Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Biserica Ortodoxa de Rasarit(Stil Vechi) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=938)

Traditie 09.01.2008 15:17:52

Citat:

În prealabil postat de ory
Daca un asemenea om mi-ar sta in fata si mi-ar predica despre Dumnezeul Lui si credinta proprie,in acest stil defaimator despre semeni si despre nu stiu ce "atitudini" ale altor credinciosi de aceisi tagma,l-as privi in ochi si in sinea mea mi-as spune;"NU VREAU SA-L CUNOSC PE DUMNEZEUL ACESTUI OM,PE UN DUMNEZEU CARE DEFAIMA SI DISPRETUIESTE CU ATATA PATIMA!!!",si m-as indeparta de-acest om.Dar stiu ca acesta "nu are Dumnezeu",fiindca nu are dragoste,acesta are doar "literatura"si multa,multa nepasare fata de semenii sai.
No comment!,si n-are rost sa mai continuam domnule Traditie,caci este in zadar!!!!

Ceea ce te rog e sa nu mai folosesti formula "domnule" pe un forum ortodox. }n orice caz nu când mi te adresezi mie, deoarece ma consider de 20 de ani.

Mirean 09.01.2008 16:12:48

Citat:

În prealabil postat de hristofor
Eu nu sunt din BORSV. Poate am si vorbit contra ei... dar, un singurlucru pot afirma: La ei se pastreaza randuiala Sfintilor Parinti, si nu ma refer la calendarul iulian, ca si eu sunt paralel cu habotnicia dupa calendar.. eu ma refer la Sfintele asezaminte, stii tu, Sf. Canoane, Sf. Traditie... pe care ierarhii nostri pe stil nou le-au abrogat. De ce? Pentru ca toti Sfintii Parinti au vorbit contra celor ce fac ei in zilele acestea... Poate, nu au mai vrut sa fie mustrati de Sfinti ca ne duc la o Catolicizare lenta...
Cred ca, in structura Bor-ului, se ascund mai multi masoni si catolici fariseisti, decat in Biserica Ortodoxa de Stil Vechi...

Ce au abrogat? Punctual, te rog.

Luly 10.01.2008 19:43:04

Citand Mirean:
"Nu inteleg scandalul "nou" - "vechi". Adica de ce cei "pe vechi" ii ataca pe cei "pe nou"? De ce nu isi vad de treaba?
Si iar nu intelefg de ce ce cei "pe nou" simt nevoia sa-si afirme "superioritatea".

Mi se pare ciudat ca cei "pe vechi" sa atace BOR si ierarhii. De ce nu isi vad, oare, de propria structura?"

Scandal? Cred ca nu poti sa intelegi pt ca nu exista scandal intre BOR si BOSV.
Atac impotriva BOR? E absurd...au fost momente cand greseala era atat de mare incat trebuia numita persoana care a facut acea greseala pt ca una este sa greseasca un preot si sa sufere cativa oameni, si alta e cand greseste un cleric intr-o functie inalta cu niste consecinte grave asupra unui intreg popor... trebuie inteles faptul ca nu ne-am legat de viata personala a vreunui episcop ortodox pe stil nou si nici de alta confesiune, ci am prezentat faptele si consecintele hotararilor luate de acestia.
Nu sunt psiholog, dar, vorbind la general, cred ca manifestarea superioritatii fata de alta persoana are loc in momentul in care acea persoana se simte cu "musca pe caciula".

Luly 11.01.2008 16:23:49

Citand Traditie:
"Iar voi, stilistii, ar trebui sa aveti respect sa nu intrati sa faceti propaganda pe un forum ortodox."

Am tot respectul pentru cei de pe stil nou, dar ASA CUM AM MAI SPUS: NU AM VENIT SA FAC/FACEM PROPAGANDA!!!

Draga Traditie... daca iti aduci bine aminte, tu ai fost primul care mi-a adresat o intrebare... ma intrebi ceva si daca primesti un raspuns care nu iti convine imi spui ca fac propaganda si ca ar trebui sa plec de pe acest forum?

Un alt lucru pe care vad ca nu vrei sau nu poti sa il intelegi este faptul ca cei de pe stil vechi sunt tot ortodocsi ca si cei de pe stil nou. Daca BOR este ortodoxa si BOSV nu este ortodoxa, inseamna ca Biserica de dinainte de 1924 nu era ortodoxa? Asta se deduce din afirmatiile tale. Afirmatiile pe care le faci sunt total deplasate.

Citand Traditie:
"Mai gândeste-te o data si vei vedea ca alegerea trecerii la noul calendar a fost cu adevarat duhovniceasca."

Trecerea la calendarul nou(catolic) nu s-a facut duhovniceste.De ce spun asta? Am explicat la pagina 1 in cadrul acestui topic.

Iata raspunsul:
"In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un [color=red]sinod[/color]
Nu a fost un sinod ci un congres pan-ortodox.
Hotararea a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe,[color=red] care au luat parte la sinod[/color], prin mitropoliti, episcopi si delegatii lor.
Asa cum ai citat , nu toate Bisericile Ortodoxe au luat parte la acest sinod deoarece erau impotriva schimbarii calendarului. Astfel, unele biserici au parasit congresul, unele au refuzat sa ia parte la aceasta conferinta, iar altele nu si-au trimis reprezentanti. Unul din Arhiepiscopii initiarori a scris: "Din nefericire, Patriarhii rasariteni care au refuzat sa ia parte la acest congres, au respins toate deciziile acestuia printr-un singur act- absenta lor".
Chiar si "Dreptul canonic"- manualul de teologie tiparit in Romania in 1990- prezinta congresul ca fiind tinut de Metaxakis care era unul din cei mai liberali teologi si in acelasi timp un sustinator al "miscarii ecumenice si cu deosebire legat de Biserica Anglicana". (Arhid. Prof. dr. Ioan Floca "Drept canonic ortodox. Legislatie si administratie bisericeasca", vol I, pp. 435)".

Un lucru extrem de important este faptul ca pana in 1923 toate sinoadele de pana atunci, intareau in scris hotararile sinoadelor anterioare. In congresul din 1923, prin acceptarea calendarului catolic, s-au respins canoanele hotarate de aceste sinoade cu privire la calendar( prima hotarare cu privire la schimbarea calendarului a fost luata in anul 1583... a 7-a hotarare). De ce? Sfintii Parinti intaresc hotararile anterioare, iar noi le anulam si spunem ca au fost gresite? Sau le ignoram din cauza ca "nu mai sunt valabile"? E ceva absurd.

Iata link-ul cu hotararea de la 1583: "Pecetluirea"

Citand Traditie:
"A ramâne la vechiul calendar ar fi însemnat o ancorare în timpul pamântesc, o lipire de materia nevesnica."

Sunt profund surprins de aceasta afirmatie!!! Inseamna ca toti sfintii , pana la schimbarea calendarului, nu sunt sfinti... au ramas ancorati in timpul pamantesc si sunt lipiti de aceasta materie nevesnica.
Doamne, pazeste-ne de astfel de ganduri si iarta-ne pe toti cei care gresim Tie!!!

Aceste afirmatii pe care le expui nu au o baza dogmatica.Cred ca le spui doar ca sa plusezi in zona afirmatiilor impotriva stilului vechi, dar sa stii ca nu reusesti.

Citand Traditie:
"la ei (Sf Munte, Ierusalim sau Moscova) schimbarea calendarului ar fi fost o complicatie nefolositoare."

Iata ce porumbel a iesit din gura ta... Stiind ca schimbarea calendarului e o greseala, Sf Munte, Ierusalimul si Rusii (nu Moscova, pt ca daca ar fi fost dupa conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, care se afla la Moscova, calendarul s-ar fi fost schimbat, dar poporul rus nu a fost de acord cu aceasta nelegiuire si a impiedicat schimbarea calendarului) au respins introducerea calendarului catolic pt ca e ceva nefolositor. Iata ca dupa 84 de ani se vede clar complicatia nefolositoare pe care BORomana a acceptat-o in 1924. SCHIMBAREA CALENDARULUI ESTE O COMPLICATIE NEFOLOSITOARE!!!

seminaristul 11.01.2008 17:52:12

Sa ne certam unii cu altii, sa-se prapadeasca diavolul de ras.
Pacat ca pe un forum crestin ortodox sunt atatea certuri, in loc sa fie un loc de discutii civilizat s-a transforma in tiganie...

Luly 11.01.2008 19:51:52

Draga valentin...eu nu ma cert cu nimeni, dar afirmatiile pe care le-a facut traditie, si nu e prima data, sunt total deplasate si nu sunt conform canoanelor bisericii ortodoxe.

Traditie a afirmat ca cei care nu au schimbat calendarul(inclusiv Sf Munte, Ierusalimul, Rusii si intrega Biserica Ortodoxa inainte de 1923) sunt ancorati in timpul pamantesc, o lipire de materia vesnica. Din aceasta afirmatie se deduce usor ca Traditie afirma ca toate cultele religioase care au schimbat calendarul(catolici, protestanti, neoprotestantii si alte culte religioase) reprezinta adevarata credinta. Aceasta gandire este contrara dogmelor si contrara ortodoxiei.

Valentine,daca esti la seminar cred ca stii despre ce vorbesc... prin afirmatiile facute de Traditie , intregul tezaur, intreaga bogatie a ortodoxiei ( Sfintii Apostoli, Sf Parinti, Sfintii toti, inclusiv cei care au luptat impotriva ereziilor(Sf Ioan Gura de Aur, Sf Ier. Spiridon etc.))a fost jefuita abuziv de sfintenia de care Sfintii ne-au dat dovada si sunt marturie a adevaratei credinte in Iisus Hristos.

Asadar, eu nu ma cert cu nimeni, ci doar port o discutie civilizata cu ceilalti membrii ai acestui forum si incerc sa demontez acele afirmatii eronate, care uneori sunt spuse doar de a duce in eroare sau din dorinta de a spune ceva.

