Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   casatorie intre o ortodoxa si un evanghelist (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10342)

o copila 08.08.2010 09:21:12

casatorie intre o ortodoxa si un evanghelist

Cumnata mea este ortodoxa si doreste sa se casatoreasca cu un barbat evanghelist. Biserica ortodoxa nu ii cununa decat daca el se boteaza, dar se pare ca nu se pune problema botezului. Dar, a vorbit cu un preot ortodox care i-a sfatuit sa mearga la mitropolit si sa ceara o dispensa si ii va cununa. Chiar asa functioneaza? Adica, cine e si mitropolitul asta care trece peste niste regului? Atunci inseamna ca poti face orice cu aprobarea mitropolitului.
Voi ce stiti? Noi, familia, suntem rai, si speram ca mitropolitul sa nu le dea aceasta dispensa....:) dar spre binele lor. Mai ales ca vor sa faca si un bebe.

Iubirea 08.08.2010 11:15:52

Citat:

În prealabil postat de o copila (Post 275884)
Cumnata mea este ortodoxa si doreste sa se casatoreasca cu un barbat evanghelist. Biserica ortodoxa nu ii cununa decat daca el se boteaza, dar se pare ca nu se pune problema botezului. Dar, a vorbit cu un preot ortodox care i-a sfatuit sa mearga la mitropolit si sa ceara o dispensa si ii va cununa. Chiar asa functioneaza? Adica, cine e si mitropolitul asta care trece peste niste regului? Atunci inseamna ca poti face orice cu aprobarea mitropolitului.
Voi ce stiti? Noi, familia, suntem rai, si speram ca mitropolitul sa nu le dea aceasta dispensa....:) dar spre binele lor. Mai ales ca vor sa faca si un bebe.

Teoretic este imposibila o asemenea casatorie si in mod corect un astfel de episcop care sa dea astfel de dispense nu exista....dar ramane de vazut
Poate ne tii la curent cu ce s-a intamplat pana la urma.

Eu zic sa aveti rabdare ca poate fata se va lamuri si va renunta la idee.

sophia 08.08.2010 11:51:47

1. Da, un mitropolit poate sa faca multe, la fel ca si un duhovnic de altfel. Am inteles (asa cum spun multi aici pe forum) ca ei lucreaza prin harul si Duhul primit de la Dumnezeu si au voie multe.

2. Dar tu cine esti sa te impotrivesti unor decizii personale ale altora? Sa judeci daca fac bine sau rau? De unde stii ca nu le este dat de la Dumnezeu? Niciodata nu stii voia Lui. Nu stiu, eu asa cred, ca Dumnezeu are un cuvant de spus si cand se cunosc si se iubesc doi oameni. Nimic nu este intamplator pe lumea asta. Poate ca prin asta doreste sa-l aduca pe alt drum pe cel evanghelic, macar prin invatatura de la altul, sau stiu eu.
Nu este usor pentru ei si daca ii mai si paraseste familia...

o copila 08.08.2010 12:49:41

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 275893)
1. Da, un mitropolit poate sa faca multe, la fel ca si un duhovnic de altfel. Am inteles (asa cum spun multi aici pe forum) ca ei lucreaza prin harul si Duhul primit de la Dumnezeu si au voie multe.

2. Dar tu cine esti sa te impotrivesti unor decizii personale ale altora? Sa judeci daca fac bine sau rau? De unde stii ca nu le este dat de la Dumnezeu? Niciodata nu stii voia Lui. Nu stiu, eu asa cred, ca Dumnezeu are un cuvant de spus si cand se cunosc si se iubesc doi oameni. Nimic nu este intamplator pe lumea asta. Poate ca prin asta doreste sa-l aduca pe alt drum pe cel evanghelic, macar prin invatatura de la altul, sau stiu eu.
Nu este usor pentru ei si daca ii mai si paraseste familia...

