![]() |
Citat:
P.S. Ce ne faceam daca aveai, sora, timp...? |
Citat:
|
Citat:
Bine ai spus , prietene , ca Dumnezeu nu-i usor de suportat , dar adaug , ca groaznic este fara El . . . , groaznic ! |
Am gasit un cuvant puternic despre rugaciune la Sfantul Ioan Gura de Aur:
"Nici un gand sau fapta, care duce la dreapta credinta, nu poate intra in suflet fara ajutorul rugaciunii si slujirii lui Dumnezeu. Dupa cum un oras, care nu-i inconjurat cu ziduri cade usor in mana dusmanilor, pentru ca-i lipseste zidul care sa-i impiedice, tot asa si sufletul, care nu-i ingradit cu rugaciuni este supus usor de diavol si umplut lesne cu orice pacat. Mai intai, diavolul nu indrazneste sa se apropie, cand vede ca sufletul e intarit cu rugaciuni ; se teme de taria si puterea pe care i-o dau rugaciunile, care-l hranesc mai bine de cum hranesc mancarurile trupul ; apoi, cei care se roaga cu ravna nu pot sa faca o fapta nevrednica de rugaciune, ci rusinandu-se de Dumnezeu, cu Care nu de mult vorbisera, indeparteaza iute toata uneltirea vicleanului ; ei singuri se gandesc ce rau mare este ca, dupa ce ai vorbit nu de mult cu Dumnezeu si L-ai rugat sa-ti dea viata curata si sfinta, sa te indrepti indata spre diavol, sa primesti in suflet placerile rusinoase, sa lasi pe diavol sa intre in sufletul pe care de curand l-a cercetat Dumnezeu si sa ingadui dracilor sa patrunda in sufletele fata de care harul Duhului si-a aratat marea sa iubire de oameni si purtarea sa de grija. Mi se pare ca daca cineva ar spune ca rugaciunile sunt nervii sufletului, ar spune adevarul. Dupa cum datorita nervilor, trupul se mentine, alearga, sta drept, traieste si sta strans unit, iar daca tai nervii strici toata armonia trupului, tot asa si sufletele, datorita sfintelor rugaciuni isi pastreaza armonia lor, se mentin si alearga cu usurinta pe calea bunei credinte." |
Citat:
Mosh-Neagu "Soluția propriei existențe Pentru fiecare dintre noi, există momente când ne aflăm la o răspântie de gânduri si vrem parcă să facem ceva. Care este acel „ceva” pe care decidem într-un final să-l facem ? Sau poate nici nu e vorba de „un final”, întrucât ne hotăram destul de repede ce să facem : punem mana pe telecomandă si schimbăm canalele până găsim ceva ce se potrivește stării în care ne aflăm, de obicei un film artistic, sau poate un documentar… Uneori (mai rar) punem mâna pe o carte, deși acest gest a devenit cu totul o excepție, fiindcă de când cu internetul, cartea este monotonă si fadă… Care este primul gând în mintea noastră, spre care ne îndreptăm, atunci când se întâmplă sa ne plictisim ? Cedăm primului impuls, sau ezităm îndelung si „negociem” cu conștiința ? Câți dintre noi suntem tentați să găsim soluția propriei existente ? Atât timp cât „ne plictisim”, ceva nu e în regula : ori suntem bolnavi, ori suntem nehotărâți, ori suntem limitați de resurse financiare pentru a ne pune în practică preocupările uneori duse dincolo de limitele posibilului… Pe o scară de la 1 la 10, unde se află Dumnezeu în obsesiile noastre? Cumva pe locul 11? Iar dacă în îngăduința noastră față de propriile slăbiciuni, Îl punem totuși pe Dumnezeu intre 1 si 10, cât de tentați suntem să dăm fuga spre rugăciune în momentul plictisului nostru si nu spre telecomandă, telefon la cineva pe aceeași lungime de undă, internet să vedem ce s-a mai scris în urma poziției noastre, într-o anumită problemă… Fără prea multă explicație, fiecare dintre noi este strâmtorat în visele lui si parcă împiedicat „sa zboare”. Am fi mult mai mulțumiți dacă am putea face cutare sau cutare lucru. De obicei totul se învârte în jurul banilor: „Dacă as avea bani, as călători în toată lumea asta…”; „Dacă as avea bani, mi-as cumpăra o mașină super-tare, mi-as construi o casă pe gustul meu, cu bucătărie mare, cu baie mare, cu curte mare si grătar, cu gradină si mulți trandafiri…”; „Dacă as avea bani, mi-as deschide o afacere beton, si as avea mulți angajați care să lucreze pentru mine…”; „Dacă as avea bani…” Dar