Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   evolutionismul compromis (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9865)

Heurtebise 16.07.2010 14:50:23

Citat:

În prealabil postat de Scotianul (Post 269623)
Am observat,in anumite medii intelectuale din vest,o tendinta de a da noi intelesuri rationalismului,de a-l apropia de teologie.Ateismul este deja complet desuet.Rationalismul unor expresii precum ceea a lui Keynes(,,„Pe termen foarte lung suntem toți morți”)fiind in prezent in cautarea unei noi identitati.Am remarcat o previzibila apropiere de ,,natural teology" si spun previzibila pt ca la universitati gen St Andrews se studiaza ,,natural teology" de mai bine de 100 de ani iar cursurile sunt scrise de oameni cu o pregatire intelectuala si academica impecabila.Nici macar nu am adus in discutie dezbaterile teologice pt ca unii atei din prezent ar avea mari surprize daca ar studia materiale ale unor personalitati stiintifice care s-au ocupat de aceste aspecte si care sunt predate sub forma de curs la diverse facultati prestigioase.Mai devreme sau mai tarziu se vor confirma vorbele unor mari oameni de stiinta.As putea sa las o lunga lista(20 de nume la prima strigare) cu ce au spus ei dar ma rezum sa-l citez pe un celebru om de stiinta>Henry "Fritz" Schaefer (Graham Perdue Professor of Chemistry and director of the Center for Computational Quantum Chemistry at the University of Georgia):

"The significance and joy in my science comes in those occasional moments of discovering something new and saying to myself, 'So that's how God did it.' My goal is to understand a little corner of God's plan."

PS>Henry "Fritz" Schaefer a semnat(alaturi de alti oameni de stiinta) in 2001,ca membru al think-tank-ului ,,Discovery Institute" scrisoarea anti-evolutionism numita ,,A Scientific Dissent from Darwinism". http://www.dissentfromdarwin.org/index.php
Exista acolo o sectiune ,,Download the list".Verificati cine sunt cei care au semnat si vei vedea cam cine figureaza acolo.

Exact asta am vrut sa subliniez! Pe masura ce realitatea se dezvaluie in uluitoarea ei complexitate si conexare, oamenii de stiinta(si nu aceia de pseudo-stiinta) exclud ipoteza hazardului creator al vietii; desigur, aceasta nu implica si necesitatea unui mantuitor si a intruparii sale. Asta deja ramane sub semnul libertatii fiecaruia, a actului de credinta.

Scotianul 16.07.2010 15:03:30

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 269637)
Exact asta am vrut sa subliniez! Pe masura ce realitatea se dezvaluie in uluitoarea ei complexitate si conexare, oamenii de stiinta(si nu aceia de pseudo-stiinta) exclud ipoteza hazardului creator al vietii; desigur, aceasta nu implica si necesitatea unui mantuitor si a intruparii sale. Asta deja ramane sub semnul libertatii fiecaruia, a actului de credinta.

Ei bine uita-te la asta ref la Schafer>,,However, he has described himself as "sympathetic" to Intelligent Design, but primarily a "proponent of Jesus." Deci se considera in primul rand(subliniez asta) ,,proponent of Jesus"....

Arthur L. Schawlow (Professor of Physics at Stanford University,Premiul Nobel in 1981 ) a spus: "It seems to me that when confronted with the marvels of life and the universe, one must ask why and not just how. The only possible answers are religious. . . . I find a need for God in the universe and in my own life."

,,The only possible answers are religious"....spune asta un laureat al Premiului Nobel in fizica? Interesant :)

Ca sa vezi cum toate drumurile duc in acelasi loc.Este doar o problema de timp.Parerea mea.

Heurtebise 16.07.2010 15:16:17

Citat:

În prealabil postat de Scotianul (Post 269639)
Ei bine uita-te la asta ref la Schafer>,,However, he has described himself as "sympathetic" to Intelligent Design, but primarily a "proponent of Jesus." Deci se considera in primul rand(subliniez asta) ,,proponent of Jesus"....

Arthur L. Schawlow (Professor of Physics at Stanford University,Premiul Nobel in 1981 ) a spus: "It seems to me that when confronted with the marvels of life and the universe, one must ask why and not just how. The only possible answers are religious. . . . I find a need for God in the universe and in my own life."

,,The only possible answers are religious"....spune asta un laureat al Premiului Nobel in fizica? Interesant :)

Ca sa vezi cum toate drumurile duc in acelasi loc.Este doar o problema de timp.Parerea mea.

Asa este!:) Einstein pe patul de moarte: "si totusi...exista!"

Scotianul 16.07.2010 15:26:03

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 269640)

Teologia si stiinta nu sunt in conflict.Asta este o nebunie a nostra de a crede ca Cel de Sus poate fi eradicat cu ajutorul stiintei. In opinia mea stiinta este un mijloc pe care Cel de Sus ni l-a lasat ca sa vedem,sa studiem,sa intelegem ceea ce EL a facut.Acesti oameni demonstreaza ca stiinta nu este o piedica ci un sprijin pt Cel de Sus.

John Locke, in cartea ,,Of our Knowledge of the Existence of a God"spunea clar: ,, We are capable of knowing certainly that there is a God.To show, therefore, that we are capable of knowing, i.e. being certain that there is a God, and how we may come by this certainty, I think we need go no further than ourselves, and that undoubted knowledge we have of our own existence."

In concluzie>m-am bucurat sa vad o opinie precum a ta, sustinuta si de Eugen7(el a postat mai multe opinii pe teme stiintifice pe care le-am citit mereu).Cel de Sus sa fie mereu alaturi de noi toti.

Traditie1 16.07.2010 21:49:36

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 269579)
Daca cibernetica studiaza cauze, atunci in mod evident poate sa confirme sau sa infirme o teorie. Tu te cam amuzi cand nu trebuie.

Eu am zis că nu studiază cauzele, tu ai înțeles invers și ai tras și o concluzie. Și mai îmi zici să nu mă amuz.

