Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cartea lui Enoch (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10248)

Sf.Asteapta 30.07.2010 19:01:22

Cartea lui Enoch

Are ceva adevar in ea sau e toata un basm....

zoridezi 30.07.2010 21:38:41

Citat:

În prealabil postat de Sf.Asteapta (Post 273297)
Are ceva adevar in ea sau e toata un basm....

Parca Parintele Ilie Cleopa zicea ca e ceva adevar in ea. Nu mai am documentul ca l-as fi pus aici...

calator prin ploaie 10.02.2011 10:57:11

cartea lui Enoh ...

"Unul dintre cele mai enigmatice manuscrise descoperite la Marea Moartă este Cartea lui Enoh, text considerat apocrif de către autoritățile bisericești. În urma unor îndelungate controverse, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta a fost „cartea de căpătâi” a lui Iisus și că El o știa pe de rost, ceea ce explică numărul mare de pasaje din Cartea lui Enoh citate în Evanghelii."

"
Cartea lui Enoh, lucrare apocrifă, reprezintă totodată una dintre cele mai vechi și mai importante surse ale tradiției creștine în ceea ce privește descrierea îngerilor. Excepțional de moderne, cu implicații deosebit de importante datorită vechimii lor, dialogurile lui Enoh cu Dumnezeu și cu Îngerii (Uriel, Gabriel, Mihail și Rafael) reprezintă un document de importanță capitală, care merită să fie citit de cât mai mulți oameni."

"Cartea lui Enoh era și un text sacru evreiesc, înainte ca reformatorul evreu Simon Ben Jochai să o condamne vehement, în anul 70 d.C., împreună cu toți cei care ar îndrăzni s-o citească. Motivul acestei mânii era acela că Alesul despre care vorbește Enoh semăna foarte mult cu Fiul Omului, cu Mesia despre care începea să se vorbească."

"Cartea lui Enoh a fost neobosit copiată și recopiată, ca toate celelalte pergamente cu scripturi sfinte. De-abia în anul 325, atunci când un prim conciliu ecumenic hotărăște să compună Biblia și să aleagă textele care vor deveni „publice” sau „ascunse” publicului, Cartea lui Enoh și Cartea lui Tobias vor fi clasificate în categoria cărților cu conținut secret."

".... în 1773 exploratorul scoțian James Bruce a găsit, într-o veche mănăstire din Abisinia (Etiopia), câteva copii intacte ale Cărții lui Enoh. Acei călugări din deșert reproduceau cu fidelitate Cartea, din generație în generație, de îndată ce copiile lor se alterau, pur și simplu pentru că în cadrul Bisericii Etiopiene Cartea lui Enoh era în continuare considerată o carte sfântă, care făcea parte din scripturile lor canonice. Bruce a adus cu el trei exemplare, unul pentru Universitatea din Oxford, unul pentru el însuși și încă unul pe care l-a oferit regelui Ludovic al XV-lea al Franței."

"...ca și cum toate Cărțile lui Enoh s-ar fi înțeles între ele, un an mai târziu, în 1887, săpăturile arheologice franceze realizate în situl egiptean de la Akhmin au dus la descoperirea unei copii a Cărții lui Enoh în versiune greacă. Această versiune a fost tradusă în 1892 în franceză de preotul Bouriant. Examinările lingvistice comparative ale tuturor edițiilor disponibile au permis stabilirea, cu deplină certitudine, a faptului că inițial Cartea lui Enoh a fost scrisă în versuri, stil care s-a pierdut în decursul traducerilor succesive. După cum explica profesorul Laurence în ediția din 1911 a Enciclopediei Britannica, „câteva pasaje incomprehensibile au făcut chiar să fie necesară retraducerea pasajelor etiopiene în greacă, apoi din greacă acestea au fost traduse în aramaică pentru a se detecta repetițiile din versiunea greacă”. Laurence presupune astfel că versiunile etiopiană, slavonă și greacă proveneau dintr-o singură sursă, dintr-o singură carte, cea originară, autentică, scrisă într-o limbă semitică. Însă aceasta era definitiv pierdută în negura vremurilor – cel puțin, așa s-a considerat până la fantastica descoperire a manuscriselor de la Qumran, din 1952, care aveau să dovedească anterioritatea absolută a Cărții lui Enoh față de toate celelalte texte creștine."

despre cartea lui Enoh

ps. ortodoxia nu recunoaste Cartea lui Enoch" , insa in literatura religioasa se fac referiri la dansa , cat despre continut , bineinteles ca contine multe adevaruri...noi insa ne conformam...........traditiei....

colaps3 10.02.2011 11:14:23

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 335634)
ps. ortodoxia nu recunoaste Cartea lui Enoch" , insa in literatura religioasa se fac referiri la dansa , cat despre continut , bineinteles ca contine multe adevaruri...noi insa ne conformam...........traditiei....