Eu nu ma impotrivesc, din contra, ma bucur pt ei, fiecare e la a doua casatorie, dar prima religioasa, faptul ca vor sa se casatoreasca in biserica e un lucru bun, vreau sa ii ajut, de aceea caut informatii despre aceasta problema. M-a uimit insa faptul ca un preot ortodox le spune sa ceara dispensa. Preotul este din Germania, (ei acolo locuiesc), si este preotul din biserica comunitatii ortodoxe dintr-un oras din Germania. Primul gand care mi-a venit in minte cand am auzit ce le-a spus a fost ca poate ei sunt mai permisivi pt a atrage lumea, enoriasi, pt foloase materiale. (poate gresesc, nu stiu)
Oricum, ei nunta vor sa o faca aici, la o biserica ortodoxa......daca primesc dispensa.
Dar pana la urma, si mitropolitul este un om, si ar fi bine daca ar actiona prin Duhul Sfant, sper din tot sufletul sa fie asa.

sophia 08.08.2010 20:32:55

Preotii din diaspora inteleg mai bine niste lucruri prin natura situatie.
Ei traiesc printre catolici, protestanti si alte confesiuni.
Conclucreaza cu ei. Majoritatea au lacase inchiriate de la ei.
In bisericile lor vin multi cu familii mixte. Cum sa se apuce si sa fie restrictivi, sau sa instige impotriva casatoriilor mixte, a convietuirii in pace?
N-au cum.
Va fi greu de obtinut dispensa zic eu, dar iubirea le invinge pe toate si daca vrea si Dumnezeu, va fi bine.

heaven 08.08.2010 20:39:04

Citat:

Eu nu ma impotrivesc, din contra, ma bucur pt ei, fiecare e la a doua casatorie, dar prima religioasa, faptul ca vor sa se casatoreasca in biserica e un lucru bun, vreau sa ii ajut, de aceea caut informatii despre aceasta problema.
Citat:

În prealabil postat de o copila (Post 275884)
Noi, familia, suntem rai, si speram ca mitropolitul sa nu le dea aceasta dispensa....:) dar spre binele lor. Mai ales ca vor sa faca si un bebe.

Scuze,dar cele doua postari se bat cap in cap...pana la urma ii sustii in dorinta lor de a fi impreuna si a se cununa sau ba?

gabriela8 08.08.2010 20:57:19

Este imposibila o asemenea casatorie; ori renunta ea la ortodoxie ceea ce ar fi un lucru foarte grav, ori trece el la ortodoxie ceea ce ar fi foarte bine dar ma indoiesc ca o va face! Nimeni nu poate acorda o asemenea dispensa!

gabriel 30 08.08.2010 21:06:37

Nu se poate asa ceva,nu merita sa iti vinzi credinta pentru nimic in lume,deci nici pentru un gagiu chiar daca e cool.Sectantii in general nu renunta pentru nimic in lume la religia lor si cauta,inclusiv prin acuplare (casatorie) sa atraga persoane in secte sa ii indeparteze de adevarata credinta ortodoxa. si sa ii duca in ratacire si pierzanie.Nu merita.

gabriela8 08.08.2010 21:11:54

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 275990)
Este imposibila o asemenea casatorie; ori renunta ea la ortodoxie ceea ce ar fi un lucru foarte grav, ori trece el la ortodoxie ceea ce ar fi foarte bine dar ma indoiesc ca o va face! Nimeni nu poate acorda o asemenea dispensa!

Si a avea grija de suflet e pretul vietii noastre, nu se poate sa renuntam la comoara noastra pentru un om muritor si total diferit!:46: Cred ca nu s-au terminat barbatii din gradina noastra...:25:

voxdei55 09.08.2010 10:55:38

Daca exista dragoste..e nemaipomenit.Nu are absolut nici o importanta religia in care e nascut.Evanghelismul e o ramura crestina..iar jumatate de occident au aceasta religie.Diferentele nu au nici o importanta..important e dragostea ce va anima si curatenia sufletului.

voxdei55 09.08.2010 10:57:34

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 276000)
Si a avea grija de suflet e pretul vietii noastre, nu se poate sa renuntam la comoara noastra pentru un om muritor si total diferit!:46: Cred ca nu s-au terminat barbatii din gradina noastra...:25:

Gandire primitiva care spune totul despre nivelul intelectual al dumitale

maiamaria 09.08.2010 11:13:29

fond sau forma?