Citat:

Cand ai sa scoti capul dintre betoane, ai sa pricepi ca si animalele au un comportament moral. Afirmatiile pe care le faci sunt mult mai potrivite unei perioade de maxima ignoranta numita evul mediu. Aroganta cu care va autoproclamati superiori animalelor ar trebui sa va dea de gandit. Faptul ca noi exprimam comportamentul moral prin notiuni si concepte nu inseamna ca animalele nu au morala. Inseamna ca voi cautati cu disperare si aroganta sa aratati ca sunteti superiori animalelor la capitolul morala.
Frumoasă gargară dar bați câmpii. Morala este altceva decât comportamentul pozitiv. Animalele nu pot avea comportament moral sau imoral fiindcă nu au o raportare conștientă la niște valori. E vorba de utilizarea greșită a termenului de moral, termen care se aplică numai ființelor auto-conștiente, oamenii.

Animalul nu e auto-conștient, de fapt nu e nici măcar conștient. Dacă ar fi conștient ar fi o persoană și ar fi o crimă omorârea lui.

De fapt toată strădania ta pleacă de la ideea fixă că oamenii se trag din animale, ceea ce dovedește că tu stai cu capul între betoane. Lărgește-ți orizontul, ia în calcul că se poate ca Dumnezeu să existe și evoluționismul să fie o prostie, nu mai fi atât de obtuz.

Citat:

VT, NT acelasi zeu!
Faci pe prostul? Îți repet că poruncile NT sunt opuse celor VT. Nu mai intru în detalii, dar remarc lipsa te de caracter de a nu recunoaște când ai greșit.

ai2 18.07.2010 11:16:28

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 269748)
Eu am zis că nu studiază cauzele, tu ai înțeles invers și ai tras și o concluzie. Și mai îmi zici să nu mă amuz.

Scuze. Am scrie cauze in loc de efecte. Daca se studiaza efectele se poate da un verdict asupra teoriei. Ori din moment ce in cibernetica se folosesc algoritmi bazati pe evolutionism si se obtin rezultate, evolutionismul nu este nicidecum compromis.
Deci te cam grabesti cu amuzatul.

ai2 18.07.2010 11:18:34

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 269748)
Faci pe prostul? Îți repet că poruncile NT sunt opuse celor VT. Nu mai intru în detalii, dar remarc lipsa te de caracter de a nu recunoaște când ai greșit.

Pana nu jignesti nu te simti bine! Eu am spus ca e acelasi zeu. Unde am gresit? Am zis eu ceva de porunci? M-am limitat la actiunile zeului vostru care s-a mai civilizat intre timp.

ai2 18.07.2010 11:20:28

Citat:

Legendele crestinismului!

ai2 18.07.2010 11:26:18

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 269589)
Cibernetica a dovedit ceea ce progresul neincetat al stiintelor dezvaluia cu incetul:implicata, absoluta necesitate a unu Mare Programator. Biologia admite ca analizatorii(cum ar fi cei ai vazului) intra in actiune dupa un program dinainte stabilit si ca transmit numai selectiv(exista neuroni specializati numai pentru viziunea liniilor drepte); realitatea este analizata in fiecare situatie dupa criterii preexistente.
Codul genetic e fixat si programat. Atomul este constituit numai dupa anumite modele arhetipale, programate. Invarianta speciilor-dovada unor limite prevazute.
Astea sunt viziuni cibernetice ale lumii, adica tot atatea recunoasteri ale unor modele; e imposibil ca toate sa fi fost spontane si intamplatoare.
Deci, cibernetica este dovada rational-stiintifica a creatiei; notiunea universala de programare scoate din ecuatie evolutionismul si implica un Creator.

Poti sa arati o sursa NECRESTINA care sa-ti confirme spusele. Daca nu, ai comis un banal apel la ignoranta. Nicaieri in stiinta nnu se presupune necesitatea existentei vreunei divinitati/programator/cum-vrei-sa-i-spui. Daca lumea asta ar fi fost creata de un programator, atunci vorbim de unul extrem de prost. Exista o groaza de greseli pe care o fiinta superioara n-ar fi trebuit sa le comita. Asta iti poate confirma si un inginer sub-mediocru. Simpla existenta a unor algoritmi nu presupune existenta unui programator. Mai mult, algoritm inseamna lipsa inteligentei. Se repeta niste pasi. Deci, vin-o cu ceva dovezi, nu cu pledoarii de tipul "e imposibil sa.....". Nu pentru toti e imposibil ce spui tu.

Traditie1 18.07.2010 14:32:35

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 270019)
Scuze. Am scrie cauze in loc de efecte. Daca se studiaza efectele se poate da un verdict asupra teoriei. Ori din moment ce in cibernetica se folosesc algoritmi bazati pe evolutionism si se obtin rezultate, evolutionismul nu este nicidecum compromis.
Deci te cam grabesti cu amuzatul.

Lasă că ai tu grijă să mă amuz. O faci din nou și în acest mesaj. Cibernetica nu se ocupă cu originea formelor de viață, deci nu poate da verdicte. Asta e treaba altor științe. Cibernetica studiază strict funcționalitatea unor sisteme.

Argumentul cu algoritmii inspirați din teoria evoluționistă e dovada unei naivități crase. Orice sistem implementat în cibernetică produce rezultate, asta nu înseamnă că în viața reală el are șanse să se manifeste de la sine. Este un argument circular iar ateii care îl folosesc dovedesc infantilism.

Problema evoluționismului nu e că ce susține el nu e posibil să funcționeze oricum ci că nu e posibil să se întâmple în lipsa unui Creator inteligent.
Presupunând prin absurd că viața ar fi apărut până la nivelul de celulă, direcția în care ea ar fi evoluat în lipsa unui Creator ar fi fost alta, cu forme mult mai puțin evoluate. Asta dacă viața nu ar fi dispărut, ceea ce mi se pare mai de bun-simț să se fi întâmplat decât ca ea să se perpetueze pe baza unor mecanisme complicate și a unor condiții propice menținute în mod misterios și să ajungă la sisteme ultracomplexe. Dar mă rog, fiecare crede ce bazaconii vrea.

Însă ce te faci cu apariția vieții, cu numărul ăla simpatic cu 130 de zerouri care e probabilitatea ei și care dacă nu ai înțeles, nu înseamnă că în universul ăsta mare trebuie neapărat ca undeva să apară viața ci că la scara lui luat în întregime sunt doar atâtea șanse, deci practic nu sunt.

Și numărul ăsta astronomic se referă doar la aparția proteinelor și ADN-ului din moleculele organice de bază, dacă luăm în calcul și șansele apariției unui mediu primordial favorabil, ale apariției celulei etc mai adăugăm câteva zeci de zerouri, iar cu matematica te poți juca, dar doar în imaginația ta.