Ce-i cu comentariul ăsta? Nu înțeleg, ești indignat că urmezi tradiția ?

calator prin ploaie 10.02.2011 11:49:58

colaps in colaps..

Citat:

În prealabil postat de colaps3 (Post 335643)
Ce-i cu comentariul ăsta? Nu înțeleg, ești indignat că urmezi tradiția ?

Nu inteleg...esti indignat ca sunt DE acord cu traditia..? si iar nu inteleg...iti place sa emiti judecati agresive substituindu-te gandirii celuilalt?...oare dc...si-mi ofer multiple raspunsuri despre ce se ascunde in dosul nickului tau...Asa imi vorbesti, asa iti raspund, deoarece nu e prima data ca te repezi aiurea!

colaps3 10.02.2011 13:37:01

De remarcat că, pe lângă aceste scrieri canonice, recunoscute de Biserică, mai circulă și alte scrieri repudiate de Biserică, întrucât au învățături străine de ortodoxie, dar autorii lor eretici au căutat să le dea autoritate punându-le în seama unor autori sfinți. Printre aceste scrieri numite apocrife (ascunse) se numara 31 de așa-zise evanghelii, dintre care cităm Protoevanghelia lui Iacov, Evanghelia după Toma, Evanghelia lui Pseudo-Matei, Evanghelia lui Petru, Evanghelia lui Nicodim, alte scrieri zis profetice, precum cartea lui Enoh, Înălțarea lui Moise, Testamentul lui Avraam, Testamentul lui Iov, Apocalipsa lui Petru și multe altele. Că folosirea lor duce pe căi rătăcite o dovedește mulțimea sectelor ai căror fondatori s-au bazat și pe asemenea scrieri apocrife (de exemplu, Ellen White, fondatoarea sectei adventiste).

Dacă nu este în Sfânta Scriptură înseamnă că așa a fost rânduit de către Sfinții părinți și că nu avem nici un drept să contestăm acest lucru.

Călătorule, nu știu de ce mi s-a părut că păreai indignat de faptul că Ortodoxia nu recunoaște cartea lui Enoh. Dacă nu-i ăsta cazul, atunci te rog să mă ierți.

camy_d 10.02.2011 16:03:16

Citat:

În prealabil postat de colaps3 (Post 335684)
De remarcat că, pe lângă aceste scrieri canonice, recunoscute de Biserică, mai circulă și alte scrieri repudiate de Biserică, întrucât au învățături străine de ortodoxie, dar autorii lor eretici au căutat să le dea autoritate punându-le în seama unor autori sfinți. Printre aceste scrieri numite apocrife (ascunse) se numara 31 de așa-zise evanghelii, dintre care cităm Protoevanghelia lui Iacov, Evanghelia după Toma, Evanghelia lui Pseudo-Matei, Evanghelia lui Petru, Evanghelia lui Nicodim, alte scrieri zis profetice, precum cartea lui Enoh, Înălțarea lui Moise, Testamentul lui Avraam, Testamentul lui Iov, Apocalipsa lui Petru și multe altele. Că folosirea lor duce pe căi rătăcite o dovedește mulțimea sectelor ai căror fondatori s-au bazat și pe asemenea scrieri apocrife (de exemplu, Ellen White, fondatoarea sectei adventiste).

Dacă nu este în Sfânta Scriptură înseamnă că așa a fost rânduit de către Sfinții părinți și că nu avem nici un drept să contestăm acest lucru.

Călătorule, nu știu de ce mi s-a părut că păreai indignat de faptul că Ortodoxia nu recunoaște cartea lui Enoh. Dacă nu-i ăsta cazul, atunci te rog să mă ierți.

S-ar putea să spui un adevăr aici. Totuși nu înțeleg de ce BO a permis niște astfel de scrieri în VT.

calator prin ploaie 10.02.2011 20:08:23

Apoi musai trebe sa te iert Colaps3 !

anatoliecotelea 24.03.2011 12:54:22

Catre-colaps3 Printre aceste scrieri numite apocrife (ascunse) se numara 31 de așa-zise evanghelii, dintre care cităm Protoevanghelia lui Iacov, Evanghelia după Toma, Evanghelia lui Pseudo-Matei, Evanghelia lui Petru, Evanghelia lui Nicodim, alte scrieri zis profetice, precum cartea lui Enoh, Înălțarea lui Moise, Testamentul lui Avraam, Testamentul lui Iov, Apocalipsa lui Petru și multe altele. Că folosirea lor duce pe căi rătăcite o dovedește mulțimea sectelor ai căror fondatori s-au bazat și pe asemenea scrieri apocrife (de exemplu, Ellen White, fondatoarea sectei adventiste).

