Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   intrebare (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10485)

dumdada 25.08.2010 14:09:09

intrebare

De ce exista doar anumite perioade dedicate postului?De ce credinciosii nu isi dedica intreaga viata lui Dumnezeu?

Raoul 25.08.2010 14:42:22

Te retine/obliga cineva sa nu postesti intreaga viata? Sunt si oameni (in special monahi) care au ales sa traiasca asa.

dumdada 25.08.2010 14:54:32

Ceea ce intreb este de ce nu toti credinciosii, constienti de existenta Judecatii de Apoi si de efemeritatea vietii, aleg sa traiasca asa.

Marius22 25.08.2010 14:56:01

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 281723)
De ce exista doar anumite perioade dedicate postului?De ce credinciosii nu isi dedica intreaga viata lui Dumnezeu?

Perioadele de timp din afara postului reprezinta exceptia si nu invers. Totusi, Biserica le-a randuit pentru slabiciunea noastra. Cu toate acestea, fie in post, fie in afara sa, suntem chemati la a avea inima "veghetoare". Reusim acest lucru fiecare intr-o masura mai mica sau mai mare.

Perioadele "de dulce" nu echivaleaza cu perioade de "dezlegare la pacat". Starea noastra de zi cu zi, o aflam in Psalmul 33: "Binecuvanta-voi pe Domnul in toata vremea, pururea, lauda Lui in gura mea".

ingerul_pazitor 25.08.2010 17:04:50

dar eu tot nu inteleg dc trebuie sa postim, adica nu poti face bune, nu poti fi om bun , nu poti fi credincios daca nu postesti?

Marius22 25.08.2010 18:02:54

Citat:

În prealabil postat de ingerul_pazitor (Post 281794)
dar eue tot nu inteleg dc trebuie sa postim, adica nu poti face bune, nu poti fi om bun , nu poti fi credincios daca nu postesti?

Esti inger pazitor sau ce esti? Daca esti, nu vad sensul intrebarii. Doar, ingerii sunt postitori desavarsiti.

Postul o sa reprezinte - ca si in cazul ingerilor - starea noastra fireasca in vesnicie. Prin urmare, trebuie sa ne obisnuim inca de acum cu infranarea, cu exercitiul stapanirii trupului de catre suflet si nu invers. Altfel, patimile si poftele salasluite in suflet, ne vor fi dincolo, "viermi neadormiti".

FiulRisipitor 25.08.2010 18:15:17

Citat:

Nu toti pot! Iar pentru ca Dumnezeu nu este un tiran a lasat si celor mai slabi posibilitate de mantuire, dar nu fara un minim efort.

Mihnea Dragomir 25.08.2010 18:52:32

Citat:

De ce exista doar anumite perioade dedicate postului?

Modelul nostru este Cristos. El nu a postit în toate perioadele, ci numai în unele. La fel au postit mari sfinți ai Vechiului Testament, a căror viață este și ea un model pentru noi.
Pe de altă parte, așa cum cu ascuțime observa un antevorbitor, nu este interzis să postiți în perioadele care nu sunt expres menționate ca fiind de post. Biserica stabilește reguli minimale, ceea ce nu înseamnă că cei care cred că aceste nevoințe sunt prea simple nu pot să își stabilească și alte reguli, preferabil cu avizul duhovnicului lor.

Citat:

De ce credinciosii nu isi dedica intreaga viata lui Dumnezeu?
Exact asta ar trebui să facă credincioșii. Pentru laici, slujirea lui Dumnezeu nu înseamnă numai post și rugăciune, ci și îndeplinirea misiunilor specifice demnității de laic al Bisericii. Crescându-și copiii cum trebuie, mamele credincioase Îl cresc pe Dumnezeu. Aprovizionând familiile lor cu tot ceea ce este necesar material și spiritual, tații credincioși Îl hrănesc pe Dumnezeu. Răspunzând în mod corect și cu solicitudine contribuabililor, funcționarii credincioși Îl servesc pe Dumnezeu. Și așa mai departe, fiecare este chemat să răspundă într-un mod specific stării și locului lui la întrebarea: "ce anume așteaptă de la mine Dumnezeu, ce anume L-ar bucura dacă aș face ?"

iustin10 26.08.2010 00:29:35

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 281735)
Ceea ce intreb este de ce nu toti credinciosii, constienti de existenta Judecatii de Apoi si de efemeritatea vietii, aleg sa traiasca asa.