niciodată: „Dacă L-as avea pe Dumnezeu în inima mea, TOATA vistieria Lui, mi-ar fi deschisă mie, dar atunci… n-as mai avea nevoie de nimic!...” Care este soluția propriei noastre existențe, dincolo de preocuparea pentru mântuirea sufletului? Ce ne lipsește cel mai mult? Ce ne dorim cel mai mult? Dacă totuși acel ceva ne este folositor, care este „moneda de schimb”, pentru a obține acel ceva? Este de ajuns să visăm? Cât dintr-o săptămâna avem candela aprinsă (dacă… o avem)? Dacă totuși este aprinsă, cât suntem dispuși să oferim rugăciunii, pentru ca visele noastre frumoase să prindă contur? O fi imposibil oare ca Dumnezeu să ne ajute să scăpăm de o boala grea, sau să avem o casă, sau să găsim un serviciu bun, sau să aflăm pe cineva potrivit sufletului, sau orice alt gând care nu afectează în rău viata nimănui? " Atata cata il punem pe Dumnezeu pe o scara de la 1 la 10 si El este doar o obsesie a noastra , inseamna ca nu L-am simtit , ca de cunoscut nu putem vorbi , NICIODATA ! Spune M.Neagu :"Pe o scară de la 1 la 10, unde se află Dumnezeu în obsesiile noastre?" ( ! ! ! ) |
Citat:
mulțumesc frate cristian..! |
Rugaciunea si dragostea sunt intr-o stransa legatura
Desi Hristos ni se descopera si se ofera tuturor, ca taina, ca Trup si Sange, celor care vin si vor sa se impartaseasca, totusi sunt diferite masurile inimilor noastre prin care noi Il cunoastem, Il traim pe Dumnezeu. Cel mai bine ar fi, si cel mai ideal ar fi ca noi sa traim intr-o deplina dragoste a lui Dumnezeu. Vreau sa va citesc un cuvant al Cuviosului Siluan Atonitul, cand se naste intrebarea aceasta, ca, pana la urma ce e rugaciunea? Cum poate omul sa ajunga la ea, cum se poate impartasi omul de rugaciune? Ce este rugaciunea adevarata? Si Cuviosul Siluan Atonitul spune foarte limpede: “Cel ce iubeste pe Domnul totdeauna isi va aduce aminte de El, iar aducerea-aminte de Domnul naste rugaciunea.“Deci, cand iubesti un om il ai prezent in mintea ta si in sufletul tau si simti mereu sa-l pomenesti. Asa si Sfantul Siluan ne spune ca cel ce-L iubeste pe Dumnezeu, dragostea aceasta il face ca omul sa-L poarte mereu in mintea si in inima lui si asa se naste rugaciunea. Si se naste intr-un chip tainic dragostea de rugaciune si rugaciunea din dragoste. Ca el spune asa, in continuare: “De nu iti vei aduce aminte de Dumnezeu, atunci nu te vei ruga, iar fara rugaciune sufletul nu va petrece in dragostea lui Dumnezeu, caci prin rugaciune vine harul Sfantului Duh“.Si spuneam ca rugaciunea si dragostea se oglindesc una pe alta, sunt intr-o stransa legatura. Si atuncea daca vrem sa ne judecam pe noi si rugaciunea noastra, ce calitate duhovniceasca e inaintea lui Dumnezeu, putem sa vedem ca daca rugaciunea noastra este inflacarata, inseamna ca dragostea noastra fata de Dumnezeu este o dragoste fierbinte, nu una caldicica. La fel si, daca rugaciunea noastra este in inima noastra, dragostea este prezenta acolo, si dragostea asta e rugaciune, cum spunea Sfantul Siluan. El zice in continuare: “Cel ce se roaga din obisnuinta nu cunoaste schimbarile in rugaciune, dar cel ce se roaga cu osardie, acela cunoaste multe schimbari in adancul lui, fie lupta cu vrajmasul, fie lupta cu sine insusi, sau cu patimile, lupta cu oamenii si in acestea toate este nevoie de barbatie.”Sursa: “Curajul sfant la inceput de drum” – Conferinta de la Iasi (2011) a Ierom. Melchisedec Ungureanu: DE CE OAMENII NU SE MAI ROAGA? CARE SUNT ETAPELE VIETII DUHOVNICESTI? DESPRE EXPERIENTA HARULUI (video) |
Citat:
La fel si, daca rugaciunea noastra este in inima noastra, dragostea este prezenta acolo, si dragostea asta e rugaciune, cum spunea Sfantul Siluan. El zice : “Cel ce se roaga din obisnuinta nu cunoaste schimbarile in rugaciune, dar cel ce se roaga cu osardie, acela cunoaste multe schimbari in adancul lui, fie lupta cu vrajmasul, fie lupta cu sine insusi, sau cu patimile, lupta cu oamenii si in acestea toate este nevoie de barbatie.” |
Doua rugaciuni de folos in aceasta perioada a postului !
Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, așa încât mintea noastră, atrasă cu desăvîrșire de luarea-aminte față de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greșelile aproapelui și să-i vadă pe toți, într-acest chip, buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să își unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăției și sfințeniei poruncite și gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăși: ea a fost deja spălată prin apele botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor. Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputințele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbușind în inimă mișcările duhovnicești, aducând în ea mișcările sângelui și trupului care sunt potrivnice Împărăției lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinței, înaintea căruia merge și pe care îl naște marele dar al vederii păcatelor noastre.
Păzește-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine, care apare în suflet din pricina păcătoșeniei sale neluate în seamă și neînțelese, și se naște din lucrările patimii dulceții și slavei deșarte care trăiesc în el neluate în seamă și neînțelese. Păzește-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, și dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-și recunosc păcătoșenia și lepezi pe cei ce se socot drepți, ca să Te slavoslovim în veci, întru veșnica Ta fericire, a Singurului Dumnezeu Adevărat, Răscumpărătorul celor robiți și Mântuitorul celor pierduți. Amin. Sfântul Ignatie Briancianinov Rugaciune care se citeste in fiecare postDumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai inainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche si cea Noua, aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si biruinta asupra pacatului,- ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta intru toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. |
Tot in aceasta perioada a Postului , de mare folos este a se citi " Canonul de Pocainta catre Domnul nostru Iisus Hristos " , mai ales ca multi in aceasta perioada merg sa-si Spovedeasca pacatele . Acest Canon este extrem de accesibil , pe intelesul tuturor , iar citirea lui nu rapeste mult timp credinciosului . Il recomand tuturor :http://www.dervent.ro/rugaciuni.php?..._IISUS_HRISTOS
|
Rugăciunea de luni
Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc, pentru ajutorul si conducerea ce ne-o dați în toate zilele noua, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca sa nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă sa va vad la moartea mea, stând în jurul meu si să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă sa vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ați avut pentru mine si binele vostru sa-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin. |
Citat:
Ceea ce arată încă o dată cât suntem de diferiți! Oare putem să ne rugăm doar pentru iertare și îndreptare, "scutiți" fiind de pedepse? Fără de păcat nu suntem, ca să fim "scutiți" din start de orice pedeapsă. În plus, este posibil ca ceea ce numim noi pedeapsă să fie o lecție din care să învățăm "să nu mai facem" greșelile trecutului, fiind o modalitate de îndreptare mai eficientă, decât o simplă admonestare... Voi cum vedeți lucrurile? |
Citat:
Consider că este greșit a crede că trebuie să plătim noi pentru toate păcatele noastre, acum sau dincolo, întrucât Dumnezeu ne judecă cu milă, păcatul tot fiind asumat de Hristos. |
Îmi vine acum în minte și Psalmul 50: "...Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit, și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu..."
Prin urmare ne rugăm să fim iertați, prin mila lui Dumnezeu, dar și să se facă voia Lui, și nu a noastră. |
Citat:
E bine totusi ca exista aceasta teama , caci lipsa de simtire , nepasarea , nesimtirea pana la urma, ar fi cu adevarat de condamnat ! Doamne ai mila de noi ! |
Ma uitam la stiri , citeam pe net cate un "fapt divers " , si aproape zilnic in cate un colt de tara unde seceta a cam distrus totul in calea ei , oamenii s-au strans un rugaciune , in rugaciune pentru ploi , in rugaciuni de iertare , de implorare !