Rog sa-mi argumentati , de ce sustineti ca aceste carti fac parte din teologia adventista ? Cunosc putin din scrierile Ellen White si din doctrina lor, insa nam auzit nici o data amintite aceste carti, sau comentate, si ii cunosc de 18 ani. Daca dispuneti de o acuzatie justificata , as vrea sa o cunosc. Cu smerenie si respect !

maxavail 12.09.2012 03:59:32

si totusi poate e canonica

Citat:

Hai totuși să nu uităm de unde a apărut cartea asta în timpurile moderne. Biserica ORTODOXĂ Etiopiană o recunoaște drept canonică. Daca ești îndreptățit să te împărtășești într-o biserică ortodoxă etiopiană, oare nu ești la fel de îndreptățit să recunoști și canonul ei biblic ? Întreb și eu.

Citat:

Ba este în Sfânta Scriptură, cea etiopiană. Cred că dilema (la care nu mă aștept să primesc răspuns) este, de fapt, alta: cum se face că Sfinții Părinți etiopieni au fost de altă părere decât Sfinții Părinti europeni ? Doar e un singur Duh Sfânt peste toți.
Și de ce Sf. Apostol Iuda în Epistola sa (versetele 14 si 15), citează din Enoh 1:9 ? Oare cine prevalează, Sfinții Apostoli sau Sfinții Părinți de la Laodiceea (ultimii fiind cei care au interzis cartea lui Enoh) ?
Și ce părere aveți de următoarele comparații între Biblie și Cartea lui Enoh:

Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul. (Mat 5:5) Dar pentru aleși, lor le va fi dată lumina, bucuria, pacea, a lor este moștenirea pământească. (Enoh 5:7 {6:9 in versiunea etiopiana})

Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului. (Ioan 5:22). Taina Fiului omului le-a fost arătată. Și El va fi așezat pe tronul slavei sale și Lui i-a fost păstrată partea cea mai mare a a judecății. (Enoh 69:38 {66:39 in versiunea etiopiana})

înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică. (Mat. 19:29) veghează căința și speranța celor care doresc să moștenească viața cea veșnică. (Enoh 40:9 {37:9 in versiunea etiopiana})

Dar vai vouă bogaților, că vă luați pe pământ mângâierea voastră. (Luca 6:24) nenorocire deci vouă, bogaților, care aveți încredere în bogății, dar voi veți pierde aceste bogații (Enoh 94:7 {91:7 in versiunea etiopiana}).

la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel. (Mat. 19:28) Eu îi voi conduce în lăcașul splendorilor pe cei care au iubit Numele Meu, îi voi face să se așeze pe tronul slavei (Enoh 108:12 {103:24 in versiunea etiopiana})

Vai, însă, acelui om prin care Fiul Omului se vinde! Bine era de omul acela dacă nu se năștea. (Mat. 26:24) Unde va fi locul de odihnă al celui care l-a respins pe Dumnezeu? Oh! ar fi fost mai bine pentru el dacă nu ar fi existat niciodată! (Enoh 38:2 {35:2 in versiunea etiopiana})

Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi. (Luca 16:26) Iar el mi-a răspuns: Sunt trei locuri diferite pentru sufletele morților, sunt și trei locuri diferite pentru sufletele drepților. Aceste locuri se despart printr-o prăpastie, printr-o apă și printr-o lumină pe apă. (Enoh 22:9,10 {21:9,10 in versiunea etiopiana})

În casa Tatălui Meu multe locașuri sunt. (Ioan 14:2) În această zi, Alesul se va afla pe tronul slavei. El va hărăzi câte o locuință tuturor acelora care și-au pus încrederea și iubirea lor în numele Său cel Sfânt și Preamărit. (Enoh 45:3 {42:3 in versiunea etiopiana})

Cât aveți Lumina, credeți în Lumină, ca să fiți fii ai Luminii. (Ioan 12:36) Acum eu voi ridica spiritele lor până la lăcașul luminii (Enoh 108:11 {103:23 in versiunea etiopiana})

Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viață veșnică. (Ioan 4:14) În acest timp am zărit izvorul dreptății, care nu seacă niciodată și de unde se răspândesc multe râulețe, care sunt numite râuri ale înțelepciunii. Acesta este locul în care veneau să bea toți cei însetați și astfel se umpleau de îndată de înțelepciune și își făceau locuințele lor alături de cei drepți, de cei aleși și de cei sfinți. (Enoh 48:1 {45:1 in versiunea etiopiana}).

