) a aratat ca e foarte buna,doar ca pacatul de care era bolnava era rau intr-ansa.
(la epistolele sobornicesti ale Sfantului Ioan Teologul).
Daca vedem ca nu avem compatimire fata de oameni atunci cunoastem din aceasta ca Dumnezeu nu prea e in sufletul nostru.Ca la acest fel de dragoste se refera Sfantul Ioan Teologul,la compatimire,compasiune care sa fie lucratoare adica sa se vada si prin fapte.

Dumnezeu Iisus Hristos cand le zicea fariseilor:
"Vai voua farisei fatarnici" nu ii osandea ci ii plangea.

Nu a zis Dumnezeu Iisus Hristos?:
"7.Zic vouă: Că așa și în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăiește, decât pentru nouăzeci și nouă de drepți, care n-au nevoie de pocăință."si mai incolo:
"10.Zic vouă, așa se face bucurie îngerilor lui Dumnezeu pentru un păcătos care se pocăiește."
Cine a zis ca nu avem voie sa citim Sfanta Scriptura si sa credem in Dumnezeu Iisus Hristos si sa credem si ce a zis acolo?

Multumesc Mihail esti o comoara la casa omului!
Poate acum intelege si ea despre ce pacat este vorba, intradevar mai subtil decit desfrinarea, insa dupa mine atirna mai greu la balanta

anna21 13.11.2009 22:21:18

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 181494)
Multumesc Mihail esti o comoara la casa omului!
Poate acum intelege si ea despre ce pacat este vorba, intradevar mai subtil decit desfrinarea, insa dupa mine atirna mai greu la balanta

1. Nu, nu am inteles nimic despre ce pacat vorbesti (altul decat a crede in potop si distrugerea Sodomei!).

2. Mihailt vorbeste despre altceva. Chiar asa: sarcina de clasa 1: poti spune care este ideea principala in postarea lui Mihai?

3. Poti spune care era subiectul discutiei noastre?

Raspuns: incredulitatea ta in relatarile biblice: potopul si distrugerea Sodomei.
Te citez:
Citat:

.

Eu ti-am raspuns ca Biblia este inspirata de Duhul Sfant.

Tu ai raspuns pe aceeasi linie de neincredere in adevarul Scripturii:
Citat:

Sunt in mare parte, INSA au schimbat atitea miini pina au aparut la lumina ca nu mai stie nimeni de cite ori au fost "filtrate" FARA prezenta ADEVARULUI si implicit a Duhul Sfint!
si ca sa-ti dai dreptate imaginezi pacatul de a crede in lucruri "ilogice". Pacat definit de tine: nu exista in realitate un asemenea pacat! Dimpotriva, exista o categorie de minuni dumnezeiesti care sfideaza logica (cum ar fi nasterea din fecioara!)
te citez:
Citat:

daca crezi in lucruri care nu au nici o logica, deci SUNT MINCIUNI IN CARE TU TE-ai COMPLACUT la Judecata aceste aspecte vor fi tratate ca PACAT, in caz ca nu stiai
Mai esti cu mine sau te-am pierdut din nou?
Bun, acum spui ca Mihai iti da dreptate in legatura cu acel pacat de care trebuie eu sa dau socoteala.
Concluzie:
Explica-mi, te rog:
a) in ce consta pacatul de care ma fac vinovata cand iau ad literam relatarile biblice.
b) in ce fel Mihai iti sustine punctul de vedere?

Ti-am scris pe puncte 1, 2, 3 si a, b.. ca sa nu mai fi confuz cand citesti. Te rog sa-mi raspunzi punctual, nu sa-mi faci compuneri!

anna21 13.11.2009 22:23:13

Alta intrebare, suplimentara:
AI TU VREUN ADEVAR DEMONSTRAT INCONTESTABIL???? (de ajungi sa ma intrebi de demonstrarea potopului?)
Ai vazut tu ceva din lucrurile in care crezi?
Pe ce criteriu unele lucruri din Biblie le consideri reale (daca intradevar crezi in ceva), iar altele le consideri "povesti".. ba inca mai scornesti pacatul de a crede in ele!

