Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Intrebare pt sectanti: de ce va considerati copiii sfinti? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8994)

Jane Says 15.04.2010 11:37:17

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 235315)
nu a fost clar, vad ca si tu incerci sa ocolesti.
ideea e ca un copil de 12-13 ani nu poate sa decida singur pentru el.
va face ce ii vor spune parintii.

Ba poate sa opuna rezistenta inca de la varsta aceea. Asa cum poate sa-L caute pe Dumnezeu si de unul singur chiar la o varsta asa de frageda. Pe mine pe la 10 ani, fara sa-mi spuna nimeni nimic, ma apucase cititul Psalmilor, in conditiile in care singura Biblie din casa noastra statea neatinsa cu anii.

Dumitru73 15.04.2010 11:38:06

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235317)
Ba poate sa opuna rezistenta inca de la varsta aceea. Asa cum poate sa-L caute pe Dumnezeu si de unul singur chiar la o varsta asa de frageda. Pe mine pe la 10 ani, fara sa-mi spuna nimeni nimic, ma apucase cititul Psalmilor, in conditiile in care singura Biblie din casa noastra statea neatinsa cu anii.

tu ce faci acum? tii cu sectantii?

Jane Says 15.04.2010 11:41:16

Nu, dar nici nu-s de acord sa zicem ca un copil de 11 ani nu are nici un pic de discernamant si ca nu e capabil de cautari mistice :)
Uneori chiar spontane si care n-au legatura cu indoctrinarea din familie.

tricesimusquintus 15.04.2010 11:42:34

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 235315)
nu a fost clar, vad ca si tu incerci sa ocolesti.
ideea e ca un copil de 12-13 ani nu poate sa decida singur pentru el.
va face ce ii vor spune parintii.

Serios? Hai să-ți povestesc ceva. Am participat acum o lună la un festival al tineretului în cadrul căruia a avut loc și un botez. Printre ei s-a botezat și o fetiță de 11 ani. La sfârșit, pastorul a făcut un apel dacă mai dorește cineva să se boteze la viitorul botez. Printre cei 20 care au pășit înainte era și o fată de 13 ani. Menționez că părinții respectivilor tineri nu erau prezenți la acel festival să-i împingă înainte. Doar Duhul lui Dumnezeu i-a motivat pe tineri să se decidă pentru predarea inimii.

Jane Says 15.04.2010 11:51:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235321)
Serios? Hai să-ți povestesc ceva. Am participat acum o lună la un festival al tineretului în cadrul căruia a avut loc și un botez. Printre ei s-a botezat și o fetiță de 11 ani. La sfârșit, pastorul a făcut un apel dacă mai dorește cineva să se boteze la viitorul botez. Printre cei 20 care au pășit înainte era și o fată de 13 ani. Menționez că părinții respectivilor tineri nu erau prezenți la acel festival să-i împingă înainte. Doar Duhul lui Dumnezeu i-a motivat pe tineri să se decidă pentru predarea inimii.

Hai sa nu uitam ca si la un concert pop/disco/rock tot cam asa s-ar putea intampla si nu ai zice ca e fix Duhul lui Dumnezeu la mijloc. Exista un spirit de turma si o energie/presiune a grupului in absolut toate mediile, fie ca e mediu disco sau religios, mecanismul psihic e tot ala.

Un lucru pe care l-am constatat e ca la o slujba ortodoxa e foarte putina presiune din partea grupului, adica eu una nu o simt ca atare. Nu e nici un entuziasm general care sa ma sileasca la o anumita atitudine, declansand in mine mecanisme psihologice care sa-mi scurtcircuiteze liberul arbitru. E o oarecare discretie in participarea celorlalti la Liturghie si din cauza asta fiecare e liber sa primeasca doar atat cat poate si doreste, fara sa-i fie indus in mod artificial extazul, din exterior (prin atitudinea celorlalti).

Ca sa zic asa, vorbeste doar pastorul, nu behaie toate oile, si e loc de mai putina teatralitate.

tricesimusquintus 15.04.2010 12:08:43

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235324)
Hai sa nu uitam ca si la un concert pop/disco/rock tot cam asa s-ar putea intampla si nu ai zice ca e fix Duhul lui Dumnezeu la mijloc.

La un concert pop/disco/rock tinerii nu-și predau viața lui Hristos și nu se decid să ducă o viață plină de devoțiune pentru Dumnezeu. Ba aș zice că dimpotrivă...