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 270019)
Legendele crestinismului!

Einstein nu era ateu și avea o părere proastă despre ateii militanți.
Iată câteva citate autentice din el:

"I'm not an atheist.I don't think I can call myself a pantheist.The problem involved is too vast for our limited minds..."

"In view of such harmony in the cosmos which I, with my limited human mind, am able to recognise, there are yet people who say there is no God. But what makes me really angry is that they quote me for support of such views."

"The fanatical atheists, are like slaves who are still feeling the weight of their chains which they have thrown off after hard struggle. They are creatures who--in their grudge against traditional religion as the 'opium of the masses'-- cannot hear the music of the spheres."

"Science without religion is lame. Religion without science is blind."

http://www.conservapedia.com/Albert_Einstein

Dumitru73 19.07.2010 11:36:43

Citat:

Fara suparare, asta e doar o legenda.

Dumitru73 19.07.2010 11:45:28

Citat:

În prealabil postat de Laur28 (Post 263209)
Diferenta dintre evolutionism si creationism? 0-ul acela, inlocuit cu DUMNEZEU.

Imi place formularea: 0 a fost inlocuit cu Dumnezeu ... :)
... si asa a aparut religia (as completa eu) ... dar, probabil, nu asta voiai sa spui ;)

Heurtebise 21.07.2010 11:42:35

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 270022)
Poti sa arati o sursa NECRESTINA care sa-ti confirme spusele. Daca nu, ai comis un banal apel la ignoranta. Nicaieri in stiinta nnu se presupune necesitatea existentei vreunei divinitati/programator/cum-vrei-sa-i-spui. Daca lumea asta ar fi fost creata de un programator, atunci vorbim de unul extrem de prost. Exista o groaza de greseli pe care o fiinta superioara n-ar fi trebuit sa le comita. Asta iti poate confirma si un inginer sub-mediocru. Simpla existenta a unor algoritmi nu presupune existenta unui programator. Mai mult, algoritm inseamna lipsa inteligentei. Se repeta niste pasi. Deci, vin-o cu ceva dovezi, nu cu pledoarii de tipul "e imposibil sa.....". Nu pentru toti e imposibil ce spui tu.

Mama, ce ma plictisesti! Daca sintagme ca Mare Programator, Mare Arhitect, Mare Anonim,Motorul lumii, iti sunt necunoscute(desi au fost formulate de necrestini), atunci eu refuz sa mai dicut cu tine; pur si simplu renunt. Nu am rabdare nici chef sa-i vorbesc unui ateu(singurului ateu de pe pamant pentru ca restul s-au convertit la agnosticism) care insista sa ramana in bananier si sa infulece banane(alaturi de ingineri sub-mediocri plictisiti si tristi care nu-s in stare sa vada in ce lume minunata si uluitoare traim).

Dumitru73 21.07.2010 12:25:19

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 270654)
Mama, ce ma plictisesti! Daca sintagme ca Mare Programator, Mare Arhitect, Mare Anonim,Motorul lumii, iti sunt necunoscute(desi au fost formulate de necrestini), atunci eu refuz sa mai dicut cu tine; pur si simplu renunt. Nu am rabdare nici chef sa-i vorbesc unui ateu(singurului ateu de pe pamant pentru ca restul s-au convertit la agnosticism) care insista sa ramana in bananier si sa infulece banane(alaturi de ingineri sub-mediocri plictisiti si tristi care nu-s in stare sa vada in ce lume minunata si uluitoare traim).

Cred ca te inseli in privinta singularitatii lui ai2.

ai2 21.07.2010 12:29:09

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 270654)
Mama, ce ma plictisesti!

Cu siguranta nu am intentia sa te amuz. Nu sunt clovnul tau.
Citat:

Daca sintagme ca Mare Programator, Mare Arhitect, Mare Anonim,Motorul lumii, iti sunt necunoscute(desi au fost formulate de necrestini), atunci eu refuz sa mai dicut cu tine; pur si simplu renunt.
Nu e frumos sa-ti iei jucariile si sa pleci. Si nici nu dovedesti ca ai dreptate. Daca nu suporti sa auzi si alte pareri decat cele proprii, e problema ta.
Sintagme se pot inventa oricate, mai conteaza sa ai si dovezi.
Citat:

Nu am rabdare nici chef sa-i vorbesc unui ateu(singurului ateu de pe pamant pentru ca restul s-au convertit la agnosticism) care insista sa ramana in bananier si sa infulece banane(alaturi de ingineri sub-mediocri plictisiti si tristi care nu-s in stare sa vada in ce lume minunata si uluitoare traim).
Tocmai ca inginerii mediocri nu-si dau seama ca lumea asta are mai mult sens fara D-zei. Cand nu poti intelege cum functioneaza, postulezi tot felul de zane. Foarte matur!

ai2 21.07.2010 12:30:39

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 270657)
Cred ca te inseli in privinta singularitatii lui ai2.

Acuma fiecare e special in felul sau :) dar ma tem ca legat de ateism ai dreptate si nu sunt special deloc.

Dumitru73 21.07.2010 12:38:30

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 270659)
Acuma fiecare e special in felul sau :) dar ma tem ca legat de ateism ai dreptate si nu sunt special deloc.

La ateism m-am referit si eu.

Heurtebise 23.07.2010 01:50:48

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 270658)
Cu siguranta nu am intentia sa te amuz. Nu sunt clovnul tau.

Nu e frumos sa-ti iei jucariile si sa pleci. Si nici nu dovedesti ca ai dreptate. Daca nu suporti sa auzi si alte pareri decat cele proprii, e problema ta.
Sintagme se pot inventa oricate, mai conteaza sa ai si dovezi.

Tocmai ca inginerii mediocri nu-si dau seama ca lumea asta are mai mult sens fara D-zei. Cand nu poti intelege cum functioneaza, postulezi tot felul de zane. Foarte matur!

