Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim saptamanal (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9961)

glykys 22.03.2011 19:16:13

Vad ca si parintele meu isi indeamna fiii duhovnicesti ca acum, in Postul Pastilor, sa se impartaseasca saptamanal, insa cu conditia de a tine tot postul si de a se spovedi in prealabil, tot saptamanal.

George.m 22.03.2011 19:36:55

E foarte bine sa ne impartasim saptamanal. Dar nu fara a simti nevoia de a ne impartasi. Sa nu-L primim pe Hristos intr-o inima rece, sa nu fim ursuzi cu El.

Bine ar fi sa ne impartasim pentru a ne potoli setea si foamea de Dumnezeu, sa spunem cu sinceritate: in ce chip doreste cerbul izvoarele apelor, așa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule. Insetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu.

caty_deea 22.03.2011 21:13:29

Eu in lista de pacate care sunt oprite de la Sfanta Impartasanie vad oameni bolnavi ,care au nevoie de doctor,dar sunt indepartati.
Nu inteleg de ce daca dansezi esti scos din biserica,dar daca desfranezi sau ucizi nu te impartasesti,dar ramai in biserica.Pare o clasificare a pacatelor in mici si mari

glykys 22.03.2011 21:31:40

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 349639)
Eu in lista de pacate care sunt oprite de la Sfanta Impartasanie vad oameni bolnavi ,care au nevoie de doctor,dar sunt indepartati.
Nu inteleg de ce daca dansezi esti scos din biserica,dar daca desfranezi sau ucizi nu te impartasesti,dar ramai in biserica.Pare o clasificare a pacatelor in mici si mari

Cine scoate din biserica pe cine? :43: Unde ai citit asa ceva?

antoradoi 22.03.2011 22:41:15

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 264921)
" Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi și pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor".

Avand drept lumina cuvintele de mai sus,in care Mantuitorul ne indeamna pe TOTI sa ne impartasim ,fara exceptie,as dori sa incep o campanie de durata in care toti cei care se impartasesc des sau isi doresc acest lucru pentru viitor ,sa se alature,adica sa scrie in acest loc ,ca sunt de acord cu aceasta practica.
Scopul este de a normaliza un lucru care acum este o exceptie,impartasirea si atunci cand nu este post.
Prin acest fapt putem sa ne imbunatatim viata duhovniceasca si sa urcam pe scara desavarsirii crestine.
Numai pacatele de moarte sa ne desparta temporar de aceasta impartasire,insa cu pocainta si spovedanie ,oricine a gresit se poate intoarce si sa fie iertat.
Asteptam mai ales pe cei care mai au indoieli si sper ca eu sau colegii mei,inspirati de Sfantul Duh sa le spulberam orice urma de indoiala.
Aceasta lupta nu este usoara insa odata castigata,cate beneficii va aduce!

Subscriu,si subliniez ca Mintuitorul a mai adaugat:"aceasta sa faceti,VESNIC(mereu,as zice eu) intru amintirea MEA!"
Si as merge chiar mai departe decit numai a scrie si a subscrie aici,as scrie pe LUMINA aia a lu'preafericitul daniel,pentru ca astfel sa citeasca si preotii cei "zgirciti" in a da Sfinta Cuminecatura.Din fericire pt mine-Multumesc lui Dumnezeu!-merg la o Biserica unde preotul este "elastic" si ofera cu generozitate Sf Impartasanie,si duminica 20 martie ,chiar am avut bucuria sa tina un CUVINT la fianlul Sf Liturghii si sa indemne lumea care participa la Slujba sa vina si la CINA.
Ucenicii lui Hristos,primii crestini se stringeau la un loc si staruiau in rugaciune si in fringerea piinii si se Impartaseau.
Apoi,eu ,cind sint la Sf Liturghie,si cind vad ca iese preotul cu Sf Potir si zice:"cu FRICA de DUMNEZEU,cu CREDINTA si cu DRAGOSTE,sa va apropiati!",nu stau prea mult pe ginduri si nu astept ca preotul sa ma mai invite a doua oara,ci imi grabesc pasii spre Sf Altar ,ca nu cumva sa pierd ocazia CUMINECARII,chiar daca nu am CREDINTA f mare dar am FRICA de Dumnezeu ,mare,si am dragoste ,la masurile unui om care mai are destule de invatat.
Peronal cunosc citiva preoti care sint pentru Impartasanie deasa si f deasa,dar cunosc si preoti f rigizi,care opresc de la Cuminecare ,chiar pentru chestiuni minore.
Mi-as dori ca preotii sa fie atit de iubitori de semeni si sa nu mai ridice piatra ci sa ierte pe principiul :"mult ierti ,mult ti se va ierta",si sa ierte si sa dezlege pacatele tuturor,caci Domnul Hristos a spus clar:"oricite veti dezlega,dezlegate vor fi!Daca Domnul Hristos ,a dat Ucenicilor LUI,(prin urmare si preotilor)aceasta sansa(libertate) ,de a dezlega,ei (preotii) de ce se cramponeaza mai mult de a tine legat,in loc de a dezlega?...Multumesc lui Dumnezeu !,ca am avut bucuria de a ma bucura de preoti care au dragoste pentru semeni.Si impart Potirul cu credinciosii,nefiind egoisti ca sa-l pastreze doar pt sujitorii Altarului.Sint deja din ce in ce mai multi,de la o vreme.Si ma bucura sa descopar aceasta.
Sf Impartasanie este APOGEUL Sfintei LITURGHII.Impartasiti-va ,oameni buni,cit mai des.Va va fi de mare folos.Cereti duhovnicilor vostri acest lucru! Cereti in rugaciune,lui Dumnezeu sa va binecuvinteze in Impartasirea cu EL,si prin Sf Cuminecatura!Si Dumnezeu va va indruma pasii catre duhovnici generosi.Si pacatele ,bolile si necazurile noastre se vor imputina.Amin.

caty_deea 23.03.2011 08:20:13

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 349641)
Cine scoate din biserica pe cine? :43: Unde ai citit asa ceva?

