Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   desfranarea in casatorie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10280)

jonzy30 03.08.2010 12:27:12

desfranarea in casatorie

Ma poate lamuri si pe mine ce insemana desfranarea in casatorie? De asemenea ii rog pe cei casatoriti sa-mi raspunda din propria experienta practica cum se impaca faptul ca orice metoda anticonceptionala este pacat (inclusiv " grija" practicata din antichitate )cu realitatea din casnicie si cu viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi
Sa nu ma intelegeti gresit si sa nu ma judecati prea aspru sunt impotriva metodelor anticonceptionale dar e destul de greu cred sa-i spui sotului tau : avem doua variante abstinenta sau copii
multumesc!

Rodica50 03.08.2010 12:48:59

Folositi-va de trup cu sfintenie si respect.

Sf. Ap.Pavel vorbeste despre mantuirea oricarei mame prin castitate-postirea ochilor...

Berdiaev- Iubirea este chemata sa invinga carnea cea veche si sa descopere faptura cea noua.
Castitatea- inaltare, ascensiune interiorizata spre apropierea arzatoare de Dumnezeu...

Daniel777 03.08.2010 13:18:10

Citat:

În prealabil postat de jonzy30 (Post 274344)
Ma poate lamuri si pe mine ce insemana desfranarea in casatorie? De asemenea ii rog pe cei casatoriti sa-mi raspunda din propria experienta practica cum se impaca faptul ca orice metoda anticonceptionala este pacat (inclusiv " grija" practicata din antichitate )cu realitatea din casnicie si cu viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi
Sa nu ma intelegeti gresit si sa nu ma judecati prea aspru sunt impotriva metodelor anticonceptionale dar e destul de greu cred sa-i spui sotului tau : avem doua variante abstinenta sau copii
multumesc!

Acesta este adevarul,chiar daca si eu l-am acceptat greu,te hotarasti la abstinenta,sau daca faci dragoste nu te feresti in a avea copii.

Florin-Ionut 03.08.2010 13:43:40

Citat:

multumesc!

1 Corinteni 7

3. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului.
4. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia.
5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.
6. Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă.

Tu ce intelegi de aici?

jonzy30 03.08.2010 13:56:33

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 274380)
1 Corinteni 7

4. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia.
5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.

Tu ce intelegi de aici?

inteleg exact ceea ce scrie dar ce te faci daca unul din cei doi nu vrea sa posteasca sau si mai rau nu vrea copii amandoi crestini fiind

gabriela8 03.08.2010 14:39:20

Citat:

În prealabil postat de jonzy30 (Post 274389)
inteleg exact ceea ce scrie dar ce te faci daca unul din cei doi nu vrea sa posteasca sau si mai rau nu vrea copii amandoi crestini fiind

Refuzul de a avea copii este lipsa de iubire pentru celalalt, mai exact este egoism si motiv de divort!

coralina 03.08.2010 15:09:09

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274417)
Refuzul de a avea copii este lipsa de iubire pentru celalalt, mai exact este egoism si motiv de divort!

Dar poate e crucea pe care o are celalalt (care vrea copii) de dus... De ce nu pui problema (si) in felul acesta?

gabriela8 03.08.2010 15:13:09

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 274430)
Dar poate e crucea pe care o are celalalt (care vrea copii) de dus... De ce nu pui problema (si) in felul acesta?

Consider ca aceste lucruri trebuiau discutate inainte de casatorie; ferirea de copii nu poate duce la nimic bun in casnicie, doar necazuri, boli si nemultumiri!

Mihnea Dragomir 03.08.2010 15:57:30

Citat:

Chiar nu mi se pare greu de loc să te abții câteva zile pe lună. Crede-mă pe cuvânt, eventuala frustrare a lui "astăzi nu se poate" este compensată și depășită de bucuria lui "astăzi, în sfârșit, se poate".

jonzy30 03.08.2010 16:33:39

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 274448)
Chiar nu mi se pare greu de loc să te abții câteva zile pe lună. Crede-mă pe cuvânt, eventuala frustrare a lui "astăzi nu se poate" este compensată și depășită de bucuria lui "astăzi, în sfârșit, se poate".

cum adica cateva zile pe luna ... metoda calendarului adica ... imi poti explica mai clar ca niciodata nu am inteles aceasta metoda ... multu

Mihnea Dragomir 03.08.2010 16:51:48

Citat:

În prealabil postat de jonzy30 (Post 274476)
cum adica cateva zile pe luna ... metoda calendarului adica ... imi poti explica mai clar ca niciodata nu am inteles aceasta metoda ... multu

Dintre metodele naturale de contracepție bazate pe abstinență periodică, metoda calendarului este cea mai puțin precisă și, în același timp, cea care impune cel mai mare număr de zile de abstinență.
Un mai vechi articol al meu despre această metodă este aici: http://www.doctordragomir.ro/articol...lendarului.htm

FiulRisipitor 03.08.2010 16:53:51

Parintele Arsenie Papacioc spunea: "nici abuzul, nici refuzul nu sunt bune" - deci cred ca trebuie fiecare sa faca compromisuri de dragul celuilalt. Sau mai bine zis cel mai puternic mai lasa de la el pana cel slab devine si el puternic si se poate abtine.
Impresia cu care am ramas eu (este parere personala deci nu o lua de buna pana nu discuti cu duhovnicul tau) din invataturile Sfintilor Parinti si mai ales Sfantul Ioan Gura de Aur - "Omilii la casatorie", este ca: nu se incurajeaza impreunarea sotilor cand aceasta se face doar pentru placere, dar nici nu se condamna. Nu se spune explicit dar se lasa la latitudinea fiecaruia utilizarea metodei calendarului (nici aceasta metoda nu este icurajata tocmai ca oamenii sa nu abuzeze). Orice alta metoda care denatureaza firea lasata de Dumnezeu nu este acceptata. Perioada de infertilitate intr-un cilclu lunar la femei, vrei nu vrei ea este acolo, asadar este naturala.
Explicatii despre aceasta metoda gasesti cate vrei pe iternet (Wikipedia, Google - putine in romana dar sunt), nu cred ca este potrivit a o posta aici.

cristina2012 03.08.2010 17:09:46

Citat:

Ma poate lamuri si pe mine ce insemana desfranarea in casatorie?

Desfranarea in casatorie inseamna sa cauti exclusiv placerea, sa nu poti avea limite, sa nu te infranezi niciodata, de la nimic si fireste sa nu fii dispus sa accepti niciun copil, sa traiesti doar pentru satisfactia ta.

