![]() |
Evanghelia zilei: Iisus Hristos si fariseii. Luni, 29 Septembrie 2008 "Si iesind ei din corabie, indata L-au cunoscut (pe Iisus). si s-au adunat la El fariseii si unii dintre carturari, care venisera din Ierusalim. si vazand pe unii dintre ucenicii Lui ca mananca cu mainile necurate, adica nespalate, carteau; caci fariseii si toti iudeii, daca nu-si spala mainile pana la cot, nu mananca, tinand datina batranilor. si cand vin din piata, daca nu se spala, nu mananca; si alte multe sunt pe care au primit sa le tina: spalarea paharelor si a urcioarelor, si a vaselor de arama, si a paturilor. si L-au intrebat pe El fariseii si carturarii: «Pentru ce nu umbla ucenicii Tai dupa datina batranilor, ci mananca cu mainile nespalate?». Iar El le-a zis: «Bine a proorocit Isaia despre voi, fatarnicilor, precum este scris: „Acest popor Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine“. Dar in zadar Ma cinstesc, invatand invataturi care sunt porunci omenesti. Caci lasand porunca lui Dumnezeu, tineti datina oamenilor: spalarea urcioarelor si a paharelor si altele ca acestea multe, pe care le faceti»." (Marcu 6, 54; 7, 1-8) |
Evanghelia zilei, marti 30 sept 2008: Trezvia ne pazeste de rele.
"Privegheati deci, că nu stiti în care zi vine Domnul vostru. Aceea cunoasteti, că de-ar sti stăpânul casei la ce strajă din noapte vine furul, ar priveghea si n-ar lăsa să i se spargă casa. De aceea si voi fiti gata, că în ceasul în care nu gânditi Fiul Omului va veni. Cine, oare, este sluga credincioasă si înteleaptă pe care a pus-o stăpânul peste slugile sale, ca să le dea hrană la timp? Fericită este sluga aceea, pe care venind stăpânul său, o va afla făcând asa. Adevărat zic vouă că peste toate avutiile sale o va pune." (Matei 24, 42-47) |
Evanghelia zilei: Rugamintea staruitoare. "Si ridicandu-Se de acolo, Iisus S-a dus in hotarele Tirului si ale Sidonului si, intrand intr-o casa, voia ca nimeni sa nu stie, dar n-a putut sa ramana tainuit. Caci indata auzind despre El o femeie, a carei fiica avea duh necurat, a venit si a cazut la picioarele Lui. si femeia era pagana, de neam din Fenicia Siriei. si il ruga sa alunge demonii din fiica ei. Dar Iisus i-a vorbit: «Lasa intai sa se sature copiii. Caci nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor». Ea insa a raspuns si I-a zis: «Da, Doamne, dar si cainii, sub masa, mananca din faramiturile copiilor». si Iisus i-a zis: «Pentru acest cuvant, mergi». A iesit demonul din fiica ta. Iar ea, ducandu-se acasa, a gasit pe copila culcata in pat, iar demonul iesise." (Marcu 7, 24-30) |
Evanghelia zilei: Iisus Hristos este Lumina lumii
„Si au intrat iarasi in Ierusalim. si pe cand se plimba Iisus prin templu, au venit la El arhiereii, carturarii si batranii. si I-au zis: «Cu ce putere faci acestea? Sau cine ti-a dat tie puterea aceasta, ca sa le faci?». Iar Iisus le-a zis: «Va voi intreba si Eu un cuvant: raspundeti-Mi si va voi spune si Eu cu ce putere fac acestea: Botezul lui Ioan din cer a fost, sau de la oameni? Raspundeti-Mi!». si ei vorbeau intre ei, zicand: «De vom zice: Din cer, va zice: Pentru ce, dar, n-ati crezut in el? Iar de vom zice: De la oameni - se temeau de multime, caci toti socoteau ca Ioan era intr-adevar prooroc». si raspunzand, au zis lui Iisus: «Nu stim». si Iisus le-a zis: «Nici Eu nu va spun voua cu ce putere fac acestea».“ (Marcu 11, 27-33)
|
Evanghelia zilei: Mesia cel prorocit, prezent in mijlocul Apostolilor.
