Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   Ce este Euharistia? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10561)

adiandrea6 11.09.2010 16:09:11

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 287615)
Și noi trebuie deci să înțelegem că dumneata ești rabinul care a venit să împartă între creștini dreptatea.

Ca sa putem imparti ceva, trebuie mai intai sa avem acel ceva, iar din cate stiu eu, dreptatea ii apartine NUMAI lui Dumnezeu. Asa ca dumneavoastra, daca tot doriti sa intelegeti ceva, pai atunci puteti sa intelegeti ca dreptatea o imparte doar Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos, pentru ca El a primit-o de la Tatal. Niciodata eu nu am primit asa ceva si nu voi primi vreodata, pentru ca nu eu m-am rastignit pentru pacatele lumii ci Iisus a facut-o, asa ca dreptatea ii apartine in exclusivitate.

doctor_faustus 11.09.2010 16:12:32

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 287622)
Ca sa putem imparti ceva, trebuie mai intai sa avem acel ceva, iar din cate stiu eu, dreptatea ii apartine NUMAI lui Dumnezeu. Asa ca dumneavoastra, daca tot doriti sa intelegeti ceva, pai atunci puteti sa intelegeti ca dreptatea o imparte doar Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos, pentru ca El a primit-o de la Tatal. Niciodata eu nu am primit asa ceva si nu voi primi vreodata, pentru ca nu eu m-am rastignit pentru pacatele lumii ci Iisus a facut-o, asa ca dreptatea ii apartine in exclusivitate.

Păi atunci ar trebui să înțelegem că dumneata ești vreun profet al lui Iisus, venită cu misiunea specială de a împărți dreptatea Lui în numele Lui între creștini.

adiandrea6 11.09.2010 16:13:45

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 287617)
Dragă, îmi pare rău pentru răstălmăcirile pe care obișnuiești să le practici, însă eu am spus că "euharistia" neopocăiților este jertfă adusă dracilor sau demonilor ereziei, și asta pentru simplul motiv că practica și credința lor în legătură cu Euharistia este eretică.

Pai avand in vedere ca Euharistia este Trupul si Sangele Domnului, dumneavoastra afirmati ca acest Trup si Sangel al Domnului este o jertfa adusa dracilor si demonilor ereziei. Ce parere aveti, se Impartasesc si acesti draci si demoni cu Trupul si Sangele Domnului, sau fug mancand pamantul de durerea arsurii iubirii Domnului?

adiandrea6 11.09.2010 16:18:23

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 287624)
Păi atunci ar trebui să înțelegem că dumneata ești vreun profet al lui Iisus, venită cu misiunea specială de a împărți dreptatea Lui în numele Lui între creștini.

Profet inseamna cel care spune cuvantul lui Dumnezeu. Iar dintre toate darurile Duhului Sfant date oamenilor, Ap. Pavel ii indeamna pe credinciosi sa il ceara in special pe cel al profetiei. Nu stiu daca am primit sau nu un astfel de dar, dar ma straduiesc sa spun cuvantul lui Dumnezeu. Cat despre dreptate, va reamintesc ca ea apartine strict lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, si doar El o poate imparti, nu noi. Pentru noi putem face doar: cu ce masura vei judeca cu aceea ti se va judeca si tie. Cu alte cuvinte, noi avem acces doar la dreptatea personala, nu si la cea a altora. Asa ca eu nu am la dispozitie nici o dreptate de impartit, am doar datoria de a spune cuvantul lui Dumnezeu vestit noua in Evanghelia Sa. Dumneavoastra nu?

Eugen7 11.09.2010 16:23:48

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 287610)
... Credeti ca preotul unei biserici traditionale il poate lega pe Domnul si Ii poate interzice sa nu dea Har sacramental si pastorilor protestanti? Preotii pot lega si dezlega lucrurile umane, si nicidecum nu il pot lega si dezlega pe Dumnezeu!

discutia poate degenera usor in polemica... insa va rog sa nu faceti confuzie intre preot si pastor. preotia este o taina, si doar preotul este "iconom al Sfintelor taine ale lui Dumnezeu" (I corinteni 4,1) nu ale omului, doar preotii au putere de a "lega si dezlega" Matei 18,18 (a lega pe diavoli evident si pe cei ce fac voia lui si a dezlega pe oamenii robiti de diavol evident). pastorii nu au aceasta putere, nu au "cheile imparatiei cerurilor"... doar preotii pot sluji la Sfantul Altar Sfanta Litrughie pentru Taina Euharistiei.

