Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ati sfatui un penticostal sa treaca la ortodoxie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13129)

penticostalul 23.08.2011 00:26:32

Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 392504)
daca voi ne dati toate rebututrile voastre voi ce fel de spital de suflete mai sunteti?

Neaguule, mai incerc o data, ultima.
Daca nici acum nu pricepi, ma las pagubas.

Eu NU am spus: "toti betivii si excrocii de la penticostali sa plece in BO pentru ca acolo le este locul!"
Mi se pare ca tu asta ai inteles.
Citeste postarile mele cu atentie si in contextul lor! Niciodata pe acest forum nu am scris nepoliticos la adresa Bisericii Ortodoxe.

Discutia lansata pe acest topic este urmatoarea: "Este corect sa sfatuiesti un penticostal sa treaca la ortodoxie?"
Eu am emis urmatoarea parere personala pe care o consider ca fiind un adevar demn de luat in seama de orice confesiune:
1. Este corect ca un crestin sa vesteasca evanghelia si sa invite in biserica lui un om care merge pe calea larga, care (macar ca poate se numeste crestin) nu are treaba cu Biserica ci isi vede de viata lui destrabalata, fara Dumnezeu.
2. Nu este corect ca un crestin sa caute sa-i atraga in biserica lui pe cei care deja sunt membri activi intr-o biserica, pe cei care apartin deja lui Hristos. Sunt inca miliarde de oameni din prima categorie, adica fara Dumnezeu.
Hristos i-a chemat pe crestini sa fie pescari de oameni. De ce sa pescuim in lighean?
Cam asta era ideea.
Am scris pentru ca eu asa cred, asa mi se pare corect si asa fac...:106:

Am aplicat aceste adevaruri in contextul acestui topic dar am subliniat ca ele sunt valabile din orice confesiune crestina ai privi.

AlinB 23.08.2011 00:55:31

Domnul Penticostalul, logica este relativ simpla.

Dpdv ortodox, un om care este intr-o secta, are mantuirea subiectiva la fel de chestionabila ca si un ateu.

Si ideea este ca daca inclina spre cineva care se numeste Hristos, poate ar dori sa-l gaseasca pe adevaratul Hristos, cel ortodox, nu penticostal, baptist, etc.

Dar din pacate multi cred gresit ca este mai usor sa aduci un sectant la Hristos (adevaratul Hristos) decat un ateu.

De fapt problema e la fel de complicata, pentru ca oamenii au motive pentru care aleg sa fie atei sau aleg sa stea departe de credinta adevarata.

Si asa cum si motivele de ordin existential/moral pentru alegerile ateilor sunt doar pretexte, asa e si cu motivele de ordin teologic sau mai stiu eu ce ale celor care isi gasesc refugiul intr-o secta.

In spatele aparentelor argumente sunt de fapt pacate cu care omul prefera sa coabiteze decat sa le lepede.

Si atat timp cat omul nu vrea sa-si depaseasca conditia, orice convertire este imposibila.

Bine, o samanta nu strica sa arunci dar mai mult e dificil spre imposibil (pentru om).

catalin2 23.08.2011 11:43:32

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 392469)
@Neaguu
Bodo de la Proconsul- celebru betiv si curvar a trecut la penticostali, deci e valabil si invers. Ceea ce a spus Penticostalul mi se pare un sfat bun, orice ajuta un om sa-si schimbe viata in bine e binevenit. Daca acel om se regaseste intr-o biserica,atunci mai bine sa o frecventeze, caci sigur mai rau decat ii este acum, nu-i poate fi . Daca incepe sa o frcventeze, preocuparile lui devin si spirituale, iar daca Domnul voieste, il lumineaza si-i indica calea cea dreapta. Bunatate exista in toate cultele, toate iti insufla principii morale, deci pentru viata asta lumeasca in principiu sunt bune toate, "problemele" apar cand vine vorba de viata de dincolo, de mantuire, unde intervine in ecuatie adevarul :)

Nu prea se mai intoarce nimeni dupa ce a lepadat ortodoxia, dimpotriva,a cestia devin mult mai zelosi decat cultul la care s-au dus si lupta impotriva ortodoxiei si fac prozelitism.
Preotii la slujba pe tema asta spun ca pe un om dupa ce il convinge sa se lepede de ortodoxie ingerul cazut il ajuta sa se lase de o patim,a ca sa-i fie bine unde s-a dus, sa nu cumva sa se intoarca la ortodoxie, ca el si-a atins deja scopul, ce importanta are ca nu mai are un viciu din moment c enu se mai poate mantui.
De multe ori un ateu sau unul care are un viciu devine apoi credincios la un moment de rascruce, dar cineva convertit nu prea se mai intoarce.

catalin2 23.08.2011 11:56:35

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 392317)
Nu draga Neaguule, Biserica in care am fost primit nu aparut la 1900 ci la Cinzecime, Pentecost.
Eu nu as sta nici cinci minute intr-o Biserica aparuta dupa anul 1900. Nu pot sa fac parte decat din Biserica infiintata de Hristos acum aproape 2000 de ani.

Asta e povestea care face parte din incercarile disperate ale cultului penticostal (sau alt cult neoprotestant) de a se justifica, fara vreo legatura cu realitatea. Doar daca membrii ei au hibernat 1900 de ani si s-au trezit in acel an sa faca si "Biserica" penticostala.
Sa-mi spui daca e ceva ce nu e logic in ce spun: cultul (numita biserica de penticostali) penticostal apare la inceputul sec. XX, cand in 1901 Carol Parham, pastor baptist din Kansas sustine ca asupra sa si a unui grup de 13 persoane s-a pogorat Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in limbi. Apoi acestia gasesc adepti si se incheaga o comunitate, se mai faramiteza, apoi ajung si in alte tari si prin prozelitism avem ceea ce avem azi in lume.
Ulterior pastorul este exclus din cult din cauza homosexualitatii.

Asadar daca nu exista acel pastor baptist nu exista azi cultul penticostal, iar tu sau alti penticostali din Romania erati probabil ortodocsi sau in alte culte. Asadar cultul penticostal apare in mod oficial in 1901 si e fondat de acel pastor (pe cei 13 nu-i mai punem la socoteala, ii socotim discipoli).

catalin2 23.08.2011 12:02:08

Ecumenismul este raiul prozelitismului eterodox, in special al neoprotestantilor. Pe cine poti converti mai usor de la ortodoxie, pe cel ce crede ca exista doar BO in care e si mantuirea sau pe cel ce crede ca in toate cultele e la fel de bine sau (unul mai fundamentalist, tot ecumenist) ca ortodoxia e cu ceva superioara celorlalte culte, dar toti se mantuiesc.
Vdedem cum de fapt ecumenismul tine de Legea Veche, e nevoie de fapte sau/si credinta. Legea noua aduce harul.

penticostalul 23.08.2011 12:43:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 392641)
Asta e povestea care face parte din incercarile disperate ale cultului penticostal (sau alt cult neoprotestant) de a se justifica, fara vreo legatura cu realitatea. Doar daca membrii ei au hibernat 1900 de ani si s-au trezit in acel an sa faca si "Biserica" penticostala.
Sa-mi spui daca e ceva ce nu e logic in ce spun: cultul (numita biserica de penticostali) penticostal apare la inceputul sec. XX, cand in 1901 Carol Parham, pastor baptist din Kansas sustine ca asupra sa si a unui grup de 13 persoane s-a pogorat Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in limbi. Apoi acestia gasesc adepti si se incheaga o comunitate, se mai faramiteza, apoi ajung si in alte tari si prin prozelitism avem ceea ce avem azi in lume.
Ulterior pastorul este exclus din cult din cauza homosexualitatii.

Asadar daca nu exista acel pastor baptist nu exista azi cultul penticostal, iar tu sau alti penticostali din Romania erati probabil ortodocsi sau in alte culte. Asadar cultul penticostal apare in mod oficial in 1901 si e fondat de acel pastor (pe cei 13 nu-i mai punem la socoteala, ii socotim discipoli).

Dupa logica dumitale e logic.

Dar esti inconsecvent si nu vrei sa-ti urmezi logica pana la capat.
Daca ai fi corect, impartial si consecvent in logica dumitale ai afirma si despre ortodocsi urmatoarele: Cultul Ortodox apare in 1054 cand Mihail Celularie a fost excomunicat pentru urmatoarele erezii...bla, bla...