„A doua zi iarasi statea Ioan si doi dintre ucenicii lui. si privind pe Iisus, Care trecea, a zis: «Iata Mielul lui Dumnezeu»! si cei doi ucenici l-au auzit cand a spus aceasta si au mers dupa Iisus. Iar Iisus, intorcandu-Se si vazandu-i ca merg dupa El, le-a zis: «Ce cautati»? Iar ei I-au zis: «Rabi (care se talcuieste: invatatorule), unde locuiesti»? El le-a zis: «Veniti si veti vedea». Au mers deci si au vazut unde locuia; si au ramas la El in ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea. Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: «Am gasit pe Mesia» (care se talcuieste: Hristos). si l-a adus la Iisus. Iisus, privind la el, i-a zis: «Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chifa» (ce se talcuieste: Petru). A doua zi voia sa plece in Galileea si a gasit pe Filip. si i-a zis Iisus: «Urmeaza-Mi». Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei si a lui Petru. Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: «Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise in Lege si proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret». si i-a zis Natanael: «Din Nazaret poate fi ceva bun»? Filip i-a zis: «Vino si vezi». Iisus a vazut pe Natanael venind catre El si a zis despre el: «Iata, cu adevarat, israelit in care nu este viclesug». Natanael I-a zis: «De unde ma cunosti»? A raspuns Iisus si i-a zis: «Mai inainte de a te chema Filip, te-am vazut cand erai sub smochin». Raspunsu-I-a Natanael: «Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti regele lui Israel». Raspuns-a Iisus si i-a zis: «Pentru ca ti-am spus ca te-am vazut sub smochin crezi? Mai mari decat acestea vei vedea». si i-a zis: «Adevarat, adevarat zic voua, de acum veti vedea cerul deschizandu-se si pe ingerii lui Dumnezeu suindu-se si coborandu-se peste Fiul Omului».“ (Ioan 1, 35-51) |
Evanghelia zilei: Sfanta Parascheva una din femeile iubitoare de Hristos
„Unul dintre farisei L-a rugat pe Iisus sa manance cu el. si intrand in casa fariseului, a sezut la masa. si iata era in cetate o femeie pacatoasa si, afland ca sade la masa, in casa fariseului, a adus un alabastru cu mir. si, stand la spate, langa picioarele Lui, plangand, a inceput sa ude cu lacrimi picioarele Lui si cu parul capului ei le stergea. si saruta picioarele Lui si le ungea cu mir. si vazand fariseul, care-L chemase, a zis in sine: «Acesta, de-ar fi prooroc, ar sti cine e si ce fel e femeia care se atinge de El, ca este pacatoasa». si raspunzand, Iisus a zis catre el: «Simone, am sa-ti spun ceva». «invatatorule, spune», zise el. «Un camatar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celalalt cu cincizeci. Dar, neavand ei cu ce sa plateasca, i-a iertat pe amandoi. Deci, care dintre ei il va iubi mai mult?» Simon, raspunzand, a zis: «Socotesc ca acela caruia i-a iertat mai mult». Iar El i-a zis: «Drept ai judecat». si intorcandu-se catre femeie, a zis lui Simon: «Vezi pe femeia aceasta? Am intrat in casa ta si apa pe picioare nu Mi-ai dat; ea insa, cu lacrimi, Mi-a udat picioarele si le-a sters cu parul ei. Sarutare nu Mi-ai dat; ea insa de cand am intrat, n-a incetat sa-Mi sarute picioarele. Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea insa cu mir Mi-a uns picioarele. De aceea, iti zic: Iertate sunt pacatele ei cele multe, caci mult a iubit. Iar cui se iarta putin, putin iubeste». si a zis ei: «Iertate iti sunt pacatele». si au inceput cei ce sedeau impreuna la masa sa zica in sine: «Cine este Acesta care iarta si pacatele?». Iar catre femeie a zis: «Credinta ta te-a mantuit; mergi in pace».“ (Luca 7, 36-50)
