Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Gravitația nu există, este doar o iluzie ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17186)

AlinB 20.05.2014 14:54:28

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 559626)
Putem sa facem o analiza din punct de vedere crestin si apoi din punct de vedere stiintific.
1) Din punct de vedere crestin crearea celor vazute trebuie sa se fi intamplat exact cum scrie in Geneza, altfel s-ar contrazice atributele lui Dumnezeu. Astfel, in fiecare zi a creatiei cele facute erau create intr-o clipita si erau perfecte (pentru scopul lor, adica omida nu era leu, dar era perfecta). Toate acestea pentru ca Domnul este Atotputernic, creaza totul intr-o clipita, nu are nevoie de timp. Daca are nevoie de timp ar insemna ca nu e Atotputernic. Apoi, Domnul este Perfect, nu poate crea ceva imperfect. Si omul a fost creat perfect, doar ca i s-a dat si liberul arbitru, cu care a si cazut.

Dumnezeu a avut nevoie de materie pentru a crea lumea materiala (duhhh), ti se pare faptul ca ar fi folosit timpul, un aspect care aduce o stiribire atotputerniciei lui Dumnezeu, mai ales ca timpul este si practic, el o componenta a lumii materiale?

Folosind axiome arbitrare in loc de o demonstratie logica se poate ajunge practic la orice concluzie avand impresia ca am demonstrat ceva cand de fapt n-am facut decat sa stabilim premize aiurea.

La fel ca ateii care "demonstreaza" ca Dumnezeu nu e atotputernic pentru ca nu poate crea o piatra care sa nu o poata ridica.

Ca sa nu mai zic ca insasi Geneza te contrazice, pentru ca Dumnezeu n-a facut toata lumea "la gramada" intr-o secunda, ci a distribuit creatia de-a lungul mai multor zile.
Ce fel de zile, nu putem sti, pentru ca soarele si luna care marcheaza "zilele" asa cum le stim noi acum, au fost create abia in ziua a 4a, lucru care in sine ridica destule semne de intrebare.

Insa e foarte dificil de interpretat un text alegoric mai ales cand il citesti intr-o traducere de la mana a treia incolo.

Citat:

2) Din punct de vedere stiintific, teoriile care contrazic Geneza, evolutionismul si Big-Bangul, sunt teorii gresite, in ultimul timp apar tot mai multe dovezi stintifice ca sunt teorii eronate din punct de vedere stiintific.
Vorbesti ca ateii "sunt eronate dpdv stiintific" ca si cand ar exista un reper absolut si infailibil numit "stiintificul" sau ceva de genul.

Poate vrei sa spui ca unele din aspectele teoretice enuntate nu se potrivesc cu unele date experimentale.
Evolutionismul si BigBang -ul si orice alta teorie legata de aparitia Universului, sunt teorii si vor ramane teorii, pentru ca nu pot fi confirmate experimental.
Din motive, destul de evidente, cel putin vizavi de crearea Universului.

Citat:

Au la baza conceptii filozofice iluministe, nu au fost de la inceput teorii stiintifice. De exemplu progresismul, sau conceptia ca toate lucrurile evolueaza spre mai bine.
Perla asta de unde ai scos-o?
Este cvasi-stiut si stiintific ca "toate lucrurile" evolueaza spre dezordine maxima, uniformizare (entropia) nu "spre mai bine".

Citat:

Datele cu adevarat stiintifice nu contrazic geneza, doar ipotezele specualtive. Asadar nu e un motiv sa ne indoim de Geneza.
Dar pot contrazice interpretarile speculative ale Genezei sprijine cu o logica defecta.

AlbertX 20.05.2014 15:24:14

Citat:

Putem sa facem o analiza din punct de vedere crestin si apoi din punct de vedere stiintific. ...
2) Din punct de vedere stiintific, teoriile care contrazic Geneza, evolutionismul si Big-Bangul, sunt teorii gresite, in ultimul timp apar tot mai multe dovezi stintifice ca sunt teorii eronate din punct de vedere stiintific. Au la baza conceptii filozofice iluministe, nu au fost de la inceput teorii stiintifice. De exemplu progresismul, sau conceptia ca toate lucrurile evolueaza spre mai bine. Datele cu adevarat stiintifice nu contrazic geneza, doar ipotezele specualtive. Asadar nu e un motiv sa ne indoim de Geneza.

Catalin, ai intuit foarte bine, sunt de acord cu tine.

Se pare ca la baza teoriei gravitatiei lui Einstein au stat teoriile din vechime ale lui Pitagora.
Pitagora considera ca adevarata realitate si elementul explicativ al lumii consta în numere si în proportiile exprimate de acestea.