Tocmai ca tu nu suporti sa auzi si alte pareri; oamenii de stiinta cu bun-simt nu vin cu teorii categorice si exhaustive(cum faceti tu si sub-oamenii de stiinta cu care insisti sa te identifici) in ce priveste geneza lumii; ei lasa loc si misterului pentru ca nu sunt atat de ignoranti incat sa aiba raspunsuri pentru orice intrebare. Atata te exciti la teoria aia evolutionista de parca tu ai fi enuntat-o; eu am facut un mic compromis si am spus ca existenta unui motor al lumii sau al unui creator inteligent nu presupune neaparata intrupare a lui Iisus Hristos. Scotianul a bagat de seama ca am facut aceasta concesie si mi-a indreptat-o in mod subtil. Tu insa, ai mintea asa de lanceda si sufletul atat de lenes incat te multumesti sa repeti mecanic ideile altuia(idei si teorii, nu dovezi; asa ca nu inteleg cum vrei sa-ti dovedesc misterul lumii).
In timp ce Lucian Blaga nu voia sa "striveasca corola de minuni a lumii"(gest modest pentru un filosof asa valoros) tu pretinzi ca "intelegi cum functioneaza". Bravo baiete! Dovedesti ca nu esti doar prost, esti si fudul.

Heurtebise 23.07.2010 01:54:43

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 270186)
Imi place formularea: 0 a fost inlocuit cu Dumnezeu ... :)
... si asa a aparut religia (as completa eu) ... dar, probabil, nu asta voiai sa spui ;)

Tocmai l-ai palmuit pe Eliade.

Anytza 23.07.2010 09:17:23

dar de "Inteligent Design " n-ai auzit?

Dumitru73 23.07.2010 09:20:07

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 271074)
Tocmai l-ai palmuit pe Eliade.

In ce sens?

Cred ca fiecare dintre noi "palmuim" pe cate cineva atunci cand facem un comentariu.

Dumitru73 23.07.2010 09:22:15

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 271096)
dar de "Inteligent Design " n-ai auzit?

Nu stiu cui i-ai adresat intrebarea, dar am auzit.
Dar ce vrei sa spui cu asta?

Anytza 23.07.2010 09:28:58

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 270658)
Cand nu poti intelege cum functioneaza, postulezi tot felul de zane. Foarte matur!

Tocmai cand intelegi cum functioneaza iti dai seama ca nu ar fi aparut dintr-o roca, in mod magic, dupa miliarde de ani....
http://saccsiv.wordpress.com/2009/09...-limba-romana/

ai2 23.07.2010 11:24:16

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 271100)
Tocmai cand intelegi cum functioneaza iti dai seama ca nu ar fi aparut dintr-o roca, in mod magic, dupa miliarde de ani....
http://saccsiv.wordpress.com/2009/09...-limba-romana/

Sunt fascinat de abstinatia cu care tii sa-mi dai dreptate. Acele documentare sunt exact dovada faptului ca niste creiere limitate nu inteleg cum funcionaza anumite lucruri. Si nici nu inteleg cum ar fi putut sa apara prin evolutie. De fapt, ce cred ei ca inseamna evolutie. Pe scurt, niciun animal nu a aparut brusc asa cum se pretinde in acele "documentare". Girafa nu s-a trezit peste noate cu un gat lung care i-ar fi creat o serie de probleme daca nu ar fi avut unele sisteme suplimentare. Doar creationistii emit astfel de enormitati jignind inteligenta auditoriului.
Am sa revin cu mai multe detalii despre greselile penibile comise in acele filme.

Anytza 23.07.2010 11:44:52

*obstinatie
Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 271123)
Girafa nu s-a trezit peste noate cu un gat lung care i-ar fi creat o serie de probleme daca nu ar fi avut unele sisteme suplimentare.

exact asta vrea sa spuna, ca toate sunt acolo exact in acelasi timp asa cum trebuie si cum e nevoie, si nu ar fi putut fii ceva mai putin, altfel nu ar fi supravietuit. oricum, pana la animale, mai trebuia sa rasara o celula din roci, dotata cu informatie genetica de nicaieri.
am vazut documentarele, nu-i nevoie sa-mi spui d c nu-ti plac, de ce nu le crezi, nu ma asteptam sa le crezi pe cuvant... asteptam sa te uiti la informatiile biologice, nu sa te deranjeze din start ca omul crede in Dumnezeu.

Traditie1 23.07.2010 12:39:19

O recapitulare a absurdităților...

în care cred ateii.

Învățătura creștină despre Dumnezeu ca Ființă vie și rațională care a creat lumea și omul -ființă rațională cu scopul existenței eterne și fericite e contrazisă e credința de tip ateu: că lumea s-a făcut singură, că omul a apărut la capătul unei serii de accidente/coincidențe, că viața sa conștientă încetează o dată cu moartea.

Ateul crede că legile naturii sunt legi fundamentale ale existenței, dar nu poate explica de ce aceste legi există.

Ateul crede în niște coincidențe care țin de domeniul fantasticului pentru a explica apariția vieții animale și a vieții raționale.

Ateul crede că dintre extrem de puținele planete cu temperaturi adecvate vieții
s-a găsit una pe care să existe apă, planetele pe care există apă fiind foarte rare. Iată ce temperaturi au celelalte planete din sistemul nostru solar:
-Marte - între +465 și - 165 grade celsius
-Venus - peste +460 grade
-Jupiter, Saturn și Uranus sunt giganți formați din gaze, cu temperaturi varrind de la +24000 în inima planetei la -218 la exterior. Temperatura în spațiul cosmic este -270 grade.

Să presupunem că mai multe planete cu temperaturi și atmosferă propice vieții ar exista în univers. Asta înseamnă că pe ele apare viață? Nu. Viața a apărut o singură dată pe planeta Pământ fiind un accident extrem de rar (potrivit basmelor ateiste) iar în plus, ateii mai cred într-o gogomănie: că atmosfera cu oxigen a apărut după apariția vieții, pentru că deși deși oxigenul e necesar menținerii vieții el este un factor care împiedică apariția ei (dacă oxigenul e prezent nu ar putea exista aminoacizi, zaharuri etc, toate acestea reacționând cu oxigenul și formând CO2).

Și să vezi minunăție, nu numai că a apărut viața dar ea are și capacitatea de auto-replicare, un mecanism extrem de complicat, iar animalele nu sunt niște mecanisme statice ci unele care interacționează intens și complex cu mediul, deplasându-se, căutându-și hrană, reproducându-se, crescându-și puii etc.

Iar minunea sau coincidența cea mare este că acestor animale nu le-au fost suficiente aceste performanțe incredibile ci o specie dintre ele a ajuns la limbaj și viață inteligentă. De ce doar o specie și nu mai multe?

