![]() |
Citat:
Când a înființat prima Biserică Creștină și de către cine? Potrivit Cuvântului lui Dumnezeu există doar o singură Biserică Creștină care este alcătuită din cei răscumpărați prin sângele Domnului Isus Hristos. Această Biserică a luat naștere când s-a pogorât Duhul Sfânt în Ziua Cincizecimii, la 10 zile după înălțarea Domnului Isus Hristos. Evenimentul este relatat în capitolul 2 al cărții Faptele Apostolilor. - Catehismul ortodox Deci va rog respectuos nu rastalmaciti cuvintele mele si nici nu imi puneti alte cuvinte in gura decat cele spuse de mine. Da, eu afirm ca toti cei care au avut legatura directa cu Hristos s-au crestinat dupa infiintarea Bisericii. puteti sustine contrariul? De altfel puneti aceasta intrebare oricarui teolog ortodox ca sa primiti o confirmare a unei autoritati ca sa nu va incredeti cumva in cuvintele unei biete femei. |
Biserica S-a infiintat la Cincizecime, odata cu Pogorarea Duhului Sfant. Sfintii Apostoli si ceilalti ucenici au primit atunci harul prin limbi ca de foc. Dreptii din Vechiul Testament au fost luati din Iad de Mantuitor, dupa Rastiginire. Dupa Cincizecime singura Cale e Biserica, prin Sfintele Taine.
|
Citat:
" Intemeierea Bisericii noastre, a avut loc la Cincizecime, atunci cand Duhul Sfant - in chipul unor limbi ca de foc - S-a pogorat asupra Sfintilor Apostoli, aflati in Ierusalim. Au fost botezati atunci ca la trei mii de suflete, constituindu-se astfel prima comunitate sau obste de credinciosi (cf. F. Ap., cap. II). Noua invatatura s-a propovaduit in Ierusalim, apoi in alte orase ale Tarii Sfinte, la inceput printre iudei. Din deceniul al cincilea al veacului intai, Sfintii Apostoli si-au inceput lucrarea misionara si in „lumea pagana”, potrivit poruncii pe care le-a dat-o Mantuitorul insusi inainte de inaltarea Sa la cer, de a invata si a boteza „toate neamurile” (Mat. 28, 19). Avem stiri doar despre lucrarea misionara a Sfintilor Apostoli Petru si Ioan, dar mai ales a Sfantului Pavel, din cartea „Faptele Apostolilor” (cu relatarea detaliata a celor trei „calatorii misionare” ale Sfantului Pavel) sau din Epistolele pe care le-au scris ei insisi. Trebuie sa retinem ca Sfantul Apostol Pavel si unii dintre ucenicii sai L-au propovaduit pe Hristos si in Peninsula Balcanica, deci in teritorii invecinate cu Dacia, unde traia pe atunci si o populatie traco-getica romanizata." - Istoria Bisericii ortodoxe romane http://sf.haralambie.tripod.com/id3.html deci eu asa stiu si asa cred ca Biserica noastra ortodoxa a luat fiinta atunci la cincizecime si este singura Biserica care poate afirma si sustine aceasta. de asemenea Biserica suntem noi crestinii ortodocsi deci atunci cand Hristos inca se afla pe pamant nimeni nu era inca crestin. "- Ce amestec este justificat cu celelalte credinte, cu celelalte biserici? - Biserica Ortodoxa este vesnica prin Hristos Dumnezeu, e netrecatoare, nu are nevoie sa se amestece cu nimic altceva ca sa nu se dilueze. Se apropie, dar nu se amesteca. Nici macar nu poti avea o relatie. Vin foarte multi oameni si ma intreaba ce sa faca: sa mai intre sau nu in bisericile in care s-au facut slujbe ecumenice? Eu le-am spus ca, atunci cand vor vedea ca se vor impartasi unii de la altii, sa nu mai stea. Dar nici asa. Ne temem de cuvintele Sfintilor Parinti care interzic sa stam sub acelasi acoperis cu ereticii. Ba canoanele spun ca nici cu crestinii necununati sa nu stai la masa, darmite cu ereticii. In cazul acesta ea nu mai e Biserica. De altfel e si prorocit ca toate organizatiile ecleziastice vor cadea groaznic si deodata, chiar si institutia Bisericii. Sf. Ignatie Briancianinov spune asta. Biserica decade prin primirea umanismelor. Umanismul este inchinare la idoli, iar dogma infailibilitatii papale este o latura a umanismului, dupa cum spune si Sf. Iustin Popovici, reinviind idolatria. Toti se inchinau si venerau Partidul ca pe un idol. Iar cei care au tacut si s-au supus ideologiei comuniste chiar siliti, socotesc ca sunt asemenea inchinatorilor la idoli." Par. Justin Parvu, "Glasul monahilor", nr. 4 (18)/ aprilie 2005 Deci sustin in continuare ca cei de alte confesiuni au alte realitati fata de noi deci adevarata noastra deschidere fata de cei care privesc la alte realitati este aceea de a face faptele lui Hristos , neclintiti fiind in credinta noastra ortodoxa. Odihneste-l, ajuta-l, iubeste-l, insa mintea si sufletul sa fie la Hristos ca sa fi ferit de smintelile umanismului care tot inchinare la idol se numeste. |
Citat:
Toti sfintii au marturisit acelasi lucru, nu e doar opinia unui staret de la Muntele Athos (de acolo e articolul). Catolicismul e o organizatie in afara Bisericii, cum sunt multe alte culte. Nu sunt mai putin credinicosi decat ortodocsii, sunt doar un grup condus de un Papa, care cred intr-o filozofie, o invatatura asemanatoare cu cea crestina, dar cu mai multe erezii. E doar filozofie pentru ca nu au har, Sfinte Taine, credinta cea dreapta, etc. |
un exemplu am sa va dau acum . Traiesc in casa cu o filipineza crestina ce face parte din Biserica crestina spiritualista.