Dar cand e vorba de biserica dumitale schimbi registrul si afirmi: biserica mea a aparut in anul 33 si a fost infiintata de Iisus Hristos si...asa mai departe

Intelegi inconsecventa?

Dar, de fapt, macar ca in lumea noastra sunt multe confesiuni, BISERICA este una singura. Eu, si multi din Biserica Penticostala, facem parte din ea.
Probabil si dumneata si multi din Biserica Ortodoxa, nu stiu. Dumnezeu stie.

Dar un lucru este sigur: Biserica din care fac eu parte a inceput la Pentecost, la Cincizecime, acum 2000 de ani.

Neaguu 23.08.2011 12:53:53

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 392525)
Neaguule, mai incerc o data, ultima.
Daca nici acum nu pricepi, ma las pagubas.

Eu NU am spus: "toti betivii si excrocii de la penticostali sa plece in BO pentru ca acolo le este locul!"
Mi se pare ca tu asta ai inteles.
Citeste postarile mele cu atentie si in contextul lor! Niciodata pe acest forum nu am scris nepoliticos la adresa Bisericii Ortodoxe.

Da, e bine sa sfatuiesti un penticostal sa treaca la ortodoxie. Toti penticostalii hoti, betivi, curvari, excroci, batausi si plini de astfel de nelegiuri, penticostalii care nu-L cunosc pe Domnul si nici nu vor sa il intalneasca in Biserica Penticostala pot fi sfatuiti sa vina sa cunoasca mantuirea in Biserica Ortodoxa.
Ortodocsii care incearca sa-i atraga pe acesti crestini in BO nu practica decat un prozelitism murdar si furt de oi.
.

In primul rand recunosti ca ai in biserica voastra oi negre care nu le puteti vindeca! Apoi biserica ortodoxa are menirea sa arate adevarul asa cum ar trebui sa aiba orice crestin. Asa ca atunci cand spui citez :Ortodocsii care incearca sa-i atraga pe acesti crestini in BO nu practica decat un prozelitism murdar si furt de oi, tu oricum ataci biserica ortodoxa! Apoi de ce mai vi aici? Ne crezi betivi sau pacatosi? Apoi dpdv penticostal daca tu ma vezi ca ma rog la Fecioara Maria imi ascunzi adevarul tau ca nu e bine ce fac? Si daca imi spui ca nu fac bine repet din punctul tau de vedere ,eu am dreptul sa iti zic ca faci un prozelitism murdar? Sau biserica penti care nu a luminat decat dupa anul 1900 nu are rol de a lumina ? Biserica ortodoxa nu prea se baga in aceste discutii cu voi dar ea are obligatia sa prezinte adevarul! Unii penticostali m-au rugat sa-i las in pace deoarece ii zapacesc! Ei m-au injurat dar apoi si-au cerut scuze! Eu i-am lasat in pace dar le-am zis : eu prezint adevarul ortodox! Adevarul crestin! Prezint lumina! Un preot m-a binecuvantat pentru aceasta dar eu te sfatuiesc sa-i intrebi pe ei in principal deoarece stiu mai multe si au si o practica mai buna! Si pe monahi si pe traitori etc etc. Eu nu sunt teolog dar atat cat stiu am obligatia sa iti prezint adevarul. E mult de discutat pe aceasta tema. Eu ma joc astfel cu focul si nu le recomand oricariu crestin ortodox sa intre in polemici cu voi. A venit unul pe un forum care spunea: eu nu stiu prea multe am o biblie catolica si atat! Apoi am ramas uimit cum dadea cu toti baptistii penticostali ... de pamant! Si poate si cu ortodocsii mai incepatori si nu numai! Tipul era bine documentat! Nu asta ne-a cerut Iisus! Iisus a spus sa ne ferim de invatatorii falsi! Acestia nu sunt nicidecum niste tantalai ca altfel nu ar avea succes! Iisus si apostolii nu au spus ca cine studiaza mai mult Nt care nu aparuse va fi mai aproape de Dumnezeu! cati stiau sa citeasca atunci in sec 1? Cati aveau carti? Atunci credinta cum se tinea? prin ascultare de mai marii bisericii! Neascultarea a adus roade in formare a mii de biserici protestante! Neascultarea= solo scriptura! dar biblia se intelege duhovniceste de oameni duhovnicesti!

ioanna 23.08.2011 13:01:33

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 392641)

Mai degraba Biserica Penticostala se considera unita spiritual cu prima comunitate crestina infintata in ziua Cinicizecimii, pentru ca nu exista o continuitate a Bisericii penticostale din perioada apostolica, nimic, nu exista succesiune apostolica, ei aparand asa cum ai spus in sec. XIX. Ei "se unesc" cu prima comunitate crestina, nu si cu trupul lui Hristos extins peste veacuri, cu participarea comuna alaturi de generatiile urmatoare la acest trup. Dumnezeu nu s-a intrupat pentru Sine, ci pentru ca din trupul Sau sa extinda mantuirea ca viata dumnezeiasca in noi. Sfantul Duh a lucrat in acesti 1900 de ani, oameni inzestrati cu har au existat, acestia traind in comuniune cu semenii. Nu membrii ei au hibernat, ci intreaga omenire, pana a venit un om care s-a crezut mai destept, mai spiritual, mai luminat decat toti predecesorii sai, decat toata lumea :) e un soi de mandrie spirituala ("uite ce dar am primit eu") de care si unii dintre noi suferim (vezi numai topicul Despre viclenia sectantilor), nu doar acel pastor baptist care a pus bazele Bisericii Penticostale propriu-zise.

In ziua de azi orice isi poate infinta o organizatie religioasa, mai ales in SUA ( Tery Jones are o "biserica") si sa-si revendice orice origine doreste.

AlinB 23.08.2011 14:49:06

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 392659)
Dar un lucru este sigur: Biserica din care fac eu parte a inceput la Pentecost, la Cincizecime, acum 2000 de ani.

Serios?
Ia spune-ne noua, istoric vorbind cam in fiecare secol ce membri ai adunarii penticostale au fost si care e legatura lor cu ea.

penticostalul 23.08.2011 14:57:43

Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 392665)
In primul rand recunosti ca ai in biserica voastra oi negre care nu le puteti vindeca!

Sigur draga Neaguu, recunosc.
Respectivii se numesc penticostali dar ei fac parte din ceea ce Biblia numeste "lumea". Ei nu fac parte din biserica.
Doar poarta frumosul nume de "penticostal".
Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 392665)
Asa ca atunci cand spui citez :Ortodocsii care incearca sa-i atraga pe acesti crestini in BO nu practica decat un prozelitism murdar si furt de oi, tu oricum ataci biserica ortodoxa!

Nu este nici un atac, nu mai insista.
Biserica Ortodoxa insasi considera prozelitismul o infractiune.

Daca eu as incerca sa atrag un ortodox traitor in biserica mea nu ar fi acesta furt de oi? Dumneata nu l-ai numi tot la fel?
Afirmatia mea nu este un atac, este o realitate pe care si dumneata o definesti in acelasi fel ca si mine.

Neaguu 23.08.2011 14:58:59

Apoi o astfel de iconomie Dumnezeu nu cred ca si-a dorit-o! Iisus ne spune sa ne bucuram ca El urca la ceruri deoarece in locul Lui va veni Duhul Sfant care ne va indruma! Dar o indrumare sau o invatatura de tip protestant sau penticostal (ce sa mai zic de vreo comunitate) nu exista pana la formarea acestora! Baptisti au incercat ca si adventistii precum si altii sa cerceteze cum erau primii crestini! Si au avut de observat un crestinism ortodox! Chiar cartile din afara Nt scrise de acei crestini sunt pro ortodoxe si pro catolice. Idei ca rapirea inainte de apocalipsa sau solo scriptura etc etc nu apar la acestia....
apoi daca penticostalii s-ar rupe astazi in doua mari grupari cu idei diferite inseamna ca ei exista deabia de acum? Biserica ortodoxa nu exista din 1054 si nici cea catolica din acel an! Biserica crestina apartine de 4 sau 5 mari episcopii. Si marea episcopie de la Roma nu a mai tinut cont de egalitate! Dar daca ea si-a schimbat ideiile nu se poate spune si despre biserica care a continuat sa fie condusa de ceilalti episcopi! Adica ortodoxa! Deci biserica catolica poate fi considerata sectanta nu cea ortodoxa!Cum ar fi azi o alianta de tip Nato. In momentul cand o tara din aceasta alianta nu mai asculta de celelalte pe motiv de exemplu ca e cea mai mare ea este data afara din alianta!

penticostalul 23.08.2011 15:01:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 392715)
Serios?
Ia spune-ne noua, istoric vorbind cam in fiecare secol ce membri ai adunarii penticostale au fost si care e legatura lor cu ea.