Și această ființă minunată care este omul, a cărui viață e protejată de legi (deși după teoria ateistă omul e doar un animal), care a creat opere artistice și științifice uimitoare, are ca soartă să dispară în neant, este limitat la câțiva ani de viață.

Ce este mai logic, aberațiile ateiste sau doctrina creștină logică și de bun-simț?

Dumitru73 23.07.2010 13:48:31

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 271136)
în care cred ateii.
...
Ce este mai logic, aberațiile ateiste sau doctrina creștină logică și de bun-simț?

Prefer prima varianta.

Traditie1 23.07.2010 15:30:23

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 271146)
Prefer prima varianta.

Preferi și garnitură de cartofi? Cu alte cuvinte, contribuie cu ceva la discuție, că altfel convingerile tale le știe toată lumea.

cocacoc 23.07.2010 19:30:25

Aviz cititorilor: Cu 3 posturi mai sus se regaseste un compendiu al erorilor de logica si neinformarii.

stereox 23.07.2010 23:54:55

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 271221)
Aviz cititorilor: Cu 3 posturi mai sus se regaseste un compendiu al erorilor de logica si neinformarii.

Oh, nu. Sunt convins ca Traditie1 poate mult mai mult.

Citat:

doctrina creștină logică
Nu mai rețin exact, cum spune doctrina creștină că a apărut viața pe pământ? În special partea cu primul om.

Florin-Ionut 24.07.2010 00:33:42

Pe atei ar trebui sa-i intrige si stabilitatea materiei la nivel subtil, pe langa faptul ca Universul in care traim este atat de fin tunat incat este imposibil sa-l imaginezi fara un Creator si Proniator:

"Legati impreuna de forte puternice, nucleonii navalesc violent in toate directiile. In fiecare proton si in fiecare neutron, un alt dans: trei quarci, intotdeauna trei, sunt agitati in miscari extrem de rapide. In timpul ciocnirilor violente, se intampla ca energia acestor quarci se transforma in materie; o noua pereche de particule ia nastere: un quarc si un antiquarc. Pe de alta parte, cand un quarc intalneste un antiquarc, ei se anihileaza reciproc si se transforma in energie. Si asa mai departe: quarcii si antiquarcii apar, se intalnesc si dispar in cursul acestor catastrofe tranzitorii care se repeta instantaneu. In mod curios, o ordine certa domneste in acest haos grotesc: ca efect, intotdeauna, in fiecare proton, raman trei quarci mai mult decat antiquarci..."

Florin-Ionut 24.07.2010 00:39:59

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 271286)
Nu mai rețin exact, cum spune doctrina creștină că a apărut viața pe pământ? În special partea cu primul om.

Nu se dau detalii, deci din Biblie nu stim decat ca Dumnezeu a facut posibila viata pe pamant. Cum si in cat timp - doar presupunem.

stereox 24.07.2010 03:02:51

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 271292)
Pe atei ar trebui sa-i intrige si stabilitatea materiei la nivel subtil, pe langa faptul ca Universul in care traim este atat de fin tunat incat este imposibil sa-l imaginezi fara un Creator si Proniator:

Fin tunat sa... ce? Eu nu vad niciun fine tuning.

Citat:

ca efect, intotdeauna, in fiecare proton, raman trei quarci mai mult decat antiquarci..."
Aici avem o problema, pentru ca din asta nu prea rezulta niciun fine-tuning. De fapt, daca lucrurile ar sta invers, si intotdeauna, in fiecare proton ar ramane cu trei antiquarci mai mult decat quarci, atunci pur si simplu i-am numi pe aceia quarci si pe cei care sunt mai putini antiquarci. Si nu s-ar schimba nimic in lumea noastra :)

M-ar interesa si un link spre sursa acelui citat, daca se poate.

Traditie1 24.07.2010 09:00:44

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 271286)
Oh, nu. Sunt convins ca Traditie1 poate mult mai mult.

De ce universul e atât de mort, tern iar aici pe Pământ totul duduie de viață, de inteligență, cultură?

Ce șanse sunt să mai existe o planetă cu condiții de apariție a vieții?

Presupunând că ar exista un număr considerabil de astfel de planete, ce șanse sunt ca măcar pe una dintre ele să apară viața? S-a mai semnalat apariția vieții cu excepția acelui eveniment ipotetic de acum 4 miliarde de ani?

Ce șanse sunt ca o planetă pe care au apărut substanțele organice necesare apariției vieții să-și schimbe atmosfera, să apară oxigenul necesar menținerii vieții? Îți repet că ceea ce duce la apariția aminoacizilor și a celorlalte substanțe necesare împiedică menținerea vieții și invers.

Ce șanse sunt ca natura să combine substanțele organice necesare vieții în molecule complexe de proteine și ADN? Ateii spun că în natură apar organizări complexe și ordonate ale materiei, de exemplu fulgul de nea sau unele aranjamente atomice, dar un mecanism auto-replicant este ceva infinit mai complex. Îmi vine să râd de naivitatea oamenilor de știință care spun "pe planeta cutare s-a descoperit apă și poate va fi descoperită și viață", de parcă în orice băltoacă apare în mod obișnuit viața.

De ce animalele în cursul "evoluției" au dezvoltat doar componente funcționale?
Chiar așa inteligentă e selecția naturală că nu i-a scăpat vreun apendice, ceva nefolositor?

Cum a putut natura oarbă să creeze animalelor sisteme complexe de adaptare la mediu, de auto-apărare etc? Care ar fi cursul cel mai probabil al dezvoltării naturale a organismelor primitive, bacteriile?

De ce nici o altă specie de animale nu a dezvolat viață rațională?

O să reiau în zilele următoare ce am mai spus în mesajul de ieri și cel de azi dar pe bucăți, ca să se înțeleagă faptul că apariția vieții raționale (precizez că mă refer la ceea ce ateii înțeleg ca viață rațională, ei având și în această privință o înțelegere profund deformată, asupra căreia am să revin) nu putea avea loc decât la capătul unei serii lungi de situații extraordinare, de coincidențe sau accidente, niciunul din aceste accidente ne-mai-fiind observat ulterior.

stereox 24.07.2010 11:10:42

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 271314)
De ce universul e atât de mort, tern iar aici pe Pământ totul duduie de viață, de inteligență, cultură?

Sunt miliarde de stele în galaxia noastră și miliarde de miliarde de galaxii în tot universul, și tu îmi spui că e totul e mort? Noi nici măcar nu am explorat tot Pământul...

