Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Umanitare (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5050)
-   -   Ajutor umanitar pentru 6 copiii si tatal lor... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5643)

laurschepsis 17.04.2009 22:32:42

Foarte greu de descris in cuvinte

Doamne-ajuta!

Mare este Dumnezeu!

Si, pe cat e de mare Dumnezeu, pe atat de orb sunt eu. Nu mi-am inchipuit ca se poate ca in 2009, intr-o saracie lucie sa existe atata dragoste. Daca i-ati fi vazut cum, duminica la Sfanta Liturghie, copiii cei mai mari ii tineau pe cei mai mici aproape de ei, si, cum tatal lor, acasa, indiferent de prostioarele pe care le faceau cei mici, gasea o vorba buna cu care sa ii potoleasca, cum impart la pranz si seara mamaliga cu ce mai da Dumnezeu alaturi, cum se bucura cand tatal le aduce paine proaspata, cum... .
Dumnezeu a rasturnat situatia cu 180 grade. Cu ajutorul Lui si al vostru, frati si surori, toti cei care erau pentru despartirea copiilor de tata si chiar, prin natura imprejurarilor, a copiilor intre ei, sunt acum dispusi sa ii ajute sa treaca, IMPREUNA, peste dificultati. Si-au declarat concret disponibilitatile si au facut dovada lor: Biserica, Primaria, Protectia Copilului, locuitori din Tg Bujor. As vrea sa amintesc doar un exemplu: unul din prietenii sorei Nutzy, desi avea dureri de spate, promisese sa merga la cineva, trebuia sa ajute acasa a lasat totul, a ajutat la cararea materialelor si a muncit din greu pana seara ca sa faca cele de trebuinta.

Iata pe scurt, cum stau lucrurile:

Toti s-au intors la Sfanta Biserica. S-au spovedit si impartasit. Abia asteapta Sfanta Slujba de Inviere. Se vor duce duminica la Liturghie.

Fata cea mai mare, Georgiana, se va intoarce la scoala dupa o pauza de 2 ani. Am primit deja oferta de ajutor din partea unei doamne profesoare pentru ca sa recupereze handicapul creat de intreruperea studiilor si promisiunea ca un psiholog o va consilia in acest sens.

Urmatorii trei ca varsta, Daniela, Mihaela si Georgica, merg regulat la scoala. Rezultatele scolare sunt diferite, dar, sunt convins ca scoala ii va sustine mai mult si vor progresa.

Cei mai mici, Antoaneta si Ionut, din toamna vor merge, fata in clasa intai, baietelul la gradinita.

Tatal este angajat la Primarie in cadrul unui program social care presupune sa se duca - functie de cum isi poate rezolva treburile acasa - 8 zile pe luna la serviciu. Primeste si niste ajutoare (faina, ulei - cantitati mici, dar binevenite). A fost cea mai buna varianta pana acum, pentru ca au ca vecini niste tigani care fura de la toti si atunci, permanent trebuia ca ori tatal, ori Georgiana sa pazeasca putinul pe care il aveau. Incepand din toamna, cand toti vor merge la scoala sau gradinita, tatal a spus ca va gasi pe cineva de incredere care sa stea acasa la ei pana se intoarce cu cel mic de la gradinita (dl primar a fost de acord sa ii faca un program special tatalui pentru aceasta situatie). Primeste aprox 250 RON de la serviciu la care se mai adauga alocatiile. A platit 1/2 hectar de pamant in arenda unde pune porumb (450 RON/an). Mai castiga cate ceva lucrand pe la oameni in restul timpului.

Nu au apa potabila langa casa. Spun cei de la primarie ca panza freatica de acolo nu e potabila.

Curent electric trag de la un vecin - vai sufletul lui de vecin - platea 50 RON/luna pentru un bec si un televizor. Bransarea la sistem costa in jur de 3500 RON.

Azi au gatit la aragaz pentru prima data si erau incantati.