stiu, suna exclusivist dar acesta este adevarul... cititi in vechiul testament ce s-a intammplat cu regele saul care a adus el jertfa lui Dumnezeu, nu a mai asteptat pe proorocul Samuel care era singurul uns si doar el putea aduce jertfa lui Dumnezeu. cititi ce putere avea Sfantul Ilie ca slujitor al lui Dumnezeu... caci atunci cand se ruga la Sfantul Altar Dumnezeu i-a ascultat ruga si a trimis si foc din cer pentru a primi jertfa... cititi de mijlocirea lui Moise catre Dumnezeu, cum Sfantul Moise il tinea pe Dumnezeu in rugaciune, oprindu-l pe Dumnezeu ca sa piarda tot poporul evreu caci Dumnezeu ii zicea "lasa-ma ca sa ii omor si sa ridic din tine un neam mare"... si pentru rugaciunea lui Moise (reminitita si in psalmi) Dumnezeu a dat viata intregului popor. cititi ce s-a ntamplat cu Core, Datan, Aviron si toata adunarea lor care s-a ridicat impotriva lui Moise si a pretilor randuiti de Dumnezeu prin Moise (preotia lui Aaron) si cum Dumnezeu a confirmat cu minune mare, fara echivoc ca doar cei din neamul lui Aaron pot fi preoti... exemplele ar putea continua. (intentionat nu am mai precizat capitolele si versetele exacte din vechiul testament).

doctor_faustus 11.09.2010 16:31:26

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 287625)
Pai avand in vedere ca Euharistia este Trupul si Sangele Domnului, dumneavoastra afirmati ca acest Trup si Sangel al Domnului este o jertfa adusa dracilor si demonilor ereziei. Ce parere aveti, se Impartasesc si acesti draci si demoni cu Trupul si Sangele Domnului, sau fug mancand pamantul de durerea arsurii iubirii Domnului?

Dragă, văd că dumneata chiar ai o pasiune bolnavă, aș spune chiar o patimă fanatică, în a răstălmăci adevărul și spusele oamenilor. Dar lucrurile stau altfel, deși dumneata încerci să confunzi lucrurile, să le amesteci. Euharistia Bisericii Ortodoxe este împărtășire de trupul și sângele Domnului și Dumnezeului Iisus Hristos; "euharistia" neopocăiților este jertfă adusă dracilor sau demonilor ereziei, este împărtășire de jertfă adusă dracilor ereziei, și asta pentru că credința și practica lor cu privire la Euharistie este eretică și este un produs al demonilor ereziei.

Eugen7 11.09.2010 16:36:51

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 287621)
Dupa cum vedeti in postarea mea, citata de dumneavostra, am scris ca niciodata nu am auzit/citit, iar prin "citit" m-am referit la studiat.

Pe site-ul indicat de dumneavoastra nu scrie deloc ca ceea ce a facut un sfant apartine altciuva, iar este intelegerea dumneavoastra gresita a celor scrise, si o sa citez aici:

"Tezaurul Bisericii (expresie care uneori nu pare tocmai fericită) "nu este o însumare de bunuri, cum ar fi bogățiile materiale, adunate în decursul veacurilor, ci este valoarea infinită și nesecată pe care o au la Dumnezeu ispășirile și meritele lui Christos, Domnul nostru, oferite pentru ca omenirea să fie eliberată de păcat și să ajungă la comuniunea cu Tatăl; este însuși Cristos, Răscumpărătorul, în care se află, vii, îndestulările și meritele răscumpărării. Acestui tezaur îi aparține deopotrivă prețul cu adevărat imens, incomensurabil și mereu nou pe care îl au la Dumnezeu rugăciunile și faptele bune ale Preafericitei Fecioare Maria și ale tuturor sfinților, care, mergând pe urmele lui Cristos Domnul, prin harul lui s-au sfințit și și-au împlinit lucrarea încredințată de Tatăl; astfel, lucrând la propria mântuire, au conlucrat deopotrivă la mântuirea fraților lor în unitatea Trupului mistic" [4]