Uita.te la prima postare din topic.Unde sunt scrise canoanele.

solentina 31.03.2011 00:52:53

Bravo frate ,vin si eu alaturi de tine si incurajez fratii nostrii sa se apropie mai des de Sfintele Taine.Noi cei care am ajuns sa ne impartasim saptaminal ,am descoperit ce inseamna cu adevarat Sf.IMPARTASANIE.Da si daca este luata asa cum trebuie ,devine medicamentul universal.Te scapa de toate viciile pamintesti,omoara patimile ,devii intra-devar omul desavirsit ,acel om pe care Hristos il cauta.Te ajuta sa vezi viata altfel,te ajuta sa te impaci cu moarte sa nu iti mai pese ,daca mori sau traiesti.Ispitile nu mai au aceeasi forta,postul este tinut fara probleme,rugaciunile le faci fara sa mai ai probleme,cind si unde sa le faci,totul se schimba.Dar pentru toate astea in primul rind trebuie sa tii toate rinduielile bisericesti ,post ,rugaciune ,spovedanie,milostenie ,infrinare de la toate cele lumesti.La inceput Sf.Impartasanie arde ,abia dupa ce trece un timp si curata corpul de toate cele rele se transforma in bucuria vietii.Asa am patit noi l-a inceput ,pentru ca ne impartaseam doar la Paste ,ca asa am invatat in tara .Dar de cind am ajuns in diaspora si de cind avem biserica si am inceput sa ne ducem duminica de duminica la slujba ,am fost sfatuiti altfel de preotul nostru si chiar de episcop .La inceput a fost mai greu ,acum totul vine din suflet.Bucurie mare am in suflet cind duminica il primesc pe Hristos.Ma uit si la fetele celor care se impartasesc si vad aceeasi ,bucurie ,pace si multumire.Si e mare lucru acesta.Dar vad si fetele celor care nu se apropie de Sf.Taine ,ca sunt schimonosite de pacate ,pentru ca nu au curajul sa vina la spovedanie si nu vor sa urmeze sfaturile preotului.Ma rog pentru toti cei care au astfel de probleme ,ca poate intr-o zi prin grija bunului Dumnezeu sa se apropie si cei care nu o fac ,de Sf.Taine.Luati fratilor acest drum ,incepeti de tineti toate posturile,miercurile si vinerile,spovediti-va cit mai des si curaj apropiati-va de SF.Taine ca numai asa o sa ajunge-ti vrednici si mare bucurie o sa aveti in suflete.Pace va doresc la toti.Doamne Ajuta.Post binecuvintat incontinuare.Si iertati-ma

Florin-Ionut 31.03.2011 10:07:50

Citat:

În prealabil postat de antoradoi (Post 349658)
...dar cunosc si preoti f rigizi,care opresc de la Cuminecare ,chiar pentru chestiuni minore.

Sînt curios dacă acei preoți sunt la fel de exigenți și cu ei înșiși. Și dacă duc o viață atît de curată încît se împărtășesc la fiecare Liturghie fără a se spovedi înainte de fiecare împărtășanie.

georgeval 31.03.2011 11:38:44

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 349618)
E foarte bine sa ne impartasim saptamanal. Dar nu fara a simti nevoia de a ne impartasi. Sa nu-L primim pe Hristos intr-o inima rece, sa nu fim ursuzi cu El.

Bine ar fi sa ne impartasim pentru a ne potoli setea si foamea de Dumnezeu, sa spunem cu sinceritate: in ce chip doreste cerbul izvoarele apelor, așa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule. Insetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu.

Bine punctat. Ca si rugaciunea care in anumite momente este mecanica, de rutina sau pentru anumite persoane conteaza sa fie dar nu si cum sa fie.

carmina 02.04.2011 20:31:43

3 atașament(e)
In trapeza Manastirii de la Sitaru, pe un perete este pictata Cina cea de taina. Din orice colt al trapezei te-ai afla, privind pictura respectiva, covorul de la picioarele Mantuitorului parca se deplaseaza spre tine, parca invitandu-te sa iei parte la Cina.

PuiMicGeorgiana 02.04.2011 20:52:34

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 264921)
" Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi și pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor".

Avand drept lumina cuvintele de mai sus,in care Mantuitorul ne indeamna pe TOTI sa ne impartasim ,fara exceptie,as dori sa incep o campanie de durata in care toti cei care se impartasesc des sau isi doresc acest lucru pentru viitor ,sa se alature,adica sa scrie in acest loc ,ca sunt de acord cu aceasta practica.
Scopul este de a normaliza un lucru care acum este o exceptie,impartasirea si atunci cand nu este post.
Prin acest fapt putem sa ne imbunatatim viata duhovniceasca si sa urcam pe scara desavarsirii crestine.
Numai pacatele de moarte sa ne desparta temporar de aceasta impartasire,insa cu pocainta si spovedanie ,oricine a gresit se poate intoarce si sa fie iertat.
Asteptam mai ales pe cei care mai au indoieli si sper ca eu sau colegii mei,inspirati de Sfantul Duh sa le spulberam orice urma de indoiala.
Aceasta lupta nu este usoara insa odata castigata,cate beneficii va aduce!