Acesti oameni cred in Hristos, insa toata Scriptura au rescris-o adaptand-o propriilor lor invataturi. Astfel ei au in cadrul adunarii lor, oameni asa zis dezvoltati spirituali care se numesc mediumuri si care, spun ei, iau legatura cu ingerii, Hristos si chiar Dumnezeu pentru a afla diverse lucruri. de asemenea mai cred in reincarnare, deci este un fel de crestinism amestecat cu hinduism. Deci Laura cum pot eu crede ca, aceasta crestina care crede si ea in Hristos si la fel propovaduieste iubirea de oameni, priveste aceleasi realitati ca mine dar din perspective diferite? ea iti spune: sunt crestina si studiez Biblia, insa eu vad clar ca nu e crestina si ce studiaza ea nu este Biblia noastra crestina. hristosul ei este fals, este unul dintre hristosii cei mincinosi. |
Doamna Dobrin faptul ca astazi puteti sa polemizati,sa detaliati,sa combateti,sa analizati,sa va exprimati parerea cu aceiasi greutate si importanta ca a unui barbat sunt rezultate ale unor conditii umaniste,concretizate lent in istorie prin emanciparea femeii,aspecte necunoscute,in aceasta forma evoluata, la rasaritul crestinismului.Daca nu ar fi fost ele,aceste conditii istorice obiective,atunci am fi ramas fara minunatele noastre doamne si domnisoare in dezbateri si lumea ar fi fost poate mai saraca intrucat puterea credintei la femei,chiar anonime, a sustinut de multe ori credinta crestina,cand barbatii dezertau.Poate fara aceste conditii,care cumva au pus in valoare potentialul feminin, v-ar fi ramas doar beneficiul unei martire precum Perpetua,care studia Scripturile dar care a putut sa-si afirme opinia doar prin intermediul unei marturisiri,orale dar si autobiografice,cu prilejul martirajului.Toata lumea pe care o vedeti,toata organizarea societatii in care traim si modul cum noi relationam acum sunt rodul unor radacini umaniste.Ele au patruns demult peste tot,fara exceptie,lumea a fost schimbata de ele in mod irevocabil.Putem sa le condamnam doar condamnand lumea in care traim in integralitatea ei insa in acest caz,la modul idealist,ne-ar mai ramine doar sansa intoarcerii in trecut.Istoria insa s-ar putea sa ne spulbere idealismul,uraste tendintele noastre retroactive,doreste sa goneasca,chiar nebuneste,doar spre viitor,aruncand din calea ei orice piedica si calcand pe cadavre.
|
Maaare noroc are deci doamna Dobrin!
|
Eu cu dansa am mai vorbit in trecut,stie ca o respect profund,este o femeie deosebita care,prin credinta,a biruit multe greutati si este o persoana culta.Stie ca nu spun cu rautate ci doar subliniez aspecte observabile,nu este o polemica,dansa este cu viziunea ideala si eu privirea critica.Pana la urma si unii oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca toata umanitatea are o Eva comuna,acum aprox 100.000 ani BC,undeva prin Africa subsahariana.Nu mi-as permite niciodata sa incep un razboi cu urmasele ei,istoria arata ca noi barbatii pierdem acest tip de razboi in diverse modalitati.O privire de femeie cateodata prin istorie a facut sa taca armele.Totusi ii voi propune doamnei prietene Dobrin o cale de reconstructie a umanismului,dar in maniera ortodoxa,dupa un text al lui Calist I al Constantinopolului:
,,Templul (naos)al lui Dumnezeu si jertfelnic(thysiasterion)in sens principal este omul cuvantator,rational(logikos anthropos)fiindca in el se celebreaza in chip tainic jertfele si slujbele intelegatoare,inteligente,potrivit omului dinauntru.Preot(hiereus),intelege frate,ca e mintea stapanitoare(hegemoneuon nous)a sufletului iar levit este gandirea(dianoia)foarte agera la aratarile Duhului,intru care aratari mintea care distinge frumos toate tese sufletului vesminte deiforme". Nu trebuie anulat(istoric nu este posibil,este o utopie)spiritul umanist,cercetator,ci doar convertit in paradigma de ma sus :) |
Citat:
|
Citat:
Doamna Dobrin, nu va privesc si nu as putea-o face ca pe o "biata femeie" cum scriati; fac si gindesc si mai ales spun multe stupiditati, dar nu acest gen de idiotenii, anume: sa privesc de sus la o doamna. Insa eu, ex-crestin si Pelerinul, calvin, avem o trasatura in comun: spiritul critic si lucid cind evaluam diverse fenomenologii. Pelerinul isi are evlavia lui protestanta, de om al unei credinte magistral construite pe Scripturi, el este un credincios cu adevarat; la mine rationalismul e secondat de un scepticism post-crestin foarte bine antrenat in lupta cu evlavia. Priviti in experienta dvs de viata, mult mai profunda si inteleapta decit a unui cas-la-gura si tranca-fleanca ca mine (nu e o figura retorica ironica sau altceva, chiar asa ma vad) si comparati cu exagerarile in stil hagiografic din istoria bisericii: poate vedeti cum plauzibilitatea acelor fapte incepe sa paleasca. Ca sa fiu mai precis, ma refer la ce ati spus cu privire la devenirea ca si crestini a celor listati de dvs. si altii, anume cei cae au luat diverse vindecari, de la exorcizare la inviere si de la redarea vederii fizice la apostolat, de la Cristos. Bun. Daca Nicodim, de exemplu, a devenit crestin, de ce evanghelia dupa el nu este canonica? Sau, incercind alt unghi: timp de peste 1500 de ani, masele, care alcatuiau covirsitoarea majoritate a credinciosior crestini, erau inculte si simple. Ei bine, acest gen de public-tinta necesita un discurs simplu, cu tente clare de impartire in alb si negru, pe sitem "aia buni ai nostri, aia rai ai lor". In lumina a ce stiti despre om si ce ii poate pielea, nu vi se pare plauzibil ca legende "educative", dar mai degraba militante, gen "Lazar, Nicodim, orbul Bartimeu, etc, toti au devenit crestini" sa fie doar minciuni frumoase, cu scopul organizational binecunoscut de "stringere a rindurilor" si de "asigurare a loialitatii"? Sper ca m-am exprimat cit de limpede am putut; deseori am un stil cam alambicat. :) |
Citat:
Ortodoxia este marsul omului catre Facatorul lui, catre indumnezeire. Il conduce pe om la dezvoltarea lui deplina intru Hristos si pentru Hristos. Ortodoxia nu este numai teologie, este totodata si adevarata psihologie si umanism autentic si sociologie. Este un diamant care reflecta prin toate laturile adevarul. Sa cunoastem deci Ortodoxia noastra. Nu teoretic ci sa o simtim si sa o traim in toata profunzimea si largimea ei. Doar asa vom putea sa o provocam si sa-i aratam valoarea. Ortodoxia noastra nu este muzeu, nu este trecut, ci viata, creatie si stralucire. Este marele nostru ideal, este nadejdea pretioasa a mantuirii noastre. Este mandria noastra intru Hristos sa o propovaduim cu eroism si slava, ca niste fii adevarati ai marilor eroi ai Ortodoxiei. Ortodoxie preafrumoasa, mireasa impodobita a lui Hristos, sa nu te tagaduim noi, nevrednicii, ci daca vremurile si imprejurarile o vor cere, invredniceste-ne sa varsam pentru tine si ultima picatura de sange din noi!"Par. Efrem Athonitul |
Umanismul omului pacatos este un umanism parat, stramb si indoit de pacat. de aceea fara drumul indumnezeirii din ortodoxie nu cred ca putem vorbi despre autenticul umanism.