Citat:

De asemenea ii rog pe cei casatoriti sa-mi raspunda din propria experienta practica cum se impaca faptul ca orice metoda anticonceptionala este pacat (inclusiv " grija" practicata din antichitate )cu realitatea din casnicie si cu viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi

Sunt casatorita de 13 ani, am 4 copii, presupun ca intru in grupul cu experienta solicitat sa raspunda.
Pacatul cu sfintenia nu se impaca... si nici sfintenia nu se potriveste usor cu realitatea de zi cu zi. Cu sfatul duhovnicului se poate insa gasi o cale de urmat... pana la urma depinde de realitatea de zi cu zi a fiecaruia si doar duhovnicul este in masura sa indrume in situatia asta.

In privinta utilizarii metodelor anticonceptionale vs. nasterii de copii, marea problema, dincolo de realitatea de zi cu zi, care nu e mai rea ca realitatea de acum 500 de ani, o pune mentalitatea antiviata si cea hedonista in care ne-am format noi si toti apropiatii nostrii.

Citat:

multumesc!

Mai exista o varinata, care presupune o cunoastere fascinanta dar anevoioasa si care nu e tocmai comoda, anume abstinenta periodica in perioadele fertile ale femeii. Determinarea perioadelor de fertilitate se facea in trecut cu ajutorului calendarului si era foarte nesigura. In prezent aceasta determinare a perioadelor de fertilitate se poate face foarte exact cu ajutorul unei metode simptotermice, cea mai clara si mai simpla este metoda prof. Roetzer. Siguranta acestei metode 99,8% pentru perioada de inceput a ciclului si 100% pentru perioada de sfarsit (dupa ce ovulatia a avut loc).

Avantaje:
-este cel putin tolerata de biserica
-este neabortiva
-este naturala si sanatoasa
-reversibila in orice moment fara sa puna in pericol viitoarea sarcina
-ajuta la cunoasterea propriului corp si aduce intotdeauna cu ea respect pentru functia procreatiei si respect pentru femeie
-obliga la multa grija si daruire fata de celalalt: sotia trebuie sa invete si sa practice cu grija metoda pentru a nu prelungi inutil perioada de abstinenta fortand limitele sotului; sotul trebuie sa aiba intelegere, sa o sustina si chiar sa o ajute pe sotie in practicarea metodei
-este totusi un tip de abstinenta, dar mai usoara... un exercitiu prin care aflam ca putem sa ne si abtinem... candva poate inceram mai mult...

Dezavantaje:
-nu este recomandata ci doar tolerata de biserica
-presupune destul de multe zile de abstinenta, la care daca se mai adauga si zilele de post si de sarbatoare... raman destul de putine zile in care intimitatea sotilor sa fie posibila
-abstinenta se face in doi, asta insemnand ca este absolut necesara cooperarea sotului, disponibilitatea lui de a a se abtine de la reltaiile intime in perioadele fertile
-desi e foarte interesanta nu este usor de invatat
-daca nu este corect invatata si corect practicata, practic nu mai exista siguranta
-este de preferat sa fie invatata de la un instructor
-necesita monitorizare din parta instructorulu pentru o perioada de 6 luni - un an

Daca intereseaza pe cineva sa invete, sunt aici, imi puteti scrie prin mesageria privata.

sophia 03.08.2010 19:46:13

@Cristina (si altii)
1. Si ce faci daca sotia are ciclu neregulat? Nu poti stii niciodata...
Metoda cu calendarul este destul de nesigura in acest caz.
Se poate aplica numai daca femeia functioneaza ceas (destul de rare cazuri).
2. Daca tu ai facut 4 copii in 13 ani cum procedezi totusi? Mai faceti copii in continuare, sau aplicati abstinenta, sau calendarul?

Totusi omul n-a primit un sfat concret, real. Pana la urma situatia este grea (mai ales daca sunt f.fertili). Ori fac copii mereu, ori nu mai au relatii impreuna si in acest caz va fi casnicia in pericol.

Of Doamne...

Pandion 03.08.2010 20:17:04

Citat:

sunt impotriva metodelor anticonceptionale dar e destul de greu cred sa-i spui sotului tau : avem doua variante abstinenta sau copii

Ti-ai raspuns singura, stiai de la inceput ce aveai de facut.

Mihnea Dragomir 03.08.2010 21:31:23

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274559)
@Cristina (si altii)

Metoda calendarului este exact la fel de sigură și dacă "femeia funcționează ceas" (Brrrr !) și dacă ciclul este neregulat. Eficiența ei este aproximativ egală cu aceea a folosirii spermicidelor, mai exact 75-92 %, în funcție de diferitele studii făcute.
Ceea ce se schimbă, într-adevăr, în cazul ciclului neregulat este numărul de zile de abstinență necesare într-o lună.

Citat:

Totusi omul n-a primit un sfat concret, real.
"Creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul și-l supuneți !". Ce poate fi mai concret și mai real ? Pare mai mult de... un simplu sfat, ce ziceți ?

Radu32 03.08.2010 21:50:21

ok

mai degraba cred ca dumenzeu se va uita cu atentie, cat de oameni, au fost respectivii in realtia cu aproapele lor,si daca au facut bine la altii sau rau din greu in viata lor pamanteasca !

astea is lucrurile esentiala, nu cati copii ai ,sau nu ai ! esential e cat de tare ai facut rau la aproapele sau bine !

rerstu,vorbarie goala, si ne invartim in jurul cozii ,ca si puiul de psica,care marcar are scuza ca se joaca !

andreicozia 03.08.2010 22:58:43

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 274627)

"Creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul și-l supuneți !". Ce poate fi mai concret și mai real ? Pare mai mult de... un simplu sfat, ce ziceți ?

Chiar suna prea REAL!
Daca analizam la o colonie de sobolani ce urmeaza in urma cresterii necontrolate a populatiei, recomandata de biserica la modul total iresponsabil, observam ca imediat dupa "Creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul și-l supuneți !" urmeaza un cataclism demografic de-a dreptul sinistru, cind sobolanii plini de boli, nervosi si obezi incep sa se manince unii pe altii pina la decimare TOTALA!