Buna

Foarte bine ca ai deschis acest subiect. Eu ma impartasesc la 6sap,cu toate ca ma duc in fiecare duminica la Sf,Liturghie. Chiar o sa-l il intreb pe parinte daca pot sa ma impartasesc mult mai des ,sau chiar saptamanal de ce nu.:) Multumesc

Corinusha 21.11.2013 11:45:52

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 264922)
Molitfelnicul Mare de Chisinău, ed.1820, pag.501-527.)

1.Fermecătorii sau vrăjitorii, 20 de ani să nu se împărtăsească.
2.Cei care se duc la fermecători, 6 ani să nu se împărtăsească.
3.Cei care dau în cărti, care dau cu bobii, care ghicesc în cafea, care dau cu ghiocul, care descântă si cei care se duc la ei; cei care poartă talismane, mărtisoare, buruieni descântate sau altceva de acest fel; cei care pun semne la copii si la vite să nu se deoache, 6 ani să nu se împărtăsească.(Canonul 61 Trulan.)
4.Cine cheamă vrăjitori sau fermecători pentru a face rău altora, ca un ucigas se socoteste si 20 de ani să nu se împărtăsească.(Canonul 72 al Sfântului Vasile cel Mare.68.)
5.Preacurvarii (Cei căsătoriti, desfrânând cu persoane străine căsătorite se numesc preacurvari.) , homosexualii (Homosexuali se numesc aceia care desfrânează anal bărbat cu bărbat sau bărbatul cu sotia lui desfrânând in chipul arătat mai sus.), cei care se împreună cu dobitoacele, cei ce se împreună cu femeile lor peste fire (împreunarea peste fire este atunci când bărbatul sau o femeie îsi fac demonica plăcere sarutându-se unde nu trebuie.), 15 ani să nu se împărtăsească.
6.Curvarii (Curvie se cheamă atunci când doi necăsătoriti sau văduvi desfrânează.), sapte ani să nu se împărtăsească.
7.Cine va curvi cu sora lui de un tată si de o mamă, 20 de ani să nu se împărtăsească.
8.Cine va curvi cu nora sau cu mama soacrei, 11 ani să nu se împărtăsească.
9.Cine va curvi cu cumnata lui sau cu vara primară, 10 ani să nu se împărtăsească.
10.Cine va curvi cu a doua vară, 9 ani să nu se împărtăsească.
11.Cine va curvi cu nasa care 1-a botezat, 20 de ani să nu se împărtăsească.
12.Cine va curvi cu cumătra, adică cu mama nasei care a botezat, cine va curvi cu două surori sau, femeia, cu doi frati, 11 ani să nu se împărtăsească.
13.Cine va curvi cu mama vitregă si cine a desvirginat o fecioară mai mică de 12 ani, acela 12 ani să nu se împărtăsească.
14.Cel ce a curvit cu femeia sa peste fire(împreunarea peste fire este atunci când bărbatul sau o femeie îsi fac demonica plăcere sarutându-se unde nu trebuie.), să nu se împărtăsească 15 ani; la fel si femeia se canoniseste dacă a fost cu voia ei; iar dacă a fost silită (adică fară voia ei), 6 ani să nu se împărtăsească.
15.Cel ce s-a căsătorit a doua oară, 1 an să nu se împărtăsească.
16.Cel ce s-a căsătorit a treia oară, 10 ani să nu se împărtăsească; iar de are copii si are sub 40 de ani, 5 ani să nu se împărtăsească. Dacă a trecut de 40 de ani si are copii, să nu i se mai îngăduie a treia căsătorie.
17.A patra căsătorie nu este îngăduită; iar dacă cineva a încheiat-o, acea căsătorie să se desfacă si 8 ani să nu se împărtăsească.
18.Dacă se va împreuna cineva înainte de cununia religioasă, 1 an să nu se împărtăsească.
19.Dacă cineva va curvi cu mama logodnicei lui sau cu o altă rudă a ei, acea căsătorie se opreste.
20.Cel ce a facut malahie (Onania), 40 de zile să mănânce hrană uscată si să facă câte o sută de mătănii pe zi, si cu mare căintă în suflet hotărându-se de a nu mai gresi; se poate împărtăsi cu Sfintele Taine. Dacă nu îndeplineste canonul arătat mai sus, 1 an să nu se împărtăsească.
21.Femeia fiind în timpul periodului, adică în zilele necurătiei ei, să nu se împreune cu bărbatul si nici în biserică nu poate să intre, însă ia anaforă si aghiazmă, ori să sărute sfintele icoane, mai înainte de opt zile, adică mai înainte de a fi trecut periodul ei. Dacă femeia, după opt zile nu s-a facut bine, atunci mai prelungeste timpul până s-a facut deplin sănătoasă. In duminici si sărbători, miercuri si vineri si în cele patru sfînte posturi de peste an, sotul ei si sotia să se păstreze în curătie ( Pentru duminici si sărbători sotul si sotia să nu aibă împreunare de vineri orele 24 si până duminică orele 17. Cei căsătoriti dorind să se împărtăsească la praznice, sărbători duminica, sau în oricare alt timp să aibă 7 zile. fără împreunare înainte si trei zile după împărtăsanie. Cei tineri. însă, de curând căsătoriti, pot să se împărtăsească cu trei zile de curătie mai înainte de a se împărtăsi, si o zi după aceea.).
22.Cei care fac malahie unul cu altul sau femeie cu femeie, 80 de zile să se canonisească mâncând hrană uscată în toate zilele si facând câte o sută de mătănii pe zi. De nu va împlini acest canon, 2 ani să nu se împărtăsească si să facă câte o sută de mătănii pe zi.
23.Cel ce a ucis de bunăvoie, 20 de ani să nu se împărtăsească.
24.Cel ce a ucis fară voia lui (din greseală), 10 ani să nu se împărtăsească.
25.Cel ce a ucis în război sau apărându-se de tâlhari, 3 ani să nu se împărtăsească.