Intrebarea cred ca a fost mai adanca.Daca am crede si am sti ca exista Dumnezeu,ne-am inchina fiecare clipa a vietii Lui,fara sa mai avem nevoie de mancare sau de altceva din lumea aceasta .Multi sfinti au si ajuns la aceasta stare. Dar noi,datorita indoielii ce ne macina in permanenta,postul nu e o inchinare de slava catre Dumnezeu,ci o sfortare de a ne mai aduce aminte de El.

AlinB 26.08.2010 02:23:31

Aceste perioade reprezinta un minim necesar, care sa nu impovareze prea mult pe cei care sunt pe drumul de inceput al credintei.

Cine simte mai tarziu nevoia de mai mult, poate tine si mai mult, in urma consultarii cu duhovnicul.

dumdada 26.08.2010 09:50:10

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Am inteles ca Dumnezeu nu cere tuturor sa fie sfinti dar as fi vrut sa stiu ce va impiedica pe fiecare dintre voi sa o faceti.Nu cred ca un om cu o motivatie ca iubirea pentru Dumnezeu si rasplata Raiului ar putea fi slab.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 281824)
Pentru laici, slujirea lui Dumnezeu nu înseamnă numai post și rugăciune, ci și îndeplinirea misiunilor specifice demnității de laic al Bisericii. Crescându-și copiii cum trebuie, mamele credincioase Îl cresc pe Dumnezeu. Aprovizionând familiile lor cu tot ceea ce este necesar material și spiritual, tații credincioși Îl hrănesc pe Dumnezeu. Răspunzând în mod corect și cu solicitudine contribuabililor, funcționarii credincioși Îl servesc pe Dumnezeu. Și așa mai departe, fiecare este chemat să răspundă într-un mod specific stării și locului lui la întrebarea: "ce anume așteaptă de la mine Dumnezeu, ce anume L-ar bucura dacă aș face ?"

Sunt sigur ca o astfel de viata L-ar bucura pe Dumnezeu dar cred ca nu mai mult decat o viata de sfant.

Erethorn 26.08.2010 10:07:23

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 281978)
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Am inteles ca Dumnezeu nu cere tuturor sa fie sfinti dar as fi vrut sa stiu ce va impiedica pe fiecare dintre voi sa o faceti.Nu cred ca un om cu o motivatie ca iubirea pentru Dumnezeu si rasplata Raiului ar putea fi slab.

Sunt sigur ca o astfel de viata L-ar bucura pe Dumnezeu dar cred ca nu mai mult decat o viata de sfant.

Dar ce intelegeti dumneavoastra prin "Sfant" ?

Sfintenia este o cale deschisa tuturor, inclusiv laicilor. Nu postirea zilnica de mancare ne sfinteste, ci postirea de pacate.

Un laic care traieste asa cum a sugerat mai sus domnul Dragomir este, potential, la fel de sfant ca orice monah care se nevoieste intr-o chilie.

dumdada 26.08.2010 11:03:07

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 281984)
Un laic care traieste asa cum a sugerat mai sus domnul Dragomir este, potential, la fel de sfant ca orice monah care se nevoieste intr-o chilie.

Multumesc.Credeam ca cel ce a renuntat complet la lume este "mai sfant".

Erethorn 26.08.2010 11:13:55

Ei, aici e o chestie de interpretare.

Eu personal cred ca sfintenia nu se defineste, fundamental, prin "renuntare", cu prin "imbratisare".

Important nu este ceea ce lasi in urma, ci acel ceva spre care te indrepti. Adica Dumnezeu.