|
Evanghelia zilei: Localitatile importante din activitatea Domnului Iisus Hristos
„si toti il incuviintau pe Iisus si se mirau de cuvintele harului care ieseau din gura Lui si ziceau: «Nu este, oare, Acesta fiul lui Iosif»? si El le-a zis: «Cu adevarat imi veti spune aceasta pilda: Doctore, vindeca-te pe tine insuti! Cate am auzit ca s-au facut in Capernaum, fa si aici in patria Ta». si le-a zis: «Adevarat zic voua ca nici un prooroc nu este bine primit in patria sa. si adevarat va spun ca multe vaduve erau in zilele lui Ilie, in Israel, cand s-a inchis cerul trei ani si sase luni, incat a fost foamete mare peste tot pamantul. si la nici una dintre ele n-a fost trimis Ilie, decat la Sarepta Sidonului, la o femeie vaduva. si multi leprosi erau in Israel in zilele proorocului Elisei, dar nici unul dintre ei nu s-a curatat, decat Neeman Sirianul». si toti, in sinagoga, auzind acestea, s-au umplut de manie. si sculandu-se, L-au scos afara din cetate si L-au dus pe spranceana muntelui, pe care era zidita cetatea lor, ca sa-L arunce in prapastie; iar El, trecand prin mijlocul lor, S-a dus.“ (Luca 4,22-30)
|
georgeval:...(Luca 4,22-30)
talmacire mai ales din ceea ce scrie: -asha il incuvintzau de ishi gaseau pitre de poticnire sa nu creada, se intrebau intre ei puii de... -vindeca-te pe tine insutzi... ca sa credem, adica sa faca minuni in fatza lor ca sa creada ei, dovezi, minuni, da-ne semne.... -cine erau cei la care au fost trimishi prooroci, iar apoi Fiul Omului, shi care dintre leproshi se curatzisera? Chiar daca este Hristos o fabrica de vindecare trupeasca totushi vindecarea shi minunile shi trairea shi credintza presupune ceva tainic, ceva desavarshit, ceva neprihanit... shi dreptatea nu este facuta doar asha in shi pentru batjocura necredintzei -simtzindu-se lezatzi in fariseismul lor de sfintzishori, lovitzi in lenea shi trendavia lor care ar fi vrut sa primeasca toate fara ca ei sa participe nici macar sufleteshte, deci sa moshteneasca asha ca pilioqqqszoofagii razgaiatzi Imparatzia, adica gLumeshte, egoismul shi minciuna din ei i-a facut sa-l tarasca pe Hristos spre a-l arunca in prapastie, adica se vede clar ca erau indracitzi shi slugi ale dracului ca asha procedeaza shi dracul, te impinge, te haituie, shi sari singur in groapa ca nu eshti Hristos ca sa te potzi shi sa te shtii pazii cu atat mai mult cu cat eshti plin de patimi shi pe acolo cedezi, pacalit de proorocul mincinos... -deci vedetzi cat de greu este sa scotzi naravul invredniciei mincinoase din oameni? shi cum ei cred ca vrei sa le faci rau daca le spui ceva... se simt jignitzi... se leaga unii pe altzii in poticnire shi in placerile shi poftele superstitzioase ale gLumei gLumii... "Nu este Acesta oare fiul lui Iosif?" NU! Este fiul lui Iosif ca era infiat de Iosif shi ingrijit de El dar este defapt mult mai mult decat Fiul Lui Iosif... era creatorul nostru, Cel ce ne-a creat dupa Chipul Sau shi ne-a dat din suflarea Sa ca sa fim shi noi suflete vii shi totushi Cel care s-a aratat pe Sine ca Fiu al Omului... in nesfarshita Sa smerenie shi mila shi dragoste de oameni... ca deshi iubea toate vaduvele shi totzi leproshii doar catziva s-au vindecat shi nu din pricina favoritismelor sau pentru ca avea el capricii sau toane sau dadea lectzii... altceva s-a intamplat... ca nu e suficient doar sa-l primeshti pe Hristos, mai trebuie inca ceva... tainic, misterios, luminos shi neprihanit..... :) |
Evanghelia zilei de sambata: Bucurati-va ca numele voastre sunt scrise in ceruri!