Tot ceea ce face omul astazi in societate, sub umbrela umanista are in ascunzisul ei o samanta amestecata de bine si rau, un fel de samanta mutanta. Da, frumos cuvantul lui Calist I al Constantinopolului si minunat cuvant. Insa cati dintre noi suntem templul (naos)al lui Dumnezeu si jertfelnic? cati dintre noi punem ratiunea in slujba lui Hristos atunci cand exersam umanismul? Frumos si bine subliniat de Calist I "potrivit omului dinauntru". Fiecare dintre noi exersam un umanism potrivit omului dinlauntrul nostru. iar oferta umanista a societatii de astazi este potrivit cu cele dinlauntru ale membrilor sai. De aceea umanismul propus de "cele ale lumii" este inchinare la idol. Aici mai tare ca oricand vad aceasta oferta umanista cu toate ascunzisurile sale. Un mic exemplu al acestei societati. Statul englez are cel mai bun sistem de protectie sociala pentru locuitorii sai, fie ei engezi sau emigranti , cu mici exceptii (romani si bulgari si ceva state africane sarace). Ce multe beneficii in scopul protectiei sociale ofera, pentru mame cu copii, pentru cei bolnavi, pentru cei fara adapost! le plateste chiria, sanatatea, transportul, minunat! iata ce roade frumoase ale umanismului! Aceasta este fata. Inauntru: emigranti din state candva cotropite de englezi se bucura de aceste beneficii care reprezinta nimic ca valoare fata de bogatiile ce vin si astazi dinspre aceste state catre statul englez. Astazi cei care nu se bucura de acestea toate in aceeasi tara profund umanista si super dezvoltata sunt cei din acele state care nu au oferit si nu ofera nimic statului englez. Iata de ce romanii sunt denigrati aici, iata de ce se discuta despre "cohortele" de romani ce vor invada statul englez incepand cu anul viitor , "punand in pericol" sistemul de protectie sociala minunat si profund umanist al englezilor. Dar nu critic. Mi se pare normal, si inteleg, doar este o societate bolnava de pacat si la fel este si umanismul ei. |
"Nevointele duhovnicesti ale ascetilor sunt noile lupte duhovnicesti ale duhului. Il conduc pe om intru totul spre viata iubitoare de intelepciune, spre indumnezeire. Drumul monahismului este drumul curatirii si intoarcerii la Dumnezeu. Ortodoxia a dat semnificatia sfinteniei nu numai ascetilor, ci intregii lumi crestine.
Prin aceasta semnificatie a inaltat obiceiurile societatii. Vedem acest lucru indeosebi in perceptia sociala. Elementul de baza al Ortodoxiei este iubirea de oameni luata in cel mai profund sens al ei. Nu numai ca milostenie ci in general, ca afectiune. Ocrotirea sociala este descoperita in ultimele decenii. Dar a luat nastere la Ierusalim, dupa Invierea Mantuitorului. Acolo s-au facut primele cantine, in care au slujit primii 7 diaconi, dupa cum apare in Faptele Apostolilor. Apostolul Neamurilor, Pavel, a fost totodata si primul lucrator social.Odata cu propovaduirea Evangheliei, a infaptuit si cheta dragostei,numita in multe feluri. Lucratori sociali au fost si urmasii Apostolilor, Episcopii. Nu exista o sugrumare mai crunta a adevarului decat sa sustina cineva ca Parintii Bisericii s-au ocupat doar cu dogma si nimic altceva. In timpul sinoadelor, in Cezareea a aparut, dupa cum se stie, Vasiliada, sub calauzirea Sf Vasile cel Mare. In Constantinopol functionau cantine pentru 7 mii de saraci, iar in Alexandria s-au intemeiat primele maternitati. Nu numai episcopii ci si imparatii si chiar monahii participau la astfel de lucrari ale dragostei. Pentru toti acestia, Ortodoxia a fost in acelasi timp si dreapta lucrare." Par. Efrem Athonitul Nimic mai dureros decat aceea de a fura conceptul de umanism din ortodoxie si al perverti pe o societate din ce in ce mai pacatoasa si apoi ca sa fie actul si mai tragic, sa il inoculam celorlalti multi, (aceia de care aminteati mai sus, aceia mai simpli), drept umanism si scut al iubirii. |
Acum ca sa fiu critic pana la capat as remarca,lecturand capitolul VI din Faptele Apostolilor ca acele prime cantine au generat un conflict(foarte iudaic in esenta lui)intre evreii vorbitori de greaca si cei din Ierusalim,ultimii fiind acuzati ca favorizau,subiectiv si omeneste explicabil,pe vaduvele locale,in detrimentul vaduvelor din Diaspora sa spunem.Aveau si ei preferintele lor mai putin impartiale :) si tocmai acest conflict a generat decizia celor 12 de a se numi diaconi general acceptati si mai presus de afinitati subiective.Printre ei se remarca alegerea lui Nicolae,un prozelit din Antiohia,foarte interesant aspect.Toti cei alesi au nume grecesti ceea ce indica posibilitatea de a fi fost alesi din tabara celor ce se considerasera nedreptatiti la impartirea initiala,este posibil ca cei sapte(numele lor nefiind chiat caracteristice unor evrei palestinieni)sa fi fost chiar liderii celor din Diaspora,numirea lor calmand spiritele in relatia cu comunitatea iudeo-crestina locala,prin asiguratea egalitatii de tratament,aceasta este motivatia intregului episod.Atat alegerea lor cat si alegerea lui Matia nu erau practici noi,inaugurate atunci,ci se practicau in iudaism inca,se pare ,de pe vremea lui Iosua,cand ar fi existat o practica iudaica de formare de comitete alcatuite din barbati alesi si recunoscuti pt sarcini punctuale.Suntem,inca,intr-un context impregnat de iudaism,fie el local sau cu provenienta din Diaspora.
