Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   A fi roman,o rusine (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10493)

mihailt 26.08.2010 11:22:22

A fi roman,o rusine

Dupa ce mai nou un spion roman care era diplomat a fost prins in Rusia se pare ca Romania a ajuns cam la acelasi nivel cu Iranul sau Israelul.
O tara condusa de niste inselati de draci care pericliteaza pacea in regiunea de aci,dar si pacea mondiala.
(Romania e stat NATO).
In conditiile actuale e o rusine sa te numesti roman.
Sfantul Stefan cel Mare,Mihai Viteazul,Mircea cel Batran nu prea cred ca se numeau romani.
Sfantul Stefan se numea probabil moldovean iar Mihai Viteazul,Mircea cel Batran munteni probabil.
Chiar denumire de roman care se aseamana cu cea de cetatean al imperiul Roman e o rusine daca ne aducem aminte de imperiul Roman si de faptele dracesti pe care dracii inselau pe unii sa le faca acolo:
imparatul acestui imperiu era cinstit deobicei ca un zeu,oamenii erau inselati de draci sa stea sa se distreze privind cum prizonierii de razboi se omoara intre ei (luptele cu gladiatori),exista pare-se si niste orgii pe post de petreceri si cate si mai cate (ca de exemplu razboaiele de jefuire a altor popoare).
Cand vom scapa de actualul guvern + presedinte+ partid majoritar poate ar fi cazul ca denumirea tarii noastre sa fie schimbata in Dacia si sa inceapa sa militeze pentru pace iar nu sa umble dupa inselarea dracilor sa incerce sa provoace conflicte.

demirel137 26.08.2010 11:40:40

tre` sa fii ma atent la titlu

Mie nu imi e rusine ca sunt roman si nu ar trebui sa iti fie nici tie. Insa DA ! imi este rusine cu acesti mancatori de ciolan pe care noi ii numim conducatori. Insa tara aceasa este una deosebita, cu istorie, cu traditii si cu oameni de soi. Faptul ca cei de sus ne fac de rusine nu inseamna ca trebuie sa te rusinezi ci doar sa incepi sa te rogi la Dumnezeu, sa le dea minte si lor, ca sa vada unde au dus tara asta. Insa sa nu uitam ce oameni a scos tara asta. Avem nume grele in istoria tarii asteia si nu trebuie sa uitam asta niciodata. Sa nu ne uitam tradiatiile. Haideti sa va dau un link ca sa va mai reveniti!

http://video.google.com/videoplay?do...9495453&hl=en#

padrevicentiu 26.08.2010 11:41:59

iar a nu fi un patriot este dezonorabil nu uita,mereu sa iti iubesti patria in care te-ai nascut cu Binecuvantarea lui Dumnezeu.Eu,sincer sunt mandru ca sunt roman si ca traiesc intr-o tara crestina ortodoxa,voi mereu va ganditi numai la lucrurile rele care se intampla in jur.Voi nu va uiati la frumusetea tarii pe care noi o traim,asa cum zicea femeia batrana din nuvela " Moara cu noroc",sa ne multumim cu ce ne da Dumnezeu si sa nu cautam spre bogatie

mihailt 26.08.2010 11:46:48

Denumirea de Romania cred ca vine de pe la anii 1900 sau un pic inainte,pana atunci nu cred ca se pomenea aceasta numire.
Si sa nu uitam si orientarea inspirata de draci a Romaniei intr-o parte a celui de-al doilea razboi mondial,sau prin jurul anul 1900 cum dracii inseland pe unii au mers sa atace o tara vecina crestin ortodoxa in care eram in puternice relatii de prietenie si i-au luat o bucata de teritoriu,adica Cadrilaterul de la fratii nostri crestini ortodocsi bulgari.

bmd 26.08.2010 11:50:16

Prietene, matale esti extremist rau! Da rau de tot!
Cam care stat crezi ca n-are spioni? Cam cum crezi ca se mentine pacea? semnezi un tratat si toti il respecta? Cum crezi ca erau alte neamuri pe vremea romanilor? Pai romanii erau cei mai civilizati dintre ei.
Acum eu suint cunoscut aici ca fiind f. critic la adresa romanilor dar matale sari calul de tot! Pai guvernul, presedintele si toti politicienii nu-s altceva decit parintii, copiii, verii, unchii tai, ai nostrii! Cind noi ne vom schimba o sa se aleaga dintre noi si altfel de oameni. In bine sau in rau...depinde cum ne vom schimba noi!

caliyo 26.08.2010 11:57:05

Citat:

În prealabil postat de padrevicentiu (Post 282033)
iar a nu fi un patriot este dezonorabil nu uita,mereu sa iti iubesti patria in care te-ai nascut cu Binecuvantarea lui Dumnezeu.Eu,sincer sunt mandru ca sunt roman si ca traiesc intr-o tara crestina ortodoxa,voi mereu va ganditi numai la lucrurile rele care se intampla in jur.

