![]() |
Citat:
Am mai scris cred ca de vreo 10 ori despre asta, daca spui adevarul nu inseamna ca nu iubesti pe nimeni, dimpotriva. Daca cineva spune ca doctrina calvina nu e la fel cu cea ortodoxa sau ca e gresita inseamna ca uraste? Asadar cine se duce la un hindus sau la cineva din alta credinta si ii spune de Iisus si ca evident credinta lui e cumva gresita inseamna ca il uraste pe acela? Dar calvinii nu au facut asta si s-au dus sa le vorbeasca de crestinism si altora? Sincer, mie mi se pare fara nicio logica. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Protestantism=a protesta "Asa-zisa dvs dragoste" Ce va face sa credeti ca e vorba de fatarnicie ? Parintele Nicolae Steidhart vorbea despre o increderea totala in cei de langa noi pe care orice crestin trebuie sa o aiba. Am scris in urma ultimei postari a lui Theodor ,eu ca ortodoxa nu sunt de acord. |
Increderea si credinta pot fi sau nu pina la capat identice.
Increderea ar trebui sa aibe si suport real adica cei in care ai incredere sa merite increderea deci sa nu fie o incredere oarba -credulitate. La fel si credinta una este credinta din convingere si alta este credinta bazata pe certitudine. Increderea este deasemenea si o componenta a simtului inimii , poti sa nu cunosti un om dar sa simti pur si simplu ca ai incredere in el. Acest simt al inimii laolalta cu alte simturi (pudoarea , respectul , etc) formeaza simtirea omului - cel care il face pe om sa fie simtitor si nu nesimtitor. Insa un verset spune "Blestemat sa fie cel care se increde in oameni" . Asta ce inseamna? ca automat trebuie sa nu avem incredere in nimeni sau intro anumita categorie de oameni cumva dupa un sablon al categoriilor dinainte stabilit? Deci care este limita pina la care sa avem incredere in oameni? |
"Blestemat sa fie cel se increde in oameni"
Si aici faptul ca interpretati Scripturile dupa cum va taie capul nu dupa spusele sfintilor parinti sau macar sub influenta Sf.Duh care ar trebui sa fie cu d-voastra. Aici inseamna sa nu ne punem nadejdea in oameni ci in Dumnezeu. Omul e schimbator ,par.Petroniu de la sf.Munte spunea ca patimile din om sunt schimbatoare. Eu am vorbit de increderea sau girul pe care ar trebui sa il acordam aproapelui ,calitate a celor cu inima curata ,cum spune la Fericiri. Daca omul a spus ca are iubire de ce sa nu il credem? Daca Hristos ne indeamna sa ne iubim dusmanii cu atat mai simplu este sa ii iubim pe cei care nu ne fac rau . Daca am incredere si sunt pacalit ,cine este in pierdere? Deci sa ii credem si pe cei fatarnici pana la proba contrarie. Poate asa se vor rusina si se vor schimba. |
o mică neînțelegere
Citat:
Dumneavoastră v-ați supărat că eu nu înțeleg calvinismul iar eu vă răspund: calvinismul cui nu l-am înțeles? Există la dvs. la protestanți moda ca fiecare cititor al Bibliei să o interpreteze, ca un papă infailibil și fiecare să înțeleagă altceva, desigur superior celuilalt. Sunt convins că Jean a crezut altfel decât dumneavoastră și ca atare degeaba îl combat pe el când eu nu știu cum credeți dumneavoastră. Iar în privința lașității ar însemna să plec de aici și să nu vă răspund. Dar iată stau de față să discutăm. Dumneavoastră până acum ați părăsit terenul discuțiilor de 3 ori și ați intervenit când mă resemnasem că nu putem avea dialog. De altfel, dacă doriți, vă invit la mine acasă pentru o agapă adevărată, vă invit la masă și la discuții autentice din Sfânta Scriptură. Tocmai am avut astfel de dicuții cu o martoră a lui iehova și cu un fost papist actual budist. Comun la ei era o sinceritate a căutărilor adevărului. Oare dumneavoastră o aveți? Să fac și un mic început, dar vă reamintesc, dacă părăsiți tonul dragostei și iar folosiți praf de pușcă voi întrerupe definitiv discuțiile. Nu-mi place să discut în deșert despre Tainele Duhului Sfânt. De pildă ne-ați dat două citate ca să susțineți ceea ce înțelegeți dvs. prin predestinare. Eu am să le completez cu cele din jurul lor: I.Tim.4:1. Dar Duhul grăiește lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credință, luând aminte la duhurile cele înșelătoare și la învățăturile demonilor, I.Tim.4:2. Prin fățărnicia unor mincinoși, care sunt înfierați în cugetul lor. I.Tim.4:3. Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul, I.Tim.4:4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire; I.Tim.4:5. Căci se sfințește prin cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune. I.Tim.4:6. Punându-le înaintea fraților acestea, vei fi bun slujitor al lui Hristos Iisus, hrănindu-te cu cuvintele credinței și ale bunei învățături căreia ai urmat; I.Tim.4:7. Iar de basmele cele lumești și băbești, ferește-te și deprinde-te cu dreapta credință. I.Tim.4:8. Căci deprinderea trupească la puțin folosește, dar dreapta credință spre toate este de folos, având făgăduința vieții de acum și a celei ce va să vină. I.Tim.4:9. Vrednic de credință este acest cuvânt și vrednic de toată primirea, I.Tim.4:10. Fiindcă pentru aceasta ne și ostenim și suntem ocărâți și ne luptăm, căci ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioșilor. I.Tim.4:11. Acestea să le poruncești și să-i înveți. I.Tim.4:12. Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția. I.Tim.4:13. Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învățătură. I.Tim.4:14. Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. I.Tim.4:15. Cugetă la acestea, ține-te de acestea, ca propășirea ta să fie vădită tuturor. I.Tim.4:16. Ia aminte la tine însuți și la învățătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, și pe tine te vei mântui și pe cei care te ascultă. Se spune că toată făptura lui Dumnezeu este bună, dacă este bună cum așadar să fie vreuna predestinată la iad. Oare din făpturi nu fac parte și oamenii, ei sunt nefăcuți? Sau poate și iadul este pentru cei buni. Hristos este așadar Mântuitorul tuturor oamenilor în virtualitate. Se spune mai ales al credincioșilor nu pentru că i-ar mântui pe necredincioși ci pentru că numai ei primesc darul mântuirii fiincă numai ei îl vor. Îl lasă pe Hristos să-l actualizeze în ei. Ceilalți nu vor și de aceea merg în iad, care este locul celor ce refuză veșnic mântuirea. La sfârșit Sfântul Apostol Pavel îl îndeamnă pe Sfântul Apostol Timotei să ia aminte ca să se mântuie și pe el și pe cei ce îl ascultă. Dacă oricum ar merge la iad sau la rai ce rost ar mai avea luarea aminte și învățătura? Zadarnice ar fi că n-ar modifica nimic din hotărârea lui Dumnezeu! În același capitol așadar se spune că Dumnezeu este mântuitorul tuturor dar totuși oamenii se mântuie și pe ei înșiși și pe alții. Calvinismul rămâne perplex la aceasta. Cum să se mântuie oamenii singuri? Numai Ortodoxia care ia toate Contradicțiile părute din Sfânta Scriptură și le explică în Duhul Sfânt, (pentru că nu poate fi adevărat doar ce ne convine din Biblie ci totul ca un întreg) a explicat corect: sinergia. Omul nu poate face nimic fără Dumnezeu dar nici Dumnezeu nu poate face nimic cu mântuirea lui dacă aceasta nu se învoiește. Depinde la fel de mult și de Unul și de altul ca să ne mântuim. Cum Dumnezeu vrea ca toți să ne mântuim înseamnă că decizia finală este a omului să primească sau nu darul. Altfel nici n-ar fi pedepsit în iad omul dacă vinovat ar fi Dumnnezeu că la predestinat acolo. Ar însemna că Dumnezeu este nedrept. Să nu fie în veac! Dar în același timp dacă cel ce decide de vrea sau de nu vrea este omul, acesta însă nu poate să se mântuiască singur pentru că mântuirea este îmbrățișarea lui Dumnezeu și doar Acesta ca un Atotputernic îl poate smulge din iad pe neputinciosul om. Acesta este Adevărul Omul nu poate face nimic ca să se mântuiască decât să se învoiască să fie mântuit de Dumnezeu iar Dumnezeu face totul ca Să-i mântuiască pe toți mai puțin să-i oblige, pentru că nu