![]() |
Cum puteti sa va autodefiniti POCAITI?
Unde va este smerenia? Unde va este constientizarea pacatului si a invartosarii inimii? A fi POCAIT este un lucru mare.... Cred ca in zilele noastre pentru a fi pocait, ar trebui sa te retragi in munti, in pustietate si sa nu mai ai contact cu lumea asta si lucrurile ei...
Pocainta vine din inima, din fapte, din smerenie.... A te considera "pocait" creeza mandrie, iar mandria este un pacat greu... Nu va e frica de Dumnezeu? PS Iertati-ma, dar tocmai mi s-a spus ca un ortodox nu poate fi considerat "pocait", ceea ce m-a facut sa realizez si mai tare ratacirea si pacatele lor fara de scapare |
Citat:
Sfintenia presupune un dinamism intre "deja" si "nu inca". Acest dinamism a fost prezent pana in ultima clipa in cazul sfintilor. |
Cel care este intr-adevar pocait, nu se considera pocait si nicidecum nu afirma in gura mare pocainta lui ci in adancul sufletului se vede murdar, cel mai murdar de pe pamant!
|
Eu n-am inteles la cine face referire mesajul initail: la ortodoxi (ei se autoconsidera pocaiti?), sau la acea confesiune numita "pocaiti"?
Iar notiunea de pocaire/pocainta - se refera la a-ti recunoaste pacatele si a ti le plati/ispasi. |
Citat:
|
Citat:
|
Iei patericul si te duci la capitolul pocainta..Ei au definit-o cel mai bine, au trait-o si s-au mantuit.
|
In invatatura protestanta natura umana a fost distrusa de pacat, ea nu mai cunoaste transfigurarea, de aceea nici nu vorbesc de sfintenie, caci asta ar insemna sa accepte si icoana. Pentru ei este de ajuns doar sa crezi pentru a te mantui. Si daca ei cred, se numesc in voie "pocaiti".
|
Citat:
|
Citat:
Spunea un frate pe care l-am indragit mult, dar care a disparut de pe forum (cristianvisan), ca pentru a putea simti si a cunoaste intr-adevar smerenia trebuia sa te adancesti in lumea asta si in pacat pana la capatul iadului; sa te daca ii poti rezista sansa ta e mare, daca nu.... "Lasa-te doborata desfiintata mai loveste-ti si tu pe deasupra inima cu adanca intristare pentru departarea de Dumnezeu si de biserica pune mainile tale tu singura sub cuie si va iesi intunericul din el.. (si era la ora a sasea si s-a facut intuneric peste tot pamantul).. Anglia .. acolo e mult intuneric.. dar tu fugi in egipt.. osandeste-te adica singura la iad..." (cristianvisan) La vremea respectiva nu intelegeam prea bine si ma contraziceam cu el, spunand ca, daca nu te simti in stare sa te lupti cu pacatul, mai bine stai departe de el. Insa acum ii dau dreptate... |
Citat:
Dar despre sfintii locuitori in orase, clerici si mireni, ce parere ai ?! Fuga din lume este nascuta din dorul dupa liniste, dupa ce pacatele au fost constientizate, vazute si pocainta a rasarit in inima omului. Nimeni nu poate fugi din lume, pana ce nu si'a vazut pacatele si a simtit durere pentru ele si nevoie de mari nevointe. Adevarata pocainta nu naste mandrie. Cand un om isi vede pacatele, acestea il dor si mandria este alungata din inima lui. Rugaciunile spun "priveste, Doamne, spre smerenia mea, priveste pocainta mea". Aceste rugaciuni sunt scrise de sfinti, spre a fi rostite de tot omul. |
pocaiti
legandu-ma strict numai de denumirea aceasta, nu as concluziona direct drept mandrie, desi nu le tin partea, consider ca o persoana mandra nu si-ar spune pocaita, denumirea in sine presupune umilita, pocaitul e intr-o stare continua, si nu presupune automat rezultatul final, starea de Mantuire, pe care numai Dumnezeu are dreptul sa o dea celui care se va invrednici de ea. Si ca sa inchei.
