Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   tinuta femeii in biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6348)

maria32 16.12.2011 21:21:47

Citat:

În prealabil postat de candles in the wind (Post 415520)
Incepand cu 12 13 ani cred ca o fata poate intelege de ce capul trebuie acoperit..dar sa imbrobodesti niste fetite..

exact asta nu inteleg nici eu

Heurtebise 16.12.2011 22:24:14

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 140733)
Dar daca pur si simplu se imbraca in pantaloni ca majoritatea femeilor tinere in zilele noastre, deci o tinuta modesta, care nu atrage atentia?
Ca in unele biserici daca intri asa sar toti la tine de parca esti femeia de care se vorbeste in apocalipsa, am inteles!

Si pe noi ne certa preotul daca veneam in pantaloni sau descoperite; si foarte putine femei au fost acelea care nu au mai venit deloc la biserica pe motiv ca preotul e "acru" sau mai stiu eu cum. Eu am ascultat de el, desi nici mie nu mi-a cazut prea bine la inceput si nici nu am inteles foarte bine de ce se pune atat accent pe tinuta femeii; pr. Cleopa a spus ca femeia care poarta pantaloni este anathema. La fel, am mai citit ceva foarte interesant despre felul in care tinuta iti influenteaza mentalitatea. De la userul Mihnea Dragomir am citit asta si acum ma pun sa rasfoiesc un pic forumul ca sa pot posta. :)

Heurtebise 16.12.2011 22:27:05

http://olrl.org/virtues/pants.shtml - despre tinuta femeii

maria32 16.12.2011 23:07:42

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 415559)
Si pe noi ne certa preotul daca veneam in pantaloni sau descoperite;

cand aveati cati ani? eu vreau sa ma lamuresc cum este privita o copila in biserica si de ce trebuie si ea sa poarte fusta lunga sau basmaluta.

Laura19 26.12.2011 13:53:16

5 atașament(e)
Am fost pe la 4 biserici ortodoxe romane de aici, Toronto, si extrem de putine femei am vazut in fusta si cu capul acoperit-cele care aveau o tinuta de biserica, erau mai mult cele batrane, dar putine, si batranele tot in pantaloni si fara batic majoritatea. Recunosc, si eu am fost fara batic,esarfa pe cap si cand am luat la mine sa imi pun pe cap nu am mai pus ptr. ca ma simteam carachios sa fiu singura :| Si mama mi-a zis ca aici femeile nu merg in fusta la biserica, ca numai babele isi acopera capul etc. Aici nu se tine cont de ordine, femeile si babrbatii stau a mestecati,si pe stanga si pe dreapta. Chestie f enervanta ptr mine mai ales cand vad barbatii/baieti in fata mea si pe langa mine cu blugi mai stramti sus,trasi pana in gat si tricoul bagat in blugi. Imi distrag atentia, dar poate am eu mintea bolnava.:-s

Nu doar tinuta trebuie sa fie decenta, dar si mirosul si aspectul. De ex. am fost la biserica, si langa mine venise sa sarute icoana(in spate stateam) o doamna si s-a dat cu un parfum asa de dulce, de imi venea rau. Asta ca sa nu mai zic de altii care miros a transipratie.

Intrebare trebuie sa fie neaparat batic? Sau e ok si o esarfa mai lunga pusa pe cap si/sau dapa dupa gat ? Baticuri mai mari n-am prea gasit pe unde am fost eu, numai mici si eu am parul lung pana in talie si am nevoie de ceva mai lung. Prin batic eu vad o bucata mica sau medie de panza in forma de patrat, esarfa fiind mai mare si mai lata, in forma dreptunchiulara deobicei. Voi, dominsoarelor/doamnelor cum va acoperiti capul? Clasicul batic legat sub barbie, sau folositi si altfel baticul/esarfa? Intreb ca sa invat si sa stiu cum procedati.:) Pun poze cu esarfa pe cap. Sa imi spuneti va rog daca sunteti de acord cu acestea ori ba si de ce. Multumesc anticipat. :)

Laura19 26.12.2011 14:04:09

4 atașament(e)
Inca o intrebare, daca se poate. Voi va acoperiti capul si in afara bisericii si cand va rugati? Il purtati acoprit si in casa, pe strada, la facultate, in vizita etc? Din cate am inteles de la Sfintii Parinti, femeia trebuie sa aiba capul acoperit mai tot timpul, mai ales daca e maritata. Voi asa faceti?
Sper sa imi raspunda si mie cineva si sa ma lamureasca. Multumesc.

glykys 26.12.2011 17:12:34

Laura19, eu stiu ca in biserica trebuie sa ai capul acoperit, dar nu neaparat batic. Caciula, esarfa, bentita, bereta, sapca, voal etc...