Mie nu imi este rusine ca sunt romanca , ci imi este rusine ca sunt romani cei care isi fac tara de rusine. Cand vad cum se comporta anumiti romani, imi vine sa ma delimitez drastic de ei ( as vrea sa fug undeva departe sa nu ii mai vad in fata ochilor).
Ma mandresc( in sensul bun al cuvantului, nu in sens luciferic) ca sunt romanca cu : religia ortodoxa, istoria si cultura romaneasca, vestigiile arheologice, relief, portul romanesc.
Dar cat priveste comportamentul romanului contemporan, ma dezic total de el , prefer sa fiu ,,occidentalaŽŽ.( sa precizez ce inseamna comportamentul pe care il detest: injuraturi, manele, promovarea inculturii si prostiei pe toate canalele, mizerie, marlanie, spaga, furtul de la cei saraci, neplata lucratorilor, lenea, cersetoria, si ar mai fi cateva).
E o lume in care nu m-am recunoscut niciodata si nici nu o sa ma pot ,,adaptaŽŽ vreodata.Singurele solutii pe care le vad sunt doua: ori plec din tara, ori raman si traiesc pana acum in lumea mea imaginara( cum am facut pana acum).

mihailt 26.08.2010 11:59:34

Mai frate Bmd cred ca tu nu ai observat ca Rusia doreste sa impuna sanctiuni economice Romaniei de cand cu chestia aceea cu spionul roman.
Apoi e extremism sa amintesti cum unii romani inselati de draci au luptat alaturi de armata dracilor adica alaturi de nazisti?
Sau de cum altii romani inselati de draci au mers si au cucerit o bucata din teritoriul Bulgariei?
Cred ca nu ai citit istoria sa vezi ce relatii bune au existat intre muntei si bulgari (de exemplu citeste de regatul munteano-bulgar sau vezi ca Sfantul Dimitrie Basarabov e sfant munteano-bulgar).

mihailt 26.08.2010 12:04:29

A sa nu uit eu nu sunt roman.
Doi din bunicii mei au fost de etnie ardeleni,o bunica de etnie moldoveanca si un bunic de etnie muntean.
Romanii in familie nu am.
Eu sunt de etnie ardeleano-moldoveano-muntean.
Nu roman.

colaps 26.08.2010 12:10:10

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282024)
Dupa ce mai nou un spion roman care era diplomat a fost prins in Rusia se pare ca Romania a ajuns cam la acelasi nivel cu Iranul sau Israelul.
O tara condusa de niste inselati de draci care pericliteaza pacea in regiunea de aci,dar si pacea mondiala.
(Romania e stat NATO).
In conditiile actuale e o rusine sa te numesti roman.
Sfantul Stefan cel Mare,Mihai Viteazul,Mircea cel Batran nu prea cred ca se numeau romani.
Sfantul Stefan se numea probabil moldovean iar Mihai Viteazul,Mircea cel Batran munteni probabil.
Chiar denumire de roman care se aseamana cu cea de cetatean al imperiul Roman e o rusine daca ne aducem aminte de imperiul Roman si de faptele dracesti pe care dracii inselau pe unii sa le faca acolo:
imparatul acestui imperiu era cinstit deobicei ca un zeu,oamenii erau inselati de draci sa stea sa se distreze privind cum prizonierii de razboi se omoara intre ei (luptele cu gladiatori),exista pare-se si niste orgii pe post de petreceri si cate si mai cate (ca de exemplu razboaiele de jefuire a altor popoare).
Cand vom scapa de actualul guvern + presedinte+ partid majoritar poate ar fi cazul ca denumirea tarii noastre sa fie schimbata in Dacia si sa inceapa sa militeze pentru pace iar nu sa umble dupa inselarea dracilor sa incerce sa provoace conflicte.

Tocmai de aceea este o onoare a fi român. Român, și nu roman. Pentru că avem acești sfinți ai istoriei noastre de care nu au parte nici un alt popor. Sfântul Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș. Ăstea nu-s porecle, sunt nume de mari oameni, strămoșii noștri glorioși.

Vorbești în felul acesta de România, dar ai fi preferat să te naști într-o altă țară? Într-o Americă desfrânată și degradată? Într-un Occident aproape mort spiritual? Într-o țară arabă? Într-o nație asiatică păgână?

Bucură-te că te-ai născut pe pământ românesc sfânt și Ortodox și că ai avut prilejul să urmezi rânduielile Creștine de viață. Bucură-te că faci parte din același neam cu Petre Țuțea, Corneliu Codreanu, Ion Moța, Vasile Marin.

Nu te neliniști privind situația haotică și lumească din ziua de astăzi. Așa a fost voit să fie în zilele de apoi. Nu putem schimba nimic. A gândi altfel e o amăgire. Continuă și stăruie într-ale rugăciunii pe acest pământ sfânt și ai să vezi că nu greșești.

Uite ce spunea Sfântul Arsenie Boca:

„Un cumnat, Ovidiu, a fost închis, pe vremea lui Ceaușescu, pentru trecerea frauduloasă a graniței. Am fost cu sora mea, Nela, la Părintele Arsenie ca să-i spunem. Părintele ne-a zis: „Să-i pară bine că n-a fost pușcat“. Apoi s-a întors către lume și a zis: „Măi, să știți că mulți vor pleca din țară, dar puțini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori să se întoarcă și n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări”. Părintele nu prea era de acord să-ți părăsești țara.”