"<<Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine>>. Și s-au întors cei șaptezeci (și doi) cu bucurie, zicând: <<Doamne, și demonii ni se supun în numele Tău>>. Și le-a zis: <<Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer. Iată, v-am dat putere să călcați peste șerpi și peste scorpii, și peste toată puterea vrăjmașului, și nimic nu vă va vătăma. Dar nu vă bucurați de aceasta, că duhurile vi se pleacă, ci vă bucurați că numele voastre sunt scrise în ceruri>>. În acesta ceas, El S-a bucurat în Duhul Sfânt și a zis: <<Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, că ai ascuns acestea de cei înțelepți și de cei pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Așa, Părinte, căci așa a fost înaintea Ta, bunăvoința Ta>>." (Luca 10, 16-21)
|
Evanghelia duminicii a XX-a dupa Rusalii (invierea fiului vaduvei din Nain)
Luca 7, 11-16
11. Iisus S-a dus intr-o cetate numita Nain si cu El impreuna mergeau ucenicii Lui si multa multime. 12. Iar cand S-a apropiat de poarta cetatii, iata scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, si ea era vaduva, si multime mare din cetate era cu ea. 13. si, vazand-o Domnul, I s-a facut mila de ea si i-a zis: Nu plange! 14. si apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. si a zis: Tinere, tie iti zic, scoala-te. 15. si s-a ridicat mortul si a inceput sa vorbeasca, si l-a dat mamei lui. 16. si frica i-a cuprins pe toti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Prooroc mare s-a ridicat intre noi si Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau. |
Evanghelia zilei: Chipul deformat prin pacat
Evanghelia zilei: Pacatele deformeaza, uratesc si subrezesc
„Si pe cand erau intr-una din cetati, iata un om plin de lepra; vazand pe Iisus, a cazut cu fata la pamant si I s-a rugat zicand: «Doamne, daca voiesti, poti sa ma curatesti». si intinzand El mana, S-a atins de lepros, zicand: «Voiesc, fii curatat»! si indata s-a dus lepra de pe el. Iar Iisus i-a poruncit sa nu spuna nimanui, ci, mergand, arata-te preotului si, pentru curatirea ta, du jertfa, precum a oranduit Moise, spre marturie lor. Dar si mai mult strabatea vorba despre El si multimi multe se adunau, ca sa asculte si sa se vindece de bolile lor. Iar El Se retragea in locuri pustii si Se ruga.“ (Luca 5, 12-16) |
Evanghelia zilei: Crucea care mantuieste
Și zicea către toți: <<Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să-Mi urmeze Mie; Căci cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde; iar cine-și va pierde sufletul pentru Mine, acela îl va mântui. Că ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, de acesta și Fiul Omului se va rușina, când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă spun vouă: Sunt unii, dintre cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu>>." (Luca 9, 23-27)
|
Evanghelia zilei: Practicarea postului.
„Iar ei au zis catre Iisus: «Ucenicii lui Ioan postesc adesea si fac rugaciuni, de asemenea si ai fariseilor, iar ai Tai mananca si beau». Iar Iisus a zis catre ei: «Puteti, oare, sa faceti pe fiii nuntii sa posteasca, cat timp Mirele este cu ei? Dar vor veni zile cand Mirele se va lua de la ei; atunci vor posti in acele zile». Le-a spus lor si o pilda: «Nimeni, rupand petic de la haina noua, nu-l pune la haina veche, altfel rupe haina cea noua, iar peticul luat din ea nu se potriveste la cea veche. si nimeni nu pune vin nou in burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile; si se varsa si vinul, si se strica si burdufurile. Ci vinul nou trebuie pus in burdufuri noi si impreuna se vor pastra. si nimeni, band vin vechi, nu voieste de cel nou, caci zice e mai bun cel vechi».“ (Luca 5, 33-39)
|
Citat:
|
Citat:
|
Crucea conshtiintzei de a-mi pierde zi de zi sufletul meu pentru Hristos!