Acum tineți cont că Cartea lui Enoh este mult mai veche decat Evangheliile Noului Testament. Cartea lui Enoh era și un text sacru evreiesc, înainte ca reformatorul evreu Simon Ben Jochai să o condamne vehement, în anul 70 d.C., împreună cu toți cei care ar îndrăzni s-o citească. Motivul acestei mânii era acela că Alesul despre care vorbește Enoh semăna foarte mult cu Fiul Omului, cu Mesia despre care începea să se vorbească. Apoi, povestea ingerilor care nu ezitau să flirteze cu fiicele oamenilor îl indignase profund.
În antiteză, Sf. Apostol Iuda Tadeu citează în mod deschis din Cartea lui Enoh în epistola sa redactată în anul 61, deci la aproximativ 30 de ani după moartea lui Iisus. Este un fapt logic, de vreme ce creștinii prețuiau foarte mult această scriere, care ERA INCLUSĂ în canonul biblic al acelor vremuri.
Astfel, timp de aproape 300 de ani după Iisus, Cartea lui Enoh a fost neobosit copiată și recopiată, ca toate celelalte pergamente cu scripturi sfinte. De-abia în anul 325, atunci când un prim conciliu ecumenic hotărăște să compună Biblia și să aleagă textele care vor deveni „publice” sau „ascunse” publicului, Cartea lui Enoh și Cartea lui Tobias vor fi clasificate în categoria cărților cu conținut secret.
Italianul Filastrius din Brescia, indignat și el de acești îngeri care aveau relații trupești cu femei, condamnă cartea în catalogul său „rațional” de texte eretice „Liber de Haeresibus”. Un alt motiv al lui Filastrius pentru a-și justifica verdictul l-a constituit prezența cu totul de neînțeles a frazelor rostite de Iisus, „copiate” în Cartea lui Enoh. După el, aceasta dovedea un singur lucru: redactarea ei era în mod obligatoriu ulterioară celor patru evanghelii ale lui Matei, Marcu, Luca și Ioan.
Fără să știe că manuscrisul lui Enoh era de fapt anterior, grotele de la Qumran având să fie descoperite de-abia în 1947, conciliul din Laodiceea, din secolul al IV-lea, a validat concluzia lui Filastrius, condamnând definitiv Cartea lui Enoh, dintr-o EROARE !
Nu pot decât să speculez asupra motivului pentru care Dumnezeu a permis scoaterea acestei cărți din canonul tuturor bisericilor cu excepția celei etiopiene. Dar poate că există un motiv providențial pentru care Cartea lui Enoh s-a păstrat în canonul ortodox etiopian. Poate că e momentul să o repunem și noi în locul care i se cuvine ? Întreb și eu.

Mihailc 12.09.2012 06:22:30

De la coadă la cap:

- Biserica Ortodoxă Etiopiană este o necalcedoniană, iar numele ei poate să inducă în eroare necunoscătorii care o asimileză spontan ortodoxiei calcedoniene bizantine și post-bizantine cuprinzând actualele autocefalii ortodoxe aflate în comuniune deplină între ele, cu excepția administrației.

- Conciliul de la Laodiceea a fost local, nu ecumenic, deși unele decizii canonice au fost adoptate tacit de către Biserică în întregul ei. Nu avem foarte multe informații de natură istorică despre acest conciliu, dar din ce avem nu reiese că literatura inter-testamentară iudaică, din care face parte cartea lui Enoh, s-ar fi aflat pe punctul de a fi inclusă în corpusul canonic. Laodiceea, și Conciliul de la Cartagina ulterior, au confirmat cărțile cuprinse în lista Sfântului Atanasie cel Mare drept singurele care se pot folosi în cultul Bisericii.

- pe vremea arătării lui Iisus în lume, precum și în cea imediat următoare, nu exista un acord deplin între iudei asupra valorii textelor sacre aflate în circulație. În afară de scrierile moștenite de către creștinătate din iudaism, circulau o sumedenie de alte scrieri redactate de diverse secte și dizidențe ale religiei oficiale. Versiunea inclusă în așa-zisul canon etiopian a cărții lui Enoh a fost redactată de către orientarea enohită a iudaismului, din a cărei ramificații făcea parte și comunitatea de la Qumran.

