Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Coasta datatoare de viata (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10083)

costel 12.07.2010 16:09:43

Coasta datatoare de viata

Din Sfanta Scriptura reiese ca Eva a fost adusa la existenta din coasta lui Adam. Nu am foarte multe informatii asupra acestui act: de ce din coasta? dar stiu ca Hristos a fost rastignit pe cruce si din coasta Sa a curs apa si sange in momentul in care un ostas a impuns coasta Sa cu sulita. Apa si sangele au fost interpretate ca fiind cele doua Taine: Botezul si Euharistia, taine care daruiesc Viata. M-ar interesa mai multe informatii pe aceasta tema. Coasta cred ca are si o interpretare duhovniceasca, ca pentru Dumnezeu era tot atat de usor sa o aduca pe Eva si din nimic, nu doar din coasta.

andreicozia 12.07.2010 16:27:44

Coasta Costele reprezinta o alta "mica aluzie" jidaneasca a suprematiei barbatului asupra "firavei si fara de minte" femei, barbat CURAT care (nu are scurgeri "mizerabile" lunare) si ca urmare ,chipurile, este mai apropiat de Dumnezeu ca Evele...cu alte cuvinte o alta aiureala, dar care NE-A MERS LA SUFLET NOUA BARBATILOR CRESTINI, si de aceea nu o contestam , Doamne Fereste! :))
Biblia in general este cartea cartilor insa mai are si tot felul de afirmatii "politice" mai mult sau mai putin corecte:))..asa ca sa nu ne hazardam in a crede ca tot... ce zboara se maninca ( mai ales cind vine de la cei mai smecheri si versati oameni de pe pamint, asii manipularilor mondiale DIN TOATE VREMURILE)

Parerea mea personala, este ca ar fi trebuit sa fie invers, asa cum consider ca femeia este construita si echipata mult mai bine pentru salvarea sufletului ei decit barbatii.

vidoveczandrei 12.07.2010 16:28:10

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 268328)
Din Sfanta Scriptura reiese ca Eva a fost adusa la existenta din coasta lui Adam. Nu am foarte multe informatii asupra acestui act: de ce din coasta? dar stiu ca Hristos a fost rastignit pe cruce si din coasta Sa a curs apa si sange in momentul in care un ostas a impuns coasta Sa cu sulita. Apa si sangele au fost interpretate ca fiind cele doua Taine: Botezul si Euharistia, taine care daruiesc Viata. M-ar interesa mai multe informatii pe aceasta tema. Coasta cred ca are si o interpretare duhovniceasca, ca pentru Dumnezeu era tot atat de usor sa o aduca pe Eva si din nimic, nu doar din coasta.

aceasta Taina a creatia omului o stie Domnul Dumnezeu,dar cred ca facut sa nu fie doi barbati,dar cred ca e o taina pe care nimeni nu o intelege.

costel 12.07.2010 16:33:07

Andrei, Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca pe masura ce indepartam litera, ni se descopera intelesurile duhovnicesti. Asa ca eu cred ca nu e cazul sa ramanem doar la litera.

carmina 12.07.2010 16:35:57

Istorisirea minunată despre facerea Evei a fost tâlcuită simplu și chiar în duh patristic. În capitolul 11 din lucrarea "Raiul", Sfântul Ambrozie al Milanului (ale cărui Sfinte Moaște vor împodobi o biserică din capitală), nota despre originea protopărinților noștri: "Ea nu a fost făcută din același pământ din care a fost el plăsmuit, ca noi să putem înțelege că firea trupească a bărbatului și a femeii este aceeași, și că este o singură obârșie a înmulțirii neamului omenesc. Din această pricină nici nu s-a făcut bărbatul odată cu femeia, nici nu s-au făcut la început doi bărbați și două femei, ci întâi un bărbat și apoi o femeie. Dumnezeu a voit ca firea omenească să fie așezată ca una. Astfel, încă de la începerea stirpei omenești El a alungat putința să se ivească mai multe firi osebite... Cugetă la faptul că n-a luat parte din sufletul lui Adam, , ci o coastă din trupul lui, adică nu suflet din suflet, ci os din oasele mele și carne din carnea mea se va numi această femeie".

http://www.laurentiudumitru.ro/Facer...a_lui_Adam.php

delia31 12.07.2010 17:12:56

Citat:

din linkul dat de Carmina mai sus
in art. Prof. Cornel Dragoș, Facerea Evei din coasta lui Adam. Monogeneza între patristică și embriologie - mi se pare interesanta paralela dintre Eva si Fec. Maria din Cuvintele catehetice ale Sf.Chiril al Ierusalimului: "Din cine s-a născut Eva la început? Ce maică a zămislit-o pe cea fără de maică? Ci Scriptura zice că ea s-a născut din coasta lui Adam. Născutu-s-a dar Eva din coasta bărbatului fără de maică și cum să nu se nască copil fără de tată din pântece de fecioară?
Că datoare era cu recunoștință partea femeiască către bărbați: că din Adam s-a născut Eva, nefiind zămislită de maică, ci oarecum adusă la viață doar prin bărbat".