În prealabil postat de mirelat http://www.crestinortodox.ro/forumac...s/viewpost.gif
Și zicea către toți: <<Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să-Mi urmeze Mie; Căci cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde; iar cine-și va pierde sufletul pentru Mine, acela îl va mântui. Că ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, de acesta și Fiul Omului se va rușina, când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă spun vouă: Sunt unii, dintre cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu>>." (Luca 9, 23-27) "iar cine-și va pierde sufletul pentru Mine, acela îl va mântui." deci calea induhovnicirii ar fi calea pierderii sufletului tau pentru Fiul Omului. Oamenii prefera intotdeauna sa-shi piarda sufletul pentru pacate, pentru tzigara, betzie, noptzi in chefuri shi nu in privegheri, tot felul de puteri-putori.... pentru jertfa sangeroasa a necredintzei sadice... pentru desznadejdea credintzei acoperita de betzia ingandarii parerilor mincinoase ale maririlor de sine.... poate ar trebui ca in fiecare zi sa-tzi iei crucea pierzarii sufletului tau pentru Hristos... shi sa lashi cashtigarea gLumii... adica ce o mai fi insemnand cashtige lumea? poate ca in nebunia ta ai vrea sa mantui gLumea, dar incercand asta te vei pierde pe tine, te vei pagubi... "Că ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi?" deci ni se arata calea pierzarii omului care ispitit de cashtigarea gLumii se pierde pe sine shi se va pagubi de sfintzenie, de adevarata fericire... conshtiintza desharta a cashtigarii gLumei gLumii... din desznadejdea cea mare... :43: |
Evanghelia zilei: 'Nimeni nu-i prooroc in tara lui'
Vineri, 23 Octombrie 2008
"Și venind în patria Sa, îi învăța pe ei în sinagoga lor, încât ei erau uimiți și ziceau: <<De unde are El înțelepciunea aceasta și puterile? Au nu este Acesta fiul teslarului? Au nu se numește mama Lui Maria și frații (verii) Lui: Iacov și Iosif și Simon și Iuda? Și surorile (verișoarele) Lui au nu sunt toate la noi? Deci, de unde are El toate acestea>>? Și se sminteau întru El. Iar Iisus le-a zis: <<Nu este prooroc disprețuit decât în patria lui și în casa lui>>. Și n-a făcut acolo multe minuni, din pricina necredinței lor." (Matei 13, 54-58) |
Citat:
deci unii pe altzii se sminteau ca puii de... gLume... ei erau casta puilor de... pui, pui, pui... poi ce pui? pui de somn plin de cafea :57: |
Evanghelia zilei de Vineri, 24 Oct 2008
"Iar după acestea, Domnul a ales alți șaptezeci (și doi) și i-a trimis câte doi înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc, unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: <<Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini; rugați deci pe Domnul secerișului, ca să scoată lucrători la secerișul Său. Mergeți; iată, Eu vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor. Nu purtați pungă, nici traistă, nici încălțăminte; și pe nimeni să nu salutați pe cale. Iar în orice casă veți intra, întâi ziceți: "Pace casei acesteia". Și de va fi acolo un fiu al păcii, pacea voastră se va odihni peste el, iar de nu, se va întoarce la voi. Și în această casă rămâneți, mâncând și bând cele ce vă vor da, căci vrednic este lucrătorul de plata sa. Nu vă mutați din casă în casă. Și în orice cetate veți intra și vă vor primi, mâncați cele ce vă vor pune înainte. Și vindecați pe bolnavii din ea și ziceți-le: "S-a apropiat de voi împărăția lui Dumnezeu". Și în orice cetate veți intra și nu vă vor primi, ieșind în piețele ei, ziceți: "Și praful care s-a lipit de picioarele noastre din cetatea voastră vi-l scuturăm vouă. Dar aceasta să știți, că s-a apropiat împărăția lui Dumnezeu". Zic vouă: Că mai ușor va fi Sodomei în ziua aceea, decât cetății aceleia. Vai ție, Horazine! Vai ție, Betsaido! Căci dacă în Tir și în Sidon s-ar fi făcut minunile care s-au făcut la voi, de mult s-ar fi pocăit, stând în sac și în cenușă. Dar Tirului și Sidonului mai ușor le va fi la judecată, decât vouă. Și tu, Capernaume, nu ai fost înălțat, oare, până la cer? Până la iad vei fi coborât>>!" (Luca 10, 1-15)
|
Citat:
De aceea se sustine ca pe teritoriul patriei noastre nu doar Apostolul Andrei a propovaduit, ci si Apostolul Filip. |
foarte frumos, george. si cand il cinstim noi pe Ap. Filip?
|
Evanghelia zilei: Vindecarea slugii sutasului
aceasta este una din pericopele mele preferate...