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235324)
Un lucru pe care l-am constatat e ca la o slujba ortodoxa e foarte putina presiune din partea grupului, adica eu una nu o simt ca atare. Nu e nici un entuziasm general care sa ma sileasca la o anumita atitudine, declansand in mine mecanisme psihologice care sa-mi scurtcircuiteze liberul arbitru. E o oarecare discretie in participarea celorlalti la Liturghie si din cauza asta fiecare e liber sa primeasca doar atat cat poate si doreste, fara sa-i fie indus in mod artificial extazul, din exterior (prin atitudinea celorlalti). Ca sa zic asa, vorbeste doar pastorul, nu behaie toate oile, si e loc de mai putina teatralitate.

Mă surprinde foarte să aud asta din partea unui ortodox, pentru ca la o slujbă ortodoxă factorul emoțional, mistic, teatralitatea în ultimă instanță are un rol predominant.

Jane Says 15.04.2010 12:15:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235332)
La un concert pop/disco/rock tinerii nu-și predau viața lui Hristos și nu se decid să ducă o viață plină de devoțiune pentru Dumnezeu. Ba aș zice că dimpotrivă...

Mă surprinde foarte să aud asta din partea unui ortodox, pentru ca la o slujbă ortodoxă factorul emoțional, mistic, teatralitatea în ultimă instanță are un rol predominant.

Tocmai ca n-are , pentru ca nu pica nimeni in extaz, nu geme nimeni, nu rade nimeni, nu da nimeni ochii peste cap si nu-l apuca pe niciunul spasmele orgasmului cand se pogoara Duhul Sfant. Mai plange cate unul prin colturi, in genunchi, tragandu-si nasul, dar cand se intampla asa ceva de obicei vrei sa te ascunzi sub vreun pres, nu sa faci circ din asta. Spovedaniile se fac in liniste si in taina, la Sf. Impartasanie, care e de fapt scopul Liturghiei, lumea se duce in liniste, cuviincios, publicul nu aplauda, nu ii incurajeaza ca la meci, doar cei de la strana canta. Nimic din exterior nu te obliga la ceva anume, iti permiti sa fii tu insuti fara sa te simti dator cu gesturi si sa "put up an act" ca sa te ridici la inaltimea momentului.

Am un mare "simptz" ca sa zic asa, pentru teatral, pentru ca se intampla sa fiu si femeie si sa am si profesia pe care-o am, care ma obliga sa fiu atenta la felul in care se manifesta oamenii.

lacrimi 15.04.2010 12:16:40

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 235283)
Partea cu "interese marunte" are o tenta ofensatoare:P

Cu tot respectul, explicatia era din DEX si nu de la mine citire... Daca cineva se simte ofensat, imi pare rau... uneori purul adevar doare...

tricesimusquintus 15.04.2010 12:21:25

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235337)
Tocmai ca n-are , pentru ca nu pica nimeni in extaz, nu geme nimeni, nu rade nimeni, nu da nimeni ochii peste cap si nu-l apuca pe niciunul spasmele orgasmului cand se pogoara Duhul Sfant.

Toate fenomenele pe care le reclami nu ai să le întâlnești în Biserica Adventistă, se vede că nu ne cunoști.

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235337)
Am un mare "simptz" ca sa zic asa, pentru teatral, pentru ca se intampla sa fiu si femeie si sa am si profesia pe care-o am, care ma obliga sa fiu atenta la felul in care se manifesta oamenii.

Nu poți nega că există respectarea strictă a "scenariului" liturghiei, decorul trebuie să impresioneze, nu lipsește nici corul antic care dă replica la timp...

Doriana 15.04.2010 12:25:55

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 235338)
uneori purul adevar doare...

bagi tu mana in foc ca asta e purul adevar? Si dexul e facut de oameni cu interese

Dumitru73 15.04.2010 12:26:25

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235320)
Nu, dar nici nu-s de acord sa zicem ca un copil de 11 ani nu are nici un pic de discernamant si ca nu e capabil de cautari mistice :)
Uneori chiar spontane si care n-au legatura cu indoctrinarea din familie.

Tu crezi ca un copil de 11 ani s-ar putea opune?

Dumitru73 15.04.2010 12:27:04

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235321)

asta e rezultatul indoctrinarii

Jane Says 15.04.2010 12:35:19

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235342)
Toate fenomenele pe care le reclami nu ai să le întâlnești în Biserica Adventistă, se vede că nu ne cunoști.