MariS_ 12.07.2010 18:33:08

Parintele Galeriu in lucrarea sa Jertfa si Rascumparare spune ca jertfa
e si sursa a creatiei, pe langa multe alte atribute ale ei. Si spune ca
tocmai pentru ca e sursa a creatiei de aceea e si mantuitoare, cu
referire clara la jertfa Mantuitorului. Atunci, daca jertfa e sursa a
creatiei, ea e si sursa a vietii si Dumnezeu a tinut sa sublinieze acest
fapt luand coautor la creatia Evei, viitoare mama a omenirii, si jertfa
lui Adam prin coasta sa. Iar mamele nasc fii in durere, suferinta, sange,
adica tot cu obol de jertfa.
De fapt parintele Galeriu sustine ca jertfa e atat sursa vietii, principiul
vietii, cat si desavarsirea vietii, adica e si mantuitoare. Pentru ca jertfa
izvoraste din iubire si se contopeste cu iubirea. E cea mai inalta forma
de iubire.
Har, smerenie si jertfa de sine.

costel 17.07.2010 11:46:31

Intr-un articol intitulat "Adam si coasta sa" de Serghei Averintev, se pune in discutie rolul Evei - acela de a-l face pe Adam sa nu se inchida niciodata in el insusi. De la aparitia ei, Adam trebuie sa fie intr-o neincetata cautare a coastei sale. Autorul spune ca asa incepe calea mantuirii. Dar nu doar Adam trebuie sa o caute pe Eva pentru a locui in ea, ci si Eva pe Adam, caci ea isi va gasi viata doar in locul din care a fost luata.

windorin 19.07.2010 10:05:58

Precum Eva a fost luata din Adam, tot asa, Biserica a fost luata din Coasta lui Hristos.

Doamnul a luat o coasta a lui Adam si a facut'o femeie. Apa si Sangele ce au curs din Coasta Mantuitorului au pus inceput Bisericii, iar Cinzecimea a desavarsit'o. Trebuie sa existe o intelegere duhovniceasca a lucrurilor, fara a trece cu vederea partea fizica, iar nu una numai materialista si rationala.

Marius22 19.07.2010 11:09:55

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 270148)
Precum Eva a fost luata din Adam, tot asa, Biserica a fost luata din Coasta lui Hristos.

Minunat ai spus, Dorin. Actul deosebit prin care Dumnezeu a adus la existenta femeia este unic. Asemenea, actul prin care Biserica si-a aflat inceputul este unul irepetabil. Ambele sunt intemeiate pe iubirea jertfelnica. Atat femeia, cat si Biserica au primit de la Dumnezeu darul nasterii - dupa trup (femeia), respectiv dupa duh (Biserica) - ca lucrari complementare.

Lavrentiu 26.07.2010 10:49:24

Si Sfantul Maxim confirma: ratiunea existentei omului si a tuturor veacurilor este Intruparea lui Hristos.

Inainte de a fi Adam a fost Hristos, El Intrupat este arhetipul lui Adam cel creat si deci este firesc ca si crearea Evei sa fie un eveniment in care il vedem pe Hristos lucrand dinauntrul omului mai mult decat din exteriorul lui.

bmd 26.07.2010 11:35:45

Citat:

Din Sfanta Scriptura reiese ca Eva a fost adusa la existenta din coasta lui Adam. Nu am foarte multe informatii asupra acestui act: de ce din coasta? ....

Intr-o zi Adam s-a simtitsingur asa ca i-a cerut lui Dumnezeu:
"-Doamne, sunt singur. Ai putea, rogu-te, să-mi faci o pereche?"
"- Sigur, zice Dumnezeu. O să-ți fac o femeie care o să te iubească mereu, n-o să fie cicălitoare niciodată și care o să facă doar ce vrei tu. Asta o să te coste o mână și-un picior."
Stă Adam și se gândește.
"- Doamne, dar pentru o coastă ce-mi poți oferi?"

sophia 26.07.2010 14:09:55

Eu am inteles dintr-o predica altceva.
Femeia a fost facuta din coasta, pentru ca aceasta este mai aproape de inima si sa-i fie egala. A fost facuta din dragoste si pentru dragoste cu Adam.
Nu a fost facuta nici din capul lui ca sa-i fie mai presus, si nici din picioare, ca sa-i fie mai prejos.
Din ce spuneti voi aici nu se intelege nimic.