- când vorbim de biblia etiopiană nu avem motive să ne gândim la o colecție compactă de texte, cu este Biblia clasică a creștinilor. Canonul etiopian cunoște mai multe variațiuni, iar prima versiune tipărită a fost realizată abia în 1927, și aceea structurată după model protestant. Și încă un amănunt foarte important: etiopienii creștini nu s-au confruntat cu presiuni eretice de tipul gnosticismelor a căror mitologie deșănțată s-a inspirat masiv din scrierile apocaliptice inter-testamentare, din care face parte și cartea lui Enoh. Așa se explică faptul că în uzul mai mult sau mai puțin oficial al cultului etiopian au supraviețuit texte iudaice apocrife, care însă n-au generat dezvoltări teologice importante, fiind considerate și acolo de importanță secundară.

maxavail 12.09.2012 14:00:32

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 470517)
De la coadă la cap:

- Conciliul de la Laodiceea a fost local, nu ecumenic, deși unele decizii canonice au fost adoptate tacit de către Biserică în întregul ei. Nu avem foarte multe informații de natură istorică despre acest conciliu, dar din ce avem nu reiese că literatura inter-testamentară iudaică, din care face parte cartea lui Enoh, s-ar fi aflat pe punctul de a fi inclusă în corpusul canonic. Laodiceea, și Conciliul de la Cartagina ulterior, au confirmat cărțile cuprinse în lista Sfântului Atanasie cel Mare drept singurele care se pot folosi în cultul Bisericii.

Nu inteleg. Vrei sa zici ca aceasta Carte a lui Enoh nu era inclusa in canon inainte de Laodiceea si Sf. Atanasie cel Mare ? Pentru ca eu stiam ca era inclusa si ca a fost scoasa tocmai incepand cu Laodiceea.

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 470517)
- pe vremea arătării lui Iisus în lume, precum și în cea imediat următoare, nu exista un acord deplin între iudei asupra valorii textelor sacre aflate în circulație. În afară de scrierile moștenite de către creștinătate din iudaism, circulau o sumedenie de alte scrieri redactate de diverse secte și dizidențe ale religiei oficiale. Versiunea inclusă în așa-zisul canon etiopian a cărții lui Enoh a fost redactată de către orientarea enohită a iudaismului, din a cărei ramificații făcea parte și comunitatea de la Qumran.

Ok, dar ai putea totusi sa-mi explici de ce Sf. Apostol Iuda Tadeul (Iuda 1:6, 14-15), Sf. Petru (2 Petru 2:4) dau referinte din Cartea lui Enoh ? Sau cum de gasim numeroase paralele intre cuvintele Mantuitorului si fraze din aceasta Carte ? Am dat exemple in comentariul meu postat anterior. La prima vedere pare destul de evident ca aceasta Carte era pretuita de cercul ucenicilor si poate chiar de Iisus insusi.
Sau, dat find ca Cartea in sine e o compilatie de texte mai vechi, e posibil sa contina adevaruri (pe care Sf. Apostoli le cunosteau de la Duhul Sfant) dar si neadevaruri (adaosuri facute de scribii evrei care au intocmit compilatia si i-au dat numele de Carte a lui Enoh) ?

Mihailc 12.09.2012 15:43:00

Citat:

În prealabil postat de maxavail (Post 470553)
Nu inteleg. Vrei sa zici ca aceasta Carte a lui Enoh nu era inclusa in canon inainte de Laodiceea si Sf. Atanasie cel Mare ? Pentru ca eu stiam ca era inclusa si ca a fost scoasa tocmai incepand cu Laodiceea.

Înainte de apariția gnosticismelor nu a existat un canon fix al scrierilor cu valoare de adevăr, comunitățile creștine fiind libere în Duhul Sfânt să selecteze și să folosesească orice sursă scrisă în vederea zidirii duhovnicești. Mulți o să se mire, dar la Laodiceea a fost eludată inclusiv Apocalipsa lui Ioan, din cauza răstălmăcirilor eretice a mesajelor ei exprimate într-un limbaj criptic. Creștinii din primele trei secole (cel puțin) nu aveau obsesia infailibilității scrierilor și a autorilor lor, cum se întâmplă astăzi cu majoritatea oamenilor care-și revendică credința de la Hristos și apostoli. În vremea aceea funcționa cu o relativă eficacitate principiul exprimat de Pavel în 1Tesaloniceni 5:21 : "supuneți totul încercării, păstrați ce este bine [bun în alte versiuni]". În felul acesta au supraviețuit în cultul și credința Bisericii elemente teologice inspirate din surse considerate astăzi "apocrife", cum sunt praznicele legate de Maica Domnului.

