![]() |
Citat:
Citind postarea, am fost tot mai curioasa sa vad concluzia la care ajungeti. Este cea justa :) Acum ramane intrebarea: ce anume a motivat credinta copilului? Nu intreb ce anume l-a motivat pe Salvator, intreb doar de copil. Ce parere aveti? |
Citat:
Sunt in asentimentul asetitunii dvs. Citind aceste randuri imi spun mai ales mie insumi: ia aminte... Doamnul Iisus Hristos sa ne mantuiasca in mare dragostea si mila Sa. Amin. |
Domnule Eugen,eu de la dvs,din postarile dvs,am multe de invatat.Continuati ceea ce faceti,si dvs si altii de aici,poate ne desprindem din incremenire.
Cu privire la copil,frate,eu cred ca l-a motivat dragostea..Daca un om,fara sa aiba nimic de castigat,isi pune viata-n pericol pentru mine atunci eu cred ca in sufletul lui exista dragoste pentru aproapele sau si am incredere.Nu spunea asa Mantuitorul? ,,Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu.Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi."(Ioan 15,13). Ma gandesc,de exemplu,cand se merge la slujba,si vedem un frate sau soara poate asa mai trist,sau mai ingandurat,ce ne opreste sa mergem la el si sa-l intrebam ,,Frate esti bine?Ai nevoie de ceva?Te pot ajuta cu ceva?".In multe situatii conteaza enorm,fie si o vorba.Enorm.Cum spunea domnul Eugen sa ne uitam fiecare la noi insine si sa vedem ce bine puteam face si nu am facut,dupa puterea fiecaruia,caci ne va sta in fata la Judecata. Doamne ajuta!+ |
Citat:
Vad ca suntem deacord :) Ce credeti, cainta celor de care ati scris, care au fost vazuti intr-o lumina cereasca la iesirea din biserica, de ce anume a fost motivata? Este Duhul Sfant cel care cheama la cainta si duce la aceasta miscare a sufletului, sau este o alta cauza? Ce credeti? |
Citat:
|
Citat:
Frate,daca as fi Dumnezeu ti-as raspunde.Stii pilda aceea din Pateric: ,,Acest avva Antonie, cautand la adancul judecatilor lui Dumnezeu, a cerut, zicand :Doamne, cum unii traind putin, mor, iar altii prea imbatranesc ? Si pentru ce unii sunt saraci, iar altii bogati ? Si cum cei nedrepti se imbogatesc, iar cei drepti sunt saraci ?Si a venit lui glas zicand : Antonie, ia aminte de tine, ca acestea sunt judecati ale lui Dumnezeu si nu-ti este tie de folos a le sti." Nu pot sa stiu eu,un bulgare de pamant adancul judecatile lui Dumnezeu si nu este acest rolul meu,in situatia in care nu numai ca mi-am ingropat talantul dar nici nu mai stiu pe unde l-am ingropat :) Insa stiu ca Dumnezeu stie si ceea ce eu nu stiu,si ca in EL nu este nici intuneric si nici nedreptate si atunci,stiind dragostea Lui,imi pun nadejdea in EL,in dreptatea judecatilor Sale si in mila Lui fara de margini.Stie EL mai bine zbaterea fiecarui suflet.Cum spunea dreptul Iov cand a fost lovit de nenorocire (parafrazare):Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma intorc in pamant.Domnul a dat si Domnul a luat.Binecuvantat fie Numele Domnului". Scuze,trebuie sa plec,eterna scuza patetica,pana nu spun si alte prostii de care voi da seama in fata Lui. |
Citat:
Domnul Iisus ne-a spus ca nimeni nu vine la El daca nu este chemat de Tatal. In ce consta aceasta chemare? Sunt toti oamenii chemati? Ce zic sfintii despre acestea? Raspunsul nu-i graba, cand aveti timp si doar daca va face placere sa raspundeti :) Eu nu am citit cat dvs., de aceea intreb pe altii mai cititi :) |
Citat:
[...]nu suntem în neștiință cu privire la rațiunile mărturisirii celor propovăduite cu îndrăzneală pe față și ale celor arătate mai dinainte în chip tainic în Duhul celor vrednici: unii fiind inițiați în ele prin experiență -- și anume câți pentru viața evanghelică s-au lepădat de agoniseala avuțiilor, de slava oamenilor și de plăcerile care nu sunt bune ale trupurilor, dar nu numai aceasta, ci au întărit această lepădare prin supunerea față de cei ce au ajuns la vârsta lui Hristos, căci făcându-și printr-o isihie fără împrăștiere răgaz pentru ei înșiși și pentru Dumnezeu, ajungând prin rugăciune adevărată mai presus de ei înșiși și, ajungând în Dumnezeu prin unirea tainică cu El mai presus de minte, au fost inițiați în cele mai presus de minte --, iar ceilalți prin respectul, credința și afecțiunea față de unii ca aceștia. (Tomosul Aghioritic, prolog) Oricine afirmă că unirea desăvârșită cu Dumnezeu se săvârșește numai prin imitare și relație, fără harul îndumnezeitor al Duhului, ca la cei ce au aceleași purtări și se iubesc unii pe alții, iar harul îndumnezeitor al lui Dumnezeu îl numesc o deprindere a firii/naturii raționale care vine doar prin imitație, și nu o strălucire suprafirească și negrăită și o energie dumnezeiască văzută în chip nevăzut de cei vrednici și înțeleasă în chip neînțeles, acesta să știe că a căzut, fără să o știe, în amăgirea mesalienilor [...] Fiindcă toată virtutea și imitarea lui Dumnezeu pe cât ne stă în putință îl face pe cel ce a dobândit-o capabil de unirea dumnezeiască, dar harul săvârșește însăși această negrăită unire [...] (Tomosul Aghioritic, 2) Oricine spune că lumina care i-a fulgerat pe apostoli pe Tabor e o nălucă și un simbol care se face și desface, dar nu există propriu-zis și nu este o energie/lucrare dincolo de orice înțelegere a minții, ci e inferioară intelecției minții, acela contrazice în chip limpede opiniile sfinților. Fiindcă atât în cântările cât și în scrierile lor, aceștia o numesc negrăită, necreată, veșnică, atemporală, neapropiată, inaccesibilă, infinită, nemărginită, nevăzută pentru îngeri și oameni, frumusețe arhetipală și neschimbabilă, slavă a lui Dumnezeu, slavă a Duhului, rază a Dumnezeirii și altele asemenea. (Tomosul Aghioritic, 4) Dar atunci când se împărtășesc cu simțirea și cu mintea de un har și de o putere duhovnicească și supranaturală, cei învredniciți văd cele mai presus de orice simțire și orice minte ca să vorbim potrivit marelui Grigorie Teologul „cum știe singur Dumnezeu și cei care suferă lucrarea unora ca acestea”. (Tomosul Aghioritic, 6) sursa: Sfântul Grigorie Palama, Scrieri, vol 1, editura Deisis, 2005, pag. 156-163 |
Citat:
Sa ne rugam unii pentru altii ca in fiecare din noi sa sporeasca harul lui Dumnezeu intru Hristos Iisus spre slava lui Dumnezeu si spre ajutor in conlucrarea manutirii noastre. Marturiesc ca si eu invat multe din postarile dvs si cu aceasta ocazie va rog sa imi dati voie sa folosesc exemple din postarile dvs si sa va rog daca este posibil cand faceti referinte la citate teologice, Patristice, Filocalice sa precizati si lucrarea (eventual si un capitol, o pagina). Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
Citat:
Consider ca acesta este un model de refinta pentru discutii oneste si obiective. Slava Domnului. Minunat este Domnul intru Sfintii Sai! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:30:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.