26.Cel ce de bunăvoia lui s-a lepădat de Hristos si revine, la sfârsitul vietii lui să se împărtăsească.
27.Cel ce din cauza chinurilor s-a lepădat de Hristos, 8 ani să nu se împărtăsească.
28.Cel ce a furat si singur a spus fapta sa, după ce va înapoia cele furate, 1 an să nu se împărtăsească; iar dacă a fost descoperit de altii, 2 ani să nu se împârtăsească si să înapoieze cele furate sau costul lor, dacă nu le mai are.
29.Jefuitorii de morminte, 10 ani să nu se împărtăsească.
30.Furtul de cele sfinte, fie din biserică sau din altă parte, 15 ani să nu se împărtăsească.
31.Călcătorii de jurământ, ca si cei care au jurat strâmb, 10 ani să nu se împărtăsească.
32.Cei ce joacă în horă, cad sub afurisenie (Afurisenie înseamnă despărtire si lepădare de la Biserica Ortodoxă).
33.De se va căsători un bărbat cu o femeie evreică sau o femeie ortodoxă cu un bărbat evreu sau cu bărbat eretic, sau bărbatul ortodox cu femeie eretică, acea căsătorie să se desfacă; dar dacă iudeul sau ereticul primeste credinta ortodoxă, atunci căsătoria să rămână încheiată.
34.De va muri pruncul nebotezat din neglijenta părintilor, acestia 3 ani să nu se împărtăsească si să facă câte o sută de mătănii pe zi.
35.Femeia care si-a omorât pruncul fară să vrea, în timpul somnului, 7 ani să nu se împărtăsească.
36.Femeile care îsi omoară pruncii în pântece, care avortează sau fac raclaj, 10 ani să nu se împărtăsească, iar dacă se feresc să nu facă copii, 1 an să nu se împărtăsească.
37.Femeia care pierde pruncul fară voia ei, 1 an să nu se împărtăsească.
38.Cel ce ocărăste sau batjocoreste pe cineva, trei zile să se afurisească si să mănânce numai pâine cu apă. pentru că: " ... cel ce va zice fratelui meu nebun, vinovat este de gheena focului " (Matei XIII, 12).
39.De va avea cineva vrajbă asupra altuia si unul dintre ei moare fară ca ei să se fi împăcat, cel rămas în viată se opreste de la Sfânta Impărtasanie 1 an, si timp de 40 de zile va merge la mormântul celui mort si-si va cere iertare cu lacrimi de durere, si va face câte 50 de mătănii pe zi.
40.Dacă va ocărî si va batjocori cineva pe părintii săi, cu greu canon să se canonisească, iar dacă îi va bate, pe unul ca acela numai arhiereul, iar la mare nevoie si preotul, poate a-l dezlega de acel mare păcat si numai după ce si-a împlinit canonul ce i-a fost dat si numai după ce si părintii lui iarăsi 1-au primit si 1-au iertat.
41.Părintii care îsi neîndreptătesc copii, pe unii iubindu-i iar pe altii defâimându-i, desi ei sunt cu bună cuviintă, si nu le impart drept zestrea ce li se cuvine, dacă nu se vor îndrepta să fie lipsiti de Sfânta împărtăsanie si lepădati de Biserică, adică să se afurisească.
42.Acela care ar ocărî, ar bârfi, ar necinsti sau ar bate pe vreun preot, chiar dacă ar fi preotul vinovat, unul ca acela va fi dat anatemei si lepădat de la Biserică ca unul ce s-a îndepărtat de Sfânta Treime si la un loc cu Iuda va fi partea lui si 2 ani să nu se împărtăsească, chiar de 1-ar lerta preotul, căci zice Scriptura: "Pe mai marele poporului tău să nu-1 vorbesti de rău".
43.Cel învrăjbit cu cineva, mai înainte de a se împăca, nu poate intra în biserică si nici să trimită prinos si să facă câte 50 de mătănii pe zi până ce se va împăca cu cel pe care 1-a supărat, cerându-si iertare cu toată umilinta, iar dacă acela este vinovat si tot el nu vrea să se împace, vina rămâne asupra lui, iar acesta nu mai este sub canon.
44.Dacă va mânca cineva de dulce miercurea sau vinerea precum si în Postul Pastelui, 2 ani să nu se împărtăsească (Fără numai cei ce au pogorământ deoarece sunt în armată, pe santiere, în cămine etc.).
45.Dacă va intra cineva ca să se roage cu ereticii: catolicii, protestantii, adventistii, pocăitii, tudoristii, baptistii si altii de acest fel, dau dacă va mânca la praznicele lor, unul ca acela să se afurisească si dacă nu.se va căi să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a căzut din har.
46.Dacă va lucra cineva în duminici sau în sărbători, să se afurisească, fară numai dacă va face aceasta fară voia lui.
47.Acela care nu merge la Sfânta Liturghie trei duminici la rând, să se afurisească, fară numai dacă este greu bolnav, încât să nu poată iesi din casă.
48.Dacă a stiut cineva despre altul că păcătuieste si nu 1-a oprit, cu toate că putea să-1 oprească, unul ca acela să se canonisească, la fel cu acela care a săvârsit păcatul.
49.Dacă cineva se împodobeste ca să facă sminteală si se dă cu mirodenii, dacă îsi vopseste părul, unghiile, fata, sprâncenele si buzele, să se afurisească (Canonul 103 Trulan).
50.Sinucigasului nu i se face prohodire (înmormântare cu preot) si nici în cimitir nu se îngroapă; aceasta însă numai dacă n-a fost inconstient (nebun) când s-a sinucis.
51.Dacă cineva ar vrea să intre în cler, dar a căzut în vreunul din păcatele prevăzute mai sus la punctele: 1 până la 19 inclusiv, de la 23 si până la 27 inclusiv, acela nu se mai poate face preot.

