![]() |
Citat:
|
Citat:
Am o rugaminte: nu mai vorbiti despre ceea ce cred penticostalii inainte de a le studia doctrinele. Eu m-am ferit sa vorbesc despre ceea ce cred greco-catolicii tocmai pentru ca nu le cunosc indeajuns de bine doctrina. Deja imi dau seama ca am gresit intr-o postare anterioara punandu-i pe toti in aceeasi oala cu dvs. Citat:
Acesta este unul din motivele pentru care va citesc postarile. Totusi: de ce nu si in seminarele ortodoxe? Chiar credeti ca ii veti asimila? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Si ca o paranteza in acest sens, de cativa zeci de ani, de cand Israelul a reluat in posesie pamantul sfant, se fac foarte multe lucrari arheologice si astfel se descopera rand pe rand locurile care apar in Biblie. Unul dintre aceste locuri este scaldatoarea unde ingerul Domnului misca apele si primul care se arunca in apa in acel moment era vindecat de orice boala ar fi avut. Este povestea paraliticului care nu avea pe nimeni care sa il arunce in apa si este vindecat de Domnul care ii spune apoi sa mearga si sa nu mai pacatuiasca. Ei, aceasta scaldatoare a fost gasita si in jurul ei este plin de insemne pagane. In Evanghelia scrisa in ebraica care este mai veche decat varianta greceasca dupa care a fost tradusa Biblia noastra, versetul cu ingerul care misca apele nu exista, tocmai pentru ca acel obicei era de fapt un obicei pagan iar evreii dintotdeauna au fost atrasi de obiceiurile paganilor din jurul lor (exemplele din Biblie sunt mai multe in acest sens), si ca atare, cand Domnul il vindeca pe paralitic, cuvintele prin care ii spune sa nu mai pacatuiasca se refera la faptul de a nu mai imprumuta obiceiuri pagane. Crestinii ulterior insa, dupa ceva vreme, au introdus versetul cu ingerul ca sa dea o conotatie crestina pasajului. Din cauza faptului ca oamenii nu sunt capabili sa stearga din ei tot ceea ce i-a definit anterior atunci cand imbratiseaza o noua credinta, credinta este mereu amestecata cu tot felul de idei proprii comunitatilor respective si de aceea evolutia crestinatatii este atat de diferita in zone diferite. Si asa au stat lucrurile inca de la inceput, niciodata nu a existat o biserica omogena in Imperiul roman, iar dupa destramarea lui, nici atat. Cu cat se fac mai multe studii si descoperiri istorice/arheologice, cu atat mai mult devin oamenii constienti de aceasta limitare a fiintei umane care nu functioneaza pe principiul unui hard disk, dam reset si apoi punem programul cel bun al crestinatatii... Citat:
Capitolul 17 1.Acestea a vorbit Iisus și, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească. 2. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui. 3. Și aceasta este viața veșnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis. 4. Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârșit. 5. Și acum, preaslăvește-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea. 6. Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau și Mie Mi i-ai dat și cuvântul Tău l-au păzit. 7. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine; 8. Pentru că cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit, și au crezut că Tu M-ai trimis. 9. Eu pentru aceștia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt. 10. Și toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale sunt ale Mele și M-am preaslăvit întru ei. 11. Și Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi. 12. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; și i-am păzit și n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura. 13. Iar acum, vin la Tine și acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei. 14. Eu le-am dat cuvântul Tău, și lumea i-a urât, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume. 15. Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzești pe ei de cel viclean. 16. Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume. 17. Sfințește-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul. 18. Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. 19. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr. 20. Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, 21. Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. 22. Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: 23. Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine. 24. Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pr care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii. 25. Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, și aceștia au cunoscut că Tu M-ai trimis. 26. Și le-am făcut cunoscut numele Tău și-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei și Eu în ei. |
continuare...
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
In concluzie, ecumenismul are dreptate, si la fel si Penticostalii. Cei care i-au urmat pe apostoli au crezut ca si acestia ca ar trebui sa ii impiedice pe ceilalti, dar iata ca Domnul a dorit altfel, punand ca singura conditie ca cei care sunt cu El dar nu urmeaza grupul de apostoli, sa nu fie impotriva lor si astfel sunt automat cu ei. Indirect, bine-nteles, si totusi pe placul Domnului... |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
“Iar partea celor fricosi si necredinciosi si spurcati si ucigasi si desfranati si fermecatori si inchinatori de idoli si a tuturor celor mincinosi este in iezerul care arde, cu foc si cu pucioasa, care este moartea a doua.” (21:8) |
Citat:
Citat:
Citat:
Revenind, nu te-am contrazis deloc in ceea ce priveste marturisirea de credinta a lui Petru care L-a facut pe Domnul sa ii zica ca el, Simon, este piatra pe care isi va cladi biserica. Dimpotriva, ti-am zis ca la asta se refera si Iisus, si daca observi bine, aceasta revelatie a primit-o doar Petru de la Dumnezeu, nu toti apostolii. Doar Petru a marturisit ca “Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.” Iar daca piatra este aceasta marturisire de credinta facuta de Petru, inseamna ca unitatea se face in aceasta marturisire (ceea ce ii face pe toti crestinii sa apartina de biserica lui Hristos), iar partea vazuta a acestei marturisiri este Petru asa ca pe el, pe Petru cel capabil sa marturiseasca bine, a zis ca isi construieste biserica pentru ca aceasta buna-marturisire sa se transmita si la altii. Daca Dumnezeu nu ar fi vrut sa fie Simon piatra din temelia bisericii, ar fi dat revelatia tuturor apostolilor. Dar uite ca nu a facut asa, ci dimpotriva, si-a intarit alegerea si prin cealalta porunca data tot numai lui: sa pasca mieluseii Sai. Si ca sa inchei povestea: duminica trecuta am fost si in biserica anglicana unde din nou am spus ca sunt ortodoxa si i-am intrebat mai inati ce reprezinta pentru ei Impartasania, si cand am vazut ca imi dau un raspuns cat de poate de ortodox, i-am intrebat daca exista vreo conditie ca sa ma pot Impartasi cu ei. Mi-au zis ca Botezul ortodox ajunge, pentru ca singura conditie este sa fi botezat si sa ai dreptul la Impartasanie in biserica proprie. Cand i-am zis ca biserica mea mi-ar da voie sa ma mai impartasesc la ortodocsi daca vin si le zic ca am fost la anglicani, a zambit, a dat din cap spunandu-mi ca stie care este problema ortodocsilor, dar ca la ei astfel de probleme nu exista asa ca sunt bine-venita si pot sa ma Impartasesc fara probleme. Citat:
|
continuare...