Citat:

Ok, dar ai putea totusi sa-mi explici de ce Sf. Apostol Iuda Tadeul (Iuda 1:6, 14-15), Sf. Petru (2 Petru 2:4) dau referinte din Cartea lui Enoh ? Sau cum de gasim numeroase paralele intre cuvintele Mantuitorului si fraze din aceasta Carte ? Am dat exemple in comentariul meu postat anterior. La prima vedere pare destul de evident ca aceasta Carte era pretuita de cercul ucenicilor si poate chiar de Iisus insusi.
Sau, dat find ca Cartea in sine e o compilatie de texte mai vechi, e posibil sa contina adevaruri (pe care Sf. Apostoli le cunosteau de la Duhul Sfant) dar si neadevaruri (adaosuri facute de scribii evrei care au intocmit compilatia si i-au dat numele de Carte a lui Enoh) ?
Ucenicii lui Iisus proveneau din medii religioase diferite (farisei, esenieni, zeloți, enohiți etc.), fapt care și-a pus amprenta asupra surselor din care au citat fiecare. Se știe faptul că atât Iisus cât și ucenicii săi, au folosit limbajul și mijloacele culturale existente în epocă, așa cum mai târziu, sfinții părinți vor utiliza limbajul și conceptele filozofiei grecești pentru a consolida teoretic principalele repere ale doctrinei creștine bisericești. Asta nu conduce neapărat la validarea canonică a literaturii apocaliptice inter-testamentare sau a filozofiei grecești antecreștine. Biserica de atunci se baza pe discernământul duhovnicesc ce funcționa pe principiul persoanei în comuniune, modul de a fi a bisericescului dintotdeauna exprimat prin echilibrul dumnezeiesc dintre inspirația personală și revelația liturgică (a persoanelor lucrând împreună întru Hristos în mod organic, "ca un singur trup").

Eduard S 26.05.2013 15:47:02

Consider ca aceatsa Carte a lui Enoh este chiar inspirata de Dumnezeu din moment ce este citata chiar si in Noul Testament. Contine lucruri care se potrivesc cu istoria potopului si nu numai, chiar contine detalii despre judecata de apoi in concordanta cu Apocalipsa lui Ioan. Nu unosc insa motivul pentru care e considerata apocrifa.

Lucian008 26.05.2013 22:33:32

Citat:

În prealabil postat de Eduard S (Post 520252)
Consider

Si totusi Biserica se bazeaza pe invataturi statornicite la Sinoade si nu pe pareri personale.

Pelerin spre Rasarit 26.05.2013 23:16:00

Alaturandu-ma celor spuse de Mihai as mai preciza faptul ca aceasta lucrare,care are mai multi autori din perioada iudaismului intertestamentar,avea drept cel mai vechi manuscris a versiunii etiopiene o copie de la sfarsitul sec XV,denumita tehnic ,,Abbadianus 55",ce se gaseste la Biblioteca Nationala din Paris,nu foarte de incredere insa datorita unor detalii tehnice.Ultimul gasit este tot o copie de la sfarsitul sec XIV,care s-ar preta mai bine la studii pe detalii,dupa cum arata Ephraim Isaac.Dupa cum se arata intr-un studiu pe aceasta tema autorul partilor cu cea ,,mai mare vechime a fost un evreu care a trait in nordul Palestinei,in tara lui Dan,la sud-vest de Hermon,in apropierea cursului superior al Iordanului".Despre restul autorilor lucrarii nu se poate decat specula,pe baza detalii interne ale lucrarii.Burkitt,analizand aceasta scriere apocaliptica ce nu a fost cuprinsa in canon spunea: ,,Acestea sunt ramasitele cele mai caracteristice a ceea ce,cu toata ingustimea si incoerenta sa,ma voi aventura sa numesc ,,epoca eroica a istoriei evreiesti",perioada in care evreii au incercat sa transpuna in fapte menirea lor de popor ales al lui Dumnezeu.Sfarsitul a fost catastrofic".

Eduard S 27.05.2013 08:18:19

Si cand am zis eu ceva de Biserica, domnule? Nu sunt interesat de parerile muritorilor, doar de ce spune Dumnezeu. Cercetez toate lucrarile si ma tin de ceea ce este bun. Cartea lui Enoh eu o gasesc buna. Nu ma intereseaza ce spune nu stiu care sinod al oamenilor.

Lucian008 27.05.2013 20:19:18

Citat:

În prealabil postat de Eduard S (Post 520342)
Nu sunt interesat de parerile muritorilor, doar de ce spune Dumnezeu.