Ai vrea tu Aline sa ne spui mai intai care este diferenta intre Hristosi?
Ai afirmat ca este un Hristos ortodox, un Hristos baptist si unul penticostal.
Probabil crezi ca este si un Hristos catolic.

Doctrinar vorbind sau din orice perspectiva doresti tu, poti sa ne spui care sunt diferentele?

Neaguu 23.08.2011 15:01:53

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 392720)
Afirmatia mea nu este un atac, este o realitate pe care si dumneata o definesti in acelasi fel ca si mine.

Atunci tu ce faci aici daca ai idei diferite de ale noastre? Nu se numeste asta prozelitism?!? Nu incerci sa aratai ca noi suntem pe alta cale decat cea normala? Vezi ca nu iti vezi barna din ochi?

Neaguu 23.08.2011 15:08:32

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 392723)
Doctrinar vorbind sau din orice perspectiva doresti tu, poti sa ne spui care sunt diferentele?

Doctrinar din punctul de vedere ortodox acesti Hristosi duc la Antihrist! Desigur tu il iubesti pe Iisus! Dar in felul tau gresit!
Dau un exemplu. Si eu pot iubi un caine. Dar nu in felul care doreste el sa fie iubit! Eu il iubesc tinundu-l in lant si intr-o cusca el vrea o iubire in care eu sa-i dau mancare si libertate!

catalin2 23.08.2011 18:06:46

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 392720)
Daca eu as incerca sa atrag un ortodox traitor in biserica mea nu ar fi acesta furt de oi? Dumneata nu l-ai numi tot la fel?

Cred ca vorbim doar ca sa discutam. Vrei sa spui ca in practica un penticostal sta si il intreaba pe un ortodox daca e practicant si daca e il respinge si nu mai vrea sa vorbeasca cu el ca sa nu il converteasca? Bineinteles ca nu, toti sunt buni, practicanti, nepracticanti, atei, etc.
Un bun ortodox pentru penticostali e un ortodox credul, care dupa cateva discutii devine cu ajutorul penticostalului si confuz si apoi numai bun de convertire. Nu se uita nimeni ca ala e practicant sau nu.

catalin2 23.08.2011 18:16:23

Citat:

Dupa logica dumitale e logic.

Dar esti inconsecvent si nu vrei sa-ti urmezi logica pana la capat.
Daca ai fi corect, impartial si consecvent in logica dumitale ai afirma si despre ortodocsi urmatoarele: Cultul Ortodox apare in 1054 cand Mihail Celularie a fost excomunicat pentru urmatoarele erezii...bla, bla...

Dar cand e vorba de biserica dumitale schimbi registrul si afirmi: biserica mea a aparut in anul 33 si a fost infiintata de Iisus Hristos si...asa mai departe

Intelegi inconsecventa?

Dar, de fapt, macar ca in lumea noastra sunt multe confesiuni, BISERICA este una singura. Eu, si multi din Biserica Penticostala, facem parte din ea.
Probabil si dumneata si multi din Biserica Ortodoxa, nu stiu. Dumnezeu stie.

Desigur ca dupa logica mea e logic, pentru ca a ta nu exista in acest caz, imi spui doar o poveste ecumenista favorita pentru cultele neoprotestante fara istorie. Vedem cu ocazia asta si de ce e nevoie ecumenismul si pentru cine, pentru cei ce nu au istorie.
Eu te-am intrebat daca in 1901 acel pastor baptist nu avea acel experiment si apoi nu aduna niste credinciosi exista azi cultul penticostal? Nu, tu imi spui doar ca exisat doar o Biserica ce cuprinde toate cultele. Eu m-am uitat, uita-te si tu daca gasesti cultul penticostal in BO sau chiar in BC. Nimic, scrie doar de BO a Serbiei, a Rusiei, etc.
BO nu poate fi infiintata in 1054, cel mult sa se desprinda. La fel cum noi spunem ca BC s-a desprins de Biserica in 1054, nu ca atunci a fost infiintata, doar in mod plastic.
In schimb stim ca penticostalii au aparut in 1901, aici nu exista dubii.

mihai07 23.08.2011 19:42:52

Citat:

.

si unde v-ati ascuns pana la 1900? ca nu v-a vazut nimeni pana atunci.

delia31 25.08.2011 15:01:35

Citat:

Pana mai trece Alin pe aici, imi dai voie sa incerc eu o mica schita neputincioasa cu doar cateva din trasaturile mai de la vedere ale Hristosului ortodox daca tot cereai o descriere a “hristosilor”.

La ortodocsi, omul e cel care recunoaste ca e creat dupa chipul lui Dumnezeu pt. a ajunge la asemanarea cu El.
Am observat ca exista o categorie de “hristosi imaginari” creati dupa chipul si asemanarea omului.

Intai de toate Hristosul ortodox e paradoxal.
Hristosul ortodox e euharistic, e acel Hristos istoric transfigurat tainic si metaistoric, in chip de paine si vin in Sf. Potir Ortodox.

Hristosul ortodox e transcendent dar si palpabil concret. Hristosul ortodox e si vazut dar si nevazut.

E si tangibil dar si intangibil. Intangibil pt. ca nu avem acces la El doar mental (asa cum pretind altii ca au), dar tangibil pt. ca El Insusi S-a facut pe Sine “comestibil” in Sf. Euharistie, palpabil la atingerea diafana a apei sfintite impregnate de Duh, a mirului, a icoanei strabatuta de har ca de un current trans-electric, a moastelor de sfinti care L-au purtat in faptura lor.

Hristosul ortodox nu e niciodata un “simplu isus pios, de treaba de felul lui dar ii cam lipseste ceva”, ci e totdeauna in Sf. Treime, atotputernic dar smerit, atotdrept dar milostiv.

Hristosul ortodox are un chip (eikon) la vedere, nu ascuns, neidentificabil. Un chip care merita sa fie cinstit si respectat si pus peste tot.

Hristosul ortodox e in acealsi timp vazut si nevazut, identificabil si dupa chipul concret pe care si L-a aratat contemporanilor Lui, chip pe care EL INSUSI ni
l-a lasat intr-o icoana akiropita, nefacuta de mana omeneasca.

Hristosul ortodox nu seamana deloc nici la infatisarea din afara, nici la cum se dezvaluie launtric in duh, cu “hristosul ferchezuit de catawalk” din revistele iehovistilor, din benzile desenate sau din productiile de la Holywood, nu seamana nici cu alti hristosi mincinosi de care e plina lumea. Duhul lor e duhul cu iz de pucioasa al veacului acestuia.

Hristosul ortodox nu e orfan de nici un parinte, ci are si un Tata si o Mama cu care e vesnic in relatie de comuniune sfanta, iar aceasta Mama a Hristosului ortodox Il roaga fara oprire sa nu ne lase prada inselarilor subtile ale demonilor.

Unde e Hristosul Ortodox e si Sfanta Lui Maica si unde e Sfanta Lui Maica, sigur e si Hristosul autentic.

Pe ortodocsi nu-i intereseaza un “hristos” care isi sfideaza mama si prietenii (sfintii de-a lungul istoriei), pe ortodocsi nu-i intereseaza un hristos din a carui adunare sa lipseasca Maica Lui, prietenii Lui, ingerii Lui.

Pe ortodocsi nu-i intereseaza o adunare in care sa nu fie laudata Maica Lui pt. ce a facut Ea.
Ortodocsii nu pot concepe ca poti fi in relatie de iubire cu Hristos daca nu esti in relatie de comuniune si cu Maica Lui. E imposibil ca atunci cand ii “vorbesti” in rugaciune lui Hristos sa nu sesizezi tainic si prezenta Ei discreta, smerita si vesnic rugatoare.

Ortodocsii nu pot concepe ca in adunarea in care se strang pt. ruga sa nu o fericeasca pe Maica Domnului : “iata de acum ma vor ferici toate neamurile, ca mi-a facut mie marire Cel puternic”.

Toate neamurile! Toate! O vor ferici! O vor lauda in cantari si slujbe! Cu exceptia celor care isi permit sa sfideze aceste cuvinte. Te incadrezi cumva printre exceptii sau te afli printre toate neamurile care O cinstesc pe mama Hristosului autentic?