Eu personal, in afara de biserica, imi tin capul acoperit iarna si cand mi-e frig, ca sa nu racesc. Atata tot. In consecinta, nu pot sfatui si pe altele decat la fel.

Mihnea Dragomir 26.12.2011 18:26:12

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 418266)
Intrebare trebuie sa fie neaparat batic? Sau e ok si o esarfa mai lunga pusa pe cap si/sau dapa dupa gat ?

În Carte se vorbește de capul acoperit. Nu există prescripție cu ce anume să fie acoperit. Deci, poate să fie batic, eșarfă, șal, pălărioară, căciulă, etc.

Citat:

Inca o intrebare, daca se poate. Voi va acoperiti capul si in afara bisericii si cand va rugati? Il purtati acoprit si in casa, pe strada, la facultate, in vizita etc?
Capul trebuie să fie acoperit în biserică. Este foarte recomandabil, ca gest de pietate, să fie acoperit și când vă rugați în afara bisericii, spre exemplu acasă, cu toate că Dumnezeu aude rugăciunile dv chiar dacă vă rugați cu capul descoperit, ori în pijama, etc. Dacă aveți practică mai îndelungată de rugăciune, fără îndoială că ați observat o diferență între a vă ruga în genunchi și a vă ruga în picioare, șezând ori în pat. Ei bine, o diferență de aceeași natură veți simți și între rugăciunea cu capul acoperit, față de aceea cu capul descoperit.

Restul situațiilor sunt obiectul liberei preferințe individuale, astfel încât puteți merge la fel de bine pe stradă, la facultate ori în vizită fie cu capul acoperit, fie descoperit.

fallen 26.01.2012 17:19:37

Mie mi-a placut de prima doamna a Rusiei, la slujba de Craciun, purta o rochie deschisa la culoare, foarte eleganta, si un batic alb, de matase, cred.
Nu-mi amintesc insa sa fi vazut vreodata nasa de cununie sau domnisoara de onoare cu capul acoperit, insa am vazut multe cu spatele gol si fusta asimetrica.
Cat despre fetitele imbrobodite, eu cred ca nu le obliga nimeni, dar prin puterea exemplului, vor si ele sa fie asemeni celor mari.

maria32 26.01.2012 17:48:21

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 425033)
Mie mi-a placut de prima doamna a Rusiei, la slujba de Craciun, purta o rochie deschisa la culoare, foarte eleganta, si un batic alb, de matase, cred.
Nu-mi amintesc insa sa fi vazut vreodata nasa de cununie sau domnisoara de onoare cu capul acoperit, insa am vazut multe cu spatele gol si fusta asimetrica.
Cat despre fetitele imbrobodite, eu cred ca nu le obliga nimeni, dar prin puterea exemplului, vor si ele sa fie asemeni celor mari.

asta cu vor ele fetitele sa aiba capul acoperit chiar nu o mai cred. plus ca era vorba aici de ceea ce se impune nu de ce vor sau nu copiii.

lore86 26.01.2012 20:15:08

Ce vor copiii?

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 425039)
asta cu vor ele fetitele sa aiba capul acoperit chiar nu o mai cred. plus ca era vorba aici de ceea ce se impune nu de ce vor sau nu copiii.

Ce vor copiii?
Copiii vor ciocolata, daca se poate toata ziua, vor sa stea ore in sir la televizor la desene animate.
Acum intervine calitatea ta de parinte: alegi sa ii faci pe plac micutului sau sa nu-i faci pe plac alegand in schimb ceea ce ii este de folos?Alegerea ta de acum, chiar daca ii incalca liberul albitru ii poate fundamenta niste obiceiuri sanatoase sau nu.Daca asa se pune problema in cele trupesti, in cele duhovnicesti e cu atat mai importanta.Inima lor acum e ca o ceara, ce intiparesti pe ea, mamico, ramane in veci!

