Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ortodoxia, singura cale de mantuire? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18287)

DragosP 19.01.2016 15:31:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 610733)
Corect?

Corectă e concluzia.

catalin2 19.01.2016 15:46:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 610722)
aia care au avut norocul sa fie botezati ortodocsi chiar si din superstitie si inertie dar n-au facut fapte bune in viata se mantuiesc dupa moarte

Desigur, toti ortodocsii isi boteaza copiii de mici tocmai din aceasta cauza. Eu ti-am mai scris ca tu, fara sa-ti dai seama, ajungi sa negi necesitatea botezului pruncilor, pentru ca nu intelegi rolul botezului si harului (te rog sa observi cine sunt cei ce nu sunt de acord cu botezul pruncilor, neoprotestantii).
Asta la prunci, in cazul in care crestinul e matur, uiti ca sunt si care nu au facut fapte prea bune , dar au avut cea mai buna fapta, credinta. De exemplu talharul de pe cruce sau chiar si multi sfinti, au crezut cu putin timp inainte sa fie omorati pentu credinta lor, fiind pagani pana atunci.
Citat:

aia care au facut fapte bune in viata nu se mantuiesc niciodata pentru ca n-au avut norocul sa aiba pe cineva care macar din superstitie si inertie sa-i boteze ortodocsi.

Cred ca ti-am mai scris, mantuirea prin fapte, fara botez si harul din Sfintele Taine era erezia pelagianista. A disparut, dar a fost reinviata de teoriile acestea moderne (nu stiu daca as putea spune de ecumensim, pentru ca si acolo e ramificatia harului). Verifica, daca nu crezi.
Citat:

In ortodoxia ta

Poate deveni si a ta, daca iti clarifici cele cateva neintelegeri (destul de multe), selectand ce e invatatura ortodoxa si ce e din afara ei.

catalin2 19.01.2016 15:55:13

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 610735)
Aici Cata tu ai dreptate, si nu Dragos. Mantuirea este in permanant pericol, dar si ascensiune, pe Pamant. Abia dincolo se impart rasplatile, pentru bine si rau.

Mantuirea in aceasta viata este doar la protestanti (mai mult neo), la ei daca ai crezut esti deja mantuit, de aceea ei spun ca sunt sfinti.

catalin2 19.01.2016 15:57:05

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 610734)
Tu nu observasi ca vorbea de rugaciuni ortodoxe la alte religii? Un sub-catehizat stie ca de pilda pe adve ii doare in pasare de morti. Ce rugaciuni pt morti?! citeste atent formularea Antoniei.

Am recitit mesajul Antoniei, nu spune ca altii se roaga pentru morti, dimpotriva. Pune o intrebare.

AlinB 19.01.2016 16:01:16

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 610733)
In credinta noastra unii credinciosi care ajung in Iad (desigur, nu cu pacate grele si nemarturisite) pot ajunge apoi in Rai. De aceea se fac rugaciuni si pomeni. Deci aceia in final de mantuiesc. Corect?

Dar de unde stii tu ca ajung in Iad, daca n-au "pacate grele si nemarturisite"?

catalin2 19.01.2016 16:22:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 610741)
Dar de unde stii tu ca ajung in Iad, daca n-au "pacate grele si nemarturisite"?

Eu nu stiu nimic, scriu intotdeauna ce am citit ca spune invatatura Bisericii sau parintii. Parintele Cleopa si altii spun ca cei care n-au avut timp sa faca si canonul ajung in Iad si sunt scosi de rugaciunile Bisericii. M-am gandit si eu cum vine asta, probabil cei care se spovedesc pe patul de moarte, poate dupa multi ani in care nu s-au spovedit, sau care au facut pacate mai grave si n-au avut timp si de pocainta dupa spovedanie.
P.S. Sa ne amintim ca rugaciunea unul sfant l-a scos si pe paganul imparat Traian din Iad.

AlinB 19.01.2016 17:58:31

Hehe...daca n-ar fi atat de putini astia..

Majoritatea am impresia ca sunt in alta categorie..si nu prea e loc de fudulie cu ei cum crede "cipusor".
Si destul de indoielnic ca mai mult de ceva usurare au parte.

DragosP 19.01.2016 18:10:55

Plecând de aici: http://www.credo.ro/catehism2.php?q=4, îmi explică și mie cineva, CUM se poate mântui cineva în viața de dincolo?

Să fie clar, că poate nu s-a înțeles: eu am o problemă cu termenii folosiți, nu cu credința (care e și a mea) că rugăciunile Bisericii îi ajută pe cei trecuți la Domnul.

Intrarea Vagonului 19.01.2016 19:29:00

Dragos, Aici dai examenul; Dincolo primesti bursa si vacanta (sau deportarea in gulag vesnic).

catalin2 19.01.2016 19:55:44

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 610762)
Plecând de aici: http://www.credo.ro/catehism2.php?q=4, îmi explică și mie cineva, CUM se poate mântui cineva în viața de dincolo?
Să fie clar, că poate nu s-a înțeles: eu am o problemă cu termenii folosiți, nu cu credința (care e și a mea) că rugăciunile Bisericii îi ajută pe cei trecuți la Domnul.

In acel pasaj scrie exact ce am spus si eu. Incheind cu "Prin urmare nimeni nu poate spune in aceasta viata: Sunt mantuit." Ai raspunsul la inceput, mantuirea inseamna "dobandirea vietii celei vesnice". Deci cel care a ajuns in Rai s-a mantuit.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:17:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.