Iar cand vine vorba despre renuntare, esential este sa renuntam la sine, nu la lume.

Poti sa fi "bogat" - in sensul de a avea multi bani, afaceri, putere, si totusi sa renunti la sine. Adica, sa nu doresti banii, puterea lumeasca, celebritatea. Ci sa traiesti modest, cu post, cu rugaciune, iar ceea ce ti-a incredintat Dumnezeu sa folosesti spre slava Lui.

Sa ai grija de afacerea ta pentru ca ea produce bunuri sau servicii de calitate, de care alti oameni au nevoie; si pentru ca asigura un loc de munca si mijloace de trai angajatilor tai.

Sa daruiesti, din ceea ce ti-a incredintat Dumnezeu, infiintand asociatii de caritate, sau burse, sa renovezi biserica parohiala etc.

O sa spuneti: Utopie !

Iar eu o sa spun: nu, ci societatea crestina spre care trebuie sa ne indreptam.

TreciLaRugaciune 26.08.2010 11:20:21

Bai Mihnea Dragomir nu te mai obosi sa postezi, ca nu avem noi ce invata de la sectari ca tine. In caz ca nu vezi bine site-ul se numeste Crestinortodox nu Sectant. Daca nu vrei sa te mantuiesti caci stii ca doar prin ADEVAR adica prin ORTODOXIE este posibil e treaba ta, dar pleaca omule si nu mai ii intuneca si pe altii cu sectarismele tale. Dumnezeu sa te lumineze si sa te aduca in dreapta credinta. Iertati-ma.

Mihnea Dragomir 26.08.2010 18:56:56

Citat:

În prealabil postat de TreciLaRugaciune (Post 282023)
Iertati-ma.

Îmi amintiți perfect de vizitiul bunicului meu, Dumnezeu să-l țină cu drepții! Bunicul era preot profesor și se deplasa cu șareta. Avea un vizitiu care suferea de patima înjurăturii. Aproape ori de câte ori o propoziție se termina cu un substantiv, adăuga un "fir-ai al dracului de... (urma substantivul), apoi "iartă-mă părinte !". Era ceva cam așa: "Puturoasă mârțoagă, fir-ai al dracului de mârțoagă, iartă-mă părinte, mișcă-te la drum, fir-ai al dracului de drum, iartă-mă părinte. Hăis la episcopie, fir-ar a dracului de episcopie, iartă-mă părinte, da știi că sunt buruienos la gură".

cristiboss56 26.08.2010 20:09:35

Poruncile Postului in invataturile Sfintilor Parinti

http://www.calauzaortodoxa.ro/calauz...tilor-parinti/

andreicozia 26.08.2010 20:15:00

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 281809)
Doar, ingerii sunt postitori desavarsiti.

Cu cite certitudine vorbesti Marius. O certitudine care poate apare numai daca ai stat tu personal cu ei la masa si ai vazut ce maninca.
Asa o fi si nu stim noi? Esti un om cu puteri supraomenesti?

andreicozia 26.08.2010 20:17:01

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 281735)

Ba snt unii. Ce la care fanatismul religios si habotnicia a ajuns la paroxism.

cristiboss56 26.08.2010 20:20:43

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 282312)
Cu cite certitudine vorbesti Marius. O certitudine care poate apare numai daca ai stat tu personal cu ei la masa si ai vazut ce maninca.
Asa o fi si nu stim noi? Esti un om cu puteri supraomenesti?

Dar tu esti Judecator , clarvazator , de le sti exact pe toate ! De ce reduci vorba lui Marius la ridicol , o banalizezi , o terfelesti . . . Pe ce baza ?