Citat:
Citat:
Citeste si tu Evanghelia dupa Ioan ca sa vezi care sunt conditiile ca cineva sa treaca de la moarte direct la viata, in Imparatia Cerurilor, fara sa mai treaca prin judecata, si apoi vorbim si despre Apocalipsa... Pentru ca la aceia m-am referit ca sunt placuti Domnului... |
Mai sus, cand am zis ca am vazut la catolici ca nu este deloc asa cum ziceau ortodocsii m-am referit la faptul ca am vazut ca, catolicii nu sunt deloc asa cum zic ortodocsii, am vazut cate bazaconii imi inoculasera in cap ortodocsii despre catolici. Si pot sa iti dau un exemplu, desi exemple sunt multe: ortodocsii mi-au zis ca Impartasania catolicilor nu este valida din cauza ca ea se bazeaza doar pe cuvintele lui Iisus (Luati, mancati din aceasta toti etc) fara sa faca rugaciuni catre Duhul Sfant ca acesta sa transforme painea si vinul in Trupul si Sangele Domnului. Si nici poveste de asa ceva, ei invoca Duhul Sfant si inca dupa un moment de tacere pentru ca toti sa fie atenti si sa isi dea seama ce lucru important se intampla in acel moment!!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Gura apostolilor anumite adevaruri tot au grait, iar adevarurile au fost cele ale lui Hristos, singurul Adevar din lumea asta. Si Iisus a zis ca Duhul Sfant purcede de la Tatal, si a mai zis ca atat El cat si Tatal n-il vor trimite. Asa ca acesta este adevarul. Comentariul a vrut sa fie un atac la adresa catolicilor? A gresit tinta pentru ca sunt ortodoxa, iar dogmele care zic integral Adevarul sunt cele ortodoxe care sunt conforme Bibliei (dogmele, nu canoanele sau alte pareri personale de aceeasi factura). Singurul punct in care au dreptate catolicii si nu ortodocsii, conform Bibliei, este existenta primatului petrin. |
Citat:
|
Ecumenismul: Concluziile conferinței inter-ortodoxe de la tesalonic
ECUMENISMUL: CONCLUZIILE CONFERINȚEI INTER-ORTODOXE DE LA TESALONIC 20-24 Septembrie 2004
http://www.dervent.ro/rostiri.php?cI...e=ART&rOP=more |
Citat:
2. Este scrisă în limba română, cu caracterele de atunci ale acestei limbi, care erau caractere chirilice. Potrivit aceleiași logici, ar trebui să susținem că Goethe nu a scris nici un rând în limba germană, deoarece a folosit caractere gotice. Un punct de vedere nesustenabil. 3. Nu cred că Biblia de la București era ținută în cămara preotului. Mai degrabă cred că se studia în școlile de atunci (poate că prindeau cu ea muște, precum elevul Ion Creangă). Poate că preotul o scotea și la Vohodul Mic, spre a citi din ea credincioșlor și a predica pe marginea a ceea ce a citit. 4. Prima Biblie care corespunde cerințelor dv enunțate în ultima postare, de a fi -tipărită -în limba română -cu caractere latine a fost scoasă de Ioan Heliade Rădulescu în jurul anului 1850. Ioan Heliade Rădulescu a fost ortodox (unul care a făcut cinste Bisericii Ortodoxe) și nu a fost protestant. |
Ecumenismul: Concluziile conferinței inter-ortodoxe de la tesalonic
ECUMENISMUL: CONCLUZIILE CONFERINȚEI INTER-ORTODOXE DE LA TESALONIC 20-24 Septembrie 2004
http://www.dervent.ro/rostiri.php?cI...e=ART&rOP=more |
Citat:
Bine-nteles ca limba romana ramane tot limba romana indiferent cu ce alfabet o scriem. Nu asta am vrut sa spun, dar m-am exprimat eu gresit. Ceea ce am vrut sa spun este faptul ca, in momentul in care scoala a fost accesibila romanilor pe scara mai larga, alfabetul care se folosea era cel latin. Dar poate ca este doar o parere de a mea si scoala era deja accesibila maselor cand inca alfabetul era chirilic. Oricum, nu are importanta alfabetul, important era faptul ca Evanghelia sa se afle nu numai in camera preotului ci si in casa oamenilor. Bine-nteles ca preotul citea din Evanghelie credinciosilor, din Evanghelie si din Psalmi, insa cu totul altceva este sa o aiba omul acasa si sa citeasca tot ce scrie in ea, sa nu se rezume numai la selectia facuta de preot si doar in momentul Liturghiei. Traduceri ale Bibliei in limba română Scrierea in limba română inainte de 1858, adica pana la domnitorul Alexandru I. Cuza, era cu caractere chirilice. Asadar, si traducerile Bibliei pana la acea data au fost cu litere chirilice. Dupa anul 1858, Biblia a fost tiparita cu alfabetul latin. 1.Cea mai veche carte scrisa gasita pe teritoriul Romaniei si pastrata pana in zilele noastre este "Evanghelistul" slavon al lui Nicodim. 2.Traducerile cele mai vechi, roade ale unor osteneli anonime - este nominalizat, aici, de catre Nicolae Iorga, preotul Constantin, de loc din Roman, la 1438 - constituie corpusul unor texte din secolele XV-XVI. Regasim, intre ele, fragmente din Faptele Apostolilor, din Epistole si, evident, Psaltirea (Codicele Voronetean, Psaltirea Scheiana, Psaltirea Hurmuzaki, Psaltirea Voroneteana). 