Daca o fetita nu o inveti cu slujba de mica, cu o purtare cuvincioasa in Biserica si in afara ei, atunci cand creste va fi prea tarziu.
i-am cumparat esarfe fetitei aratandu-i exemplu sublim al Maicii Domnului. I-am aranjat-o frumos pe capsor, apoi am plecat la Biserica> La inceput fiind singura fetita din biserica cu esarfa a vrut sa o dea jos. AM acceptat, in schimb eu am continuat sa o port. Cand a vazut ca si alte fetite de varsta ei, mai ales dintre colegele de gradinita poarta baticut pe cap la Biserica nu mai accepta sa mearga fara baticut. Iarna i-am propus altenativa cu caciula...dar greu o conving"Ti se pare ca Maica Domnului are caciula in cap?" Atunci raman fara replica si o las sa poarte cum simte, asigurandu-ma ca nu ii este frig.
Acum nu ii mai pasa ca e printre putinele persoane feminine care are capul acoperit. E chiar bucuroasa, stiind ca asa face o bucurie Maicii Domnului. Bucuria ei a fost fara margini in Ucraina can a vazut ca absolut toate fetitele poarta capul acoperit. natural, firesc, ca asa au invatat de la mame si asa stiu ele ca e bine.
O alta situatie..In urma cu cativa ani( vreo 2 cred)
ma pregateam de servici. Aveam o tinuta eleganta, decenta, o bluza finuta si niste pantaloni la dunga foarte eleganti. Dupa ce m-am aranjat, imi intreb domnisoara:"Cum arat?", la care fetita imi replica simplu: "Ca un barbat." M-am rusinat. Ma smerise copila de 3 anisori. am inteles ca nu e bine, dar nu am renuntat atunci. Mai tarziu am renuntat la pantaloni. In schimb ea, fara sa ii zica nimeni ceva nu accepta pantaloni nici in ruptul capului"Mama, eu sunt fetita sau baietel?Fetitele trebuie sa poarte rochite". Abia am reusit sa o conving de cateva ori, cand era tare frig afara si zapada sa imbrace pantaloni. Atunci a acceptat, dar bineinteles, avem fustita de rezerva ptr gradi.

anna21 26.01.2012 20:48:01

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 425059)
Ce vor copiii?
Copiii vor ciocolata, daca se poate toata ziua, vor sa stea ore in sir la televizor la desene animate.
Acum intervine calitatea ta de parinte: alegi sa ii faci pe plac micutului sau sa nu-i faci pe plac alegand in schimb ceea ce ii este de folos?Alegerea ta de acum, chiar daca ii incalca liberul albitru ii poate fundamenta niste obiceiuri sanatoase sau nu.Daca asa se pune problema in cele trupesti, in cele duhovnicesti e cu atat mai importanta.Inima lor acum e ca o ceara, ce intiparesti pe ea, mamico, ramane in veci!

Daca o fetita nu o inveti cu slujba de mica, cu o purtare cuvincioasa in Biserica si in afara ei, atunci cand creste va fi prea tarziu.
i-am cumparat esarfe fetitei aratandu-i exemplu sublim al Maicii Domnului. I-am aranjat-o frumos pe capsor, apoi am plecat la Biserica> La inceput fiind singura fetita din biserica cu esarfa a vrut sa o dea jos. AM acceptat, in schimb eu am continuat sa o port. Cand a vazut ca si alte fetite de varsta ei, mai ales dintre colegele de gradinita poarta baticut pe cap la Biserica nu mai accepta sa mearga fara baticut. Iarna i-am propus altenativa cu caciula...dar greu o conving"Ti se pare ca Maica Domnului are caciula in cap?" Atunci raman fara replica si o las sa poarte cum simte, asigurandu-ma ca nu ii este frig.
Acum nu ii mai pasa ca e printre putinele persoane feminine care are capul acoperit. E chiar bucuroasa, stiind ca asa face o bucurie Maicii Domnului. Bucuria ei a fost fara margini in Ucraina can a vazut ca absolut toate fetitele poarta capul acoperit. natural, firesc, ca asa au invatat de la mame si asa stiu ele ca e bine.
ma pregateam de servici. Aveam o tinuta eleganta, decenta, o bluza finuta si niste pantaloni la dunga foarte eleganti. Dupa ce m-am aranjat, imi intreb domnisoara:"Cum arat?", la care fetita imi replica simplu: "Ca un barbat." M-am rusinat. Ma smerise copila de 3 anisori. am inteles ca nu e bine, dar nu am renuntat atunci. Mai tarziu am renuntat la pantaloni. In schimb ea, fara sa ii zica nimeni ceva nu accepta pantaloni nici in ruptul capului"Mama, eu sunt fetita sau baietel?Fetitele trebuie sa poarte rochite". Abia am reusit sa o conving de cateva ori, cand era tare frig afara si zapada sa imbrace pantaloni. Atunci a acceptat, dar bineinteles, avem fustita de rezerva ptr gradi.