Citat:

Ce șanse sunt să mai existe o planetă cu condiții de apariție a vieții?

Nu știu. Și nici tu nu cred ca știi. Cu siguranță se aplică legea numerelor mari.

Citat:

Ce șanse sunt ca [...] Ateii spun că în natură apar [...] Îmi vine să râd de naivitatea oamenilor de știință care spun "pe planeta cutare s-a descoperit apă și poate va fi descoperită și viață", de parcă în orice băltoacă apare în mod obișnuit viața.

Ce șanse sunt? Tu poți să le calculezi exact, sau doar pui întrebări de genul ăsta pentru că impresionează audiența?
Iar ateii nu spun că în natură apar nu știu ce lucruri, pentru că ateii nu sunt biologi. Unii biologi sunt atei, e adevărat, dar nu toți ateii își permit să emită opinii științifice pe marginea abiogenezei (bănuiesc că la asta te referi) :)
Iar naivitatea oamenilor de știință... uau. Ei sunt naivi, noi suntem deștepți foc. Nu avem pregătire în domeniul lor de activitate, dar stăm în fața unui calculator și decretăm că ei sunt naivi și nu știu despre ce vorbesc.

Citat:

Chiar așa inteligentă e selecția naturală că nu i-a scăpat vreun apendice, ceva nefolositor?

Hihihi, ce ironie :D
Știi chestia aia inutilă din corpul tău care se mai inflamează câteodată și trebuie să mergi la chirurg? Apendice parcă-i spune... apendicită...
Tocmai prezența unor astfel de artefacte conduce la ideea unui mecanism natural pentru apariția și evoluția vieții. Un inginer nu și-ar fi încărcat creațiile cu prostii inutile. Iar evoluția nu e inteligentă, e chioară rău de tot și dă cu oiștea-n gard destul de des :)

P.S. Ideea e că dacă nu înțelegem, e mai bine să nu emitem opinii. Nu putem să spunem: "nu înțeleg cum s-a întâmplat, deci clar că explicația e xyz". Argumente din ignoranță...

Florin-Ionut 24.07.2010 11:20:38

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 271306)
Fin tunat sa... ce? Eu nu vad niciun fine tuning.

Inseamna ca nu vrei sa vezi sau nu ai suficiente cunostinte. Merg pe prima varianta. :)

Citat:

Aici avem o problema, pentru ca din asta nu prea rezulta niciun fine-tuning.

Intr-un haos aparent in care fiecare clipa este o devenire dintr-o stare materiala in alta de energie si inapoi, totusi domneste ordinea si stabilitatea in chip extrem de curios pentru oamenii de stiinta. Dar nu si pentru tine...

Citat:

De fapt, daca lucrurile ar sta invers, si intotdeauna, in fiecare proton ar ramane cu trei antiquarci mai mult decat quarci, atunci pur si simplu i-am numi pe aceia quarci si pe cei care sunt mai putini antiquarci. Si nu s-ar schimba nimic in lumea noastra :)

Universul ar fi putut deveni "invers" decat este daca antimateria ar fi dominat materia. Profesorul S. Hawking a imaginat un Univers "opus" care ar trebui sa indeplineasca trei conditii esentiale pe care... le-am uitat, insa le poti gasi in "Scurta istorie a timpului" daca nu ma insel.

Se insa pune problema stabilitatii lumii, nu de ce suntem formati din electroni si nu din pozitroni.

Ganditorii din vechime se intrebau: ce este asta si ailalta, ce este lumea? Apoi a aparut Kant si a intrebat: dar cum sunt posibile toate astea? Dupa care vine un fenomenolog si mai jmeker care ii face pe toti, intreband: ce este ESTE-le?

Citat:

M-ar interesa si un link spre sursa acelui citat, daca se poate.

L-am gasit mai demult si l-am salvat, insa nu mai stiu cui apartine. Apropo, era in engleza si l-am tradus, poti sa-l cauti.

Dumitru73 24.07.2010 11:29:30

Citat:

Este o intrebare la care stiinta incearca sa raspunda.
Dar nu este sigur ca tot universul este mort, tern.
Oamenii de stiinta cred tot mai mult in sansa de a exista forme de viata si pe alte planete.
Poate nu vom afla niciodata.

Dar care raspunsul religiei care este?
De ce Dumnezeu a creat acest Univers atat de mare incat mintea umana nu-l poate cuprinde?
Bun, a facut Pamantul si Soarele, Luna si Stelele. Desi nu vad care ar fi sensul tuturor.
Dar cate stele vede un om de pe Pamant? Cateva mii, intr-o noapte senina, intr-o zona lipsita de poluare.
Ce rost aveau cele aproximativ 200 de miliarde de stele cat are Calea Lactee?
Aveau vreun sens toate aceste stele, pe care omul nu le-a putut vedea decat in epoca moderna?
Dar si mai mult, ce rost aveau celelalte galaxii? Sunt vizibile telescoapelor aproximativ 10.000 de galaxii, iar estimarile depasesc 100 de miliarde.
Am mai pus o data intrebarea asta si mi-a raspuns vsovivi, m-a amuzat teribil.

Florin-Ionut 24.07.2010 11:50:15

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 271331)
Este o intrebare la care stiinta incearca sa raspunda.
Dar nu este sigur ca tot universul este mort, tern.
Oamenii de stiinta cred tot mai mult in sansa de a exista forme de viata si pe alte planete.
Poate nu vom afla niciodata.

Dar care raspunsul religiei care este?
De ce Dumnezeu a creat acest Univers atat de mare incat mintea umana nu-l poate cuprinde?
Bun, a facut Pamantul si Soarele, Luna si Stelele. Desi nu vad care ar fi sensul tuturor.
Dar cate stele vede un om de pe Pamant? Cateva mii, intr-o noapte senina, intr-o zona lipsita de poluare.
Ce rost aveau cele aproximativ 200 de miliarde de stele cat are Calea Lactee?
Aveau vreun sens toate aceste stele, pe care omul nu le-a putut vedea decat in epoca moderna?
Dar si mai mult, ce rost aveau celelalte galaxii? Sunt vizibile telescoapelor aproximativ 10.000 de galaxii, iar estimarile depasesc 100 de miliarde.
Am mai pus o data intrebarea asta si mi-a raspuns vsovivi, m-a amuzat teribil.