Interesanta recomandare!?!..la fel ca multe altele care , da, isi aveau rostul atunci cind existau doar 100 de oameni pe pamint.

voxdei55 03.08.2010 23:34:14

Nici nu stii,sa razi sau sa plangi cand vezi atata ignoranta.Continuati sa spuneti lucruri trasnite,..poate cineva va dori sa faca o antologie a prostiei

Mihnea Dragomir 03.08.2010 23:44:04

Desigur, poruncile lui Dumnezeu au valoare numai pentru cei credincioși. Pentru infideli, ele sunt "iresponsabile".

sophia 04.08.2010 00:06:19

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 274627)
Metoda calendarului este exact la fel de sigură și dacă "femeia funcționează ceas" (Brrrr !) și dacă ciclul este neregulat. Eficiența ei este aproximativ egală cu aceea a folosirii spermicidelor, mai exact 75-92 %, în funcție de diferitele studii făcute.
Ceea ce se schimbă, într-adevăr, în cazul ciclului neregulat este numărul de zile de abstinență necesare într-o lună.

Of, Mihnea, cum poti sa spui asa ceva? Metoda calendarului presuoune un ciclu regulat, adica sa stii exact cand, ce si cum.
Pentru un ciclu neregulat trebuie sa folosesti termometru, sau alte metode de observatie (nu le mai spun aici, ca cine stie, stie). Altfel n-ai cum sa despistezi cand este fertila si cand nu, nici macar nu sti cand trebuie sa ai ciclu. Iti spune o femeie!

Asa sfat dai tu? Ma abtin. Oricum eu pe acest fir sunt in plus...

Mihnea Dragomir 04.08.2010 00:17:58

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274664)
Metoda calendarului presuoune un ciclu regulat, adica sa stii exact cand, ce si cum.

Se pare că nu ați citit articolul pe care vi l-am recomandat, din moment ce persistați în această preconcepție. Citiți-l și, dacă veți avea neclarități, discutăm punctual.

Pe cel cu Sf Euharistie în primele veacuri l-ați citit ? Când cereți referințe, eu presupun o dorință reală de a cerceta. De aceea mă ostenesc să vi le aduc pe tavă.

cristina2012 04.08.2010 03:03:20

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274559)
@Cristina (si altii)
2. Daca tu ai facut 4 copii in 13 ani cum procedezi totusi? Mai faceti copii in continuare, sau aplicati abstinenta, sau calendarul?

1.Sophia, mi-ai mai pus cam aceeasi intrebare si eu am mai raspuns, cred ca la mai multe subiecte. Nu am timp sa caut acum, iti mai zic inca o data: pentru metoda calendarului este necesar un ciclu regulat. Exista niste calcule si pentru ciclul neregulat, merge si asa, dar, exact dupa cum a spus dr. Dragomir creste mult numarul zilelor de abstinenta. Eu insa, daca ai citit cumva tot postul meu, nu printre randuri, am vorbit de metoda simptotermica (adica termometru + diverse semne ale fertilitatii), care este foarte sigura daca este invatata si aplicata corect. Metoda simptotermica se poate aplica cu acelasi grad de siguranta si in cazul ciclurilor neregulate. Ea nu se bazeaza pe presupunera ca ciclul de luna asta va semana cu vreun altul avut de femeia in cauza, ci pe analizarea semnelor de fertilitate pe care le trimite corpul. Un astfel de semn este sangerarea menstruala si este imposibil e ignorat, in schimb sunt alte semne mai discrete de-a lungul ciclului pe care le putem invata si ne putem folosi de ele.
Altfel, problemele particulare ale fiecarei familii se discuta cu duhovnicul.

2. In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea frontala, iti raspund ca fac ceea ce m-a sfatuit duhovnicul pentru cazul particular al familiei mele, si asta trebuie sa faca fiecare. Oricum, tinand cont de numeroasele mele posturi legate de metodele naturale in general si metoda Roetzer in special, ai putea trage niste concluzii fara sa imi ceri marturisiri despre intimitatea mea pe un forum public. Daca ceea ce fac eu ti-ar putea fi de ajutor, atunci putem vorbi prin mesageria privata.

Eugen7 04.08.2010 09:59:04

"Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie.
2. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său.

7. Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel.
8. Celor ce sunt necăsătoriți și văduvelor le spun: Bine este pentru ei să rămână ca și mine.
9. Dacă însă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Fiindcă mai bine este să se căsătorească, decât să ardă.
" I corinteni 7

Fratilor nu complicati treburile prea mult. Sfanta Scriptura spune clar, ideal este pentru om sa se poata infrana ("de dragul imparatiei cerurilor" matei 19,12) iar daca nu poate, sa se casatoreasca evident pentru a nu arde in pacatele trupesti.
Evidet ca scopul casatoriei este si unirea trupeasca (nu acesta este principalul dar este foarte important), insa aceasta trebuie facuta normal (fara perversiuni etc. "Cinstită să fie nunta întru toate și patul nespurcat. Iar pe desfrânați îi va judeca Dumnezeu. " Evrei 13,4 ) cu scopul de a avea copii.
Nadejdea trebuie pusa in Dumnezeu care stie cand si cum sa dea fiecarei familii copii.
Sunte unele familii lovite de Dumnezeu pentru pacatele lor cu lipsa copiilor. Si cat se mai roaga acestia si cum isi mai cheluiesc averile pe la doctori doar doar vor putea si ei zamisli copii.

Trebuie sa ne ferim de avorturi si de metodele contraceptive care ucid ceea ce se zamisleste caci aceasta este moarte... si uciderea nu ramane nepedepsita de Dumnezeu.

Onan a fost pedepsit de Dumnezeu cu moartea pentru ca nu dorea copii si se ferea sa ii aiba.
"8. Atunci a zis Iuda către Onan: "Intră la femeia fratelui tău, însoară-te cu ea, în puterea leviratului, și ridică urmași fratelui tău!"
9. Știind însă Onan că nu vor fi urmașii ai lui, de aceea, când intra la femeia fratelui său, el vărsa sămânța jos, ca să nu ridice urmași fratelui său.
10. Ceea ce făcea el era rău înaintea lui Dumnezeu și l-a omorât și pe acesta. "facerea 38,8-10.