Ce mult imi plac postarile tale despre copii!
Sa ii ajute Dumnezeu!

(prin contrast.. copilul meu imi povesteste ca un coleg al lui VREA sa fie fata! Opinia lui este cunoscuta si acceptata in scoala deoarece nimeni dintre profesori nu indrazneste sa numeasca anormalitatea! Pe mine m-a lasat fara graii asa ceva. Credeam ca am mai mult timp pana sa-i explic copilului ca traim intr-o lume nebuna si grav bolnava. Dar nu, nu mai exista timp in care poate sa creasca normal.)

lore86 27.01.2012 09:34:40

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 425068)
Ce mult imi plac postarile tale despre copii!
Sa ii ajute Dumnezeu!

Sa dea Dumnezeu tuturor parintilor copii cuminti si copiilor crestere curata!
E foarte greu sa ii cresti cum trebuie intr-o lume necrestina, dar odata sadite valorile incep sa le puna in practica. Cel putin acum.Probabil cand valurile vietii vor veni, le vor uita, dar ma rog Domnului sa nu le uite definitiv

AndruscaCIM 27.01.2012 13:50:29

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 425059)
Ce vor copiii?

Ce dragut...imi aminteste de mine si de sora mea, care purtam cand eram mici aproape numai fustite, iar daca ne imbraca mama in pantaloni, si asta destul de rar, eram bosumflate rau de tot...:1:

Acum mai port pantaloni, mi se par practici...dar m-ai facut sa imi amintesc cum ii priveam, micuta fiind.

Adriana-Simona 21.02.2012 16:04:10

Eu cred ca se poate sa fii si ok pe strada si decenta pentru biserica.

Am facut un sondaj intre baieti, si mai toti au zis ca prefera sa vada o fata intr-o rochie midi (pana la genunchi) sau lunga decat in blugi (care le fac sa para masculine) sau in mini,mini care nu mai lasa nimic de imaginat ci prezinta celulita in toata splendoarea ei.

Si daca baietii lumesti gandesc asa, preferand o fata decenta si feminina ca amica/prietena/sotie, ma intreb de ce noi fetele inisitam sa ne strangem in blugi?

Eu cred ca sunt destule rochii/fuste care vin bine si fara sa fie habotnice sau "de babe".
Cat despre batic, am vazut multe feluri frumoase de a-l purta ca esarfa si apoi ca acoperamant, fara a fi doar simbolic (cum am mai vazut faze caraghioase cu o batista pusa pe cap, sau in stil bentita din care ies colturi si fire de par) dar nici sa stranga gatul de nu mai poti respira. Apoi mai e alternativa palarie care se potriveste foarte bine la o rochie.

Evident toata nebunia implica un pic de efort, si stiu e mai simplu sa luam o pereche de blugi si un tricou, sau o haina larga si inchisa la culoare (ca sa parem mai evlavioase) si sa nu ne mai batem capul.

Insa modul in care aratam poate fi bucurie sau sminteala pt cei de langa noi, asa ca oare chiar este vanintate sa ne pese cum ne imbracam?

Mihnea Dragomir 21.02.2012 22:00:05

Citat:

În prealabil postat de Adriana-Simona (Post 431049)

Si daca baietii lumesti gandesc asa, preferand o fata decenta si feminina ca amica/prietena/sotie, ma intreb de ce noi fetele inisitam sa ne strangem in blugi?