Sanndy 26.08.2010 20:40:02

Nu te obliga nimeni sa postesti toata viata, este alegerea fiecaruia si nu toata lumea poate, pentru ca a tine post nu inseamna numai sa nu mananci de "dulce" ce inseamna sa te abtii si de pacate.Iar posturile de peste an sunt foarte bune pentru a trai sanatos.Sunt foarte multi batrani care au 80 de ani si recunosc ca postul i-a tinut sanatosi.Pentru ca mananci sanatos este foarte indicat pentru corpul nostru si aceste abtineri de mancare ne dezintoxica corpul, dar ne abtinem si de la pacate si ne curatam si sufletul, cea ce este foarte important.

andreicozia 26.08.2010 20:46:40

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 282315)
Dar tu esti Judecator , clarvazator , de le sti exact pe toate ! De ce reduci vorba lui Marius la ridicol , o banalizezi , o terfelesti . . . Pe ce baza ?

Nu, dar suntem oameni maturi Cristi, nu copii.
Tu de exemplu daca afirmi ca ai o sotie si doi copii, ai cu ce sa demonstrezi, nu? imi arati o poza cu ei si gata, m-ai convins...el insa,....:((

..si mai ales o afirmatie asa de SPECIFICA..daca zicea..ingerii sunt buni..eram ok cu asta...

Rodica50 26.08.2010 20:49:00

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 282310)

Articolul este de mare insemnatate pentru viata unui crestin. Merita citit cu luare aminte! Multumiri,m-am folosit de el ca de un medicament pentru suflet.

glykys 26.08.2010 21:46:43

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 282326)
Nu, dar suntem oameni maturi Cristi, nu copii.
Tu de exemplu daca afirmi ca ai o sotie si doi copii, ai cu ce sa demonstrezi, nu? imi arati o poza cu ei si gata, m-ai convins...el insa,....:((

..si mai ales o afirmatie asa de SPECIFICA..daca zicea..ingerii sunt buni..eram ok cu asta...

Prima data m-a pus si pe mine afirmatia pe ganduri, dar apoi mi-am dat seama ca e foarte simplu: ingerii, fiind numai duh, deci neavand trup, fireste ca nu au nevoie si nici nu ar putea sa manance. De aceea sunt postitori desavarsiti, pentru ca nu mananca absolut nimic :).

andreicozia 26.08.2010 22:53:03

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 282344)
Prima data m-a pus si pe mine afirmatia pe ganduri, dar apoi mi-am dat seama ca e foarte simplu: ingerii, fiind numai duh, deci neavand trup, fireste ca nu au nevoie si nici nu ar putea sa manance. De aceea sunt postitori desavarsiti, pentru ca nu mananca absolut nimic :).

Da, dar in cazul asta ei nu postesc adica nu se abtin de la nimic pentru ca nu au cu ce sa se abtina...ci sunt obligati sa se hraneasca doar cu ce le da Dumnezeu, El stie cu ce!

glykys 26.08.2010 22:57:52

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 282374)
Da, dar in cazul asta ei nu postesc adica nu se abtin de la nimic pentru ca nu au cu ce sa se abtina...ci sunt obligati sa se hraneasca doar cu ce le da Dumnezeu, El stie cu ce!

Asa ne imaginam noi, de fapt, raportandu-ne tot la noi ... Asta e ca in exemplul ala cu filosoful (parca Xenofan) care spunea ca daca boii si-ar putea imagina niste zei, si i-ar imagina ca fiind boi.
Dar poate te referi lahrana spirituala.

TreciLaRugaciune 26.08.2010 23:02:40

Deoarece suntem condusi dupa propria vointa. Unii au chemare spre viata monahala si spre post altii nu. Pana si Sfintii Parintii se deosebeau, nu toti erau mari postitori. Dar si un mirean poate tine post neincetat, cu dezlegarea parintelui duhovnic. Iar dupa cum bine se stie, se tine post dupa puterea fiecaruia, nu toti pot postii. Cu toate ca zic parintii din Sfantul Munte Athos ca, Rugaciunea inimii " Doamne Iisuse Hristoase...", nu se poate dobandii fara post permanent.

dumdada 07.09.2010 17:36:55

Inteleg ca poti si un bun crestin si fara a posti toata viata.Ma intreb cum poate un om care este convins de existenta lui Dumnezeu si care Il iubeste pe Dumnezeu sa pacatuiasca.Cum sa fie prea slab cand stie ca recompensa este raiul?Ce poate fi mai bun de atat?Cred ca explicatia este necredinta.