vrea din dragostea de a-i vedea desăvârșiți dumnezei după har, desăvârșiți liberi. Mântuirea fiind asemănarea cu Dumnezeu dacă omul ar fi silit să se mântuiască n-ar mai fi asemenea cu Dumnezeu pe Care nu-L poate constrânge nimeni și nimic. Tocmai ca să-i facă pe oameni asemenea Lui i-a făcut atât de minunați încât să nu-i poată constrânge nici satana cu tot iadul nici alți oameni și nici măcar El Însuși. De aceea și ajung în iad sau rai pentru că este rodul libertății lor de a decide. I.Tim.2:3. Că acesta este lucru bun și primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, I.Tim.2:4. Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină. I.Tim.2:5. Căci unul este Dumnezeu, unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus, I.Tim.2:6. Care S-a dat pe Sine preț de răscumpărare pentru toți, mărturia adusă la timpul său. I.Tim.2:7. Spre aceasta am fost pus propovăduitor și apostol (adevăr grăiesc în Hristos, nu mint) - învățător neamurilor, în credință și adevăr. I.Tim.2:8. Vreau deci ca bărbații să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie și fără șovăire. I.Tim.2:9. Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoabă din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit și din aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț; I.Tim.2:10. Ci, din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu. Vezi că S-a dat Hristos preț de răscumpărare pentru toți, că noi nu putem aduce nimic ca să ne răscumpărăm, noi nu putem decât doar ca să acceptăm (dacă vrem) darul (iar nu să-l merităm, că nimeni nu merită un asemenea dar, noi toți suntem datori să facem ce facem) adică să zicem da prin primirea Credinței și Adevărului (= Ortodoxie) propovăduite de Sfântul Apostol Pavel, fără șovăială, prin rugăciune și fapte bune. Așadar ca să nu vorbim în deșert, ne spuneți și nouă ce credeți dumneavoastră prin predestinare, să aflăm și noi cum este confesiunea numită scotlandism? |
o mică explicație despre tonul bătăios al lui Scotland
Dragii mei, ca să înțelegeți de ce folosește Scotland un așa ton, și să vă fie milă, să nu-l judecați, trebuie să vedeți că nu e de la el ci de la duhul calvinismului care vede în dumnezeul lor un răzbunător pentru onoarea sa lezată, un împătimit de mânie și un strivitor sângeros al făpturii sale. Toți oamenii vor să fie asemenea dumnezeului lor deci nu vă mirați de tonul pe care cu greu îl stăpânește scoțianul, fierbe în el. Vă dau acum un text clasic pe la ei și o să vedeți că Scotland este mult înmuiat, mai apropiat de Ortodoxie, prin rugăciunile unora de pe forum și mijlocirile Stăpânei:
Păcătoșii în mâinile unui Dumnezeu mânios Trăind într-un asemenea veac secularizat și prosper, pentru mine este dificil să înțeleg deplin impactul imens pe care 1-a avut asupra Occidentului modul juridic de a înțelege ispășirea. Concepția despre Dumnezeu ca un Judecător feroce, mânios, răzbunător, care își varsă mânia Sa divină asupra Fiului Său, Iisus, din „iubire" pentru noi, păcătoșii, pare absurdă pentru mulți necreștini. Astfel se explică, în parte, de ce atâtor de mulți oameni le repugnă bisericile instituționale și recunosc că 11 admiră pe Iisus doar la un nivel strict personal și neinstituțional. Așa cum am mărturisit înainte, de-a lungul anilor, dai" mai ales în tinerețe, am avut mai mulți prieteni creștini calviniști înfocați, iar pe unii dintre ei îi consider ca fiind mult mai spirituali decât mine. Ei au o foarte mare admirație față de conducătorii coloniști americani a ceea ce este numit îndeobște Marea Deșteptare [The Great Awakening], care a avut loc la începutul anilor 1770 și din ale căror rânduri fac parte doi evangheliști proeminenți: Jonathan Edwaids și George Whitefield, amândoi aprigi predicatori și apărători devotați ai moștenirii calviniste și puritane. Aceștia doi au avut un impact imens asupra coloniilor americane din timpul