Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Invidia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5816)

cristiboss56 03.01.2013 10:38:37

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 492483)
Cum o fi sa invidiezi din placere?Si cum se manifesta?

Nevoile personale nu ar trebui sa fie o forma de invidie lansata impotriva celorlalti,cel putin nu la fiinte bipede...care mai au si pretentii spirituale...
Dumnezeu nu ne vrea haiduci,sa-i pradam pe cei avuti si sa dam celor saraci si nici nu pomeneste de asa

Pana la urma,hotarul dintre invidie si criminalitate poate fi foarte subtire.
Primul caz de invidie:Cain si Abel.

Ai subliniat foarte bine , si coincid cele scrise de tine cu cele citite din Sfantul Vasile despre mandrie -invidie si manie . Pana la urma orice pacat neandreptat , nestapanit , se mareste si da nastere la alte pacate , se tot mareste precum un bulgar de zapada care se rostogoleste fara control .
Iti multumesc pentru cuvantul tau !
Un an nou cu bucurii !

Dumitru73 03.01.2013 14:42:49

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 492337)
Nu e chiar asa.
Invidiosul nu doreste moartea caprei, ci doreste sa aibe si el o capra.
Sa nu amestecam aici si rautatea. Daca doreste moartea caprei mai este si rau.
Si nu doreste capra pentru ca este a vecinului si nu a lui, ci in multe cazuri doreste/are si el nevoie de o capra.
Si normal este sa poata sa aibe si el sansa sa aibe o capra.
Si de ce spui ta ca invidia este indreptata impotriva propriei fiinte. Da, cumva indirect...

Poti sa invidiezi din placere, din rautate, din nevoie, din lacomie. Depinde...

dacă îmi place capra vecinului si trag tare muncind, ca să imi cumpar o capra la fel de frumoasă, este invidie?!

Dumitru73 03.01.2013 14:45:47

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 492345)
Sophia, cred ca Dumitru are dreptate in ceea ce spune. Invidia e sa doresti sa moara capra vecinului, nu sa doresti, pur si simplu, sa ai si tu o capra.

Uite: INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă. –

Altfel, sunt de acord cu ce spui despre saraci ca sunt mai motivati, mai muncitori etc., dar motorul acesta nu se numeste invidie. Invidia, in sensul dictionarului, nu poate fi niciodata un motor si nu poate cladi niciodata nimic, ba dimpotriva, aduce mari pagube sufletesti, atat celui invidios, cat si celui invidiat.

exact. motorul acesta poate fi mândria, dar nu invidia.

Tomita 03.01.2013 20:25:01

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 492569)
dacă îmi place capra vecinului si trag tare muncind, ca să imi cumpar o capra la fel de frumoasă, este invidie?!

Parerea mea este ca este invidie..daca nu doreai o capra la fel de frumoasa..si cumparai o capra dupa banii care ii aveai sau capra pe care o gaseai in targ sau care o luai pentru ca ii placea copilului/sotiei/ etc...atunci te lasai putin in voia soartei...nu cautai comparatii cu capra vecinului, sau chiar daca tineai la vecin il cereai o recomandare ce capra sa iei sau te gandeai chiar sa iei una nu chiar asa de frumoasa ca sa nu-i para rau vecinului in fiecare zi ca nu a gasit una mai de soi.
Eu personal luam alt animal...ca daca vecinul avea capra si eu gaini poate ne ajutam reciproc la nevoie. Pe principiul acesta merg cam in general. Daca colegii se duc in excursie intr-un loc in mod sigur nu ma duc acolo pentru ca am impartasi acelasi impresii si discutia ar fi monotona...daca vii cu un element de noutate e mai bine...odata imi merge mie mai prost, alta data la coleg, asta e viata...

Mihnea Dragomir 03.01.2013 21:45:13

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 492569)

Nu. Ar putea fi vorba de o dorinta care nu e spre folos: la altfel de averi ne este spre folos sa tanjim. Dar invidie nu este, fiindca invidia presupune un sentiment negativ si nu o dorinta gresit orientata. Un contra cuiva si nu un pentru ceva.

Dumitru73 03.01.2013 22:41:29

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 492701)
Nu. Ar putea fi vorba de o dorinta care nu e spre folos: la altfel de averi ne este spre folos sa tanjim. Dar invidie nu este, fiindca invidia presupune un sentiment negativ si nu o dorinta gresit orientata. Un contra cuiva si nu un pentru ceva.

asta este. sentimentul negativ simțit fata de bunul altuia.
asta este invidia.

sophia 03.01.2013 23:28:57

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 492718)
asta este. sentimentul negativ simțit fata de bunul altuia.
asta este invidia.

Exact asta este invidia!

INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă.

Iti pare rau ca altul are (si tu nu).
Deci mai intai iti pare rau ca vecinul are capra si tu nu. Ca pe urma gasesti o solutie sa ai si tu este altceva. Dar in prima faza este invidie.

Pentru Yasmine:

1. Orice ai spune, in orice lucru sunt doua persoane (cel putin). Si am dat si exemple mai sus.
Intotdeauna sunt cel putin doi vinovati. Mi-au trebuit ani de zile sa inteleg asta.
Chiar si criminalul ala pe care il dai de exemplu. Vina ai cand nu stii sa fii prudent sa nu dai de el, sau sa nu ajunga sa-ti faca rau.
Vina are si fata violata, chiar fara voia ei.
E greu de acceptat.
Nu spune nimeni ca trebuie acum luati in brate criminalii.
Dar sa-i pui numai pe unii la zid si restul sa zici ca sunt buni...
Intr-un divort sunt tot doi vinovati, ca nu trebuie sa ne inchipuim ca unul este perfect.
A gandi asa simplu ca ala e rau si e vinovat, e usor, dar nu e corect.

Reiau exemplul meu simplu:
Daca un copil are mere si altul n-are si tanjeste si il invidiaza, amandoi sunt vinovati. Cel care are mere trebuie sa-i dea si celuilalt.
Asa ne invata bunul Dumnezeu. Sa fim smeriti, sa impartim ceea ce avem.

2. Invidia este si ceva omenesc.
Exista cazuri cand ea este din pura rautate. Nu-ti trebuie lucrul celuilalt, dar mai bine sa nu-l aibe. Uite asa.
Si chiar din placere: ia sa vad ce are vecinul, sau colegul! Ce mai am de invidiat. Ce grozav!

Dar in majoritatea cazurilor invidia este de nevoie, de dorinta. Ai nevoie si tu de un lucru, sau de iubire, de recunoastere si etc. Iti doresti sa ai si tu.

Cineva chiar adusese la extrem si spunea ca invidia duce la criminalitate. De acord. Dar astea sunt cazuri extreme.

Sunt oameni care fac rau din invidie si distrug si oameni care doar sufera in tacere si nu fac rau. Sa nu-i punem pe toti in aceeasi oala.

Si sa ridice aici mana unul care cu mana pe inima sa spuna ca n-a invidiat niciodata! Si se considera acesta criminal, sau raufacator? Nu cred.

eliza-georgiana 03.01.2013 23:42:14

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 492477)
Sintagma ,,prilej de sfanta suferinta"ma duce cu gandul,pastrand proportiile, la Sfantul Ignatie Teoforul.Lumea actuala a eliminat sintagma,pronuntata public este calea cea mai scurta spre balamuc.Este si acesta un simptom al instrainarii radicale spre care ne indreptam,in care nebunul ratacit in umbra mortii vrea sa se vindece singur si mai ales fara spini si fara cruci in cale,poate doar la marginea drumului si doar decorative.In acest context al absurdului este imposibil ca fiica preferata a nebuniei,invidia,sa lipseasca,cand esti gol cauti sa-ti umpli haul si tacerea cu orice,chiar si dand prin gandul invidiei cu pietre in propria ta fiinta.Conteaza sa nu auzi tacerea,de asta fuge toata lumea asta,de tacerea asta a nimicului pe care l-am sadit in noi,buruieni peste lumina chipului ce ne aducea aminte ce trebuia sa fim.Bat campii,scuze.

In sfarsit, Pelerinule, ti s-a ascutit privirea :) foarte bine ai cuprins in cateva cuvinte dezastrul din(tre) noi!! sa ai un inceput de an (calendaristic) plin de mangaieri care sa-ti bucure inima!

cristiboss56 04.01.2013 00:43:27

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 492729)
Exact asta este invidia!. . .

Dar in majoritatea cazurilor invidia este de nevoie, de dorinta. Ai nevoie si tu de un lucru, sau de iubire, de recunoastere si etc. Iti doresti sa ai si tu.

.

