Macarie |
28.06.2007 17:40:54 |
Citat:
În prealabil postat de irina77
Scuze ca intervin cumva pe alaturi, dar mesajul de mai sus mi-a starnit niste curiozitati.
1.Ce face omul simplu, mirean, cand episcopii nu sunt in acord, sunt impartiti intr-o anumita problema (care il priveste direct si pe mirean)? (am in minte o situatie concreta, nu intreb intr-o doara);
2. Daca sinodul unei biserici ortodoxe ar hotari unirea cu catolicii si asta prin compromisuri ale ortodocsilor (ex recunoasterea Papei ca stapan al Bisericii), ce ar fi de facut?
|
Eu zic ca daca societatea moderna relativizeaza unele valori, nici noi crestinii nu scapam intru totul de aceast curent de gandire.
Daca Sinodul ia o hotarire, firesc, dupa cinstea ce o datoram mai marilor Bisericii si indrumatori ai nostri, este sa o urmam. Asa s-a facut pana acum si asa s-a cladit invatatura Bisericii noastre.
Daca am face altfel, la fel de bine ar putea nega cineva oricare din hotaririle anterioarelor sinoade, si iata ca fiecare ne facem judecatori.
E greu de crezut ca Sinodul unei Biserici Ortodoxe sa ia o hotarire de acest fel, asta ar desprinde-o de Ortodoxia mama.
E si mai greu de crezut insa ca intreaga Biserica Ortodoxa, in dorinta firesca de impacare si unitate, in care nadajduim sa fim si cu Biserica Catolica, va face compromisuri care sa o abata de la adevar, asa incat sa fie nevoie tocmai unii ca noi, care prin ravna si statornicia noastra sa ne salvam in chip eroic :)
Sint de acord ca trebuie sa judecam si cu mintea noastra, sa intelegem binele si raul, dar fiind sub indrumarea duhovnicilor nostrii, sint sigur ca Biserica nu se va pierde.
|