lor. în cele ce urmează vom reda câteva pasaje din cea mai faimoasă predică a lui Jonathan Edwards, ,Răcătoșii în mâinile unui Dumnezeu mânios" [Sinners in the Hands of an Angry God]. Aceasta este o predică de mare importanță istorică fiindcă este reprezentativă pentru concepția despre Dumnezeu care a dominat creștinismul occidental după Marea Schismă din secolul al Xl-lea dintre Răsăritul Ortodox și Apusul Romano-catolic. A se observa cât de des este folosit cuvântul „mânie". „Acești oameni merită să fie aruncați în iad. Dreptatea divină niciodată nu se împotrivește, niciodată nu are obiecții de adus atunci când Dumnezeu își folosește puterea ca să nenorocească pe astfel de oameni. Dimpotrivă, dreptatea cere cu glas răsunător o pedeapsă infinită pentru păcatele acestor oameni... Acești oameni sub deja sub o sentință de condamnare la iad... Mânia lui Dumnezeu este aprinsă împotriva lor. Nenorocirea lor nu doarme. Prăpastia este pregătită. Cuptorul este încins, gata să-i primească. Flăcările sunt pregătite și radiază. Strălucitoarea Lui sabie este ascuțită și ținută deasupra păcătoșilor. Prăpastia și-a deschis gura larg sub picioarele lor pentru a-i înghiți... Dumnezeu nu este obligat și nu s-a legat prin nici o promisiune să țină pe omul firesc departe de flăcările iadului, nici măcar o clipă... Așa se face că oamenii firești sunt ținuți în palma lui Dumnezeu, deasupra prăpăstiei iadului. Ei au meritat această prăpastie de foc și sunt deja condamnați ca să-și petreacă veșnicia acolo. Dumnezeu este teribil de vexat. Mânia Lui e la fel de mare împotriva acestor oameni, precum împotriva celor ce actualmente suferă execuția mâniei Sale în iad. In plus, acești oameni nu au făcut nimic ca să domolească sau să abată mânia lui Dumnezeu de la ei. Dumnezeu nu e legat de vreo promisiune ca să-i țină departe de flăcările iadului. Diavolul îi așteaptă, iadul stă cu gura căscată larg pentru ei, flăcările se adună pentru a-i înghiți. Focul închis in propriile lor inimi îi determină să se lupte pentru a scăpa de acest destin oribil... tot ceea ce-i susține in fiecare moment e doar voia arbitrară si nelegată de nici un legământ a unui Dumnezeu enervat... Mânia lui Dumnezeu este ca un râu ținut sub control cu ajutorul unui baraj. Apa se face tot mai multă pe zi ce trece, se ridică tot mai sus, pana când un debușeu este fixat. Odată cu trecerea timpului, presiunea se face tot mai mare și apa curge tot mai puternic atunci când este lăsată liberă. Este adevărat că judecata împotriva faptelor tale rele nu a fost executată deocamdată. Inundația răzbunării lui Dumnezeu a fost restrânsă. Dar în același timp, vina îți crește în mod continuu, și tu-ți strângi zilnic o comoară de mânie. Apa se înalță în mod constant și presiunea ei devine din ce în ce mai mare și numai buna plăcere a lui Dumnezeu barează râul acestei mânii care nu vrea să fie oprit și se lovește mereu de dig, încercând să meargă înainte. Dacă Dumnezeu și-ar trage mâna înapoi, digul ar ceda brusc și înfocata inundație a ferocității și mâniei divine s-ar îmbulzi înainte cu o furie de neconceput și ar veni asupra ta cu o putere omnipotentă spre a te distruge... Așa se face că toți aceia dintre voi care nu a-ți trecut printr-o mare schimbare a inimii prin marea putere a Duhului lui Dumnezeu în sufletele voastre, toți aceia dintre voi care nu a-ți fost născuți din nou, care nu a-ți fost schimbați în ființe noi și înviați din moarte spirituală la o stare în care totul s-a făcut nou, toți aceia care nu a-ți experimentat lumina și viața, sunteți în mâinile unui Dumnezeu mânios... Dumnezeul care te ține deasupra prăpăstiei iadului după cum cineva ar ține un păianjen sau un fel de insectă dezgustătoare deasupra focului, e scârbit de tine și e îngrozitor de provocat. Mânia lui îndreptată asupra ta arde ca un foc. în ochii Lui, tu ești vrednic numai și numai ca să fii aruncat în