Citat:

Dumnezeu binecuvanteaza dragostea dintre 2 oameni ,indiferent de religia lor.Acesta este fondul.In Romania,din pacate,parca am trai in Evul Mediu.Sa renunti la casatorie din motive legate de diferenta de religie este absurd.Daca mitropolitul poate da o dispensa, atunci se pare ca totusi casatoria mixta nu e problema atat de grava si aici intervine forma.Cel mai important este fondul.Oricum cred ca este mult mai bine chiar sa-si schimbe religia(unul dintre ei) dacat sa traiasca in pacat,fara sa fie casatoriti religios.

maiamaria 09.08.2010 11:23:03

Citat:

Toti suntem muritori si ne traim viata pe acest pamant alaturi de muritori.A iubi pe cineva nu inseamna ca nu ai grija de suflet.Iubirea este un sentiment minunat,inaltator.

Dumnezeu este iubire...

Daniel777 09.08.2010 11:29:55

Un aspect:

Cununia este precedata de spovedanie si impartasanie.Cum s-ar putea impartasi un protestant in Biserica Ortodoxa fara botez?
La fel este si pentru Taina Cununiei;nu se poate oficia pentru un protestant,Sfintele Taine se pot face doar pentru crestinii botezati ortodox.
O solutie ar fi ca el(in numele iubirii) sa treaca la ortodoxie.
In numele dreptatii,si a ierarhizarii valorii,nu este indicat insa ca ea sa treaca la protestantism.
Casatoria este doar un legamant intre doua persoane pentru a face posibila calatoria pe acest pamant,calatorie care are tel final raiul de dincolo.
Nu se poate refuza sau respinge raiul pentru o casatorie vremelnica,cu cedarea credintei adevarate.

o copila 09.08.2010 14:15:30

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 275983)
Scuze,dar cele doua postari se bat cap in cap...pana la urma ii sustii in dorinta lor de a fi impreuna si a se cununa sau ba?

Ma bucur pentru ei, el chiar este un tip de treaba, sunt de acord cu casatoria lor, dar as spera sa nu le acorde dispensa pentru a nu face o asemena greseala, as spera in acceptarea lui de a se boteza ortodox.
Acum sunt mai coerenta? :)

o copila 09.08.2010 14:21:55

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 276137)
Un aspect:

Cununia este precedata de spovedanie si impartasanie.Cum s-ar putea impartasi un protestant in Biserica Ortodoxa fara botez?
La fel este si pentru Taina Cununiei;nu se poate oficia pentru un protestant,Sfintele Taine se pot face doar pentru crestinii botezati ortodox.
O solutie ar fi ca el(in numele iubirii) sa treaca la ortodoxie.
In numele dreptatii,si a ierarhizarii valorii,nu este indicat insa ca ea sa treaca la protestantism.
Casatoria este doar un legamant intre doua persoane pentru a face posibila calatoria pe acest pamant,calatorie care are tel final raiul de dincolo.
Nu se poate refuza sau respinge raiul pentru o casatorie vremelnica,cu cedarea credintei adevarate.

Da Daniel, si eu ma gandesc la aceste aspecte. Si atunci, mitropolitul cum poate da o dispensa? Eu cred ca nu este posibil. Dar daca.....?
Noi, familia, cred ca avem datoria sa le explicam cum sta treaba daca ei nu stiu

o copila 09.08.2010 14:36:25

Dar faza "misto" e ca ma roaga pe mine sa o ajut la pregatiri. Ea e convinsa ca vor primi dispensa.
Sunt impartita in doua. Adica, vreau sa o ajut, dar....daca chiar primeste dispensa, simt ca o ajut sa comita o nebunie. Ma simt complice.