(Incearca sa te ridici la nivelul de abstractizare cerut de discutie.. fara exemple conjuncturale, limitate, din ce vezi pe strada, ce ti se pare etc...)

mihailt 14.11.2009 13:52:12

Daca aci s-ar fi discutat despre vesnicia chinurilor iadului din punct de vedere al faptului ca imi e un pic de teama (dar nu deznadujduiesc ca stiu mila fara sfarsit a lui Dumnezeu) ca eu il vor refuza pe Dumnezeu pe vecie as fi inteles,ar fi fost un subiect crestin-ortodox,care ar zice ca invatatura crestin-ortodoxa cum au aratat Sfintii Parinti.Ca doar asa e invatatura Sfantului Siluan Athonitul.
In momentul in care se zice ca Dumnezeu nu o sa vrea sa ii ierte pe unii asta deja e erezie.Adica e neadevarat.
Da ce s-a intamplat cu oamenii din Sodoma si Gomora?
Da cu cei de au adormit la potop?
Dumnezeu a lasat sa vina acele mustrari peste ei.Dar mai apoi ce s-a intamplat cu sufletele lor?Normal trebuie sa iei ce zice traditia Bisericii Ortodoxe,adica ce au zis Sfintii Parinti,oameni care au fost si sunt in comuniune cu Dumnezeu.
Conform Sfantului Ioan Damaschinul,cantarile invierii,altor traditii a Bisericii Ortodoxe,prohodului care se canta in Vinerea mare toti oamenii care erau in Iad la venirea lui Dumnezeu Iisus Hristos l-au primit pe Dumnezeu Iisus Hristos cand a venit cu Sfantul sau suflet acolo adica s-au pocait si toti au mers apoi in Rai.
Ca Dumnezeu Iisus Hristos s-a dus in Iad pentru a-i ierta pe toti de acolo o arata si Sfantul Apostol Petru:
"18.Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19.Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20.Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.
21.Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos,"
Daca zice ca fusesera neascultatoare altadata e destul de clar ca acum cand Dumnezeu Iisus Hristos a venit in Iad cu Sfantul sau suflet toti cei care au murit la potop au primit mantuirea oferita de Dumnezeu Iisus Hristos in dar si s-au dus cu Dansul in Rai.Acum nu au mai fost neascultatori.
Si se vede aci ca Sfantul Apostol Petru arata ca trupul nu e necurat,ca Sfantul Botez nu pentru stergerea "necuratiei trupului" se primeste ci pentru "deschiderea cugetului bun catre Dumnezeu,prin invierea lui Iisus Hristos".

Ca Dumnezeu Iisus Hristos ne-a aratat pilda cu fiul ratacitor cand fiul care se credea bun se supara ca Tatal il iarta pe fiul ratacitor.Da daca fiul care a stat tot timpul langa Tatal sau ar fi fost bun nu s-ar fi suparat ca Tatal l-a primit pe fiul cazut in pacat ci s-ar fi bucurat,ca zice Dumnezeu Iisus Hristos:
"Zic vouă: Că așa și în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăiește, decât pentru nouăzeci și nouă de drepți, care n-au nevoie de pocăință."
A zis oare Dumnezeu Iisus Hristos ca Sfintii Ingeri (cei care nu au cazut) se intristeaza ca Dumnezeu iarta pe orice pacatos care se pocaieste?
Nu ci a zis ca se bucura de intoarcerea pacatosului.

Da oare zice Sfantul Apostol Petru ca Dumnezeu Iisus Hristos a suferit moartea pentru a impaca pe Dumnezeu Tatal care era manios pe oameni?
Nu zice.Zice ca a suferit moartea ca sa ne mantuiasca pe toti,sa ne aduca la Dumnezeu,ca noi ne-am indepartat de Dumnezeu.

