Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   cruce in curte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10085)

cristiansergiu 12.07.2010 17:09:53

cruce in curte

De multe ori cand plec din oras observ pe marginea drumurilor, in curtile oamenilor cruci (cele de vreo 2-3m). Stiti cumva daca exista un motiv anume pentru care sunt puse? M-ar tenta sa pun si eu o asemenea cruce la casa de la tara.
Shi daca shtiti cumva ceva referinte despre cat costa shi unde se fac, pentru ca am cam cautat pe net shi nu am prea gasit?

Doamne ajuta!

Dumitru73 12.07.2010 17:29:45

Citat:

În prealabil postat de cristiansergiu (Post 268357)
De multe ori cand plec din oras observ pe marginea drumurilor, in curtile oamenilor cruci (cele de vreo 2-3m). Stiti cumva daca exista un motiv anume pentru care sunt puse. M-ar tenta sa pun si eu o asemenea cruce la casa de la tara.
Shi daca shtiti cumva ceva referinte despre cat costa shi unde se fac, pentru ca am cam cautat pe net shi nu am prea gasit

Doamne ajuta!

De ce vrei asta?
Ca forma externa de manifestare a credintei?
Ca sa vada lumea ca si tu ai o astfel de cruce, probabil mai mare decat cea pe care a fost rastignit Iisus?

Am vazut unele localitati, mai ales in Transilvania, oamenii isi pun cruci pe acoperisurile caselor, in colturile de imbinare.
Dar au 7-8-10 cm, nu 3 metri...

cristiansergiu 12.07.2010 17:31:25

da ma refer la cele de 3 metri care se pun in gradini nu shtiam ca numai in transilvania

Dumitru73 12.07.2010 17:35:19

Citat:

În prealabil postat de cristiansergiu (Post 268365)
da ma refer la cele de 3 metri care se pun in gradini nu shtiam ca numai in transilvania

Nu ai inteles.
Eu am spus ca am vazut acest obicei de a pune cruci pe case mai ales in Transilvania.
Dar erau cruci de dimensiuni mici. Asa este traditia la ei, nu le pun ostentativ.

colaps 12.07.2010 17:38:55

Nu cred că e deloc rău. Să punem cu toții cât mai multe cruci, cât mai mari și cât mai frumoase. Nu ca să zicem „Crucea mea e mai mare decât a lu vecinu”, ci ca să ne amintim permanent de jertfa lui Iisus, noi și cei care trec pe lânga ea.

Dumitru73 12.07.2010 17:48:19

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268369)
Nu cred că e deloc rău. Să punem cu toții cât mai multe cruci, cât mai mari și cât mai frumoase. Nu ca să zicem �rucea mea e mai mare decât a lu vecinu� ci ca să ne amintim permanent de jertfa lui Iisus, noi și cei care trec pe lânga ea.

Asa ceva s-ar intampla doar in teorie.
In realitate ...

Dumitru73 12.07.2010 18:07:59

Citat:

De multe ori cand plec din oras observ pe marginea drumurilor, in curtile oamenilor cruci (cele de vreo 2-3m). Stiti cumva daca exista un motiv anume pentru care sunt puse? M-ar tenta sa pun si eu o asemenea cruce la casa de la tara.
Shi daca shtiti cumva ceva referinte despre cat costa shi unde se fac, pentru ca am cam cautat pe net shi nu am prea gasit?

Doamne ajuta!

Tu te referi la troite?

cristiansergiu 12.07.2010 18:26:06

Nu cred ca e troita pur shi simplu o cruce

podolski_2 12.07.2010 18:28:40

Sf. Ap Andrei pe unde trecea puna Cruci in pamant, deci noi de ce nu am putea pune? Ar fi foarte frumos.