FiulRisipitor 09.08.2010 15:14:54

Nu este o parere oficiala, ci doar parerea mea, a unui ortodox care traieste in Germania. Nu cunosc multe, dar cunosc ca e o problema greu de controlat treaba cu familiile mixte.

"tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii." - spune apostolul Pavel. Deci cred ca asta se aplica si aici. Preotul din parohia in care locuiesc eu, m-a lasat sa inteleg ca se procedeaza cam asa: se face catehizare cu amandoi, si daca cel de alta confesiune accepta sa fie botezat ortodox treaba e rezolvata. In caz contrar, se ia in calcul dispozitia sufleteasca a partii ortodoxe implicata. Daca se constata ca exista baza credintei si sufletul sau nu este pus in pericol prin aceasta casatorie, se va incuviinta casatoria cu cununie religioasa in speranta ca celalalt in timp va intelege mai bine, dar nu fara acordul Mitropolitului! Daca insa persoana ortodoxa, este doar cu numele ortodox, fara sa cunoasca si sa fie staruitor in credinta, atunci cazul este direct trimis catre mitropolie. Nu stiu in ce considerente mitropolia accepta sau nu casatoria, sau accepta casatoria dar nu fac si cununie religioasa, sau se da numai o simpla binecuvantare....

gabriela8 09.08.2010 17:25:24

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 276123)
Gandire primitiva care spune totul despre nivelul intelectual al dumitale

Multumesc frumos pentru compliment!:1:

gabriela8 09.08.2010 17:29:39

Citat:

În prealabil postat de maiamaria (Post 276133)
Dumnezeu binecuvanteaza dragostea dintre 2 oameni ,indiferent de religia lor.Acesta este fondul.In Romania,din pacate,parca am trai in Evul Mediu.Sa renunti la casatorie din motive legate de diferenta de religie este absurd.Daca mitropolitul poate da o dispensa, atunci se pare ca totusi casatoria mixta nu e problema atat de grava si aici intervine forma.Cel mai important este fondul.Oricum cred ca este mult mai bine chiar sa-si schimbe religia(unul dintre ei) dacat sa traiasca in pacat,fara sa fie casatoriti religios.

Ce te-a mai deranjat parerea mea! Tu ai zis: fond sau forma? Dar fondul si forma sunt vazute diferit de noi... Eu nu am auzit de casatorii mixte decat intre catolici si ortodocsi si nici de dispense date de ierarh pentru asemenea cazuri... Asa ca mai usor cu judecata!:76:

Si casatorie religioasa nu exista decat in Biserica Ortodoxa!

gabriela8 09.08.2010 17:30:49

Citat:

În prealabil postat de o copila (Post 276180)
Da Daniel, si eu ma gandesc la aceste aspecte. Si atunci, mitropolitul cum poate da o dispensa? Eu cred ca nu este posibil. Dar daca.....?
Noi, familia, cred ca avem datoria sa le explicam cum sta treaba daca ei nu stiu

Eu cred ca trebuie sa ii explici... si in vremurile de azi cam totul devine posibil dar sa fim atenti ce primim si ce dorim!

gabriela8 09.08.2010 17:34:04

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 276122)
Daca exista dragoste..e nemaipomenit.Nu are absolut nici o importanta religia in care e nascut.Evanghelismul e o ramura crestina..iar jumatate de occident au aceasta religie.Diferentele nu au nici o importanta..important e dragostea ce va anima si curatenia sufletului.

:104: Sigur nu are importanta? Dar sarbatorile ? Postul? Vrei sa spui ca astea nu conteaza in viata unei familii? Dumneata cum vezi iubirea?
Si botezul copiilor cum se va face?

