În prealabil postat de Fani71
(Post 476839)
legat de ceea ce s-a discutat mai sus despre caracteristicile trpului inviat (am vrut sa raspund direct la mesajul deliei dar o fac aici).
Este adevarat ca majoritatea parintilor au vazut in trupul inviat un fel de trup atat de duhovnicesc incat, desi si ei vorbesc de o continuitate (este acelasi trup), cad in capcane as zice criptoplatonice de genul 'va avea organe sexuale, dar nu va mai fi impreunare; va avea gura dar nu va mai manca etc. Pai sigur ca nu va mai fi aceeasi sexualitate sau unire sau masculinitate sau feminitate, nu va mai fi acelasi fel de a ne hrani, dar nu este logic sa intelegem ca daca trupul va fi transfigurat, transfigurate vor fi si functiile lui? Caci trupul este nu numai anatomie, ci si fiziologie, nu?
Sigur ca nu ar fi fost in rai acelais tip de unire, sigur ca trupul omului este ingrosat si ingreunat (astea tot imagini sunt) dupa cadere, a primit 'haine de piele', insa si in rai, si in Imparatie, ar fi existat respectiv va exista probabil un mod de unire intru dragoste, un mod de hranire de tip euharistic cu creatia inviata si ea... si multe alte lucruri care depasesc mintea noastra.
Sigur ca nu putem sa ne imaginam asta. Tot asa cum nu putem vedea intr-o lume a bobului de grau care nu cunoaste florile polenul si albinele.. si nici floarea. (De altfel, nu cred ca ne spune chiar atat de multe cate credem descrierea lui Hristos inviat; acolo ni se spune cum l-au perceput apostolii, cat au putut ei sa-L vada, nu cum era El - la fel ca la Schimbarea la fata, l-au vazut 'pe cat li se putea')
Nu putem deci imagina nici integele cu adevarat. Insa putem sa ne imaginam, sa 'intelegem' (intellegere) ca va fi o transfigurare deci si o continuitate..
Mie mi se pare ca fiind botezata, traind in sanul Bisericii si cunoscand pana la un punct Sfanta Traditie si in conlucrare cu harul Duhului Sfant, pot incerca sa imi folosesc mintea si inima si sa indraznesc sa afirm si eu, ca un teologumen, acest lucru. Nu zic asta ca sa polemizez, ci ca sa innaintez o idee care ma perocupa de mult si pe care am de gand sa o studiez mai indeaproape.
NB Speculatiile Parintilor despre starea omului inviat tot teologumene sunt.. Nu fac parte din dogmele celor 7 sinoade, daca nu ma insel. Iar parintii au avut si influente platonice. Nu sunt eu prima care sa o afirm.
|