Parintele Efrem banuiesc,poate gresit,ca nu este un mare admirator al unor detalii din cultura evreiasca a primului secol :) |
Citat:
|
Nu mai zic doamna Dobrin,cum reusiti dvs cu o vorba frumoasa si inteleapta sa calmati furtuna criticii din mine care se ridica :) Va doresc,cu drag si respect,o seara minunata si cat mai multe postari frumoase.
|
Citat:
|
Citat:
a) ÎNTEMEIEREA Bisericii este actul nevăzut (tainic) al Mântuitorului Iisus Hristos - Jertfa Lui personală, moartea pe Cruce. În sprijinul acestui adevăr, deocamdată doar două argumente scripturistice (pot fi aduse multe altele, din Scriptură și din Tradiție): "... pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui" (Mt 16,18) - "piatra" este Jertfa Domnului. "...să păstoriți Biserica lui Dumnezeu, pe care a câștigat-o cu scump sângele Său" (FA 20,28) b) La Cincizecime are loc INAUGURAREA văzută a Bisericii, adică e ziua Ei de naștere, deschiderea Ei pentru continuarea lucrării de mântuire și sfințire a creștinilor, prin Duhul Sfânt, pe Care Hristos L-a trimis în lume, așa cum a promis Apostolilor. Facem deci distincție, noi creștinii ortodocși, între ÎNTEMEIERE și INAUGURARE. Ești, oare, de acord cu această distincție? |
Mă gândesc la încă o perspectivă de abordare a acestei probleme, una organică sau organismică:
a) mai întâi e Capul Bisericii, Hristos; temeiul Bisericii nu poate fi decât Capul; de aici vine, dealtfel, și caracterul SFÂNT și INFAILIBIL al instituției teandrice, fără de Care Biserica ar fi o simplă adunare omenească, trecătoare și supusă greșelii. Dacă temeiul e Hristos, prin Jertfa pe Cruce, atunci e desigur firesc să legăm întemeierea de acest temei. b) apoi vorbim și despre comunitatea (și comuniunea) credincioșilor, Care intră în Trupul Bisericii la Cincizecime, într-adevăr. E limpede că acum Biserica e inaugurată și începe să funcționeze în chip văzut, semnele doveditoare sau primele roade fiind cele consemnate în Faptele Apostolilor. |
Citat:
Cum sa-i formeze daca ii indeparteaza? Inca ceva: nu devii matale mai istet, facandu-l pe altul in fel si chip. Nici macar in ochii altora, sau chiar dimpotriva...daca tintesti spre audienta cu un dram de coloana si discernamant, altfel..s-ar putea sa ai noroc. |
Citat:
|
Presupunînd că ești de acord, Mihaela, cu această distincție cu rol de clarificare, dă-mi voie acum să mă întorc la sutașul Corneliu.
Din textul FA aflăm că sutașul a fost botezat (deși nu am găsit afirmația nicăieri explicit, literal, însă reiese din context) abia după ce Petru binevestește Evanghelia și, lucru minunat și extraordinar, Duhul Sfânt a căzut peste toți, revărsîndu-Se deci și peste neamuri. Fără ca ei să fi fost botezați cu apă și Duh Sfânt! Nici practica apostolică a punerii mâinilor nu a avut loc, după cum arată textul. Aflăm că abia apoi, după împărtășirea Duhului Sfânt, are loc și botezarea celor care îl însoțeau pe Corneliu. Cum vom considera deci? Făcea sutașul parte din Biserică, de vreme ce nu era botezat? Dar dacă nu făcea parte, dacă nu primise așadar Sfintele Taine, cum oare a primit Duhul Sfânt? Desigur, acesta e un caz excepțional, regula fiind că harul Duhului Sfânt se revarsă peste credincioși prin Sfintele Taine ale Bisericii. Însă e limpede că sutașul și oamenii lui sunt trăitorii unei excepții. Este așadar posibil ca harul să fie împărtășit oamenilor și în afara Sfintelor Taine, în afara Bisericii. S-a întâmplat măcar o dată, cu sutașul Corneliu, când Biserica era deja constituită. După cum s-a întâmplat de nenumărate ori în timpul lucrării Mântuitorului, când Biserica nu era nici întemeiată și nici inaugurată. Mulți oameni au fost mântuiți direct de Hristos, inutil să mai pomenesc acest adevăr. În concluzie, eu cred că în cazul sutașului harul s-a revărsat într-un mod asemănător cu ceea ce numim botezul dorinței, deși nu pot demonstra aceasta. E mai degrabă o analogie. Dumnezeu răsplătește pe Corneliu pentru viața sa sfântă, binecunoscută de oameni și care ajunsese, cum spune textul FA până la Însuși Dumnezeu. Ne miră pe noi aceasta? Ne lezează imaginea despre Biserică? Nu cred, mai ales când ne reamintim că "vântul suflă unde vrea"... Textul din FA nu aduce nici o lezare Bisericii, ci deschide mintea noastră spre adevărul că Dumnezeu hotărăște cine și pe ce cale este mântuit. Dar cum rămâne atunci cu afirmația că "nu există mântuire în afara Bisericii"? |
Aș mai întreba, pentru că în mesajul precedent am lansat o nedumerire și nici în restul textului nu sunt cu totul sigur de raționament, aș mai întreba: cum să înțelegem faptul că Biserica practica, îndeosebi în perioada de început, Botezul morților prin intermediul viilor?