Din pacate, in ultimul timp, au aparut pe acest forum anumite persoane care duc lipsa de cele mai elementare lucruri necesare unui crestin si nu numai: bunul simt si respectul fata de ceilalti... de aceea rog administratorul acestui forum ca in momentul in care cineva aduce ofense unui alt membru folosind cuvinte urate , sa il avertizeze....iar daca el continua sa foloseasca acelasi limbaj urat sa blocheze accesul pe acest forum.

Doamne ajuta!

Luly 11.01.2008 19:55:21

Am o greseala de tehnoredactare...

Reiau paragraful respectiv:

"Traditie a afirmat ca cei care nu au schimbat calendarul(inclusiv Sf Munte, Ierusalimul, Rusii si intrega Biserica Ortodoxa inainte de 1923) sunt ancorati in timpul pamantesc, o lipire de materia nevesnica. Din aceasta afirmatie se deduce usor ca Traditie afirma ca toate cultele religioase care au schimbat calendarul(catolici, protestanti, neoprotestantii si alte culte religioase) reprezinta adevarata credinta. Aceasta gandire este contrara dogmelor si contrara ortodoxiei."

Imi cer scuze.

strajeru 11.01.2008 22:08:09

Sa vwdem ce spune si Parintele Cleopa despre calendar:
Credinciosul: Părinte, îmi puteți spune ceva în problema calendarului celui vechi și a celui nou?
Preotul: Ce vrei să știi despre acesta?
Credinciosul: Aș vrea să știu dacă a fost nevoie de îndreptarea calendarului celui vechi (iulian), căci cei ce țin pe stilul vechi, zic că nu trebuia schimbat.
Preotul: Calendarul vechi nu s-a schimbat, ci s-a îndreptat, căci avea mare nevoie de îndreptare. Acest calendar a fost întocmit de filosoful păgân Sosigene din Alexandria, în anul 44 înainte de venirea Domnului, din porunca împăratului Romei, Iulius Cezar și a fost așezat la acea vreme, potrivit cu izomeria (echinocțiul), care era la data de 24 martie și 24 septembrie. Dar după întocmirea acestui calendar, astronomii cei vechi au observat că acest calendar rămânea în urmă, față de calendarul ceresc, la 300 de ani, cu o zi și o noapte; iar unii mai noi, au dovedit că la 134 de ani, calendarul iulian rămânea în urmă cu o zi și o noapte.
Credinciosul: Prea Cuvioase Părinte, dar a rămas scris în vreo carte această rămânere în urmă a calendarului celui vechi (iulian)?
Preotul: Această rămânere în urmă a calendarului vechi o poți găsi în Pidalionul de Neamț, ediția 1844, pe fața filei a 9-a, începând cu rândul al 9-lea, unde se vede scris așa: „După astronomii cei vechi, Ptolomeu și alții, o noapte și o zi se pogoară izomeria în 300 de ani și puțin ceva mai mulți. Iar după cei mai noi, o noapte și o zi se pogoară la 134 de ani, precum se vede scris în cartea ce se cheamă «Tomos agapis», foaia 540”. Așadar din această cauză, izomeria (echinocțiul), care în calendarul iulian era așezată la 24 martie și 24 septembrie, după 134 de ani a coborât cu o zi la 23 martie, apoi după alți 134 de ani la 22 martie, și în urmă, la anul 325, pe vremea Sfântului și Marelui Sinod Ecumenic de la Niceea, izomeria ajunsese la 21 martie. Lucrul acesta îl poți vedea scris în Pidalion, tot pe fața filei a 9-a, chiar în rândul de sus unde scrie așa: „Deci primăvărateca izomerie pentru nepotrivirea a însăși mișcării soarelui de la apusuri către răsărituri, nu se face totdeauna într-una și aceeași zi. Că în vremea sfinților apostoli era la 22 martie după mărturia acelorași apostoli (Cartea 5-a, cap. 17), ori, după alții, la 23. Iar în timpul întâiului sinod a toată lumea (de la Niceea) era la 21 martie, după Sevastos și alții”.
Deci se vede, iubite frate, că creștinii chiar din vremea sfinților apostoli nu se mai țineau de izomeria calendarului iulian (cel vechi), care, după cum ai văzut, rămânea în urmă. Așa că sfinții părinți de la Niceea fac prima îndreptare a calendarului iulian – după cum și sfinții apostoli mai înainte de ei au făcut-o – și izomeria cea de la 24, 23 și 22 martie, găsind-o în urmă cu trei zile până la venirea lor, o fixează la 21 martie unde era atunci.
Credinciosul: Cum a fost cu rămânerea în urmă a calendarului vechi, după sinodul întâi?
Preotul: După cum ai văzut că în Pidalion, la locul arătat, izomeria calendarului iulian de la anul 44 î.d.H. și până la anul 325 în vremea Sfântului și Marelui Sinod Ecumenic de la Niceea, a coborât cu trei zile în urmă, la fel s-a întâmplat și după Sinodul I ecumenic, izomeria rămânând mereu în urmă. Acest lucru îl arată marele învățat Nichifor Grigoras (1324) care zice că: „Îndreptările calendarului iulian au rămas neglijate și trebuie negreșit de a se îndrepta”. Să știi că la anul 1325, când se împlineau 1000 de ani de la Sfântul și Marele Sinod Ecumenic de la Niceea, marele învățat și istoric bizantin, socotind că este timpul potrivit pentru îndreptarea propusă de el, a adus proiectul său la patriarhul Isaia (1323–1324).
Iar alt mare om de știință, Matei Vlastares, recunoscând și el justețea propunerii lui Grigoras, a întocmit singur o «Syntagmă» în acest scop, în 1335, prin care împărtășea aceeași temă. El constată, ca și înaintașul lui, Grigoras, că tabelele pascale nu mai corespund, deoarece s-au depărtat de ziua lunii pline astronomice.
Apoi alt mare învățat, călugărul Isac Arghyras, a reluat studiile problemei pascale (1271–1372). El a arătat că echinocțiul este socotit cu 7 zile mai târziu și a stabilit că acest lucru este o abatere de la hotărârea Sfântului Sinod de la Niceea, dacă la serbarea Paștilor nu se ține cont de luna plină care cade între 15 martie și 20 martie, adică după echinocțiul adevărat, și se așteaptă luna plină următoare. El a cerut îndreptarea calendarului pentru ca tabelele pascale să corespundă cu datele astronomice.
Iarăși de îndreptarea calendarului și de data Paștilor s-a ocupat mult Gheorghe Ghemist Plethon († 1450). Aceștia de până aici au fost învățați greci, din Bizanț, care au avut preocupări pascalologice și de îndreptare a calendarului.
În Apus, foarte mulți învățați filosofi și astronomi, văzând rămânerea în urmă a calendarului iulian, s-au ocupat de îndreptarea lui, dar fiindcă nu este locul și nici vremea de a vorbi pe larg, voi aminti, doar pe cîțiva dintre ei, ca:
Ioan de Sacro Busto, Albertus Magnus († 1280), Roger Bacon († 1292), regele Alfons al X-lea al Castiliei, care în 1240 a convocat un colegiu de astronomi ca să calculeze datele exacte ale calendarului. În anul 1262, ei au întocmit Tablele planetare alfonsiene. Apoi renumitul sorbonist, Pierre d’Ailly († 1420), cardinalul german Nicolaus de Cus (Cusanus, † 1464), Paul de Midelburg († 1534), profesor de matematică și astronomie la Padova, învățătorul Andreas Stibonius, teolog și matematician, Georg Stannstetter, medic și filozof la Viena, dominicanul italian Ignazio Danti (Perusinus † 1586) și mulți alții au cerut îndreptarea calendarului și a Pascaliei și au arătat nepotrivirile calendarului iulian.
În Pidalionul de Neamț se arată că pe la anul 1760 izomeria coborâse de la 21 martie la 10 martie: «Pentru că și noi vedem că izomeria a rămas cu adevărat cu 11 zile înapoi».
Învățatul apusean Roger Bacon – amintit mai sus – face un apel direct la papa Clement al VI-lea (1265–1268), în care cere îndreptarea calendarului vechi, iulian, arătând că echinocțiul a ajuns la 12 martie și că Paștele se serbează adeseori greșit. În baza cercetărilor acestor mari învățați și a altor mulți care au fost după ei, papa Grigore al XIII-lea (1572–1585) a anunțat la 24 februarie 1582, prin bula «inter gravissimas», reforma calendarului iulian prin suprimarea a 10 zile (5–14 octombrie) și readucerea echinocțiului de primăvară la data de 21 martie, cum era pe vremea sfinților părinți de la Niceea.
Credinciosul: Dar eu am auzit pe cei cu stilul vechi spunând despre calendarul nostru îndreptat că este catolic, ca cel gregorian, îndreptat de papa Grigore al XIII-lea la anul 1582. Oare așa să fie?
Preotul: Nu este așa, iubite frate. Ca să mai știi un lucru, află că între calendarul gregorian îndreptat și cel astronomic, diferența anuală este de 26,02 secunde, ceea ce-l face să rămână în urmă cu o zi și o noapte la 3500 ani. Iar în calendarul ortodox îndreptat diferența dintre anul solar și cel civil este redusă prin modul de bisectare până la un minim de 2,02 secunde, ceea ce face ca diferența de o zi și o noapte să ajungă de-abia după 42.772 de ani.
Să știi, de asemenea, că rămânerea în urmă a calendarului iulian era cunoscută în Biserica noastră cu sute de ani înainte. Acest lucru se arată din mărturia arhim. Nichifor, îngrijitorul Episcopiei Buzăului, care, la sfârșitul Ceaslovului tipărit de Sfântul Sinod în anul 1816, arată că din greșelile calendarului și pascaliei vechi suntem cu 13 zile în urmă. El arată că autorul acestei Pascalii este Dr. Panaite Donici.
Încă să mai știi că și tâlcuitorii canoanelor din Pidalion cunoșteau foarte bine rămânerea în urmă a calendarului iulian. Iată ce scrie la subînsemnarea canonului 61 din Cartagina, fila 339: „Este de nedumerit lucru pentru ce canonul acesta zice aici că la fiecare sinod de peste an să se arate când are să fie Pascha, de vreme ce întâiul sinod a făcut îndreptarea cea pentru Paschă... Spre dezlegarea nedumeririi zicem că poate părinții africani au adus numai canoanele și hotarul credinței sinodului I, dar nu și practicalele lui, întru care, după Balsamon, se cuprindea îndreptarea cea pentru Paschă, precum se vede în practicalele întâiului sinod cele scrise de Ghelasie. Dar poate și pentru că încă nu era atât de bine cunoscută îndreptarea aceasta și după urmare nici cu amănuntul știută și lesne aflată ca acum”.
Deci ți-am adus atâtea mărturii și de la învățații din Bizanț și de la cei din Apus, căci cu adevărat calendarul era rămas în urmă și a trebuit negreșit să fie îndreptat.
Credinciosul: Părinte, dar cum a fost îndreptarea calendarului în Biserica noastră Ortodoxă? Căci cei cu stilul vechi zic că patriarhul Miron Cristea și cei ai lui și-au uitat de rânduiala veche și au stricat calendarul nostru cel sfânt și credința ortodoxă.
Preotul: Nu-i deloc așa cum zic oamenii cei simpli, care nu cunosc nici dogmele Bisericii Ortodoxe, nici ce este calendarul.
Credinciosul: Dar cum și de cine s-a făcut îndreptarea calendarului?
Preotul: Nu patriarhul Miron Cristea a îndreptat calendarul, ci Biserica noastră dreptmăritoare de Răsărit, în frunte cu patriarhul ecumenic de la Constantinopol și cu toți patriarhii Bisericilor Ortodoxe care au fost acolo de față, sau au trimis delegați și împuterniciți pentru a semna în locul lor. Aceștia au făcut îndreptarea calendarului celui vechi care, după cum ai văzut, rămăsese în urmă ca și Pascalia cea din cadrul ei.
Credinciosul: Dar cum și când s-a făcut această îndreptare?
Preotul: Iată cum. În anul 1923 s-au adunat la Constantinopol, într-un sinod, reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetând cu frica lui Dumnezeu și cu amănunțime chestiunea calendarului iulian și văzând că prin îndreptarea lui nu se aduce nici o știrbire a dogmelor, canoanelor Bisericii și rânduielilor Sfinților Părinți și că prin rămânerea în urmă a calendarului de la 21 la 8 martie, se calcă rânduiala stabilită de Sfântul și Marele Sinod Ecumenic de la Niceea, au hotărât cu toții să îndrepte calendarul iulian și să aducă echinocțiul de la 8 la 21 martie, așa cum îl așezaseră cei 318 sfinți și dumnezeiești părinți de la Niceea, pe vremea Sfântului și Marelui Împărat Constantin. Hotărârea a fost primită de către toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliți, episcopi și delegații lor, urmând ca fiecare Biserică să facă îndreptarea calendarului când va găsi vreme potrivită. Astfel, în anul 1924, la 10 martie, a îndreptat calendarul Patriarhia ecumenică de Constantinopol și Biserica Greciei. Apoi, pe rând, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei și în anul 1924, în octombrie, a îndreptat calendarul și Biserica noastră Ortodoxă Română, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sărind peste cele 13 zile cu care rămăsese în urmă calendarul iulian.
Credinciosul: Dar de ce serbăm Sfintele Paști după stilul vechi?
Preotul: Noi serbăm Sfintele Paști odată cu creștinii ce țin stilul vechi, nu pentru că așa ar trebui să facem – pentru că așa cum ți-am arătat, și pascalia veche ca și calendarul vechi sunt rămase în urmă și nu mai corespund rânduielilor celor puse de Sfinții Părinți de la Niceea – ci facem acest lucru pentru unitatea și pacea Bisericilor noastre surori, care încă nu au îndreptat calendarul, precum Biserica Rusă, Biserica Serbiei, ș.a. Căci așa s-a făcut înțelegerea la Moscova, în anul 1948, la Sinodul Panortodox, unde au fost de față aproape toate Bisericile Ortodoxe, prin reprezentanții lor. În privința serbării Paștilor și a îndreptării calendarului, ultima rezoluție are următorul conținut:
«I. În dorința de a păstra unitatea întregii Biserici, consfătuirea întâistătătorilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Autocefale de la Moscova a ajuns la concluzia că importanța calendarului pentru Biserica Ortodoxă se definește mai ales prin faptul că el se raportează la sărbătoarea Sfintelor Paști, fiindcă această prăznuire trebuie să se bazeze pe legile biblice în acord cu hotărârile Sinoadelor și să fie săvârșită pretutindeni la aceeași dată, în zi de Duminică, dar nu odată cu Paștele iudaic. Pascalia alexandrină satisface întru totul această cerință a Bisericii.
II. Pentru a înlătura deosebirile cu privire la sărbătoarea Sfintelor Paști, cauzate de diferite sisteme de calendare ce există în Bisericile autocefale, consfătuirea consideră obligatoriu pentru toată lumea ortodoxă a sărbători praznicul Sfintelor Paști numai după stilul vechi, potrivit pascaliei alexandrine.
III. Până în momentul în care va fi întocmit și recunoscut calendarul desăvârșit, consfătuirea consideră că pentru sărbătorile stabile fiecare Biserică autocefală să se poată folosi de calendarul întrebuințat actualmente în acea Biserică.
IV. Consfătuirea consideră obligatoriu pentru cler și credincioși de a urma stilul Bisericii locale pe teritoriul căreia se găsesc, ca unul din obiceiurile acestei biserici, a cărui păstrare în numele unității și al iubirii ne este poruncită de către sfintele canoane».
Iată deci cum reprezentanții a toată Biserica Ortodoxă s-au înțeles la sinodul de la Moscova, din anul 1948, și au iscălit ca, pentru unitatea și pacea Bisericii, să sărbătorim Paștele după stilul vechi, iar toate celelalte sărbători, după stilul nou îndreptat, până ce se va face un calendar desăvârșit. Dar ai auzit că este obligatoriu ca toți preoții și credincioșii din fiecare țară să țină sărbătorile toate după stilul Bisericii din acea țară în care se găsesc. Și deci, cei cu stilul vechi din țară de la noi nu ascultă această hotărâre a conducătorilor Bisericilor Ortodoxe.
Credinciosul: Dar poate, această hotărâre nu privește și pe cei cu stilul vechi.
Preotul: Ba da. Chiar Biserica Rusă din țara noastră, care ținea stilul vechi până la acest sinod, a primit poruncă de la patriarhul Moscovei să țină toate sărbătorile de peste an, afară de Sfintele Paști, după stilul nou îndreptat.
Credinciosul: Unde se vede scris acest lucru?
Preotul: În declarația preotului de la Biserica Ortodoxă Rusă din București, care, răspunzând la adresa Sfintei Patriarhii Române, spune: „La adresa nr. 439, din 7 august 1954, am onoarea a vă comunica că Biserica Ortodoxa Rusă din București, prăznuiește toate sărbătorile creștinești de peste an, după calendarul îndreptat, adică pe stilul nou, după cum se prăznuiesc aceste sărbători în întreaga Biserică Ortodoxă Română”, și semnează: Superiorul Bisericii Ruse – București, Preot C. Tomescu.
Deci iată că cei cu stilul vechi din țara noastră nu numai că nu ascultă de Sfântul Sinod al țării noastre, dar nu vor să asculte nici de marele Sinod care s-a făcut la Moscova și de hotărârea conducătorilor tuturor Bisericilor Ortodoxe care aveau acolo pe Prea Fericitul Patriarh Alexie, a toată Rusia.
Credinciosul: Bine, dar cei cu stilul vechi zic că țin cu Ierusalimul și cu Sfântul Munte Athos.
Preotul: Dacă țin cu Ierusalimul și cu Sfântul Munte Athos, de ce nu-i primește Ierusalimul nici la slujbă și nici la împărtășire? Când am fost la Ierusalim și când grupul nostru, de peste patruzeci de pelerini, a intrat la Prea Fericitul Patriarh Benedict al Ierusalimului, prima întrebare pe care ne-a pus-o a fost: «Nu este vreun stilist printre voi...?», căci nici în audiență nu voiește să-i primească. Apoi, dacă zic că țin ca la Ierusalim, de ce nu fac, ceea ce fac cei din Ierusalim, unde se ține stilul vechi? Căci atât Prea Fericitul Patriarh, cât și Înalt Prea Sfințitul Mitropolit, Episcopii, Preoții și Diaconii de la Sfântul Mormânt slujesc și se împărtășesc cu toți creștinii care vin din toate țările unde se ține stilul nou (calendarul îndreptat).
Dacă zic că țin cu cei de la Sfântul Munte, de ce nu fac și ei ca cei de la Sfântul Munte, adică să fie supuși Bisericii și Sfântului Sinod și țării din care fac parte și să slujească împreună cu preoții și episcopii cei ce țin stilul nou, așa cum fac stareții, preoții și monahii din Sfântul Munte Athos?
Când am fost la Sfântul Munte Athos în anul 1977, câțiva preoți monahi din această Sfântă Mănăstire Sihăstria, am slujit și ne-am împărtășit cu Sfintele și Preacuratele Taine din același sfânt potir, cu Episcopii, Stareții și Preoții din Sfântul Munte Athos și nimeni, nici măcar un cuvânt nu ne-a amintit de stilul vechi sau nou, măcar că acolo încă se ține stilul vechi. Dar de ce acest lucru? Pentru că atât Episcopii, cât și Stareții și Preoții monahi, cu care am slujit împreună, sunt oameni luminați la minte de Duhul Sfânt și cunoscători ai dogmelor și canoanelor Bisericii Ortodoxe, care știu că problema calendarului nu este o dogmă de credință și nu voiesc ca din pricina calendarului să strice unitatea, dragostea și pacea Bisericii Ortodoxe, cum fac cei cu stilul vechi de la noi din țară, care nu se supun nici Bisericii, nici canoanelor Sfintei Biserici și nu primesc împărtășirea cu Biserica noastră Ortodoxă.
Dacă cei cu stilul vechi zic că țin cu Ierusalimul, de ce în anul 1982, la hramul Sfântului și Marelui Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (24 iunie), nu au voit să vină să slujească cu Prea Fericitul Patriarh Diodor al Ierusalimului? Oare sunt ei mai învățați în sfintele canoane și dogmele dreptei credințe decât Prea Fericitul Patriarh al Ierusalimului, care a venit înconjurat de atâția mitropoliți și episcopi și a slujit în atâtea biserici ortodoxe din țara noastră și s-a împărtășit cu Sfintele și Preacuratele Taine din același Sfânt Potir cu Prea Fericitul Patriarh Iustin, al Bisericii Ortodoxe Române și cu alți mitropoliți și episcopi din țara noastră?
Dacă zic că țin cu Ierusalimul, de ce Biserica Ortodoxă din Ierusalim nu-i recunoaște, așa cum nu-i recunoaște nici Patriarhia Ecumenică din Constantinopol? Ca să înțeleagă acest adevăr, îi rugăm pe cei cu stilul vechi să asculte cuvintele Prea Fericitului Patriarh Diodor al Ierusalimului, care le-a zis în această privință la hramul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava: „Noi nu recunoaștem în România altă Biserică, în afară de Biserica Ortodoxă Română, condusă de Prea Fericitul Patriarh Iustin și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu ierarhii săi. Biserica Ortodoxă Română este sora noastră, a Bisericii noastre. Ea are comuniune cu Biserica Ierusalimului și succesiune apostolică asemenea cu toate Bisericile ortodoxe din lume”. Apoi referindu-se la calendarul iulian cel neîndreptat, sau cum i se mai spune „cel vechi”, a zis: „Noi, la Ierusalim, ținem calendarul iulian cel neîndreptat, sau cum i se mai zice, «cel vechi», dar acest lucru nu este o pricină de despărțire între noi și Biserica Ortodoxă Română și alte Biserici ortodoxe și nici nu facem din calendar o dogmă de credință”.
În anul 1992, un grup de călugări din Sfântul Munte Athos care a făcut un pelerinaj în țara noastră cu o bucată din lemnul Sfintei Cruci, nu a fost la nici o biserică stilistă, ci numai la biserici și mănăstiri care țin calendarul pe nou.
Cei doi Mitropoliți de la Ierusalim, care de hramul Sfintei Paraschiva din anul 1992 au adus un deget din moaștele Sfântului Ioan Iacob, nu s-au dus la Slătioara sau la altă biserică stilistă să ducă aceste sfinte moaște, ci la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde au și slujit împreună cu ierarhii și preoții noștri, deși la Ierusalim ei țin calendarul pe vechi.
Credinciosul: Dar cum stăm cu postul Sfinților Apostoli, căci cei cu stilul vechi zic că noi am desființat postul Sfinților Apostoli?
Preotul: Nu-i deloc așa cum zic acești creștini și conducătorii lor, care îi amăgesc cu minciunile lor. Postul Sfinților Apostoli nu este desființat, ci ținut sub iconomia Bisericii Ortodoxe Române, căci dacă ar fi fost desființat, nici într-un an nu am mai avea postul Sfinților Apostoli.
Credinciosul: Dar de ce uneori postul Sfinților Apostoli este mai mic de 8 zile, căci după rânduiala canoanelor nu poate fi mai mic de 8 zile?
Preotul: Pentru că postul Sfinților Apostoli stă în strânsă legătură cu Sfintele Paști. Pascalia noastră ortodoxă are 34 de date pascale, care se schimbă din data de 22 martie până la 25 aprilie; așa că atunci când Sfintele Paști cad cel mai timpuriu, la 22 martie, prima zi de după echinocțiul de primăvară, atunci postul Sfinților Apostoli se întinde până la șase săptămâni. Iar când Sfintele Paști cad cel mai târziu la 25 aprilie, postul Sfinților Apostoli rămâne de 8 zile. Dar fiindcă am făcut ascultare de hotărârea Sinodului panortodox de la Moscova, din anul 1948, și am primit să facem Sfintele Paști după pascalia alexandrină, care este rămasă în urmă cu 13 zile, ca și calendarul iulian, atunci când Paștele cad târziu din cauza pascaliei vechi, la noi postul Sfinților Apostoli se suprimă sau este mai mic de 8 zile.
Credinciosul: Dar cum se procedează atunci când postul Sfinților Apostoli lipsește, sau este mai mic de 8 zile?
Preotul: Atunci rămânem la hotărârea Sfântului Sinod și câte zile rânduiește Sfântul Sinod, atâtea zile postim.
Credinciosul: Dar poate Sfântul Sinod să rânduiască să postim chiar și în săptămâna de harți de după Sfânta Treime?
Preotul: Poate, desigur. Sfântul Sinod are putere să poruncească, atunci când crede de cuviință și de nevoie, să se țină post. În porunca a doua a Bisericii se arată că: „Timpul pentru îndeplinirea postului îl hotărăște Biserica”.
Credinciosul: Părinte, dar care sunt greșelile și abaterile canonice ale celor pe stil vechi din țara noastră?
Preotul: Cei cu stilul vechi din țara noastră nu ascultă de Sfântul Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe și nici de hotărârile întâistătătorilor Bisericilor care s-au adunat la Moscova, în anul 1948 și de aceea sunt schismatici, iar de nu se vor îndrepta, vor fi depărtați de Biserică.
Credinciosul: Cei cu stilul vechi zic că Patriarhia Ierusalimului este cea dintâi și că ei țin cu Ierusalimul.
Preotul: Dacă ei socotesc așa, de ce nu ascultă de Patriarhul Ierusalimului, care, cum ai văzut mai sus în cuvântarea sa la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, din anul 1982, a arătat că problema calendarului nu este o dogmă de credință și o pricină de despărțire între Bisericile Ortodoxe? Iar dacă vor să știe rânduiala ierarhică și canonică a Patriarhiei Ierusalimului, să înțeleagă că: în rânduiala Bisericii Universale Ortodoxe, prima este Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, a doua este Patriarhia Alexandriei, a treia este a Antiohiei și a patra este a Ierusalimului (Vezi despre aceasta în Pidalionul de Neamț, ediția 1844, canoanele: 3 al Sinodului II Ecumenic; 34 Apostolic; 28 al Sinodului IV Ecumenic și 36 al Sinodului VI Ecumenic). Așa că Patriarhia Ierusalimului, împreună cu celelalte patriarhii, ascultă de cea a Constantinopolului și, la vremea potrivită, va îndrepta și ea calendarul cel vechi, așa cum a fost înțelegerea tuturor patriarhilor în anul 1923.
Pentru neascultarea de Sfântul Sinod al Bisericii, de patriarh, de mitropoliți, episcopi și preoți, stiliștii nu sunt recunoscuți nici de Patriarhia Ecumenică (Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în timpul celor două vizite pe care le-a făcut în țara noastră, ultima în toamna anului 1995, nu a fost la nici o biserică stilistă), nici de alte Biserici Ortodoxe, chiar dacă acestea țin în țara lor calendarul pe vechi.
Credinciosul: Dar stiliștii, adică creștinii cei cu stilul vechi, sunt eretici?
Preotul: Nu sunt eretici, căci până acum nu au greșeli dogmatice sau în cult. Ei au călcat numai legile bisericești administrative și au ajuns la neînțelegere cu ierarhia bisericească, organizându-și mănăstiri și biserici deosebite, fără aprobarea Sfântului Sinod și de aceea ei sunt schismatici (despărțiți de Biserica Ortodoxă Română). Dar dacă vor îndrăzni să facă al doilea botez creștinilor care au fost botezați o dată în numele Sfintei Treimi, atunci de la sine se fac eretici, potrivit canonului 47 Apostolic și altor canoane. Numai creștinii care și-au format o doctrină rătăcită de la unele adevăruri ale învățăturii de credință ortodoxă se numesc eretici.
Credinciosul: Dar dacă creștinii stiliști vor rămâne așa și nu vor voi să se mai supună Bisericii, ce are să fie cu ei?
Preotul: Vor rămâne o ramură schismatică în Biserica Ortodoxă.