Nu poți nega că există respectarea strictă a "scenariului" liturghiei, decorul trebuie să impresioneze, nu lipsește nici corul antic care dă replica la timp...

Liturghia este cea mai importanta slujba a ortodoxiei, pentru ca avem convingerea ca in timpul ei se prefac darurile in Trupul si Sangele Mantuitorului, si nu la nivel simbolic. Iti dai seama ca nu ne putem purta oricum, avand convingerea aceasta. Interesant e insa faptul ca atat in bisericile mari, cu fast si cor antic cat si in bisericutele de la tara, unde preotul are vestminte prafuite, de pe vremea lui pazvante si unde raspunsurile la timp i le da corul antic reprezentat de o baba si-un mos de 90 de ani, solemnitatea momentului e aceeasi, rugaciunile si raspunsurile sunt identice, momentele Liturghiei sunt aceleasi, valabilitatea Tainelor e aceeasi fie ca le savarsesti intr-un mediu plin de fast sau intr-un paraclis uitat de lume, cu trei enoriasi, unde chiar ca nu mai poti acuza pe nimeni de teatru. Intr-un fel, chiar daca esti fizic intr-o singura biserica, duhovniceste e ca si cum ai fi in toate sau in oricare, asta cred ca e adevarata unitate/comuniune. Ca eu, in urbea X particip in acelasi fel in care mama sau duhovnicul meu participa in urbea Y la 200 de km distanta.

Si are sens: Dumnezeu e in acelasi timp maret si de necuprins, dar S-a si smerit pentru noi, si ritualurile ortodoxe, in ansamblu, ne transpun si pe noi in acea atmosfera sfanta, in fata lui Dumnezeu care e atotputernic si in acelasi timp milostiv si bland.

Nu vad unde ar fi teatrul aici.

tricesimusquintus 15.04.2010 12:38:11

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 235345)

Măcar omul ascultă predica și ia decizia dictată de propria conștiință, nu este dus la botez legat de mâini și de picioare.

tricesimusquintus 15.04.2010 12:44:43

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235348)
Nu vad unde ar fi teatrul aici.

Ai îndrăgit atât de mult piesa încât fie că are decoruri prăfuite ori aurite o trăiești de fiecare dată și te transpui în ea de la primul gong până la lăsarea cortinei. Nici nu mai realizezi că e doar teatru. Și nu te judec...

Jane Says 15.04.2010 12:49:14

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235354)
Ai îndrăgit atât de mult piesa încât fie că are decoruri prăfuite ori aurite o trăiești de fiecare dată și te transpui în ea de la primul gong până la lăsarea cortinei. Nici nu mai realizezi că e doar teatru. Și nu te judec...

Ah, despre aurire era vorba :))
Banuiam, dar e mai bine cand se da omul in fapt. E o chestiune pe care am mai discutat-o cu cineva, iti citez din mailul trimis lui:

Citat:

Hello
Am aflat in seara asta - ca nici eu nu stiam - de ce sunt odoare de aur curat in biserici si de ce vestmintele preotilor sunt atat de bogat lucrate. Nu e mult de citit si versetele respective se gasesc in Exodul (Iesirea) Capitolul 25-28. Capitolul 28 descrie cum trebuie sa fie vestmintele preotilor care slujesc lui Dumnezeu in cortul marturiei. In comparatie cu cele de atunci, vestmintele preotilor din zilele noastre sunt doar o umbra palida.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=32∩=28
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=32∩=26
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=32∩=25
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=32∩=27
Faceau si evreii aia un teatru de numa-numa.
Acum iti scriu asa, profilactic:

Mi-aduc aminte ca parca si Iuda avusese ceva de comentat in legatura cu mirul, hmmm :) Asta ca sa nu fii tentat sa adii in directia asta.

crissta 15.04.2010 12:58:46

botezul copiilor

as avea o intrebare pentru sectanti(pentru ca,indiferent daca va place sau nu,asta sunteti.V-ati desprins din Biserica Mama ,(care este UNA SINGURA)asa cum si Botezul este unul singur...Nu zic eu ci mantuitorul si sf Apostoli.Deci ,ce va faceti daca un copil moare nebotezat?
unde ajunge el? copii nu sunt sfinti
Scriptura scrieca:"o ora daca traiest.Hristos a inviat!