Folosul si importanta rugaciunii nu este doar in situatile limita , ci mai ales in afara acestora , preventiv ca sa-i spun astfel . Vorbirea cu Dumnezeu ( rugaciunea ) , devine o impolitete , atunci cand se desfasoara mai cu seama "la nevoie " ( interesat ) . Rugaciunea trebuie sa fie permanenta , nu doar in situatile extreme , precum si pe acest forum se cam vede , din PACATE ! Doamne ajuta !:1: |
Citat:
Condacul 7 Domnul cel iubitor de oameni voind sa arate milostivirea Sa pacatosilor ce se pocaiesc, dupa trecerea timpului de foamete profetit de tine, proorocule, prin graiul buzelor tale a trimis ploaie imbelsugata si pasnica pamantului insetat; iar fiii lui Israel invrednicindu-se de aceasta mare milostivire, cu inima umilita si multumitoare au cantat lui Dumnezeu: Aliluia! |
Citat:
Doamne ajuta ! |
Citat:
|
Citat:
"Prin urmare așa stând lucrurile și necazurile, să alergați la pocăință și să nu le mai faceți. Să alergați la spovedanie curată și la Sfânta Împărtășanie că altfel nu vine ocrotirea lui Dumnezeu asupra voastră și asupra avutului vostru. Nu uitați însă că postul este poarta iar patrafirul este ușa. Numai cu acestea vine ocrotirea lui Dumnezeu căci fără ocrotire nu putem face nimic. Toate acestea, pe scurt, se află în aceste cuvinte ale psaltirii: “Mărturisi-voi Domnului fărădelegea mea și îndată a ridicat pedeapsa păcatului meu”. Asupra nostră atârnă pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. De îndată ce le mărturisești Dumnezeu îți înlătură pedeapsa păcatului. Tu mai urmează să-l ispășești, să-l scoți din obiceiul tău. De aceea toată sluga să se roage la vreme. Chiar potop de ar veni să nu-l poată potoli. Vedeți cum trebuie să vă fie așezământul minții, a inimii și a trupului vostru? Să fie toate curate și curățite căci Dumnezeu nu păzește trup spurcat, inimă și minte cu vicleșug. Și vi se vor însenina zilele și vă veți bucura. Însă faceți lucrurile acestea ca să nu fiți numai auzitori ci și împlinitori. Căci dacă nu vă veți sili am făcut lucru degeaba. Eu am bătut toaca la urechea surzilor, iar voi nu vă veți urni necazurile din loc. În mâna voastră stă să vină sau nu necazurile asupra voastră. Cu acestea cred că am stat de vorbă cu fiecare. Veniți că multe mai sunt și le vom dezbate pe toate cu ajutorul lui Dumnezeu. Căci cine vine pentru suflet nu le poate auzi toate odată ci pe rând. Și nici nu le poate primi. Și-apoi cu cât le va auzi mai des cu atât se vor ține minte mai ușor. Mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Acum și pururea și în vecii vecilor. Amin." (Cuvânt ținut în Sfânta Biserică în ziua de 21.02.1942) |
Sa spun si eu, din proprie experienta, ca atunci cand ne asezam la rugaciune si cerem ceva Domnului, nu trebuie sa avem ganduri de razbunare sau sa tinem in noi suparare altuia, caci de aceea ne vin ispite mari. Este, fara indoiala, si o rugaciune care nu este bine primita Domnului.
|
In bisericile noastre se citesc, in cadrul ecteniei mari, si cererile pentru ploaie si roade. Si la Maslu au citit. Este cutremurator cum un singur om, Ilie, "om asemenea noua", numai prin rugaciunea lui, a inchis cerurile trei ani si jumatate si apoi le-a redeschis iarasi, tot prin rugaciune, ca sa arate puterea Dumnezeului sau, "Dumnezeului celui Viu". Si este cutremurator ca dupa trei ani si jumatate de seceta, nimeni nu a indraznit sa vina langa el, sa inalte o rugaciune, in momentul aducerii jertfei. Poporul statea ca la spectacol, sa vada la cine se aprinde jertfa, ca, doar, nu-i asa, erau amenintati cu moartea.
|
Citat:
”Rugăciunea tâlharului a fost scurtă, dar a străpuns cerul. Până aflăm asta, ne purtăm ca tâlharii”. ”Rugăciunea e respirația sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor”. ps: aproape de București este Biserica din Drăgănescu, pictată de părintele Arsenie. Îți recomand să o vizitezi, dacă nu cumva ai vizitat-o deja. ps: îți doresc să reusești să-l descoperi cât mai mult pe Părintele Arsenie Boca...nu-ți spun de ce...îți vei da seama singur... :1: |
"Sa ne rugam pentru toti. Cine vrea sa se mantuiasca numai el, nu se mantuieste.