3. Evangheliarul Slavo – Român 1551-1553, imprimat la Sibiu de Filip Moldoveanu, este cel mai vechi text tiparit al Noului Testament in limba romana, aflat astazi la Sant Petersburg. Traducerea din greaca a lui Coresi, un diacon din Targoviste, care avea o tipografie la Brasov. El a tradus si a tiparit Evangheliile Noului Testament. Traducerea lui a fost numita Evangheliarul, si aceasta a fost a doua carte tiparita in limba romana. Este important de observat ca el a folosit un manuscris husit, din cele folosite in Moldova si Maramuresul brazdate de ideile Reformei. 4.Prima tiparitura romaneasca a fost Catehism (Lutheran), care a vazut lumina tiparului probabil in 1544 la Sibiu, prin contributia nemijlocita a lui Filip Moldoveanu, iar in 1559 Coresi a tiparit un alt Catehism (Lutheran) la Brasov. Evangheliarul a fost una din cele mai importante lucrari ale lui Coresi. Unii dintre istoricii de mai tarziu explica zelul sau pentru Evangheliar prin faptul ca acesta ar fi fost o lucrare pentru introducerea protestantismului (luteranismul si calvinismul) intre romani. Si pagina este lunga: http://bibliavorbeste.ro/page.php?id=263 Alte referinte: La jumatatea secolului al XVI-lea, Filip Moldoveanul va imprima la Sibiu Evangheliarul Slavo-Român (1551-1553), cel mai vechi text tiparit al Noului Testament în limba româna, aflat astazi la Sankt Petersburg. Câtiva ani mai târziu, la Brasov, Diaconul Coresi publica Tetraevanghelul (1561), Faptele Apostolilor (1565-1567), Psaltirea (1570) si Psaltirea slavo-româna (1577), într-o româneasca destul de anevoioasa înca. Un moment important îl constituie publicarea Paliei de la Orastie, la 1582, reunind Facerea si Iesirea în traducerea unor carturari banateni si ardeleni (Efrem Zakan, Stefan Herce, Moise Pestisel si Archirie), care se folosesc inclusiv de versiunea maghiara a lui Heltai Gáspár (Cluj, 1551), pe lânga Septuaginta, Vulgata si un text ebraic nedepistat. (http://bibliotecaortodoxa.blogspot.c...usa-carte.html) Filip Moldoveanul a realizat la Sibiu, în anul 1544, Catehismul Lutheran, prima carte tipărită în limba română. În anul 1550 a tipărit primul Tetravanghel slavo-român la Sibiu. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Filip_Moldoveanul) Tetravanghelul (în neogreacă tetraevanghélion: tetra = patru și evangelion = Evanghelie) este o carte liturgică ortodoxă. Aceasta cuprinde cele patru evanghelii canonice împărțite în pericope (zaceale) precedate de ziua și săptămâna liturgică în care trebuie citite. Textul evangheliilor conține și indicațiile tipiconale[1]. Stă de obicei pe masa altarului și este îmbrăcat într-o ferecătură împodobită cu imagini ale evangheliștilor; tradiția interzice folosirea pielii de animal pe masa altarului[2]. Tetraevanghelul (pl. tetraevanghele) nu trebuie să se confunde cu traevangheliarul sau evangheliarul, care conține numai pericopele pentru duminici și sărbători, așezate după tipicul vechi, respectiv cu Duminica Învierii la început. Primul Tetravanghel slavon datat este cel copiat și miniat de Nicodim la Mănăstirea Prislop în anul 1405. În 1512, ieromonahul Macarie tipărește un Tetraevanghel slavon la Târgoviște. În 1551-1553 apare la Sibiu Tetraevanghelul slavo-român. În 1561 apare primul Tetravanghel în limba română, tipărit la Brașov de diaconul Coresi. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Tetravanghel) |
Pentru adiandrea6:
Din cele ce le povestesti inteleg ca esti ratacita complet si imi pare rau pentru tine. Daca tu crezi ca exista “taine” la romano – catolici si la anglicani nu faci decit sa hulesti impotriva Duhului Sfint pentru ca Biserica este doar Una, vizibila si nu in mai multe ramuri, dar mintuirea este un proces individual si, de aceea, te priveste numai pe tine. Cind spui “Nu are nici o alta conotatie decat cea de mai sus, sa fie unul in credinta in Hristos, eu numai despre credinta vorbesc aici, si nu despre orientari politice sau de alta natura”, eu te cred, dar nu pot sa si accept pentru ca din tot ceea ce ai scris si, in general, din ceea ce vine de la eretici, te poti astepta la orice “minunatie” de gindire, asa ca trebuie sa ma asigur ca “toti crestinii sa fie ca si unul, asa cum si El este unul cu Tatal” nu inseamna, de exemplu, si sa fie de de o singura vointa intru toate. Mai zici “La francezi numele de Pierre se scrie identic ca si cuvantul piatra ( pierre ), asa ca nu a trebuit sa i se schimbe forma pentru a-l masculiniza, in timp ce la italieni si la noi a trebuit ca forma sa fie schimbata: pietra-Pietro, piatra-Petru”. Cred ca nu are nici un fel de relevanta ce spun francezii (desi exista versiuni frantuzesti care folosesc roc in loc de pierre pentru piatra), dar grecii au masculinizat cuvintul, in engleza n-o sa gasesti niciodata Rocky in loc de Peter, in germana este Petrus si Felsen/Stein, iar in latina gasesti numai petrus/petram. Pina la urma, nu este decit un joc de cuvinte: Kephas (Petru) si