Din dorința de a fi masculine, adică de a fi altfel decât ne-a lăsat Dumnezeu. Din același motiv pentru care fetele insistă să se strângă în blugi, băieții insistă tot mai mult să poarte cercei sau chiar inele în nas. Cum îi priviți pe băieții cu asemenea semne de efeminare, așa privesc și ei fetele cu pantaloni.

Citat:

Evident toata nebunia implica un pic de efort, si stiu e mai simplu sa luam o pereche de blugi (...)si sa nu ne mai batem capul.

Am văzut recent un tip de fustă mai practic chiar decât blugii, a căror îmbrăcare durează fix 3 secunde. Sunt fuste cu linia complet tăiată, ale căror capete ajung unul peste altul cu și se fixează cu arici. Ca un dreptunghi pe care îl faci cilindru.

cristiboss56 21.02.2012 22:49:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 431126)
Am văzut recent un tip de fustă mai practic chiar decât blugii, a căror îmbrăcare durează fix 3 secunde. Sunt fuste cu linia complet tăiată, ale căror capete ajung unul peste altul cu și se fixează cu arici. Ca un dreptunghi pe care îl faci cilindru.

Cu siguranta , domnule doctor , ca sunt mai practice in anumite momente, la "dezechiparea" rapida . . .:15:

lore86 22.02.2012 10:47:25

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 431140)
Cu siguranta , domnule doctor , ca sunt mai practice in anumite momente, la "dezechiparea" rapida . . .:15:

la asa replica nu ma asteptam din partea dvs.....

cristiboss56 22.02.2012 12:19:20

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 431213)
la asa replica nu ma asteptam din partea dvs.....

Te-ai pripit în a înțelege spusele mele . Trebuie să mai citești și printre rânduri , să înțelegi unde bate textul , nu să te repezi după o primă lecturare . Deci traducerea: astfel de ținute ( fustițe ) sunt pentru o anumită categorie , categoria ușoară , a femeilor ( fetelor ) ușoare , apoi nu știu cu a observat Mihnea acest detaliu , mai ales al prinderii fustei , a ariciului , a timpului de îmbrăcare , etc. Oricum cine poartă așa ceva , numai femeie serioasă nu se cheamă. Astfel de ținute sexi , care îndeamnă spre zona sexului , nu sunt de lăudat . Acum ai înțeles ?

lore86 22.02.2012 13:55:47

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 431219)
Te-ai pripit în a înțelege spusele mele . Trebuie să mai citești și printre rânduri , să înțelegi unde bate textul , nu să te repezi după o primă lecturare . Deci traducerea: astfel de ținute ( fustițe ) sunt pentru o anumită categorie , categoria ușoară , a femeilor ( fetelor ) ușoare , apoi nu știu cu a observat Mihnea acest detaliu , mai ales al prinderii fustei , a ariciului , a timpului de îmbrăcare , etc. Oricum cine poartă așa ceva , numai femeie serioasă nu se cheamă. Astfel de ținute sexi , care îndeamnă spre zona sexului , nu sunt de lăudat . Acum ai înțeles ?

Domnule Cristi, cred ca nu vb de aceeasi tip de fusta.
Tipul de fusta de care vb dl Mihnea am purtat si eu. E o simpla fusta petrecuta, care se leaga cu un cordon(nu arici, poate acum au aparut si cu arici.)Timpul de imbracare e foarte scurt, cat ar fi sa iti legi un sort.Deci...maxim 5 secunde.
Fusta sexi? cred ca glumiti. E o fusta banala, simpla(eu aveam modelul lung, albastra cu motive florale), cu care ma imbracam uneori la piata sau la plimbarile scurte.
In definitiv, cred ca fiecare intelege ce voieste, in functie de anumite neputinte.
Cred ca si citirea printre randuri dauneaza uneori, mai ales cand nu e scrisa cu scopul d e a fi citita printre randuri.