Dumitru73 12.07.2010 18:31:06

Citat:

În prealabil postat de cristiansergiu (Post 268395)
Nu cred ca e troita pur shi simplu o cruce

Nu stiu ce sa spun, dar mi se pare, cel putin, lipsit de bun simt sa-ti pui o cruce de 3 metri in curte.
Daca vrei sa-ti exteriorizezi credinta, si vrei cu tot dinadinsul ca lumea sa stie ca acolo sta un crestin, putene-ti una mica pe casa.
Eu sincer nu am vazut asa ceva decat la Gigi Becali.

andreicozia 12.07.2010 18:53:53

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268397)
Nu stiu ce sa spun, dar mi se pare, cel putin, lipsit de bun simt sa-ti pui o cruce de 3 metri in curte.
Daca vrei sa-ti exteriorizezi credinta, si vrei cu tot dinadinsul ca lumea sa stie ca acolo sta un crestin, putene-ti una mica pe casa.
Eu sincer nu am vazut asa ceva decat la Gigi Becali.

Gigi Becali intimplator face si fapte ale crucii, si nu putine ci cu duiumul! Cred ca mai presus de orice este intelepciunea care ti-o da scoala crestina nu crucea din curte. Am vazut in Moldova cum nici cruci de 3 metrii nu au oprit apele sa mature casa credinciosului.

Alegerea locului de casa trebuie facuta tot cu intelepciunea lui Gigi "criticatul" care are experienta mare in imobiliare si stie unde poti ridica o casa si unde NU!

colaps 12.07.2010 18:55:37

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 268406)
Gigi Becali intimplator face si fapte ale crucii, si nu putine ci cu duiumul! Cred ca mai presus de orice este intelepciunea care ti-o da scoala crestina nu crucea din curte. Am vazut in Moldova cum nici cruci de 3 metrii nu au oprit apele sa mature casa credinciosului.

Alegerea locului de casa trebuie facuta tot cu intelepciunea lui Gigi "criticatul" care are experienta mare in imobiliare si stie unde poti ridica o casa si unde NU!

Normal că nu au oprit apele pentru că venirea apelor a fost Voia lui Dumnezeu!

Dumitru73 12.07.2010 19:00:30

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268408)

In concluzie, la ce iti foloseste o cruce de 3 metri????

colaps 12.07.2010 19:03:23

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268414)

Crucea tot cruce rămâne fie că are 10 metri fie doar 2 cm. Acum depinde și de gusturile fiecăruia.

andreicozia 12.07.2010 19:10:37

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 268408)

Da, dar vezi tu colapsule, ca din ce spui tu reiese ca Voia lui Dumnezeu este sa distruga viata credinciosului, care este smerit si-si face treba lui de crestin, si sa-l aduca in mizerie, sa ajunga bataia de joc a bogatului care face misto de el si care isi impogateste neamul pe seama Voii Lui Dumnezeu de a-l omori cu zile pe amaritul ala si de a-l face sa-si piarda nu numai putina lui agoniseala ci si mintile, cu copiii care ajung pe drumuri, vagabonzi.

Hmm, oare asta o fi Voia Lui sau nu citim noi mesajele Lui cum trebuie? Treaba pare incurcata, nu prea se imbuca cu ce ar trebui sa se intimple cind stai sub aripile Lui protejat de cruce.

..sau acum o sa-mi spui ca toti amaritii aia sunt de fapt pacatosi inraiti si au "fapte ascunse" la activ iar acum platesc

Pandion 12.07.2010 20:13:51

Citat:

De multe ori cand plec din oras observ pe marginea drumurilor, in curtile oamenilor cruci (cele de vreo 2-3m). Stiti cumva daca exista un motiv anume pentru care sunt puse?

Unii le pun din credinta, altii probabil din superstitie.

andreicozia 12.07.2010 20:23:53

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268414)

Pai speri sa se sperie ciorile si graurii de ea ca sa te mai bucuri si tu de vre-un fruct din livada

Hartford 13.07.2010 02:52:41

Citat:

În prealabil postat de Pandion (Post 268436)
Unii le pun din credinta, altii probabil din superstitie.