Extrase din " ÎNDRUMĂTORUL BUNULUI CRESTIN " (editia 1997) - de Arhimandrit GHERONTIE GHENOIU

In stilul asta nu ma pot impartasi....52 de ani
si am adunat 3 afurisenii.

atunci POATE o sa reusesc sa ma impartasesc cand o sa am aproximativ 75 de ani... Dumnezeu poate iarta, dar nu iti ingaduie cei care chiar respecta 100% cele scrise in quote.

Florin-Ionut 21.11.2013 14:22:46

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 540886)
In stilul asta nu ma pot impartasi....52 de ani
si am adunat 3 afurisenii.

atunci POATE o sa reusesc sa ma impartasesc cand o sa am aproximativ 75 de ani... Dumnezeu poate iarta, dar nu iti ingaduie cei care chiar respecta 100% cele scrise in quote.

Dar poate că perioadele nu se adună, ci se consideră cea mai mare dintre toate.

Și în mod sigur, dacă dai dovadă de perseverență și de pocăintă, duhovnicul care te urmărește are voie să scadă interdicția la cît consideră dînsul. Astfel 20 de ani pot deveni 2 ani de exemplu.

Mani 30.11.2013 23:13:43

Cele 51 de puncte nu pot fi tinute in totalitate. Am sa dau cateva exemple:

1. In mitropoliile din Occident se invata sa ne impartasim des. Cine vine regulat la Sf. Liturghie si tine toate posturile, atat cele de peste saptamana, cat si cele de peste an, acela se poate impartasi in fiecare duminica. Deci chestiunea cu cele 7 zile de abstinenta inainte si 3 dupa nu functioneaza. (Art. 21)
2. Aici, in Occident, se fac multe casatorii mixte, intre femei ortodoxe si barbati protestanti sau catolici. Inclusiv in biserica, chiar daca partenerii nu devin ortodocsi. (Art.33)
3. Desi ne vopsim parul, nu suntem oprite de la Sf. Impartasanie. (Art. 49)
4. Nu toti vin regulat la sf. Liturghie, si nu-i mai afuriseste nimeni. (Art. 47)

Ma bucur ca ierarhii nostri lucreaza dupa mila, si nu dupa lege.

DragosP 30.11.2013 23:24:21

E bine.
Depinde câtă milă și câtă lege.

Mani 30.11.2013 23:27:40

Ei, nici o grija, si legea este tinuta.

Florin-Ionut 01.12.2013 06:04:21

Citat:

1. In mitropoliile din Occident se invata sa ne impartasim des. Cine vine regulat la Sf. Liturghie si tine toate posturile, atat cele de peste saptamana, cat si cele de peste an, acela se poate impartasi in fiecare duminica. Deci chestiunea cu cele 7 zile de abstinenta inainte si 3 dupa nu functioneaza. (Art. 21)
Fără spovedanie înainte?

Citat:

2. Aici, in Occident, se fac multe casatorii mixte, intre femei ortodoxe si barbati protestanti sau catolici. Inclusiv in biserica, chiar daca partenerii nu devin ortodocsi. (Art.33)
Îți dai seama cît de ”ortodocși” sînt cei care se căsătoresc cu protestantele. Și invers.

Citat:

3. Desi ne vopsim parul, nu suntem oprite de la Sf. Impartasanie. (Art. 49)
Ar trebui. În special cu cele rujate care se apropie...

Citat:

4. Nu toti vin regulat la sf. Liturghie, si nu-i mai afuriseste nimeni. (Art. 47)
Se autoafurisesc, adică se autoexclud din biserică atunci cînd nu sînt prezenți în biserică (logic) și nu țin legătura cu Hristos și cu Biserica prin primirea Împărtășaniei (iar logic). Nu e vorba că un cleric face o afurisanie cumva împotriva cuiva care, din motive neîntemeiate, nu vine la Liturghie.