cristiboss56 22.02.2012 14:36:58

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 431228)
Domnule Cristi, cred ca nu vb de aceeasi tip de fusta.
Tipul de fusta de care vb dl Mihnea am purtat si eu. E o simpla fusta petrecuta, care se leaga cu un cordon(nu arici, poate acum au aparut si cu arici.)Timpul de imbracare e foarte scurt, cat ar fi sa iti legi un sort.Deci...maxim 5 secunde.
Fusta sexi? cred ca glumiti. E o fusta banala, simpla(eu aveam modelul lung, albastra cu motive florale), cu care ma imbracam uneori la piata sau la plimbarile scurte.
In definitiv, cred ca fiecare intelege ce voieste, in functie de anumite neputinte.
Cred ca si citirea printre randuri dauneaza uneori, mai ales cand nu e scrisa cu scopul d e a fi citita printre randuri.

Eu m-am referit la fusta care se prinde doar cu arici , nu la cea descrisă de tine, căci la ea s-a făcut referire în mesajul lui Mihnea . Deci, nu are legătură cu rochița dvs. ! Ori , o rochiță ( fustiță ) prinsă doar cu un simplu arici , nu mi se pare în regulă, și-mi mențin cele afirmate , acum, aici , oricând și oriunde . Fiecare e liber să înțeleagă ce vrea , dar eu asta am înțeles . Punct și un post binecuvântat !

Hartford 23.02.2012 01:26:20

ce e ala arici cum sa prinzi fusta cu arici?:24:

Laura19 23.02.2012 02:59:03

4 atașament(e)
Fustele petrecute cu arici ar fi asemenatoare cu cele din poze? In loc de capse,snur,nasturi,fermoar etc. se prinde cu airici? Intreb ptr. ca n-am mai vazut modelul. Am dat peste una singura cu arici, insa se prinde si cu altceva(petlite).

Hartford 23.02.2012 18:36:31

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 431318)
Fustele petrecute cu arici ar fi asemenatoare cu cele din poze? In loc de capse,snur,nasturi,fermoar etc. se prinde cu airici? Intreb ptr. ca n-am mai vazut modelul. Am dat peste una singura cu arici, insa se prinde si cu altceva(petlite).

Hm, stiam fustele astea, asa se zice ca sint prinse cu arici?imi inchipuiam un arici din ala cu tepi

Mihnea Dragomir 23.02.2012 19:36:24

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 431318)

Da, exact. Ceea ce am văzut eu semăna cu a treia, aceea siclam, dar diferea în textură (mai subțire) și în culoare (era tărcată). Sunt foarte practice.

Yasmina 24.02.2012 09:20:57

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 431411)
Hm, stiam fustele astea, asa se zice ca sint prinse cu arici?imi inchipuiam un arici din ala cu tepi

"ariciul"in chestiune,este un sistem de prindere format din 2 parti de material special,cu asperitati care suprapuse una peste alta,se atrag,adera una de alta.Cand vrei sa le desprinzi,se desprind cu mare zgomot.
Am intalnit acest sistem de inchidere la unele portofele,geci,blaizere sport,pantofi sport sau rucsacuri.

tabitha 24.02.2012 09:22:32

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 431453)
"ariciul"in chestiune,este un sistem de prindere format din 2 parti de material special,cu asperitati care suprapuse una peste alta,se atrag,adera una de alta.Cand vrei sa le desprinzi,se desprind cu mare zgomot.
Am intalnit acest sistem de inchidere la unele portofele,geci,blaizere sport,pantofi sport sau rucsacuri.

este de fapt banda velcro ("arici" este un termen impropriu, ne-elevat).

Yasmina 24.02.2012 09:39:34

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 431454)
este de fapt banda velcro ("arici" este un termen impropriu, ne-elevat).

asa este,banda velcro!insa toti folosesc termenul de arici sau scai(scai=care imi pare mai aproape de subiect)incat am uitat adevarata lui denumire.
Ah,se mai intalneste la manusi si sepci.

Katyusk 26.02.2012 22:48:52

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 415460)
de ce trebuie sa poarte femeile capul acoperit in biserica?
Maica Domnului purta capul acoperit copila fiind?cum o infatiseaza iconografia?
Daca nu o inveti pe fetita cum sa se poarte in Biserica de mica, ce sansa vei avea sa faci lucrul asta dupa ce se marita?