Am inteles ca nu-i cereti Maicii Domnului sa va fie impreuna rugatoare catre Hristos, dar efectiv nu pot intelege de ce sfidati lauda ingerului si
n-o laudati si voi: “bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei”. Cum o binecuvantati voi penticostalii si np. pe Maica Hristosului Adevarat? Ii dedicati vreodata macar un imn de lauda si Ei?

Nu, nu-i asa? Si atunci te mai intrebi cum de Hristosul ortodox e cu totul altul decat hristosul orfan al neoprotestantilor?

Vrei sa spui ca hristosul tau penticostal e identic cu hristosul din mintea adventistilor, cel care a fost inconstient in timpul mortii?

Vrei sa spui ca hristosul tau penticostal e identic cu hristosul din mintea iehovistilor, care nici macar nu are fire divina, ci e doar un supra-om, super credincios, super jertfelnic, super, etc. etc.?

Hristosul ortodox nu are aceleasi trasaturi cu hristosul imaginat de adventisti sau cu hristosul imaginat de iehovisti, sau baptisti sau penticostali.
Tu cu ce crezi ca se ocupa diavolul? Vrei sa-ti amintesc eu ce scrie la el in fisa postului?

Ca un inselator ce e, plagiaza, imita, copiaza. Poate plagia unele trasaturi , ca sa para identic cu Hristosul adevarat. Scopul? Nu-i evident?

Vrei sa spui ca tu Il poti recunoaste pe hristosul tau penticostal intr-o icoana ortodoxa tinut in brate de Maica Lui?
Daca intri intr-o biserica ortodoxa cu icoane orotodoxe si o vezi de ex. pe Maica Domnului cu pruncul in brate, icoana pictata de evanghelistul Luca, vrei sa spui ca la nivel duhovnicesc, il recunosti pe hristosul tau penticostal?

Ii acorzi respect, cinste Hristosului ortodox dintr-o icoana ortodoxa sau Il respingi pe motiv ca ar fi un idol?

Pt. un penticostal, e Hristosul din Sf. Potir ortodox, Hristosul real sau e doar ceea ce se vede cu ochii trupului: paine obisnuita si vin obisnuit?

E Hristosul autentic Cel ce si-a facut salas in faptura sfintilor, incat ziceau si ei "nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine"? Sunt ramasitele acestor sfinti, vasele in care s-a varsat Duhul lui Hristos?

Pastreaza un vas mireasma mirului chiar si dupa ce mirul a fost scos din el?
Pastreaza moastele sfintilor mireasma de har a Duhului lui Hristos, cel care
si-a facut acolo salas?

Atingeti voi cu evlavie, cu frica si cutremur vasele care inca mai pastreaza mireasma de Duh Sfant de dincolo de lume? Simtiti prezenta de taina a Hristosului autentic in moastele purtatoare de har ale sfintilor Lui ?

Si ar mai fi si alte diferente intre hristosi ca doar omul l-a creat pe dumnezeu dupa chipul si asemanarea omului, nu? La om neputincios, "hristos" neputincios. Da' il las si pe Alin sa-ti mai dea detalii ca sigur are ceva interesant de zis.

Si mai sunt si alti hristosi, care de care mai falsi si mai cameleonici, incercand sa-L imite pe Cel adevarat ca sa fraiereasca pe cat mai multi.

N.Priceputu 25.08.2011 15:29:45

Superb răspuns, Delia. Din nou.

Neaguu 25.08.2011 15:33:33

Cred ca daca as fi penticostal si as citi postarea dinainte mi-as pune probleme serioase in privinta credintei mele. Excelenta postare! Doamne ajuta!
p.s Cate lucruri de folos avem de invatat din aceasta postare.Uimitor!

penticostalul 25.08.2011 16:03:45

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 393479)
Pana mai trece Alin pe aici, imi dai voie sa incerc eu o mica schita neputincioasa cu doar cateva din trasaturile mai de la vedere ale Hristosului ortodox daca tot cereai o descriere a “hristosilor”.

La ortodocsi, omul e cel care recunoaste ca e creat dupa chipul lui Dumnezeu pt. a ajunge la asemanarea cu El.
Am observat ca exista o categorie de “hristosi imaginari” creati dupa chipul si asemanarea omului.

Intai de toate Hristosul ortodox e paradoxal.
Hristosul ortodox e euharistic, e acel Hristos istoric transfigurat tainic si metaistoric, in chip de paine si vin in Sf. Potir Ortodox.

Hristosul ortodox e transcendent dar si palpabil concret. Hristosul ortodox e si vazut dar si nevazut.

E si tangibil dar si intangibil. Intangibil pt. ca nu avem acces la El doar mental (asa cum pretind altii ca au), dar tangibil pt. ca El Insusi S-a facut pe Sine “comestibil” in Sf. Euharistie, palpabil la atingerea diafana a apei sfintite impregnate de Duh, a mirului, a icoanei strabatuta de har ca de un current trans-electric, a moastelor de sfinti care L-au purtat in faptura lor.

Hristosul ortodox nu e niciodata un “simplu isus pios, de treaba de felul lui dar ii cam lipseste ceva”, ci e totdeauna in Sf. Treime, atotputernic dar smerit, atotdrept dar milostiv.

Hristosul ortodox are un chip (eikon) la vedere, nu ascuns, neidentificabil. Un chip care merita sa fie cinstit si respectat si pus peste tot.

Hristosul ortodox e in acealsi timp vazut si nevazut, identificabil si dupa chipul concret pe care si L-a aratat contemporanilor Lui, chip pe care EL INSUSI ni
l-a lasat intr-o icoana akiropita, nefacuta de mana omeneasca.

Hristosul ortodox nu seamana deloc nici la infatisarea din afara, nici la cum se dezvaluie launtric in duh, cu “hristosul ferchezuit de catawalk” din revistele iehovistilor, din benzile desenate sau din productiile de la Holywood, nu seamana nici cu alti hristosi mincinosi de care e plina lumea. Duhul lor e duhul cu iz de pucioasa al veacului acestuia.

Hristosul ortodox nu e orfan de nici un parinte, ci are si un Tata si o Mama cu care e vesnic in relatie de comuniune sfanta, iar aceasta Mama a Hristosului ortodox Il roaga fara oprire sa nu ne lase prada inselarilor subtile ale demonilor.

Unde e Hristosul Ortodox e si Sfanta Lui Maica si unde e Sfanta Lui Maica, sigur e si Hristosul autentic.

Pe ortodocsi nu-i intereseaza un “hristos” care isi sfideaza mama si prietenii (sfintii de-a lungul istoriei), pe ortodocsi nu-i intereseaza un hristos din a carui adunare sa lipseasca Maica Lui, prietenii Lui, ingerii Lui.

Pe ortodocsi nu-i intereseaza o adunare in care sa nu fie laudata Maica Lui pt. ce a facut Ea.
Ortodocsii nu pot concepe ca poti fi in relatie de iubire cu Hristos daca nu esti in relatie de comuniune si cu Maica Lui. E imposibil ca atunci cand ii “vorbesti” in rugaciune lui Hristos sa nu sesizezi tainic si prezenta Ei discreta, smerita si vesnic rugatoare.

Ortodocsii nu pot concepe ca in adunarea in care se strang pt. ruga sa nu o fericeasca pe Maica Domnului : “iata de acum ma vor ferici toate neamurile, ca mi-a facut mie marire Cel puternic”.

Toate neamurile! Toate! O vor ferici! O vor lauda in cantari si slujbe! Cu exceptia celor care isi permit sa sfideze aceste cuvinte. Te incadrezi cumva printre exceptii sau te afli printre toate neamurile care O cinstesc pe mama Hristosului autentic?

Am inteles ca nu-i cereti Maicii Domnului sa va fie impreuna rugatoare catre Hristos, dar efectiv nu pot intelege de ce sfidati lauda ingerului si
n-o laudati si voi: “bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei”. Cum o binecuvantati voi penticostalii si np. pe Maica Hristosului Adevarat? Ii dedicati vreodata macar un imn de lauda si Ei?

Nu, nu-i asa? Si atunci te mai intrebi cum de Hristosul ortodox e cu totul altul decat hristosul orfan al neoprotestantilor?

Vrei sa spui ca hristosul tau penticostal e identic cu hristosul din mintea adventistilor, cel care a fost inconstient in timpul mortii?