"Și după ce a sfârșit toate aceste cuvinte ale Sale în auzul poporului, a intrat în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă era să moară. Și auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină și să vindece pe sluga lui. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: <<Vrednic este să-i faci lui aceasta, Căci iubește neamul nostru și el ne-a zidit sinagoga>>. Iar Iisus mergea cu ei. Și nefiind El acum departe de casă, a trimis la El prieteni, zicându-I: <<Doamne, nu Te osteni, că nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine. Ci spune cu cuvântul și se va vindeca sluga mea. Căci și eu sunt om pus sub stăpânire, având sub mine ostași, și zic acestuia: Du-te, și se duce, și altuia: Vino, și vine, și slugii mele: Fă aceasta, și face>>. Iar Iisus, auzind acestea, S-a minunat de el și, întorcându-Se, a zis mulțimii care venea după El: <<Zic vouă că nici în Israel n-am aflat atâta credință>>; Și întorcându-se cei trimiși acasă, au găsit sluga sănătoasă." (Luca 7, 1-10) [SIZE=2][COLOR=DarkRed]Astazi 25 Octombrie o sarbatorim (si) pe Sfanta Tavita, pe care a inviat-o din morti Sf. Apostol Petru.[/COLOR][/SIZE] |
Citat:
[SIZE=2]Importanta Calendarului consta in faptul ca el a inscris[/SIZE][SIZE=2] printre zilele de sarbatoare nu numai pe Andrei (la 29 noiembrie, nu la 30), ci si pe Filip. [/SIZE] Acum este praznuit pe 14 noiembrie. http://www.crestinortodox.ro/Editoriale/Sfantul_Apostol_Filip_misionar_pe_pamantul_romanes c-160-10875.html[Sfantul Apostol Filip] |
Evanghelia zilei: Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor
26. Si au ajuns cu corabia in tinutul Gerghesenilor, care este in fata Galileii.
27. si iesind pe uscat, L-a intampinat un barbat din cetate, care avea demon si care de multa vreme nu mai punea haina pe el si in casa nu mai locuia, ci prin morminte. 28. si vazand pe Iisus, strigand, a cazut inaintea Lui si cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preainalt? Rogu-Te, nu ma chinui. 29. Caci poruncea duhului necurat sa iasa din om, pentru ca de multi ani il stapanea, si era legat in lanturi si in obezi, pazindu-l, dar el, sfaramand legaturile, era manat de demon, in pustie. 30. si l-a intrebat Iisus, zicand: Care-ti este numele? Iar el a zis: Legiune. Caci demoni multi intrasera in el. 31. si-L rugau pe El sa nu le porunceasca sa mearga in adanc. 32. si era acolo o turma mare de porci, care pasteau pe munte. si L-au rugat sa le ingaduie sa intre in ei; si le-a ingaduit. 33. si, iesind demonii din om, au intrat in porci, iar turma s-a aruncat de pe tarm in lac si s-a inecat. 34. Iar pazitorii vazand ce s-a intamplat, au fugit si au vestit in cetate si prin sate. 35. si au iesit sa vada ce s-a intamplat si au venit la Iisus si au gasit pe omul din care iesisera demonii, imbracat si intreg la minte, sezand jos, la picioarele lui Iisus si s-au infricosat. 36. si cei ce vazusera le-au spus cum a fost izbavit demonizatul. 37. si L-a rugat pe El toata multimea din tinutul Gerghesenilor sa plece de la ei, caci erau cuprinsi de frica mare. Iar El, intrand in corabie, S-a inapoiat. 38. Iar barbatul din care iesisera demonii il ruga sa ramana cu El. Iisus insa i-a dat drumul zicand: 39. intoarce-te in casa ta si spune cat bine ti-a facut tie Dumnezeu. si a plecat, vestind in toata cetatea cate ii facuse Iisus. |
Sf. Apostol Filip, crestinatorul romanilor
multumesc de raspuns, george. ma gandesc insa ca noi romanii nu ii acordam o importanta deosebita, si cinstea cuvenita, asa cum ii acordam Sf. Apostol Andrei. Oare de ca mai marii Bisericii noastre procedeaza asa?
dar eu una promit sa nu mai fiu uituca, si de ziua mea sa imi amintesc si de Sf. Apostol Filip, nu numai de Sf. Grigorie Palama! Doamne ajuta! |
ia sa va talcuiesc sub forma de gluma-ghicitoare:
ce credetzi ca are in el americanul shi arabul? -legiune rusul? -leninune Ungurul? -Lotziune englezul? -leziune (la onaore, fireshte) francezul? -leGaliune evreul? -lepriune tziganul? -maneliune shi romanul? -lebulaune ori mai simplu leniune shi parca nici nu e gluma :( |
la frantzuz am greshit o tzara ca raspunsul e: l'eGaliune :(
|
Evanghelia zilei: Sa urcam pe scara virtutilor la fericirea vesnica.