Sa vedem ce spun unii ceva ma isteti ca noi , adica Sfintii Parinti

Invidiosul in mod obisnuit examineaza viata semenilor lui si urmareste compararea vietii lui cu a lor. Cand se incredinteaza ca fratele lui ii este superior, atunci lasa sa se manifeste groaznica patima a invidiei. Si in mod obisnuit prima manifestare este mohorarea, supararea si mahnirea. "Niciodata tristetile, niciodata mahnirile nu parasesc pe cel gelos". Calitatile trupesti si sufletesti ale celorlalti sunt cauza de tristete si mahnire. Chiar si bunurile materiale sunt cauza supararii. De aceea invidiosul nu se deosebeste de un om gol care este ofensat de toti. "Nimic nu-l deosebeste de omul gol jignit de catre toti". Si aceasta ranire este foarte adanca. Coboara in inima. "Toate aceste lovituri si rani izbind in adancul inimii lui" (Sfantul Vasile cel Mare).
Invidiosul in mod obisnuit are multi ochi. Supravegheaza cu sarguinta sa gaseasca totdeauna motive sa condamne. Observa pe celalalt cum va vorbi, cum se va comporta. Este pregatit sa-i faca observatii si mai ales in fata celorlalti, ca sa-l coboare si paralel sa se inalte pe el insusi. Cand cel invidiat este laudat, atunci cel care invidiaza este gata sa exprime contrariul. Este pregatit sa spuna "da, dar..." si sa prezinte intamplator parti necunoscute ale vietii celuilalt, evident ca sa-l umileasca.
Sfantul Vasile cel Mare infatiseaza foarte sugestiv si manifestarile trupesti ale omului invidios. Fiindca este adevarat ca patimile sufletului de multe ori sunt manifestate si trupeste, de vreme ce exista stransa legatura intre suflet si trup. Spune Sfantul Vasile cel Mare ca invidiosii devin evidenti din expresia fetei lor. "Privirea acestora este seaca si nestralucitoare, obrazul mohorat, spranceana ofilita; sufletul tulburat de patima, nemaiavand criteriul adevarului asupra lucrurilor". Invidiosii nu gasesc ceva bun la ceilalti, gasesc numai urateniile celuilalt.

cristiboss56 04.01.2013 00:48:52

din “Problemele vietii” Editura Egumenita

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 492729)

INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă.

Sfantul Ioan gura de Aur nu prea e deacord , ori el e depasit si noi suntem prea destepti , ori . . . !
Deci :
Ioan Gura de Aur