Vrei sa spui ca hristosul tau penticostal e identic cu hristosul din mintea iehovistilor, care nici macar nu are fire divina, ci e doar un supra-om, super credincios, super jertfelnic, super, etc. etc.?

Hristosul ortodox nu are aceleasi trasaturi cu hristosul imaginat de adventisti sau cu hristosul imaginat de iehovisti, sau baptisti sau penticostali.
Tu cu ce crezi ca se ocupa diavolul? Vrei sa-ti amintesc eu ce scrie la el in fisa postului?

Ca un inselator ce e, plagiaza, imita, copiaza. Poate plagia unele trasaturi , ca sa para identic cu Hristosul adevarat. Scopul? Nu-i evident?

Vrei sa spui ca tu Il poti recunoaste pe hristosul tau penticostal intr-o icoana ortodoxa tinut in brate de Maica Lui?
Daca intri intr-o biserica ortodoxa cu icoane orotodoxe si o vezi de ex. pe Maica Domnului cu pruncul in brate, icoana pictata de evanghelistul Luca, vrei sa spui ca la nivel duhovnicesc, il recunosti pe hristosul tau penticostal?

Ii acorzi respect, cinste Hristosului ortodox dintr-o icoana ortodoxa sau Il respingi pe motiv ca ar fi un idol?

Pt. un penticostal, e Hristosul din Sf. Potir ortodox, Hristosul real sau e doar ceea ce se vede cu ochii trupului: paine obisnuita si vin obisnuit?

E Hristosul autentic Cel ce si-a facut salas in faptura sfintilor, incat ziceau si ei "nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine"? Sunt ramasitele acestor sfinti, vasele in care s-a varsat Duhul lui Hristos?

Pastreaza un vas mireasma mirului chiar si dupa ce mirul a fost scos din el?
Pastreaza moastele sfintilor mireasma de har a Duhului lui Hristos, cel care
si-a facut acolo salas?

Atingeti voi cu evlavie, cu frica si cutremur vasele care inca mai pastreaza mireasma de Duh Sfant de dincolo de lume? Simtiti prezenta de taina a Hristosului autentic in moastele purtatoare de har ale sfintilor Lui ?

Si ar mai fi si alte diferente intre hristosi ca doar omul l-a creat pe dumnezeu dupa chipul si asemanarea omului, nu? La om neputincios, "hristos" neputincios. Da' il las si pe Alin sa-ti mai dea detalii ca sigur are ceva interesant de zis.

Si mai sunt si alti hristosi, care de care mai falsi si mai cameleonici, incercand sa-L imite pe Cel adevarat ca sa fraiereasca pe cat mai multi.

Am avut din nou reactia mea prosteasca de a lua afirmatiile dumneavoastra rand pe rand si a le comenta.
Apoi, din fericire, recititind postarea si mi-am adus aminte ca dumneavoastra scrieti imnuri. Si m-am oprit.
Va felicit si va urez succes.

Am vrea doar sa precizez pe scurt:
Hristos nu e nici penticostal nici ortodox nici catolic nici adventist, nici a lui Chifa, nici al lui Pavel sau al lui Apolo.

El este Fiu de Dumnezeu si Capul Bisericii Lui.
Dupa cum in primul secol Hristos n-a putut fi impartit, la fel si astazi: o grupare crestina nu poate pune monopol asupra Lui.

costel 25.08.2011 16:26:01

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 393491)
Hristos nu e nici penticostal nici ortodox nici catolic nici adventist, nici a lui Chifa, nici al lui Pavel sau al lui Apolo.

Daca omul L-a simtit cu adevarat pe Dumnezeu in Ortodoxie, mai poate spune ca Hristos nu este ortodox? Ar fi un mincinos. Si atunci cum sa nu indemne pe cineva spre Ortodoxie? Cand ai dat de izvor, nu-l indemni pe cel insetat sa caute in alta parte apa, ii arati izovorul si incepi sa te bucuri ca si altii isi potolesc setea.

Eu nu am fost prezent in toate confesiunile ca sa spun ca in toate e Acelasi Hristos. Dar de vreme ce L-am intalnit in Ortodoxie, o voi spune de va fi nevoie, ca aici este Hristos.

Sa dea Domnul sa crestem in dragostea Sa.

ioanna 25.08.2011 16:42:09

Citat:

Hristos e Unul, dar cat de diferita e perceptia oamenilor despre Hristos: unii urca spre intelegerea plinatatii Sale, altii se multumesc cu o viziune fada. Delia a punctat foarte bine diferentele.

Scotland The Brave 25.08.2011 17:19:35

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 393494)
Daca omul L-a simtit cu adevarat pe Dumnezeu in Ortodoxie, mai poate spune ca Hristos nu este ortodox? Ar fi un mincinos. Si atunci cum sa nu indemne pe cineva spre Ortodoxie? Cand ai dat de izvor, nu-l indemni pe cel insetat sa caute in alta parte apa, ii arati izovorul si incepi sa te bucuri ca si altii isi potolesc setea.

Eu nu am fost prezent in toate confesiunile ca sa spun ca in toate e Acelasi Hristos. Dar de vreme ce L-am intalnit in Ortodoxie, o voi spune de va fi nevoie, ca aici este Hristos.

Sa dea Domnul sa crestem in dragostea Sa.

Ce spui este valabil si pentru protestanti si pentru catolici.Si ei vor spune exact la fel cu privire la confesiunea si Credinta lor.Tot ce a spus Delia cu privire la penticostali putea fi adresat si unui protestant calvin.Raspunsul pe care penticostalul l-ar fi dat ar fi fost,cu mici diferente poate,acelasi cu al unui calvin.Diferentele dintre noi sunt ireconciliabile in termeni strict umani.Dumnezeu ne va uni pe toti in Adevar,cum va crede EL si cand va crede EL.Nimeni altcineva.Pana atunci,eu asa cred,lucrurile se vor mentine la fel cum sunt acum ba chiar se vor agrava pe anumite aspecte.Ce omul a stricat acum mult timp doar Cel de Sus va repara.Omul se dovedeste incapabil sa o faca de o istorie intreaga.Pana se va intampla asta putem incerca sa traim in pace unii cu altii si sa nu ne facem rau desi,in the long run,si asta se va dovedi imposibil.Totusi trebuie sa incercam cumva.Daca ajungi la concluzia ca ai devenit o piatra de poticnire pentru altii mai bine pleci intre ai tai si Cel de Sus va sti ca ai vrut sa eviti sa faci rau.

Dumnezeu sa ne apere.

ioanna 25.08.2011 18:08:06

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 393515)
Dumnezeu ne va uni pe toti in Adevar,cum va crede EL si cand va crede EL.Nimeni altcineva.Pana atunci,eu asa cred,lucrurile se vor mentine la fel cum sunt acum ba chiar se vor agrava pe anumite aspecte.

Ca de obicei puneti punctul pe "i". Daca Adevarul ar fi o figura geometrica simpla,clara,aceeasi pt. toti, intelegerea adevarului da nastere complicatiilor :)

grasu77 25.08.2011 18:31:32

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 393479)
Toate neamurile! Toate! O vor ferici! O vor lauda in cantari si slujbe! Cu exceptia celor care isi permit sa sfideze aceste cuvinte.

Toate neamurile o vor ferici. Sfintii Apostoli nu au pomenit absolut nimic despre Maica Domnului, in epistolele lor. Cum se explica aceasta? Or fi fost apostolii "neamuri proaste"? Sau ati inteles dvs. gresit ce inseamna "toate nemurile o vor ferici", cautand sa justificati cultul Mariei, nepracticat de apostoli?

NeInocentiu 25.08.2011 18:50:44

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 393537)
Toate neamurile o vor ferici. Sfintii Apostoli nu au pomenit absolut nimic despre Maica Domnului, in epistolele lor. Cum se explica aceasta? Or fi fost apostolii "neamuri proaste"? Sau ati inteles dvs. gresit ce inseamna "toate nemurile o vor ferici", cautand sa justificati cultul Mariei, nepracticat de apostoli?

Din cate stiu o "pomenesc" intr-o epistola spunand ca Iisus s-a nascut din femeie.
Intr-adevar este important sa stim daca fericire = supravenerare

AlinB 25.08.2011 18:51:56

Citat:

Diferentele le gasesti in dogmele fiecarui cult, fiecare crede ca h/Hristosul lui a facut a dres si a pus anumite lucruri intr-o anumita ordine, cea care este valabila in mod particular spre cultul lui.