Unde să pleci, ce să faci? Mai ales că pentru a te muta altundeva îți trebuie degrabă pașaportul cipuit și îndrăcit. Te-ai muta în Occident? Acolo unde situația materială este puțin mai bună dar spiritual sunt la pământ? A crede că în străinătate e mai bine e doar o amăgire. Iluzia traiului mai bun vine din atașamentul nostru față de cele pământești și deșarte. Or știm cu toții că nu cele lumești contează, ci cele duhovnicești. Așadar, din acest punct de vedere, putem să găsim o țară mai sfântă decât România noastră?

Lasă că e mai bine să trăim în condițiile acestea deoarece se menține trezvia minții! De ne-ar fi bine material și am sta toată ziua în negrijă și confort, mi-e că am adormi duhovnicește, am începe să nesocotim pe Dumnezeu și să dăm mai multă atenție deșertăciunilor. Ortodoxia a înflorit mai ales în vreme de prigoană și necaz. Or, tu ce alegi? Să dai bir cu fugiții și cu toți lașii și să-ți părăsești patria mumă, care ți-a insuflat toate valorile pe care tu le ai sau să rămâi și să rabzi toată situația aceasta?

Nu mai da atenție politicianismul (cancerul nestăvilit), ci mai degrabă închide televizorul și deschide o carte de rugăciuni, un Jurnal al Fericirii sau chiar Sfânta Scriptură. Citește cum adevăratul creștin e acela care rabdă toate nelegiuirile și îl mărturisește pe Hristos la cele mai prăpăstioase vremuri.

Este o onoare a fi român, a cunoște că sângele care curge în vinele tale e unul și același cu a celor care și-au dat viața în trecut pentru Sfânta Cruce.

gabriela8 26.08.2010 12:13:01

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282056)
A sa nu uit eu nu sunt roman.
Doi din bunicii mei au fost de etnie ardeleni,o bunica de etnie moldoveanca si un bunic de etnie muntean.
Romanii in familie nu am.
Eu sunt de etnie ardeleano-moldoveano-muntean.
Nu roman.

Si daca cele trei tarisoare s-au unit intr-un singur stat cred totusi ca esti roman. De ce sa ne fie rusine cu aceasta nationalitate? Fiecare tara are uscaturile ei...

colaps 26.08.2010 12:22:25

Precum spuneau Doina și Ion Aldea Teodorovici în cântecul lor:

„Trei culori si-o singura iubire romaneasca,
Trei culori si-o singura vorbire romaneasca !
Trei culori si-o singura credinta romaneasca,
Trei culori si-o singura fiinta romaneasca !”

Trebuie să fim mândri de țara noastră sfântă. Peste tot în lume e la fel, toate țările sunt controlate acum de masoni, așa că nu poți scăpa de situația asta. Gândiți-vă astfel: „Pentru ce s-au jertfit și s-au sacrificat pe altarul neamului milioanele de luptători strămoșești ai patriei noastre? Pentru ca noi să plecăm ca lașii din țară?”, „Pentru ce s-au luptat cu atâta curaj și glorie? Pentru ca eu să hulesc ca un nesimțit numele țării? De ce? Din pricina unor măscărici ai politicii?”

bmd 26.08.2010 12:24:12

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282051)
Mai frate Bmd cred ca tu nu ai observat ca Rusia doreste sa impuna sanctiuni economice Romaniei de cand cu chestia aceea cu spionul roman.
Apoi e extremism sa amintesti cum unii romani inselati de draci au luptat alaturi de armata dracilor adica alaturi de nazisti?
Sau de cum altii romani inselati de draci au mers si au cucerit o bucata din teritoriul Bulgariei?
Cred ca nu ai citit istoria sa vezi ce relatii bune au existat intre muntei si bulgari (de exemplu citeste de regatul munteano-bulgar sau vezi ca Sfantul Dimitrie Basarabov e sfant munteano-bulgar).

Cred ca tu n-ai observat ca indiferent ca au prins un spion sau nu tarile mari (aliate sau nu) impun conditii tarilor mai mici. Denumirea sanctiune, embargou, amenzi, penalizari.....nu conteaza Principiul este acelasi tara bogata se hraneste pe spatele celei sarace.
Tu poti sa fi suparat pe spion ca a fost atit de prost incit l-au prins cu mita in sac, dar daca nu era el era altceva si rusii tot isi luau banii!
Tu probabil n-ai facut inca armata (nu stiu cum se procedeaza acum) In armata nu te duceai nici de buna voie si nu luptai nici cu cine doreai tu! Si daca nu luptai diferenta era ca glontul venea din spate!

mihailt 26.08.2010 12:28:03

Cum am mai scris nu cred ca Sfantul Stefan cel Mare sa se fi numit vreodata român.
Sfantul Stefan cel Mare a fost si este moldovean.
Mi se pare o jignire sa numesti pe unii precum Mihai Viteazu , Mircea cel Batran,Sfantul Stefan cel Mare români,ca nici unii nu au dus lupte de cucerire ale teritoriilor altora.
Român vine de la roman (cetatean al imperiului roman,pentru a arata originea noastra latina zice-se ) asta se stie foarte bine.

colaps 26.08.2010 12:31:37

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282079)
Cum am mai scris nu cred ca Sfantul Stefan cel Mare sa se fi numit vreodata român.
Mi se pare o jignire sa numesti pe unii precum Mihai Viteazu , Mircea cel Batran,Sfantul Stefan cel Mare români,ca nici unii nu au dus lupte de cucerire ale teritoriilor altora.
Român vine de la roman (cetatean al imperiului roman,pentru a arata originea noastra latina zice-se ) asta se stie foarte bine.