„Multimi multe mergeau dupa Iisus, din Galileea, din Decapole, din Ierusalim, din Iudeea si de dincolo de Iordan. Vazand multimile, Iisus S-a suit in munte, si asezandu-se, ucenicii Lui au venit la El. si deschizandu-si gura, ii invata zicand: «Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor. Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia. Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul. Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate, ca aceia se vor satura. Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui. Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu. Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor. Fericiti veti fi voi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi. Voi sunteti sarea pamantului; daca sarea se va strica, cu ce se va sara? De nimic nu mai e buna decat sa fie aruncata afara si calcata in picioare de oameni».“ (Matei 4, 25; 5, 1-13)
|
Citat:
neamtzul: reichiune; grecul: lectziune; chinezul: Leeune; si iarashi romanul : lefiune sau lejeriune sau tzuiciune; cubanezul shi turcul:trabuciune... negrul: rapiune, europeanul: ereticiune; iar pamanteanul: l'ecumeniciune, dracul: fumitaciune; elevul: copiciune; proful: snobiciune; iar politicianul: promisiune... bineintzeles ca pe banii nostrii :21: iar noi cu totzii: o lunga, grea shi lugubra naluciferizar-e a căpOS-ului de mormorMUzeu :20: |
Ce anume i-a facut sa tzina minte?
Citat:
Ce e foarte ciudat este cum de se poate? ca apostolii dupa foarte multzi ani au reushit sa tzina minte atatea cuvinte shi atatea lucruri facute de Mantuitor... shi sa le ashterne pe hartie... Sa tzii in tine cu lux de amanunte atatea intamplari... presupune ceva ingrozitor de inaltzator... niciintr-un caz naluciferizar-ea pentru slava de la oameni... ca asha tzine minte dracul ca sa-tzi faca rau.... iar noi daca am pricepe doar: "Mintzind pentru Mine, sau din pricina Mea" aproape ca deja ne-am mantui... :9: |
sau un lucrur infiorator de infricoshator, o intrebare ingrozitoare:
Daca sarea se va strica, cu ce se va sara? CU CE SE VA SARA?:confused: |
Evanghelia zilei: Rugaciunea domneasca
"Și pe când Se ruga Iisus într-un loc, când a încetat, unul dintre ucenicii Lui I-a zis: <<Doamne, învață-ne să ne rugăm, cum a învățat și Ioan pe ucenicii lui>>. Și le-a zis: <<Când vă rugați, ziceți: Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău. Vie împărăția Ta. Facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, dă-ne-o nouă în fiecare zi. Și ne iartă nouă păcatele noastre, căci și noi înșine iertăm tuturor celor ce ne greșesc nouă. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău>>. Și a zis către ei: <<Cine dintre voi, având un prieten și se va duce la el în miez de noapte și-i va zice: "Prietene, împrumută-mi trei pâini, Că a venit, din cale, un prieten la mine și n-am ce să-i pun înainte", Iar acela, răspunzând dinăuntru, să-i zică: "Nu mă da de osteneală. Acum ușa e încuiată și copiii mei sunt în pat cu mine. Nu pot să mă scol să-ți dau". Zic vouă: Chiar dacă, sculându-se, nu i-ar da pentru că-i este prieten, dar, pentru îndrăzneala lui, sculându-se, îi va da cât îi trebuie. Și Eu zic vouă: Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia; și cel ce caută găsește, și celui ce bate i se va deschide>>."
(Luca 11, 1-10) |
adica indraznitzi shi staruitzi sa va rugatzi shi sa facetzi voia Lui Dumnezeu, ... dar poate ca nimeni nu observa ca Hristos in pilda/exemplu ararta ce ar trebui sa spuna:
"Prietene, împrumută-mi trei pâini,..." deci IMPRUMUTA-mi iar semnificatziile sunt foarte mari... caci prin asta se arata ca fiecare trebuie sa-shi lucreze shi sa dea n-apoi ceea ce cere... ceea ce el n-a muncit, ce n-a facut, ce n-a trudit... noi ne facem intotdeauna ca am uitat... ne facem ca ploua :65: |
Citat:
omul, cu bun simtz, cu obraz curat... shi inca o foarte chestiune importanta in pilda, nu shtiu daca atzi remarcat, dar e vorba de miezul noptzii cand din somn nimeni nu se trezeshte ca e preadulce somnul ca sa deschizi oricarui prieten... :37: |
Evanghelia zilei: Cuvantul din lumina faptelor.