foc. El are ochii prea curați ca să poată privi înspre tine. Tu ești de zece mii de ori mai monstruos în ochii lui Dumnezeu decât cel mai veninos șarpe. Tu l-ai ofensat pe Dumnezeu mai mult decât a putut oricare rebel, oricât de încăpățânat ar fi el, să-și ofenseze regele și, totuși, numai mâna Lui te face să nu cazi chiar în clipa aceasta în foc... Gândește-te la următoarele, tu care ești prezent aici și încă nu ești născut din nou. Gândește-te că Dumnezeu își va executa cu siguranță mânia Sa feroce, ceea ce implică faptul că mânia va fi dată fără milă. Când Dumnezeu va privi inefabila ta situație, când va privi tortura ta și va vedea cât ele disproporționată este în comparație cu puterea ta, când va vedea cum sărmanul tău suflet este strivit, cum cade într-o umbră nesfârșită, El nu va avea nici un pic de milă pentru tine, El nu va mai amâna execuția mâniei Sale și nici nu-și va ușura mâna apăsătoare. Atunci nu va fi nici o moderație sau milă. Dumnezeu nu-și va opri furtuna, nu va avea nici un pic de interes pentru binele tău, nu se va îngrijora de faptul că s-ar putea să suferi prea mult. El se va asigura numai ca toată suferința ta să fie potrivită cu cererile dreptății... Dumnezeu nu va avea nici un folos pentru tine decât să te arunce în suferință și vei continua să folosești stăpânului ca un vas al mâniei pentru totdeauna. Un vas ca tine nu va fi bun de altceva decât de a fi umplut cu mânie. Când marele și mâniosul Dumnezeu se va ridica și își va execut! groaznica răzbunare împotriva sărmanului păcătos, și când nenorocitul va suferi din plin infinita greutate și putere a indignării Lui, Dumnezeu va chei iu tot universul să privească teribila maiestate și puternica putere care se vede- în suferința acestui păcătos... Avem de a face cu o mânie veșnică... «ciu. cunoaște puterea mâniei lui Dumnezeu?»... Așadar, toți cei ce sunt fiu Hristos să se trezească acum și să fugă de mânia viitoare. Mânia Atotputernicului Dumnezeu planează fără îndoială asupra unei mari părți a acestei congregații. Fugiți afară din Sodoma: «Grăbiți-vă și scăpați-vă viețile, nu priviți înapoia voastră, scăpați la munți căci altfel veți fi consumați de focul sfintei mânii»"28. Desigur, trebuie să recunoaștem că dacă nu ar fi harul lui Dumnezeu, cu toții ne-am coborî în abisul întristării și chinului veșnic. Axarea pe judecata pe care o merităm poate aduce pe câțiva la pocăință. însă, această prezentare a lui Dumnezeu ca o ființă răzbunătoare, lipsită de compasiune, îmi stârnește repulsie. Nu pot accepta că această mânie exprimă, cumva, o iubire mai profundă. Cu siguranță, această predică nu-L înfățișează pe Dumnezeu ca iubitor de dușmani. Nu este de mirare că atât de mulți, atunci când s-au confruntat cu o astfel de imagine a lui Dumnezeu, au simțit repulsie și au urmat alte religii, sau au devenit atei și anticreștini. Îl așteptăm așadar pe scoțian să lase mânia, răzbunarea, onoarea, duelurile învățate de la dumnezeul lui și să vină la Dumnezeul Cel adevărat, la Hristos care a murit pentru păcătoși ca să-i mântuiască pe toți, dacă vor, adică să vină la iubire ca să devină român și ortodox. Cu durere și dragoste, Alexandru |
Din primul posta am inteles intr-un final ca nu ati inteles ce inseamna predestinarea si vreti sa va explic eu.Ati fi putut sa spuneti asta intr-un mod mult mai concis.Mai mult,va mascati incapacitatea sub ironie desi eu v-am spus clar ce v-am cerut:cele cinci(5,V,five,degetele de la o mana)puncte ale calvinismului.Intrucat ati ratat complet comentariul(nici nu exista un comentariu cu privire la ele in cele scrise de dvs)solicitati sa va explic eu.Draguta strategie,apoi poate comentati pe comentariul meu.Nu va suparati pe mine,dar este cel mai slab raspuns critic pe care l-am primit cu privire la tezele calviniste.In ce ati scris ati comentat orice mai putin ce spun ele.Ipocrizia deja atinge cote alarmante.