Nu trebuie legata casatoria binecauvatata de Dumnezeu mai mult decat trebuie. Daca oamenii se casatorec din pricina neinfranarii trupesti cum putem pune noi restrictie la aceasta?
Sa se casatoreasca oamenii de tineri dupa indemnul Sfintilor Parinti (in jurul varstei de 18-20 ani atunci cand trupul cere...) caci mai tarziu au toate sansele sa pice in pacate trupesti, sa isi subrezeasca trupul si sufletul din pricina pacatelor trupesti (desfranare, masturbare etc.) si nu se vor mai putea bucura de o casatorie curata si binecuvantata, nu ca Dumnezeu nu ar mai vrea ci ei nu mai au cu ce... caci "vasul de cinste" ei l-au spart si greu se mai lipeste prin post, rugaciune, milostenie...

Sa isi pastreze omul fecioaria pana se casatoreste. Sa respecte cei casatoriti randuielie Bisericii pentru unirea trupeasca (zilele de post, sarbatori etc..), sa pastreze curatenia trupeasca (sa se fereasca de perversiuni) si intai de toate sa isi doreasca copii inca de la inceputul casatoriei... sa nu ucida ceea se sa zamisleste (avorturi), caci acestea afecteaza toata familia (si pe cei in viata si pe copiii nenascuti inca).
"Iar El a zis: Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu atingeți sarcinile nici cel puțin cu un deget. " Luca 11,46

Ascultati sfatul Duhovnicului!

FiulRisipitor 04.08.2010 15:10:46

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 274718)
Onan a fost pedepsit de Dumnezeu cu moartea pentru ca nu dorea copii si se ferea sa ii aiba.
"8. Atunci a zis Iuda către Onan: "Intră la femeia fratelui tău, însoară-te cu ea, în puterea leviratului, și ridică urmași fratelui tău!"
9. Știind însă Onan că nu vor fi urmașii ai lui, de aceea, când intra la femeia fratelui său, el vărsa sămânța jos, ca să nu ridice urmași fratelui său.
10. Ceea ce făcea el era rău înaintea lui Dumnezeu și l-a omorât și pe acesta. "facerea 38,8-10.

Majoritatea Sfintilor Parinti spun ca acest caz nu este valabil in cazul casatoriei, iar legea leviratului nu mai este valabila si dupa venirea lui Iisus Hristos. Pe langa asta, in cazul casatoriei este vorba de pacea si linistea intre soti, caci ei vor trai o viata impreuna, in cazul lui Onan el lua sotia fratelui nu pentru ca o dorea ca sotie, ci pentru a ridica urmasi fratelui sau. Deci daca unul din soti nu crede ca este "pregatit" (desi niciodata nu suntem pregatiti, si nu trebuie sa asteptam asta) nu poate fi fortat sa aiba copii, caci atunci ii va ura pe acestia. Evident, irosirea samantei este nepotrivita in orice mod s-ar face, de aceea nu este acceptata de biserica, dar diferit de la caz la caz poate fi trecuta cu vederea metoda calendarului. Spun de la caz la caz pentru ca daca e vorba de oameni mai slabi care inca nu au inteles importanta nasterii de copii atunci acestia mai pot fi tolerati o vreme (depinde de duhvonic).
Bine este, cei care pot, sa se infraneze fiecare dupa putere!

sophia 04.08.2010 20:26:13

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 274680)
1.Sophia, mi-ai mai pus cam aceeasi intrebare si eu am mai raspuns, cred ca la mai multe subiecte. Nu am timp sa caut acum, iti mai zic inca o data: pentru metoda calendarului este necesar un ciclu regulat. Exista niste calcule si pentru ciclul neregulat, merge si asa, dar, exact dupa cum a spus dr. Dragomir creste mult numarul zilelor de abstinenta. Eu insa, daca ai citit cumva tot postul meu, nu printre randuri, am vorbit de metoda simptotermica (adica termometru + diverse semne ale fertilitatii), care este foarte sigura daca este invatata si aplicata corect. Metoda simptotermica se poate aplica cu acelasi grad de siguranta si in cazul ciclurilor neregulate. Ea nu se bazeaza pe presupunera ca ciclul de luna asta va semana cu vreun altul avut de femeia in cauza, ci pe analizarea semnelor de fertilitate pe care le trimite corpul. Un astfel de semn este sangerarea menstruala si este imposibil e ignorat, in schimb sunt alte semne mai discrete de-a lungul ciclului pe care le putem invata si ne putem folosi de ele.
Altfel, problemele particulare ale fiecarei familii se discuta cu duhovnicul.

2. In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea frontala, iti raspund ca fac ceea ce m-a sfatuit duhovnicul pentru cazul particular al familiei mele, si asta trebuie sa faca fiecare. Oricum, tinand cont de numeroasele mele posturi legate de metodele naturale in general si metoda Roetzer in special, ai putea trage niste concluzii fara sa imi ceri marturisiri despre intimitatea mea pe un forum public. Daca ceea ce fac eu ti-ar putea fi de ajutor, atunci putem vorbi prin mesageria privata.

1. Eu stiu asta, Mihnea nu stie. Eu ii spuneam lui exact ceea ce-mi spui tu mie. Pentru metoda calendarului trebuie ciclu regulat, pentru neregulat fiecare ciclu este altfel si trebuie mers pe masuratori si observatii.
Si nu e vorba ca sunt mai multe zile de abstinenta, ci ca nu stii cand sunt alea, ca trebuie sa fii tot timpul in studiu. In plus da, pot fi cicluri mai lungi (peste 28-30 zile), sau altele mai scurte.

2. Imi cer scuze, nu intentionam sa intru sfera ta intima. Doar m-a socat marturisirea ( cu 4 copii) si n-am inteles de care parte esti (abstinenta, turnat copii, sau control).

sophia 04.08.2010 20:34:30

"Sunte unele familii lovite de Dumnezeu pentru pacatele lor cu lipsa copiilor."
Oare pentru care pacate, Eugen?

Mai este un aspect, la abstinenta. Exista riscul sa cazi in alte pacate totusi. Nu toti barbatii au puterea asta si hormonii...
Trebuie f.bine gandit totul. Si trebuie vorbit si cu duhovnicul, dar cat poate stii si el...? Ce sa spuna el in asa problema privata. Stie el cat sunt de fertili oamenii, sau cat rezista separati?
Chiar vreti imposibilul de la niste oameni.Of!
Si trebuie intai vazut cat de fertili sunt oamenii. Daca se abtin in nestire si ei de fapt nici nu pot avea copii?

Mihnea Dragomir 04.08.2010 20:41:51

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 275034)
1. Eu stiu asta, Mihnea nu stie. Eu ii spuneam lui exact ceea ce-mi spui tu mie. Pentru metoda calendarului trebuie ciclu regulat, pentru neregulat fiecare ciclu este altfel si trebuie mers pe masuratori si observatii.