Mai fratilor poate sint paratrasnete, mai stii :106:

Dumitru73 13.07.2010 09:43:48

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 268528)

Parca il si aud pe Danion Vasile explicand cum lui Dumnezeu iar fi fost foarte greu sa-i explice taranului smerit, principiile electricitatii, formarea fulgerelor si functionarea paratrasnetului.
Asa ca a ales sa-i modalitatea cea mai simpla. Ia zis sa-si puna in curte o cruce cat mai mare, cu cat mai mare crucea cu atat mai mare credinta. ;)

felixv 13.07.2010 11:00:14

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268557)
Parca il si aud pe Danion Vasile explicand cum lui Dumnezeu iar fi fost foarte greu sa-i explice taranului smerit, principiile electricitatii, formarea fulgerelor si functionarea paratrasnetului.
Asa ca a ales sa-i modalitatea cea mai simpla. Ia zis sa-si puna in curte o cruce cat mai mare, cu cat mai mare crucea cu atat mai mare credinta. ;)

am fost tentat sa ii spun lui Dumitru ca se crede superior "taranului smerit", dar mi-am dat seama ca as fi facut eu aceeasi gresala fata de el, si-atunci am simtit nevoia sa va spun ca am gresit.
poate in felul asta eu o sa uit mai greu sa ii judec pe altii, iar cine vede poate intelege sa n-o mai faca.

va multumesc daca cititi ce-am scris mai sus.

Dumitru73 13.07.2010 11:15:13

Citat:

În prealabil postat de felixv (Post 268567)
am fost tentat sa ii spun lui Dumitru ca se crede superior "taranului smerit", dar mi-am dat seama ca as fi facut eu aceeasi gresala fata de el, si-atunci am simtit nevoia sa va spun ca am gresit.
poate in felul asta eu o sa uit mai greu sa ii judec pe altii, iar cine vede poate intelege sa n-o mai faca.

va multumesc daca cititi ce-am scris mai sus.

Cand citesti ceva, incearca sa si intelegi.

sergiu 13.07.2010 15:38:08

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 268442)
Pai speri sa se sperie ciorile si graurii de ea ca sa te mai bucuri si tu de vre-un fruct din livada

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 268528)

Asa, bravo, faceti misto de semnul Sfintei Cruci si de intentia (pe care nu o cunoasteti) celui care a ridicat-o acolo!

colaps 13.07.2010 15:40:46

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 268672)
Asa, bravo, faceti misto de semnul Sfintei Cruci si de intentia (pe care nu o cunoasteti) celui care a ridicat-o acolo!

Ne-ar prinde bine o curățenie de vară a tuturor hulitorilor ăștia nesimțiți.

andreicozia 13.07.2010 17:02:05

Este trist ca din nou nu intelegeti faptul ca crucea mintuitoate, crescatoare de suflet se afla exclusiv in INIMA nu facind parada cu ea in curte sau..un alt exemplu... purtind-o pe sinii dezgoliti.

Singura metoda de a arata ca ai o cruce "in curte" este prin faptele pe care le faci, prin blindete, calm, gindire patrunzatoare, profunda, superioara, lipsita de militantism si fanatism( mecanicitate imputinatoare si omoritoare de suflet)

Punind CRUCIOAIE PESTE CRUCIOAIE in curte , la git, tatuate, sau facind jdemii de cruci ca un apucat, nu face altceva decit sa indeparteze pe aproapele de tine, faci exact contrariul.

Amestecind viata laica cu cea sacra este din pacate o alta ratacire adusa de frustrari personale transformate in obsesii bolnavicioase. Ai sa observi ca omul impacat cu sine , linistit nu va face acest lucru niciodata pe cind frustratul si obsesivul va crede ca bucatoaia aia de stejar ii va rezolva lui VIATA, in timp ce el ramine confortabil in nebunia sa...vai , vai de el!