Sensul complexitatii creatiei poate fi acesta:

20. Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înțelegându-se din făpturi, adică veșnica Lui putere și dumnezeire, așa ca ei să fie fără cuvânt de apărare,
21. Pentru că, cunoscând pe Dumnezeu, nu L-au slăvit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au mulțumit, ci s-au rătăcit în gândurile lor și inima lor cea nesocotită s-a întunecat.

Habar nu avem noi de bogatia lumilor vazute si nevazute, stiute si nestiute, create de Dumnezeu:

Sfantul Dionisie Areopagitul - Opere complete, pagina 65:

"Numai Dumnezeu stie cate ordine ingeresti sunt. Noua ni s-au descoperit trei ordine a cate trei trepte. S-ar putea ca, asa cum vor veni la existenta pentru veci miliarde de oameni, sa existe si miliarde de ingeri, de ipostasuri constiente netrupesti, pentru a cuprinde cat mai multe din intelesurile si formele de iubire ale lui Dumnezeu cel infinit si pentru ca pe masura ce vin noi si noi oameni la existenta pentru veci, sa-i aiba in grija lor prieteneasca alti si alti ingeri apropiati spiritual de unicitatea fiecaruia. Pot fi in planul nevazut din jurul nostru minti imposibil de numarat, care sa-l inteleaga pe Dumnezeu cel mai mult, sa-l laude in comun si sa se intereseze de noi. Dumnezeu nu a adus la existenta o lume vazuta si nevazuta saraca. precum nu putem da de marginile lumii vazute, asa nu putem da nici de marginile lumii nevazute, cu atat mai valoroase, care contribuie la imbogatirea noastra spirituala din Dumnezeu, infinitul lumii si al intelesurilor. Ele isi comunica trairea mereu sporita a lui Dumnezeu si bucuria de El - cum ne-o comunicam si noi - si care e cu atat mai bogata, cu cat suntem mai multi cei ce ne-o comunicam."

Traditie1 24.07.2010 12:05:41

Condițiile apariției și menținerii vieții

Ateii susțin că ceea ce noi percepem ca fiind făcut cu un un scop în organizarea lumii este în realitate rodul hazardului, că am fi subiectivi în atribuirea de caracter extraordinar rezultatului evoluției din pricină că noi înșine suntem produsul ei.

Dar în realitate, variații infime ale parametrilor acestor condiții ar fi făcut ca viața să fie un chin sau să nu existe deloc. Vedem ce disconfortant e ca temperatura să crească chiar cu câteva grade, cât de mult afectează asta activitățile umane.

Cum se explică că pe o planetă întrunind miraculos aceste condiții viața a și apărut? Pentru că trebuie să reamintesc, faptul că există condițiile nu înseamnă că viața și apare, ea este un accident ale cărui șanse să se întâmple sunt date de un număr astronomic de mic.

Factorii fizici și chimici necesari apariției și menținerii vieții sunt: energia, alcătuirea geologică, apa, temperatura, atmosfera, nutrienții, protecția de radiațiile ultraviolete. Să luăm pe rând dintre ei:

Energia. Lumina Soarelui asigură energia pentru cele mai multe ființe vii (o minoritate folosesc energia chimică). Ființele umane pot suporta o intensitate a soarelui care corespunde cu distanța Pământului față de Soare, nici un pic mai mult. Chiar și la această distanță, o expunere mai lungă la soare poate fi dăunătoare. Vârsta Soarelui este de 4,5 miliarde de ani iar rezervele de combustibil din interiorul lui îi asigură o existență de încă 5 miliarde de ani. Stelele mari au durata de viață scurtă și viața nu ar putea apărea iar stelele prea mici oferă prea puțină energie care să facă posibilă menținerea vieții. Ce lucru minunat că există acest corp ceresc bine potrivit fără de care viața nu ar fi posibilă!
Ca o stea să ofere energia și condițiile necesare vieții trebuie să aibă o temperatură fotosferică între 4000 și 7000 grave Kelvin (maxim 10% dintre stele se încadrează în această categorie iar dintre acestea doar cele de clasă medie au și celelalte proprietăți necesare).

Alcătuirea geologică și masa. Ca o planetă să fie locuibilă ea trebuie să fie stâncoasă (să fie compusă în principal din roci silicoase, în opoziție cu giganții de gaze cum sunt Jupiter sau Venus). Planeta trebuie să nu aibă o masă prea mică pentru a putea menține o atmosferă. Planetele cu masă mică au gravitație redusă, care nu poate reține atmosfera. Pe de altă parte ele au diametrul mic, raportul între suprafață și volum redus, asta făcând să fie moarte geologic, pierderea de energie ducând la lipsa vulcanilor, cutremurelor și activității tectonice care aprovizionează suprafața cu materiale necesare vieții și atmosfera cu moderatori de temperatură cum e dioxidul de carbon.

Apa este elementul indispensabil vieții. Sub formă de vapori apa se găsește și în atmosfera altor corpuri cerești, dar sub formă lichidă s-a observat numai pe suprafața Pământului, și nu în cantități neglijabile ci acoperind 70% din această suprafață, ceea ce face planeta noastră un paradis al formelor de viață. Existența apei lichide pe Pământ se datorează distanței optime a planetei față de soare, Pământul aflându-se în ceea ce oamenii de știință numesc zona locuibilă. Această zonă locuibilă este la intersecția a două regiuni, ambele trebuind să fie favorabile vieții, iar Pământul se află fix acolo. Una este poziția în sistemul planetar și cealaltă poziția în galaxie. Prezența planetei la distanță mai mică sau mai mare de soare ar însemna vaporizarea sau înghețarea apei*.

Temperatura. Temperatura depinde, pe lângă poziția față de soare, de excentricitatea orbitei (cu cât o orbită variază față de un cerc perfect) și de viteza de rotație a planetei. Cu cât excentricitatea e mai mare cu atât variațiile de temperatură sunt mai mari și viața are mai puține șanse să se dezvolte, în special organismele avansate care sunt cu atât mai sensibile la temperatură cu cât sunt mai complexe. În sistemul nostru solar planetele au o excentricitate favorabilă vieții dar cercetările asupra planetelor din alte sisteme au suprins, media fiind de 0,25 (față de 0,02 cât are Pământul).
Ca viața să se dezvolte planeta trebuie să aibă o înclinație potrivită a axului de rotație care să asigure anotimpuri moderate. O înclinație prea mică sau lipsa ei duc la lipsa anotimpurilor și a unui stimulent important al dinamismului biosferei. O înclinație prea mare ar duce la anotimpuri extreme și imposibilitatea menținerii unor condiții constante favorabile vieții. Existența Lunii are un rol crucial în moderarea climatului Pământului, prin stabilizarea înclinației axului de rotație. De asemeni planeta trebuie să se rotească relativ repede ca ciclul zi-noapte să nu fie prea lung. Dacă zi ar dura ani ar apărea diferențe prea mari de temperatură.