Daniel777 09.08.2010 23:14:15

Intr-adevar,ce educatie religioasa va fi data copiilor,cum vor fi botezati,la ce Bieserica vor merge si ce carti vor citi,ortodoxe sau protestante?
Vor aparea dificultati tot mai mari pe parcursul casatoriei.Chiar daca vor primi dispensa,aceasta nu va anula diferentele care exista intre cele doua culte,si aceste diferente se vor manifesta in aspecte diverse si multiple in decursul casatoriei.Cineva va trebui sa faca compromisuri,si cine va fi acela?
Sunt multe de spus....

maiamaria 10.08.2010 07:54:19

casatorie mixta

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 276223)
Ce te-a mai deranjat parerea mea! Tu ai zis: fond sau forma? Dar fondul si forma sunt vazute diferit de noi... Eu nu am auzit de casatorii mixte decat intre catolici si ortodocsi si nici de dispense date de ierarh pentru asemenea cazuri... Asa ca mai usor cu judecata!:76:

Si casatorie religioasa nu exista decat in Biserica Ortodoxa!

Nu ma deranjeaza parerea celorlalti ,doar suntem pe un forum.Pur si simplu sunt multe lucruri pe care nu le inteleg...fiica mea este ortodoxa, ginerele meu este reformat.Au facut casatoria religioasa la biserica ortodoxa de care apartinem.Preotul nu a pus problema ca el este reformat .A ramas fiecare in religia lui.Acum am un nepotel care a fost botezat la ortodocsi.Deci ei au religii diferite si sunt totusi casatoriti religios,in Biserica.Oare Dumnezeu chiar nu accepta si nu binecuvanteaza iubirea si casnicia lor?Doar pt. ca unul este ortodox si celalalalt reformat?????Nu cred ca D-zeu este atat de rau si inversunat...Problema este la noi,oamenii...

Daniel777 10.08.2010 09:54:59

Pe Dumnezeu il deranjeaza in mod sigur faptul de a fi inteles gresit.Din moment ce exista o singura Biserica in care se pastreaza Adevarul,mi se pare logic ca Dumnezeu sa binecuvanteze pe cei care se afla in Biserica ortodoxa,si sa tolereze pe cei care se afla pe cai gresite.Dar nu intervine sa-i indrepte,le lasa libertatea de a alege ei insisi.
Daca noi nu aprobam aceasta casatorie ,acest lucru nu este o condamnare ,ci o avertizare ca lucrurile nu au fost facute cum trebuie.
Faptul ca familia aceea traieste bine in continuare este dovada tolerantei lui Dumnezeu la greselile oamenilor,ca nu ii pedepseste ci le da timp sa se intelepteasca ,pana la safrsitul vietii.
Dar noi stim,ca nu este aceeasi binecuvantare ca intr-o familie ortodoxa.
Vedem ca pe pamant sunt tolerati si le merge bine si celor care fura,si talharilor,insa judecata lui Dumnezeu se va face,atunci cand va dori El,bineinteles.
Existenta raului in lume,este dovada tolerantei si libertatii de a alege pe care ne-o ofera Dumnezeu.
Daca Dumnezeu ar pedepsi pacatul imediat,pe acest pamant,in mod evident,atunci nimeni nu ar mai pacatui de frica sa nu li se intample ceva,sa nu fie pedepsiti.Dar s-ar anula credinta si libertatea.
Noi putem face orice in aceasta lume,insa daca am facut bine sau nu,ne spune constiinta noastra,si scrierile Sfintilor Parinti,ori preotii cu discernamant.

IonelS 10.08.2010 10:16:43

Problema este simpla: ea este botezata ortodox si are nevoie , pt a se putea impartasi in continuare, sa se casatoreasca intr-o biserica ortodoxa. Adica ceea ce are nevoie pt a nu-si piarde mantuirea.
Este consacrata situatia in care ele,crestin ortodoxe, se casatoresc cu barbati de alt cult sau religie, nu se casatoresc intr-o biserica ortodoxa si nu se mai pot impartasai cu anii..Apoi vin necazurile, caci unele mai luminate chiar daca reusesc sa se spovedeasca nu reusesc sa-si pastreze pacea sau chiar siguranta...Vin necazuri, boli, accidente....

georgetug 10.08.2010 10:22:39

nu e chiar asa

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 275889)
Teoretic este imposibila o asemenea casatorie si in mod corect un astfel de episcop care sa dea astfel de dispense nu exista....dar ramane de vazut
Poate ne tii la curent cu ce s-a intamplat pana la urma.