Nu judecati ca sa nu fiti judecati. Cel fara de pacat sa arunce primul cu piatra, a spus-o chiar Hristos, atunci cand ii judecam pe altii ne facem vinovati de mandrie chiar noi. Oricum pocainta nu depinde de apartenenta la vreunul dintre cultele sau denominatiunile crestine |
" Pazeste-ti inima mai mult decat orice , caci din ea ies izvoarele vietii " . Omul , din moment ce accepta un lucru in mintea lui , mai devreme sau mai tarziu , ajunge sa-l si infaptuiasca . Sa gasim Calea prin care sa demonstram schimbarea inimii noastre si a mintii noastre inaintea lui Dumnezeu !
|
Hai sa iti zic cum stau lucrurile...:)
Tu niciodata Nu trebuie sa te autodefinesti nici pozitiv,nici negativ,pentru ca oricum ai face-o duce la subiectivism,fariseism si ipocrizie. Cel mai bine este sa ii faci pe cei de langa tine sa te auto-defineasca,in orice caz,vor avea o parere mai dreapta despre tine decat o ai tu insuti despre tine. Iar cea mai buna definitie cu privire la persoana ta o face nu cel care te iubeste ,ci cel care te URASTE,pentru ca acesta SIGUR nu te va menaja,si astfel vei avea ocazia sa te corectezi. |
pocaiti
eu am fost si la penticostali,asa de curiozitate, sa vad cum se desfasoara cultul lor,si m-i placut foarte mult muzica lor, care o cnata acolo, bazata pe instrumente moderne, si pe un sound modern placut !
De ce bisericile traditionale,nu renunta la muzica anacronica si depasita,incat te plicitisesit de moarte cand asculti doua ore vaietele bizantine vechi de nu stiu cand ! societatea a progresat ,la nivelul culturii laice,si e o ruptura stilisticai ntre omul modern si biserica rigidizata in vechi ! Au acolo si muzica de fanfara, care intoneaza imnuri de lauda la adresa lui Dumnezeu ! Sunt imbracati foarte cuviincios, si femeile la ei merg imbracate in fusta si au batic pe cap, nu ca la noi, in pantaloni, sau inbracate sexy, neglijent, ca pe strada, in unele cazuri am vazut asa, eu personal ! Totusi, dincolo,de stilul ritualic modern, in care se poate exprima foarte bine, trairea crestina ( pocaitii tigani canta si pe manele,versuri crestine foarte frumoase !),totusi ,nu au solemnul si grandiosul ritualului clasic al bisericilor traditionale ! Nimeni nu e perfect,mi degraba o formula de compromis,care sa atraga si omul modern, si mai ales tinerii la biserica ! |
Citat:
- Ucenicii lui Iisus vorbesc mult despre Cel iubit sufletului lor: Hristos. Paganii, nestiind ce eticheta sa puna comunitatii ce se inchega inaintea ochilor lor ii numesc : crestini. In Antiohia se intampla prima oara.Actul doi, secolul XX: - O parte a ucenicilor lui iisus ( neoprotestantii) subliniaza mereu in vorbirea lor o importanta doctrina crestina: pocainta. Ceilalti crestini (ortodocsii in mod special) ii eticheteaza drept: pocaiti. Se dorea a fi, la vremea respectiva, o bataie de joc, o porecla. Imi aduc aminte cum, in urma cu treizeci de ani, veneau colegii mei de clasa primara si ma intrebau rautacios: e adevarat ca tu esti pocait? Nu, le raspundeam, doar parintii mei sunt. (de fapt nici nu eram, mai tarziu s-a petrecut metanoia in viata mea)Actul trei, vremea noastra: - Cei care ieri ne porecleau pocaiti astazi ne acuza: de ce va autodenumiti asa?Da, zicem astazi, suntem pocaiti, ei si…? Si…? Pai si de ce va autodenumiti asa, nu vedeti ce mandri sunteti? Hmm...:39: |
Citat:
|
Cuvantul pocait este o insulta.Aceasta denumire este improprie, falsa si neconcludenta.Tradeaza si defineste neghiobismul sectarian.
|
Citat:
restul sunt vorbe in vant ! |
Am cunoscut si eu niste "pocaiti", care ii urau de moarte pe ortodocsi... Ce pocainta este aceea?!? Pana ce nu ai indepartat orice ura din suflet, orice inclinare spre pacat, nu esti pocait, ci tot pacatos ramai.