Luly 12.01.2008 10:53:40

Asemeni Pr Cleopa au scris si altii (Pr. Ilarion Argatu etc.)...

In timpul in care au trait si au scris, ei nu au facut altceva decat sa caute dovezi si sa explice ca schimbarea calendarului a fost o hotarare corecta...Dar nu au gasit nimic altceva decat marturiile unor astronomi care nu aveau nici un gram de credinta ortodoxa, ei fiind atei, catolici sau de alte confesiuni, totodata ignorand marturiile lasate de Sfintii Parinti si nu numai. Trebuie sa avem in vedere faptul ca schimbarea calendarului a venit din initiativa astronomilor si nu din initiativa bisericii. Un membru de pe acest forum a spus ceva foarte adevarat: Calendarul a fost sfintit de Sfintii care sunt in calendar, si acest calendar despre care vorbim noi se numeste Sinaxar. Sinaxarul este diferit de calendarul laic, deoarece calendarul laic este pt timpul lumesc, pamantesc, iar sinaxarul este pt timpul sfintilor, bisericesc. Prin schimbarea calendarului, Sfintii nu sunt sarbatoriti la data cereasca(bisericeasca), ci la data pamanteasca.
Acest lucru trebuie inteles...

Daca acest calendar s-a indreptat(asa cum afirma cei care au schimbat calendarul) de ce nu s-au indreptat si marile marturii ale credintei drept slavitoare? De ce SF Lumina vine dupa pascalia iuliana (veche)? De ce Iordanul se intoarce pe data de 6 ianuarie(stil vechi)/19 ianuarie(stil nou)? De ce norul de pe muntele Thabor vine la data serbarii Schimbarii la Fata pe stil vechi? Iata ca prin aceste marturii putem afirma ca timpul bisericesc se intrepatrunde exact cu calendarul iulian(vechi).

Oamenilor...va sfatuiesc sa nu va luati dupa povestiri sau dupa interviuri... oricum voi hotarati ce sa credeti si ce nu. Eu am venit sa va spun povesti sau sa va arat niste interviuri facute cu preotii nostrii batrani? Nu. As fi facut-o, dar din clipa in care as fi postat acele povestiri as fi fost atacat verbal(banuiesc)cum ca nu e credibilitate in povestiri si in interviurile respective, asa cum fac si eu acum, dar eu zic ca pe buna dreptate. Eu am venit si v-am spus exact cum sta treaba...v-am enuntat dogme, v-am aratat si locul de unde le-am luat pe acestea, doar ca sa vedeti ca eu nu ma joc cand vine vorba de credinta.