Marius22 07.09.2010 18:05:18

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 286450)
Inteleg ca poti si un bun crestin si fara a posti toata viata. Ma intreb cum poate un om care este convins de existenta lui Dumnezeu si care Il iubeste pe Dumnezeu sa pacatuiasca. Cum sa fie prea slab cand stie ca recompensa este raiul?Ce poate fi mai bun de atat?Cred ca explicatia este necredinta.

Noua ne place sa ne afirmam credinciosi. Suntem insa credinciosi numai la nivel verbal, retoric. In adancul nostru suntem "putin credinciosi" asemenea lui Petru, si plini de "indoieli" asemenea lui Toma. De aceea, pacatul ne bate la usa iar noi deschizandu-i, ii suntem gazda buna.

Paradoxul este ca Dumnezeu nu cere mult de la noi. Daca putina noastra credinta ar cantari macar cat grauntele de mustar, am putea muta din loc nu doar muntii din calea noastra, dar si povara multimii de pacate.

Insa, pana atunci nu ne ramane decat sa spunem cu inima smerita: "Cred Doamne, ajuta necredintei mele!"

cristiboss56 07.09.2010 18:29:52

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 286450)
Inteleg ca poti si un bun crestin si fara a posti toata viata.Ma intreb cum poate un om care este convins de existenta lui Dumnezeu si care Il iubeste pe Dumnezeu sa pacatuiasca.Cum sa fie prea slab cand stie ca recompensa este raiul?Ce poate fi mai bun de atat?Cred ca explicatia este necredinta.

Foarte corect , dar nimic nou sub soare , caci altfel inteleg ca esti far de pacat ! Tare m-as bucura sa dialoghez cu-n sfant in viata , dar sansele sunt minime aici pe forum . . . !

dumdada 07.09.2010 21:35:33

1. Daca omul nu este convins de existenta lui Dumnezeu atunci de ce se mai roaga?Pentru a acoperi toate posibilitatile?

2.Omul este liber sa aleaga si poate fi judecat pentru decizia sa atunci cand nu are toate informatiile?Ar fi o greseala daca ar stii cu siguranta ca Dumnezeu exista si ar pacatui.Omul nu refuza sa creada din rea vointa ci pentru ca este rational sa o faca. Libertatea omului nu ar trebui sa se refere la a alege ce este adevarat.

Mihnea Dragomir 07.09.2010 22:16:44

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 286508)
1. Daca omul nu este convins de existenta lui Dumnezeu atunci de ce se mai roaga?Pentru a acoperi toate posibilitatile?

2.Omul este liber sa aleaga si poate fi judecat pentru decizia sa atunci cand nu are toate informatiile?Ar fi o greseala daca ar stii cu siguranta ca Dumnezeu exista si ar pacatui.Omul nu refuza sa creada din rea vointa ci pentru ca este rational sa o faca. Libertatea omului nu ar trebui sa se refere la a alege ce este adevarat.

1. Nu am întâlnit în viața mea pe cineva care să se roage și să nu creadă în existența lui Dumnezeu. Nici nu am auzit de o asemenea anomalie.

2. Probabil vă referiți la situațiile în care ignoranța exonerează de vină. Da, există asemenea situații: sunt, pe de o parte, cei care nu au auzit cuvântul Evangheliei, pe de altă parte cei care nu au în întregime discernământ și sunt incapabili de deliberare suficientă. În primul caz vorbim de ignoranță invincibilă, în al doilea de inocența minții. În ambele cazuri, deși fapta este păcătoasă, neexistând intenție (respectiv deliberare) vorbim de "păcat material", adică de o faptă păcătoasă de care făptașul nu este vinovat și nu va fi judecat ca vinovat de Dumnezeu.
În cele mai multe cazuri, în zilele noastre, întâlnim nu ignoranță invincibilă, ci ignoranță vinovată. Una este neauzirea Evangheliei, altceva este rejetul Evangheliei. În acest al doilea caz, există vinovăție și vorbim de păcat formal.

