Citat:
În prealabil postat de ucenic
(Post 432081)
In acceptiunea ta, da frate.
|
Aici nu imi exprim acceptiunea, ci invit o clipa la etimologia termenului "ortodox". Ar reiesi, prin minima investigatie etimologica, faptul ca autorul postarii trimite, eventual (zic si eu ca ipoteza) la insusirea lui Dumnezeu de a fi nu atat exclusiv rasaritean, cat Drept. Domnul nu umbla pe cai gresite, cam asta ar fi o traducere bazata pe etimologie. Ceea ce nu imi pare deloc a fi o greseala, sper ca sunteti de acord.
Ca Dumnezeu e
doar rasaritean, eu unul nu pot accepta asa. Nu asa cunosc, nu asa am aflat, nu asa simt. Dar asta e alta discutie. Revelatia cunoaste multe forme, trepte, momente evolutive, culminind prin Hristos Domnul.
Pe de alta parte, formularea "Dumnezeu e ortodox!" mie imi place intr-o anumita masura. Aceea in care mi-ar fi placut si daca autorul ar fi spus "Dumnezeu este musulman!" sau "Dumnezeu este penticostal!". Imi plac toate aceste formulari, cata vreme le gasesc modalitati de exprimare ale dragostei si bucuriei unui credincios fata de Domnul. Este aici o formulare personala de credinta, de dragoste, de atasament. Foarte frumos! De ce nu?
Nu ma grabesc deloc sa cred ca autorul a voit sa afiseze o atitudine de dispret fata de crestinii din alte culte. Iar daca a facut aceasta, o vad cu toata intelegerea, insa fara mare bucurie. Accept preferinta personala a autorului, desi nu o impartasesc intru totul; m-as fi bucurat sa fie mai generos in formulare si mai apropiat de Adevar. Dar asta doar daca a voit sa creeze o distanta radicala.
In final o intrebare: oare ma grabesc daca incep sa presupun ca apar unele semne de ostilitate, in dialogurile de pe forum, din partea fratiei voastre?
Daca veti consimti ca nu ma insel, va rog sa fiti bun si intelept cum mi-a parut ca va cunosc dintru inceput. Putem aluneca pe o panta periculoasa pentru dialog, pentru imbogatirea prin efort comun, pentru prietenie ca oameni si ca frati de credinta in Hristos.
Domnul fie cu noi!
Post binecuvantat!