adam000 |
17.10.2013 13:34:57 |
Citat:
În prealabil postat de AlinB
(Post 479742)
Pai practic, se sarbatoreste ceva? (in afara de sponsori)
Se zice vreo rugaciune, incantatie, formula magica?
|
In varianta americana se zic povesti de groaza. Iar din pacate asta nu e atat de inofensiv pt cei mici - cunosc 2 copii care la varsta aceea frageda (gradinita / clasele mici) au fost atat de influentati de aceasta expunere la povestile de groaza, ca au ajuns de nu puteau sa adoarma decat cu lumina aprinsa. de frica.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
(Post 479742)
Sigur, unii pot alege personaje demonice, dar asta nu inseamna ca Halloween -ul le-a sugerat asta, ci arata spre ceva care exista deja si e mai putin vizibil in restul timpului.
|
Ba da, le sugereaza, pt ca asta este tematica sarbatorii.
Ca romanii au adoptat-o si adaptat-o stilului lor, asta este altceva, insa pina si acesta este un proces care nu s-a incheiat, ci este inca in desfasurare.
Cred ca in acest sens exemplul Yasminei este concludent pt americani (care este firesc sa raspunda conform cu semnificatia si traditia sarbatorii la ei):
Citat:
În prealabil postat de Yasmina
(Post 479755)
Daca intrebi americanii de ce poarta masti hidoase iti raspund ca pt a speria duhurile necurate care ar umbla libere in acea seara.
|
Intrebarea este: daca intrebi copii romani de ce poarta masti hidoase la serbare, ce vor raspunde?
Citat:
(Post 479755)
Mai este si amuzamentul de prost gust ca vrei sa sperii pe cineva,ca sa poti rade de reactia lui.
Nimic nou sub soare,si eu desi nu aveam costum hidos imi placea sa ma ascund si sa o sperii pe mama ,ma amuza ca si copil.
|
Da, acesta este un mecanism prin care un parinte il poate invata pe copil sa gestioneze fricile nejustificate (sa rada cand se sperie degeaba, sau printr-un joc "bau! te-am speriat"), insa cand scopul devine unul rautacios, sa sperii pe cineva, nu mai e acelasi lucru.
Citat:
(Post 479755)
Ce as putea sa mai adaug despre Halloween ? Din cate cunosc seamana cu o promenada mascata in care se urmareste deghizarea persoanei reale in altceva.
|
Pai la americani obiceiul de a se deghiza in altceva vine de la celti care se deghizau in spirite ca sa sperie /pacaleasca / treaca neobservati pe linga spiritele care ei credeau ca in acea noapte bantuie pamantul.
Citat:
(Post 479755)
Mai este si liberul arbitru al persoanei respective,de exemplu anul acesta la serviciu,colegele care din fire sunt rautacioase,dracoase,barfitoare si nesuferite s-au costumat in: papusa cu capul descompus si vrajitoare urata si descompusa,cu rani sangerande.
|
Oare acestia au fost dintre copii expusi la acele costume / imagini / simboluri / notiuni in copilarie, cand, indragindu-le, le-au adoptat impreuna cu (poate fara sa constientizeze) o parte din semnificatia lor?
|