Numai ca lucrurile alea sunt de asa natura contradictorii..incat nu e posibil ca a/Acelasi sa fi facut lucrurile la acest mod diferit in locuri diferite, prin oameni care au prea putine in comun daca e sa privim dincolo de aparente sau in orice caz, cand e vorba de lucruri cheie pentru a incerca sas defininesti "o unitate in diversitate".

ex. hristosul romano-catolicilor si-a pus loctiior pe Papa si l-a facut infailibil, cel al penticostalilor nu a pus papa pentru penticostali dar a facut pe fiecare penticostal infailibil (desi practica arata altceva) mai mult chiar le-a dat unora sa vorbeasca in limbi (dupa cateva secole bune de tacere) ceea ce romano-catolicilor nu le-a dat, cel al adventistilor i-a pus sa tina Legea Veche pe sarite (selectiv) sa plateasca zeciuiala si i-a invatat ca nu exista viata dupa moarte, ceea ce la catolici si penticosatali n-a facut si n-a invatat, etc.

AlinB 25.08.2011 19:05:07

Citat:

Ba uite ca pana la urma a fost a tuturor 3 care au facut parte din aceeasi Biserica si au impartasit pana la urma aceeasi invatatura, in ciuda disensiunilor care poate au mai exista la un moment dat.

Citat:

Dupa cum in primul secol Hristos n-a putut fi impartit, la fel si astazi: o grupare crestina nu poate pune monopol asupra Lui.
Asta sa o intelegem cum?
Ca e a tuturor sau nimanui pana la urma, e rupt de toate si de toti, nu mai are nici o Biserica vizibila, nici o invatatura dreapta de la A la Z?
Pai ce spui tu aici, este consistent cu Scriptura?
Eu zic sa mai arunci o privire prin ea.

Scotland The Brave 25.08.2011 20:21:42

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 393530)
Ca de obicei puneti punctul pe "i". Daca Adevarul ar fi o figura geometrica simpla,clara,aceeasi pt. toti, intelegerea adevarului da nastere complicatiilor :)

-Petru!
-Da Doamne,porunceste!
-Ce mai face robul meu Scotianul?
-Este pe crestinortodox.ro Doamne..
-Nu se potoleste nu?Ce trebuia el sa faca?
-Doamne,cand a venit de la munca,trebuia sa-Ti multumeasca,sa se spele,sa manince ceva si sa-Ti multumeasca pentru asta,sa se odihneasca putin,apoi sa citesca Cuvantul Tau,sa mediteze la el,sa se roage la Tine ca sa-l inteleaga,sa le spuna celor mici despre Slava,Gloria si Dragostea Ta...
-Si el ce face?
-Pai e tot pe crestinortodox.ro..
-Si ce face el acolo?
-Doamne..le explica..
-Ce le explica apostolul Meu?
-Pai Doamne..le explica ce a inteles el din Cuvantul Tau.
-Asta le explica?Spune-mi Petru..de cate ori l-am salvat si iertat pana acum?
-In fiecare clipa a vietii lui de oaie ratacita Doamne.
-Si el ce a inteles din asta?
-Ca trebuie sa stea pe crestinortodox.
-Petru,du-te la el,ia-l de urechi,pune-l in genunchi,si da-i cu nuiaua pocaintei la palmele mandriei lui pana canta precum in Cantarea Anei.
-Doamne,fie-Ti mila de el,si da-i asta zi de zi pana intelege,ca asta-i mai tare de cap,din cauza vantului mai puternic din Scotia ii sta kiltul pe ochi si pe urechi si intelege mai greu.
-Petru,vezi ca mai sunt si altii ca el.Se stiu ei.Pune-i pe toti in smerenie,tacere,ascultare si fapta pentru ca va veni Ziua cand nu ii voi mai astepta.Le bat inca la usa.Dupa ce au spus si au facut le va fi masurata credinta.Pe Scotian sa-l pui in fundul clasei pe cojile de nuca ale tacerii.O sa chitaie el putin da o sa-i prinda bine.Sa nu vina Ziua Petru cand ii voi pune-n fata faptei tot ce a spus de dragul vorbei.

Doamne iarta-ma pentru ce am scris.Ma duc singur la colt.

delia31 25.08.2011 20:26:14

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 393537)

Daca nu stii tu cum anume o cinsteau apostolii pe Maica Domnului, nu inseamna ca n-o faceau.
Daca voi L-ati inchis pe Hristos si pe apostoli intr-o singura carte si ii tineti acolo captivi, normal ca nu stii ce s-a mai intamplat dupa ce s-a terminat de scris canonul biblic.

Parca ziceai ca nu mai citesti postarile mele. Te cred si eu, la cat sunt de incomode. Imi dai voie sa te mai incomodez un pic?

Nu stiu ce anume ai inteles tu in rezumat din tot mesajul lui Hristos, dar da-mi voie sa-ti pun si tie niste intrebari enervant de incomode pe care le-am mai pus pe aici.

Daca ai fi trait pe vremea apostolilor si ai fi fost un nou convertit la Biserica lui Hristos, crezi ca atunci cand te-ai fi dus la rugaciunea in comun, ai fi intalnit-o la Biserica si pe Maica Domnului?
Cu siguranta, mergea si Ea la Biserica nou infiintata.

De curiozitate te intreb: ai fi fost curios sa vorbesti cu Cea care L-a purtat in pantece pe Cel neincaput, sa o vezi si sa o cunosti pe Cea de la care Unul din Sfanta Treime si-a luat trup material?

Ai fi fost curios sa o cunosti si sa vorbesti cu Cea care purtandu-L in pantecele Ei pe Cel neincaput, s-a umplut de Duhul Sfant?

Ai fi fost curios sa cunosti o asemenea faptura in care tot harul dumnezeirii S-a salasluit si care a ramas pe veci impregnata de mireasma de har a Celui pe care L-a purtat in Ea?

Ai fi fost curios sa cunosti si sa vorbesti cu o asemenea faptura careia i s-a intamplat o asemenea experienta de asa o magnitudine mega-cosmica: experienta de a-L purta in pantece pe Stapanul Universului si de a-L fi hranit, ingrijit, tinut in brate si de a-L fi leganat pe Unul din Treime ce tine tot Universul ?

Crezi ca ai fi simtit ceva neobisnuit in preajma acestei fapturi uimitor de smerita si discreta?

Probabil ca tu, cand ai un necaz, ii rogi pe prietenii de la adunarea ta sa se roage lui Hristos pt. tine.

Dar daca ai fi trait in perioada apostolilor si ai fi frecventat Biserica unde se ruga si Maica Domnului si daca ai fi avut o problema, un necaz, o incercare, si mergand la Biserica sa te rogi, te-ai fi intalnit acolo pe viu cu aceasta faptura discreta, smerita si plina de har care e Maica Domnului, i-ai fi spus si Ei de necazul ce te apasa?

Ai fi rugat-o si pe Ea, ca atunci cand se roaga Fiului Ei, sa Il roage sa te ajute? Ai considera ca Maica Domnului e faptura cea mai intim legata de Dumnezeu, ai considera ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica din Univers?

Dar dupa mutarea ei cu Trupul la Cer alaturi de Hristos, consideri ca ramane cea mai apropiata fiintial de Dumnezeu si in acealasi timp cea mai fierbinte rugatoare pentru oameni? (intrebare superflua pt. adventisti care o considera oale si ulcele pe aceasta faptura in care locuieste Duhul Sfant).

Daca ai fi frecventat Biserica unde mergea si Maica Domnului, daca ai fi cunoscut-o in timpul vietii, ce ai fi facut dupa ce Hristos a luat-o la El? Ti-ai fi adus aminte de Ea, i-ai fi pus fotografia (daca ar fi existat aparate foto pe vremea aia) la loc de cinste? Ai fi aratat fotografia Ei si noilor convertiti? Le-ai fi spus si lor ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica?

Cand s-ar fi aniversat Bunavestirea sau Adormirea Ei, i-ai fi dedicat macar si Ei un cantec, ceva, in amintirea Celei care ni L-a nascut pe Unul din Treime?

Banuiesc ca fratilor si surorilor de la adunarea ta le canti "La multi ani!" de ziua lor. Nu zic sa-i fi cantat si Maicii Domnului "La multi ani" cand ar fi fost aniversarea Ei, dar macar ceva acolo, un cantec de multumire si lauda, daca tot se roaga neincetat catre Fiul Ei pentru noi ? Daca toti ingerii, heruvimii si serafimii se minuneaza de aceasta faptura si-o canta neincetat in ceruri.