Sincer,pt mine credibilitatea fata de spusele Pr Cleopa a cazut in momentul in care acesta a afirmat ca cei de pe stil vechi au ca taine sfintirea bisericii si spalarea picioarelor. Este o mare minciuna si asta da dovada de o slaba documentare sau rea vointa. Ii respect preotia Parintelui Cleopa, dar unele afirmatii pe care acesta le-a facut sunt total deplasate si eronate.

cod_gabriel 12.01.2008 10:58:39

Citat:

În prealabil postat de Luly
De ce norul de pe muntele Thabor vine la data serbarii Schimbarii la Fata pe stil vechi? Iata ca prin aceste marturii putem afirma ca timpul bisericesc se intrepatrunde exact cu calendarul iulian(vechi).

Unde-i muntele asta? Acum aud prima data de el - sper ca nu-i ceva din Biblie si am uitat de el. Si ce-i cu norul ala?

viorel6 12.01.2008 11:55:35

Nu numai norul de la Schimbarea la Fata este una dintre minuni. Cea mai mare minune care se petrece tot pe stil vechi este cea a aprinderii Luminii Sfinte in Sambata Mare la Ierusalim. Pentru cei care nu stiu Sf. Pasti pe care le serbeaza B.O.R. sunt pe Stil Vechi pentru ca au incercat sa-l serbeze odata cu catolicii si, minune Dumnezeiasca, in acel an Lumina Sfanta nu a mai aparut. De aici deducem ca Bunul Dumnezeu nu sta cu mainile in san sa priveasca la innoirile dracesti ale PAPEI. O alta mare minune care urmeaza sa se petreaca tot in Tara Sfanta si tot pe stil vechi este minunea intoarcerii raului Iordan acum de Botezul Domnului pe Stil Vechi. Cam dificil de inteles. DAR ASTA ESTE ADEVARUL. Ce sa-i faci daca oamenii cei nebuni au schimbat ziua de nastere a Dumnezeului nascut Om pentru noi, oamenii cei pacatosi. Dar sa vedeti cand se va revarsa cupa cu mania lui Dumnezeu. Sunt curios atunci ce o sa strige Papa? Cred ca o sa se ia de mana cu Patriarhul Miron Cristea si cu toti ceilalti care au schimbat ziua de nastere a lui Dumnezeu. Dar atunci nu va mai exista "Doamne Miluieste-ma", atunci vor fi numai vaiete si urlete.

moro.d 12.01.2008 12:43:59

Citat:

În prealabil postat de cod_gabriel
Citat:

De ce norul de pe muntele Thabor vine la data serbarii Schimbarii la Fata pe stil vechi? Iata ca prin aceste marturii putem afirma ca timpul bisericesc se intrepatrunde exact cu calendarul iulian(vechi).

Unde-i muntele asta? Acum aud prima data de el - sper ca nu-i ceva din Biblie si am uitat de el. Si ce-i cu norul ala?

pe muntele Tabor S-a schimbat la fata.

ceea ce-a scris parintele Cleopa... sau mai bine zis, ceea ce s-a scris in numele lui... nu cred ca a zis el vreodata asa ceva. i-am citit si eu scrierile si am vazut ca nu era un om care sa vorbeasca din nestiinta, iar multe din atacurile la adresa noastra nu corespund deloc cu modul parintelui de a aborda problemele. era un om prea serios pt a spune ceva ce... nu numai ca nu a verificat.. dar nici nu exista, nu-i adevarat.
noi nu stam sa va convingem ce-i adevarat si ce nu... n-aveti cum sa va convingeti pana nu vedeti cu ochii vostri

cod_gabriel 12.01.2008 12:50:11

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
Citat:

În prealabil postat de cod_gabriel
Citat:

pe muntele Tabor S-a schimbat la fata.

Nu scrie in Biblie, scrie doar de un munte inalt, de aia nu stiam. Dar probabila asa o fi, daca asa consemneaza (banuiesc), traditia.

viorel6 14.01.2008 10:09:54

Citat:

În prealabil postat de Traditie
tu vrei sa spui ca BOSV nu este o Biserica Ortodoxa?

Nu e nici biserica, nici ortodoxa. O grupare schizmatica si eretica, încarcata cu gravul pacat al nesupunerii ierarhice.

Hotararea a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod

Vezi ca este o virgula dupa "toate Bisericile Ortodoxe". Deci sensul e> toate Bisericile Ortodoxe au primit hotarârea. De asemeni, ai sarit peste începutul pasajului:
"In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe".

De la aceeasi adresa care ti-am recomandat-o

- Bine, dar cei cu stil vechi zic ca tin cu Ierusalimul si cu Sfantul Munte Athos.
- Daca tin cu Ierusalimul si cu Sfantul Munte Athos, de ce Ierusalimul nu-i primeste nici la slujba si nici la impartasire ?
Cand am fost la Ierusalim si am intrat in audienta la Prea Fericitul Patriarh Benedict, prima intrebare pe care ne-a pus-o a fost : " Nu este vreun stilist printre voi ?", caci nici in audienta nu voia sa-l primeasca. Apoi, daca zic ca tin ca la Ierusalim, de ce nu fac ceea ce fac cei din Ierusalim, unde se tine stilul vechi ? Caci atat Patriarhia cat si mitropolitii, episcopii, preotii si diaconii de la Sfantul Mormant slujesc si se impartasesc cu toti crestinii care vin din toate tarile unde se tine stilul nou ( calendarul indreptat ). Daca zic ca tin cu cei de la Sfantul Munte, de ce nu fac si ei ca cei de la Sfantul Munte; adica sa fie supusi Bisericii si Sfantului Sinod si tarii din care fac parte si sa slujeasca cu preotii si episcopii ce tin stilul nou, asa cum fac staretii, preotii si monahii din Sfantul Munte Athos ?
Daca stilistii zic ca tin cu Ierusalimul, de ce n-au venit sa slujeasca cu Patriarhul Diodor al Ierusalimului, in anul 1982, la hramul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava ? De ce Biserica Ortodoxa din Ierusalim nu-i recunoaste, asa cum nu-i recunoaste nici Patriarhia Ecumenica din Constantinopol ? Caci Patriarhul Diodor al Ierusalimului, a zis la hramul Sfantului Ioan : " Noi nu recunoastem in Romania alta Biserica in afara de Biserica Ortodoxa Romana. Noi, la Ierusalim, tinem calendarul Iulian cel neindreptat, dar acest lucru nu este o pricina de despartire intre noi si celelalte Biserici Ortodoxe surori si nici nu facem din calendar o dogma de credinta ".

Daca stilistii zic ca tin cu Sfantul Munte, de ce, in anul 1993, cand au venit parinti din Grecia cu lemnul Sfintei Cruci a Mantuitorului prin Romania, n-au mers si ei la Slatioara ? De ce, in anul 1995, cand s-au intrunit toti Patriarhii la noi in Romania, n-au pomenit nimic de cei care tin stilul vechi ?

Si iata ceva la care trebuie sa luati aminte:
- Parinte, care sunt abaterile canonice ale stilistilor ?
- Stilistii au si grave abateri canonice. Iata care sunt cele mai grave :
1. Nu asculta de hotararea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, din anul 1923, care a hotarat indreptarea calendarului celui vechi.
2. Nu asculta nici de Patriarhia Ierusalimului.
3. Nu asculta de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane si de hotararea intai-statatorilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, care s-au adunat la Moscova in anul 1948.
4. Episcopii si preotii lor, precum si crestinii condusi de ei, se departeaza de la slujirea si impartasirea cu preotii si ierarhii nostri, din ura, mandrie, razvratire si neascultare, cazand prin aceasta sub osanda canoanelor 12, 13, 14 si 15 ale Sinoadelor 1 si 2 din Constantinopol; 31 al Sfintilor Apostoli; 18 al Sinodului al IV-lea Ecumenic; 31 si 34 ale Sinodului al VI-lea Ecumenic; 5 al Sinoadelor din Antiohia si altele.
5. Boteaza si cununa a doua oara, savarsind o mare erezie si greseala dogmatica.
6. Au rupt legatura duhovniceasca cu ierarhia canonica a Bisericii Ortodoxe Romane.
7. Hulesc si defaima patriarhii, episcopii si preotii Bisericii care tin stilul nbu, numindu-i " catolici ", " lipsiti de har ", " eretici ", etc.
8. Au facut manastiri fara aprobarea Sfantului Sinod.
9. Preotii stilisti se duc prin sate straine si fac slujbe pe ascuns, fara sa tina seama de aprobarea episcopului locului si a parohului din acele parohii.
Si acestea sunt cateva din greselile si abaterile canonice ale celor ce tin stilul vechi in tara noastra.
- Stilistii sunt considerati eretici ?
- Nu. Sunt schismatici, adica dezbinati de Biserica Ortodoxa, caci au calcat legile bisericesti administrative, organizandu-si manastiri si biserici deosebite, fara aprobarea Sfantului Sinod. Iar daca indraznesc sa boteze a doua oara, atunci se fac eretici, potrivit cu canonul 47 Apostolic si alte canoane.
Calendarul este un ceas. A fost schimbat de cinci ori pana acum, si cand va fi nevoie iar o sa-l schimbe.

Pai mai traditie ia uite ce se spune aici, si ca sa nu zici ca nu-s documentat iti pun si legatura spre fisierul audio. O discutie intre 3 parinti de la manastirea pe stil vechi "Adormirea Maicii Domnului" din Bucuresti si regretatul parinte Dionisie de la chilia Sf. Gheorghe Colciu Sf. Munte Athos

Părintele Dionisie Ignat de la Chilia Colciu despre Calendarul Bisericesc

Pr. Dionisie: Hristos a înviat!

Interlocutor: Adevărat a înviat!