El considera ca principiul tuturor lucrurilor este unitatea. Luînd nastere din aceasta unitate, doimea nedefinita serveste ca substrat material unitatii, care este cauza. Din unitate si din doimea nedefinita se nasc numerele, din numere punctele, din puncte liniile, din linii figurile plane, din figurile plane figurile solide, din figurile solide corpurile sensibile ale caror elemente sînt patru: focul, apa, pamîntul si aerul. Aceste patru elemente se schimba între ele si se transforma în toate lucrurile, iar din ele se naste un univers însufletit, dotat cu ratiune, sferic.

Iata schema generatiei fiintelor matematice:

Unitatea
Doimea nedefinita
Numarul
Punctul
Linia
Suprafata
Solidul
Corpul sensibil - cele patru elemente: focul, apa, pamîntul si aerul
Universul

Se spune, ca prima parte a Elementelor lui Euclid s-ar datora pitagoricienilor.
Subliniem cu deosebire acest moment al gîndirii grecesti, care începe sa conceapa relatii numerice abstracte, relatii care fac lumea inteligibila. Toate fenomenele apartin unei ordini care nu exprima altceva decît raporturile dintre numere si proprietatile lor; raporturile dintre corpurile ceresti, dintre tonurile muzicale etc. sînt expresii ale proprietatilor numerelor.

Acest mod de a concepe numarul si raportul lui cu realitatea i-a condus pe pitagoricieni sa stabileasca o serie de zece opozitii, plecînd de la ideea ca numarul impar are ceva imperfect si nemarginit, pe cînd numarul par are un caracter perfect si marginit sau determinat.

Iata aceste opozitii:

1. Marginit si nemarginit
2. Impar si par
3. Unu si multiplu
4. Dreapta si stînga
5. Masculin si feminin
6. Repaus si miscare
7. Drept si strîmb
8. Lumina si întuneric
9. Binele si raul
10. Patrat si dreptunghi.

Cercetarea principiilor tuturor lucrurilor si gasirea lor în numar — „lucrurile sînt numere" — arata ca pitagoricienii au avut ideea unei stiinte pure bazate pe principii rationale, matematica.

Avem un pasaj chiar al unui autor antic, Proclus, care atesta parerea de mai sus. Intr-adevar, în Scholiile asupra lui Euclide, acesta, dupa ce a aratat ca preocuparile lui Thales, ale lui Mamercos si ale întregii generatii de dupa Thales, au fost de ordin geometric, scrie: „Dupa ei, Pitagora a transformat acest studiu si a facut din el o învatatura liberala, caci el se urca pîna la principiile superioare si cauta teoremele în mod abstract si prin inteligenta pura; lui i se datoreste descoperirea irationalelor si constructia figurilor cosmosului".

Dupa cum se poate observa si in ziua de azi, Teoriea M foloseste spatiul abstract cu 11 dimensiuni ... se pare ca ateii se inchina la numere, pentru ei numerele (unitatea -> doimea nedefinita -> numarul) stau la baza formarii universului.

In acest context, probabil ca este evident de ce gravitatia este o iluzie si de ce nu va putea fi detectatata cu niciun fel de senzor, pai numerele imaginare poti fi detectate intr-un spatiu neeuclidian ?

Va reamintesc ca geometria neeuclidiana este folosita pentru formularea Teoriei generalizate a relativitatii - http://ro.wikipedia.org/wiki/Geometrii_neeuclidiene

Ideile despre gravitatie, ca si numerele pitagoriciene, nu pot explica fenomenele naturii, deoarece ideea (esenta) este rupta de lucrul a carui esenta este, adica nu are un contact esential cu realitatea inconjuratoare si deci nu are nici puterea s-o explice.

abaaaabbbb63 20.05.2014 20:59:29

Citat:

Putem sa facem o analiza din punct de vedere crestin si apoi din punct de vedere stiintific.
1) Din punct de vedere crestin crearea celor vazute trebuie sa se fi intamplat exact cum scrie in Geneza, altfel s-ar contrazice atributele lui Dumnezeu. Astfel, in fiecare zi a creatiei cele facute erau create intr-o clipita si erau perfecte (pentru scopul lor, adica omida nu era leu, dar era perfecta). Toate acestea pentru ca Domnul este Atotputernic, creaza totul intr-o clipita, nu are nevoie de timp. Daca are nevoie de timp ar insemna ca nu e Atotputernic. Apoi, Domnul este Perfect, nu poate crea ceva imperfect. Si omul a fost creat perfect, doar ca i s-a dat si liberul arbitru, cu care a si cazut.
2) Din punct de vedere stiintific, teoriile care contrazic Geneza, evolutionismul si Big-Bangul, sunt teorii gresite, in ultimul timp apar tot mai multe dovezi stintifice ca sunt teorii eronate din punct de vedere stiintific. Au la baza conceptii filozofice iluministe, nu au fost de la inceput teorii stiintifice. De exemplu progresismul, sau conceptia ca toate lucrurile evolueaza spre mai bine. Datele cu adevarat stiintifice nu contrazic geneza, doar ipotezele specualtive. Asadar nu e un motiv sa ne indoim de Geneza.