kephas (marturia de credinta a lui Petru pe care tocmai o exprimase). Unde insa spui “Si stii de exemplu ca in catehismul romanesc femeile nu au voie sa intre in biserica 40 de zile dupa nasterea unui copil iar in catehismul grecesc nu exista asa ceva, femeile putand intra in biserica nu numai in perioada lauziei dar si in perioada menstruatiei si se pot si Impartasi in aceste perioade si nici macar nu stiu ca in alte biserici ortodoxe exista astfel de interdictii?” te cred, pentru ca tu mergi in biserici ecumeniste, fost ortodoxe, care nu mai au nici un fel de respect pentru canoanele ortodoxe. Si-atunci sa-ti raspunda cei ce umbla in astfel de biserici! Nu mai insist pentru ca, asa cum ti-am spus, nu ma intereseaza sa port dialog cu persoane care nu un nici un interes in ortodoxie. Credinta ta iti apartine, este o constructie personala si n-ai decit sa ti-o pastrezi, chiar sa ti-o promovezi, tot ce te rog este sa incetezi sa mai poluezi acest thread care are o alta tema si sa te muti la sectiunea Alte culte si secte unde sint sigur ca o sa gasesti o multime de liber cugetatori cu care sa iti impartasesti gindurile de inspiratie demonica. |
Citat:
Domnul Iisus Hristos nu a hulit niciodata, ci a spus mereu adevarul, si iata ce a spus El: "Eu sunt vița cea adevărată și Tatăl Meu este lucrătorul. Orice mlădiță care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; și orice mlădiță care aduce roadă, El o curățește, ca mai multă roadă să aducă. Acum voi sunteți curați, pentru cuvântul pe care vi l-am spus. Rămâneți în Mine și Eu în voi. Precum mlădița nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi, dacă nu rămâneți în Mine. Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic. Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădița și se usucă; și le adună și le aruncă în foc și ard. Dacă rămâneți întru Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și se va da vouă. Întru aceasta a fost slăvit Tatăl Meu, ca să aduceți roadă multă și să vă faceți ucenici ai Mei. " (Ev. Ioan, cap 15, 1:8) Aveti curajul sa Ii spuneti si Lui ca polueaza pentru ca vorbeste de mai multe mladite? Daca da, mutati si dumneavoastra discutia in rugaciune cu El si va va raspunde... Si aveti curajul sa Il contraziceti in acestea?: "Si I-a zis Ioan: Invatatorule, am vazut pe cineva scotand demoni in numele Tau, care nu merge dupa noi, si l-am oprit, pentru ca nu merge dupa noi. Iar Iisus a zis: Nu-l opriti, caci nu e nimeni care, facand vreo minune in numele Meu, sa poata, degraba, sa Ma vorbeasca de rau. Caci cine nu este impotriva noastra este pentru noi." (Marcu, cap.9, 38:40) Daca aveti un asa curaj, pai contraziceti-va cu El in rugaciune, si nu cu cei care Ii asculta Cuvantul... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Tot cuvântul lui Iisus Hristos este că le va trimite apostolilor Duhul Adevărului, iar Acela îi va călăuzi pe ei, Biserica lui Hristos, la tot adevărul. Iar Duhul Sfânt a călăuzit Biserica la tot adevărul învățând Biserica că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl, iar aceia care nu acceptă călăuzirea Duhului Sfânt manifestată la sfintele sinoade ecumenice nu fac parte din Biserica lui Hristos. Tot cuvântul lui Iisus ne învață că El a dat putere apostolilor Săi, și urmașilor acestora care au fost rânduiți prin punerea mâinilor, să ierte și să dezlege păcate, iar aceia care nu cred așa ceva înseamnă că nu fac parte din Biserica lui Hristos. Tot cuvântul lui Iisus Hristos este că la sfânta taină a euharistiei, pâinea și vinul sunt trupul și sângele Domnului și nu reprezintă simbolic trupul și sângele Domnului. Prin urmare, cei care nu cred asemenea cuvântului lui Iisus Hristos nu fac parte din Biserica lui Hristos. Tot cuvântul lui Hristos este acela că le va trimite apostolilor și Bisericii Duhul Adevărului, Care îi va conduce la tot adevărul, iar prin Duhul Sfânt Biserica a primit că doar cei care au adevărată taină a preoției sacramentale pot să săvârșească sfânta prefacere a darurilor de pâine și vin în trupul și sângele euharistic al Domnului și Dumnezeului Iisus Hristos, bineînțeles prin puterea Duhului Sfânt, iar acele "bisericuțe" care nu pot să facă această sfântă taină, care nu au preoție sacramentală adevărată și care nu au învățătură adevărată despre sfânta euharistie nu fac parte din Sfânta Biserică a lui Hristos. |
O neclaritate ref la St. Nektary of Optina
Ceea ce urmeaza sa postez este putin off-topic fata de subiectul acestui thread(nu am vrut sa deschid inutil un alt thread) dar imi voi justifica alegerea.Am citit un alt articol postat de catre initiatorul/initiatoarea acestui thread,in speta domnul/doamna orthodoxia.i.thanatos.Ma refer la acest thread http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=9705