In al doilea post,care este un citat,puneti ghilimele si sursa va rog, ati invocat personalitatea lui Edwards.Si acolo contextul v-a scapat complet.Mai mult,va pot demonstra,daca totusi mai aveti un dram de onoare,ca habar nu aveti ce a inseamnat notiunea de ,,Trezire"si la ce se refera.Restul celor spuse acolo,cu privire la persoana mea nici nu ma obosesc sa le comentez.Cand lasul nu are raspuns direct atunci ataca persoana.O sa explic si despre puritani si Edwards ca sa nu ramineti in ceata totala. O sa incep sa va pregatesc pe episoade ca sa aveti,de data asta,ce comenta,fie si pentru prima data de cand a inceput acest ,,dialog".Puteti intrerupe daca doriti,nu ati face decat sa-mi confirmati ceea ce cred deja despre dvs.Totusi am un dram de respect pentru ca fie si asa ati incercat,intr-un final,sa raspundeti intr-un anumit fel,cum ati putut dvs.O sa-mi iau la dispozitie exact cat timp v-ati luat dvs de la ultimul raspuns.Eu totusi il voi posta in in timpul zilei,nu cand oamenii dorm si nu pot fi de fata. UPDATE:Am citit a doua oara postarile dvs,intr-o pauza.Prima data m-au amuzat pentru nu credeam sa ratati complet critica tuturor celor 5 teze.Este cumva vina mea,sunt obisnuit,in acest gen de dialog, cu precizia catolicilor.Apoi am ramas perpelex pt ca am realizat ca rar am vazut ceva mai haotic de atat.Cred ca mi-am pregatit prea multe materiale pentru specificul situatiei. Prima data porumbelul pacii.Whatever.Dupa aceea afirmati ca nu ati inteles abordarea calvinita.Apoi,surpriza, textul biblic spre analiza desi nu sunteti convins ca stiti pozitia celeilalte partii.Dar sa combatem neicusorule.Citatul:unul singur si acela rupt din context.Nici o grija,ne vom ocupa si de el.Dupa aceea ironia.Aici porumbelul deja are icter.Postul secund debuteaza apoteotic:explicatia dvs,cu privire la credinta mea,asa cum credeti dvs ca este.Nu stiti dar o prezentati.Auditoriul deja se zbate in sughituri de plans si de compatimire.Pentru efect maxim: ,,să vedeți că Scotland este mult înmuiat, mai apropiat de Ortodoxie, prin rugăciunile unora de pe forum și mijlocirile Stăpânei".Nici macar nu vreti sa stiti ce cred despre asta,credeti-ma pe cuvant.As sari orice limita a ironiei.Adica sarmanul ratacit uite ce vede lumina prin rugaciunea noastra si whatever a cui.Sunt impresionat,desi nu am simtit asta.Sfat:nu va amagiti,desi fiecare este liber sa-si aleaga iluzia proprie. Urmeaza lovitura:Dumnezeul infiorator al lui Edwards.O sa vedem daca nu gasim corespondent la asta prin ortodoxism.Partea aceea de postare,cu tot cu introducerea,nu va apartine.Plagiatul se evita prin citarea sursei.Sa revin:dupa citatul din Edwards urmeaza indemnul sa vina saracul nefericit la natia romana(sa-mi trag una daca am citit de aceasta conditie a mantuirii in Biblie)si ortodoxism.Simpatic,s-a gadilat si patriotismul iar lumea impresionata de lectia de iubire,aplaudat in picioare.Standing ovations.Finalul este efectiv demn de Othello: ,,cu dragoste si durere".Un fel de:Davai zdreanța, Desdemona! Efectul postarii dvs cu pivire la calvinismul meu:multumesc,tocmai l-ati intarit cum nici nu va imaginati.Cu privire la altii:nu este treaba mea.Acum sa trecem la ceva metodic.Inteleg ca este preferata o creativitate fie si haotica dar sa vorbim (si)la obiect.Raspunul(dvs sa aveti o Biblie in principal,ma intereseaza mai putin ce versiune) va avea urmatoarea structura: 1.Calvinisti si abordarea lor.Cele 5 teze pe scurt 2.Cele 5 teze pe larg,temei biblic,opinii,comentarii.Subcapitole. 