Cum este posibil ca cineva care crede în Dumnezeu, în tot ceea ce El și Biserica Sa ne-a spus, să păcătuiască totuși ? Cel mai des este vorba de un mecanism psihologic: prin comiterea păcatului, păcătosul vizează o recompensă apropiată, care precumpănește în fața unei pedepse îndepărtate. Sau invers, ca să evite o suferință apropiată, păcătosul alege păcatul în ciuda promisiunii unei recompense mai îndepărtate.
Alte mecanisme care mai pot apărea sunt:
-păcatul împotriva Spiritului Sfânt de a comite păcatul cu gândul la penitența și absolvirea viitoare (adică un raționament de tipul: "Dumnezeu e atât de bun încât îmi va da oricum o a doua șansă, așa că de asta pot să-mi bat joc").
-cedarea față de dezorientarea diabolică, cu mai multe subtipuri. Principalul mod de acțiune al diavolului este inducerea ideii că un păcat pe care alegem să îl comitem nu este chiar păcat, că Isus sau Biserica nu s-au referit la circumstanțele noastre exacte, ori că au greșit referindu-se la ele. Să ne amintim de felul cum induce Ispititorul primul păcat al protopărinților noștri: "Oare a spus Dumnezeu....?"

dumdada 08.09.2010 11:11:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 286523)
Una este neauzirea Evangheliei, altceva este rejetul Evangheliei. În acest al doilea caz, există vinovăție și vorbim de păcat formal.

Deci daca, fiind constient de existenta unui cult ortodox, decid sa nu cred este un pacat?Este decizia mea rationala pe baza informatiilor disponibile.Sunt atatea religii si idei.De unde sa stiu care este adevarul?Cred ca pacat ar fi sa cred orbeste fara sa-mi pun intrebari pentru ca asta ar inseamna ca nu cred cu adevarat ci sunt prea slab sa caut adevarul.

Mihnea Dragomir 08.09.2010 11:59:41

Citat:

În prealabil postat de dumdada (Post 286640)
Deci daca, fiind constient de existenta unui cult ortodox, decid sa nu cred este un pacat?

Păcat este să nu credeți ceea ce Dumnezeu a spus. Dumnezeu, prin persoana Fiului, i-a spus lui Petru și celorlalți apostoli că va întemeia o Biserică, pe care nici porțile iadului nu o vor birui. Prin urmare, este păcat să credeți că Isus fie nu a spus acest lucru, fie l-a spus dar nu S-a ținut de cuvânt.
Acuma, dacă credeți acest lucru și, în urma rugăciunilor și cercetărilor, ajungeți la concluzia că există identitate între Biserica întemeiată de Cristos și Biserica Ortodoxă, TREBUIE să aderați la Biserica Ortodoxă, iar a nu face acest lucru vă primejduiește sufletul, însemnând rejetul instrumentului pentru mântuire pe care Mântuitorul vi l-a pus la dispoziție. Dacă, dimpotrivă, în urma rugăciunilor și cercetării, Spiritul Sfânt vă arată că nu Biserica Ortodoxă este Biserica lui Cristos, atunci nu este un păcat să nu aderați și acest lucru nu vă primejduiește sufletul, fiind necesar în acest caz să cercetați mai departe care ar fi acea Biserică, din moment ce Isus a spus că urmează să întemeieze una.

Citat:

De unde sa stiu care este adevarul?
Adevărul, sub forma credinței, v-a fost deja infuzat în sufletul dv. Rămâne să îl descoperiți acolo. Metodele sunt cele spirituale, de exemplu: rugăciunea pentru clarificare și îndrumare, meditațiile, postul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:23:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.