Despre tinuta femeii in adunari se scrie in 1 Corinteni cap.11 astfel:
Ținuta femeii în adunări.
1 Călcați pe urmele mele, întrucât și eu calc pe urmele lui Hristos.
1Cor 4.16; Efes 5.1; Filip 3.17; 1Tes 1.6; 2Tes 3.9;
2 Vă laud că în toate privințele vă aduceți aminte de mine și că țineți învățăturile întocmai cum vi le-am dat.
1Cor 4.17; 1Cor 7.17;
3 Dar vreau să știți că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii și că Dumnezeu este Capul lui Hristos.
Efes 5.23; Gen 3.16; 1Tim 2.11-12; 1Pet 3.1-6; Ioan 14.28; Ioan 3.23; Ioan 15.27-28; Filip 2.7-9;
4 Orice bărbat care se roagă sau prorocește cu capul acoperit își necinstește Capul său.
1Cor 12.10-28; 1Cor 14.1;
5 Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.
Fapt 21.9; Deut 21.12;
6 Dacă o femeie nu se învelește, să se și tundă! Iar, dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească.
Num 5.18; Deut 22.5;
7 Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.
Gen 1.26-27; Gen 5.1; Gen 9.6;
8 În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat;
Gen 2.21-22;
9 și nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.
Gen 2.18-23;
10 De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.
Gen 24.65; Ecl 5.6;
11 Totuși, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.
Gal 3.28;
12 Căci, dacă femeia este din bărbat, tot așa și bărbatul prin femeie, și toate sunt de la Dumnezeu.
Rom 11.36;
13 Judecați voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită?
14 Nu vă învață chiar și firea că este rușine pentru un bărbat să poarte părul lung,
15 pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului.
16 Dacă iubește cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei și nici bisericile lui Dumnezeu.
1Tim 6.4; 1Cor 7.17; 1Cor 14.33;

Yasmina 27.02.2012 00:15:43

Citat:

În prealabil postat de Katyusk (Post 431846)
.................................................. ...........
14 Nu vă învață chiar și firea că este rușine pentru un bărbat să poarte părul lung,
15 pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului.
16 Dacă iubește cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei și nici bisericile lui Dumnezeu.
1Tim 6.4; 1Cor 7.17; 1Cor 14.33;

Sfintii din icoanele ortodoxe si ingerii apar cu par lung,fara a avea trasaturi femeiesti(deci presupunem ca sunt barbati).Ba multi dintre Sfinti,apar cu capul acoperit(probabil din smerenie?!)
Iar Sfintele si Maica Domnului,apar in icoane nu numai cu capul acoperit,ba cu tot corpul,fara sa-si arate pielea.
Smerenia nu tine neaparat de sex in ortodoxie,adica femeile sa se acopere in saci in timp ce barbatii se pot cosmetiza si imbraca ca domnii...

JustNicol 02.03.2012 20:53:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 431420)
Da, exact. Ceea ce am văzut eu semăna cu a treia, aceea siclam, dar diferea în textură (mai subțire) și în culoare (era tărcată). Sunt foarte practice.

Cata teorie pentru o fusta......

Profetul de carton 25.03.2012 12:07:34

Citat:

În prealabil postat de JustNicol (Post 432887)
Cata teorie pentru o fusta......

o fusta...nu e numai o fusta ci totodata modul cum iti prezinti templul in care ar trebui sa existe Duhul Sfant, adica propriul tau trup; este un aspect extrem de important!

guardian knight 25.03.2012 12:46:22

intrebare !

credeti ca este normal,pentru o femeie,sa intre in biserica imbracata intr-un palton foarte rosu ???

Profetul de carton 25.03.2012 12:48:42

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 436849)
credeti ca este normal,pentru o femeie,sa intre in biserica imbracata intr-un palton foarte rosu ???

atata timp cat nu-si arata partile care atrag privirile barbatilor...

Laura19 25.03.2012 22:03:39

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 436851)
atata timp cat nu-si arata partile care atrag privirile barbatilor...