Intrucat acel thread a fost inchis de catre admin si intrucat eu am o neclaritate majora referitoare la ceva ce s-a scris acolo,mi-am permis,sper sa fiu inteles,sa pun acesta intrebare tot pe un thread deschis de acel utilizator.Precizez ca nu doresc o polemica ci doar o clarificare cat mai pragmatica. In articolul pe care l-am mentionat sta scris intr-un anumit pasaj:,,Am zis ca Biserica lui Hristos, prin care inteleg in exclusivitate Biserica Ortodoxa, este singura Arca a mintuirii. Daca, asa cum Sf. Nectarie de la Optina a spus, au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit, atunci exista si oameni in afara Bisericii care vor fi mintuiti." Am verificat si apare la fel si in varianta in engleza:http://www.orthodoxchristianbooks.co...rthodox-faith/ ,,I said that the Church of Christ, by which I mean exclusively the Orthodox Church, is the only Ark of salvation. And if, as St. Nektary of Optina said, there were people outside Noah’s Ark who were saved, then there are people outside the Church who can be saved." Nu comentez acum pasajul referitor la mantuire ci ma uit in Geneza(voi folosi o versiune ortodoxa> http://www.bibliaortodoxa.ro/ ) unde sta scris(nu imi dau seama cum trebuie sa procedez dpdv tehnic ca sa subliniez/boldez anumite pasaje): 1.,,Căci peste șapte zile Eu voi vărsa ploaie pe pământ, patruzeci de zile și patruzeci de nopți și am să pierd de pe fața pământului toate făpturile câte am făcut"(Geneza 7:4) 2.,,Și a murit tot trupul ce se mișca pe pământ: păsările, animalele, fiarele, toate vietățile ce mișunau pe pământ și toți oamenii."(Geneza 7:21) 3.,,Toate cele de pe uscat, câte aveau suflare de viată în nările lor, au murit."(Geneza 7:22) 4.,,Și așa s-a stins toată ființa care se afla pe fața a tot pământul, de la om până la dobitoc și până la târâtoare și până la păsările cerului, toate s-au stins de pe pământ, și a rămas numai Noe și ce era cu el în corabie."(Geneza 7:23) 5.,,Și-Mi voi aduce aminte de legământul Meu, pe care l-am încheiat cu voi și cu tot sufletul viu și cu tot trupul, și nu va mai fi apa potop, spre pierzarea a toată făptura."(Geneza 9:15) 6.,,Iar fiii lui Noe care au ieșit din corabie, erau: Sem, Ham și Iafet. Iar Ham era tatăl lui Canaan.Aceștia sunt cei trei fii ai lui Noe și din aceștia s-au înmulțit oamenii pe pământ."(Geneza 9:18-19) Intrebare:ce a vrut sa spuna Sfantul Nectarie de la Optina cand a zis ca ,,au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit" ? Mentionez ca nu sunt teolog,poate imi scapa ceva si as dori,subliniez asta si insist,nu o polemica ci o precizare pragmatica,la obiect,o clarificare si eventual(ar fi de mare folos)un link catre sursa unde pot citi acesta parere a Sfantului Nectarie de la Optina. Neclaritatea mea are si o componenta laica(sa spunem): ,,In momentul actual, exista aproximativ 200 de povestiri despre Potop si vreo 272 de mentionari pomenite in scrierile caldeene, chineze, indiene, grecesti, mexicane, semite, americane, egiptene, feniciene, ca sa nu mai vorbim de epopeea mesopotamiana Ghilgames. Specialisti germani au concluzionat intr-un studiu dedicat traditiei Potopului ca nici o referire nu este atat de generala, atat de raspandita ca Potopul. Un alt cercetator, D. Richard Andree a adunat 88 de referiri diferite la Potop: 20 din Asia, 5 din Europa, 7 din Africa, 10 din Australia, 46 de la popoarele din America. Chiar daca sunt diferite, toate au comun trei elemente: a fost un potop de ape pe pamant care a nimicit omenirea; mijlocul de salvare a fost o corabie; o samanta de oameni a fost salvata de la nimicire." Multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri. |
Citat:
Aveti dreptate in ceea ce ati scris: Apostolii au primit Duh Sfant ca sa ii conduca pe oameni la "tot adevarul", iar Adevarul este Iisus Hristos, Calea, Adevarul si Viata. Si asta se urmareste in toate Bisericile crestine, conducerea omului la Hristos. Nici eu nu am zis altceva. Cat despre Euharistie, cine crede in Cuvantul Domnului, crede pana la capat, adica crede in Evanghelia Sa unde scrie ca painea ESTE trupul Sau si vinul ESTE Sangele Sau. Nu am vazut inca in nici o Evanghelie ca in loc de "ESTE" sa fie scris "reprezinta simbolic". Dumneavoastra ati vazut? Acum, daca ne luam dupa sinoade, stiti ca doua sinoade L-au condamnat pe Sfantul Ioan Gura de Aur si din cauza lor a murit in exil? Stiti ca hotarari date de unele sinoade au fost anulate de altele? Stiti ca sinoadele la vest nu zic la fel ca la est? Asa ca, daca un sinod spune ceva ce nu conduce la Hristos, eu am obligatia din partea lui Hristos sa nu il ascult, pentru ca Hristos imi zice prin Evanghelia Sa sa nu numesc pe nimeni Invatator decat pe El. In concluzie, ascult cu draga inima orice Sinod care ma conduce la Iisus, si refuz ascultarea oricarui sinod care ma indeparteaza de Iisus, caci oitele Lui ii recunosc glasul si nu se duc dupa voci straine, ci se duc doar dupa El. Si asta fac si eu. |