Invidia
Nimic nu-i dezbină mai mult pe oameni decât invidia, care e o boală neînchipuit de grea și mult mai primejdioasă decât iubirea de argint, căci ea este rădăcina tuturor relelor. Iubitorul de argint este mulțumit atunci când el dobândește ceva, pe când cel care invidiază nu se mulțumește decât atunci când semenul său nu dobândește nimic. Fericirea sa este nefericirea celuilalt. Există o nebunie mai mare ca aceasta? Omul invidios se topește ca o lumânare văzând că vecinului său îi merge bine. Astfel, el nu numai că se lipsește de bunătățile cerești, dar nici în această viață nu are liniște. Molia nu roade lâna și nici viermele carnea așa cum invidia roade și distruge inima și măruntaiele omului invidios.
Nu este nici o greșeală dacă îi numim pe invidioși fiare și demoni. Așa sunt invidioșii sau chiar mai răi, pentru că fiarele se năpustesc asupra noastră numai când sunt flămânde sau când noi le stârnim, însă invidioșii, de multe ori chiar și atunci când le facem bine, se poartă ca și cum i-am fi nedreptățit. Demonii simt dușmănie față de noi, dar nu și față de ceilalți demoni, în vreme ce oamenii invidioși nu țin cont de nimic. Aceștia nu se îngrijesc de mântuire și își dau sufletul la iad, umplându-și inimile cu tristețe și tulburare fără nici un motiv.
Rău mare este invidia. Există ceva mai rău decât ea? Poate preacurvia. Dar cel care săvârșește preacurvie măcar, pe de o parte, simte o anumită plăcere, iar pe de altă parte, păcătuiește doar câteva minute, pe când cel care invidiază nu se odihnește zi și noapte, căci invidia este un vierme care îi roade inima fără încetare.
Așa cum porcul este mulțumit când se tăvălește prin noroi, și diavolul, când ne face rău, la fel se bucură omul invidios de răul semenului său. Se simte foarte bine când cineva din jurul său pățește o nenorocire. Nefericirea celuilalt este fericirea sa și fericirea celuilalt este nefericirea sa. Așa cum scarabeul se hrănește cu murdărie, la fel se hrănește și omul invidios cu suferințele altora.
Oamenii văd cum este înjunghiat un animal și le pare rău de el. Însă cel invidios vede că semenul său are parte de binefaceri, și suferă, se face fiară sălbatică și se îngălbenește de ciudă. Ce nebunie mai e și asta? Spu- ne-mi: de ce faci astfel? Ce te-a apucat? Te necăjește faptul că fratele tău este fericit, important și faimos? Dimpotrivă, pentru acestea ar trebui să te bucuri și să-I mulțumești lui Dumnezeu. Toți creștinii suntem un trup, iar capul nostru este Hristos și fiecare suntem mădulare unii altora (Rom. 12, 5). De aceea, atunci când se întristează și suferă un mădular, și celelalte suferă cu el, iar când unul dintre mădulare se bucură și este fericit, atunci și celelalte sunt bucuroase (1 Cor. 12, 26), căci printr-un mădular se slăvește întreg trupul, dar și capul, adică Hristos. Cu toate acestea, tu, în loc să te bucuri, suferi. Suferi pentru că este slăvit Dumnezeu. Iată până unde te duce patima ta!
Îmi vei spune: „Am vrut doar ca Dumnezeu să Se slăvească prin mine”. Însă atunci când te bucuri pentru fericirea aproapelui tău, Dumnezeu Se slăvește prin tine. Iar dacă Dumnezeu Se slăvește prin aproapele tău, iar acesta îți este dușman, este un motiv în plus să ți-l faci prieten. Dar tu, dimpotrivă, faci din prieten dușman, pentru că Dumnezeu Se slăvește prin acela. În ce fel ți-ai mai putea arăta dușmănia față de Dumnezeu?
Iată de ce, chiar dacă ai face minuni sau ai fi curat cu trupul, dacă ai posti și te-ai nevoi și dacă ai ajunge la virtuțile îngerilor, nu ești decât un păcătos, pentru că a pus stăpânire pe tine patima invidiei. Nu te deosebești cu nimic de închinătorii la idoli, dacă îi iubești pe cei care te iubesc. Gândește-te atunci care este starea ta dacă îi urăști pe cei care te iubesc. Este mai rău să invidiezi decât să dușmănești, pentru că cel care dușmănește se potolește dacă dispare pricina dușmăniei lui și chiar și-l face prieten pe dușmanul său, pe când cu cel care invidiază așa ceva nu se întâmplă niciodată. Cel care dușmănește își arată pe față patima, pe când invidiosul o ține ascunsă. Cel care dușmănește are un anumit motiv pentru care se comportă astfel, pe când invidiosul nu are nici un motiv, în afară de patima sa și de îndemnul satanei.
Află că cine dorește rău semenului său sau îl nedreptățește, sie însuși își face rău. Pe când cine dorește binele pentru semenul său sau îi face bine, sie își face bine. Cel care este vorbit de rău, nu numai că nu va fi nedreptățit, dar va primi și o mare răsplată. Nu acesta este vrednic de pedeapsă – bineînțeles, dacă nu a prici-nuit el însuși vorbele rele care s-au iscat despre el –, ci acela care îl vorbește de rău.
Poate că îmi vei spune acum: „Nu îl vorbesc de rău degeaba. Mi-a făcut nedreptate”. Ți-a făcut nedreptate? Atunci de ce te nedreptățești și tu acum, judecându-l pe omul care ți-a făcut nedreptate? Astfel, semeni cu cel care, încercând să se apere, întoarce cuțitul înspre sine. Dacă vrei și ție să-ți faci bine și pe acela să-l cumințești, spune despre el cuvinte bune. Dacă spui cuvinte rele, nu vei fi crezut de ceilalți, care se vor gândi că vorbele tale izvorăsc din dușmănia pe care o ai față de el.
Nu-ți murdări, dar, sufletul cu răutate, ci împodobește-l cu virtuți. Nu arunca în semenul tău cu noroi, ci împletește-i cununi prin cuvinte de laudă. Nu scoate din gura ta necurății, căci tu vei fi primul care le va simți duhoarea, ci oferă bunătate și dragoste, ca să fii tu primul care le simte mirosul plăcut. Nimeni nu-l iubește pe omul invidios, pe când pe omul bun, care știe să spună cuvinte frumoase despre orice, cu toții îl iubesc ca pe un frate adevărat.
Și pentru că ți-am spus mai înainte că cel care invidiază și vorbește de rău își face rău sieși, nu celui căruia îi dorește răul, trebuie să-ți explic acum ce am vrut să spun. Îți voi da mai multe exemple.
Cu ce l-a vătămat Cain pe Abel atunci când l-a omorât din invidie? Fără să vrea, l-a trimis mai devreme în Împărăția cerurilor. Pe când el, dimpotrivă, a fost aspru pedepsit pentru păcatul său.
La fel Isav: cu ce l-a vătămat el pe Iacov? Iacov s-a îmbogățit, dobândind nenumărate bunătăți materiale, pe când el a ajuns să rătăcească prin locuri străine.
Preabunului Iosif, ce rău au reușit să-i facă frații săi, care puțin a lipsit să nu-l omoare din pricina invidiei? Aceștia au ajuns să sufere de foame și să fie în primejdie de a-și pierde viețile, pe când Iacov a ajuns stăpânitorul Egiptului, al doilea după Faraon.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:48:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.