ghemis 16.11.2009 19:52:52

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 181629)
Daca aci s-ar fi discutat despre vesnicia chinurilor iadului din punct de vedere al faptului ca imi e un pic de teama (dar nu deznadujduiesc ca stiu mila fara sfarsit a lui Dumnezeu) ca eu il vor refuza pe Dumnezeu pe vecie as fi inteles,ar fi fost un subiect crestin-ortodox,care ar zice ca invatatura crestin-ortodoxa cum au aratat Sfintii Parinti.Ca doar asa e invatatura Sfantului Siluan Athonitul.
In momentul in care se zice ca Dumnezeu nu o sa vrea sa ii ierte pe unii asta deja e erezie.Adica e neadevarat.
Da ce s-a intamplat cu oamenii din Sodoma si Gomora?
Da cu cei de au adormit la potop?
Dumnezeu a lasat sa vina acele mustrari peste ei.Dar mai apoi ce s-a intamplat cu sufletele lor?Normal trebuie sa iei ce zice traditia Bisericii Ortodoxe,adica ce au zis Sfintii Parinti,oameni care au fost si sunt in comuniune cu Dumnezeu.
Conform Sfantului Ioan Damaschinul,cantarile invierii,altor traditii a Bisericii Ortodoxe,prohodului care se canta in Vinerea mare toti oamenii care erau in Iad la venirea lui Dumnezeu Iisus Hristos l-au primit pe Dumnezeu Iisus Hristos cand a venit cu Sfantul sau suflet acolo adica s-au pocait si toti au mers apoi in Rai.
Ca Dumnezeu Iisus Hristos s-a dus in Iad pentru a-i ierta pe toti de acolo o arata si Sfantul Apostol Petru:
"18.Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19.Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20.Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.
21.Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos,"
Daca zice ca fusesera neascultatoare altadata e destul de clar ca acum cand Dumnezeu Iisus Hristos a venit in Iad cu Sfantul sau suflet toti cei care au murit la potop au primit mantuirea oferita de Dumnezeu Iisus Hristos in dar si s-au dus cu Dansul in Rai.Acum nu au mai fost neascultatori.
Si se vede aci ca Sfantul Apostol Petru arata ca trupul nu e necurat,ca Sfantul Botez nu pentru stergerea "necuratiei trupului" se primeste ci pentru "deschiderea cugetului bun catre Dumnezeu,prin invierea lui Iisus Hristos".

Ca Dumnezeu Iisus Hristos ne-a aratat pilda cu fiul ratacitor cand fiul care se credea bun se supara ca Tatal il iarta pe fiul ratacitor.Da daca fiul care a stat tot timpul langa Tatal sau ar fi fost bun nu s-ar fi suparat ca Tatal l-a primit pe fiul cazut in pacat ci s-ar fi bucurat,ca zice Dumnezeu Iisus Hristos:
"Zic vouă: Că așa și în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăiește, decât pentru nouăzeci și nouă de drepți, care n-au nevoie de pocăință."
A zis oare Dumnezeu Iisus Hristos ca Sfintii Ingeri (cei care nu au cazut) se intristeaza ca Dumnezeu iarta pe orice pacatos care se pocaieste?

Da oare zice Sfantul Apostol Petru ca Dumnezeu Iisus Hristos a suferit moartea pentru a impaca pe Dumnezeu Tatal care era manios pe oameni?
Nu zice.Zice ca a suferit moartea ca sa ne mantuiasca pe toti,sa ne aduca la Dumnezeu,ca noi ne-am indepartat de Dumnezeu.

Eu vad la tine multa filozofie si imaginatie si mai putina incredere in Cuvantul Mantuitorului si talcuirea sf.parinti.Dupa ceea ce zici tu te apropii de filozofia catolicilor si anume de Purgatoriu.Care mai este rostul si sensul JUDECATII DE APOI?

ghemis 16.11.2009 19:57:31

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 182160)
Eu vad la tine multa filozofie si imaginatie si mai putina incredere in Cuvantul Mantuitorului si talcuirea sf.parinti.Dupa ceea ce zici tu te apropii de filozofia catolicilor si anume de Purgatoriu.Care mai este rostul si sensul JUDECATII DE APOI?

Uite aici jos ai scris foarte frumos despre POCAINTA,cum se mai poate pocai cineva care a ajuns in iad?

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:34:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.