Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Despre sinodul cretan ,pareri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18762)

Lancelot 20.02.2017 19:07:22

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 644061)
Dacă-mi permiți, aș încerca și eu o lămurire.
Cum spune și Dragoș, însuși Hristos ne dă răspunsul. Învățătura Lui, însă, nu e filosofică și nici sistematică. Vorbește în parabole, pentru că cele ce transcend viața și lumea asta nu sunt accesibile în totalitate minții noastre.

El ne spune că Tatăl ne cheamă pe toți la Cină. Dar, fiind vorba de o casă împărătească, ținuta e obligatorie. Când unul a vrut să intre fără a avea haină de nuntă, a fost aruncat afară.

Cina nu e altceva decât Jertfa Mielului-Hristos iar Împărăția (sau Casa) lui Dumnezeu este Biserica (basilica = împărăție). Haina de nuntă, care putem spune că ni se dă, imaculată, la intrare, e Botezul. Și ne-o dă tot Dumnezeu, că noi n-avem de unde să ne procurăm haină curată, strălucitoare, urzită cu fire împărătești.

Invitația e pentru toată lumea, dar nimeni nu poate intra cu hainele de piață ori murdar pe picioare.

ce-s eu, sefu forumului? ;) cred ca mi-am dat seama cum dovedesc ca biserica e santajista, stati sa iau citatele exact. ;)

Lancelot 20.02.2017 19:19:28

39. Unul din talharii rastigniti Il batjocorea si zicea: "Nu esti Tu Hristosul? Mantuieste-Te pe Tine insuti si mantuieste-ne si pe noi!"

40. Dar celalalt l-a infruntat si i-a zis: "Nu te temi tu de Dumnezeu, tu, care esti sub aceeasi osanda?

41. Pentru noi este drept, caci primim rasplata cuvenita pentru faradelegile noastre; dar Omul acesta n-a facut niciun rau."

42. Si a zis lui Isus: "Doamne, adu-Ti aminte de mine, cand vei veni in Imparatia Ta!"

43. Isus a raspuns: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai."

GMihai 20.02.2017 19:34:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 644055)
Eu cred ca nu ai inteles exact ce se intelege prin "dar". Si protestantii spun de dar, insa in alt inteles decat cel din ortodoxie. E un "dar', adica e ceva oferit gratis, dar trebuie sa faca si acela ceva sa il primeasca. Adica sa se duca sa-l ia. Asta spuneam, ca invatatura protestanta spune ca jertfa Mantuitorului are efect asupra fiecarui om, e un dar in acest sens. In ortodoxie jertfa nu l-a schimbat pe om, oamenii se nasc la fel ca inainte. Prin Botez si Mirungere primesc harul, beneficiind de lucrarea Mantuitorului.

Și cum pot primi acest dar oamenii din teritorii în care niciodată n-a ajuns vreun misionar ortodox, ba mai mult, niciun misionar creștin ? Aceștia sunt excluși de la mântuire ?

Un chinez sau un aztec care au trăit în primul secol după Hristos, tu spui că au fost excluși de la mântuire ?!

DragosP 20.02.2017 20:03:40

Dar cei de dinainte de Hristos cum au fost excluși, chiar virtuoși fiind unii dintre ei?

suslik 20.02.2017 20:05:58

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 644057)
dar=cadou

IIsus ne-a dat un cadou, tu spui ca oamenii bisericii ni-l iau pentru a ni-l inapoia dupa Botez daca vrem sa beneficiem de el. Iisus s-a botezat pentru pacatele noastre, nu? e posibil ca ceea ce zici tu sa faca parte dintr-o veche politica a bisericii crestine, chestie de ev mediu, sa santajeze si totodata sa atraga credinciosi.

Ati sesizat perfect, stimate coleg. Este ceea ce eu numesc "bisericisme".

Ratoon 20.02.2017 20:06:15

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 644056)
Explicația a dat-o însuși Mântuitorul, când a zis că doar cine se va naște din apă și foc se va mântui.

Apa și foc? Sunt în antiteza. Un fel de + si - sau bărbat și femeie ?

DragosP 20.02.2017 20:08:01

Nu, am greșit: apă și Duh.

GMihai 20.02.2017 20:12:03

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 644072)
Nu, am greșit: apă și Duh.

Și tâlharul de pe cruce ?

GMihai 20.02.2017 20:14:44

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 644069)
Dar cei de dinainte de Hristos cum au fost excluși, chiar virtuoși fiind unii dintre ei?

Ce spune Scriptura și Simbolul Apostolilor că a făcut Hristos în cele trei zile în care a fost în mormânt ?

suslik 20.02.2017 20:34:09

Good point, Mihai. A golit Lumea Mortilor de sufletele dreptilor de acolo. Si, logic, toti oamenii buni conform Legii din spiritul uman firesc, nu doar dreptii din VT. Ar fi fost aiurea.
Cum zice Pavel "paganii care aplica Legea din Fire".

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:52:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.