Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Tara mea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4171)

MarinaAlca 26.08.2008 05:34:36

Citat:

În prealabil postat de MarinaAlca
Pentru ca s-a mentionat despre sf Liturghie oficiata intr-o alta limba decat cea romana...mie personal imi suna strain tot ceea ce nu se rosteste in limba romana... toti credinciosii dau replicile in engleza iar eu in romana fapt ptr care adeseori zaresc cate un cap intors sau o privire cu coada ochiului a cate unui curios care se holbeaza la mine ca la un extraterestru, dar nu imi pasa!Poate ca sunt subiectiva acum si poate e cam devreme sa afirm asta, dar fara ipocrizie spun ca ptr mine AICI NU ESTE "acasa" si nici nu cred ca va fi vreodata!!! Este doar tzara adoptiva si nimic mai mult!

Ce ma deranjeaza cel mai tare este cand stau de vorba cu prieteni plecati de cativa ani buni din Romania si observ cu stupoare ca vorbesc romaneste cu accent de strain.... ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!! stiu ca nu trebuie sa ii judec dar opinia mea este ca se simt mult mai interesanti cand stalcesc putin in mod intentionat limba romana!!!!!!!!!!!! Recunosc ca si eu incep sa am dificultati in gasirea cuvintelor in limba materna si asta ma ingrijoreaza ff tare, fapt ptr care incerc sa converse cat mai mult cu prietenii din tara... sa scriu cat mai des in limba romana.... mi se pare pur si simplu rusinos sa ajung la stadiul in care nu mai pot expirma la fel de limpede si coerent limba materna!:(:(:(

alynnna 26.08.2008 08:05:20

Draga marina nu stiu daca intodeauna este rea vointa. Gandeste-te ca printre voi cei ce cunoasteti semnificatia Sf Liturghii sunt si persoane care vin acolo doar ptr ca le place sau obisnuinta. Pentru unii ca acestia e f.b. ca se savarseste in limba materna slujba, astfel le da prilej la fiecare Liturghie sa se trezeasca. Nu comparam pe cei ce pleaca de 1 luna 2 in strainatate si uita drumul spre casa.. cu cei ce traiesc acolo de zeci de ani si firesc este sa uite limba romana.:) Sa stii ca eu iubesc f.mult limba greaca si uneori raspund in greceste desi sunt romanca si traiesc in RO.:)

Hartford 27.08.2008 04:53:03

Citat:

Pentru ca s-a mentionat despre sf Liturghie oficiata intr-o alta limba decat cea romana...mie personal imi suna strain tot ceea ce nu se rosteste in limba romana... toti credinciosii dau replicile in engleza iar eu in romana fapt ptr care adeseori zaresc cate un cap intors sau o privire cu coada ochiului a cate unui curios care se holbeaza la mine ca la un extraterestru, dar nu imi pasa!Poate ca sunt subiectiva acum si poate e cam devreme sa afirm asta, dar fara ipocrizie spun ca ptr mine AICI NU ESTE "acasa" si nici nu cred ca va fi vreodata!!! Este doar tzara adoptiva si nimic mai mult!

Eu de exemplu cind sint aici as dori sa vin in Rom cind sint in Rom abia astept sa vin in America. Multi dintre romani zic la fel , e foarte greu pentru noi chiar daca sintem aici de multi ani ,nu ma refer la tineret cei nascuti aici. Sint si exceptii printre romani nu v-or sa auda de Romania dar tot le mai plac "mititeii". La noi la Liturghie raspusurile se dau numai in romaneste Crezul si Tatal nostru il spunem in ambele limbi.Aceesi problema si la greci discutii si iar discutii din cauza limbii unii vor in englezeste altii in greceste.Apropo de greci au un nou preot roman o sa slujeasca in greceste si engleza, multi preoti romani trec la greci,abia astept sa vad cum cinta parintele in greceste si enlezeste :)

C-tin 28.08.2008 17:09:43

Citat:

Ce ma deranjeaza cel mai tare...

Interesant e románul autohton cu biserica si manastirea la doi pasi si nu merge la ele???
Dupa ce ajunge printre straini, strabate lumea ca sa vada o manastire:)

De trei ori am fost la Man. Prislop, si tot de atatea ori soferul ocazional care ma ducea din Hunedoara, la manastire(cca 25km), mi-a spus ca el nu trecuse pragul manastirii pana atunci si traia "la dou pasi" de aceasta manastire.

Hartford 28.08.2008 17:35:12

Citat:

Citat:

Ce ma deranjeaza cel mai tare este cand stau de vorba cu prieteni plecati de cativa ani buni din Romania si observ cu stupoare ca vorbesc romaneste cu accent de strain.... ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!! stiu ca nu trebuie sa ii judec dar opinia mea este ca se simt mult mai interesanti cand stalcesc putin in mod intentionat limba romana!!!!!!!!!!!! Recunosc ca si eu incep sa am dificultati in gasirea cuvintelor in limba materna si asta ma ingrijoreaza ff tare, fapt ptr care incerc sa converse cat mai mult cu prietenii din tara... sa scriu cat mai des in limba romana.... mi se pare pur si simplu rusinos sa ajung la stadiul in care nu mai pot expirma la fel de limpede si coerent limba materna!:(:(:(

"ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!!"