Altfel spus, "tezaurul" Bisericii se bazează pe "împărtășirea Sfinților": sfințenia unuia le folosește celorlalți, mult mai mult decât a putut păcatul unuia să dăuneze celorlalți. Astfel, recurgerea la împărtășirea sfinților îi dă păcătosului căit posibilitatea de a se purifica mai devreme și mai eficient de pedepsele păcatului.[5]"

Aratati-mi unde scrie ceea ce afirmati dumneavoastra, si daca nu am ales pasajul la care va referiti, va rog sa mi-l indicati dumneavoastra, pentru ca, pe pagina indicata, nu am gasit nimic care sa confirme ceea ce ati afirmat despre indulgente.

pe acest site gasiti precizate succint pozitiile oficiale ale Bisericii Ortodoxe fata de celelate Biserici.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Ortodox%C4%83

Alte diferențe față de Catolicism considerate importante de Biserica Ortodoxă sunt:
... # thesaurus meritorum (tezaurul de merite) ale sfinților - din a cărui supra-abudență, consideră Biserica Catolică, ar putea lua și restul credincioșilor, - precum și indulgențele (Biserica Ortodoxă consideră că virtuțile sunt personale și nu pot fi "împrumutate" sau "dăruite"; mântuirea este o conlucrare personală a unui om cu Dumnezeu);

repet, discutia este foarte delicata... si iarasi repet ca eu nu am pareri peronale pe acest site ci doar marturiesc credinta crestin ortodoxa (obiectiv si nu "dupa bunul meu plac, gadiland urechile auditoriului".)

Eugen7 11.09.2010 16:42:34

Biserica Ortodoxa. Diferențe confesionale:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Ortodox%C4%83

Biserica Ortodoxa. Diferențe confesionale:

Față de Biserica Lutherană

* nerecunoașterea tezei lui Luther Sola Scriptura (Biserica Ortodoxă alătură învățăturilor Bibliei și predania sau tradiția bisericească);
* respingerea tezei Sola Fide - îndreptățirea doar prin credință (Biserica Ortodoxă consideră că mântuirea este o conlucrare divino-umană, care implică atât credința corectă a omului - orthodoxia, cât și aplicarea corectă a acestei credințe - orthopraxia);
* nerecunoașterea desființării preoției sacramentale (sfințitoare) din luteranism;
* nerecunoașterea desființării monahismului (călugăriei);
* nerecunoașterea a doar două Taine, botezul și euharistia, în luteranism (Biserica Ortodoxă are șapte taine principale - botezul, mirungerea, cununia, preoția, spovedania, împărtășania și maslul, - dar nu reduce în mod absolut numărul lor la acestea, la ele adăugându-se alte "ierurgii", precum sfințirea apei sau aghiasma, monahismul, înmormântarea etc.)

[modifică] Față de Biserica Calvină (reformată)

În plus față de diferențele amintite mai sus, ce privesc Luteranismul, Biserica Ortodoxă respinge credința calvină în predestinarea omului (potrivit căreia unele persoane sunt predestinate să facă binele, iar altele să facă răul) și susține libertatea deplină a acestuia de a se alătura lui Dumnezeu sau de a i se împotrivi.
[modifică]

Față de Bisericile neoprotestante

Pe lângă deosebirile esențiale arătate mai sus privind învățăturile Sola Scriptura și Sola Fide, mai există o multitudine de diferențe, care variază în funcție de denominația neoprotestantă. Dintre acestea, amintim:

* cinstirea Fecioarei Maria ca Născătoare-de-Dumnezeu (întemeiată pe Luca 1:42 și practica Bisericii primare);
* închinarea la icoane, chipuri ale lui Iisus Hristos, Maicii Domnului și ale sfinților, considerate de Biserica Ortodoxă un simbol al persoanei reprezentate; astfel, închinarea nu se adresează materiei icoanei, ci celui reprezentat;
* închinarea la moaștele sfinților (Biserica Ortodoxă consideră că aceștia, asemeni lui Hristos în Schimbarea la Față, și-au preschimbat și transfigurat întreg trupul, prin lucrarea harului dumnezeiesc, acesta devenind astfel nestricăcios; închinarea la sfinți este, astfel, o cinstire a lui Dumnezeu, prezent prin harul dumnezeiesc din acele oseminte sau moaște).
* Biserica Ortodoxă respinge interpretarea simbolică a Euharistiei, considerând că pâinea și vinul se preschimbă la Liturghie în adevăratul trup și sânge al lui Hristos.
* Biserica Ortodoxă practică botezul copiilor, bazându-se pe obiceiul Bisericii primare, când o întreagă familie, indiferent de vârsta membrilor săi, se convertea la creștinism, dar acceptă și botezul adulților.