Între timp a avut loc o unire, măi Mihaile.
După mentalitatea ta ar trebui să mă numesc moldovean pentru că tot neamul meu a fost din Moldova? Or Moldova nu este pământ românesc? În Unire tu nu crezi?

Daniel777 26.08.2010 12:33:16

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282079)
Mi se pare o jignire sa numesti pe unii precum Mihai Viteazu , Mircea cel Batran,Sfantul Stefan cel Mare romani,ca nici unii nu au dus lupte de cucerire ale teritoriilor altora.

Chiar daca erau mai multe provincii,limba vorbita a fost romana,ceea ce este evident ca apartineau aceleiasi tari,Romania.Daca vrei sa te numesti doar valah sa spunem,ar trebui sa locuiesti in tara Valahia,si sa vorbesti limba valaha.

mihailt 26.08.2010 12:34:33

Daca vrei sa cautati contextul istoric al cuceririi Daciei apoi ganditi-va ca Dumnezeu Iisus Hristos a fost rastignit in jurul anului 33 dc si apoi Sfantul Apostol Andrei a fost trimis la propovaduire in Dacia de catre Duhul Sfant.
Iar in jurul anilor 100 Dacia e atacata de inselatii de draci din Imperiul Roman.
Iata ce zice pe wikipedia:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia
"De asemenea, chiar dacă a fost ocupată pentru o perioadă scurtă (107 - 271/276), Dacia a fost poate provincia cu cea mai intensă colonizare, cu oameni din toate provinciile imperiului, iar latina s-a impus ca o lingua franca, procesul fiind asemănător, în anumite privințe, cu colonizarea europeană a Statelor Unite și a Americii Latine."

mihailt 26.08.2010 12:36:25

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 282082)
Între timp a avut loc o unire, măi Mihaile.
După mentalitatea ta ar trebui să mă numesc moldovean pentru că tot neamul meu a fost din Moldova? Or Moldova nu este pământ românesc? În Unire tu nu crezi?

Nu cred in unirea care s-a facut de niste oameni inselati de draci care au intrat prin cine stie ce societati dubioase cat au fost la studii la Paris si au venit de acolo cu ideea ca sunt "latini" de neam si ca trebuie sa isi numeasca patria Romania.
Mai frumos i s-ar fi zis transilvania-muntenia-moldova suna mult mai frumos decat Romania.
Sau cel mai frumos vechiul nume al patriei noastre atat de incercata prin tot felul de inselati de draci anume Dacia.
Iar noi ne numim negresit daci.
Moldovenii ardelenii si muntenii (adica dacii) traiau in mare fratie,dar de cand cu ideile dracesti au inceput sa fie dezbinati intre dansii datorita pacatelor pe care le-au adus cine stie ce inselati de draci si le fac mare publicitate:
iubirea de bani,iubirea de slava desarta,iubirea de placeri pacatoase.

costel 26.08.2010 12:41:20

Mihail, cand omul cade in pacat, cade singur, numai cand e vorba de mantuire nu poate face acest lucru singur. Asa ca un om cazut, nu inseamna caderea intregii Romanii. Asa ca nu e cazul sa te nelinistesti. Daca ar exista doar Parintele Arsenie Papacioc, eu as fii mandru ca sunt roman. Dar sunt mult mai multi ca el, asa ca e cazul sa te linistesti.

IonelS 26.08.2010 12:44:41

Ei, sunt unii , in special pe criza, care tot timpul schimba tricoul chiar in timpul meciului, functie de ce tara este mai faloasa si mai la moda !

Daniel777 26.08.2010 12:45:54

Un factor important în continuarea procesului de romanizare a Daciei la constituitcreștinism ul. Un rol important în constituirea creștinismului l-a avut coloniștii și ostașii aduși în Moesia Inferior și Dacia Traiană, în deosebi cei originali din Kappadacia, Egipt și Iudeea. Creștinismul la români s-a produs chiar înainte de declararea creștinismului ca religie oficială după romani. Așa se și explică de ce cuvintele din terminologia religioasă sunt de origine latină: Dumnezeu, creștin, Rusalii, înger, cruce, altar, preot, cuminecare, rugăciune, Duminică, etc., apoi numele sfințiilor ce se dau în popor încă sunt latine (sânt = latin; sfânt = slavon; de la cuvântul sfete) Sânt-Ion, Sântă-Mărie, Sânt-Toader, Sân-Petru, Sân-Medru.

Creștinismul a devenit religie de stat în Imperiul Roman în secolul IV, împăratut – Constantin cel Mare, al cărui nume a fost dat bizanțului, capitala Imperiului Roman de Răsărit=Constantinopol. Legiferarea creștinismului s-a produs după “Edictul de la Milano” în 313, dat de Constantin cel Mare pentru întreaga împărăție romană.

Atât procesul de creștinare cât și procesul de formare a poporului nostru, au loc simultan. De aici facem afirmația pertinentă ce aparține numai poporului nostru și anume: “Noi ne-am născut creștini”, nu am fost ca alte popoare.
Românii au primit legea creștină în forma latină, adică ritul și limba predicării latinește, afirmație
susținută de marii istorici, precum Nicolae Iorga, Dimitria Onciul, Ioan Lupaș, Lucian Blaga, etc.