Fals. Nu ați înțeles nimic și încep să mă întreb dacă nu cumva, așa cum ați făcut și pe alte topicuri, mergeți pe ideea bramburirii voluntare a lucrurilor, simulând neînțelegerea, în cadrul unei voințe rele. Eu îmi mai fac odată datoria spunând același lucru pe care l-am mai spus, doar cu alte cuvinte:
-metoda calendarului este excat la fel de precisă atât în cadrul unui ciclu regulat, cât și al unuia neregulat, doar că în al doilea caz perioada de abstiență este considerabil mai lungă.
-metoda termică, metoda autoobservației și combinații între acestea sunt nu numai pentru cicluri neregulate, dar și pentru cele regulate.

Deci, AMBELE metode se pot folosi pentru AMBELE tipuri de cicluri, a doua fiind mai precisă, de regulă cu mai puține zile de abstinență și având avantaje colaterale.
În concluzie, este greu de imaginat vreo situație în care metoda calendarului să fie superioară. În afară, poate, de oligofrenie.

sophia 04.08.2010 21:21:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 275045)
Fals. Nu ați înțeles nimic și încep să mă întreb dacă nu cumva, așa cum ați făcut și pe alte topicuri, mergeți pe ideea bramburirii voluntare a lucrurilor, simulând neînțelegerea, în cadrul unei voințe rele. Eu îmi mai fac odată datoria spunând același lucru pe care l-am mai spus, doar cu alte cuvinte:
-metoda calendarului este excat la fel de precisă atât în cadrul unui ciclu regulat, cât și al unuia neregulat, doar că în al doilea caz perioada de abstiență este considerabil mai lungă.
-metoda termică, metoda autoobservației și combinații între acestea sunt nu numai pentru cicluri neregulate, dar și pentru cele regulate.

Deci, AMBELE metode se pot folosi pentru AMBELE tipuri de cicluri, a doua fiind mai precisă, de regulă cu mai puține zile de abstinență și având avantaje colaterale.
În concluzie, este greu de imaginat vreo situație în care metoda calendarului să fie superioară. În afară, poate, de oligofrenie.

Mihnea, nu te supara. Iti spunem doi oameni, doua femei acest lucru si nu ne intelegi. Nu este vorba de brambureala voluntara, sau rea-vointa, ci de o experienta personala efectiva. Ne-am chinuit cu de toate, Mihnea, ani de zile (familia mea).
In legatura cu articolele: iti multumesc si sper sa pot sa le citesc in zilele urmatoare. Sunt f.prinsa acum, dar ma intereseaza.

Fani71 05.08.2010 00:36:07

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274417)

Dar daca cei doi au deja cativa copii? Tot asa ti se pare?

Eugen7 05.08.2010 08:29:55

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 274851)
Majoritatea Sfintilor Parinti spun ca acest caz nu este valabil in cazul casatoriei,!

Motivul pentru care Onan a fost omorat de Dumenzeu este pentru ca nu isi dorea copii si folosea "metoda contraceptiva" ("vasrsa samanta afara") ca sa nu faca deloc copii, aceasta am dorit sa subliniez (nu am intrat in detalii inutile despre casatoria leviratului care evident nu se aplica in crestinism).

Orice om casatorit care face precum Onan va pati la fel... nu mai vorbesc de cei care omoara ceea ce se zamisleste... ei nu vor avea pace in familie (pana nu se pocaiesc de pacatele lor evident) si neamul lor nu va dainui.

Sa se casatoreasca omul si sa isi doreasca copii de la inceput si sa asculte sfatul Preotului Duhovnic. In nici un caz sa faca dupa capul lor... caci adunandu-se pacatele Dumnezeu va lua puterea lor de zamislire si nici nu vor avea o casatorie fericita ci numai necazuri si porbleme...

Avem in Scriptura nenumarate exemple de familii fericite (cu unul sau mai multi copii dupa cum a randuit Dumnezeu), binecuvantate de Dumnezeu, de ce sa nu le luam pe ele ca exemplu?

Eugen7 05.08.2010 08:45:28

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 275039)
"Sunte unele familii lovite de Dumnezeu pentru pacatele lor cu lipsa copiilor."
Oare pentru care pacate, Eugen?

In primul rand cele trupesti evident, pacate care le-au savarsit fiecare inainte de casatorie, fie ei impreuna pentru ca au avut relatii intime necasatoriti fiind, fie cu alte persone s-au desfranat, fie s-au masturbat ... si evident nu s-au pocait de pacatele lor (spovedanie, imparatasanie, milostenie, post, rugaciune...):

http://vorbeintelepte.wordpress.com/...pasesc-copiii/

Parintele Arsenie Boca:
Acestea sunt faradelegile ce iau chip de om, „materializate” in urmasi, ce striga vinovatiile parintilor. Acestia sunt „pruncii nascuti din somnul necurat, martori ai nelegiuirii parintilor, cand stai sa cercetezi” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 4, 6). Asa se razbuna pacatele parintilor in bietii copii, care nu au nici o vina si nici un viitor.

Singura scapare este de a nu ajunge aici. Exista o cale care nu are faradelegi – Taina cununiei. Casatoria este o taina dintre cele 7, tocmai ca sa nu ingaduie intr-insa atata serparie de faradelegi.

Iata cateva feluri de patimi prin care isi prapadesc oamenii samanta si vlaga, aprinsi de pofte contra firii:
- onania;
- curvia (concubinajul);
- sodomia (homosexualitatea);
- bestialitatea (zoofilia);

Iar in casatoria legitima:
- desfranarea (perversiunile);
- fereala de zamislire (contraceptia);
- crima de avort;
- preacurvia (adulterul);
- nesocotirea vremurilor oprite de Biserica de la impreunare.

Dar ce e atunci dupa fire? Ce nu este faradelege? Numai si numai ceea ce este spre zamislirea pruncilor! Pentru ca binecuvantarea lui Dumnezeu nu s-a dat faradelegilor. Deci sa ridicam casatoria din desfranare la inaltimea de Taina!