Mihailescu-Marin Daniel 26.07.2010 15:03:12

Facerea (Geneza)
Capitolul 2
7.Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.

Eu zic asa, Dumnezeu a facut omul, nu barbat si nici femeie.
Omul s-a numit Adam.

8. Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, și a pus acolo pe omul pe care-l zidise.

15. Și a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse și l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze și s-o păzească.

18. Și a zis Domnul Dumnezeu: "Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el".

21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; și, dacă a adormit, a luat una din coastele lui și a plinit locul ei cu carne.

22. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie și a adus-o la Adam.

23. Și a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.

24. De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup.

Doamne ajuta.

costel 26.07.2010 15:28:18

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 271806)
Eu am inteles dintr-o predica altceva. Nu a fost facuta nici din capul lui ca sa-i fie mai presus, si nici din picioare, ca sa-i fie mai prejos.

Aceasta afirmatie imi aduce aminte de un comentariu in care rabinii spuneau despre acest episod: "Nu o voi crea din cap, pentru a nu fi semeata; nici din ochi, pentru a nu fi cocheta; nici din ureche, pentru a nu trage cu urechea; nici din gura, pentru a nu fi barfitoare; nici din inima, pentru a nu fi inclinata spre gelozie; nici din mana, pentru a nu sterpeli; nici din picior, pentru a nu fi umblareata; ci dintr-o parte modesta a omului, pe care chiar si cand sta dezbracat o tine acoperita".

Din nefericire din comentariu reiesea ca femeia trebuie sa fie supus barbatului. Faptul ca locul din care a fost luata nu se vede, caci bratele acopera regiunile coastelor atunci cand stam in pozitie de drepti, arata ca ea trebuie sa fie supusa.

vsovivi 26.07.2010 16:13:46

Domnule, voi n-ați priceput că femeia este culmea Creației și a fost făcută din coacoasta bărbatului, tocmai ca ambii să lupte cu ispispita! ... ? Căci coacoapsa bărbatului ar fi trebuit să fie un mădular ce se opune ispitei, coacoastele erau mădulare în care locuiște puterea lui Dumnezeu, trebuiau să fie asemenea cu credința din inima Omului, și nu cum este la bărbatul păcătos și rău și necredincios de azi, un loc unde locuiește puterea cea rea a lui lucsifer, unde locuiește gLumea cu toate fărădelegile și răutățile ei.

Iar Iisus, ca vas trupesc ales și curat, a fost făcut de Tatăl din ovulul preasfintei Maria pururea fecioară, fără sămînță bărbătească, atunci când ea a primit prin Credință Cuvântul Îngerului trimis de Dumnezeu și apoi s-a format în pântece și s-a născut în chip bărbătesc din Fecioară, prin naștere minunată, Cel ce este Dumnezeu și Fiu al Omului, Cel ce din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii, Dumnezeu Cuvântul prin care toate s-au făcut. Deci iată cum Restaurarea și înoirea Creației s-au făcut prin preasfînta Maria și prin Domnul Iisus Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu.

Deci când a scris acolo coasta, nu se referă numai la un os din piept ci la un os bărbătesc din piept deci împreună cu spermatozoidul ce se afla în coapsele sale a luat din Adam, și așa a apărut Eva, făcută de Dumnezeu din Adam în timp ce acesta dormea cu somn de la Dumnezeu, deci Eva a fost făcută ca și culme a culmilor pentru întreaga Creație. Căci nici o frumusețe nu exista mai mare în toată Creația decât a Evei care încă nu căzuse în ispita șarpelui pismaș.

andreicozia 26.07.2010 16:21:31

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 271835)
Aceasta afirmatie imi aduce aminte de un comentariu in care rabinii spuneau despre acest episod: "Nu o voi crea din cap, pentru a nu fi semeata; nici din ochi, pentru a nu fi cocheta; nici din ureche, pentru a nu trage cu urechea; nici din gura, pentru a nu fi barfitoare; nici din inima, pentru a nu fi inclinata spre gelozie; nici din mana, pentru a nu sterpeli; nici din picior, pentru a nu fi umblareata; ci dintr-o parte modesta a omului, pe care chiar si cand sta dezbracat o tine acoperita".