A spune ca orice contrazice biblia este gresit mi se pare o afirmatie lipsita de realism, deoarece aceasta afirmatie este bazata pe regiunea geografica in care te-ai nascut. Daca te nasteai in, sa zicem, India, erai hindu, si credeai acelasi lucru despre textele tale sacre.

In acest sens, fiecare religie afirma ca ea are cartea religioasa "adevarata", si ca toate celelalte sunt false, si ca stiinta ar trebui sa fie in functie de toate cartile religioase, sau niciuna. Stiinta a ales varianta cea din urma.

De aceea spun ca orice text religios, daca e luat mot-a-mot, nu inseamna multe, dar daca privesti in profunzime, poti gasi invataturi adanci.

Si acum pot sa-ti pun o intrebare? Sa zicem ca eu sunt un indian hindu. Cum imi demonstrezi mie ca biblia este cea adevarata, iar vedele sunt false?

Deci aceste lucruri tin de parere personala. Toti aici suntem de parere ca biblia este peste celelalte texte religioase, dar stiinta nu are cum sa aleaga o parte.

DragosP 20.05.2014 21:36:11

Nu trebuie să-ți demonstreze nimic. Trevuie doar să-ți spună că Sfânta Scriptură e revelație de la Dumnezeul Cel Viu. O primești sau nu, e treaba ta.

AlbertX 20.05.2014 21:37:18

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 559640)
Si acum pot sa-ti pun o intrebare? Sa zicem ca eu sunt un indian hindu. Cum imi demonstrezi mie ca biblia este cea adevarata, iar vedele sunt false?

E foarte simplu raspunsul la intrebarea ta, citeste asta:

De ce suntem ortodocși și nu protestanți, catolici sau budiști - http://ro.orthodoxwiki.org/De_ce_sun...u_budi%C5%9Fti

Alegerea iti apartine!

iuliu46 20.05.2014 21:52:16

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 559640)
A spune ca orice contrazice biblia este gresit mi se pare o afirmatie lipsita de realism, deoarece aceasta afirmatie este bazata pe regiunea geografica in care te-ai nascut. Daca te nasteai in, sa zicem, India, erai hindu, si credeai acelasi lucru despre textele tale sacre.

http://www.youtube.com/watch?v=Lf3d_e9amPs

abaaaabbbb63 20.05.2014 21:52:38

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 559642)
Nu trebuie să-ți demonstreze nimic. Trevuie doar să-ți spună că Sfânta Scriptură e revelație de la Dumnezeul Cel Viu. O primești sau nu, e treaba ta.

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 559643)
E foarte simplu raspunsul la intrebarea ta, citeste asta:

De ce suntem ortodocși și nu protestanți, catolici sau budiști - http://ro.orthodoxwiki.org/De_ce_sun...u_budi%C5%9Fti

Alegerea iti apartine!

Nu e vorba de alegere aici. Eu mi-am facut alegerea, dupa cum stiti si voi. Altfel nu eram pe acest forum.

Este vorba ca nu poti baza stiinta pe biblie, pentru ca valoarea de adevar a fiecarui text religios este relativa. De aceea, stiinta este independenta de orice crez religios.

abaaaabbbb63 20.05.2014 21:56:17

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 559647)

Da, intr-adevar, sa folosesti acel argument ca sa spui ca "toate religiile sunt false" este absurd. Eu doar incercam sa zic ca "adevarul" este relativ pentru toata lumea.

Sunt constient ca eu, fiind un Ortodox, am un crez la fel de puternic ca un hindu, si amandoi consideram ca religia noastra este cea adevarata.

De aceea, nu putem baza stiinta pe factori relativi.

iuliu46 20.05.2014 22:02:29

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 559650)
Da, intr-adevar, sa folosesti acel argument ca sa spui ca "toate religiile sunt false" este absurd. Eu doar incercam sa zic ca "adevarul" este relativ pentru toata lumea.

Sunt constient ca eu, fiind un Ortodox, am un crez la fel de puternic ca un hindu, si amandoi consideram ca religia noastra este cea adevarata.

De aceea, nu putem baza stiinta pe factori relativi.

Asta cu adevarul relativ...

Deci i-a zis Pilat: Așadar ești Tu împărat? Răspuns-a Iisus: Tu zici că Eu sunt împărat. Eu spre aceasta M-am născut și pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie pentru adevăr; oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.
Pilat I-a zis: Ce este adevărul?

Pilat credea ca adevarul e relativ.

AlbertX 21.05.2014 12:21:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 559631)
Insa e foarte dificil de interpretat un text alegoric mai ales cand il citesti intr-o traducere de la mana a treia incolo.

Sunteti catolic sau protestant cumva ? E bine de stiut ...

Propun sa revenim la subiectul topicului - "gravitatia este o iluzie, matematica"

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:27:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.