Pătrunderea slavilor în Dacia și în sudul Dunării a produs schimbări în această parte a Europei. Primul val al slavilor, se înscrie în secolul al VI –lea. Ei s-au așezat în peninsula Balcanică peste populația romanizată. O parte din ei au trecut în nordul Dunării unde densitatea populației romanizate este mai mare. Conviețuind cu eceste popoare autohtone, ei încep să se romanizeze, să primească multe cuvinte de la autohtoni în limba lor, proces ce se manifestă și invers. De la ei ne-au rămas multe denumiri de ape: Moldova, Bistrița, Milcov, Râmnic, Prahova, Ialomița, Dâmbovița, Târnavele, etc. sau denumiri de orașe: Craiova, târgoviște, Slatina, Slănic, Bistrița, etc.

mihailt 26.08.2010 12:56:26

Mai frate dacii au fost crestinati de Sfantul Apostol Andrei iar aceasta ce zici fratia ta sunt presupuneri.
Daca te duci langa catedrala patriarhala o sa vezi acolo reprezentat pe Sfantul Apostol Andrei crestinatorul Daciei.
In cazul in care nu stiai imparatul Traian era pagan.
Daca citesti pe acolo (http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia) sa vezi ca Dacia a fost abandonata de romani in jurul anului 200 si ceva:
"Nu se cunosc detalii ale situației în provincia Dacia, doar o declarație a lui Rufius Festus "în timpul împăratului Gallienus, Dacia a fost pierdută" și oprirea subită a inscripțiilor și monedelor romane din Dacia în anul 256 atestă dezintegrarea administrației romane in provincia Dacia."
Asa ca nu are cum sa fi fost crestinati dacii prin romani.

Daniel777 26.08.2010 13:12:41

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282107)
Mai frate dacii au fost crestinati de Sfantul Apostol Andrei iar aceasta ce zici fratia ta sunt presupuneri.
Daca te duci langa catedrala patriarhala o sa vezi acolo reprezentat pe Sfantul Apostol Andrei crestinatorul Daciei.
Daca citesti pe acolo (http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia) sa vezi ca Dacia a fost abandonata de romani in jurul anului 200 si ceva:
"Nu se cunosc detalii ale situației în provincia Dacia, doar o declarație a lui Rufius Festus "în timpul împăratului Gallienus, Dacia a fost pierdută" și oprirea subită a inscripțiilor și monedelor romane din Dacia în anul 256 atestă dezintegrarea administrației romane in provincia Dacia."

Limba romana s-a format din contopirea a doua limbi.Nu confunda increstinarea cu formarea poporului roman.Chiar daca dacii au fost increstinati inainte de cucerirea lor,dupa cucerire limba s-a transformat,si poporul dac s-a unit cu cel roman,prin casatorii.Crestinismul a dainuit si dupa formarea poporului roman,iar in sec IV a fost declarat religie oficiala.

Desi nu are o legatura cu asta,fata imparatului Traian a fost crestina,iar un sfant,parca sfantul Grigore,nu mai tin mainte exact,s-a rugat lui Dumnezeu pentru imparatul Traian,sa fie scos din iad.Astea sunt amanunte,insa nu trebuie sa declari pe romanii care ne-au cucerit draci.Ei au fost pagani initial,ca si noi,dar prin contopirea cu poporul dac s-au increstinat.

Dumitru73 26.08.2010 13:31:37

Citat:

Stiu ca e mandrie nationala sa spui BOR este apostolica.
Dar de la propovaduirea Sf Ap. Andrei in Dobrogea si pana la crestinarea intrului teritoriu al Romaniei e cale lunga
Afirmatia e cam trasa de par.

Traditie1 26.08.2010 14:15:35

Citat:

Întâi, vreau să spun că e un mare privilegiu să fim români, atât datorită frumuseții țării cât și frumuseții culturii, românii fiind o insulă de latinitate estică și dând lumii mari împărați (Constantin, Iustinian și alții).

În al doilea rând, legat de numele de români cu care ți-e ție rușine, el este numele istoric al poporului român. Ce mă deranjează pe mine este schimbarea lui "u" cu "o" pentru a fi mai apropiat de roman, în realitate poporul nostru numindu-se pe sine rumâni. Apoi, denumirea de daci venea de la o populație iraniană (asiatică deci) care cam cu 7 secole sau mai mult î.Hr. a cucerit teritoriul patriei noastre și a constiuit pătura conducătoare, aristocrația.