Unele grupări neoprotestante acceptă căsătoria între homosexuali (considerată un păcat de Biserica Ortodoxă și, de majoritatea bisericilor neoprotestante).

adiandrea6 11.09.2010 17:08:31

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 287627)
discutia poate degenera usor in polemica... insa va rog sa nu faceti confuzie intre preot si pastor. preotia este o taina, si doar preotul este "iconom al Sfintelor taine ale lui Dumnezeu" (I corinteni 4,1) nu ale omului,

Paragraful exact este acesta:

"Așa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos și ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu."

La cine se refera Ap. Pavel cand zice "noi"? A fost sf. Ap. Pavel preot? Nu, asa-i? De ce atunci pastorii sa nu poata fi si ei "iconom al Sfintelor taine ale lui Dumnezeu"? Ortodocsii il pot lega pe Dumnezeu ca sa nu le dea si pastorilor iconomia (administrarea) tainelor Sale? Niciodata nu a zis ca ar fi prea multi lucratori pentru recolta Sa, ci mereu a zis ca sunt prea putini...

Citat:

doar preotii au putere de a "lega si dezlega" Matei 18,18 (a lega pe diavoli evident si pe cei ce fac voia lui si a dezlega pe oamenii robiti de diavol evident).

Iata pasajul exact si voi lasa inca doua versete ce urmeaza imediat dupa:

"Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer.
Iarăși grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privința unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri.
Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor."

Cui vorbeste Iisus? Nu apostolilor? De ce pastorii de azi sa nu beneficieze de aceste cuvinte iar preotii ortodocsi da?
Si versetele de dupa cui le spune, nu tot apostolilor? Si de ce ele sunt valabile pentru oricare doi credinciosi care se invoiesc sa ceara un lucru Domnului? Cine a stabilit ca anumite cuvinte sa fie rezervate apostolilor si preotilor si barbatilor si altele sa fie pentru toata lumea?

Citat:

pastorii nu au aceasta putere, nu au "cheile imparatiei cerurilor"... doar preotii pot sluji la Sfantul Altar Sfanta Litrughie pentru Taina Euharistiei.

Cine a spus asa ceva, Domnul sau oamenii? Unii oameni au decis ca asa vor ei sa fie si credeti ca Domnul nu isi mai respecta Cuvantul dat intregii omeniri din cauza acestora care vor sa Il tina doar pentru ei? Credeti ca Domnul refuza sa fie si cu ceilalti incalcandu-si cuvantul dat doar pentru ca unii vor sa puna monopol pe El asa cum au vrut si apostolii, pe care de altfel i-a oprit de la asa ceva?

Citat:

stiu, suna exclusivist dar acesta este adevarul...

Adevarul este unul singur: Iisus Hristos, iar El a venit pentru toata lumea, nu numai pentru ortodocsi!

Citat:

cititi in vechiul testament ce s-a intammplat cu regele saul care a adus el jertfa lui Dumnezeu,

Cititi dumneavoastra in Vechiul Testament daca Dumnezeu a vrut ca evreii sa aiba regi si o sa vedeti ca nu, El a vrut ca El, Dumnezeu sa fie singurul rege al evreilor dar evreii nu au vrut asa ceva, au insistat sa aiba si ei rege ca si vecinii lor pagani, si vedeti apoi cum Dumnezeu a acceptat, dar prevestindu-le o gramada de nenorociri din cauza asta...

Citat:

nu a mai asteptat pe proorocul Samuel care era singurul uns si doar el putea aduce jertfa lui Dumnezeu.