Dumitru73 15.04.2010 13:01:03

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235351)
Măcar omul ascultă predica și ia decizia dictată de propria conștiință, nu este dus la botez legat de mâini și de picioare.

daca sectantul se boteza dupa ce facea 18 ani mai intelegeam.
dar la varste de 11-13 ani, orice ati spune, tot impunere e.

crissta 15.04.2010 13:03:20

Mantuitorul*
Doamne sa ma ierti!

crissta 15.04.2010 13:05:12

am intrebat ce face daca moare de mic?
nu dac e matur sau nu. Decizia aceasta apartine parintilor,caci ei il educa pe copil.daca sunt sectanti il vor influenta ca atare daca nu...nu
dar daca moare?

Doriana 15.04.2010 13:06:29

Citat:

În prealabil postat de crissta (Post 235362)
as avea o intrebare pentru sectanti(pentru ca,indiferent daca va place sau nu,asta sunteti.V-ati desprins din Biserica Mama !

Da, in Romania te simti majoritara, nu-i asa, crissta?

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 235294)
Sa presupunem ca merge un ortodox intr-o tara majoritar...catolica sau anglicana, sau baptista. Deci acolo ortodoxia ar fi o secta pentru ca e desprinsa de biserica majoritara. Sunt curioasa cat de bine s-ar simti cand l-ar lua un baptist prieteneste dupa umeri si l-ar intreba: "Draga sectantule, explica-mi si mie problema asta..." :)) Oare ar mai afisa definitia DEX-ului?

Iti place sau nu, asta esti :))

crissta 15.04.2010 13:06:53

am avut niste sectanti penticostali pe scara
si i-am interbat,ca fac daca le moare copilul nebotezat?
si sti ce au zis?
ca il boteaza mort...auzi enormitate

crissta 15.04.2010 13:08:27

in fata Lui Dumnezeu ma simt,nu majoritara,pentru ca Mantuitorul spune:"Bucura-te turma mica",ci ma ismt a Lui Dumnezeu.

Doriana 15.04.2010 13:11:21

Citat:

Deci ,ce va faceti daca un copil moare nebotezat?

" Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți."

Deci, daca un parinte este credincios va avea copiii sfinti prin faptul ca el slujeste Domnului

Citat:

si sti ce au zis?
nu cred. Cineva rastamaceste.

Grabriella 15.04.2010 16:43:31

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 235375)
" Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți."

Deci, daca un parinte este credincios va avea copiii sfinti prin faptul ca el slujeste Domnului

nu cred. Cineva rastamaceste.

oare nu sesizezi contradictia in cadrul ideologiei neopropestante?
spuneti ca 'sfant' = pus de o parte pentru Dumnezeu.Adica 'ales' pentru a fi al Lui Dumnezeu.Ales poate fi oricine ! Asta o stie doar Cel ce alege adica Cel ce sfinteste. Este asta oare o alegere automata? Sau presupune alegerea si o intrare in Imparatia Lui Dumnezeu? Vorba lui Iosif Ton: mantuirea este un bilet pe care l-ai castigat si cu care intri automat in cer? Deci daca credinta ta este puternica inseamna ca automat Dumnezeu iti va baga in rai si sotul si copiii poate si nepotii?

Grabriella 15.04.2010 16:48:27

Daca este adevarat atunci de ce contestati dreptul ortodocsilor de a-si boteza copii mici. Pentru ca in acesta aceptiune au tot dreptul ,datorita credintei parintilor,sa consfinteasca prin botez sfintenia copiilor lor.

Doriana 15.04.2010 16:57:59

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 235538)
oare nu sesizezi contradictia in cadrul ideologiei neopropestante?
spuneti ca 'sfant' = pus de o parte pentru Dumnezeu.Adica 'ales' pentru a fi al Lui Dumnezeu.Ales poate fi oricine ! Asta o stie doar Cel ce alege adica Cel ce sfinteste. Este asta oare o alegere automata? Sau presupune alegerea si o intrare in Imparatia Lui Dumnezeu? Vorba lui Iosif Ton: mantuirea este un bilet pe care l-ai castigat si cu care intri automat in cer? Deci daca credinta ta este puternica inseamna ca automat Dumnezeu iti va baga in rai si sotul si copiii poate si nepotii?