Cât despre cine a adus creștinismul în teritoriul țării noastre, chiar presupunând că Sf. Andrei ar fi ajuns pe aici și ar fi propovăduit, comunitatea de creștini creată de el ar fi fost prea mică ca să aibă o influență și să poți spune că el ia creștinat pe daci. În realitate, așa cum arată dovezile documentare și arheologice, creștinismul a fost adus în Dacia (ca și în alte părți ale imperiului roman) de soldați, negustori și alte categorii de populație din estul imperiului roman, în primul rând din Asia Mică. Spre exemplu, majoritatea mucenicilor din Dobrogea (sec. 2-3) nu erau originari de pe aceste meleaguri ci erau veniți din Asia Mică, de pildă cei patru mucenici ale căror moaște au fost descoperite la Niculitel sau Sfinții Astion și Epictet ale căror moaște au fost descoperite în 2002 la Dunavăț. Creștinismul nu exista înaintea secolului 3 în Dobrogea, nu există nici un vestigiu arheologic mai vechi de jumătatea secolului 3 iar în Dacia Carpatică dovezile sunt mai tărzii cu aproape un secol. Iar aceste comunități creștine din Dobrogea au fost decimate de către năvălirile barbare după pierderea controlului imperiului bizantin (sec. 6-7) asupra acestui teritoriu, fiind reîmprospătate cu grupuri de populație sud-dunăreană creștinată. În Dacia carpatică populația a rămas majoritar păgână până în secolele 10-11 așa cum dovedește arheologia (incinerarea ca rit funerar, lipsa obiectelor cu însemne creștine), când a început să fie încreștinată prin includerea în sistemul ecleziastic al primului imperiu bulgar.

Istoria românilor este altfel decât varianta oficială predată în școli și prezentată în manualele de istorie.

Nu există nici o dovadă că Sf. Andrei ar fi călcat pe pământul țării noastre. Există o tradiție bisericească, Origen (citat de Eusebiu în sec. 4) afirmând că el ar fi făcut apostolat în Asia Mică și Sciția, de-a lungul Mării Negre. O scriere apocrifă din secolul 2 afirmă că el a fondat comunitatea creștină din Constantinopol dar toate acestea au mari șanse să fie false, povești inventate ulterior, mai ales că respectiva scriere e plină de minuni greu de crezut să fi avut loc în realitate.

Dumitru73 26.08.2010 14:58:08

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 282171)
Întâi, vreau să spun că e un mare privilegiu să fim români, atât datorită frumuseții țării cât și frumuseții culturii, românii fiind o insulă de latinitate estică și dând lumii mari împărați (Constantin, Iustinian și alții).

În al doilea rând, legat de numele de români cu care ți-e ție rușine, el este numele istoric al poporului român. Ce mă deranjează pe mine este schimbarea lui "u" cu "o" pentru a fi mai apropiat de roman, în realitate poporul nostru numindu-se pe sine rumâni. Apoi, denumirea de daci venea de la o populație iraniană (asiatică deci) care cam cu 7 secole sau mai mult î.Hr. a cucerit teritoriul patriei noastre și a constiuit pătura conducătoare, aristocrația.

Cât despre cine a adus creștinismul în teritoriul țării noastre, chiar presupunând că Sf. Andrei ar fi ajuns pe aici și ar fi propovăduit, comunitatea de creștini creată de el ar fi fost prea mică ca să aibă o influență și să poți spune că el ia creștinat pe daci. În realitate, așa cum arată dovezile documentare și arheologice, creștinismul a fost adus în Dacia (ca și în alte părți ale imperiului roman) de soldați, negustori și alte categorii de populație din estul imperiului roman, în primul rând din Asia Mică. Spre exemplu, majoritatea mucenicilor din Dobrogea (sec. 2-3) nu erau originari de pe aceste meleaguri ci erau veniți din Asia Mică, de pildă cei patru mucenici ale căror moaște au fost descoperite la Niculitel sau Sfinții Astion și Epictet ale căror moaște au fost descoperite în 2002 la Dunavăț. Creștinismul nu exista înaintea secolului 3 în Dobrogea, nu există nici un vestigiu arheologic mai vechi de jumătatea secolului 3 iar în Dacia Carpatică dovezile sunt mai tărzii cu aproape un secol. Iar aceste comunități creștine din Dobrogea au fost decimate de către năvălirile barbare după pierderea controlului imperiului bizantin (sec. 6-7) asupra acestui teritoriu, fiind reîmprospătate cu grupuri de populație sud-dunăreană creștinată. În Dacia carpatică populația a rămas majoritar păgână până în secolele 10-11 așa cum dovedește arheologia (incinerarea ca rit funerar, lipsa obiectelor cu însemne creștine), când a început să fie încreștinată prin includerea în sistemul ecleziastic al primului imperiu bulgar.

Istoria românilor este altfel decât varianta oficială predată în școli și prezentată în manualele de istorie.

Nu există nici o dovadă că Sf. Andrei ar fi călcat pe pământul țării noastre. Există o tradiție bisericească, Origen (citat de Eusebiu în sec. 4) afirmând că el ar fi făcut apostolat în Asia Mică și Sciția, de-a lungul Mării Negre. O scriere apocrifă din secolul 2 afirmă că el a fondat comunitatea creștină din Constantinopol dar toate acestea au mari șanse să fie false, povești inventate ulterior, mai ales că respectiva scriere e plină de minuni greu de crezut să fi avut loc în realitate.

Traditie ... jos palaria ...
Chiar daca de obicei nu sunt de acord cu tine ... aici ai dreptate.

Scotianul 26.08.2010 15:10:01

Pt Traditie>rugaminte

Daca te uiti pe acest link http://www.patriarhia.ro/ro/structur...ric_bor_1.html
Se spune(despre Apostolul Andrei) la un anumit moment:,,Tradiția privitoare la această predică "apostolică" în Sciția este întâlnita în lucrarea ,,Despre apostoli" a lui Hipolit Romanul, mort în cursul persecuției împăratului Decius (249-251)".Stii cumva ce contine aceea carte?Nu am dat de ea.Multumiri anticipate daca cumva identifici in ea un text despre Apostolul Andrei.