Iisus a spus: „«si pentru ce Ma chemati: Doamne, Doamne, si nu faceti ce va spun? Oricine vine la Mine si aude cuvintele Mele si le face, va voi arata cu cine se aseamana: asemenea este unui om care, zidindu-si casa, a sapat, a adancit si i-a pus temelia pe piatra, si venind apele mari si puhoiul izbind in casa aceea, n-a putut s-o clinteasca, fiindca era bine cladita pe piatra. Iar cel ce aude, dar nu face, este asemenea omului care si-a zidit casa pe pamant fara temelie, si izbind in ea puhoiul de ape, indata a cazut si prabusirea acelei case a fost mare». si dupa ce a sfarsit toate aceste cuvinte ale Sale in auzul poporului, a intrat in Capernaum.“ (Luca 6, 46-49; 7, 1)
|
Evanghelia zilei: Agoniseala cea buna.
Joi 30 Octombrie 2008
"Și a scos un demon, și acela era mut. Și când a ieșit demonul, mutul a vorbit, iar mulțimile s-au minunat. Iar unii dintre ei au zis: <<Cu Beelzebul, căpetenia demonilor, scoate pe demoni>>. Iar alții, ispitindu-L, cereau de la El semn din cer. Dar El, cunoscând gândurile lor, le-a zis: <<Orice împărăție, dezbinându-se în sine, se pustiește și casă peste casă cade. Și dacă satana s-a dezbinat în sine, cum va mai sta împărăția lui? Fiindcă ziceți că Eu scot pe demoni cu Beelzebul. Iar dacă Eu scot demonii cu Beelzebul, fiii voștri cu cine îi scot? De aceea ei vă vor fi judecători. Iar dacă Eu, cu degetul lui Dumnezeu, scot pe demoni iată a ajuns la voi împărăția lui Dumnezeu. Când cel tare și înarmat fiind își păzește curtea, avuțiile lui sunt în pace. Dar când unul mai tare decât el vine asupra lui și-l înfrânge, îi ia toate armele pe care se bizuia, iar prăzile de la el le împarte. Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea; și cel ce nu adună cu Mine risipește>>." (Luca 11, 14-23) |
Evanghelia zilei: Mare grija, sa nu fie cele de pe urma mai rele decat cele dintai!
Vineri 31 Octombrie 2008
"Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea; și cel ce nu adună cu Mine risipește. Când duhul cel necurat iese din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, și, negăsind, zice: <<Mă voi întoarce la casa mea, de unde am ieșit>>. Și, venind, o află măturată și împodobită. Atunci merge și ia cu el alte șapte duhuri mai rele decât el și, intrând, locuiește acolo; și se fac cele de pe urmă ale omului aceluia mai rele decât cele dintâi." (Luca 11, 23-26) |
Evanghelia zilei: In dar ati luat, in dar sa dati.
"Chemând la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat lor putere asupra duhurilor celor necurate, ca să le scoată și să tămăduiască orice boală și orice neputință. Pe acești doisprezece i-a trimis Iisus, poruncindu-le lor și zicând: <<În calea păgânilor să nu mergeți, și în vreo cetate de samarineni să nu intrați; Ci mai degrabă mergeți către oile cele pierdute ale casei lui Israel. Și mergând, propovăduiți, zicând: S-a apropiat împărăția cerurilor. Tămăduiți pe cei neputincioși, înviați pe cei morți, curățiți pe cei leproși, pe demoni scoateți-i; în dar ați luat, în dar să dați>>." (Matei 10: 1, 5-8)
|
invatatura
Citat:
Doamne ajuta! |
Evanghelia Duminicii a XXII-a dupa Rusalii: Bogatul nemilostiv si saracul Lazar
Luca 16, 19-31
19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră și în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. 20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube, 21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui. 22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat. 23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui. 24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie. 25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești. 26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi. 27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu, 28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin. 29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei. 30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi. 31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:44:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.