Citat:
Solomon 14 6. Iar de demult, când au pierit trufașii uriași, nădejdea întregii lumi a scăpat într-o barcă și barca, îndrumată de mâna Ta, a lăsat omenirii sămânța urmașilor. Stiu ce scrie la Geneza despre Potop, insa se stie tot de la Geneza ca la un moment dat au aparut oameni uriasi pe pamant, ca o consecinta a incrucisarii interzise dintre descendentii lui Set si descendentele lui Cain. Acesti uriasi se pare ca au supravietuit cumva Potopului, din moment ce stim clar ca uriasul Goliat (vedeti dimensiunile date la 1 Regi: peste 3 metri inaltime, purtand o armura de ~ 600 kg, adica nu era tocmai un simplu om ceva mai inalt...) a fost invins micutul David. Asta ca sa maresc neclaritatea. :) |
Citat:
Insa intervin 2 probleme>Cel de Sus a spus :,,Dar Domnul Dumnezeu a zis: "Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută douăzeci de ani!"(Geneza 6:3) PS>daca as extinde discutia pe acesta tema(oamenii dinainte de potop) as ajunge la ,,Cartea lui Enoch"care,dupa cum stim,a fost incadrata ca apocrifa. Deci avem,sa spunem,o durata fixa de viata.Mai apoi in Geneza 6:7 se spune ,,Și a zis Domnul: "Pierde-voi de pe fața pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc și de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut". Observam ca este clar:,,De la om până la dobitoc și de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde".A existat insa o exceptie: ,,Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu."(Geneza 6:8). Cel de Sus i-a intarit acesta exceptie: ,,Și a căutat Domnul Dumnezeu spre pământ și iată era stricat, căci tot trupul se abătuse de la calea sa pe pământ.Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Noe: "Sosit-a înaintea feței Mele sfârșitul a tot omul, căci s-a umplut pământul de nedreptățile lor, și iată Eu îi voi pierde de pe pământ."(Geneza 6:12-13) si mai apoi ,,Și iată Eu voi aduce asupra pământului potop de apă, ca să pierd tot trupul de sub cer, în care este suflu de viață, și tot ce este pe pământ va pieri."(Geneza 6:17) Este clar.In fara de cei din Arca lui Noe nu urma sa supravietuiasca nimeni si acest lucru este intarit de individualizarea legamintului ,,Iar cu tine voi face legământul Meu; și vei intra în corabie tu și împreună cu tine vor intra fiii tăi, femeia ta și femeile fiilor tăi."(Geneza 6:18) Mai apoi,cum am citat in postul meu precedent,sta scris : ,,Și așa s-a stins toată ființa care se afla pe fața a tot pământul, de la om până la dobitoc și până la târâtoare și până la păsările cerului, toate s-au stins de pe pământ, și a rămas numai Noe și ce era cu el în corabie."(Geneza 7:23)" Intradevar mi-ai adancit neclaritatea :) cu privire la aceea opinie a Sf. Nectarie de la Optina.Pur si simplu nu inteleg la ce se refera.In The Holy Bible este scris clar.Tocmai de aceea am cerut si un link unde sa-i citesc opinia,poate este facuta intr-un anumit context si nu inteleg eu. |
Update
In textul (linkul sursa l-am postat mai sus) pe care l-am citit ,,Conversatie intre un crestin ortodox si un cautator sincer al credintei ortodoxe" scris de catre domnul Vladimir Moss,sta scris asa:
,,Am zis ca Biserica lui Hristos, prin care inteleg in exclusivitate Biserica Ortodoxa, este singura Arca a mintuirii. Daca, asa cum Sf. Nectarie de la Optina a spus, au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit, atunci exista si oameni in afara Bisericii care vor fi mintuiti." Am cautat si iata ce am gasit referitor la cele spuse de Sf Nectarie de la Optina: 1).,,În zilele lui Noe, Dumnezeu, timp de o suta de ani, a spus ca va fi potopul, dar oamenii nu au crezut, nu s-au pocait, si dintr-o multime de oameni s-a gasit doar un singur drept cu familia lui. Asa va fi si la venirea Fiului Omului” (Matei 24, 37)." (Se vede si mai clar in Matei 24:38-39>,,Căci precum în zilele acelea dinainte de potop, oamenii mâncau și beau, se însurau și se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie,Și n-au știut până ce a venit potopul și i-a luat pe toți, la fel va fi și venirea Fiului Omului.">nota mea) Nota>este evident ca sfantul nu a spus altceva decat cele scrise in The Holy Bible.Nici vorba de alti supravietuitori in afara celor din Arca lui Noe. si tot Sfantul Nectarie de la Optina spune: 2).,,În ultimele timpuri, credinciosilor li se vor întâmpla aceleasi lucruri care li s-au întâmplat Apostolilor înainte de Adormirea Maicii Domnului. Fiecare credincios, oriunde ar fi, va fi adus pe nori în Corabia-Biserica. Doar cei ce se vor afla în ea vor fi mântuiti“.Si tot sfantul spunea: ,,Si nu o data repeta: „Tineti cu tarie Ortodoxia". Este evident ca facea vorbire despre Biserica Ortodoxa cand spunea ,,Corabia-Biserica". Nota>este iarasi evident ca sfantul nici nu