Odata camerele refacute, se vor separa seara la culcare - baietii in bucatarie, fetele in cealalta camera. Miercuri, lucratori de la Primarie plus cei convocati de asistentul parohial vor veni si il vor ajuta sa refaca peretii casei pe dinafara si pe dinauntru.
Podeaua este rezolvata - structura de lemn si polistiren expandat, acoperit cu placi OSB de exterior si linoleum.
Acoperisul urmeaza imediat dupa aceea. Mai trebuie cateva placi de azbociment ondulat si o mana priceputa care sa le imbine trainic pe toate.
Usile (trei) cu tot cu tocuri si ferestrele trebuie inlocuite. Ar trebui sa fie schimbate inainte de refacerea peretilor - vom vedea cum vor dispune de ajutor financiar si material.
Ar mai trebui 7 scaune (masa, au).

Au sapat pamantul din fata casei si au pus seminte ca sa aiba zarzavat.

Gardul il va reface deocamdata cu crengi din padure.

Vor face un WC in spatele casei (trebuie scandura).

Au o vacuta care trebuie sa fete.

Au primit foarte multe lucrusoare. Nu mai au nevoie (pana la o triere atenta a tuturor sacilor de haine).

Urgente sunt nenumarate (afara de cele amintite deja). Iata cateva:

- sa faca act de proprietate pentru pamantul pe care se afla gospodaria
- niste rafturi pe picioare (peretii sunt din chirpici si nu permit fixarea de console pentru greutati)
- polite intr-un corp de sifonier vechi pentru asezarea ordonata a imbracamintei
lenjerie de corp: chilotei, tricouri, ciorapi
- rechizite
- inca o masa in camera fetelor (mai ales pentru lectii)
- o soba in camera baietilor
- un barbat priceput care sa mai mestereasca cele necesare acolo.
- o masina de spalat tip vechi (care nu nesesita cantitati mari de apa)
- ceva carticele din seria de lecturi scolare suplimentare.

As vrea ca tot ce facem sa fie un minim ajutor pentru recuperarea unui handicap imens pe care tatutzul (cum ii spun copiii) nu avea cum sa il rezolve singur. Odata adus la zi, trebuie sa invete sa se tina pe picioarele lor. Pentru tot ce intentionati sa faceti tineti legatura cu sora Nutzy pentru ca sa nu ne suprapunem cu acelasi fel de ajutor. De asemenea, daca va pot ajuta cu ceva, va rog sa ma contactati.

Sarbatori fericite!

Doamne-ajuta!

laurschepsis 17.04.2009 22:35:41

Poze de acolo

Doamne-ajuta!

Am cateva poze de acolo. O sa pun un link cat de curand.

Doamne-ajuta!

icamilin 17.04.2009 23:03:43

Doamne ajuta!

Am citit si am recitit mesajele dl.Laurentiu.
Doamne cata bucurie am simtit cand am citit ca s-a linistit situatia cand cei de la Primarie erau pe cale a separa copii de tatal lor.Doamne ajuta!
Ma bucur ca toti copilasii au fost la Sfanta Liturghie, ca s-au spovedit si cuminecat, ma bucur ca fata cea mare va relua cursurile scolare.
Ma bucur sincer pentru ei ca vor ramane impreuna deoarece am simtit din tot ce ne-a povestit d-na Nutzy, ca ei in saracia lor erau fericiti impreuna unii cu altii si ca tatal lor facea tot ce-i sta in putinta sa le puna ceva, de mancare, pe masa. Daca i-ar fi despartit, situatia lor sufleteasca era mai mult decat groaznica.
Nespusa bucurie a Invierii Domnului sa se salasluiasca intre noi, iar Hristos Cel ce a biruit moartea sa reverse asupra noastra viata, sanatate sufleteasca si trupeasca, pace, belsug de bucurii duhovnicesti si, intru toate, buna sporire.
H R I S T O S A I N V I A T !

laurschepsis 18.04.2009 00:26:19

Poze de la Tg Bujor

Doamne-ajuta!

Cateva poze de la Tg Bujor se afla aici:

http://us.mg3.mail.yahoo.com/dc/laun...=bkvbv9j0tgksh

Daca este necesar:

[SIZE=5]ID-ul este [/SIZE][SIZE=5]ortodocsi@yahoo.com[/SIZE]
[SIZE=5]Parola este Doamne-ajuta![/SIZE]

Doamne-ajuta!

laurschepsis 18.04.2009 00:31:14

Precizare

E un cont de mail pe Yahoo ci ID si parola de mai sus.

icamilin 18.04.2009 00:59:46

tulburatoare poze!