Spune in rugaciune: Faca-se voia Ta, precum in Cer, asa si pe pamant. Aceea e Imparatia - Cerul. Unde se face voia lui Dumnezeu, acolo e Imparatia. Raiul si iadul exista si pe pamant". Parintele Adrian Fageteanu |
Citat:
|
Taranul si "rugaciunea pe litere"
Era odata un taran, care nu prea avea el stiinta de carte, dar care nu mergea pe nicaieri fara sa isi ia cartea de rugaciuni. Memoria nu il ajuta deloc si nu stia pe dinafara nicio rugaciune. Intr-o zi, a plecat la drum pe mare graba si si-a uitat cartea. Cand a venit ora rugaciunii, s-a intristat tare mult ca isi uitase cartea si ca nu stia nicio rugaciune. Si iata ce s-a gandit: "Doamne, Tu care esti bun si le stii pe toate si pe toate le ierti! Uita-te si la mine, pacatosul, ca mi-am uitat acasa cartea de rugaciuni! Si fiindca altceva nu ma pricep a face, uite, o jumatate de ora o sa rostesc alfabetul de la cap la coada. Si Tu o sa alegi de acolo literele care alcatuiesc rugaciunile, caci Tu le stii pe toate si uite asa poate voi simti si eu ca ma rog!" Se spune ca un inger, trecand pe acolo, a zis: "Viu este Domnul, Dumnezeul nostru ca nu am auzit pana astazi o rugaciune mai puternica ca aceasta de acum, a taranului!" |
De cateva ori pe acest forum s-a pus intrebarea daca este cu adevarat de folos rugaciunea facuta in grup .
Iata un raspuns de folos dat de Parintele Sofian Boghiu la intrebarea : Este bine ca un grup de credincioși, de prieteni să facă rugăciunile de seară, de dimineață ori alte rugăciuni împreună fiind? Rugăciunea făcută în grup este foarte bine primită de Dumnezeu. În momentul în care Sfântul Apostol Petru era închis, undeva într-o casă creștinii erau adunați și se rugau pentru el. Toți aveau același dor, aceeași năzuință, aceeași rugăciune ca Sfântul Apostol Petru să fie scăpat de la moarte, fiindcă a doua zi trebuia să fie executat în văzul ierusalimitenilor. Fiindcă s-au rugat toți cu același dor, Dumnezeu i-a ascultat. Așa încât, atunci când se roagă mai mulți laolaltă, cum se roagă de pildă pe la internate sau cămine - unul citește și ceilalți ascultă - este frumos și bine dar cu o condiție necesară: să fie toți atenți la cuvintele rugăciunii. Rugăciunea particulară este mai bună, mi se pare mie, pentru că, atunci când mă rătăcesc cu mintea, cu luarea aminte, mă pot întoarce, o repet și mă căiesc și zăbovesc asupra unei vorbe sau părți din rugăciune. Când sunt mai mulți nu pot să-i opresc pe toți și să reiau rugăciunea de unde m-am rătăcit eu cu mintea. În asemenea cazuri este mai bună rugăciunea particulară. |
|
o poveste
Un baiat cam de zece anisori era suparat foarte tare pe faptul ca niciodata nu castiga, atunci cand era chemat de ceilalti copii la jocul "sare piatra". In ce consta jocul acesta: ei puneau mai intai o piatra mai mica , apoi una mai mare, apoi un scaun de bucatarie, apoi un scaun cu speteaza si se straduiau sa sara peste ele.
Baiatul nostru desi ambitios nevoie mare nu putea sa sara mai sus decat sa treaca peste piatra mai mare. Cand ajungea la scaunul de bucatarie se impiedica, iar in scaunul cu speteaza mereu se lovea, iar ceilalti radeau de el. Intr-o zi, dupa joaca, se duse la mama sa plangand. Ii povesti mamei sale cum se straduia sa sara cat mai sus, dar ca nu putea sa sara cat ceilalti, si ca, impiedicandu-se in scaune, toti radeau de el. - Puiule draga, stai un pic sa vedem despre ce este vorba si nu te mai necaji...Ia spune-mi tu te rogi in fiecare seara?... - Da mama ma rog... - Si catre cine inalti tu rugaciunea? - Pai catre Dumnezeu si sfinti...si catre ingeri... - Si unde sunt acestia? - Pai acolo sus in Cer, spuse copilul. - Ei da! spuse mama sa... Noi parintii tai suntem sanatosi, la noi in familie este pace si liniste, avem bunastare? - Da mama, avem toate astea! spuse micutul. - Ei daca avem toate astea inseamna ca rugaciunile tale sunt ascultate si ca tu poti sari mult mai sus decat crezi. Fiindca unii oameni aici pe pamant pot sa sara sus peste pietre ori peste scaune, dar omul care se roaga poate sa sara pana sus la Cer. |