Ati spus bine, singurul uns. In Legea Vechiului Testament preotii erau dintr-o semintie evreiasca anume si erau unsi de Dumnezeu. Nu este cazul crestinilor care ajung crestini prin Botezul in numele Sfintei Treimi, si nu prin nastere, asa cum se ajunge evreu (nastere din mama evreica). Si ca atare, nici preotia nu mai este cea evreiasca, ci Preot in adevaratul sens al cuvantului este doar Iisus, singurul care s-a jertfit pentru pacatele noastre. Restul sunt doar slujitorii/prietenii Sai.

Citat:

cititi ce putere avea Sfantul Ilie ca slujitor al lui Dumnezeu...

Toti crestinii am devenit mai mult decat slujitorii lui Dumnezeu, am devenit Fii Lui si puterea noastra este imensa, cu o farama de credinta mutam muntii din loc...

Citat:

caci atunci cand se ruga la Sfantul Altar Dumnezeu i-a ascultat ruga si a trimis si foc din cer pentru a primi jertfa... cititi de mijlocirea lui Moise catre Dumnezeu, cum Sfantul Moise il tinea pe Dumnezeu in rugaciune, oprindu-l pe Dumnezeu ca sa piarda tot poporul evreu caci Dumnezeu ii zicea "lasa-ma ca sa ii omor si sa ridic din tine un neam mare"... si pentru rugaciunea lui Moise (reminitita si in psalmi) Dumnezeu a dat viata intregului popor. cititi ce s-a ntamplat cu Core, Datan, Aviron si toata adunarea lor care s-a ridicat impotriva lui Moise si a pretilor randuiti de Dumnezeu prin Moise (preotia lui Aaron) si cum Dumnezeu a confirmat cu minune mare, fara echivoc ca doar cei din neamul lui Aaron pot fi preoti... exemplele ar putea continua. (intentionat nu am mai precizat capitolele si versetele exacte din vechiul testament).

Deacord, si la fel face si astazi cand un credincios, oricat de "mic" i se roaga Lui cu credinta mare... daca inca nu v-ati convins, inseamna ca inca nu L-ati cunoscut cu adevarat pe Dumnezeu in viata Dvs. Sper din toata inima sa nu fie cazul. Dar daca este, nu-i timp pierdut, cereti si veti primi, trebuie doar sa o credeti...

adiandrea6 11.09.2010 17:12:05

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 287628)
Dragă, văd că dumneata chiar ai o pasiune bolnavă, aș spune chiar o patimă fanatică, în a răstălmăci adevărul și spusele oamenilor. Dar lucrurile stau altfel, deși dumneata încerci să confunzi lucrurile, să le amesteci. Euharistia Bisericii Ortodoxe este împărtășire de trupul și sângele Domnului și Dumnezeului Iisus Hristos; "euharistia" neopocăiților este jertfă adusă dracilor sau demonilor ereziei, este împărtășire de jertfă adusă dracilor ereziei, și asta pentru că credința și practica lor cu privire la Euharistie este eretică și este un produs al demonilor ereziei.

Pai vad ca spuneti acelasi lucru, cum ca Euharistia (Trupul si Sangele Domnului) este o "jertfă adusă dracilor sau demonilor ereziei" daca este administrata de cei care nu sunt ortodocsi. De ce atunci ma acuzati de rastalmacire, cand vad ca insistati sa ziceti acelasi lucru? Va intreb inca o data, acei draci primesc Jertfa Domnului sau fug mancand pamantul? Stiti ce ati putea face ca sa va convingeti? Cautati un indracit, duceti-l intr-o biserica Ortodoxa cand preotul iese cu darurile, moment in care indracitul trebuie sa inceapa sa tremure si sa dea sa fuga, si apoi luati-l si duceti-l intr-o Biserica protestanta si vedeti ce se intampla in prezenta Cinei Domnului, daca se comporta la fel ca si in fata Euharistiei ortodoxe sau nu. Si inainte de a face asta rugati-va Domnului ca prin asta sa va dea raspunsul. Eu, din postarea de mai sus cu marturia din alta confesiune, stiu acum cum se va termina povestea. Ramane sa va mai convingeti si dumneavoastra, daca bine-nteles va intereseaza cu adevarat Adevarul.
Si de ce spuneti euharistia nepocaitilor cand ei sunt cunoscuti tocmai cu numele de "pocaitii"?

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:50:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.