Pr. Dionisie: Bine ați venit sănătoși, și ne bucurăm foarte, foarte, foarte mult, că sunteți cu calendarul vechi, ca să mai vorbim… Hotarul celor Șapte Sfinte Soboare ținem noi; ei fiindcă s-or rupt, noi nu suntem mulțumiți cu calendarul papal. Dacă n-ar fi conducerea greacă, era demult băgat calendarul nou [în Athos]; zice: „noi am venit că voi sunteți oameni simpli, proști, și nu știți – am venit ca să vă îndrumăm ca să mergeți pe calendarul nou, că acela-i adevărul”… va să zică cele Șapte Sfinte Soboare le dăm la o parte, le călcăm în picioare și le dăm la o parte!

Interlocutor: I-a scris patriarhului în România, ca să ne desființeze pe noi. [un părinte de la Schitul Lacu].

Pr. Dionisie: Ei, uite ieștea-s… Acuma vezi cât de neînțelepți sunt ei?… Atuncea tu de ce stai aici, dacă stai aici și nu ești pe nou?

Interlocutor: Păi i-am zis „nu țineți la fel calendarul?” „Auzi” zice, „ăsta nu-i calendarul ca al vostru; voi sunteți stiliști!”

Pr. Dionisie: Cum stiliști??!! Ce va să zică stiliști??!! Sfântul Munte are așa încă de la începutul începuturilor, să n-aibă episcop, să pomenească pe cine vrea! Nu-i dator să se-amestece în conducerea Sfântului Munte vreun patriarh. Eu sunt de la 1926 în Sfântul Munte și n-am avut absolut nici o nemulțumire cu toți părinții din Sfântul Munte, până acu’ vreo 8-9 ani, când or început cu batjocorirea, că nu suntem creștini… tot așa, frații noștri români! Aici or fost greci; nici cu grecii, nici cu rușii, nici cu bulgarii, nici cu sârbii, nici cu iviriții, n-am avut nici o nemulțumire, absolut nici o nemulțumire!! Acuma de-un timp, o început să… că „de ce zicem că calendarul nou nu-i bun?”… Poți să zici că-i bun dac-o adus în lume despărțire, o adus în lume atâta tulburare?!… atâta măcel ce-o făcut!!… În țară și încă ș-atuncea în 1939, erau călugări la pușcărie, că de ce sunt pe vechi!… De când îi Biserica, veșnic, veșnic or fost tulburări; nu vezi, și cu sfintele icoane: îi schingiuiau pe cei care țineau la sfintele icoane, cădeau aceia, iar veneau alții și câte și câte eresuri au fost, de când îi lumea…

Aici fisierul audio

viorel6 14.01.2008 10:40:15

Citat:

În prealabil postat de mirelat
mesajele tale, draga luly, sunt absolut neinteresante de fond. ai grija de tine si doamne ajuta!

Draga mirelat cred ca ori esti rau intentionata ori esti total pe dinafara. Ai citit canonul I de la Antiohia? Ai vazut cum se anatemisesc cei ce nu respecta canoanele? Ai citit cum se face botezul adevarat? Ai vazut cum se boteaza in ziua de azi copii? Ai vazut ca nu se mai scufunda de trei ori? Se stropesc cu apa pe cap ca la ereticii de catolici? Ala nu e botez adevarat. Aia este o blasfemie la adresa ortodoxiei. Nu esti obligata sa crezi nimic, pentru ca e o vorba veche in popor, "multi chemati, putini alesi" asa ca sa luam aminte. Cred ca mesajele lui luly nu-s mesaje de scuzare sunt mesaje intemeiate pe adevar. Mai cerceteaza.

viorel6 14.01.2008 10:55:25

Citat:

În prealabil postat de irina77
Reiau un mesaj postat pe un topic ce a fost blocat. Nu e scris maaaare si rosuuu dar sper ca totusi o sa vedeti sa cititi. :)
Am gasit un argument la Parintele Argatu-dansul povesteste ca s-a rugat sa descopere adevarul si Dumnezeu i-a raspuns ca nu este calendarul o dogma care sa afecteze mantuirea, un motiv de neascultare, asa ca cei care s-au rupt de Biserica pe acest motiv sunt foarte gresiti. La rusi, Athos etc nu se pune problema, pt ca la ei conducerea Bisericii a ramas asa. In plus, un calugar care a fost la Ierusalim ne-a povestit ca nu l-au lasat sa slujeasca impreuna cu ei pana nu a confirmat ca e pe stil nou, nu vechi. Mandria neascultarii i-a dus pe stilisti la multe devieri si lucruri chiar eretice, din cate stiu, considera ca preotii nostri nu mai au Har, deci tainele slujite de ei nu sunt valabile, de unde ajung sa boteze a doua oara si alte grozavii.

draga irina 77 as dori sa te intreb ceva dar o sa te rog sa nu te superi pe mine. Stii tu cumva cine a fost cel care s-a impotrivit prima oara schimbarii calendarului? Daca nu stii iti spun eu. Primul care s-a impotrivit schimbarii calendarului a fost Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Prin 1864 Cuza a convocat un sinod prin care cerea acest lucru. Sf. Calinic a iesit pe usa spunand: "eu cu cei de alta credinta nu ma voi insoti". Acum te intreb asa: ce cauta statuia lui Cuza in fata Sf. Patriarhii de la Bucuresti? ce cauta dracul la un loc cu Dumnezeu? ce cauta un mason in fata Casei lui Dumnezeu? ce au cautat atatia episcopi si preoti catolici la inscaunarea patriarhului Daniel? ce legatura este intre patriarhul Daniel si acesti eretici?

viorel6 14.01.2008 11:06:14

Citat:

În prealabil postat de ory
Citat:

Reiau un mesaj postat pe un topic ce a fost blocat. Nu e scris maaaare si rosuuu dar sper ca totusi o sa vedeti sa cititi. :)
Am gasit un argument la Parintele Argatu-dansul povesteste ca s-a rugat sa descopere adevarul si Dumnezeu i-a raspuns ca nu este calendarul o dogma care sa afecteze mantuirea, un motiv de neascultare, asa ca cei care s-au rupt de Biserica pe acest motiv sunt foarte gresiti. La rusi, Athos etc nu se pune problema, pt ca la ei conducerea Bisericii a ramas asa. In plus, un calugar care a fost la Ierusalim ne-a povestit ca nu l-au lasat sa slujeasca impreuna cu ei pana nu a confirmat ca e pe stil nou, nu vechi. Mandria neascultarii i-a dus pe stilisti la multe devieri si lucruri chiar eretice, din cate stiu, considera ca preotii nostri nu mai au Har, deci tainele slujite de ei nu sunt valabile, de unde ajung sa boteze a doua oara si alte grozavii.

Daca te bazezi doar pe spusele unui preot care a avut nustiu ce vedenie in a gasi calea cea buna inseamna ca esti usor de convins,vedenii de genul acesta au si crestinii de rand,care mai de care pro si contra a ceea ce este considerat adevarat sau nu,exemplul pe care l-ai dat nu cred ca trebuie sa constituie un temei pentru calea adevarata pentru care sufletul tau tanjeste.Ca sa aduci asemenea critici unei biserici trebuie macar sa te documentezi mai mult,sa fii sigura ca merita defaimarea ta ca sa nu-ti fie tie spre cadere si inselare.Pacat ca aruncati cu pietre intr-o biserica pe care nu o cunoasteti,nici nu stiti cat de mult a pastrat ea randuiala neintinata de modernismul si ignoranta nefasta care a acaparat in timp BOR.La aceasta biserica n-o sa vedeti niciodata atatea dezlegari inutile si-atata nepasare cu care sunt tratati crestinii pe nou,dpdv canonic,n-o sa vedeti posturi uitate si impartasiri la tot pasul,fara sa se tina cont de adevarata randuiala bisericeasca si adevarata indatorire crestineasca,aceasta biserica isi tine cu-adevarat crestinii la piept ca sa nu-si uite datoria de crestini.Nu ai sa vezi vreodata preot pe stil vechi care sa perceapa,ori chiar sa impuna taxa pentru serviciile duhovnicesti prestate,pentru ca "darul i-a fost daruit,si-n dar al vor da".Ii admir pentru ca sunt o familie unita si au pastrat credinta nestirbita de la sfintii parinti,si canoanele nepatate cu cerneala schimbarilor sociale,moderne si indiferente.Si asa cum ai spuneam lui Mirelat,intrati intr-o biserica pe stil vechi si o sa vedeti ca aproape toate femeile au capul acoperit,iar daca o sa vedeti intr-un post o coada la sfanta impartasanie,apoi sa stiti ca absolut toti oamenii aceia(si copii)au tinut postul asa cum se cuvine,in intregime si cu infranarea adevarata,cu o spovedanie mai mult decat detaliata si corecta.Nu va spune nimeni sa va convertiti lor,dar va rog sa-i respectati,sa le respectati osteneala,care sunt convinsa ca nu le este in zadar,fiindca credeti-ma,nici pe jumatate nu vad la crestinii pe nou,in jurul carora traiesc.