Crissta pusese o intrebare iar eu i-am dat un citat din Sf Ap Pavel. Ramane sa aleaga ea ce e adevarat sau nu. Cu Iosif Ton nu prea am avut de-a face, l-am vazut o singura data la o conferinta.

LE ...de fapt la doua...

Doriana 15.04.2010 17:15:56

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 235541)
Daca este adevarat atunci de ce contestati dreptul ortodocsilor de a-si boteza copii mici. Pentru ca in acesta aceptiune au tot dreptul ,datorita credintei parintilor,sa consfinteasca prin botez sfintenia copiilor lor.

Gabriella, draga mea, nu stiu pe unde ai fost tu de esti asa de marcata, dar te rog sa accepti ca, pana una alta, nu ma cunosti si nu stii ce contest si cui contest.

In ce priveste subiectul botezului, marturisesc ca ma depaseste si nici nu il agreez. M-am botezat constienta si de buna voie, asa cum ai facut-o si tu si sunt foarte fericita ca am facut-o.

crissta 15.04.2010 17:56:23

V-ati incurcat rau de tot ,voi sectantii,in a interpreta evangheliile. Ce vrei sa zici ca am rastalmacit faptul ca mi-au zis ca il boteaza mort?
atunci raspunde-mi tu. Ce faceti daca moare un copil nebotezat?

AlinB 15.04.2010 18:52:40

Citat:

În prealabil postat de crissta (Post 235372)
si sti ce au zis?

Stai ca astia is aia destepti, ca macar s-au prins ca botezul nu e asa doar un spectacol public facultativ.

AlinB 15.04.2010 19:03:04

INVATACELUL: Nu cumva copiii se pot mantui si fara botez? Despre ei se spune ca sunt sfinti si, ca atare, n-ar avea trebuinta sa-si curete pacatele - pe care nu le au. Asa gasim in Sfanta Scriptura, prin cuvintele Mantuitorului: "Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este imparatia cerurilor" (Matei, 19, 14). Deci, copiii pot intra si fara botez intru imparatia cerurilor, in acelasi inteles pare a fi grait Mantuitorul isi alta data: "De nu va veti intoarce si nu veti fi ca pruncii, nu veti intra intru imparatia cerurilor" (Matei, 18, 3; Marcu, 10, 15; Luca, 18, 15-17). Apostolul Pavel spune chiar direct ca copiii sunt sfinti: "Barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa si femeia necredincioasa prin barbatul credincios. Altminterea, copiii vostri ar fi necurati, dar acum ei sunt sfinti" (I Cor., 7, 14). Deci, daca parintii sunt sfinti (crestini botezati), atunci si copiii lor sunt sfinti.

PREOTUL: Mai intai de toate, trebuie stiut ca copiii nu sunt sfinti, pentru ca "ce este nascut din trup, trup este" (Ioan, 3, 6) ,- deci, copiii nascuti numai din trup, nu si din "apa si Duh", sunt numai trup, cu pacatul lui Adam in ei. Botezul la copii aduce spalarea pacatului stramosesc intrat in lume prin calcarea poruncii de catre Adam si Eva in rai (Fac., cap. 3). "Printr-un singur om (Adam) a intrat pacatul in lume si prin pacat, moartea - si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor prin acela in care toti au pacatuit" (Rom., 5, 12). Iar acum : "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat" (Gal., 3, 27) si iarasi: "Au nu stiti ca toti cati in Iisus Hristos ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat?" {Rom., 6, 3). Asadar, afundarea de trei ori in apa, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh (Matei, 28, 19) inseamna botezul in moartea lui Hristos, adica cel nou botezat a murit fata de pacatul stramosesc si fata de Legea lui Moise (Rom., 6, 4-25; 7, 1-6). Si prin Cruce, noul botezat este rastignit fata de lume si lumea fata de el.

Inca sa stii si aceasta, ca nimeni sau are voie sa boteze a doua oara pe cei botezati in numele Sfintei Treimi - dupa randuiala Bisericii dreptmaritoare a lui Hristos, caci zice marele apostol Pavel: "Un Domn, o credinta, un botez" (Efes., 4, 5). Numai daca au fost botezati de eretici (sectanti), ii botezam din nou.

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-79915.html
(Din cartea par. Cleopa: "Calauza in credinta ortodoxa").

vasalie 15.04.2010 19:42:28

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 235599)
INVATACELUL:

PREOTUL: .

