![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Practici diferite sunt in tot cazul... Cine ma cunoaste cat de cat stie ca din motive de amplasament zonal,trebuie sa frecventez o biserica ortodoxa greceasca. Ei bine,in biserica lor nu se celebreaza toate zilele de sarbatoare asa cum apar ele in calendarul orthodox romanesc. De exemplu ei nu sarbatoresc nasterea lui Ioan Botezatorul/Sanzienele 24 iunie...Sfanta Parascheva 14 octombrie...Sfantul Andrei 30 noiembrie...si altele...aceste zile fiind aliturgice,tratate ca zile obisnuite cand biserica este in repaos si deci inchisa. Apoi aici,crestinii iau in fiecare saptamana Sangele Domnului fara a se marturisi in prealabil sau a tine post de bucate asa cum se face in Ro,marturisiri se fac numai in cele 2 posturi mari de peste an. Fumatul nu constituie un impediment la impartasanie,practic nici altele din moment ce toti sunt vrednici sa ia Tainele. In schimb,ziua de Thanksgiving este zi liturgica in care se face serviciu religios. De Paste sau Craciun nu sunt obligati sa aibe serviciu religios-si nici nu au avut in 4 ani de cand ii frecventez;in aceste zile biserica este inchisa si iti pun la dispozitie orarul altor biserici ortodoxe din zona care au ales sa fie deschise. Straniu! Mai activez si pe un forum orthodox din US care practic reuneste mai multe natii de ortodocsi ,ca sa aflu ca etiopienii ortodocsi nici nu au dezlegare la peste in posturi ci au posturi foarte stricte,fara dezlegari. Si ei sunt la fel de confuzi de ce ceillati ortodocsi din lume au dezlegari la peste in calendar cand la ei nu exista? Si uite asa,sunt foarte multe diferente. |
Or fi, dar în România, în BOR, practica NU e cea pe care o susține părintele Pruteanu.
Acum nici să cădem în extrema cealaltă, transformând Sfânta Euharistie în "borș cu mămăligă" așa cum bine zicea părintele Cleopa. |
Citat:
ASTA e contradictoriu. Sa nu faci slujba de Pasti sau de Craciun, in schimb sa faci de Ziua Recunostintei, mi se pare contradictoriu. De urmarit ce tropare si condace se folosesc de Ziua Recunostintei. |
La noi la New York se fac slujbe de Paste (si noaptea, si a doua zi) si de Crăciun.
Dar nu se fac de Thanksgiving (decât se dă dezlegare la curcan :)). |
Citat:
|
Ovidiu, știu ce vrei să spui, știu care-i părerea ta pe subiect și știu că ești de acord cu părintele Pruteanu.
Nu vreau să intru într-o polemică cu tine, n-are nici un sens. Sunt destul de mulți alți teologi care, chiar dacă susțin deasa împărtășire a credincioșilor mireni, o fac NU FĂRĂ post și spovedanie. Și NU săptămânal. |
Am gasit un articol in care se spune de impartasanie fara spovedamie. Se pare ca la cipriotii greci exista asa ceva, pentru ca la ei preotii nu sunt intotdeauna si duhovnici. Si spune parintele ca in alte parti se face intotdeauna cu spovedanie. Se pare ca si unii din straintate au luat aceasat practica de a nu se spovedi inainte de impartasanie. Interesant e ca am citit ca pe la sfrasitul sec. XIX au inceput aceasta practica, Ciprul a devenit colonie britanica din 1878, pana in 1960, cand a castigat independenta.
|
Citat:
|
Dragoș,
Părerea mea este că dezbatem un subiect extrem de sensibil, practic stablim noi norma unor Sfinte Taine. Nimeni nu poate îngrădi libertatea omului de a avea o relație unică și tainică cu Hristos. Dar pentru că noi suntem căzuți din Har, avem nevoie de un povățuitor, de un duhovnic. Iar ceea ce duhovnicul binecuvântează devine "normă" pentru ucenic. Duhovnicul poate impune ucenicului un ritm, o normă, în funcție de starea sufletească și trupească a ucenicului. Hristos, la fiecare Sfintă Liturghie, ne cheamă, prin gura preotului, la masa Sa, iar noi, politicos, Îl refuzăm pentru că suntem nepregătiți. Asta o facem ori cu știință, ori fără de știință care este de fapt scopul Sf. Liturghii. Și sunt pentru ideile părintelui Pruteanu pentru ele sunt în concordanță cu ceea ce Sfinții Părinți au susținut: deasa împărtășanie și nu norme și idei împântenite. Nu există canon care să lege împărtășania de spovedanie, asta nu înseamnă că ne putem împărtăși oricând, ci doar cu binecuvântarea duhovnicului. Bineînețeles, că unuia care este la început de drum îi este necesară o normă și împărtășania să fie legată de spovedanie, dar nu poți cere, de exemplu, unui monah îmbunătățit să urmeze aceeași "normă" sau unui preot să se spovedească de fiecare dată când slujește și care normal se împărtășește. În concluzie, BOR nu susține "altceva", pentru că cei din BOR nu se spovedesc de fiecare dată înainte de a se împărtăși. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:14:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.