Fani71 |
17.10.2012 09:06:10 |
Citat:
În prealabil postat de catalin2
(Post 476907)
Eu m-am referit la situatia de azi, restul am completat in mesajul de mai sus. Da, exista si interpretari alegorice ale parintilor (dar pe langa cea literala), tot ei ne dau si interpretarile. Cum spui, nu era o disputa, ca in cazul protestantilor, eu la asta ma refeream.
Cum m-as putea gandi sa nu mai lucreze Sfantul Duh in Biserica? Ar insemna ca nu mai avem Sfinte Taine, ca nu mai suntem botezati, etc. In cazul invataturii aceasta contine adevarul revelat, care nu se mai poate schimba. In cazul altor culte asa este, si-au pierdut harul sau nu l-au avut.
|
Duhul Sfant lucreaza in Taine, iar tainele nu sunt doar 7.
Desi invatatura de baza a Bisericii e fixata, interpretarea ei si aplicarea ei la viata noastra concreta nu are cum sa fie.
As mai adauga ca invatatura nu este fixata, pentru ca Dumnezeu depaseste tot ce am putea spune noi despre El, iar cuvintele noastre nu il pot 'epuiza'; nu pot spune niciodata totul despre El. Deci, ramane loc pentru a spune mai mult.. Daca circumstantele o cer. Asa cum pana in sec. al 4.lea nu a fost necesar sa se spuna mai mult despre relatiile dintre Ipostazele Sfintei Treii, iar aparitia arianismului a facut necesare formulari mai precise. Daca apar erezii noi, sunt necesare formulari noi. Procesul nu s-a oprit.
Iar exegeza nu s-a fosilizat odata cu interpretarile patristice, ci ar trebui sa fie un proces viu. Hranit de seva traditiei, bineinteles. Apar intrebari noi, puncte noi de vedere care cer macar formulari noi. Dar uneori cer si raspunsuri noi. In Biserica, parintii scriau intotdeauna ca raspuns concret la intrebari si la ereziile din timpul lor. Daca sf. Vasile ar fi spus ca tine, ar fi considerat ca totul a fost deja spus de catre parintii dinainte si nu ar mai fi folosit concepte din filozofia greaca pentru a formula credinta.
|