Eu zic sa aveti rabdare ca poate fata se va lamuri si va renunta la idee.

din fericire teoretic nu este imposibil,
2 tineri se pot casatori indiferent de confesiune, chiar si credinta. sa nu uitam ca in perioada comunista casatoriile se faceau cu atei marxisti - adica daca vrei un fel de satanisti - anihristi si anti biserica. nu o lua in tragic cu confesiunile - viata le va arata cum este mai bine sa traiasca. in plus iubirea (sper) va fi un sfetnic bun.

zaharia_2009 10.08.2010 10:48:02

,,Si iuda a fost dintre cei foarte aproape de Hristos si tot l-a tradat!"

Orice ar face valahul, dar orice, s-ar indreptati pe sine , s-ar binecuvinta singur , ar apela la tot occidentul si la indracirea sa progresiva pt. a gusta un pic din aceasta si a face ce voieste el ! Atunci cind dracul ii sufla mestesugit in minte scaldindu-l in placerile lui patimase , ale carnii si ale simturilor aprinzindu-l,valahul este in stare sa il mature pe Hristos din sufletul sau si sa-l bage sub pres ! Pt. ca apoi cind nu mai poate razbi din cursele vrasmasului sa inceapa sa plinga fatarnic sau speriat si sa se uite din nou sub pres daca nu cumva a mai ramas ceva din dumnezeire si in sufletul sau si care macar un pic sa-l ajute .
Fac o paranteza : pt. indaratnicii care nu citesc , nu cred si nu cunosc cu adevarat ortodoxia si care deci isi pun grozava intrebare , contrariati fiind, cum se face ca a pierdut occidentul Duhul Sfint si cum acolo dicteaza de la debutul Renasterii si a Revolutiei Franceze satan, le recomand sa citeasca si sa creada lucrarile sfintilor parinti si parinti : N. Velimirovici, Iustin Pirvu, Iustin Popovici, Arsenie Papacioc, Dumitru Staniloaie, si sa nu mai vorbim de parintii Paisie Aghioritul , Cleopa si mai recent Rafail Noica in ale sale prelegeri .

Discutiile sunt de prisos chiar daca , conform unor pareri ,,avizate", preotii duhovnici ce activeaza in occident s-au iluminat asa, dintro data cu o ortodoxie descoperita de ei recent unde credeti , tocmai in occident putind astfel pastori mult mai bine si mai in adevar decit toti ceilalti preoti pe romanii din diaspora .
Frate crestine , si parintilor preoti ortodocsi occidentali , oriunde ati trai si ati munci in lumea asta daca sunteti ortodocsi traitori atunci trebuie sa vietuiti si sa pastoriti pe altii tot dupa canoanele BO si nu dupa parerile personale .
Asadar, cititi canoanele BO de la adresa :http://www.canoaneortodoxe.net/can_sf_parinti.html
si va veti minuna singuri de cite interdictii veti descoperii pt. o asemenea casatorie ! Nici nu mai are rost sa se mearga la mitropolit pt. derogare

Este musai sa cititi, sa stiti si sa traiti in duh si adevar (in duhul lui D.zeu si in adevarul sfintelor canoane inspirate din Adevar !) deoarece altminteri orice ati face in lumea aceasta dar fara de D.zeu, de capul vostru si nu dupa porunci, este de la diavol , cel ce spurca si minjeste toate lucrurile , faptele si oamenii care nu sunt cu D.zeu !
Asa au vrut si primii oameni , Adam si a sa Eva, sa ajunga dumnezei dupa sfatul diavolului , dar fara de D.zeu . Si ce s-a ales de ei stim cu totii !

Daca esti ortodox , este plina lumea de ortodocsi de toate felurile asa incit nu poti spune ca nu ai de unde sa alegi pt. a te casatori . Dar daca te lasi calauzit de ispititor , apai iti gaseste el jumatatea tocmai in bratele lui !

o copila 10.08.2010 14:14:16

Ei pot fi cununati in Germania, de catre preotul ortodox de acolo, doar ca, ea-cumnata mea, doreste sa faca nunta aici.
Nu sunt de acord cu ceea ce s-a spus aici ca daca este iubire nu mai conteaza confesiunea. Dumnezeu este iubire. Da, intr-adevar, dar si intre 2 homosexuali este iubire si ..............