Update>se face referire la Hipolit Romanul si aici http://www.revistateologica.ro/blog.php?id=143 dar as dori un citat exact daca are cineva cartea.Multumesc.

Daniel777 26.08.2010 15:16:57

Despre Apostolul Andrei

Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe Impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei".

Sfintele Proloage

In prima calatorie misionara, a intemeiat, impreuna cu Sfantul Ioan, comunitati crestine in Antiohia, Efes, Niceea, Bizant. Dupa Sinodul Apostolic din anul 50, a pornit in a doua calatorie misionara in Scitia, intre Dunare si Marea Neagra, dar si dincolo de Prut, pana la izvoarele Nistrului.

Mai tarziu, dupa razboaiele dacice, a trecut la sud de Dunare, ajungand la Patras, unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X. Traditia consemneaza ca, imediat dupa moartea lui, s-a iscat o furtuna din senin, iar trasnetul i-a orbit pe toti cei de fata. De atunci, semnul crucii in forma de X a devenit simbol al atragerii atentiei fata de pericolele iminente si de prevenire a accidentelor.

Episcopul Eusebiu de Cezareea, cel mai de seama istoric din primele veacuri, scria, in "Istoria bisericeasca", ca Andrei a propovaduit si in Dacia Pontica, viitoarea provincie romana Scythia Minor (Dobrogea de astazi).

In sprijinul evanghelizarii Daciei Pontice de catre Apostolul Andrei vin si o serie de inscriptii si vestigii arheologice, unele colinde si creatii folclorice dobrogene, ca si unele toponimice: pestera Sfantului Andrei, paraiasul Sfantului Andrei. Toate aceste marturii atesta ca o parte a teritoriului Romaniei de astazi a fost increstinat chiar de un ucenic al lui Hristos, care a asezat apoi episcopi, preoti si diaconi, asigurandu-se astfel succesiunea apostolica neintrerupta si propovaduirea dreptei credinte la daco-romani.

Dumitru73 26.08.2010 15:23:27

Citat:

În prealabil postat de Scotianul (Post 282192)
Daca te uiti pe acest link http://www.patriarhia.ro/ro/structur...ric_bor_1.html
Se spune(despre Apostolul Andrei) la un anumit moment:,,Tradiția privitoare la această predică "apostolică" în Sciția este întâlnita în lucrarea ,,Despre apostoli" a lui Hipolit Romanul, mort în cursul persecuției împăratului Decius (249-251)".Stii cumva ce contine aceea carte?Nu am dat de ea.Multumiri anticipate daca cumva identifici in ea un text despre Apostolul Andrei.

Update>se face referire la Hipolit Romanul si aici http://www.revistateologica.ro/blog.php?id=143 dar as dori un citat exact daca are cineva cartea.Multumesc.

Consider ca este exagerata afirmatia ca Apostolului Andrei ii apartine crestinarea romanilor ...

mihailt 26.08.2010 15:26:27

Sa fim un pic seriosi Dacia nu mai facea parte din Imperiul Roman cand s-a dat libertate crestinismului in Imperiul Roman.
Apoi cine stie ca nu au fost Sfinti chiar dupa propovaduirea Sfantului Andrei aci?

Traditie1 26.08.2010 15:28:35

Citat:

În prealabil postat de Scotianul (Post 282192)

Uite ce am găsit:
http://www.synaxis.org/cf/volume05/E...VE_APOSTLE.htm

mihailt 26.08.2010 15:28:54

Apoi este destul de clar si contextul istoric in care aceasta zona a primit numele de "Romania" si iar e destul de clar ca suntem de origine daca iar nu romana daca studiezi portul popular al romanilor ca e asemanator cu al dacilor (vedeti numai itari sau portul barbilor la daci,la romani nu era moda sa se poarte barba) si nu cu al romanilor.

Scotianul 26.08.2010 15:29:19

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 282199)
Consider ca este exagerata afirmatia ca Apostolului Andrei ii apartine crestinarea romanilor ...

Tocmai ca sa ma lamuresc caut sursa exacta.Din moment ce toata lumea se refera la aceea carte>sa vedem ce contine.PS>sunt fan Neagu Djuvara.Fie si pentru curaj.

Traditie1 26.08.2010 15:33:05

Citat:

În prealabil postat de Scotianul (Post 282204)
Tocmai ca sa ma lamuresc caut sursa exacta.Din moment ce toata lumea se refera la aceea carte>sa vedem ce contine.PS>sunt fan Neagu Djuvara.Fie si pentru curaj.

Vezi mesajul meu anterior (pagina a treia a threadului).

Scotianul 26.08.2010 15:34:37

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 282201)

Traditie,iti multumesc mult pentru ajutor.Ramin dator :) Deci la nr.2 se spune>,,Andrew preached to the Scythians and Thracians, and was crucified, suspended on an olive tree, at Patrae, a town of Achaia; and there too he was buried.".Acu trebuie sa caut eu alte cateva detalii ca sa inteleg ceva.Sa nu sar de la o idee la alta.Multumesc frumos pentru ajutor.

Dumitru73 26.08.2010 15:37:42

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282200)
Sa fim un pic seriosi Dacia nu mai facea parte din Imperiul Roman cand s-a dat libertate crestinismului in Imperiul Roman.
Apoi cine stie ca nu au fost Sfinti chiar dupa propovaduirea Sfantului Andrei aci?