Ai fi facut asa ceva daca ai fi trait pe vremea apostolilor si ai fi cunoscut-o pe Maica Domnului? Merita din partea noastra macar atata cinste daca tot ni L-a nascut pe Unul din Treime si se roaga pt. noi?

Cum consideri slujbele si rugaciunile de lauda si cantarile prin care credinciosii care cred in iubirea Ei, o roaga pe Maica Domnului sa se roage pentru noi?

a) inutile. Hristos nu tine cont de ce-i spune Mama Sa. Sau mai rau, conform conceptiei adventiste, Hristos o tine pe Mama Lui undeva in vreo vagauna a pamantului in putreziciune si stricaciune in timp ce El e singur cuc in cer. Fara Maica Lui, fara sfinti, fara cei ce au murit pt. el.

b) de mare folos - rugaciunea Maicii Domnului L-a facut pe Hristos sa-si schimbe planurile la nunta din Cana Galileii, desi nu atunci avea de gand sa faca prima minune

c) e problema Ei daca alta treaba n-are decat sa se roage. oricum eu vorbesc direct cu Hristos in rugaciune, ce rost are sa mai vorbesc si cu Ea?

Daca totusi admiti ca Maica Domnului e in preajma lui Hristos, ce faci cand un frate de-al tau adventist te roaga sa te rogi pt. el, conform indemnului „rugati-va unii pt. altii”?

Poti fii tu impreuna rugator (intermediar, mijlocitor, „sa pui o pila”) la Hristos pt. fratele tau?
Daca da, cum asa?
Daca tu poti, atunci Maica Domnului de ce nu poate?

Dar tu, cand ai nevoie sa se roage cineva pt. tine, preferi sa apelezi la rugaciunea oricui din adunarea ta adventista dar nicidecum la Maica Domnului, nu?

Ce sa intelegem de aici? Ca rugaciunea fratilor tai pt. tine e incomparabil mai puternica decat a Maicii Domnului, nu? Ca Hristos nici n-o baga in seama pe Maica Lui, in schimb, se grabeste sa-l asculte pe unul care o huleste pe Maica Lui?

Daca postarea mea iti sta ca un ghimpe in coasta si nu vei raspunde, don't worry, te inteleg.

Adica, ba da, DO WORRY!

zzzzzz 25.08.2011 20:38:05

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 393590)
Daca nu stii tu cum anume o cinsteau apostolii pe Maica Domnului, nu inseamna ca n-o faceau.
Daca voi L-ati inchis pe Hristos si pe apostoli intr-o singura carte si ii tineti acolo captivi, normal ca nu stii ce s-a mai intamplat dupa ce s-a terminat de scris canonul biblic.

Parca ziceai ca nu mai citesti postarile mele. Te cred si eu, la cat sunt de incomode. Imi dai voie sa te mai incomodez un pic?

Nu stiu ce anume ai inteles tu in rezumat din tot mesajul lui Hristos, dar da-mi voie sa-ti pun si tie niste intrebari enervant de incomode pe care le-am mai pus pe aici.

Daca ai fi trait pe vremea apostolilor si ai fi fost un nou convertit la Biserica lui Hristos, crezi ca atunci cand te-ai fi dus la rugaciunea in comun, ai fi intalnit-o la Biserica si pe Maica Domnului?
Cu siguranta, mergea si Ea la Biserica nou infiintata.

De curiozitate te intreb: ai fi fost curios sa vorbesti cu Cea care L-a purtat in pantece pe Cel neincaput, sa o vezi si sa o cunosti pe Cea de la care Unul din Sfanta Treime si-a luat trup material?

Ai fi fost curios sa o cunosti si sa vorbesti cu Cea care purtandu-L in pantecele Ei pe Cel neincaput, s-a umplut de Duhul Sfant?

Ai fi fost curios sa cunosti o asemenea faptura in care tot harul dumnezeirii S-a salasluit si care a ramas pe veci impregnata de mireasma de har a Celui pe care L-a purtat in Ea?

Ai fi fost curios sa cunosti si sa vorbesti cu o asemenea faptura careia i s-a intamplat o asemenea experienta de asa o magnitudine mega-cosmica: experienta de a-L purta in pantece pe Stapanul Universului si de a-L fi hranit, ingrijit, tinut in brate si de a-L fi leganat pe Unul din Treime ce tine tot Universul ?

Crezi ca ai fi simtit ceva neobisnuit in preajma acestei fapturi uimitor de smerita si discreta?

Probabil ca tu, cand ai un necaz, ii rogi pe prietenii de la adunarea ta sa se roage lui Hristos pt. tine.

Dar daca ai fi trait in perioada apostolilor si ai fi frecventat Biserica unde se ruga si Maica Domnului si daca ai fi avut o problema, un necaz, o incercare, si mergand la Biserica sa te rogi, te-ai fi intalnit acolo pe viu cu aceasta faptura discreta, smerita si plina de har care e Maica Domnului, i-ai fi spus si Ei de necazul ce te apasa?

Ai fi rugat-o si pe Ea, ca atunci cand se roaga Fiului Ei, sa Il roage sa te ajute? Ai considera ca Maica Domnului e faptura cea mai intim legata de Dumnezeu, ai considera ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica din Univers?

Dar dupa mutarea ei cu Trupul la Cer alaturi de Hristos, consideri ca ramane cea mai apropiata fiintial de Dumnezeu si in acealasi timp cea mai fierbinte rugatoare pentru oameni? (intrebare superflua pt. adventisti care o considera oale si ulcele pe aceasta faptura in care locuieste Duhul Sfant).

Daca ai fi frecventat Biserica unde mergea si Maica Domnului, daca ai fi cunoscut-o in timpul vietii, ce ai fi facut dupa ce Hristos a luat-o la El? Ti-ai fi adus aminte de Ea, i-ai fi pus fotografia (daca ar fi existat aparate foto pe vremea aia) la loc de cinste? Ai fi aratat fotografia Ei si noilor convertiti? Le-ai fi spus si lor ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica?

Cand s-ar fi aniversat Bunavestirea sau Adormirea Ei, i-ai fi dedicat macar si Ei un cantec, ceva, in amintirea Celei care ni L-a nascut pe Unul din Treime?

Banuiesc ca fratilor si surorilor de la adunarea ta le canti "La multi ani!" de ziua lor. Nu zic sa-i fi cantat si Maicii Domnului "La multi ani" cand ar fi fost aniversarea Ei, dar macar ceva acolo, un cantec de multumire si lauda, daca tot se roaga neincetat catre Fiul Ei pentru noi ? Daca toti ingerii, heruvimii si serafimii se minuneaza de aceasta faptura si-o canta neincetat in ceruri.

Ai fi facut asa ceva daca ai fi trait pe vremea apostolilor si ai fi cunoscut-o pe Maica Domnului? Merita din partea noastra macar atata cinste daca tot ni L-a nascut pe Unul din Treime si se roaga pt. noi?

Cum consideri slujbele si rugaciunile de lauda si cantarile prin care credinciosii care cred in iubirea Ei, o roaga pe Maica Domnului sa se roage pentru noi?

a) inutile. Hristos nu tine cont de ce-i spune Mama Sa. Sau mai rau, conform conceptiei adventiste, Hristos o tine pe Mama Lui undeva in vreo vagauna a pamantului in putreziciune si stricaciune in timp ce El e singur cuc in cer. Fara Maica Lui, fara sfinti, fara cei ce au murit pt. el.

b) de mare folos - rugaciunea Maicii Domnului L-a facut pe Hristos sa-si schimbe planurile la nunta din Cana Galileii, desi nu atunci avea de gand sa faca prima minune

c) e problema Ei daca alta treaba n-are decat sa se roage. oricum eu vorbesc direct cu Hristos in rugaciune, ce rost are sa mai vorbesc si cu Ea?

Daca totusi admiti ca Maica Domnului e in preajma lui Hristos, ce faci cand un frate de-al tau adventist te roaga sa te rogi pt. el, conform indemnului „rugati-va unii pt. altii”?

Poti fii tu impreuna rugator (intermediar, mijlocitor, „sa pui o pila”) la Hristos pt. fratele tau?
Daca da, cum asa?
Daca tu poti, atunci Maica Domnului de ce nu poate?

Dar tu, cand ai nevoie sa se roage cineva pt. tine, preferi sa apelezi la rugaciunea oricui din adunarea ta adventista dar nicidecum la Maica Domnului, nu?