Atmosfera. Stratul de gaze care acoperă Pământul face viața posibilă din mai multe puncte de vedere: prin absorbția radiațiilor ultraviolete, prin încălzirea suprafeței planetei prin reținerea căldurii, reducerea diferenței între zi și noapte și ca nutrient prin oxigenul conținut.
Stratul de ozon (O3) este cel care absoarbe radiațiile ultraviolete. În lipsa lui moleculele organice s-ar descopune și viața ar dispărea rapid. Dar prezența oxigenului împiedică apariția vieții, deoarece o atmosferă oxidantă (adică una care conține oxigen) face imposibilă apariția amino-acizilor și deci a vieții. În rătăcirea lor, oamenii de știință atei au presupus existența unei atmosfere primordiale fără oxigen (deci și fără protecție împotriva ultra-violetelor, ceea ce ar duce la distrugerea ADN-ului), atmosferă care nu e dovedită de nimic, e doar o speculație. Dimpotrivă, dovezile existente arată că atmosfera primordială era oxidantă: precipitarea calcarului (carbonat de calciu) în cantități mari, oxidarea fierului feros în rocile timpurii și distribuția mineralelor în rocile sedimentare timpurii.

Protecția de radiațiile ultraviolete. Soarele radiază energie într-o gamă mare de lungimi de undă. Cu cât lungimea de undă e mai mică cu atât mai puternică e radiația și efectul ei dăunător pentru formele de viață. Radiațiile UV care ating Pământul sunt între 400 și 290 nanometri. Radiațiile UV între 400 și 320 nm sunt denumite UV-A și sunt benefice pentru organisme. Radiațiile între 320 și 290 sunt denumite UV-B și sunt nocive. Acestea din urmă modifică molecula de ADN:

http://earthobservatory.nasa.gov/Fea...a_mutation.gif

Aceasta duce la oprirea mecanismelor celulare (enzimele nu mai pot citi informația din ADN și construi blocurile de proteine) și moartea celulei. Celulele și-au dezvoltat un mecanism de reparare a ADN-ului afectat de UV-B și în paralel sunt ajutate de stratul de ozon al planetei care absoarbe cea mai mare parte a radiației UV. Fără acest strat viața nu ar putea exista așa cum o știm.

.......................

Iată numai sub acest aspect, al condițiilor necesare vieții, în câte coincidențe cred ateii:
-existența unui soare suficient de bătrân și cu temperatura suprafeței potrivită, ceva rar
-existența unei planete la distanța optimă față de respectivul soare și având dimensiunile și constituția potrivite, altă raritate
-existența apei în cantități considerabile pe această planetă, ceva rar în cosmos
-excentricitatea orbitei și înclinația axului de rotație al planetei se înscriu în categoria ideală, datorită și prezenței Lunii
-existența stratului de ozon și a O2 din atmosferă

Mai sunt și altele în cadrul acestui subiect (condițile vieții) la care nu m-am oprit, dar cred că e suficient să arătăm imaginația delirantă a ateilor, convingerile lor rupte de realitate.

Și asta e încă puțin, față de iluziile mai grave, legate de apariția formelor de viață și de apariția și natura vieții raționale, asupra cărora mă voi referi în zilele următoare.

*În galaxie, o planetă trebuie să fie suficient de apropiată de centru ca să existe elementele chimice grele necesare vieții în moleculele complexe sau ca sursă de energie). Pe de altă parte trebuie să existe o distanță suficientă față de centrul galaxiei unde există radiații de frecvență înaltă periculoase pentru viață care ar afecta și modifica ADN-ul oricărei forme de viață bazate pe carbon.

Dumitru73 24.07.2010 12:15:53

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 271335)
Sensul complexitatii creatiei poate fi acesta:

20. Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înțelegându-se din făpturi, adică veșnica Lui putere și dumnezeire, așa ca ei să fie fără cuvânt de apărare,
21. Pentru că, cunoscând pe Dumnezeu, nu L-au slăvit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au mulțumit, ci s-au rătăcit în gândurile lor și inima lor cea nesocotită s-a întunecat.

Habar nu avem noi de bogatia lumilor vazute si nevazute, stiute si nestiute, create de Dumnezeu:

Sfantul Dionisie Areopagitul - Opere complete, pagina 65:

"Numai Dumnezeu stie cate ordine ingeresti sunt. Noua ni s-au descoperit trei ordine a cate trei trepte. S-ar putea ca, asa cum vor veni la existenta pentru veci miliarde de oameni, sa existe si miliarde de ingeri, de ipostasuri constiente netrupesti, pentru a cuprinde cat mai multe din intelesurile si formele de iubire ale lui Dumnezeu cel infinit si pentru ca pe masura ce vin noi si noi oameni la existenta pentru veci, sa-i aiba in grija lor prieteneasca alti si alti ingeri apropiati spiritual de unicitatea fiecaruia. Pot fi in planul nevazut din jurul nostru minti imposibil de numarat, care sa-l inteleaga pe Dumnezeu cel mai mult, sa-l laude in comun si sa se intereseze de noi. Dumnezeu nu a adus la existenta o lume vazuta si nevazuta saraca. precum nu putem da de marginile lumii vazute, asa nu putem da nici de marginile lumii nevazute, cu atat mai valoroase, care contribuie la imbogatirea noastra spirituala din Dumnezeu, infinitul lumii si al intelesurilor. Ele isi comunica trairea mereu sporita a lui Dumnezeu si bucuria de El - cum ne-o comunicam si noi - si care e cu atat mai bogata, cu cat suntem mai multi cei ce ne-o comunicam."

Nu vorbim de lumea nevazuta, ostirile ingeresti, etc.
Vorbim de lumea fizica, materiala.
De ce a creat acest Univers mort?
Repet, putea sa se limiteze doar la stelele care se vad cu ochiu liber.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:59:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.