Mani 01.12.2013 09:33:23

1. Spovedania inainte de Sf. Impartasanie este obligatorie si pentru cei care se impartasesc aproape in fiecare duminica.
(Trei duminici in februarie sunt in Cape Town, acolo n-am decat biserica greceasca. Singura conditie pe care ne-o pune preotul cand da Sf. Impartasanie este sa fii ortodox. Si cum sunt, ma impartasesc si eu.)
2. Sunt ortodoxe femeile, vin des la biserica, isi boteaza copiii in biserica la noi, se spovedesc, etc. De bine, de rau, barbatii lor nu sunt pagani si le ingaduie sa-si practice credinta.
3. Omul dinlauntru este important, nu culoarea parului. Importanta este decenta, ca nu vin la biserica avand trei culori de par, si acela facut arici.
4. Sunt de aceeasi parere, cine nu participa la slujbe, cine nu se spovedeste si impartaseste des, acela este pagubitul.

DragosP 01.12.2013 13:37:36

Varză cu carne pe post de mancare de post. Gen.
Că important e ce scoți, nu ce bagi în gură, nu? Ortodox să fii.

Mă scuzați. Continuați.

ovidiu b. 01.12.2013 23:04:47

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542286)
Fără spovedanie înainte?

Ar trebui. În special cu cele rujate care se apropie...

Vezi că ai luat poziția de duhovnic. Coboară câteva trepte, mai jos, printre noi.

Pr. Necula: http://www.youtube.com/watch?v=0ezXsRTjmVo , minutul 1:03

ovidiu b. 02.12.2013 21:24:48

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 351406)
Sînt curios dacă acei preoți sunt la fel de exigenți și cu ei înșiși. Și dacă duc o viață atît de curată încît se împărtășesc la fiecare Liturghie fără a se spovedi înainte de fiecare împărtășanie.

Am ajuns să stabilim noi preoților când să se împărtășească și pe cine.

mirel_b 04.12.2013 17:39:18

sa ajutam la canonizarea parintelui Arsenie Boca semnand aceasta petitie

http://www.petitieonline.net/petitie/38760052

mirel_b 04.12.2013 19:02:34

sa ajutam la canonizarea parintelui Arsenie Boca semnand aceasta petitie

http://www.petitieonline.net/petitie/38760052

DragosP 04.12.2013 19:10:20

Măi nene, oprește-te!

Yasmina 03.05.2015 08:32:36

Si cum ne pregatim sufleteste si trupeste pt impartasania in fiecare saptamana?
Am cautat materiale insa nu am gasit.Adica in amanunt,nu se mai mananca sambata dupa ora X,nu se bea alcool cu 3 zile inainte,cu o zi inainte sau este permis? Iesirile cu prietenii la restaurant(nu club) sau la film sunt permise Vinerea si Sambata? Un pahar de vin la cina este permis?

Mihnea Dragomir 03.05.2015 09:03:35

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 589929)
Si cum ne pregatim sufleteste si trupeste pt impartasania in fiecare saptamana?

Sufleteste: nu trebuie sa avem pacate. Adica, trebuie sa fim vii si sanatosi pentru Cristos. Aceasta inseamna ca trebuie sa facem un examen de constiinta ("cercetarea cugetului") inainte de a primi Sf Impartasanie. Daca nu avem niciun pacat, ne putem impartasi. Daca avem chiar si un singur pacat, este necesara remisiunea pacatului respectiv inainte de impartasanie. Pacatele se remit prin pocainta, care cuprinde si hotararea de a nu mai pacatui (cel putin a nu repeta acea specie de pacat care slabeste sau rupe legatura noastra cu Izvorul Vietii). In cazul pacatelor de moarte este necesara spovada.

Trupeste: trebuie sa nu fi mancat nimic in ziua respectiva. Ziua incepe de la ora zero. A nu se confunda cu ziua liturgica, ce incepe de la vecernia zilei precedente.
Apa si medicamentele nu sunt mancare.

DragosP 03.05.2015 09:27:22

Dpdv ortodox nu e așa: păcate avem chiar și-n somn.
Iar înainte de a-L primi pe Domnul nu luăm nici măcar apă, de la 12 noaptea.
Așa fac ortodocșii. Alții să vorbească-n dreptul lor.

Yasmina 03.05.2015 10:02:50

Stiu regula cu a nu pune nimic in gura dupa ora 12,dar cum ramane cu pregatirea dinainte?
Nu poti sa zici ca de exemplu te duci cu o zi inainte la o nunta,o petrecere,te imbeti,mananci pana pocnesti si apoi te impartasesti Duminica...

Desigur asta nu este cazul meu sa pierd masura;eu am obiceiul sa socializez in weekend cu prieteni de la biserica sau colegi,iesim la masa si consumam si un pahar de vin la cina.Cu masura desigur,dar ma intrebam daca totusi este permis acest gen de entertainment daca chiar dorim sa ne impartasim a doua zi?

Mihnea Dragomir 03.05.2015 10:03:15

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 589937)
nu luăm nici măcar apă, de la 12 noaptea.
Așa fac ortodocșii.

Dragos, care ortodocsi ? Poate cei din familia ta. Ortodocsii din familia mea nu fac asa. Ei beau apa si isi iau medicamentele inainte de impartasanie.

DragosP 03.05.2015 10:54:57

Ar fi bine să-i îndemni să-și întrebe duhovnicul, nu pe tine. Duhovnic ortodox.