Din nefericire din comentariu reiesea ca femeia trebuie sa fie supus barbatului. Faptul ca locul din care a fost luata nu se vede, caci bratele acopera regiunile coastelor atunci cand stam in pozitie de drepti, arata ca ea trebuie sa fie supusa.

Daca tot veni vorba de evrei si de filozofia supunerii absolute a femeii, nu inteleg de ce nu au hotarit ca femeia sa fie facuta din preputul lepadat ORICUM la circumcizie? Caz in care femeia chiar ca ar fi fost plasata foarte convenabil chiar la..... degetul mic al barbatului!

costel 26.07.2010 16:37:32

Pai numai un evreu iti poate raspunde, caci pentru un ortodox lucrurile stau altfel - femeia este egala cu barbatul si a fost data ca barbatul sa nu locuiasca in el insusi, ci in ea. Daca Adam si Eva nu ar fi cazut in pacat, poate ca s-ar fi descoperit pe cat ne este cu putinta de primit, taina din Sfanta Treime, unde cele trei persoane nu stau una langa alta, ci una in alta.

andreicozia 26.07.2010 16:44:53

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 271875)
taina din Sfanta Treime, unde cele trei persoane nu stau una langa alta, ci una in alta.

Ce nu intelege lumea este cum de mai au secrete una fata de cealalta. De ex. cum de Hristos cind a fost intrebat direct nu a stiut de la acea a doua sau a treia persoana din El, din Treime, cind anume va veni sfirsitul lumii si mai ales cum va veni!...si multe altele pe care Dumnezeu le stie!
vezi tu aici ramine marea dilema!

andreicozia 26.07.2010 16:51:23

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 271875)
pentru un ortodox lucrurile stau altfel - femeia este egala cu barbatul si a fost data ca barbatul sa nu locuiasca in el insusi, ci in ea.

:)))EGALA?
Serios, aflu lucruri noi. Oare sigur vorbesti de ortodoxie?
Atunci de ce nu slujeste femeia in altar?
De ce nu intra in altar?
si multe altele... sa le lasam pe ele sa le enumere

Anytza 26.07.2010 17:15:30

de ce aia, de ce ailalta, nimic nu va multumeste.
Dar de Maica Domnului ati auzit? Dar de Sfinte femei ati auzit? Au fost si ele la fel de Sfinte ca si barbatii, ba chiar au si intors la credinta pe barbati, de exemplu Sfanta Iustina si Sfantul Ciprian. Dar Noul Testament l-ati citit? nu femeile au fost primele care l-au vazut pe Iisus inviat si au crezut? parca ati voi femei, asa va certati...

andreicozia 26.07.2010 17:25:08

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 271889)
de ce aia, de ce ailalta, nimic nu va multumeste.
Dar de Maica Domnului ati auzit? Dar de Sfinte femei ati auzit? Au fost si ele la fel de Sfinte ca si barbatii, ba chiar au si intors la credinta pe barbati, de exemplu Sfanta Iustina si Sfantul Ciprian. Dar Noul Testament l-ati citit? nu femeile au fost primele care l-au vazut pe Iisus inviat si au crezut? parca ati voi femei, asa va certati...

Da, aceste femei au intors pe multi la credinta dar au facut-o tot din pozitii inferioare barbatului.

Erethorn 26.07.2010 17:44:32

Domnule Cozia, pe masura ce citesc mesajele dumneavoastra ma conving ca dumneavoastra nu sunteti de loc credincios, sau cel putin, nu sunteti credincios ortodox. Am impresia, iertat sa-mi fie, ca aruncati soparle atee ici colo, desi nu-mi dau seama cu ce scop.

Cine spune ca femeia este inferioara barbatului ?!

Faceti o grosolana confuzie intre diferit, complementar, pe de o parte, si inferior, pe de alta parte.

Barbatul este inferior femeii, pentru ca nu poate experimenta minunea de a naste prunci ?!

Barbatul este inferior femeii, pentru ca fiinta omeneasca ridicata la rangul de Regina a Ingerilor si Apostolilor, careia doua miliarde de oameni i se roaga, in speranta mijlocirii la Fiul sau, este o femeie ?!

Barbatul este inferior femeii, in cadrul Bisericii, pentru ca atunci cand toti apostolii au fugit si s-au ascuns, cuprinsi de deznadejde, femeile s-au indreptat spre mormantul Mantuitorului; sau pentru ca femeilor l-i s-a aratat Isus inviat ?!