Nu exprimă aceasta, oare, încrederea neștirbită a primilor creștini că harul Duhului Sfânt suflă chiar și în viața de dincolo, lărgind mereu Biserica? Nu lărgește aceasta perspectiva noastră despre Dumnezeu și om? Putem spune (și aici fac apel la cei care își laudă "gândirea", "luciditatea", "pragmatismul" și alte însușiri vrednice de laudă) că acei primi creștini erau naivi? Că aveau o credință fanatică ori pur și simplu imatură, copilărească? Sau, mai degrabă, că erau buni cunoscători ai puterii și iubirii lui Dumnezeu?... Noi suntem obișnuiți să concepem (didacticist, rod al catehismului de tip școlăresc) Biserica în două componente aflate în unitate: pe pământ cea luptătoare, în cer cea triumfătoare. Dar creștinii care au plecat din lumea aceasta și nu mai fac parte din Biserica luptătoare, timpul lor de pocăință scurgîndu-se fără prea multe roade, ajung oare în Biserica triumfătoare? Iar dacă nu ajung acolo, nu mai sunt creștini? Nu mai sunt în Biserică? Atunci de ce ne rugăm pentru ei? Că parcă spunea un nene pe aici, în mod insistent și dîndu-ne și nouă îndemn statornic, să nu ne rugăm pentru oricine, întrucât doar creștinii adevărați (ce-o fi asta, nu știu, dar sigur știe domnul respectiv) merită o lumânare. Încerc să pun oarecare noimă în multele impresii culese din dialogurile cu frații și nu prea reușesc. Uneori se revoltă logica, alteori credința... Mă ajută careva cu sfat lămuritor pentru întrebările de mai sus? Nu sunt foarte pretențios, ajunge un indiciu, o sugestie, un link spre zonele mai certe ale credinței. |
Citat:
În al doilea rând, ceea ce s-a întâmplat acolo cu acea dăruire a Duhului de care vorbește Cartea Faptelor a fost o Sfântă Taină a Bisericii. Este primirea darului Duhului Sfânt, și s-a făcut la propovăduirea apostolilor, nu într-un mod aleator, întâmplător. La toți oamenii care mai erau atunci pe pământ, așa ceva nu se întâmplase pentru că nu era Biserica la ei. Cu alte cuvinte, harul lui Dumnezeu nu se poate împărtăși cu adevărat în afara Sfintelor Mistere, sau mai bine spus orice împărtășire de har dumnezeiesc mântuitor este un Sfânt Mister al lui Dumnezeu și al Bisericii. Harul dumnezeiesc, după cum am mai subliniat și pe alt thread, se poate împărtăși și prin ceea ce îndeobște, de obicei nu am numi Sacrament al Bisericii, dar de fapt, în plan ocult, să zic așa, este Sfânt Mister al Bisericii. Citatele pe care le-am dat de la sfântul Grigorie Palama, dar nu este nici pe departe singurul care mărturisește așa ceva, sunt edificatoare din acest punct de vedere. Dar în cazul lui, ca și al altora, este vorba despre oameni deja încorporați Trupului lui Hristos. Ca să concluzionez, nu este posibil ca harul dumnezeiesc mântuitor și îndumnezeitor să se împărtășească în afara Sfintelor Mistere și în afara Sfintei Biserici, adică în afara Trupului lui Hristos. Tot ceea ce am putea spune este, în cazul Bisericii că s-ar putea ca hotarele ei să fie mai largi în sensul că deși undeva nu este Biserica cea adevărată totuși ar exista elemente specifice acesteia, dar asta nu înseamnă în niciun fel legitimarea acelei "organizații", iar în cazul Sfintelor Mistere că acest concept circumscrie o realitate mai "diversă" decât ceea ce noi îndeobște, în general considerăm ca sacramente al Bisericii; și există din acest punct de vedere mărturii ale unor Sfinți Părinți care vorbesc despre împărtășirea noetică, gnostică din Logos, sau din Trupul și Sângele Logosului, care poate fi simultană cu Sfânta Euharistie, dar nu în mod absolut necesar, altfel spus experiența mistică a împărtășirii noetice, spirituale poate avea loc și la un moment care poate să nu fie efectiv momentul Împărtășaniei, însă este tot Sfânt Mister Euharistic, doar că se împărtășește la un alt nivel, și este vorba în general de cazuri puține, de oameni inițiați într-un sens mai profund în Sfintele Mistere ale lui Iisus Hristos. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Pe de altă parte, chiar și dacă s-ar mântui și alți oameni în afara Bisericii lui Hristos, adică în afara Ortodoxiei Creștine, asta nu înseamnă că acele organizații ar primi vreo legitimitate, ci doar că poate fi vorba despre toleranța și îngăduința lui Dumnezeu față de cei care se află totuși în stare de ilegitimitate, altfel spus care totuși nu respectă voia lui Dumnezeu în ceea ce privește Biserica, dar sunt tolerați, doar atât, tolerați, nu legitimați, din anumite motive pe care Dumnezeu le-ar putea avea. Citat:
|
Citat:
|
Ca sa lamurim, sutasul cauia Iisus i-a vindecat sluga nu e acelasi cu sfantul sutas Corneliu.
In cazuri exceptionale harul s-a primit de unii si inaintea Sfantului Botez, asta pentru ca au auzit invatatura si au crezut. La fel si botezul dorintei, dar el e valabil la cei ce doreau sa vina in Biserica, adica erau catehumeni. Inainte nu se accepta botezul chiar si cativa ani, pana cel ce era catehumen nu arata ca a inteles credinta si, mai ales, ca da dovada de o vietuire conform crestinismului. Astfel ca unii mai si mureau intre timp. Altfel, din filozofie in filozofie (pentur ca vad ca teologia nu e placuta, in schimb filozofia e la mare cautare, practic sunt mesaje intregi doar cu filozofie), ajungem pana la urma tot la apocatastaza lui Origene. Biserica nevazuta a fost infiintata inainte de Cincizecime, era formata din dreptii adusi de Iisus din Iad in Rai dupa Rastignire. Biserica vazuta, cea pamanteana, a aparut la Pogorarea harului. Catolicii spun ca biserica a fost infiintata la rastignire, au alta invatatura. Fara har jertfa si lucrarea Mantuitorului nu aveau efect asupra oamenilor, de data asta contrariul cred protestantii, care spun ca jertfa are efect asupra oricarui om care se naste. |
Citat:
Cu recunoștință, Doamne ajută! |
Citat:
1 minut de googaleala te costa: The modern term itself is derived from a phrase "baptised for the dead" occurring twice in the New Testament (1 Corinthians 15:29), though the meaning of that phrase is an open question among scholars. Early heresiologists Tertullian (Against Marcion 10) and Chrysostom (Homilies 40) attributed the practice to the Marcionites, whom they identified as a heretical "gnostic" group.[1] Consequently the practice was forbidden by the Catholic Church, and is not practiced in modern mainstream Christianity, whether Catholic, Eastern Orthodox, or Protestant. https://en.wikipedia.org/wiki/Baptism_for_the_dead |
Alin, vorbeam despre ceea ce e numit de teologii ortodocși "reversibilitatea credinței".