Florin-Ionut 03.05.2015 14:47:05

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 589938)
Stiu regula cu a nu pune nimic in gura dupa ora 12,dar cum ramane cu pregatirea dinainte?
Nu poti sa zici ca de exemplu te duci cu o zi inainte la o nunta,o petrecere,te imbeti,mananci pana pocnesti si apoi te impartasesti Duminica...

Știi cumva de vreo derogare de la regulamentul implicit de a nu te îmbăta sau a nu mînca peste măsură? De ce ar trebui scrisă o regulă specială pentru ziua dinaintea împărtășirii?

Citat:

Desigur asta nu este cazul meu sa pierd masura;eu am obiceiul sa socializez in weekend cu prieteni de la biserica sau colegi,iesim la masa si consumam si un pahar de vin la cina.Cu masura desigur,dar ma intrebam daca totusi este permis acest gen de entertainment daca chiar dorim sa ne impartasim a doua zi?
Primii creștini socializau în weekend și, după ce stăteau la masă, se împărtășeau imediat după.

Din moment ce în weekend este permis chiar și în post să bei vin, e clar că poți să faci asta și sîmbătă, și duminică. Știi bine că în anumite locuri (pe la sate parcă) se obișnuiește să primești un păhărel mic de vin pe lîngă anafură după Împărtășanie tocmai ca să nu rămînă în gură și să fie eliminată accidental. Eu unul mănînc multă anafură sau fructe dacă am la mine, mai ales cînd după aceea nu merg direct acasă să stau la masă.

Mihnea Dragomir 03.05.2015 15:45:10

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 589940)
Ar fi bine să-i îndemni să-și întrebe duhovnicul, nu pe tine. Duhovnic ortodox.

Dragos, am fost mai bine de 20 de ani ortodox. Nu imi amintesc ca vreun duhovnic sa imi fi spus sa nu beau apa de la 12 noaptea la 12 ziua cand se iesea de la biserica. La fel, cand ma impartaseam, ma intrebau "ai gustat mancare, fiule ?", sau (alteori) nu ma intrebau nimic. Niciodata nu m-a intrebat "ai baut apa, fiule ?".

Nu stiu de unde le scoti. Te dai mare cunoscator in ale ortodoxiei, dar de fapt nu ai habar. Arata-mi si mie un duhovnic ortodox din zilele noastre care sa ceara credinciosilor sa nu bea apa de cu seara.

Fiule, ai dovedit-o: esti aerian.

catalin2 03.05.2015 16:04:27

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 589933)
Daca nu avem niciun pacat, ne putem impartasi. Daca avem chiar si un singur pacat, este necesara remisiunea pacatului respectiv inainte de impartasanie. Pacatele se remit prin pocainta, care cuprinde si hotararea de a nu mai pacatui (cel putin a nu repeta acea specie de pacat care slabeste sau rupe legatura noastra cu Izvorul Vietii). In cazul pacatelor de moarte este necesara spovada.
Trupeste: trebuie sa nu fi mancat nimic in ziua respectiva. Ziua incepe de la ora zero. A nu se confunda cu ziua liturgica, ce incepe de la vecernia zilei precedente.
Apa si medicamentele nu sunt mancare.

Numai Domnul nu are niciun pacat. Acestea sunt la catolici, la ortodocsi e nevoie de spovedit inainte, iar apa intra la restrictii.

catalin2 03.05.2015 16:05:57

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 589938)
Cu masura desigur,dar ma intrebam daca totusi este permis acest gen de entertainment daca chiar dorim sa ne impartasim a doua zi?

De obicei se tine post 3 zile inainte.

Florin-Ionut 03.05.2015 16:54:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 589979)
De obicei se tine post 3 zile inainte.

Cătălin, dacă te împărtășești săptămînal nu ții 3 zile de post înainte. Ar însemna că sîmbăta e mereu zi de post deoarece duminica e Liturghia - ceea ce intră în conflict cu Canonul 66 apostolic. Nu?

Dar cum tu nu te împărtășești la fiecare Liturghie, ar fi bine să nu dai sfaturi vizavi de practica celor mai puțini dintre creștinii ortodocși care chiar iau în serios Canonul 9 apostolic. Sau

DragosP 03.05.2015 17:07:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 589975)

Fiule, ai dovedit-o: esti aerian.

Nici nu doream să dovedesc altceva. Mersi.

ovidiu b. 03.05.2015 17:22:55

Florin, te lupți cu morile de vânt. Pierdere de timp, nimic altceva. :)

oaie_cugetatoare 03.05.2015 17:54:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 589983)
ortodocși care chiar iau în serios Canonul 9 apostolic. Sau

Ferice de crestinii ce pot respecta canonul 9 apostolic, dupa ce in prealabil
cercetarea de sine nu a relevat nimic alarmant ce i-ar opri.:105:

Florin-Ionut 03.05.2015 18:39:43

Citat:

În prealabil postat de oaie_cugetatoare (Post 589987)
Ferice de crestinii ce pot respecta canonul 9 apostolic, dupa ce in prealabil
cercetarea de sine nu a relevat nimic alarmant ce i-ar opri.:105:

Amin.

Dar cum nici un om nu e fără de păcat înaintea Potirului nici dacă s-ar spovedi sîmbătă seara, care atunci sînt păcatele opritoare și care-s celelalte?