Neamul pe care Dumnezeu il stie ca nu va da roade vrednice de pocainta il va stinge ca pe smochinul neroditor, prin morti napraznice, boli incurabile, boli genetice, etc. Legea atotputernica care intoarce faptele oamenilor in bratele lor este aratata in Sfanta Scriptura: „Fiii desfrânaților nu vor avea desăvârșire și sămânța ieșită din patul nelegiuit se va stinge. Că de vor și avea viață lungă, nu vor fi de nici o treabă și bătrânețile lor, la urmă de tot, vor fi fără cinste. Iar de vor muri de timpuriu, vor fi fără nădejde și fără mângâiere în ziua judecății. Căci neamul celui nedrept are sfârșit groaznic” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 3, 16-19).

Scurtarea vietii a venit neamului omenesc ca o plata pentru caderea in desfranare. De Dumnezeu nu scapi prin faptul ca nu-l asculti, Ii tagaduiesti existenta, sau iI nesocotesti Biserica, pentru ca El are o randuiala si-ti cere s-o urmezi. Un trecut pacatos insoteste omul ca un cazier judiciar. Ispasirea e obligatorie, rabdand palmele trecutului peste obrazul mintii.

„Cei nelegiuiți vor fi pedepsiți după cugetul lor cel viclean, pentru că nu le-a păsat de cel drept, iar de Dumnezeu s-au depărtat. Defăimătorii înțelepciunii și ai învățăturii sunt ticăloși, și nădejdea lor este deșartă și ostenelile lor fără de folos și lucrurile lor netrebnice. Femeile lor sunt fără de minte și copiii lor sunt stricați și spița lor este blestemată. Drept aceea, fericită este cea stearpă care nu s-a pângărit și care n-a cunoscut pat cu păcat; ea va avea roadă la cercetarea sufletelor. Tot așa famenul ale cărui mâini n-au săvârșit fărădelegea și împotriva Domnului n-a gândit cele rele; el va primi aleasă plată pentru credința lui și în templul Domnului locul cel mai de dorit. Căci roada bunelor osteneli este slăvită și rădăcina înțelepciunii n-are pieire” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 3, 10-15).

Dar milostivirea lui Dumnezeu, care “nu de bunavoie umileste si pedepseste pe fiii oamenilor” (Plâgerile lui Ieremia 3, 33), aduce in cate unii inclinarile bune ale strabunilor si copilul ajunge de mic la deosebirea dintre bine si rau. Despre acestia zice Dumnezeu: „un fiu, care, văzând păcatele, văzând toate câte le-a făcut tatăl său, el se păzește și nu face nimic asemenea, …acest om nu va muri pentru nedreptățile părintelui său, ci în veci va trăi, …pentru că fiul a făcut ceea ce era drept și legiuit și toate legile Mele le-a ținut și le-a împlinit; de aceea va trăi” (Iezechiel 18, -14, 17, 19).

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 275039)
Mai este un aspect, la abstinenta. Exista riscul sa cazi in alte pacate totusi. Nu toti barbatii au puterea asta si hormonii...
Trebuie f.bine gandit totul. Si trebuie vorbit si cu duhovnicul, dar cat poate stii si el...? Ce sa spuna el in asa problema privata. Stie el cat sunt de fertili oamenii, sau cat rezista separati?
Chiar vreti imposibilul de la niste oameni.Of!
Si trebuie intai vazut cat de fertili sunt oamenii. Daca se abtin in nestire si ei de fapt nici nu pot avea copii?

m-ai inteles grsit... nu am spus abstineta totala in casatorie!!! chiar am subliniat ca vai de cei ce pun peste oameni juguri inutile si greu de purtat:
"Iar El a zis: Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu atingeți sarcinile nici cel puțin cu un deget. " Luca 11,46"

Am spus ca trebuie sa mergem la parintele Duhovnic si sa ascultam de Dumnezeu.
Daca ne puteam infrana nu ne casatoream evident... dar nici nu trebuie sa transformam casatoria intr-o patima (adica sa nu ne dorim copii deloc), inrobire sexuala perversa... ci totul trebuie facut dupa randuiala (respectarea posturilor, a zilelor de sarbatoare).

Sotii trebuie sa se inteleaga ca nu cumva sa pice in alte patimi mai grele, adica cei care nu se pot infranta pica in preacurvire (sex cu alte persoane) sau masturbare... de aceea repet, nu trebuie sa facem nimic de capul nostru ci doar sub indrumarea Duhovnicului.

Eu cunosc mai multi preoti cu mare har de la Dumnezeu care indruma oamenii spre mantuire (inclusiv in cele intime evident caci sunt o componenta importanta a casatoriei).
Cunosc preoti care desi au harul Duhului Sfant au studiat si psihologia (au absolvit si facultatea de psihologie) pentru a putea ajuta si mai mult oamenii, duhovniceste evident.

Cunosc preot care a dat canonul urmator mai multor familii tinere: mergeti acasa si faceti copii (si veniti cu pruncii la Hristos, la Biserica).

Eugen7 05.08.2010 08:59:48

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 275114)

nu evident ca nu... insa si in acest caz sotii trebuie sa merga la Biserica si sa ceara indrumarea parintelui Duhovnic.
In nici un caz insa sotii nu trebuie sa ucida ceea ce se zamisleste si nici nu trebuie sa foloseasca metode contraceptive care ucid ceea ce se zamisleste caci este moarte (de om) si toti cei vii din familie vor fi afectati (adica sotii si copiii lor).

"Fericit este omul care-și va umple casa de copii; nu se va rușina când va grăi cu vrăjmașii săi în poartă. " Psalmul 126,5
evident ca vrajmasii nu sunt doar vazuti (oameni) ci si nevazuti (demonii)

voxdei55 05.08.2010 10:55:18

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 275151)
In primul rand cele trupesti evident, pacate care le-au savarsit fiecare inainte de casatorie, fie ei impreuna pentru ca au avut relatii intime necasatoriti fiind, fie cu alte persone s-au desfranat, fie s-au masturbat ... si evident nu s-au pocait de pacatele lor (spovedanie, imparatasanie, milostenie, post, rugaciune...):

http://vorbeintelepte.wordpress.com/...pasesc-copiii/

Parintele Arsenie Boca:
Acestea sunt faradelegile ce iau chip de om, „materializate” in urmasi, ce striga vinovatiile parintilor. Acestia sunt „pruncii nascuti din somnul necurat, martori ai nelegiuirii parintilor, cand stai sa cercetezi” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 4, 6). Asa se razbuna pacatele parintilor in bietii copii, care nu au nici o vina si nici un viitor.

Singura scapare este de a nu ajunge aici. Exista o cale care nu are faradelegi – Taina cununiei. Casatoria este o taina dintre cele 7, tocmai ca sa nu ingaduie intr-insa atata serparie de faradelegi.