Citat:

În prealabil postat de Eduard S (Post 520342)
Cartea lui Enoh eu o gasesc buna.

Si Dumnezeu unde apare?

Eduard S 28.05.2013 05:43:16

Dumnezeu apare in cartea lui Enoh. Pavel ne spune, de la Dumnezeu evident, sa cercetam toate lucrurile, nu sa credem orbeste in ceea ce spune oricine. Crezi tu oare asta? Eu am cercetat si am gasit buna cartea lui Enoh. Tu ce ai facut?

Lucian008 28.05.2013 07:56:29

Citat:

În prealabil postat de Eduard S (Post 520457)
Dumnezeu apare in cartea lui Enoh. Pavel ne spune, de la Dumnezeu evident, sa cercetam toate lucrurile, nu sa credem orbeste in ceea ce spune oricine. Crezi tu oare asta? Eu am cercetat si am gasit buna cartea lui Enoh. Tu ce ai facut?

In cate carti eretice apare Dumnezeu?
Eu am cercetat si crezut invataturile Bisericii bazate de invataturile inspirate de Duhul Sfant. Asa cum tot de Duhul Sfant au fost inspirati si Sfintii Parinti care au stabilit canonul biblic. Cine zice ca noi, cu mintea noastra, suntem in masura sa decidem ce carte e buna si ce carte nu e? Sau care sunt criteriile ce determina emiterea unei astfel de judecati de valoare?

Eduard S 28.05.2013 08:37:58

Eu am spus de ce cartea lui Enoh o consider valabila, pentru ca ce scrie acolo se leaga cu potopul si mai important pentru ca descrie Judecata de Apoi asa cum este descrisa si in Apocalipsa lui Ioan.

Cornel Urs 30.05.2013 15:57:18

Citat:

În prealabil postat de Eduard S (Post 520472)
Eu am spus de ce cartea lui Enoh o consider valabila, pentru ca ce scrie acolo se leaga cu potopul si mai important pentru ca descrie Judecata de Apoi asa cum este descrisa si in Apocalipsa lui Ioan.

pe langa astea, mai scrie si alte lucruri, care nu prea sunt ....biblice ! si nu prea au legatura cu Dumnezeu.

stefan florin 30.05.2013 19:14:36

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 520768)
pe langa astea, mai scrie si alte lucruri, care nu prea sunt ....biblice ! si nu prea au legatura cu Dumnezeu.

mai "traiesti" amice?!

Lucian008 30.05.2013 20:55:34

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 520768)

Profetul de carton stie, nu?

Claudiu_FT 24.01.2014 19:20:31

Deci?

Am citit si eu recent "Cartea lui Enoh". Cateva intrebari:

1. Biserica Ortodoxa interzice sau reneaga scrierile apocrife? Din cate stiu eu, scrierile apocrife nu sunt recomandate deoarece te pot indeparta de la esenta trairii crestine, iar cei mai putin intelepti pot sa ajunga intr-o extrema mistica si risca sa cada in erezie.

2. Este Enoh un prooroc recunoscut de Biserica Ortodoxa? (alaturi de ceilalti patriarhi si prooroci din V.T)

Sunt unele lucruri care mi s-au parut foarte intrigante, in rest mi se pare ca totul e cam in acelasi ton cu profetiile V.T:

1. Imperecherea ingerilor cu fiicele oamenilor. Adica, ingerii sunt duhuri si nu pot lua trup si atunci ramane doar varianta ispitirii. Nu stiu daca se interpreteaza literal sau simbolic aici. (Desigur, sunt doar curiozitati optionale pentru mine, insa poate vine cine cu o lamurire a unui Sf. Parinte, daca exista.)

2. Descoperirile facute oamenilor de catre ingerii cazuti. Demult m-am intrebat de ce progresul din ultimele secole a adus atatea beneficii omului insa l-a indepartat spiritual de Dumnezeu. Cand analizez rational prezentul, vad multe lucruri bune dar undeva in cuget simt ca are doua taisuri. Gen, sa zic asa in gluma: (avem frigiderul, dar avem si bomba atomica). Sa fie totul bine planuit de catre ispititor incat a reusit sa puna lucrurile intr-o lumina asa de buna incat sa nu mai avem discernamant? (pana si cei alesi sa nu mai vada asta sau sa renege unele lucruri care ii revolta si pe cei credinciosi). Si ca sa continui paranteza: uneori simt ca raul a ajuns (si evolueaza) sa aiba o finete atat de adanca incat prea putini vor mai avea harul de a-l (pre)vedea.