3.Puritanii,Confesiunile de la Westminster si cea Scotiana.Posibil,in limita timpului,si altele. 4.Cuvant de final(save the last dance for me). O sa aveti tot timpul din lume sa le comentati pana ne vom vedea-n fata Domnului.Acolo vom afla si verdictul final.Asta ca sa inlatur orice dubii,prezente sau viitoare,cu privire la o schimbare a calitatii partilor.Se incadreaza la categoria ,,Things that will NEVER happen". Ne auzim. |
Deja miroase a răspuns mânios în cinstea dumnezeului mânios
Sincer nici nu m-am obosit să răspund la cele cinci puncte ale calvinismului căci dumneavoastră aveți o credință aparte pe care eu o numesc scoțianism. Dacă aș fi vorbit cu Jean poate-l dezbăteam. Ce tot încerc să aflu, în afară de patima asta a onoarei de duelare și dorința de bătălie după asemănarea dumnezeului dvs. mânios, este ce înțelegeți dvs. din cele 5 puncte ale scoțianismului ca să vă pot răspunde dvs. Tot acuzați că noi nu înțelegem de fapt ce este calvinismul, că este altceva decât tot combatem și asta din cauză că dvs. nu-l înțelegeți pe calvinism deoarece credeți în scoțianism. Și pe orice calvin cu numele x sau y am întreba el ne-ar explica x-ismul și y-ismul. pentru că specificul protestantismului după cum îi arată numele este protestul, papismul individualist sau Quot capita tot sensus adică tradus din Publius Terentius Afer (195/185–159 îHr.) (Terence) câte capete atâtea păreri. După cum specificul Ortodoxie, după cum îi arată numele este dreapta credință, dreapta slăvire de Dumnezeu. De aceea și tot protestați și criticați, acuzând în loc să vă faceți treaba de a trece la subiect. Se împlinește cu dvs. cuvântul Evangheliei:
Matei 11:16 Dar cu cine voi asemăna neamul acesta? Este asemenea copiilor care șed în piețe și strigă către alții, Matei 11:17 . Zicând: V-am cântat din fluier și n-ați jucat; v-am cântat de jale și nu v-ați tânguit. Matei 11:18 Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, și spun: Are demon. Matei 11:19 A venit Fiul Omului, mâncând și bând și spun: Iată om mâncăcios și băutor de vin, prieten al vameșilor și al păcătoșilor. Dar înțelepciunea s-a dovedit dreaptă din faptele ei. Indiferent ce metodă am aplica cu dvs. nu este bună este rea, suntem noi cei vinovați și dvs. doar vă faceți păreri despre noi, desigur infailibile precum și înțelesul dvs. despre credință, fiind un fel de victimă-erou, în loc să discutăm odată despre adevăr. Chiar, de ce vă tot complexați și nu veniți odată la subiect? Chiar nu puteți scăpa de robia seculară a papiștilor și protestanților față de fanaticele bătălii pe viață și moarte pentru credință? De ce tot luați ca atac personal tot ce vă spun despre greșita credință care o aveți și care evident că vă dăunează duhovnicește? Chiar nu înțelegeți că dragostea adevărată uneori și strigă când vede pe cel iubit în primejdie de moarte? Iaca strig și eu: păzea scoțiene, te înghite dumnezeul calvinilor cel mânios! Vino să te scape Hristos! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:56:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.