concepea posibilitatea ca cineva sa se mantuiasca in fara Bisericii Ortodoxe. Sursa citatelor mele este: http://www.crestinortodox.ro/comunit...ptopic_id=2853 In acest link este indicata si sursa-text de la care s-a plecat: ,,Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum, Ed. Biserica Ortodoxa, Alexandria, 2004. Va rog sa observati cu atentie cele spuse in ultimul link postat de mine si citate mai sus in comparatie cu textul domnului Vladimir Moss.Si pe acest aspect,cu respect,astept clarificari.Cu multumiri. IN ALTA ORDINE DE IDEI>mai am o neclaritate: a).tot in acel text( ,,Conversatie intre un crestin ortodox si un cautator sincer al credintei ortodoxe" ) se spune ,,Cu alte cuvinte, ignoranta cu privire la voia Domnului si adevarul Sau poate imblinzi sentinta, dar nu o poate inlatura complet.".As dori,cu multumiri,sa stiu ce se intelege exact ,dpdv ortodox, prin ,,ignoranta cu privire la voia Domnului si adevarul Sau poate imblinzi sentinta".Fara a abuza de rabdarea nimanui as dori si o fundamentare teologica in acest sens. Scuze pentru multiplele intrebari. |
Citat:
Nu știu ce hotărâri au schimbat sau nu sinoadele ecumenice, însă eu nu îmi aduc aminte să fi schimbat dogmele credinței creștine. Deci ți-am spus și îți repet, lasă-ne cu diversiunile și manipulările acestea subtile. |
Citat:
Noi credem ca Biblia este o parte din scrierile Sfintei Traditii care a existat din cele mai vechi timpuri si transmisa pe cale scrisa si vorbita pana in zilele noastre. Spre exemplu, cand eram mic un batran, vecin cu mine, mi-a zis ca demult au trait uriasi pe pamant - si am ras de el. Dupa cate il stiam, nu cred ca a citit vreodata VT. Acum, daca ma uit pe Internet, gasesc si fotografii cu scheletele lor gasite in unele saituri arheologice. |
Citat:
,,fiii lui Dumnezeu, vazand ca fiicele oamenilor sunt frumoase, si-au luat dintre ele sotii, care pe cine si-a ales" Exista acolo un indice 1.Daca dai click pe el apare scris> ,,Versetele 1-4: text enigmatic; insertia unei stravechi traditii pe care autorul Genezei nu si-a permis s'o omita. In limbajul biblic, "fii ai lui Dumnezeu" sunt oamenii superiori, evoluati, virtuosi, in timp ce "fii ai oamenilor" sunt cei inferiori, primitivi, instinctuali, pacatosi. Din unirea acestor doua "specii" atat de diferite s'au nascut "uriasii", ca o culme a rautatii de pe pamant, rautate pe care Domnul o va eradica prin potop." Deci uriasii urmau,si ei,sa fie rasi de pe fata pamintului.Dar nu asta este problema.Daca renuntam la criteriul,,canon biblic"si aducem drept argumentatie alte scrieri,inclusiv apocrifele,atunci imi este teama ca vom deschide o discutie cu un final greu de prevazut.Si cand spun asta ma refer,de exemplu, la ,,Cartea lui Enoch",patriarh amintit atat in Vechiul Testament(,,Și a plăcut Enoh lui Dumnezeu și apoi nu s-a mai aflat, pentru că l-a mutat Dumnezeu">Geneza 5:24) dar si in Evrei 11:5,de unde aflam ceva extraordinar: ,,Prin credință, Enoh a fost luat de pe pământ ca să nu vadă moartea, și nu s-a mai aflat, pentru că Dumnezeu îl strămutase, căci mai înainte de a-l strămuta, el a avut mărturie că a bine-plăcut lui Dumnezeu." Ca sa nu ma indepartez prea mult>daca renuntam la canonul biblic,atunci as putea cita Cartea lui Enoch(desi eu sunt sceptic cu privire la posibilitatea ca ea sa fie scrisa chiar de catre Enoch) iar daca ma uit la cele scrise in Capitolul 7(parca) cu trimitere la Geneza 6:2 atunci vom incepe o discutie ce va fi greu de dus pina la capat,din mai multe motive.Unul dintre motive ar fi semnul de egalitate(si implicit de credibilitate) ce s-ar pune intre cartile Bibliei si alte scrieri cu toate consecintele ce decurg din acest demers,pe care l-as cataloga(discret) drept lejer riscant. In situatia de fata,fiind vorba de un sfant,in speta Sf.Nectarie de la Optina,eu inclin sa cred ca acesta nu a intentionat in nici un mod sa eludeze canonul biblic.Precizez ca nu am nici o informatie cu privire la aspecte din Sfanta Traditie care sa prezinte o alta varianta cu privire la Potop.Daca exista as dori precizari(autor/carte/tratat).Insa am alte neclaritati,dupa cum poti observa din cele postate inaintea acestui post.Exista variante diferite cu privire la cele spuse de catre sfant si am solicitat clarificari.Am spus ca poate nu inteleg eu si mi-am asumat aceasta posibila incapacitate intelectuala. In rest pot spune ca si eu am ceva opinii pe subiectul deschis de tine dar nu vreau sa largesc si mai mult aria neclaritatilor.(aici mai urma un text)>Ionut,mi-am clarificat aceea dilema din citatul tau.Multumesc pentru aceea precizare. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Mai spui Citat:
“Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac” (Luca 23:34)Dar si pe Sf. Teofilact: [‘De ce este cel ignorant pedepsit?’ raspunsul, dupa Sf. Teofilact din Ohrid este:] “Pentru ca atunci cind el putea sa afle n-a vrut sa o faca si si-a fost cauza propriei ignorante din lene” (Sf. Teofilact, Explicatie la Evanghelia dupa Sf. Luca 12:47-48). |
Citat:
Mladitele, asa cum ti-a spus si doctor_faustus, sint drept – credinciosii din Biserica lui Hristos, care este doar Una. Mladitele nu sint Biserici care-l marturisesc pe Hristos in mai multe feluri, dar ca sa ajungi la o astfel de intelegere trebuie sa fii mai intii onesta, nu sa scoti din Scriptura doar ceea ce-ti convine ca sa probezi ce iti sugereaza diavolul sau ce propovaduiesc uneltele lui impotriva Sfintei Scripturi si a Traditiei. Domnul Nostru (dar nu si al tau!) nu-i spune samaritencei “Vai, copila mea, caci multe sint cele ce ne-aduna! Voi va inchinati aceluiasi Dumnezeu, tineti ca si noi cele cinci carti ale lui Moise, aveti preotie si faceti si voi sacrificii in Templu. Sintem cu totii copiii lui Dumnezeu!”, ci ii zice foarte clar: “Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este.” (Ioan 4:22) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
"Pe cand intra in Capernaum, s-a apropiat de El un sutas, rugandu-L, Si zicand: Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit. Si i-a zis Iisus: Venind, il voi vindeca. Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea. Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta, si face. Auzind, Iisus S-a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: Adevarat graiesc voua: la nimeni, in Israel, n-am gasit atata credinta. Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in imparatia cerurilor. Iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Si a zis Iisus sutasului: Du-te, fie tie dupa cum ai crezut. Si s-a insanatosit sluga lui in ceasul acela." Ati vazut ce inseamna credinta si care este Duhul lui Iisus? Ati vazut cine va intra in Imparatie? Uitati-va in Evanghelie in ce circumstante pronunta Domnul cuvantul "credinta" si apoi putem vorbim despre Duhul Domnului. |
Pt adiandrea6:
Esti hulitoare de Duh Sfint pentru ca ii rastalmacesti Cuvintul si esti inchinatoare la idoli pentru ca tu nu slujesti Adevarului relevat, ci fructului propriei imaginatii. Calvin, cu care ai mai multe afinitati decit cu Parintii Bisericii, motiv pentru care si fac trimitere la el, ca sa pricepi, arata foarte clar in Comentarii la Ioan ca lipsa cunoasterii lui Dumnezeu inseamna “fantoma” si “idol” la care ajungi sa te inchini. De aceea Domnul nostru nu este si al tau, fiindca noi il cunoastem prin Scriptura si Traditie, care tot de la Dumnezeu este, dar “hristosul” tau este plasmuirea mintii tale, idol “cioplit” si mincinos. Samaritenii credeau in acelasi Dumnezeu si tineau cartile lui Moise, dar urmau traditiile oamenilor si nu pe cea lasata de Dumnezeu fiindca se inchinau in templul lor de pe muntele Gerizim, si nu la Ierusalim. Asta ii spune Domnul nostru samaritencei si chiar mai mult: ca toata credinta ti-e gratuita daca nu o ai in Sfinta Traditie, care numai “din iudei este”. Asa si astazi, poti sa chemi numele Domnului si sa interpretezi Scriptura dupa capul tau sau sa iei de bun ce zic corifeii apostati ai protestantismului, dar o faci degeaba, exact ca si cum te-ai inchina la idoli, cum chiar gura pacatosului (Calvin) graieste, pentru ca mintuirea numai in Biserica cea Una este. |
Citat:
Am vazut ca persoana care raspunde a zis asa: Am zis ca Biserica lui Hristos, prin care inteleg in exclusivitate Biserica Ortodoxa, este singura Arca a mintuirii. Daca, asa cum Sf. Nectarie de la Optina a spus, au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit, atunci exista si oameni in afara Bisericii care vor fi mintuiti. Dar nu am spus ca toti cei din Arca se vor mintui, pentru ca unii pot sa se arunce in afara prin faptele lor rele. Si nici n-am spus ca cei care inoata inspre Arca si n-au apucat sa urce pina sa moara nu ar putea fi mintuiti. Cine poate sa zica ca Dumnezeu cel Atotstapinitor, Cel care cunoaste inimile tuturor, n-ar putea sa-si intinda mina catre cei care, din ignoranta sau circumstante potrivnice, n-au reusit sa suie in Arca inainte ca noaptea mortii sa se lase peste ei, dar care in inimile si mintile lor jinduiesc dupa adevar? “Toate le nadajduieste” (1 Corinteni 13:7). Acesta spune ca: Sfantul Macarie a spus... pentru corectitudine cred ca ar trebui sa gasim exact textul spus de Macarie. Am cautat si nu am gasit nimic in acest sens. Omul e supus greselii. Pana nu gasesc exact scrierea in care spune Sfantul Macarie asa, inclin sa cred ca aici domnul care raspunde intrebarilor a gresit. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Si revenind, vedeti ca nu traditia face ca inchinarea sa fie buna, ci credinta? Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:00:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.