Dintre cei doi, "invatacelul" este cel care judeca dupa invatatura lui Hristos. "Preotul" este cel care face teosofie fara a respecta sau macar a tine seama de ceea ce a spus Mantuitorul si Apostolii Sai despre botez sau despre copii.

Domnul Iisus Hristos ar fi putut sa ceara botezarea copiilor. Dar nu a facut-o.

Apoi, Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre botez ca o moarte fata de pacat. Dar nu fata de pacatul stramosesc ci fata de pacatele noastre, pe care le-am facut.

"Nu stiti cã toti cîti am fost botezati în Isus Hristos, am fost botezati în moartea Lui?
Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropati împreunã cu El, pentru ca, dupã cum Hristos a înviat din morti, prin slava Tatãlui, tot asa si noi sã trãim o viatã nouã."
(Romani 6:3,4)

"Tot asa si voi însivã, socotiti-vã morti fatã de pãcat, si vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru. Deci, pãcatul sã nu mai domneascã în trupul vostru muritor, si sã nu mai ascultaþi de poftele lui."(Romani 6:11.12)

Daca "preotul" ar pune pret pe ceea ce spune Sfanta Scriptura ar trebui sa stie ca de la Adam noi nu am mostenit nici un pacat ci am ramas cu firea pacatoasa. Pruncul nu are de ce sa fie spalat de pacatul lui Adam.

"Fiul nu va purta nelegiuirea tatãlui sãu, si tatãl nu va purta nelegiuirea fiului sãu! Neprihãnirea celui neprihãnit va fi peste el, si rãutatea celui rãu va fi peste el."(Ezechiel 18:20)

Mostenirea vre-unui pacat de nevinovatul prunc este o minciuna (cu interes). Spune-i asta "preotului".

vasalie 15.04.2010 20:50:07

Citat:

Inca sa stii si aceasta, ca nimeni sau are voie sa boteze a doua oara pe cei botezati in numele Sfintei Treimi - dupa randuiala Bisericii dreptmaritoare a lui Hristos, caci zice marele apostol Pavel: "Un Domn, o credinta, un botez" (Efes., 4, 5).

Si, daca botezul este facut fara a fi precedat de ceea ce a spus Mantuitorul (propovaduirea Evangheliei si credinta celui ce urmeaza a fi botezat), mai este un botez valabil?

Danut7 15.04.2010 21:07:58

Citat:

INVATACELUL: Nu cumva copiii se pot mantui si fara botez? Despre ei se spune ca sunt sfinti si, ca atare, n-ar avea trebuinta sa-si curete pacatele - pe care nu le au. Asa gasim in Sfanta Scriptura, prin cuvintele Mantuitorului: "Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este imparatia cerurilor" (Matei, 19, 14). Deci, copiii pot intra si fara botez intru imparatia cerurilor, in acelasi inteles pare a fi grait Mantuitorul isi alta data: "De nu va veti intoarce si nu veti fi ca pruncii, nu veti intra intru imparatia cerurilor" (Matei, 18, 3; Marcu, 10, 15; Luca, 18, 15-17). Apostolul Pavel spune chiar direct ca copiii sunt sfinti: "Barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa si femeia necredincioasa prin barbatul credincios. Altminterea, copiii vostri ar fi necurati, dar acum ei sunt sfinti" (I Cor., 7, 14). Deci, daca parintii sunt sfinti (crestini botezati), atunci si copiii lor sunt sfinti.

PREOTUL: Mai intai de toate, trebuie stiut ca copiii nu sunt sfinti, pentru ca "ce este nascut din trup, trup este" (Ioan, 3, 6) ,- deci, copiii nascuti numai din trup, nu si din "apa si Duh", sunt numai trup, cu pacatul lui Adam in ei. Botezul la copii aduce spalarea pacatului stramosesc intrat in lume prin calcarea poruncii de catre Adam si Eva in rai (Fac., cap. 3). "Printr-un singur om (Adam) a intrat pacatul in lume si prin pacat, moartea - si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor prin acela in care toti au pacatuit" (Rom., 5, 12). Iar acum : "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat" (Gal., 3, 27) si iarasi: "Au nu stiti ca toti cati in Iisus Hristos ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat?" {Rom., 6, 3). Asadar, afundarea de trei ori in apa, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh (Matei, 28, 19) inseamna botezul in moartea lui Hristos, adica cel nou botezat a murit fata de pacatul stramosesc si fata de Legea lui Moise (Rom., 6, 4-25; 7, 1-6). Si prin Cruce, noul botezat este rastignit fata de lume si lumea fata de el.