Cum ar fi sa mergem toti la Biserica in culori tipatoare? Unul in rosu aprins, altul in roz bombon, alta in verde fosforescent, altul in picatele portocalii fosforescente etc. :))
Depinde. Sunt unele culori care atrag atentia, foarte tipatoare si deranjante la ochi. La Biserica sunt de preferat culorile mai cuminti, insa daca doamna in cauza nu are alt palton sau este incepatoare, nu stiu. Nu cunosc amanunte, de unde vina doamna. De multe ori situatia nu este la fel cum pare privita din exterior.

Profetul de carton 26.03.2012 08:53:27

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 436949)
Cum ar fi sa mergem toti la Biserica in culori tipatoare? Unul in rosu aprins, altul in roz bombon, alta in verde fosforescent, altul in picatele portocalii fosforescente etc. :))
Depinde. Sunt unele culori care atrag atentia, foarte tipatoare si deranjante la ochi. La Biserica sunt de preferat culorile mai cuminti, insa daca doamna in cauza nu are alt palton sau este incepatoare, nu stiu. Nu cunosc amanunte, de unde vina doamna. De multe ori situatia nu este la fel cum pare privita din exterior.

daca venea in fusta mini eu zic ca era mult mai grav, o culoare tipatoare poate fi de prost gust si sa deranjeze vizual, insa nu incita la pacatuit precum dezgolirea partilor senzuale.

Laura19 26.03.2012 11:39:32

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 436982)
daca venea in fusta mini eu zic ca era mult mai grav, o culoare tipatoare poate fi de prost gust si sa deranjeze vizual, insa nu incita la pacatuit precum dezgolirea partilor senzuale.

Asa e. Dar nici ca fusta tigancii n-ar fi frumos. Deobicei in cuvantul decenta intra si culorile cuminti.

Ekaterina 26.03.2012 15:00:13

A te imbraca adecvat locului in care mergi este un semn de inteligenta, arata bunul gust si chiar echilibrul interior al unei persoane. Daca nu mergi sa alergi in fusta lunga, pentru ca e total nepotrivit, tot asa nici la Biserica nu poti veni in trening sau blugi provocatori.

Ma gandesc la bunicii nostri care aveau un rand de haine cu care se imbracau doar la biserica, numite haine bune.Daca in timpul saptamanii se imbracau saracacios si cu haine carpite, cinsteau duminica si zilele de sarbatoare chiar si prin tinuta lor impecabila.

O femeie imbracata provocator in biserica da dovada de snobism si de neputinta de a intelege ca spatiul in care se afla este unul sacru si motivul pentru care a intrat in acest spatiu este altul decat acela de a atrage atentia.

maria32 26.03.2012 15:24:47

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 436949)

intr-adevar, e mai bine sa nu judecam daca nu cunoastem situatia.
eu de ex am un paltonas foarte portocaliu pe care l-am primit. Il port si la biserica pentru ca nu imi permit acum sa-mi cumpar alta haina speciala mai inchisa la culoare special pentru mersul la biserica.

Laura19 26.03.2012 20:53:25

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 437135)
intr-adevar, e mai bine sa nu judecam daca nu cunoastem situatia.
eu de ex am un paltonas foarte portocaliu pe care l-am primit. Il port si la biserica pentru ca nu imi permit acum sa-mi cumpar alta haina speciala mai inchisa la culoare special pentru mersul la biserica.

Vorbeam evident la modul general, ca sunt de preferat culorile mai cuminti. Acum, cum am zis si mai sus, nu trebuie sa judecam ci sa lasam de la noi mai ales ca nu stim situatia oamenilor, si cel mai important sa fim atenti la slujba, nu la oameni. Nu-i bai, important este ca te duci la Biserica. Domnul stie mai bine de unde venim si de ce facem ce facem.

@Ekaterina
Sunt mai multe situatii. Nu stiu regulile, n-au fost invatate si sunt incepatoare, dar dornice sa cunoasca mai bine. Au venit doar ptr. ca este la moda si asa e traditia sa vina la Biserica din cand in cand, nepasandu-le defapt de ortodoxie. Nu stim exact ce e cu persoana aceea, asa ca mai bine ne abtinem. Noi cu ale noastre, restul cu ale lor. Amu general vorbind, da, femeia trebuie sa se imbrace cuviincios la Biserica. Sa se respecte regulile si de catre barbati si de catre femei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:31:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.