Cunosc o biserica in Bucuresti se numeste Schitul Maicilor, cred ca majoritatea o stiti, este pe undeva intre Manastirea Antim si casa poporului. Acolo slujeste si purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Parintele Stoica. O vecina de-a mea merge acolo si imi povestea ca parintele Adrian si parintele Stoica ii impartaseste in fiecare zi. Acolo nu se mai tine cont de cele 8 zile de post inaintea Sf. Impartasanii, nu se mai tine cont de Sf. Spovedanie nu se mai tine cont de nimic. Si din pacate acest exemplu nu este unic.

seminaristul 14.01.2008 11:12:05

Citat:

În prealabil postat de viorel6
Citat:

draga irina 77 as dori sa te intreb ceva dar o sa te rog sa nu te superi pe mine. Stii tu cumva cine a fost cel care s-a impotrivit prima oara schimbarii calendarului? Daca nu stii iti spun eu. Primul care s-a impotrivit schimbarii calendarului a fost Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Prin 1864 Cuza a convocat un sinod prin care cerea acest lucru. Sf. Calinic a iesit pe usa spunand: "eu cu cei de alta credinta nu ma voi insoti". Acum te intreb asa: ce cauta statuia lui Cuza in fata Sf. Patriarhii de la Bucuresti? ce cauta dracul la un loc cu Dumnezeu? ce cauta un mason in fata Casei lui Dumnezeu? ce au cautat atatia episcopi si preoti catolici la inscaunarea patriarhului Daniel? ce legatura este intre patriarhul Daniel si acesti eretici?

o fi fost cuza mason, dar a luptat sa faca bine tarii si cat de mare mason a fost, o singura manastire a scutit-o de secularirea averilor manastiresti si aceea era condusa de Calinic de la Cernica si cat de mason a fost a incercat sa faca bine tarii sale

viorel6 14.01.2008 11:14:24

Citat:

În prealabil postat de mirelat
apropo de recunoastrea botezului : sotul meu a fost catolic (insa neconfirmat, doar botezat) si inainte de a ne casatori a trecut la ortodoxie. preotul care a oficiat slujba respectiva (si nunta dupa aceea) nu i-a cerut sa se mai boteze o data, ci i-a luat in considerare botezul catolic si i-a facut slujba ungerii cu Sf. Mir. Nu gasesc alta expresie la indemana, insa vad ca unii vor sa fie mai catolici decat papa, sper sa intelegeti ce vreau sa spun!!

Pai asa spune mai fata draga. Tu esti mai catolica decat papa. Asa se explica. Vezi ca Cel de Sus nu sta cu mainile in san. Ne arata de fapt unde sunt eretici. Dar pentru tine am altceva. O sa te amuze dar este grav sa stii. Numai de bine de la un stilist:

Anul 857. Un an care se dorea a fi pentru locuitorii Romei unul plin de impliniri, dupa ce au traversat o perioada neagra, plina de nenorociri, considerate ca fiind semne prevestitoare, avertismente date de Divinitate. Omul in care si-au pus toate sperantele era noul Papa Ioan al VIII-lea, pe care l-au indragit in cei doi ani de pontificat. Procesiunea condusa de acesta de la Basilica “Sfantul Petru” la palatul rezidential din Lateran, aflat de cealalta parte a Tibrului, este insotita de numeroasele multimi care ovationeaza. In momentul in care grupul papal ajunge pe o mica alee aflata intre Colosseum si Biserica “Sfantul Clement”, Sfantul Parinte se clatina si se prabuseste. In fata multimii ingrozite, Papa Ioan se dovedeste a fi, de fapt, o femeie cuprinsa de chinurile facerii. Multimea il insfaca pe nou-nascut, il duce dincolo de portile cetatii, unde-l ucide cu pietre. Aceeasi soarta o are si mama sa.
Ioana a vazut lumina zilei prin anul 818, in familia unor misionari englezi din orasul Mainz. La 12 ani, se indragosteste de un calugar, pleaca de acasa, imbraca haine barbatesti si intra la manastire, ca novice, pentru a fi alaturi de alesul inimii sale. Ia numele de Ioan Anglicus, petrecandu-si cea mai mare parte din timp citind in biblioteca sau rugandu-se, iar noptile stau sub semnul dragostei. Dar cuplul este descoperit si este nevoit sa isi ia talpasita. Urmarind sa scape de pedeapsa Bisericii, pornesc printr-un pelerinaj prin Europa, iar mai apoi prin Tara Sfanta. La Atena, calugarul dispare, iar Ioana porneste spre Roma. Si aici, luand forma unui barbat, se face remarcata de slujitorii Papei, care ii admirau cunostintele teologice. Cand Papa Leon al IV-lea, in 855, a fost luat de Dumnezeu in ceruri, Ioana a fost aleasa unanim succesor, ocupand Scaunul Papal sub numele de Ioan al VIII-lea. Secretul sau era cunoscut doar de o singura persoana, care, de altfel, i-a periclitat si planul. Valetul devine amantul acestei femei pasionale, care, pana la urma, ramane insamantata. Dupa razbunarea multimii, este ales repede un nou papa, in persoana lui Papa Benedict al III-lea. Pentru a elimina orice urma a pontificatului Ioanei, istoricii au trecut ca data de inscaunare a acestui papa anul 855. Cand, peste 15 ani, un alt papa este ales sub numele de Ioan, este trecut ca fiind Ioan al VIII-lea si nu al IX-lea, cum ar fi fost normal. Istoricii resping aceasta relatare si o pun pe seama papalitatii medievale, care era recunoscuta prin orice altceva decat sfintenie. Cele mai multe lucruri despre acest caz se cunosc din scrierile lui Martin Polonus, cu a sa lucrare “Chronicon Pontificum et Imperatum”. In secolul al X-lea au fost inscaunati nu mai putin decat 23 de papi, unii pentru doar cateva luni. Bilantul acestor pontificate este unul macabru: papi intemnitati, ucisi, inlaturati de la putere, lasati sa moara de inanitie, carora li s-au scos ochii. In spatele acestor pontifi slabi se aflau femei puternice, provenind din familiile nobile de la Roma. Cea mai bizara dovada din jurul acestei istorisiri este Sella Stercoraria, un ciudat scaun de marmura gaurit, care a fost descoperit in Lateran, Basilica “Sfantul Ioan”. Inainte de investitura, fiecare Papa era obligat sa se aseze pe acest scaun pentru o examinare medicala care sa ii determine sexul.
Dincolo de ineditul acestor evenimente, lucrul care trebuie tinut minte este acela ca toti sunt oameni si cad prada instinctelor de orice natura ar fi ele. Privite din perspectiva omului modern, aceste lucruri inca mai sunt considerate nefiresti, desi libertatea sexuala de astazi este atat de pronuntata incat nimic din ce ar putea fi considerat anormal nu este.
Toate aceste lucruri nu sunt mai mult decat o pata de rusine pentru locul care reprezinta cel mai bine religia catolica.

seminaristul 14.01.2008 11:29:47

asta o fi papesa ioana, interesanta poveste=)))

viorel6 16.01.2008 13:07:12

Citat:

În prealabil postat de seminaristul
asta o fi papesa ioana, interesanta poveste=)))

Cred ca aici sunt date amanuntele pe scurt, dar iti dai seama cate alte asemenea chestii nu s-au petrecut. Exista tot asa si o poveste despre cauza unei alte erezii catolice, aceea a celibatului preotilor. Asta e si mai interesanta. Pe scurt era vorba de un papa sau de un episcop care in afara de cele "sfinte" mai iubea si barbatii. Si de aici mai departe pana la celibatul preotilor. O sa incerc sa pun povestea toata cand dau de ea.

moro.d 20.01.2008 17:31:22

la multi ani celor care poarta numele de Ioan/Ioana!
la multi ani si mie :D :">

mirelat 20.01.2008 18:32:18

:) pentru viorel6 care - scuze, dar abia acum am observat - s-a apucat sa analizeze acest topic, caruia eu oricum am renuntat sa ii mai dau atentie din moment ce este asa un subiect de cearta intre ortodocsi:

eu stiu ca scrie undeva in Biblie - nu stiu exact unde ca nu sunt asa "tare" in citate ca altii - ca sluga pentru stapanul sau sta sau cade. asa ca mai bine sa ne vedem fiecare de ale noastre si sa facem ascultare, mai presus de toate, ca neascultarea este cea care i-a aruncat pe protoparintii nostri Adam si Eva afara din Rai. Doamne ajuta!

mirelat 20.01.2008 19:20:36

Citat:

În prealabil postat de viorel6
Pai asa spune mai fata draga. Tu esti mai catolica decat papa. Asa se explica.

:dozingoff: aici chiar nu inteleg ce vrei sa spui, te rog sa imi explici pe MP, multumesc.

olivian 27.01.2008 18:40:43

Dargilor, voi mai mult patati imaginea Bisericii decat sa o promovati - sa o propovaduiti. Prin certurile voastre se vede ca nici unii nici altii nu sunteti pasnici, si nici ecumenisti, ca ecumenismul propovaduieste asa-zisa "pace interconfesionala". Oricu, cred ca aveti o asa pregatire teologica ortodoxa, la felul cum va impacati... Ce nu va ajunge? V-ati rezolvat problemele de canonicitate si de vrednicie pentru a primi Sfintele Taine, si acum, neavand pacate, cautati sa le faceti?
Eu nu cred ca, intrand cineva pe acest topic, isi face imprestii frumoase despre Biserica Ortodoxa, fie cea veche, fie cea noua...
Acest conflict apare datorita "dicernamantului" ficarei confesiuni... Dar, inainte de toate, conflictul acesta se naste pe tema "NOI SUNTEM MAI BUNI DECAT VOI, IAR VOI TREBUIE SA NE URMATI NOUA". Cred ca nu asa ati fost formati duhovniceste de parintii vostri duhovnicesti. Dar, din cate se vede, ma indoiesc... Cred ca asa au stiut duhovnicii vostri sa va invete, sa va puna sa ARUNCATI CU NOROI IN ALTII, CA NU CUMVA SA LI SE VADA PACATELE LOR, MAI MULT CA NOROIUL VOSTRU.
Cred ca adevaratul scop pentru care a fost facut acest Topic, este acela de a se promova Ortodoxia pe stil vechi, sau spre conflictele "copiilor de pe forum" care n-au alta treaba decat sa se implice in "CIZELAREA ALTOR CONFESIUNI". Asa este? Eu cred ca nu. Cred ca si voi aveti bunavointa ca sa pastrati o "liniste sufleteasca" atunci cand conversati, ca cei ce citesc ceea ce scrieti voi, sa vada ca sunteti crestini ortodocsi, iar nu copii galagiosi. Discutie (cearta) placuta!

moro.d 27.01.2008 18:49:37

de fapt am fost invatati sa-i urmam pe sfinti...
dar stai linistit... sunt unii care tocmai asta cauta: cearta. dar datorita adminului (pe care cred ca incep sa-l simpatizez :D ne trateaza cu egalitate pe toti) de unii am scapat.
si daca tot postam pe forum, ne vedem siliti sa negam atunci cand se spun neadevaruri despre Biserica...

olivian 27.01.2008 18:55:33

Neadevaruri sau nu, un crestin care intra pe acest topic, daca este mai "plutitor pe valurile lumii" crede ca acest Topic a fost facut spre cearta, si nu ma refer la unu sau la doi, ci la majoritatea. Asa ne invata Sfintii Parinti? " Certati-va fiilor cat puteti, ca noi am fost omorati pentru invidie si nu pentru Hristos..."