IonelS 10.08.2010 14:33:27

Daca cumnata era ortodoxa practicanta nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie..O sa caute o portita pe care n-o s-o gaseasca si in final va alege o formula convenabila ei din punct de vedere psihologic.Dupa un timp vor urma necazurile..Abia atunci va cauta iarasi biserica ortodoxa.., duhovnici cu har,...iertare, ajutor...

Menephta 11.08.2010 16:50:05

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 276225)
:104: Sigur nu are importanta? Dar sarbatorile ? Postul? Vrei sa spui ca astea nu conteaza in viata unei familii? Dumneata cum vezi iubirea?
Si botezul copiilor cum se va face?

Nu exista problema care sa nu se rezolve.Postul si sarbatorile sant optionale..asta nu e un motiv de poticnire intr-o relatie.Spun asta din experienta proprie..singurul lucru important e iubirea

Menephta 11.08.2010 16:52:30

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 276318)
Intr-adevar,ce educatie religioasa va fi data copiilor,cum vor fi botezati,la ce Bieserica vor merge si ce carti vor citi,ortodoxe sau protestante?
Vor aparea dificultati tot mai mari pe parcursul casatoriei.Chiar daca vor primi dispensa,aceasta nu va anula diferentele care exista intre cele doua culte,si aceste diferente se vor manifesta in aspecte diverse si multiple in decursul casatoriei.Cineva va trebui sa faca compromisuri,si cine va fi acela?
Sunt multe de spus....

Crestinismul are aceleasi principii si are ca fundament Biblia care e aceiasi pentru toti.Copiii pot opta unde cred ca se regasesc cel mai bine..

gabriela8 11.08.2010 16:54:41

Citat:

În prealabil postat de Menephta (Post 276759)
Nu exista problema care sa nu se rezolve.Postul si sarbatorile sant optionale..asta nu e un motiv de poticnire intr-o relatie.Spun asta din experienta proprie..singurul lucru important e iubirea

:43: Ce vorbesti? Singurul lucru important e mantuirea! Iar cel de langa tine trebuie sa aiba in vedere si sufletul! Nu sunt optionale daca vrei sa pastrezi o legatura vie cu Dumnezeu!

o copila 11.08.2010 22:45:38

Vin cu noutati.
Am fost azi la catedrala si am intrebat un preot despre problema si....ii cununa. Se considera ca mirele este deja botezat, la ei (evanghelisti) se face botezul de apa dar nu si ungerea cu Sf Mir, asa ca acum ii va face ungerea, si apoi e ok. DAr ma intreb, cum si unde se va spovedi?
Pfuai, maine trebuie sa merg sa discut problema cu duhovnicul , m-au zapacit astia de cap!!

Menephta 11.08.2010 23:24:07

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 276763)
:43: Ce vorbesti? Singurul lucru important e mantuirea! Iar cel de langa tine trebuie sa aiba in vedere si sufletul! Nu sunt optionale daca vrei sa pastrezi o legatura vie cu Dumnezeu!

Si crezi cumva ca chinezii,japonezii si bosimanii vor ajunge in iad daca nu sant ortodocsi?

gabriel 30 11.08.2010 23:32:22

Citat:

În prealabil postat de o copila (Post 276895)
Vin cu noutati.
Am fost azi la catedrala si am intrebat un preot despre problema si....ii cununa. Se considera ca mirele este deja botezat, la ei (evanghelisti) se face botezul de apa dar nu si ungerea cu Sf Mir, asa ca acum ii va face ungerea, si apoi e ok. DAr ma intreb, cum si unde se va spovedi?
Pfuai, maine trebuie sa merg sa discut problema cu duhovnicul , m-au zapacit astia de cap!!

