În prealabil postat de cezar_ioan
(Post 511093)
1. O clipă! Mai întâi, s-o spunem pe cea dreaptă: nu facem noi copii, noi doar îi purtăm și îi creștem, apărăm, educăm etc.
2. Dacă apare copilul și nu suntem pregătiți (cine poate jura cu mâna pe inimă că e pregătit întrutotul să fie mamă sau tată?), ei bine, avem un lucru foarte bun și firesc de făcut: ne pregătim (material, social, psihologic, duhovnicește mai întâi)! Ușor, ușurel, învățăm și căpătăm toate cele necesare, de voim. Învățăm și căpătăm și din mers, așa cum le-am deprins pe toate, la vremea lor. De ce atâta anxietate ascunsă sub numele de (falsă) responsabilitate? E de fapt un refuz și nimic mai mult. Anxietate, crispare, refuz. Și desigur proiecția, evident inconștientă, a noastră cu toate narcisismele și traumele în copilul încă nenăscut... Păcat!
3. Copilul meu nu este eu mai mic... Eu, eu, mereu eu, de nici copilul nu mai are voie să vină!! Copilul nu este nici un element de comparație între mine și altul, alături de altele ale mele... Nu de mine e, așadar, vorba. Ci de el! O cu totul altă persoană, care își toarce propriul fir al vieții, uneori cu totul diferit, chiar opus în destule puncte majore, comparativ cu firul meu. Musai, așadar, să mă decentrez de pe obsesivul EU dacă vreau să permit să trăiască și EL, altul, alter (Ego)...
4. Nu obosesc să repet: copilul nu are nevoie de standardele noastre de viață închipuite pentru el, ci de dragoste simplă, mai întâi și mai important decât toate. Crește el bine merci și cu o cârpă pe el (de fapt copiilor le place mai mult să stea dezbrăcați și, dacă se poate, murdari de tot felul de lucruri), precum și cu un coltuc de pâine și-o fructă dulce, acolo... O spun nu doar din cărți, ci din relația mea cu cei 3 copii pe care mi i-a dăruit Dumnezeu. Că, pe de altă parte, eu m-am străduit să le ofer mai mult, asta-i din pricina minții mele iar nu din cerința expresă a copiilor. Ei cer mereu dragoste, sub varii forme: timp petrecut împreună, joacă acasă și cu alți copii, gesturi adecvate de tandrețe, învățare-îndrumare, apărare/ocrotire etc.
5. La nevoie îl pot crește și eu (vorbesc, ce-i drept, în numele celui întrebat), dar e păcat să nu fie crescut de mama și de tata.
Când, totuși, ne credem atât de capabili să făptuim, firește că avem în minte, ca una din multele forme ale inerției făcutului, marea visare că facem ... chiar și copii!
Dar oare noi îi facem?
Mai exact, ce anume și cum facem noi ca să iasă un copil? Ce, în afară că ne dăm acordul pentru actul sexual neprotejat și de abținerea de la avort și cele care duc la avort? Ce facem altceva din uriașa misterioasă facere?
Copii ce suntem... Noi care nici un nod simplu la bocanci nu reușim să facem ca lumea, uneori... Dovadă că ne împiedicăm în propriile șireturi...:)
Să fiu iertat, dar dacă Dumnezeu ar ține cont de toate pretențiile noastre când vine vorba despre copii, în scurt timp nu s-ar mai naște om... Din fericire, se pare că Domnul mai trece din când în când peste ifosele noastre...
|