O rugaciune adanca inseamna o tacere adanca
Parintele Arsenie Papacioc recomanda rugaciune Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul! Aceasta rugaciune ajuta credinciosul sa se afle intr-o prezenta continua, atat de necesara si importanta pentru suflet. Despre rugaciunea dupa tipic Parintele spunea:
"Dupa ce isi termina rugaciunea aceasta dupa tipic omul se considera achitat de obligatia rugaciunii si se retrage fara nimic de la ceea ce ar trebui sa-l tina prezent. Daca ai rostit un Tatal nostru, daca ai citit un Paraclis si un Acatist e foarte bine. Dar ceea ce, de fapt, trebuie adus la cunostinta, pentru a se intelege, e prezenta inimii continua. Adica sunt mai mult pentru o continua tresarire duhovniceasca. De aceea pot sa spun ca: orice clipa poate sa fie un timp si orice suspinare poate sa fie o rugaciune. Suspinarea, insa, nu iti ia timp. E la indemana si angajeaza toata fiinta ta: Of, Doamne!, si ai facut mai mult decat acela care a zis de zece ori Tatal nostru, il stia pe de rost si l-a zis repede. Nu aceasta inseamna castig duhovnicesc: Am zis multe!. Stii ce faci dupa ce zici multe: Doamne, am zis... si am depasit pe multi! O rugaciune adanca inseamna o tacere adanca. M-a intrebat cineva de cate ori sa zica rugaciunea, dupa ce un alt parinte ii recomandase sa o spuna de 1.000 de ori. I-am raspuns: Sa zici o data si sa nu mai termini!. Iar cuiva care m-a intrebat: Cate metanii sa fac in douazeci si patru de ore?. I-am raspuns: Ai libertatea sa faci cate poti! Dar sa faci." |
De mici sa ne deprindem a ne ruga !
|
"ce este rugaciunea?
a te ruga pentru cineva înseamnă a-i îmbrăca sufletul cu carnea ta a-i încălzi inima cu suflarea ta a-i hrăni ființa cu viața ta a-l vizita în temnița sa lăuntrică a-l găzdui peste noapte în inima ta… a te ruga pentru cineva înseamnă a-i oferi lui Dumnezeu trupul cu care să-l poată iubi…"(de Marius Iordachioaia) |
Rugăciunea Sfântului Ioan Damaschin înainte de SF. Împărtășanie.
Înaintea ușilor casei Tale stau și de gândurile mele cele rele nu mă depărtez. Ci, Tu, Hristoase Dumnezeule, care ai îndreptat pe vameșul și ai miluit pe Cananeancă, și ai deschis tâlharului ușile raiului, deschide-mi Stăpâne Doamne și mie păcătosului, îndurările iubirii Tale de oameni mult milostive Doamne și mă primește și pe mine, cel ce cu sfială vin să mă ating de Tine, ca pe primește-mă Stăpâne al meu ca pe desfrânata și pe cea cu scurgere de sânge. Că aceasta atingându-se de Tine de marginea hainei Tale prea line a luat tămăduire, iar aceea cuprinzând preacuratele Tale picioare, a dobândit iertare de păcate. Iar eu ticălosul, întreg Trupul Tău cutezând a-l primi, să nu fiu ars, de focul păcatelor mele ci primește-mă Stăpâne al meu ca și pe dânsele și-mi luminează mie simțurile cele sufletești, arzându-mi mie păcătosului, toate fărădelegile și păcatele mele. Pentru rugăcinile celei ce mai presus de fire Te-a născut pe Tine Hristoase Dumnezeul nostru, și ale puterilor cerești, că binecuvântat ești Stăpâne Doamne Dumnezeule, în vecii vecilor. Amin.
|
Sfăntul părintele nostru ioan scăraru 1.
1). Rugăciunea, după însușirea ei, este legătura (trăire --coexistența, contopirea într-o singură existență) și unirea omului cu Dumnezeu; iar după lucrarea ei este stare de pace, împăcarea cu Dumnezeu, maica și fiica lacrimilor, mila pentru păcătoși, pod peste ispite, zidul despărțitor față de necazuri, curmarea luptelor, lucrarea îngerilor, hrana tuturor celor fără de trup, bucuria viitoare, lucrarea fără de sfârșit, izvorul virtuților, mijlocitoarea și pricina darurilor, izbânda nevăzută, hrana sufletului, luminarea minții, securea deznădejdii, dovada nădejdii, nimicirea lanțurilor tristeții, bogăția monahilor, comoara isihaștilor, împuținarea, (treptată, până, la anulare a) mâniei, oglinda izbăvirii, arătarea măsurii (la care ajunge omul), arătarea stării (sau a orânduirii duhovnicești), vestitoarea celor viitoare (a răsplătirilor) și semnul proslăvirii. Pentru cel ce se roagă cu adevărat instrument de întrajutorare, tribunal divin tronul Domnului.