Raspunsul la toate cele de mai sus este nu. Barbatul si femeia sunt egali ca valoare, si complementari ca roluri.

Iar vituperatiile dumneavoastra impotriva "jidanilor" nu modifica cu nimic aceasta realitate, si nici faptul ca Biserica a inteles dintotdeauna acest lucru.

costel 26.07.2010 17:45:21

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 271884)
De ce nu intra in altar?

Da Andrei, sunt egali. Fiul niciodata nu s-a ridicat impotriva Tatalui Sau pe motiv ca nu are si El nenasterea si nici Duhul impotriva Fiului ca nu are nasterea. Asa trebuie sa faca si barbatul, sa nu se revolte, ci sa dezvolte darurile pe care le are si sa se bucure de cele pe care nu le are printr-o unire cat mai stransa cu femeia. Iar faptul ca Fiul nu are nenastere, nu inseamna ca nu este egal cu Tatal. Asa trebuie privita relatia barbat - femeie.

MariS_ 26.07.2010 18:21:55

Cum sa fie femeia inferioara cand barbatul a fost facut din tina,
noroi ce mai, iar femeia, ei femeia a fost SCULPTATA din coasta
barbatului. Sculptura in os! Dumnezeu a fost artist cu femeia.
Har, smerenie si jertfa de sine.

sophia 26.07.2010 19:09:41

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 271905)
Domnule Cozia, pe masura ce citesc mesajele dumneavoastra ma conving ca dumneavoastra nu sunteti de loc credincios, sau cel putin, nu sunteti credincios ortodox. Am impresia, iertat sa-mi fie, ca aruncati soparle atee ici colo, desi nu-mi dau seama cu ce scop.

Faceti o grosolana confuzie intre diferit, complementar, pe de o parte, si inferior, pe de alta parte.

Barbatul este inferior femeii, pentru ca nu poate experimenta minunea de a naste prunci ?!

Barbatul este inferior femeii, pentru ca fiinta omeneasca ridicata la rangul de Regina a Ingerilor si Apostolilor, careia doua miliarde de oameni i se roaga, in speranta mijlocirii la Fiul sau, este o femeie ?!

Barbatul este inferior femeii, in cadrul Bisericii, pentru ca atunci cand toti apostolii au fugit si s-au ascuns, cuprinsi de deznadejde, femeile s-au indreptat spre mormantul Mantuitorului; sau pentru ca femeilor l-i s-a aratat Isus inviat ?!

Raspunsul la toate cele de mai sus este nu. Barbatul si femeia sunt egali ca valoare, si complementari ca roluri.

Iar vituperatiile dumneavoastra impotriva "jidanilor" nu modifica cu nimic aceasta realitate, si nici faptul ca Biserica a inteles dintotdeauna acest lucru.

N-as vrea sa reluam pe acest fir, care are alt subiect de fapt, o discutie mai vechhe, ramasa fara rezultat.
Din tot ceea ce spuneti aici, da femeia a fost facuta sa fie egala cu barbatul, nimeni nu contesta, dar cineva, candva, nu stiu exact cine, a schimbat acest lucru. Si de atunci, se considera ca femeia este inferioara, pacatoasa.
Asta prin anumite drepturi ce-i sunt luate fata de barbat:
- prigonire in anumite zile ale lunii si perioade de viata
- sa stea in biserica numai intr-un loc retras
- sa se acopere/infasoare
- n-are voie hirotonie, n-are voie sa fie citet, diacon etc.
- n-are voie in altar
- sa fie supusa barbatului (chiar zilele trecute am asistat la o nunta ca am tinut strana si s-a citit fragmentul cu pricina) si nu egala, spune acolo.
Etc.
Astea toate inseamna ca femeia este mai prejos decat barbatul. El nu are nici o interdictie in biserica.Nici una.
Daca erau egali, nu avea nici femeia aceste interdictii.

sophia 26.07.2010 19:22:09

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 271835)

Nu inteleg ce vrei sa spui. Te referi la comentariul rabinilor, sau la citatul tau?
Mie imi place mult explicatia asta a preotului meu.
"A luat-o de langa inima, sa-i fie egala si sa se iubeasca".
Acum sigur, se poate discuta din care a nume coasta, ca sunt mai multe. Poate fi ultima (mai jos de piept), sau chiar una de sus, mai de langa inima...

http://en.wikipedia.org/wiki/Rib

andreicozia 26.07.2010 19:38:55

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 271905)

Domnule tu ai fi un diplomat de exceptie sau un purtator de cuvint al casei d'albe :)))..auzi tu, cica complementari,...ca valoare :)))... hai ca esti tare!..oricum la catolici s-au facut niste pasi inainte nu pot spune ca nu!