Marina dupa mai multi ani de stat acolo unde esti o sa-ti schimbi parerea. Primesti accent fara sa-ti dai seama.Important e sa nu uiti de unde ai plecat:)

ancah 28.08.2008 18:26:12

Citat:

În prealabil postat de alynnna
Draga marina nu stiu daca intodeauna este rea vointa. Gandeste-te ca printre voi cei ce cunoasteti semnificatia Sf Liturghii sunt si persoane care vin acolo doar ptr ca le place sau obisnuinta. Pentru unii ca acestia e f.b. ca se savarseste in limba materna slujba, astfel le da prilej la fiecare Liturghie sa se trezeasca. Nu comparam pe cei ce pleaca de 1 luna 2 in strainatate si uita drumul spre casa.. cu cei ce traiesc acolo de zeci de ani si firesc este sa uite limba romana.:) Sa stii ca eu iubesc f.mult limba greaca si uneori raspund in greceste desi sunt romanca si traiesc in RO.:)

Iti multumesc pentru ingaduinta cu care privesti acesta problema a limbii materne, vorbite de cei plecati de mult timp din tara.
Am totusi un exemplu, care pe mine ma uimeste, si anume Regele Mihai, care a plecat cand avea 27 ani si s-a reintors cand avea mult peste 70. Sa fim atenti cu cata acuratete vorbeste limba romana, desi nu a trait in tara si nu a avut decat putine persoane cu care sa vorbeasca romaneste. Pentru mine este o minune ca si-a pastrat nealterate cunostintele de limba romana si ca vorbeste atat de bine si fara accent romaneste.

MarinaAlca 29.08.2008 09:15:44

Citat:

În prealabil postat de C-tin
Citat:

Ce ma deranjeaza cel mai tare...

Interesant e románul autohton cu biserica si manastirea la doi pasi si nu merge la ele???
Dupa ce ajunge printre straini, strabate lumea ca sa vada o manastire:)

De trei ori am fost la Man. Prislop, si tot de atatea ori soferul ocazional care ma ducea din Hunedoara, la manastire(cca 25km), mi-a spus ca el nu trecuse pragul manastirii pana atunci si traia "la dou pasi" de aceasta manastire.

Nu am putut intelege corelarea intre cele afirmate de tine si citatul meu "ce ma deranjeaza cel mai tare"...:)
eh, or fi prea obositi neuronii mei si nu isi mai fac treaba cum se cuvine:D:D:D

MarinaAlca 29.08.2008 09:17:08

Citat:

În prealabil postat de ancah
Citat:

În prealabil postat de alynnna

Iti multumesc pentru ingaduinta cu care privesti acesta problema a limbii materne, vorbite de cei plecati de mult timp din tara.
Am totusi un exemplu, care pe mine ma uimeste, si anume Regele Mihai, care a plecat cand avea 27 ani si s-a reintors cand avea mult peste 70. Sa fim atenti cu cata acuratete vorbeste limba romana, desi nu a trait in tara si nu a avut decat putine persoane cu care sa vorbeasca romaneste. Pentru mine este o minune ca si-a pastrat nealterate cunostintele de limba romana si ca vorbeste atat de bine si fara accent romaneste.

toata aprecierea mea Ancah... ai punctat perfect ceea ce am dorit si eu sa spun!

MarinaAlca 29.08.2008 09:25:19

Citat:

În prealabil postat de Hartford
Citat:

Citat:

"ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!!"

Marina dupa mai multi ani de stat acolo unde esti o sa-ti schimbi parerea. Primesti accent fara sa-ti dai seama.Important e sa nu uiti de unde ai plecat:)

NU CRED SI NU VREAU!!! si daca nu vreau voi lupta cu toate puterile mele ptr a face ceva in sensul asta... eu am convingerea ca se poate mentine nealterata pronuntia atata timp cat exista bunavointa si permanenta conversatie in limba romana...
Uite imi vine in minte un alt exemplu din timpul facultatii: aveam 2 colege amandoua din Piatra-Neamt.. la inceputul anului I ambele vorbeau cu puternic accent moldovenesc...pe parcurs una din ele, care se rusina cu faptul ca provenea din acea parte a tarii, a scapat de accent si puteai jura ca s-a nascut in Bucuresti.. cealalata care se mandrea cu obarsia ei mi-a marturisit ca nu doreste sa isi piarda niciodata accentul si chiar asa s-a si intamplat.. uite ca au trecut mai bine de 15 ani de cand locuieste in Bucuresti dar si-a pastrat neatins dialectul ce o reprezinta.....TOATA STIMA MEA PTR ACEASTA PERSOANA!

mirelat 24.10.2008 07:32:11

Rm. Valcea

poate sa-mi spuna si mie cineva ce este cladirea aceasta?

http://lh6.ggpht.com/arielsosausa/SP...ture%20112.jpg

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:47:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.