Mosh-Neagu 03.05.2015 20:47:29

In ciuda aparentelor asa-zis "evidente", ortodoxia in sine este destul de... diferita. In principiu, in Romania duhovnicii opresc mirenii de la impartasirea saptamanala. Totusi, pentru unii mireni mai patrunsi de duhul credintei, (batrani sau evlaviosi care oricum cunosc extrem de bine regula de baza si nu se pune problema sa nu fi tinut post inainte) Sfanta Impartasanie poate fi luata saptamanal sau la fiecare Sf Liturghie. In rest, dupa cunostintele mele si conform scrierilor sfintilor parinti, indicat este cam de 12 ori intr-un an, si cam la 30 de zile, am fi sfatuiti s-o facem.
Necazul este altul. In principiu cu totii spunem ca nu suntem vrednici s-o primim, dar pentru unii nevrednicia este de-a dreptul evidenta. Sfantul Serafim de Sarov are niste invataturi pe care orice mirean ar trebui sa le cunoasca si sa si le insuseasca neaparat, daca isi doreste cu adevarat sa ajunga si sa ramana in har. El spune ca, indiferent prin ce osteneala (milostenie, post, rugaciune, smerenie sau toate la un loc) important este sa ajungem sa primim harul. Altfel, putem da ne spovedim "stramb" toata viata si sa ne impartasim, daca nu simtim ca am atins nivelul haric, macinam in gol si ne complacem intr-un fariseism mai mult sau mai putin constient, dand sfaturi celorlalti, dar de fapt sa nu facem decat sa punem pe spatele altora poveri pe care noi insine sa nu fim capabili sa le purtam.
Astazi a fost pericopa evanghelica a vindecarii bolnavului de la scaldatoarea "Vitezda". Si la fel ca in alte cazuri, aceasta s-a intamplat intr-o zi de sambata, cand cei nepatrunsi de har, credinciosi doar de fatada, strigau ca nu se cade sa-ti iei patul in zi de sabat. Putin le pasa lor de dragoste de aproape. Ei stiau ca aveau reguli. Dar regula numarul unu a fost si a ramas dragostea curata, mila si generozitatea care trebuie sa vina dintr-un suflet curatit de orice patimi. Astazi ma intrebam cum sa raportez aceasta discretie a Mantuitorului Hristos? Daca luam un crestin oarecare, acesta viseaza sa faca bine "la gramada", fara o cercetare prealabila. Cati dintre noi nu suntem impresionati de nenorocirile multora din spitale sau din viata de zi cu zi si credem ca daca ni s-ar oferi printr-un concurs de imprejurari sansa sa dispunem de mijloace, i-am vindeca pe toti... Mantuitorul S-a oprit doar la unul, dintre toti suferinzii care erau la scaldatoare, nu a spus la toti: "Iertate sunt pacatele voastre! Mergeti la casele voastre!"
Revenind la subiectul topicului, fara sa dau nume, am constatat ca in anumite biserici ortodoxe, lumea se impartaseste saptamanal. Eu nu cunosc si nu sunt in masura sa ma pronunt asupra vredniciei celor ce primesc sfanta euharistie, dar eu am evitat sa ma asez la rand, desi poate trecuse mai mult de o luna de la ultima impartasanie, si nici nu pot sa spun ca aveam constiinta incarcata cu ceva foarte grav. Dar fara spovedanie, si fara acea dezlegare cu care m-am obisnuit atat de bine, n-am indraznit sa ma apropii de Sfantul Potir. Trebuie totusi sa luam in serios doua lucruri: cu inima impietrita fata de aproapele, nu avem dreptul sa ne apropiem de sfanta impartasanie, chiar spovediti fiind. Daca avem dragoste si nimic din exterior nu ne poate rupe de relatia permanenta cu Dumnezeu si Mantuitorul Hristos, putem spune ca suntem in acea stare la care se refera Sf Serafim de Sarov si deci putem sa ne impartasim atat timp cat constiinta nu ne opreste.
Anul acesta s-a nimerit sa fiu in ultima parte a Postului Mare in tara, dupa ce initial ma impartasisem in Londra in prima saptamana dupa intrarea in post. In Vinerea Mare m-am spovedit din nou iar Parintele-duhovnic din tara m-a intrebat cand doresc sa ma impartasesc, iar eu i-am raspuns ca mi-as dori s-o fac in noaptea de Inviere, dar nu cunosc exact de la ce ora nu mai am voie sa mananc, si cat trebuie sa dorm pentru a fi cu constiinta impacata. Trebuie sa spun ca eu am foarte mare incredere in preotul meu duhovnic, fiindca il simt in har si are o smerenie coplesitoare. El mi-a spus doar sa-mi propun primirea Sfintelor si sa-I incredintez Mantuitorului Hristos toate celelalte griji, care nu sunt batute in cuie. Spunea el ca macar dupa 21 sa incercam sa nu mai servim nimic, dar in principiu trebuie sa ne raportam la constiinta pur si simplu, nu la reguli fiindca "tipicul" ne poate scoate din har cand ne asteptam mai putin. Cat despre somn, bine-ar fi sa fie, cat de putin, macar cateva minute, dar daca din motive binecuvantate de Dumnezeu, somnul nu se poate savarsi, asta nu inseamna ca Sfanta Impartasanie nu poate fi luata. Dumnezeu cunoaste sufletul fiecaruia, si se bucura pentru osteneala, oricare ar fi ea. Omul trebuie sa aiba pe suflet dorinta curata, si nu gandul meschin ca "mege si-asa!"

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:01:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.