|
Citat:
|
Citat:
Si eu cunosc un ortodocs care ii uraste de moarte pe penticostali. Ce ortodoxie este aceasta? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu stiu in ce biserici penticostale a-ti fost de a-ti vazut ca se imbraca decent si cu baticuri in cap, si nu stiu pe ce vremuri a-ti fost. Ca eu i-am vizitat de cateva ori, invitati de ei, nu din curiozitate, si asta a fost pictura ce am avut-o de fiecare data:
-pastorii lor in general nu au nici un fel de educatie cu privire la teologie ( foarte rar sant care au teologia), si se cert mereu pe locul de pastor al bisericii penticostale ( in 20 de ani de cand cunosc biserica penticostala romana din brisbane s-au impartit in 3 biserici pe motivul asta, sau oamenii pur si simplu au decis sa plece la biserici penticostale de alta natie) -femeile mai invarsta se poarta decenta cu fuste si baticuri, pe cand cele de la 40 de ani in jos de multe ori nu am stiut daca s-au pregatit sa mearga la nightclub dupa biserica sau la o casa de prostitutie -barfa, barfa, barfa, este tot ce auzi din momentul cand intrii in biserica , inclunzind lectiile si pildele pe care le da pastorii in biserica, tot au bazat pe exemple de ce a facut x si y si ce lectii bune le-au dat ei si ce buni au iesit fata de altii -si mereu canta muzica de a lor, care nu m-au uns la inima de nici un fel, ascultam de parca eram la teatru nu la biserica. Pe de alta parte, de cate ori am intrat in biserica ortodoxa, de cum am simtit mirosul de tamaie, locul unde ard lumanarile, icoanele sfinte si picturile care imi aduc aminte mereu de invataturile scripturii si de jertfa lui Iisus, ma copleseste sentimentul ca sant asa de pacatoasa si ca am venit in casa Tatalui sa cer iertare. Apoi liturghia cu tot ceremonialul, ma duce inauntru sufletului meu, unde caut si doresc sa fiu o persoana mai buna cu fiecare rugaciune facuta. MUZICA bizantina este ingereasca, asa placere sa o asculti, mai ales cand cauti liniste sa te rogi, sa te apropii de Dumnezeu. Posibil ca sant unii imbracati cum nu trebuie, posibil ca nu, faptul ca in biserica ortodoxa ma simt mai aproape de Dumnezeu, ma face prea ocupata sa vad si sa judec pe altii.Si asa ar trebuii sa fim in orice biserica intram. |
Citat:
Dar se pare ca aveti intentii bune. Asa sa va ajute Dumnezeu! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu stiu, dar daca a aparut sau nu sub un alt pseudonim, insa mi-ar placea mult sa vorbesc cu el. Deci daca citeste randurile astea, il rog sa ma contacteze pe private |
Citat:
Ma refeream la faptul ca doi penticostali stand de vorba despre un ortodox, spun ceva de genul "a, nu, X nu este pocait", sau "eu m-am pocait, dar X nu vrea sa se pocaiasca, merge tot la BOR"... De unde stiu ei daca X este sau nu pocait?... Asta ma intriga: daca nu esti sectant, nu esti pocait... |
Citat:
Inainte sa dai cu bita in balta mai intreaba! |
Citat:
|
Scuze!
Citat:
Scuze daca te-am luat de altceva. :77: |
Cred ca tricesimusquintus a evidentiat treaba asta undeva pe pagina 2, dar nu s-a luat in seama.
Adevarul este ca "pocaitii" NU ISI SPUN ASA !!! NOI LE SPUNEM ASA !!! Acest cuvant este o porecla pe care ortodocsii, catolicii si chiar ateii din Romania o folosesc la adresa neo-protestantilor, la fel cum catolicilor li se spune papistasi !!! Este absurd sa-i acuzam pentru folosirea unui termen pe care ei nu-l folosesc. |
Fara Ortodoxie nu exista mantuire .
Adica Dumnezeu o sa mantuiasca din toate semintiile dar care nu sunt Ortodoxi sau chiar Catolici nu vor vedea in veci Lumina. Adica nu il vor vedea niciodata pe Dumnezeu. Si inca ceva , nu dati crezare si nu va enervati , lasati sectele sa faca ce vor noi avem alt plan , noi vrem sa ne mantuim , sa ii lasam pe ei sa studieze in diferite carti si sa caute diferite raspunsuri , dar noi sa nu ne lasa pacaliti Dumnezeu sa ne ajute pe toti! |
Citat:
Cum mai vine si asta „chiar catolici”, daca „fara Ortodoxie nu exista mantuire”? Citat:
Daca te dai tu putin in dreapta, Il vor vedea. |
Citat:
si cu tepusa mereu inpungi,cam ispitesti. lasa-te de forum si mai vezi-ti de cele duhovnicesti, esti intr-un mare con de umbra, departeaza-te de intuneric, iesi la lumina si smecheria las-o altuia, da slava celui preainalt si cuminteste-te pina inca se mai poate si nu e prea tirziu!. |
Mai domnule Alin,
Poate ca sunt singur, dar in mod sigur nu sunt impotriva tuturor. Doar impotriva celor care spun prostii foarte mari. Cum ar fi zicerea ca „cine nu e ortodox sau catolic nu il va vedea niciodata pe Dumnezeu”. De la Anatolie citire. Dar dumnevoastra prea vorbiti la pertu cu mine ca sa nu cred ca ne cunoastem de undeva :). Hmm, ce ziceti, nu cumva ati mai fost banat de doua ori pe acest forum si sunteti acum la al treilea ID? Daca este asa, bine ati revenit :)) |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:45:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.