Noi o cunoaștem astăzi din practica botezării copiilor, când credința e mărturisită de nașii lor (în acord cu Mt 28,19, Mc 16,6, FA 8,12 etc.). Mai cunoaștem această reversibilitate și din Mt 8,5, Lc 7, 11-15 precum și din practica de azi a creștinilor - rugăciunile noastre obișnuite, unii pentru alții. Pomelnicul tocmai asta și dovedește, la fel lumânările și parastasele etc., etc. Cât privește practica Botezului substitutiv din perioada chiar a Apostolilor, adică botezarea unor oameni vii în locul celor care au murit nebotezați, găsim detalii în 1 Co 15-29, cu sublinierea practicii în versetul 29. E o dovadă serioasă care susține practica reversibilității Botezului în perioada apostolică a Bisericii. O menționează și unii autori în Dogmatică, în capitolul Taina Botezului. Consider că această practică evidențiază încă și mai mult una din însușirile esențiale ale Bisericii, aceea a comuniunii, a unității care crește între mădularele Ei prin Duhul lui Hristos Cel Înviat și pururi Viu. O făptuire a Legii Celei Noi; porunca iubirii, așadar. Îți mulțumesc, oricum, că te-ai străduit să mă ajuți cu un răspuns. Voi citi materialul, cât de curînd. Mulțumesc, Doamne ajută! |
Citat:
Apoi, însuși Domnul vorbește despre întemeierea nevăzută a Bisericii prin Jertfa pe Cruce, folosind timpul viitor (așa cum folosește viitorul și atunci când le vestește apostolilor trimiterea Duhului Sfânt în lume): "... pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui." (Mt 16,18) Iar ziua de naștere (asemănător cu ivirea în lume a unui prunc) este la Cincizecime, când are loc sub ochii tuturor celor prezenți evenimentul consemnat în FA - pogorârea Duhului Sfânt și botezarea miilor de credincioși. Aceasta, însă, nu este întemeiere a unei alte Biserici, diferită de Biserica întemeiată de Hristos. Nu cred că e folositor să vorbim de o Biserică, văzută și altă Biserică, nevăzută. Ci, mai degrabă de aspectul vizibil al Bisericii și de aspectul tainic al Bisericii. Biserica fiind Una. Așadar, găsesc mai convenabil și cu totul corect să numim întemeiere a Bisericii actul care a urmat Jertfei Domnului, așa cum dealtfel ai precizat în postarea ta, respectiv să numim inaugurarea în chip văzut a Bisericii, la Cincizecime. Căci a inaugura o instituție asta și înseamnă: a o da la iveală, a o face accesibilă oamenilor, pe scurt "a o deschide" pentru intrarea în funcțiune în lume. Într-adevăr, atunci la Cincizecime Biserica a devenit accesibilă multor oameni, în jur de 3000 de suflete. |
Citat:
Citat:
Daca doi sfinti parinti atribuie aceasta practica unei secte gnostice (marcionitii), ce treaba are ea cu ortodoxia, pentru ce iti pierzi timpul elogiind-o? Citat:
Citat:
Sper sa te lamuresti, probabil ar fi trebuit sa citesti macar acel pasaj mai intai. |
Mai exista o teorie cu privire la acel pasaj din Corinteni.Unii dintre crestinii corinteni aveau preferinte pt anumiti lideri crestini(vezi 1:12-16)si exista posibilitatea ca unii dintre ei sa fi mers la extrem cu admiratia lor.Este posibil ca rude apropiate lor sau cunoscuti sa fi murit nebotezati sau posibil botezati impropriu ori de catre alti lideri locali ori de catre persoane dubioase.Prin urmare printr-un demers subiectiv este posibil ca unii dintre ei sa se fi supus acestu botez prin inlocuire pus in practica de catre lideri mai credibili in ochii lor in speranta ca beneficiile sfinteniei acestora se vor rasfrange si asupra celor morti prin dragostea celor vii care incercau cumva,intr-un mod totusi straniu si atipic,sa corecteze o posibila eroare a celor decedati.Articolul de pe wiki nu atinge un aspect important si anume analiza termenului ,,huper"din cadrul versetului,termen care este diferit folosit in diferite situatii si nu s-a ajuns inca la un acord general cu privire la sensul sau exact in acel context.