Iata cateva feluri de patimi prin care isi prapadesc oamenii samanta si vlaga, aprinsi de pofte contra firii:
- onania;
- curvia (concubinajul);
- sodomia (homosexualitatea);
- bestialitatea (zoofilia);

Iar in casatoria legitima:
- desfranarea (perversiunile);
- fereala de zamislire (contraceptia);
- crima de avort;
- preacurvia (adulterul);
- nesocotirea vremurilor oprite de Biserica de la impreunare.

Dar ce e atunci dupa fire? Ce nu este faradelege? Numai si numai ceea ce este spre zamislirea pruncilor! Pentru ca binecuvantarea lui Dumnezeu nu s-a dat faradelegilor. Deci sa ridicam casatoria din desfranare la inaltimea de Taina!

Neamul pe care Dumnezeu il stie ca nu va da roade vrednice de pocainta il va stinge ca pe smochinul neroditor, prin morti napraznice, boli incurabile, boli genetice, etc. Legea atotputernica care intoarce faptele oamenilor in bratele lor este aratata in Sfanta Scriptura: „Fiii desfrânaților nu vor avea desăvârșire și sămânța ieșită din patul nelegiuit se va stinge. Că de vor și avea viață lungă, nu vor fi de nici o treabă și bătrânețile lor, la urmă de tot, vor fi fără cinste. Iar de vor muri de timpuriu, vor fi fără nădejde și fără mângâiere în ziua judecății. Căci neamul celui nedrept are sfârșit groaznic” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 3, 16-19).

Scurtarea vietii a venit neamului omenesc ca o plata pentru caderea in desfranare. De Dumnezeu nu scapi prin faptul ca nu-l asculti, Ii tagaduiesti existenta, sau iI nesocotesti Biserica, pentru ca El are o randuiala si-ti cere s-o urmezi. Un trecut pacatos insoteste omul ca un cazier judiciar. Ispasirea e obligatorie, rabdand palmele trecutului peste obrazul mintii.

„Cei nelegiuiți vor fi pedepsiți după cugetul lor cel viclean, pentru că nu le-a păsat de cel drept, iar de Dumnezeu s-au depărtat. Defăimătorii înțelepciunii și ai învățăturii sunt ticăloși, și nădejdea lor este deșartă și ostenelile lor fără de folos și lucrurile lor netrebnice. Femeile lor sunt fără de minte și copiii lor sunt stricați și spița lor este blestemată. Drept aceea, fericită este cea stearpă care nu s-a pângărit și care n-a cunoscut pat cu păcat; ea va avea roadă la cercetarea sufletelor. Tot așa famenul ale cărui mâini n-au săvârșit fărădelegea și împotriva Domnului n-a gândit cele rele; el va primi aleasă plată pentru credința lui și în templul Domnului locul cel mai de dorit. Căci roada bunelor osteneli este slăvită și rădăcina înțelepciunii n-are pieire” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 3, 10-15).

Dar milostivirea lui Dumnezeu, care “nu de bunavoie umileste si pedepseste pe fiii oamenilor” (Plâgerile lui Ieremia 3, 33), aduce in cate unii inclinarile bune ale strabunilor si copilul ajunge de mic la deosebirea dintre bine si rau. Despre acestia zice Dumnezeu: „un fiu, care, văzând păcatele, văzând toate câte le-a făcut tatăl său, el se păzește și nu face nimic asemenea, …acest om nu va muri pentru nedreptățile părintelui său, ci în veci va trăi, …pentru că fiul a făcut ceea ce era drept și legiuit și toate legile Mele le-a ținut și le-a împlinit; de aceea va trăi” (Iezechiel 18, -14, 17, 19).

m-ai inteles grsit... nu am spus abstineta totala in casatorie!!! chiar am subliniat ca vai de cei ce pun peste oameni juguri inutile si greu de purtat:
"Iar El a zis: Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu atingeți sarcinile nici cel puțin cu un deget. " Luca 11,46"

Am spus ca trebuie sa mergem la parintele Duhovnic si sa ascultam de Dumnezeu.
Daca ne puteam infrana nu ne casatoream evident... dar nici nu trebuie sa transformam casatoria intr-o patima (adica sa nu ne dorim copii deloc), inrobire sexuala perversa... ci totul trebuie facut dupa randuiala (respectarea posturilor, a zilelor de sarbatoare).

Sotii trebuie sa se inteleaga ca nu cumva sa pice in alte patimi mai grele, adica cei care nu se pot infranta pica in preacurvire (sex cu alte persoane) sau masturbare... de aceea repet, nu trebuie sa facem nimic de capul nostru ci doar sub indrumarea Duhovnicului.

Eu cunosc mai multi preoti cu mare har de la Dumnezeu care indruma oamenii spre mantuire (inclusiv in cele intime evident caci sunt o componenta importanta a casatoriei).
Cunosc preoti care desi au harul Duhului Sfant au studiat si psihologia (au absolvit si facultatea de psihologie) pentru a putea ajuta si mai mult oamenii, duhovniceste evident.

Cunosc preot care a dat canonul urmator mai multor familii tinere: mergeti acasa si faceti copii (si veniti cu pruncii la Hristos, la Biserica).

Eu n-am mai inteles chestia cu preacurvia...prea..adica sa nu faci exces..dar se poate din cand in cand,numai sa nu fie prea...

gabriela8 05.08.2010 11:32:54

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 275114)

Adica ce vrei sa spui? Revenim la discutia pe care am mai avut-o odata, eu nu judec doar spun si face fiecare cum doreste ca doar de aia este omul inzestrat cu libertate!

Eugen7 05.08.2010 11:37:48

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 275184)
Eu n-am mai inteles chestia cu preacurvia...prea..adica sa nu faci exces..dar se poate din cand in cand,numai sa nu fie prea...

curvia este sexul inainte de casatorie, de aceea se spune ca traiesc in curvie unii (adica necasatoriti).
preacurvia este atunci cand esti casatorit si faci sex cu alticineva decat sotul(sotia). Preacurvia poate fi reala dar poate fi si virtuala (pornografie si masturbare dorind femeile/barbatii virtuale).
evindet ca pacatul preacurviei este mai mare... amandoua (curvia si preacurvia) sunt pacate grele care subrezesc sufletul si trupul omului.