Sa ne tinem cu totii departe de aceste tendinte nesanatoase!

felixv 14.07.2010 08:26:45

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268569)
Cand citesti ceva, incearca sa si intelegi.

ai dreptate, Dumitru, multumesc.
din rapunsul tau am inteles ca si tu ai incercat sa intelegi ce-am scris eu si, poate, ai inteles mai mult decat am vrut eu sa exprim.

cred ca este mai bine sa incerc doar sa citesc ce se scrie pe aici, poate as avea de invatat fara sa-i mai deranjez pe altii.

cu siguranta insa voi folosi timpul in care nu mai citesc / scriu aici ca sa citesc cat pot de mult din scrierile Parintilor...

Doamne ajuta...

Dumitru73 14.07.2010 10:21:16

Citat:

În prealabil postat de felixv (Post 268899)
ai dreptate, Dumitru, multumesc.
din rapunsul tau am inteles ca si tu ai incercat sa intelegi ce-am scris eu si, poate, ai inteles mai mult decat am vrut eu sa exprim.

cred ca este mai bine sa incerc doar sa citesc ce se scrie pe aici, poate as avea de invatat fara sa-i mai deranjez pe altii.

cu siguranta insa voi folosi timpul in care nu mai citesc / scriu aici ca sa citesc cat pot de mult din scrierile Parintilor...

Doamne ajuta...

Prin expresia "taranului smerit" m-am referit la persoanele simple, c are nu stiu sa-si explice anumite fenomene.
Nu a fost o jignire si nici nu am dorit sa ma plasez undeva mai sus ...

sergiu 14.07.2010 10:30:21

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 268698)
Este trist ...

Prezinti o extrema, nimeni nu zice sa porti la gat cruci de aur de 1kg cu lant cat deshtu'. E bine sa existe acolo la locul ei in viata ta crucea si sa existe intr-un context decent. Dar daca vezi la altii si chiar daca ti se pare ca e intr-un context indecent sau fariseic, a face misto de cruce nu mi se pare ok. O fi ala sfant sau doar a pus crucea de fatada in curte e deja problema lui si a lui Dumnezeu.

costel 14.07.2010 10:48:26

Si eu am vazut cruci de dimensiuni mari, dar acestea nu erau asezate in curtile oamenilor, ci in afara lor. Ele poarta numele de troite. Oamenii aveau credinta ca prin existenta acestor troite sunt feriti de rele. Sa nu pierdem din vedere ca ele sunt si sfintite, asa ca nu ar trebui sa ne miram daca vom vedea ca in anumite locuri oamenii aprind lumanari si saruta crucea respectiva. Ele nu inlocuiesc Biserica.

Cat despre prezenta unor cruci de mici dimensiuni pe casele oamenilor, ele erau puse tot din credinta ca prin ele vor fi feriti de rele. Am mai spus, ca simpla prezenta a unei cruci intr-un loc, nu este aducatoare de putere in chip magic, este nevoie de o relatie cu Hristos care s-a intiparit tainic in ea. Asa ca in zadar purtam o cruce la gat, daca ducem o viata contrara voii lui Dumnezeu. Nu crucea in sine este datatoare de putere, ci Hristos care salasluieste tainic in ea. Nu in zadar se sfintesc crucile. Daca ar avea putere prin ele insele, nu ar mai fi nevoie de sfintire.

Dumitru73 14.07.2010 10:51:31

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 268933)
Si eu am vazut cruci de dimensiuni mari, dar acestea nu erau asezate in curtile oamenilor, ci in afara lor. Ele poarta numele de troite. Oamenii aveau credinta ca prin existenta acestor troite sunt feriti de rele. Sa nu pierdem din vedere ca ele sunt si sfintite, asa ca nu ar trebui sa ne miram daca vom vedea ca in anumite locuri oamenii aprind lumanari si saruta crucea respectiva. Ele nu inlocuiesc Biserica.