Incadrarea practicii de catre Tertullian si Chrysostom in cadrul marcionismului nu poate avea un efect determinant cu privire la situatia din verset pt ca Marcion activeaza in sec II AD ori noi aici vorbim de perioada paulina.Cei doi se refera probabil la aplicarea acestui demers in timpurile lor dar retrospectiv privind pe timpul apostolului Pavel contextul era altul,mult mai timpuriu,erezia marcionita apare ulterior,eventul poate fi vorba de germene al ei preluat si dezvoltat ulterior dar nu sunt elemente atat de clar pt o perioada atat de timpurie.Practicile perioadei timpurii nu aveau nici strictetea si nici definirea elaborata de mai tarziu,era momentul cautarilor,esenta da,era aceiasi dar praxis-ul putea avea forme variate pt ca totul era in faza de elaborare si orice etapa de acest tip are normale deviatii,nu se dezvolta niciodata strict si perfect din prima. |
Citat:
|
Citat:
Nu am susținut că acest botez ar fi o practică în Biserică, azi. Ci doar că s-a întâlnit în perioada apostolică. Nu știam că această practică se întâlnește la protestanți și mă mir de asta întrucât botezul substitutiv se făcea în zorii Bisericii, cum spuneam (sursa de unde am cules informația e destul de credibilă pentru majoritatea creștinilor ortodocși, o voi preciza imediat, ai te rog puțină răbdare). Stau binișor la limba engleză, cât să mă descurc cu un text nu foarte tehnic. Însă nu am acum o jumătate de oră (sau cât o dura, că nu am deschis textul întrucât pur și simplu nu am timp și vlagă) și nici puterea să mă concentrez pentru o lectură atentă. Tocmai pentru că Sfânta Tradiție e foarte importantă pentru mine, nu vreau să dau rasol în lectură. Nu elogiez nimic, am amintit de tema credinței substitutive în contextul discuției noastre la un moment dat. Avea un rost acolo, ca urmare am punctat informația. Ceea ce nu înseamnă că o elogiez sau o recomand. De admirat, însă, îi admir pe acei credincioși pentru că, așa cum presupun eu, ei făceau acele demersuri fiind încredințați că Dumnezeu îi ascultă și că poate face orice, ei fiind oameni cu o inimă atât de generoasă, cred, încât tare mă tem că Dumnezeu chiar i-a ascultat. Însă, poate tocmai pentru că inima oamenilor a înghețat între timp, omului tot mai cartezian părîndu-i-se că aia sau cealaltă nu e "logic", "rațional" etc., Dumnezeu a și îngăduit tragerea pe dreapta a unor practici. Eu, totuși, încă mai cred în minuni, ca și oamenii aceia, probabil. Dar tu și alți raționaliști care cunoașteți la perfecție cum lucrează Dumnezeu și pe cine miluiește, îmi veți reproșa probabil că nu în minunile lui Hristos cred, ci în Moș Crăciun. Cunoaștem placa, ne amuzăm deja... Ne și întristăm. Nu confund erezia marcionită cu dreapta credință. Dar acești oameni, discipolii simpaticului (până la un punct, cel puțin) Marcion, au făcut și ei parte din Biserică, nu-i așa? Pentru trecutul lor din Biserică, da, îi consider Biserica. După ce au fost îndepărtați din Ea în urma susținerii ereziei, evident nu au mai fost considerați mădulare ale Bisericii. Și eu apreciez că ai răspuns folosind expresia "cu plăcere". Sincer, nu te credeam în stare de stări afective altele decât morocănoșenia și dispoziția iritată a criticului de serviciu, cu atât mai puțin bănuiam că ești capabil de un zâmbet. Dar dacă tot ai comis excepția, ce să zic... mă bucur și aproape că încep să te găsesc un domn agreabil. Dar să nu mă grăbesc, totuși... Și acum să ne lămurim: există un text de vreo 5 rânduri în Manualul de Dogmatică pentru seminarii, acela din care se dă admiterea la Teologie (mâine la ora 9), unde scrie negru pe alb tot ce am zis despre reversibilitatea credinței și Botezul substitutiv. Acolo se spune clar că Biserica (nu marcioniții și nici alții) practica în perioada apostolică acest botez. Tot ce am dat ca informație, mai puțin efuziunile mele sentimentale, sunt citate exacte din textul manualului. Acum, dacă oamenii aceia care au scris manualul, or fi greșit.... ce să zic, e posibil. (Și în manualul de Psihologie, pe care îl predau de vreo 20 ani, sunt o mulțime de erori pe care elevii și le însușesc ca atare dacă vreun profesor mai acătării nu îi ajută să priceapă cum stau de fapt lucrurile. Nu m-ar mira. așadar, să se fi strecurat afirmații îndoielnice și în alte manuale, că oameni suntem cu toții ... Iar manualele ar trebui să se îmbunătățească treptat în urma feedbackului cititorilor...) Voi mai cerceta chestiunea, deși mare problemă nu mi se pare, comparativ cu altele. E însă înduioșător, pentru mine, dar și cutremurător când mă gândesc cât de simpli și frumoși erau creștinii acelor vremuri și e o temă de meditație dacă nu cumva uscăciunea și nebunia noastră a modernilor vine tocmai din faptul că, învârtoșîndu-se raționalismul și alte atribute luciferice în noi, Domnul ne-a lăsat să ne facem de cap, cam cum i-a lăsat și pe alții, odinioară, să își culeagă roadele amare ale necredinței și idolatriei: Rm 21-32. Ei, pe atunci, cu închinarea la idolii din piatră; noi, astăzi, cu idolii deșteptăciunii minții noastre, vai! P.S. Voi citi pasajul recomandat de tine, cel mai târziu mâine după-amiază, sper. Mulțumesc încă o dată pentru link! |
Citat:
Doamne ajută! |
Citat:
|
Citat:
Cunosc o familie de hindusi extrem de religiosi , cu o credinta puternica. Nu pot uita chipul lor cand povesteau despre sarbatoarea lor hindusa din noiembrie, despre altarul lor de rugaciune de acasa, despre dorinta lor de a fi arsi pe rug dupa moarte. Tin cu sfintenie postul lor de joi, precum si perioada de post anuala. Apoi filipineza ce o cunosc si care nu lipseste niciodata de la biserica lor, care face studii biblice si care vorbeste cu convingere despre hristosul ei. Crede cu tarie in el. Apoi negrii, din diverse confesiuni crestine ce se aduna la metrouri si canta cantece crestine ore in sir si impart pliante chemand oamenii la adunarea lor. Toti acesti oameni au convingerea ca fac bine, ca Dumnezeu i-a miluit iar cei care sunt crestini asa si spun: Iisus m-a salvat, sunt mantuit! Intr-o zi a urcat in autobuz o negresa. S-a pus in fata in picioare si cu o voce superba a cantat un cantec crestin. Apoi a multumit a urat o zi buna si tacuta s-a asezat pe un scaun. Nu ma indoiesc ca a facut aceasta in multe autobuze din acea zi. |
Astazi am avut o discutie extrem de interesanta cu un englez care este preocupat de sensul vietii si cautarea adevarului. deocamdata nu apartine vreunei confesiuni, este in cautari sa spun asa, insa cert crede in Dumnezeu. A cam luat de bun tot ce i se pare lui ca este bun. de exemplu yoga, iar filosofia lui inclina mai mult spre panteism. este influentat mult si de ce propovaduiesc pastorii americani care imbratiseaza panteismul.