P.S: Am devenit foarte pesimist dupa ACEASTA lectura in care sunt evidentiate pedepsele lui Dumnezeu. Insa, din fericire, urmatoarea carte care am ales-o a fost "Serghei Bukov - Lumina neinserata"; o sa incerc sa citez (aprox.) din memorie: "Pacatele noastre sunt doar o picatura in oceanul milostivirii lui Dumnezeu" si (aici improvizez un pic, nu imi amintesc exact): "Doar Sfintii au focul aprins nestavilit, noi cei mai putin credinciosi suntem ca o flacara plapanda in bataia vantului. Va trebui sa luptam toata viata sa o tinem vie caci ne gura necredintei abia asteapta sa o inghita. (imi cer scuze daca m-am indepartat prea tare de text).

Doamne ajuta!

cata.cata 19.02.2014 10:34:18

ce sa zik

va spun de la inceput ca nu sunt ortodox si nu postez ca sa impun ceva ci doar parerea personala referitor la cartea asta a lui Enoh.Am citit mai jos ce sa postat si sant cateva erori cred din necunoastere.referitor la punctele insemnate de claudiu :
1 ca angeri sau inperechiat cu fetele oamenilor este scris si in vechiul testament care este valabil si la Biserica Ortodoxa.si o groaza de insemnari cand oameni au primit oaspeti in casa si nici nau stiut ca au gazduit ingeri
2.la antrebarea dac este E noh recunoscut ca proroc de Biserica Ortodoxa ,,eu,, zic ca da pt ca este un verset in Noul Testament care zice ca a prorocit
3. referitor la descoperiri nu pot zice ca are partea buna dar cel rau stie sa foloseasca lucruri bune cu ajutorul raului din noi sa faca rau ex poti ucide un om cu un creion,raul nu ete in tot ce sa construit ci in noi
4 referitor la cartea care este enunta ,,Serghei Bukov - Lumina neinseratata ,,are dreptate mila lui Dumnezeu este nenarginita si poate ierta tot dar sa nu uitam ca si Dreptatea Lui este la fel pedepseste tot pacatul aici rolul lui Hristos ca la luat asupra lui dar de pedepsit tot trebuia pedepsit.Si sa mai zis de ce nu este acceptata cartea anseamna ca Dumnezeu a vrut asa ca dac vroia sa stie lumea ,noi nu puteam face nimik
Sper ca nu am suparat pe nimeni ,am spus doar ce gandesc,dac este bin sau rau nu eu trebuie sa evaluez

Corinusha 20.02.2014 09:34:06

Imi poate a si mie cineva un link sau ceva care duce la Cartea lui Enoch? Ca nu am dat de ea; ori nu am cautat-o destul de bine, ori nu vad de ochi...

Multumesc anticipat.

Theodore_of_Mopsuestia 20.02.2014 12:58:31

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 551646)
Imi poate a si mie cineva un link sau ceva care duce la Cartea lui Enoch? Ca nu am dat de ea; ori nu am cautat-o destul de bine, ori nu vad de ochi...

Multumesc anticipat.

Ti-o trimit eu. Daca e in engleza, e ok?

sergiuran 20.01.2016 23:23:52

M-am uitat pe acest topic si desi e vechi voi adauga si eu ceva.
Nu pot sa nu ma intreb: daca aceasta carte a lui Enoh nu era acceptata pe timpul lui Vasile cel Mare de ex sau Sf Ioan Gura de Aur sau Sf Grigorie Palama si totusi acestia s-au sfintit cum au facut-o atunci cat de 'necesara' este aceasta carte?? Poate au dreptate cei care au exclus-o! Cu siguranta cand au facut-o nu au facut-o ca "asa s-au gandit ei cu mintea lor omeneasca" cum a scris cineva mai sus! Unora nici nu le trece prin minte ca cineva (de fapt mai multi) se rugau asiduu inainte sa ia o asemenea decizie. Evident ca si ei intelegeau ca ar fi poate pacat sa nu includa o carte data de la Dumnezeu si poate chiar au fost luminati de Duhul Sfant sa nu o faca.
Mai sunt si multi care nu inteleg ca ce scrie in acea carte poate a fost partial "furat" din alte carti. Ce te faci daca de fapt cel care a compus aceasta carte a lui Enoh a furat ideile din alte carti si le-a amestecat cu minciuni, dupa tehnica deja consacrata? Poate in Evanghelii sunt citate din acele surse de unde s-a inspirat si cel care a scris aceasta carte a lui Enoh?
Sunt multe posibilitati si sunt sigur ca exista si studii clare care arata de ce nu e inclusa si aceasta carte. Ca nu le stim noi.... asta e altceva..

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:06:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.