Inca sa stii si aceasta, ca nimeni sau are voie sa boteze a doua oara pe cei botezati in numele Sfintei Treimi - dupa randuiala Bisericii dreptmaritoare a lui Hristos, caci zice marele apostol Pavel: "Un Domn, o credinta, un botez" (Efes., 4, 5). Numai daca au fost botezati de eretici (sectanti), ii botezam din nou.

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-79915.html
(Din cartea par. Cleopa: "Calauza in credinta ortodoxa").

Normal botezul ereticilor nu este recunoscut fie el si in Numele Sfintei Treimi.Canoanele Bisericii a respins botezul ereticilor tot timpul pana acum cand pe alocuri sunt recunoscute.Mai nou Biserica Ortodoxa mai ales prin vest pe multi dintre convertiti nu mai ii boteaza ci doar ii unge(Sf Taina a Mirungerii).Exista un singur botez , nu cu sensul ca orice botez e bun si valid ci doar cel al Bisericii, Biserica in care lucreaza Sfantul Duh, si care este cea care are apa cea vie.Doar botezul Bisericii este valid si oricine vine la Biserica trebuie botezat.

vasalie 15.04.2010 21:25:56

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 235674)
Canoanele Bisericii a respins botezul..... Mai nou Biserica Ortodoxa mai ales prin vest pe multi dintre convertiti nu mai ii boteaza ......botez e bun si valid ci doar cel al Bisericii, .......Biserica in care ......Doar botezul Bisericii este valid ..... oricine vine la Biserica trebuie botezat.

Am inteles obsesia ta pentru "biserica" (scris de 6 ori in scurta ta postare). Dar, pentru ceea ce ne-a invatat Domnu Hristos si Apostolii Sai, ai vre-o consideratie?

Care invataturi sunt mai presus: cele ale unei biserici sau cele ale Mantuitorului?

almaris 15.04.2010 21:32:15

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 235345)

Astia macar "indoctrineaza" copii, dar ceilalti care ii boteaza de mici nici macar de atata lucru nu sunt in stare deoarece credinta tine la ei mai mult de misticism decat de ceva care tine de viata traita.

almaris 15.04.2010 21:33:50

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235348)
Liturghia este cea mai importanta slujba a ortodoxiei, pentru ca avem convingerea ca in timpul ei se prefac darurile in Trupul si Sangele Mantuitorului, si nu la nivel simbolic.

Este doar o impresie, procesul respectiv nu are loc in realitate, cum spuneam mai sus, pasionatii de mistic pot dezbate intens in cadrul acesta.

almaris 15.04.2010 21:35:37

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 235351)

Si totusi cred ca se mai boteaza si la protestanti unii nu doar din convingere personala.

AlinB 15.04.2010 21:42:08

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 235674)
Normal botezul ereticilor nu este recunoscut fie el si in Numele Sfintei Treimi.Canoanele Bisericii a respins botezul ereticilor tot timpul pana acum cand pe alocuri sunt recunoscute.

As vrea referinte ortodoxe EXACTE in sprijinul acestei afirmatii.

almaris 15.04.2010 21:44:13

Citat:

as avea o intrebare pentru sectanti(pentru ca,indiferent daca va place sau nu,asta sunteti.V-ati desprins din Biserica Mama ,(care este UNA SINGURA)asa cum si Botezul este unul singur...Nu zic eu ci mantuitorul si sf Apostoli.Deci ,ce va faceti daca un copil moare nebotezat?
Scriptura scrieca:"o ora daca traiest.Hristos a inviat!

Pui o problema care nu exista in realitate. V-a gasit grija pe tine si pe altii referitor la ce se intampla cu un copil daca moare nebotezat. De ce nu spuneti voi ce se intampla daca stiti asa de bine? Sau va e jena de monstruozitatile pe care le-ati asociat cu un astfel de context? Nu cumva ar trebui sa tina seama omul decolului XXI care se poate documenta, informa de toate basmele babesti in care credeti voi in salbaticia si ignoranta voastra. Ati asociat credinta cu cele mai mizerabile teorii imaginabile. Treziti-va la realitate odata! Ca de ras va faceti oricum.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:56:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.