Am intrat pe mailul cu pozele facute de dl.Laurentiu la cei sase copilasi. Fotografii tulburatoare, inimaginabile!
Fara cuvinte!
Sint nevoie de foarte multi bani pentru a se putea pune la punct cat de cat aceasta casuta.
Fiecare dintre noi, care avem copii, nepoti, ar trebui sa cugetam bine la ceea ce vedem in aceste fotografii, sa multumim bunului Dumnezeu ca ne-a ferit de o asemenea soarta si poate ne-ar mobiliza mai mult pe fiecare dintre noi, a ajuta cu cat putem. Unde-i unul nu-i putere, dar daca toti am participa cu putin din ceea ce avem noi, cu siguranta , situatia acestei familii s-ar schimba radical.
Doar noi, trebuie sa decidem cat putem sa ajutam material acesti copilasi.
Vizualizati mailul cu poze si ganditi-va bine la ce hotarare veti ajunge! Doamne ajuta!

Anca-Miha 18.04.2009 04:17:14

Multumim Laurschepsis pentru relatarea situatiei de la fata locului si pentru imaginile mai mult decat concludente. Am asteptata acest mesaj cu sufletul la gura, caci stiam de pericolul de a fi despartiti copii de tatal lor, dar si de interventia ta prompta, pentru care iti multumesc din tot sufletul.
De cand i-am vazut prima oara, m-a impresionat lumina de pe chipurile lor; saracia nu ii atinge in acelasi fel in care ne-ar atinge pe noi, daca am pierde ceea ce avem, caci ei au smerenie.
Sa-i ajutam cu cat putem in continuare!

Anca-Miha 18.04.2009 05:03:01

Laurschepsis, ne scrii ca apa freatica de sub terenul pe care se afla casa nu e potabila. dar nu se poate folosi macar ca apa menajera, deci pentru spalat, nu pentru baut? ar fi o mare usurare sa aiba apa curenta, chiar si numai menajera in casa pentru masina de spalat si baie.
am vazut ca mai sunt case in jur; ceilalti oameni cum se descurca cu apa?
LA cele scrise de tine, Laurentiu, as avea niste sugestii:
- terenul din fata casei fiind in panta, ar trebui terasat;altfel apa cu care se stropesc legumele se va scurge la vale.
- sa ne gandim ca WC-ul sa fie totusi in casa, caci sunt multe fete in familie si e cam greu pentru ele sa iasa pe vreme urata afara in miezul noptii. Oricum le trebuie o baie, caci saracii copii nu s-au prea intalnit cu sapunul din cauza lipsei apei.

laurschepsis 18.04.2009 06:31:55

Ce era mai important

Doamne-ajuta!

Am uitat ce era mai important!
1. Tot ce s-a intamplat a fost posibil pentru ca sora Nutzy s-a lasat pe sine (acum stiu cate probleme are pe cap, de la sanatate pana la gospodaria grea de acasa) si a incercat sa-si ajute un confrate.

2. Pericolul nu s-a indepartat definitiv. A primit din partea Inspectiei de la Protectia Copilului o perioada de gratie de max 3 luni in care v-a fi monitorizat si in care trebuie sa faca dovada ca situatia s-a schimbat radical.

3. Da. Apa se poate folosi pentru menaj.

4. WC in casa este o solutie buna si poate fi facut odata cu o magazie pentru cele necesare gospodariei.

Doamne-ajuta!

patinina34 18.04.2009 08:55:32

Am vazut pozele ale, trebuie sa spun ca m-a miscat mult, situatia acelor 6 copii.
Casa, ar trebui daramata, bietii copilasi.
Ar trebui reconstruit ceva, insa asta ar insemna multi bani.

Ma bucura si faptul ca tatal lor avea un suris de fericire pe fata, imi spune ca era fericit in acel moment.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:31:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.