Cat despre prezenta unor cruci de mici dimensiuni pe casele oamenilor, ele erau puse tot din credinta ca prin ele vor fi feriti de rele. Am mai spus, ca simpla prezenta a unei cruci intr-un loc, nu este aducatoare de putere in chip magic, este nevoie de o relatie cu Hristos care s-a intiparit tainic in ea. Asa ca in zadar purtam o cruce la gat, daca ducem o viata contrara voii lui Dumnezeu. Nu crucea in sine este datatoare de putere, ci Hristos care salasluieste tainic in ea. Nu in zadar se sfintesc crucile. Daca ar avea putere prin ele insele, nu ar mai fi nevoie de sfintire.

Am pus de la inceput intrebarea daca este vorba de troite.
Nu este vorba de troite, ci de ditamai crucile puse in curtile oamenilor.
Asta nu mai tine de credinta.

costel 14.07.2010 11:03:39

Nu stiu de unde acest obicei, de a intalta cruci cat casa. Cred ca a fost de ajuns sa ridice unul, fara sa inteleaga ca rostul unei cruci nu este doar de a fi ridicata, ci de a avea o legatura cu Hristos prin ea, ca apoi tot norodul sa purceada la acest act.

Eugen7 14.07.2010 11:17:47

Sfanta Cruce - semnul biruintei lui Hristos

Pai oricine vede Sfanta Cruce, imediat ii vine in minte biruinta lui Hristos (asupra motii, asupra pacatului, asupra satanei...). Deci si ingerii si oamenii cand vad acest semn se cutremura de Dumnezeu cel viu, atotputernic... desigur unii, adica cei buni (si ingeri si oameni) dau slava lui Dumnezeu, iar ceilalti adica cei rai (si ingeri si oameni) isi aduc aminte de neputinta lor (in caz ca au uitat acest lucru). CU CAT CRUCEA ESTE MAI MARE, CU ATAT EA ESTE MAI VIZIBILA... DECI STRIGATUL EI CARE VESTESTE BIRUINTA LUI HRISTOS ESTE MAI MARE.

"Crucea ni s-a dat semn pe frunte în același chip în care s-a dat lui Israil tăierea împrejur. Prin ea ne despărțim cei credincioși de cei necredincioși și ne cunoaștem. Crucea este pavăza, arma și trofeul contra diavolului. Crucea este pecetea pentru ca să nu ne atingă nimicitorul, după cum spune Scriptura (Iesirea XII, 12-13; Evrei XI, 28. ).Crucea este scularea celor căzuți, sprijinul celor care stau, reazemul celor slabi, toiagul celor păstoriți, călăuza celor convertiți, desavârsirea celor înaintați, mântuirea trupului si a sufletului, izgonitorul tuturor răutăților, pricinuitorul tuturor bunătăților, distrugerea păcatului, răsadul învierii, pomul vieții veșnice. " Sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea a IV-a cap 12.

costel 14.07.2010 11:35:22

Eugen, orice crestin cunoaste puterea crucii. Dar aici este vorba de a aseza in curte o cruce cu care nu mai ai nicio legatura. Crucea nu ne-a fost data ca sa devina obiect de muzeu, ci mijloc prin care sa ne impartasim de puterea lui Dumnezeu. Dar asa de saraci am ajuns ca ne multumim cu o lumanare aprinsa duminica, fara a mai sta la Liturghie, ca ne multumim cu un acatist dat de cineva, fara a mai participa la slujbe, cu anafura in loc de Euharistie si cu o cruce de 3 m, in loc de rugaciune. Eu stau la bloc, ce ar trebui sa fac? Sa pun si eu pe bloc o cruce? Sa nu fim ridicoli.

Mare este putere crucii, dar numai atunci cand esti in comuniune cu Hristos.

Eugen7 14.07.2010 11:56:52

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 268948)
Eu stau la bloc, ce ar trebui sa fac? Sa pun si eu pe bloc o cruce?

eu mi-am pus pe usa (mea) de la intrare (stau tot la bloc). Am pus si la masina... e un mod de propovadurie a biruintei lui Hristos. Ma ajuta si pe mine si pe ceilati oameni... cand mai avem pacate in gand... mai vedem crucea si ne mai oprim de la rele...