Sf. Atanasie Rugăciunea, săvârșită, așa cum trebuie, cu dorință arzătoare către Dumnezeu și cu plăcere sufletească, are în sine acea însușire bună, care înalță mintea omului la Dumnezeu, o scoate în întâmpinarea Creatorului sau, o unește cu El o unește cu desăvârșirea. Iar lucrurile ei sunt nenumărate. Ea face ca lumina să stea în picioare și să nu se dărâme din pricina mulțimii păcatelor, săvârșite de om în fiecare zi. Ea artage iubirea lui Dumnezeu, care ne miluiește. Ea este maica lacrimilor și fiica lor, deoarece face ca omul să înceapă să verse lacrimi înaintea lui Dumnezeu, iar lacrimile iarăși îl obligă pe om să se roage. |
Citat:
Doamne ajuta !:1: |
Psalmul 87
Doamne Dumnezeul mântuirii mele, ziua am strigat și noaptea înaintea Ta. Să ajungă rugăciunea mea înaintea Ta; pleacă urechea Ta spre ruga mea, Doamne. Că s-a umplut de rele sufletul meu și viața mea de iad s-a apropiat. Socotit am fost cu cei ce se pogoară în groapă; ajuns-am ca un om neajutorat, între cei morți slobod. Ca niște oameni răi ce dorm în mormânt, de care nu Ți-ai mai adus aminte și care au fost lepădați de la mâna Ta. Pusu-m-au în groapa cae mai de jos, întru cele, întunecate și în umbra morții. Asupra mea s-a întărit mânia Ta și toate valurile Tale le-ai adus peste mine. Depărtat-ai pe cunoscuții mei de la mine, ajuns-am urâciune lor. Închis am fost și n-am putut ieși. Ochii mei au slăbit de suferințe. Strigat-am către Tine Doamne, toată ziua întins-am către Tine mâinile mele. Oare morților vei face minuni? Sau cei morți se vor scula și Te vor lăuda pe Tine? Oare, va spune cineva în mormânt mila Ta și adevărul Tău în locul pierzării? Oare se vor cunoaște întru întuneric minunile Tale și dreptatea Ta în pământ uitat? Iar eu către Tine, Doamne am strigat și dimineața, rugăciunea mea Te va întâmpina. Pentru ce, Doamne lepezi sufletul meu și întorci fața Ta de la mine? Sărac sunt în osteneli din tinerețile mele; înălțat am fost dar m-am smerit și m-am mâhnit. Peste mine a trecut mânia Ta și înfricoșările Tale m-au tulburat. Înconjuratu-mau ca apa toată ziua și m-au cuprins deodată. Depărtat-ai de la mine pe prieten și pe vecin, iar pe cunoscuții mei din cauza ticăloșiei mele.
|
|
- Ce este rugaciunea, parinte?
- Rugaciunea este totul, de fapt. Rugaciunea... Inima ta in inima lui Dumnezeu! Educatia aceasta a prezentei inimii tale in inima lui Dumnezeu. Indiferent ce vorbesti, rugaciunea este o tacere adanca si o stare dincolo de inchipuirea omeneasca. O vorbire cu Dumnezeu, dar nu cu vorbe omenesti. Ne depaseste cu totul... Rugaciunea este necesara, rugaciunea este viata noastra. - Poate sa o dobandeasca omul fara vreun parinte duhovnicesc? -Absolut! Eu o intrebam pe mama mea cand dadea oaia din picior inainte de culcare: de ce da oaia din picior? Iar mama-mi zicea: se inchina, mama... Vasazica, eu de ce sa nu ma-nchin? Dumnezeu ne-a facut singur, numai pentru El, nu putea sa nu ne inzestreze cu ceva prin care sa tinem legtura cu El. Rugaciunea nu inseamna numai a vorbi, rugaciunea este un fapt permanent - ma cheama asa, si ma cheama asa, si pe trotuar, si in padure, tot asa ma cheama, cum ma cheama, deci ma cheama crestinul cutare..." (Par. Arsenie Papacioc) |
Maine , 14 noiembrie , il praznuim pe Sfantul Grigorie Palama , de pe urma caruia ne-au ramas multe si insemnate scrieri de folos , printre care si textul pe care o sa-l reproduc care se refera la "rugaciunea neancetata " - rugaciunea mintii si a inimii.