Este atras de misticism si spune ca a avut experiente cu Dumnezeu. ca stie ca era Dumnezeu pentru ca i-a daruit pace si o dragoste extraordinara pentru tot ce il inconjura - intreaga creatie a lui Dumnezeu. Si m-a intrebat: daca adevarul este doar intr-o religie, de ce si alti oameni din alte religii au experiente cu Dumnezeu de felul acesta? I-am explicat ca Dumnezeu cheama catre El pe toti oamenii indiferent de credinta lor, sau daca au o credinta. Important este ce facem apoi , pe ce cale apucam. Insa la panteism m-am poticnit din cauza englezei mele nu prea stralucita. I-am spus ca luam o pauza de o saptamana sa pot sa gasesc ceva texte in engleza care sa ii explice mai bine panteismul . Era extrem de nedumerit de ce nu ar fi Dumnezeu in creatia sa si nu am reusit sa ii explic corect. daca aveti texte, linkuri, despre panteism in engleza dar sa fie corect din punct de vedere ortodox va rog sa ma ajutati. Va multumesc mult Doamne ajuta! Ps. deasemenea am de discutat despre yoga , pentru ca era absolut convins ca metania noastra ce o facem cu rugaciunea lui Iisus ar fi la fel ca o mantra si postura din yoga. Deci si aici necesar texte in engleza sa ma pot face inteleasa mai bine. |
Citat:
Mai conteaza si cine face acele afirmatii,daca un baiat de la tara,anonim pana ieri,candideaza brusc pt functia de Presedinte toti vor fi cu ochii pe el,spre diferenta de trecut.Acum contextul conteaza pt ca influenteaza si daca mai da si indicii fara perdea despre intentia de a adopta politici nepopulare atunci cu siguranta unii dintre ochii din audienta vor sclipi in asteptarea unui prilej de scandal.Si in fine mai conteaza si auditoriul fata de care orice orator,laic sau religios,isi adapteaza discursul.Nu poti da referinte bibliografice unor analfabeti,cumva trebuie sa simplifici(va exista mereu in acest caz,undeva in umbra,pericolul caderii in derizoriu)totul in categorii cat mai simple si mai usor de inteles chiar daca asta ar insemna o radicalizare putin artificiala pe anumite aspecte.Insa este un risc care poate fi asumat,un spirit primitiv,de multe ori, va radicaliza oricum notiunile,le va absolutiza din lipsa unui etalon al comparatiei si analizei. Daca Isus din Nazaret ar fi fost un simplu taran din mediul rural al Galileii,poate plin de zel religios,care facea afirmatii excentrice atunci probabil ar fi starnit un interes minor care s-ar fi stins repede,nu era nici primul si nici ultimul dintre invatatorii intineranti ce cutreierau Israelul in acele timpuri.Insa cand lumea te percepe ca pe un profet,cand anunti venirea Imparatiei in care cel ce o anunta joaca un rol central,atunci totul se schimba pt ca influentezi.Daca doi muzicieni discuta in ce mod trebuie sa abordeze o simfonie atunci este o discutie.Daca in schimb vine al treilea care le propune abordarea ei intr-un mod hard-rock atunci nu mai este discutie ci este pusa in discutie insasi temelia abordarii.Si astfel tot acest complex de circumstante te duce ireversibil spre dorinta de a intelege acel ,,mindset"al celui ce se gaseste in aceasta situatie.Ca sa inchei scurtul comentariu la ideea ta ma voi referi tot la Isus,revin la persoana Lui ca un pendul,mai ales la evolutia ei prin contextul si circumstantele timpului sau. ,,Este fascinant sa intelegem cum Isus si-a inteles propria misiune:cum a crezut cu tarie ca este cel chemat sa stranga in jurul Sau pe Israel,poporul lui Dumnezeu;cum a anuntat judecata divina asupra Israelului zilelor sale,in special asupra Templului si a intregii sale ierarhii;cum a inteles ca propriul Sau demers este decizia divina de implinire a promisiunilor facute.Acest radical mesaj,articulat in parabole si pus in scena simbolic prin mese de celebrare si vindecari l-au dus pe Isus la Ierusalim unde-asa cum stia-propria vocatie ii cerea sa moara de moartea pe care o anuntase.In ascultare de aceasta chemare Isus a stiut ca ceea ce afirma ca poate face si cine afirma ca este,in gandirea iudaica,doar Dumnezeu poate face si poate fi..." |
Citat:
Desigur, stim multe cazuri de oameni care au venit cu un astfel de elan, din astfel de credinte, in Biserica si si-au pastrat elanul. Dar oare nu sunt si oameni a caror credinta "extraordinara" si devotament "extraordinar" s-au confrutat cu Biserica lui Hristos (cea autentica) si nu i-au trecut pragul? Ma gandesc inclusiv neoprotestantii de la noi pe care unii (chiar ortodocsi) ii judeca ca avand o credinta puternica si faptele credintei si totusi ii sunt opusi (Bisericii)? Si daca stai de vorba cu ei, iti dai seama ca nu e de vina doar indoctrinarea, adica o eroare la nivel intelectual. In ciuda aparentelor virtuoase, au pacate ascunse de care tin cu dintii - de asta nici nu cauta/vor o pocainta autentica si resping spovedania. Ceea ce vezi la ei si traire/experienta spirituala poate fi o chestie strict la nivel emotional, intretinuta cu mijloace specifice si fara nici un dram de spiritualitate autentica sau har desi aparentele ar spune altceva. Nu degeaba au un intreg arsenal artistic, se pune accent pe melodie, instrumentar, versuri romantate, tin predici peste predici menite sa atinga in special latura emotiva, etc. Desigur, e bine de lucrat (desi cu alta abordare) si aceasta latura, dar atat timp cat esti si sub semnul harului, ori pacatul ereziei este pacat de moarte asa cum spune Sf. Scriptura si nu e compatibil cu Harul deci poti sa fii oricat de exaltat emotional (cu tenta religioasa) pana la manifestarile aiuristice de tip (neo)penticostal, dar ramai pe afara. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:56:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.