Anytza 26.07.2010 19:47:29

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 271894)
Da, aceste femei au intors pe multi la credinta dar au facut-o tot din pozitii inferioare barbatului.

Iisus a fost purtat 9 luni in pantece de catre o Femeie, a fost nascut, hranit, crescut, ingrijit de catre o Femeie, cand a prefacut apa in vin la nunta a facut-o la indemnul Maicii Sale. nu a fost nevoie sa-i zica de 2 ori, de fapt nici o data nu i-a zis, ci i-a dat de inteles zicand ca nu mai au vin, si El, Hristos, a ascultat si a indeplinit porunca data de catre o Femeie.

Pandion 26.07.2010 20:07:53

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 271953)
Hristos, a ascultat si a indeplinit porunca data de catre o Femeie.

Nu era vorba de o porunca, ci de un mod frumos de relationare intre membrii familiei, asa cum este normal. Acest exemplu a fost urmat de foarte putini.

Anytza 26.07.2010 20:24:21

Citat:

În prealabil postat de Pandion (Post 271956)
Nu era vorba de o porunca, ci de un mod frumos de relationare intre membrii familiei, asa cum este normal. Acest exemplu a fost urmat de foarte putini.

De acord.

alinah 26.07.2010 20:44:26

de ce?

Citat:

Am primit zilele acestea un e-mail foarte frumos:"Femeia a iesit din coasta barbatului, nu din picioare pentru a-i fi pres. Nici din capul lui, pentru a-i fi superioara. Ci din coasta lui pentru a-i fi egala. CHIAR DE SUB BRATUL LUI PENTRU A FI PROTEJATA SI DE LANGA INIMA LUI PENTRU A FI IUBITA"
Poate pe langa multe alte semnificatii de ce a fost facuta din coasta barbatului unul din raspunsuri ar fi acesta: pentru a fi protejata si iubita. Din coasta sa fie pentru barbat ca un fel de "instructiune" din partea Creatorului, sa zic asa pe inteles si sec, ca atunci cand va fi gasita sa o pastreze langa inima lui si sub "aripa lui protectoare".
Ce parere ai? Exista putin adevar aici?

gabriela8 26.07.2010 20:58:14

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 271884)
De ce nu intra in altar?

Egalitatea nu se refera la acest aspect pentru ca daca o luam asa nici barbatii nu nasc, nu?:1: Egalitatea ca oameni cu aceleasi drepturi si completare reciproca ca unii ce devin un singur trup inaintea lui Dumnezeu!

gabriela8 26.07.2010 21:01:21

Citat:

În prealabil postat de alinah (Post 271972)
Am primit zilele acestea un e-mail foarte frumos:"Femeia a iesit din coasta barbatului, nu din picioare pentru a-i fi pres. Nici din capul lui, pentru a-i fi superioara. Ci din coasta lui pentru a-i fi egala. CHIAR DE SUB BRATUL LUI PENTRU A FI PROTEJATA SI DE LANGA INIMA LUI PENTRU A FI IUBITA"
Poate pe langa multe alte semnificatii de ce a fost facuta din coasta barbatului unul din raspunsuri ar fi acesta: pentru a fi protejata si iubita. Din coasta sa fie pentru barbat ca un fel de "instructiune" din partea Creatorului, sa zic asa pe inteles si sec, ca atunci cand va fi gasita sa o pastreze langa inima lui si sub "aripa lui protectoare".
Ce parere ai? Exista putin adevar aici?

Foarte frumos! Cred ca asta este sensul. Faptul ca femeia sta in partea stanga la Cununie stiam ca are semnificatie ca ea sa fie iubita de sot insa aici am vazut mai multe explicatii care mi se par reale si logice.

Pandion 26.07.2010 21:09:02

Egalitatea in drepturi ale femeilor si barbatilor este in continuare doar o teorie in prea multe locuri de pe glob. Femeia este in continuare discriminata in fel si chip. Apelul meu la barbatii cu minte este sa nu faca asa ceva cu cea de langa ei, femeile au suferit prea mult de-a lungul istoriei comparativ cu barbatii, au fost generatii si generatii de femei chinuite, macar noi in aceasta generatie sa inclinam pozitiv balanta.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:11:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.