Te dezamagesc:

Daca el vine sa se cunune la catedrala ortodoxa,inseamna ca este dispus sa renunte la secta lui,ceea ce nu prea cred.Probabil ca nu e decat o strategie sectara de a o atrage pe ea la sectarism,probabil propunandu-i dupa nunta sa se boteze la ei,stiindu-se faptul ca el nu va recunoaste niciodata cununia ortodoxa,pe cand ea,daca este o crestina adevarata,da.Pentru a o "trece" in secta lui el este gata sa isi calce pe inima si sa faca cununia religioasa ortodoxa.Abia dupa aia vor incepe problemele,presiunile,si fiind cununati la ortodocsi,ea nu il va mai putea parasi pentru ca pentru ea,cununia e cat se poate de valabila.
Iar preotul ala care face asa ceva,e intr-o mare ratacire,probabil are ceva interese sa o faca altfel nu imi explic situatia.....

o copila 12.08.2010 00:00:22

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 276903)
Te dezamagesc:

Daca el vine sa se cunune la catedrala ortodoxa,inseamna ca este dispus sa renunte la secta lui,ceea ce nu prea cred.Probabil ca nu e decat o strategie sectara de a o atrage pe ea la sectarism,probabil propunandu-i dupa nunta sa se boteze la ei,stiindu-se faptul ca el nu va recunoaste niciodata cununia ortodoxa,pe cand ea,daca este o crestina adevarata,da.Pentru a o "trece" in secta lui el este gata sa isi calce pe inima si sa faca cununia religioasa ortodoxa.Abia dupa aia vor incepe problemele,presiunile,si fiind cununati la ortodocsi,ea nu il va mai putea parasi pentru ca pentru ea,cununia e cat se poate de valabila.
Iar preotul ala care face asa ceva,e intr-o mare ratacire,probabil are ceva interese sa o faca altfel nu imi explic situatia.....

Si totusi, este preot la Catedrala Mitropolitana.

N-ai ce sa ma mai dezamagesti , ca sunt gata dezamagita.

Doriana 12.08.2010 01:05:57

Mie mi se pare ca el trece la ortodocsi. Cunosc un caz de baptist care a trecut la ortodocsi; nu i s-a facut botezul pentru ca a fost consderat valabil cel baptist; i s-a facut doar mirungerea ca o acceptare in BO.

E bine sa mai lasati obsesia cu prozelitismul; de obicei barbatii se gandesc cum sa cucereasca femeile, nu cum sa faca prozeliti...

o copila 12.08.2010 08:42:26

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 276925)
Mie mi se pare ca el trece la ortodocsi. Cunosc un caz de baptist care a trecut la ortodocsi; nu i s-a facut botezul pentru ca a fost consderat valabil cel baptist; i s-a facut doar mirungerea ca o acceptare in BO.

E bine sa mai lasati obsesia cu prozelitismul; de obicei barbatii se gandesc cum sa cucereasca femeile, nu cum sa faca prozeliti...

Nu stiu daca e vorba despre o obsesie, doar ca stim cu totii ca BO are niste pasi, niste reguli in savarsirea diferitelor Taine. Si, parerea mea persoanala, daca aceste Taine nu se savarsesc "ca la carte"....nu e bine. Si apoi ne miram de ce se despart sau de ce au probleme , etc.
In situatia de fata, chiar daca mirelui i se face Mirungerea, el nu este roman, este german, i se vor spune niste rugaciuni, nici nu stiu daca intelege macar ce i se citeste. Ca sa nu mai spun de spovedania dinanintea casatoriei (am eu un fix cu spovedania asta!).

maiamaria 12.08.2010 09:45:09

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 276925)

Ai mare dreptate!Ma sochez sa vad cati fanatici si obsedati sunt pe acest forum.Unii dintre ei daca ar trai in alte vremuri ,cred ar fi in stare sa mearga pana la crima asupra oricui care este de alta religie decat cea ortodocsa.E de speriat...de ce este in stare un crestin(ortodox)

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:31:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.