"cine stie ca nu au" - asta nu este o dovada ca au fost ...

Daniel777 26.08.2010 15:45:27

Nu inteleg ce propune mihailt!!

1. Sa ne separam proviinciile,sa devina fiecare o alta tara,pentru ca fiecare apoi sa nu se mai numeasca roman si moldovean sau ardelean sau muntean?

2.Nu inteleg de ce denumirea de roman,chiar daca am presupune ca ar fi rau aleasa,desi nu cred ca cineva ar dori sa se numeasca dac,deci de ce denumirea de roman ar trebui sa ne provoace rusine,iar daca m-as numi moldovean ar trebui sa fiu mandru ?!!!

3.A fi mandru ca esti roman cred ca se refera in primul rand la capacitatea acestui popor de a pastra religia ortodoxa curata timp de 2000 de ani,si pentru ca si-a pastrat granitile si ca a supravietuit ca popor.

Pentru asta trebuie sa fim mandri,si nu sa ne fie rusine!
Petre Tutea spunea ca Romania ii face o favoare pentru ca ii da posibilitatea sa moara pentru ea,sa se inscrie in randul celor care s-au jertfit pentru tara.

Scotianul 26.08.2010 15:51:27

Pe urmele Apostolului Andrei

O scurta observatie:daca tin cont de cele gasite de Traditie>,,Andrew preached to the Scythians and Thracians, and was crucified, suspended on an olive tree, at Patrae, a town of Achaia; and there too he was buried"si ma uit pe acest link> http://www.crestinortodox.ro/stiri/z...esc-78092.html atunci la sectiunea ,,crestinatorul neamului romanesc"este scris ceva interesant:

,,Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia“. Aceasta mentiune pare sa confirme cele spuse de Sf. Ap. Pavel cu doua secole inainte, in Epistola catre Coloseni, ca si scitii au auzit cuvantul lui Dumnezeu".

S-ar lega cu cele scris de Hipolit Romanul pe aspect ,,scitic".Daca ma uit in Epistola catre Coloseni>,,Unde nu mai este elin și iudeu, tăiere împrejur și netăiere împrejur, barbar, scit, rob ori liber, ci toate și întru toți Hristos"(Coloseni 3:11)>apar iarasi scitii mentionati raportat la ,,Și v-ați îmbrăcat cu cel nou, care se înnoiește, spre deplină cunoștință, după chipul Celui ce l-a zidit"(Coloseni 3:10)

In KJV apare>,,Where there is neither Greek nor Jew, circumcision nor uncircumcision, Barbarian, Scythian, bond nor free: but Christ is all, and in all.">iarasi ,,Scythian".Este clar despre cine vorbim.Conf Wiki(nu ma dau in vant dupa wiki da am ales-o pt ca este des folosita)>,,Veniți din spre (Caspica-Oxus), sciții, a ocupat în secolul IX î.Hr. regiunea Moldovei de azi, întinzându-se pe câmpia Dunării și în Dobrogea, luând locul cimerienilor așezați aici din timpuri preistorice".Un indiciu>Dobrogea.

Tot conf.linkului postat de Traditie(caruia ii multumesc din nou) http://www.synaxis.org/cf/volume05/E...VE_APOSTLE.htm
Apostolul Andrei este singurul caruia i-a cazut drept sarcina ,,Scitia".Apostolul Pavel confirma ca s-a predicat efectiv Cuvantul Domnului scitilor si atunci ramine o interesanta intrebare:cine putea sa fie daca nu nu a fost Andrei?Sursele si indiciile cam spre el ne duc.

Exista o problema:distinctia dintre Schytia Minor( http://en.wikipedia.org/wiki/File:Scythia_Minor_map.jpg ) si Scitia(http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%9...hia_100_BC.png Aici cred ca trebuie verificate sursele/datele,in masura in care exista.Partia se exclude pt ca acolo a mers Toma.Daca nu avem surse certe atunci suntem in pericol sa deschidem ,,Cutia Pandorei" daca nu analizam cu atentie.Trebuie sa mai ma informez si eu si o sa cer opinia unor oameni instruiti in acest sens.In plus voi verifica in bibliografia(imi va lua ceva timp) articolului pe care il gasiti(scuze pt repostare) in acest link: http://www.revistateologica.ro/blog.php?id=143

mihailt 26.08.2010 16:00:59

Nu a zis nimeni nimic de o separare a provinciilor ci doar am vrut sa arat originea noastra daco-crestina.

Daniel777 26.08.2010 16:10:04

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 282222)
Nu a zis nimeni nimic de o separare a provinciilor ci doar am vrut sa arat originea noastra daco-crestina.

Pai si atunci ce solutie doresti? Sa ne schimbam numele in daci,ca sa fii tu mandru?

Daniel777 26.08.2010 16:18:24

Geniul Eminescu folosea fara probleme cuvantul roman

Iată ce dorește României, Eminescu:

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
Tara mea de glorii, țara mea de dor?
Brațele nervoase, arma de tarie,
La trecutu-ți mare, mare viitor!
Fiarba vinu-n cupe, spumege pocalul,
Daca fiii-ți mindri aste le nutresc;
Căci ramine stinca, desi moare valul,
Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:17:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.