Ce sa intelegem de aici? Ca rugaciunea fratilor tai pt. tine e incomparabil mai puternica decat a Maicii Domnului, nu? Ca Hristos nici n-o baga in seama pe Maica Lui, in schimb, se grabeste sa-l asculte pe unul care o huleste pe Maica Lui?

Daca postarea mea iti sta ca un ghimpe in coasta si nu vei raspunde, don't worry, te inteleg.

Adica, ba da, DO WORRY!

sa citeasca Epistola a Doua a Sfantului Apostol Ioan ca sa vada.

osutafaraunu 25.08.2011 20:48:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 393551)
cel al adventistilor i-a pus sa tina Legea Veche pe sarite (selectiv)

Ca să fim corecți domnu' Alin, Cel al adventiștilor nu i-a pus să țină Legea Veche, ci Legea Nouă - din care face parte integrantă și Decalogul. Iar acesta (Decalogul) să-l țină nu "pe sărite" (exemplu fără porunca a II-a și a IV-a), ci integral. Ba, mai mult decât integral... și în spirit nu doar în literă.

Citat:

sa plateasca zeciuiala

Da, așa ne-a învățat să nu uităm mila și credința, iar zeciuiala să n-o lăsăm nefăcută (Mat.23,23).

Citat:

si i-a invatat ca nu exista viata dupa moarte

Ca să fim iar corecți, domnule Alin, i-a învățat (de fapt ne-a învățat pe toți, însă doar unii iau aminte) că există viața după moarte, însă nu există viață în timpul morții. După moarte urmează învierea și abia apoi viața [veșnică].

delia31 25.08.2011 21:03:07

Citat:

Am avut din nou reactia mea prosteasca de a lua afirmatiile dumneavoastra rand pe rand si a le comenta.
Apoi, din fericire, recititind postarea si mi-am adus aminte ca dumneavoastra scrieti imnuri. Si m-am oprit.
Va felicit si va urez succes.

Poti sa admiti onest cu mana pe inima ca Hristosul in care crezi tu e identic cu Hristosul in care cred adventistii, Cel care a fost inconstient in timpul mortii?

Poti sa admiti ca Hristosul in care crezi tu ca penticostal e identic cu Hristosul din mintea iehovistilor, care nici macar nu are fire divina, ci e doar un supra-om?

Poti sa admiti ca Hristosul in care crezi tu e identic cu Hristosul acestor "ortodocsi idolatri" care cinstesc icoane si moaste? Si care mai are si o Mama vesnic prezenta in peisaj?

Sigur ca Hristos Cel adevarat e doar unul, dar cum se poate sa fie perceput in atat de multe moduri total contradictorii?
Tu ce intelegi prin sintagma "hristosi mincinosi"?
Hristosul in care cred ortodocsii, e pt. voi unul din acestia?

Scotland The Brave 25.08.2011 21:50:59

Citat:

În prealabil postat de zzzzzz (Post 393592)
sa citeasca Epistola a Doua a Sfantului Apostol Ioan ca sa vada.

Ce anume trebuie observat in Epistola a Doua a Sfantului Apostol Ioan?

penticostalul 25.08.2011 21:59:26

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 393601)
Poti sa admiti onest cu mana pe inima ca Hristosul in care crezi tu e identic cu Hristosul in care cred adventistii, Cel care a fost inconstient in timpul mortii?

Poti sa admiti ca Hristosul in care crezi tu e identic cu Hristosul acestor "ortodocsi idolatri" care cinstesc icoane si moaste? Si care mai are si o Mama vesnic prezenta in peisaj?

Da, doamna Delia, pot marturisi cu mana pe inima ca eu cred in Hristos, Fiul lui Dumnezeu in care cred si adventistii si ortodocsii si catolicii. Si cred ca este unul singur si acelasi Hristos.

Citat:

Sigur ca Hristos Cel adevarat e doar unul, dar cum se poate sa fie perceput in atat de multe moduri total contradictorii?

Este posibil ca, in unele privinte unii crestini sa-L inteleaga diferit.
Nu stiu daca chiar cred adventistii ca Hristos a fost inconstient in cele trei zile.
Opinia mea este ca ei au evitat sa se pronunte ferm.
Citat:

Tu ce intelegi prin sintagma "hristosi mincinosi"?

Eu cred ca hristosii mincinosi sunt persoanele care au aparut dupa Hristos si s-au pretins a fi Hristos.
Cand Domnul Isus a vorbit despre hristosii mincinosi El a facut referire la alte persoane, la alti hristosi. Nu a spus ca daca El va fi gresit inteles candva, cei care vor crede in mod gresit despre El, vor crede intr-un hristos mincinos.
Recititi, va rog, Matei 24: 23-26.

Eu nu cred nici despre iehovisti ca ei cred intr-un hristos mincinos.
Ei marturisesc despre aceeasi persoana, Hristosul cel Adevarat, dar cred despre El un neadevar si anume ca El nu este Dumnezeu.
Citat:

Hristosul in care cred ortodocsii, e pt. voi unul din acestia?

Nu, asa cum am mai afirmat eu nu cred ca Hristosul in care cred ortodocsii este un hristos mincinos pentru ca ei cred in Hristosul Dumnezeu care s-a intrupat in lumea noastra acum 2000 de ani.

Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra. Alin si-a exprimat deja punctul de vedere: Hristosul catolicilor este un hristos mincinos (daca am inteles gresit, te rog corecteaza-ma, domnule Alin. Am tras concluzia de la litera mica h)

Dumneavoastra credeti la fel, doamna Delia: Hristosul catolic este un hristos mincinos?

zzzzzz 25.08.2011 22:00:40

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 393621)
Ce anume trebuie observat in Epistola a Doua a Sfantului Apostol Ioan?

Cine are ochi de vazut sa vada.

Scotland The Brave 25.08.2011 22:02:31

Citat:

În prealabil postat de zzzzzz (Post 393630)
Cine are ochi de vazut sa vada.

Pai fi bun si lumineaza-ma si pe mine,orb in intuneric.Daca ii spui unuia noaptea,care este orb: ,,Vezi ca o sa cazi intr-un canal"este efectiv degeaba.Ia-l de mana si ajuta-l.Asa ca fi un bun samaritean si arata-mi la ce te referi ca sa inteleg si eu.

zzzzzz 25.08.2011 22:23:42

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 393632)
Pai fi bun si lumineaza-ma si pe mine,orb in intuneric.Daca ii spui unuia noaptea,care este orb: ,,Vezi ca o sa cazi intr-un canal"este efectiv degeaba.Ia-l de mana si ajuta-l.Asa ca fi un bun samaritean si arata-mi la ce te referi ca sa inteleg si eu.

la modul in care Sf. Apostol Ioan se refera la Maica Domnului...

Scotland The Brave 25.08.2011 22:34:26

Citat:

În prealabil postat de zzzzzz (Post 393642)
la modul in care Sf. Apostol Ioan se refera la Maica Domnului...

Imi era teama ca veti spune asta.Asta daca ne referim la II Ioan.Pai daca Apostolul Ioan se refera acolo la la Maica Domnului atunci singura posibilitate este identificarea ei cu ,,Doamna".Atunci rezulta ca(folosesc Biblia BOR):are copii ai ei,Apostolul ii reaminteste Maicii Domnului porunca Fiului Ei(bizar).Sa spunem ca mergem pe interpretarea metaforica:Doamna este Maica Domnului si fii ei sunt credinciosii care o cinsteau/cinstesc.Atunci cine sunt: ,,fiii surorii tale celei alese"? Protestantii sau catolicii? :)

Ba chiar ii spune sa aiba grija sa nu ,,pierdeți ceea ce ați lucrat".Maica Domnului isi putea pierde mantuirea?Imposibil.Si mai grav, ii reaminteste ca: ,,Oricine se abate și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învățătura Lui, acela are și pe Tatăl și pe Fiul."Avea Maica Domnului nevoie sa-i reaminteasca cineva asta?Apostolul cel mai iubit ii tinea Maicii incredintate lui lectii despre invatatura Fiului?

Sunteti sigur ca la Maica Domnului se refera? Eu parca am auzit altceva cu privire la acesta epistola.Cica se strecurau unii numiti gnostici prin preajma.Verset cheie: ,,mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup".Cica comunitatea ioanina avea mari probleme cu ei.Si nu numai cu ei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:55:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.