Luly 27.01.2008 21:39:52

Citand olivian:

"Cred ca adevaratul scop pentru care a fost facut acest Topic, este acela de a se promova Ortodoxia pe stil vechi, sau spre conflictele "copiilor de pe forum" care n-au alta treaba decat sa se implice in "CIZELAREA ALTOR CONFESIUNI"."

Sunt impresionat de parerea ta... Te rog sa citesti primul mesaj pe care l-am postat pe acest topic si sa vezi ca nu promovez BOSV, ci vreau sa arat cine este cu adevarat BOSV- ortodoxia dreptslavitoare- si sa demontez acele pareri si idei care, conform canoanelor, sunt total deplasate si ,totodata, sunt spuse cu rea intentie...si aceste lucruri le-am facut in momentul in care am fost intrebat...

Promovare? Te rog sa faci comparatie intre primul meu mesaj de pe acest topic si mesajul tau din topicul creat de tine(care este o promovare "pur sange")... si mai zici ca eu fac promovare...

Eu cred ca neavand un subiect care sa-si gaseasca un numitor comun printre membrii acestui forum, incerci sa te prezinti, sa iti faci prezentare, ba chiar publicitate....poate, poate cineva e interesat de ceea ce scrii tu...

Citand olivian:

"Acest conflict apare datorita "dicernamantului" ficarei confesiuni... Dar, inainte de toate, conflictul acesta se naste pe tema "NOI SUNTEM MAI BUNI DECAT VOI, IAR VOI TREBUIE SA NE URMATI NOUA". Cred ca nu asa ati fost formati duhovniceste de parintii vostri duhovnicesti. Dar, din cate se vede, ma indoiesc..."

Sunt nevoit sa amintesc iar, din nou, inca o data faptul ca ceea ce facem noi aici nu e promovare, prozelitism... tema presupusa de tine nu e reala, deoarece noi prezentam adevarul si nu obligam pe nimeni sa vina la noi...fiecare persoana hotaraste ceea ce vrea sa faca... Formarea duhovniceasca pe care o avem si pe care ar trebui sa o aiba fiecare crestin ortodox este aceea de a apara credinta pe care o marturiseste, chiar cu pretul vietii.

Doamne ajuta!

moro.d 27.01.2008 23:09:25

Citat:

Neadevaruri sau nu, un crestin care intra pe acest topic, daca este mai "plutitor pe valurile lumii" crede ca acest Topic a fost facut spre cearta
aham... si te-ai gandit sa faci tu ordine?
stii.. nu neg si ma intristeaza anumite discutii.. dar sa primim observatii tocmai din partea celui care le-a creat.... hmmm... chiar asa batuti in cap ne vezi?

Luly 01.02.2008 21:07:23

Vreau sa reamintesc site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania unde veti gasi numeroase informatii.

www.mitropoliaslatioara.ro

Doamne ajuta!

olivian 02.02.2008 14:22:11

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
Citat:

Neadevaruri sau nu, un crestin care intra pe acest topic, daca este mai "plutitor pe valurile lumii" crede ca acest Topic a fost facut spre cearta
aham... si te-ai gandit sa faci tu ordine?
stii.. nu neg si ma intristeaza anumite discutii.. dar sa primim observatii tocmai din partea celui care le-a creat.... hmmm... chiar asa batuti in cap ne vezi?

Ei bine, mandria aceasta ca voi faceti ceva mai mult decat altii, o sa va surpe.
Apropo, dintre toate confesiunile Ortodoxe din intreaga lume, numai BORSV si BORSV din Grecia, Bulgaria si episcopia din Rusia sunt canonice pentru voi? Dar pentru Dumnezeu? Deci, Bisericile Ortodoxe CANONICE din intreaga lume, care sunt cu sutele de mii, sunt necanonice si numai voi sunteti? Ei bine, mandria ca voi sunteti cu o treapta mai sus ca altii din punct de vedere dogmatic si canonic, va face sa fiti cazuti mult! De ce? Pentru ca mandrindu-se lucifer a cazut din slava cerului si s-a facut diavol, antihrist!

moro.d 02.02.2008 19:14:33

si ce-ai vrea, sa-i consideram canonici pe slujitorii mamonei? ???
insusi Mantuitorul a spus ca suntem putini... "Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua imparatia."
altceva?

ps: vezi ca ti-am promis ceva luna trecuta si m-am tinut de cuvant

astrud 03.02.2008 01:38:56

Olivian, de ce te framanta atat de mult ceea ce tu nu stii? Ii consideri mandri pe aceia din BOSV pentru ca vor sa ramana departe de politica lumii insa si Hristos insusi a fost considerat mandru ca a afirmat ca este Fiul lui Dumnezeu. Esti atat de curat incat poti ridica piatra?
Imi cer iertare ca iti amintesc ca Hristos a venit pentru toti insa numai putini sunt cei ce au crezut in El si mai putini cei ce vor fi cu El. Nu noi suntem in masura sa aratam cine este cu adevarat cu Hristos. Sunt parinti cu viata duhovniceasca ce pana la moarte nu au avut siguranta ca se vor mantui si chiar si dupa moarte apareau in visele altora tematori de Judecata. Ne comparam noi cu ei?
Treaba noastra este sa vedem daca noi suntem cu Hristos.
Chiar de traim in vremuri de multa informatie sa nu credem ca este si adevarata.
Eu vad lucrurile astfel. Daca BOR a ingaduit schimbari care sa permita separari in Biserica noastra Ortodoxa inseamna ca aceste schimbari nu au fost sub Duh Sfant.
Daca BOR a acceptat sau chiar a participat la pedepsirea unor clerici (dupa 1925) pentru ca au vrut sa tina dreapta credinta iar este un semn de indoiala tot asa cum cazul Tanacu de azi este lasat la indemana judecatorilor mireni prin actul de ignoranta al celor din BOR.
Sa stam sub ascultare si sa invatam de la parintii cu viata sfanta, ce sunt tot mai putini.
Doamne ajuta!

olivian 05.02.2008 18:57:28

De pilda, BISERICA ORTODOX DIN CATACOMBE (a Sf. TIHON) are Sfantul Sinod din anul 1917, si cu toate ca s-a separat de Biserica Ortodoxa RUSA - serghianista - continua sa pastreze TOATE asezamintele Ortodoxe, fara sa schimbe ceva. De asemenea, Biserica Ortodoxa Traditionala cu sediul in Bucuresti, este cea care l-a ajutat pe Sf. IOAN Maximovici sa-si hirotoneasca episcopi, intrucat el era singurul arhiereu in America. Aceasta Biserica functioneaza si acum si are acelasi stil vechi di-nainte de 1900. Dar, ca sa nu mai amintim ca in Grecia sunt 8 sinoade (4 pe stil vechi, 4 pe stil nou), dar asta nu ne priveste. Problema este ca Bisericile amintite mai sus, nu sunt in relatii canonice cu Biserica Ortodoxa de stil vechi, cu sediul la Slatioara. Deci, Sf. Ioan Maximovici a apelat la un arhiereu din Biserica Ortodoxa Traditionala din Romania (sediul in Bucuresti). Aici ramne un MARE ADEVAR ascuns de o anumita "adevarata credinta". Cat despre politica din Bisericile "dreptslavitoare" nu se prea vorbeste... "sa nu se faca sminteala". Ei bine, nu se face sminteala cand se arata un adevar! Nu se face deloc sminteala cand se da adevarul pe fata.

konstantinos 07.02.2008 21:57:54

Poti sa ne spui mai multe despre Sf. Ioan Maximovici si Biserica Ortodoxa Traditionala. Poate pe unii chiar i-ar interesa.(Cel putin pe mine da)

moro.d 08.02.2008 14:24:03

iaa.. ai citit si tu articolele despre serghianism si gata, te dai atotstiutor..

PaZyAmoR 08.02.2008 17:30:17

Citat:

salutare...si eu sunt pe stil vechi si am observat ca pe net este promovata o imagine f proasta la adresa noastra, a Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi(cum ca am fi stilisti s.a.).Asa cum spunea si teogtf ar trebui o discutie mai ampla... sa raspundem cu seriozitate si responsabilitate unor intrebari de la cei care doresc lamuriri si care au multe nedumeriri... daca va hotarati sa va angajati intr-o discutie de acest gen, nu ezitati sa-mi trimiteti un e-mail ... va multumesc... Doamne ajuta!

Buna, Luly! Cum? A zis cineva "stil vechi"? sau n-am citit eu bine:)nu, nu...Eu cred ca nici Biblia nu e pe stil vechi, nici Biserica Ortodoxa nu e pe stil vechi, si nici tu nu esti pe stil vechi...:D nu stiu cum reuseste Biserica, dar e mereu "la moda", pentru Ea nu trece timpul, insa e interesanta tema care ai abordat-o. Un saludo si multe binecuvantari din Spania!

moro.d 08.02.2008 19:48:48

buna remarca.. nu exista stil vechi; stilul este, a fost si va fi acelasi, dar daca asa ne-au catalogat... :sleep:

olivian 09.02.2008 13:56:30

Ispita_ta, nimeni nu v-a catalogat a fi "stil vechi", ci titulatura voastra spune acest lucru. Deci, va obligat cineva sa puneti aceasta titulatura? Nu! Deci, cine v-a catalogat?

moro.d 09.02.2008 13:59:54

niste ratati ne-au obligat. titulatura oficiala este Biserica Ortodoxa de Rasarit; daca te duci la vreo biserica "de stil vechi" ai sa vezi ca asa scrie la intrare sau pe piatra de temelie: Biserica Ortodoxa de Rasarit.
dar anumitor "domni" nu le convine ca aceasta sa fie denumirea oficiala... :hmmm:

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:24:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.