Scriptura nu spune ca sexul nu e bun... caci activitatea sexuala normala (fara perversiuni etc) este binecuvantata de Dumnezeu in Taina Cununiei, fiind un aspect foarte important al casatoriei, caci asa apar si pruncii, rodul iubirii sotilor... binecuvantarea lui Dumnezeu.

Biserica nu spune ca gata tre sa faci sex doar de cateva ori cand faci copiii, nicidecum, caci parintele Arsenie Boca (si Sfintii Parinti) spun: "in casatorie nu este bun nici abuzul nici refuzul" sexual evident.

Deci Biserica indeamna: sa ne ferim de perversiunile sexuale care ne coboara in randul animalelor, sa ne ferim sa ucidem pruncii care se zamislesc caci vom fi asemenea satanei care este ucigas de oameni... sa ne dorim copii inca de la inceputul casatoriei caci ei sunt viata si iubirea, sa respectam randuiala Bisericeasca cu privire la activitatea sexuala (posturile, sarbatorile...).

Totul trebuie facut dupa voia lui Dumnezeu care este viata si nu trebuie sa ne asemanam animalelor...

cristina2012 05.08.2010 11:54:49

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 275065)
Mihnea, nu te supara. Iti spunem doi oameni, doua femei acest lucru si nu ne intelegi. Nu este vorba de brambureala voluntara, sau rea-vointa, ci de o experienta personala efectiva. Ne-am chinuit cu de toate, Mihnea, ani de zile (familia mea).
In legatura cu articolele: iti multumesc si sper sa pot sa le citesc in zilele urmatoare. Sunt f.prinsa acum, dar ma intereseaza.

Incepusem sa raspund postului acesta scriind ca ceea ce spun eu este la fel cu ceea ce spune dr. Dragomir, dar cred ca m-am prins ce mi se parea ca nu intelege Sophia. Mi-a venit in mintea situatia persoanelor la care sangerarile apar fie la 2 saptamani, fie la 3-4 luni. In acest caz nu se mai poate aplica metoda calendarului. Acum nu stiu daca intr-o asemenea situatie mai putem vorbi de ciclu menstrual, ci este vorba de boala (aparitia perioadelor de anovulatie, sangerari care nu sunt menstruatii).

Fani71 05.08.2010 15:09:05

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 275206)
Adica ce vrei sa spui? Revenim la discutia pe care am mai avut-o odata, eu nu judec doar spun si face fiecare cum doreste ca doar de aia este omul inzestrat cu libertate!

Acum, din cauza multimii copiilor :-)) nu mai am timp sa mai stau prea mult la discutii aici, dar ce am vrut sa spun a fost ca este o diferenta intre cei care din egoism nu vor sa aiba copii de loc (desi eu nu as judeca pe nimeni, Dumnezeu ii stie, pot fi si diverse alte motive si cine imi spune mie ca eu care am copii nu sunt mai egoista?) si cei care hotarasc sa se opreasca dupa un anumit numar (unu, doi trei etc) socotit de ei ca fiind limita puterilor lor (sufletesti, financiare, de care tine echilibrul cuplului etc ..).
Oricum, mi se pare exagerat sa spui ca este motiv de divort faptul ca unul din cei doi nu vrea sa aiba copii. Unu ca asta se discuta inainte de casatorie. Doi ca copiii se fac in doi. Daca il convingi pe celalalt prin batala la cap sa ai copii, poate ca lucrurile n-or sa mearga de loc bine.
Si trei ca nu vad de ce ar fi motiv de divort si nici nu vad de unde ai scos ideea asta: nu am vazut-o in canoane.

gabriela8 05.08.2010 19:37:56

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 275273)
Acum, din cauza multimii copiilor :-)) nu mai am timp sa mai stau prea mult la discutii aici, dar ce am vrut sa spun a fost ca este o diferenta intre cei care din egoism nu vor sa aiba copii de loc (desi eu nu as judeca pe nimeni, Dumnezeu ii stie, pot fi si diverse alte motive si cine imi spune mie ca eu care am copii nu sunt mai egoista?) si cei care hotarasc sa se opreasca dupa un anumit numar (unu, doi trei etc) socotit de ei ca fiind limita puterilor lor (sufletesti, financiare, de care tine echilibrul cuplului etc ..).
Oricum, mi se pare exagerat sa spui ca este motiv de divort faptul ca unul din cei doi nu vrea sa aiba copii. Unu ca asta se discuta inainte de casatorie. Doi ca copiii se fac in doi. Daca il convingi pe celalalt prin batala la cap sa ai copii, poate ca lucrurile n-or sa mearga de loc bine.
Si trei ca nu vad de ce ar fi motiv de divort si nici nu vad de unde ai scos ideea asta: nu am vazut-o in canoane.

Nu imi amintesc exact de unde stiu dar este un motiv de divort, si bineinteles ca acest aspect se discuta inainte de casatorie. Daca cea care a deschis topicul a discutat inseamana ca si-a asumat ferirea de copii si rapunderea aceste fapte. Nu intru in amanunte ca am mai discutat, si poate ca vad lucrurile putin diferit.

sophia 05.08.2010 20:14:41

Si eu spun ca trebuie discutat inainte de casatorie, chiar daca se mai schimba opiniile si situatiile pe parcurs.
Si da, poate fi motiv de divort, daca nu s-a cazut de acord dinainte. Oricare dintre cei doi, poate sa se vada in situatia de a renunta la casatorie pentru asa o problema grava.
Este o problema de viata. Un copil nu este nici haina, sau mobila, sau caine, la care sa poti renunta, sau dimpotriva, sa-ti iei in spinare intr-una.
Sunt oamenii care isi doresc mult un copil si este o suferinta de o viata, sa nu-l poata avea, pentru ca celalalt nu poate sau nu vrea sa-l produca. Sunt altii care nu pot, nu sunt in stare sa aibe o gradinita de copii, pentru ca altul vrea si poate sa-i faca pe banda.
Fiecare are niste limite.
Si atunci, daca este cazul, renunti, te duci la altul, gasesti alta solutie.
Consider egoism sa fortezi pe cineva sa accepte o situatie de o viata.

@Cristina - da, la asta ma refeream cu ciclul neregulat. Dar am impresia ca voi intelegeti altceva prin el.
Pentru mine este un ciclu in care nu stii cand si cate zile esti fertila, poti sa ai sangerarea mai devreme de 28 zile, sau peste 30, 40 zile. Sunt dezechilibre hormonale. Trebuie sa poti determina cand esti fertila.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:46:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.