Iata textul selectat : Dumnezeu, cunoscătorul celor ascunse, vede rugăciunea minții tale și o răsplătește cu daruri arătate și mari. Pentru că aceasta este rugăciunea adevărată și desăvârșită și ea umple sufletul de harul dumnezeiesc și de darurile (harismele) duhovnicești. Căci cu cât închizi mirul mai mult în vas, cu atât vasul răspândește mai multă mireasmă. Așa e și cu rugăciunea: cu cât o întipărești mai mult în inima ta, cu atât o umple mai mult de harul dumnezeiesc. Fericiți sunt cei ce se obișnuiesc cu acest lucru ceresc, căci cu el biruiesc orice ispită de la dracii cei răi, precum și David a biruit pe îngâmfatul Goliat (I Împ. 17, 51). Cu ea sting poftele fără rânduială ale trupului, precum și cei trei tineri au stins văpaia cuptorului (Dan. 7, 25-26). Cu această lucrare a rugăciunii minții îmblânzesc patimile, precum și Daniel a îmblânzit leii sălbatici (Dan. 6, 18 urm.). Cu ea coboară roua Sfântului Duh în inima lor, precum a coborât Ilie ploaia în Carmel (III Împ. 18, 45). Această rugăciune a minții este cea care urcă până la tronul lui Dumnezeu și se păstrează în cupe de aur ca să fie tămâiat cu ea Domnul, precum zice Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu în Apocalipsă: “Și douăzeci și patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăute și cupe de aur pline de tămâie, care sunt rugăciunile Sfinților” (Apoc. 5, 7). Această rugăciune a minții este o lumină care luminează totdeauna sufletul omului și aprinde inima lui cu flăcările iubirii lui Dumnezeu. Ea este o verigă care ține uniți și împreunați pe Dumnezeu și omul. O, har neasemănat al rugăciunii minții! Ea face pe om să fie totdeauna în convorbire cu Dumnezeu. O, lucrare cu adevărat minunată și deosebită! Să fii deodată cu oamenii trupești și să te afli cu Dumnezeu în chip înțelegător. Îngerii nu au glas material, ci cu mintea lor aduc lui Dumnezeu doxologia neîncetată. Aceasta este lucrarea lor. Ei îi este închinată toată ființa lor. Deci și tu, frate, când intri în cămara ta și închizi ușa, sau când mintea ta nu sare de colo până colo, ci intră în inima ta și simțurile tale sunt întărite, și nu sunt pironite de lucrurile lumii acesteia, și pe lângă aceasta te rogi totdeauna cu mintea ta, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă pe mine păcătosul, te faci asemenea cu sfinții îngeri; și Tatăl tău, care vede rugăciunea ta tainică, pe care o aduci în ascunsul inimii tale, te va răsplăti cu mari daruri (harisme) întru arătare. Și ce bun mai mare și mai bogat poți să afli decât acesta, de a te afla, cum am spus, împreună cu Dumnezeu în chip înțelegător și de a fi în convorbire neîncetată cu El? Căci fără El nu poate să fie vreodată vreun om fericit nici aici, nici în cealaltă viață. Drept aceea, frate, oricine ai fi, când iei în mâinile tale cartea aceasta și, citind-o, vei cerca folosul ei în sufletul tău, te rog cu căldură, adu-ți aminte să faci și o rugăciune către Dumnezeu, cu un “Doamne miluiește”, pentru păcătosul suflet al aceluia care s-a ostenit cu această carte și al aceluia care a cheltuit ca să o tipărească. Căci aceștia au mare nevoie de rugăciunea ta, ca să afle mila dumnezeiască pentru sufletul lor și tu pentru al tău. Fie, fie ! |
Rânduiala de rugăciune la vremea postului nașterii domnului
DIMINEAȚA
L - Acatistul Domnului Iisus Hristos M - Acatistul Maicii Domnului – Bucuria tutror necăjiților M - Acatistul Domnului Iisus Hristos J - Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului V - Acatistul Domnului Iisus Hristos S - Acatistul Bunei Vestiri a Maici Domnului D - Acatistul Sfintei Treimi SEARA L – Canonul de umilință și cel de pocăință M – Paraclisul Maicii Domnului M - Canonul de umilință și cel de pocăință J - Paraclisul Maicii Domnului V - Canonul de umilință și cel de pocăință S - Paraclisul Maicii Domnului D - Canonul de umilință și cel de pocăință Pr. Corneliu Miroslav, starețul Mănăstirii Călui Întărește-mă Doamne, și transformă frica și durerea mea în pace și bucurie. Alungă Doamne, toate gândurile care nu vin de la Tine, Dumnezeul meu, și nici din dreptatea Ta. Coboară-mă în lumina Ta și mă luminează. Amin. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:02:22. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.