Crucea ne aduce aminte de Hristos si pentru ca omul culege 80% din informatii prin simtul vazului (si deci doar 20% prin celelate 4 simturi: auz, gust, miros, pipait)... este bine ca simbolurile religioase sa fie cat mai dese pentru a tine mintea (cugetul, gandirea) omului la Dumnezeu intrucat "Crucea este ... mântuirea trupului si a sufletului, izgonitorul tuturor răutăților, pricinuitorul tuturor bunătăților, distrugerea păcatului, răsadul învierii, pomul vieții veșnice. " Sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea a IV-a cap 12."

Trebuie sa fim evlaviosi mai ales in fapte, in traire...

Doamne ajuta :)

IonelS 14.07.2010 12:28:13

Nu-i rau sa ridici o cruce, cat de mare, intr-un loc public ! N-ar fi rau sa umplem tara de cruci, nu doar ca marturie de credinta, dar sa fie si reflexul nostru la nebunia lumii contemporane si a vremurilor demonice ce va sa vina peste noi ...

claudiuremus 14.07.2010 12:43:54

Sf.Cruce a lui Hristos

Iertati-ma fratilor,dar si eu cred ca este bine ca orice crestin de la tara sa aiba o cruce in curte,de ex. langa fantana,precum este bine ca toti crestinii de la oras sa aiba in casa pe un perete o Sf. Cruce,bine-nteles in limita spatiului Acum intrebarea se pune daca scopul cu care ai amplasat crucea este cel bun ,adica din smerenie,evlavie si credinta,caci daca ai pus-o numai asa din mandrie si orgoliu ca sa vada toata strada ,n-ai facut nimic.Dar daca tot te hotarasti sa o pui,ia mai intai binecuvantare de la duhovnic,apoi musai trebuie sfintita.Si inca ceva :pe cruce trebuie zugravit sau sculptat conform traditiei byzantine, Mantuitorul nostru Iisus Hristos.Crucea nu trebuie despartita de EL.
Doamne-ajuta tuturor celor ce se hotarasc astfel.

PuiMicGeorgiana 14.07.2010 14:08:11

Citat:

Doamne ajuta!

Eu stiu ca se pun crucile de care vb tu ,cand moare un om ,in locul respectiv se pune crucea Mai ales la tara

Dumitru73 14.07.2010 14:47:15

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 268956)
eu mi-am pus pe usa (mea) de la intrare (stau tot la bloc). Am pus si la masina... e un mod de propovadurie a biruintei lui Hristos.

Si cati oameni crezi ca aduce la credinta acest mod de propovaduire?

Dumitru73 14.07.2010 14:49:07

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 268970)
Nu-i rau sa ridici o cruce, cat de mare, intr-un loc public ! N-ar fi rau sa umplem tara de cruci, nu doar ca marturie de credinta, dar sa fie si reflexul nostru la nebunia lumii contemporane si a vremurilor demonice ce va sa vina peste noi ...

Poate ca asa ar trebui.
Dar dimensiunea crucii sa fie proportionala cu cat crede fiecare ca-i este de mare credinta.
Sa vedem atunci cine mai pute cruci de 3 metri...

andreicozia 14.07.2010 16:01:09

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 268970)

Ionut, sa umpli un oras intreg cu o padure de cruci nu este marturie de credinta. Tu ce faci este sa raspunzi la nebunia lumii cu alta nebunie. Nu stiu ce duhovnic te-a invata sa actionezi asa insa ar trebui cutoata seriozitatea sa-i pui judecata sub semnul intrebarii

Dumitru73 14.07.2010 16:51:14

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 269024)
Ionut, sa umpli un oras intreg cu o padure de cruci nu este marturie de credinta. Tu ce faci este sa raspunzi la nebunia lumii cu alta nebunie. Nu stiu ce duhovnic te-a invata sa actionezi asa insa ar trebui cutoata seriozitatea sa-i pui judecata sub semnul intrebarii

Si cica asta inseamna credinta ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:04:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.