![]() |
Aceeasi religie sub alta forma?
Care este diferenta intre religia crestin ortodoxa pe stil nou si cea a rusilor lipoveni?
|
O problema de calendar sub forma de schisma...Altfel la fel, numa' ca-i foarte mult venin intre noi si ei..
|
Citat:
Am impresia ca la lipoveni numai calendarul este decalat in rest lucrurile sunt in regula, dar nu pot spune mai multe fiindca nu prea sunt sigur de asta. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Stiu ca rusii lipoveni nu cred in Sfanta Trinitate,ci numai in Dumnezeu si Fiul,iar Sf.Impartasanie nu se ia atat de simplu ca la noi.Imi poate spune cineva mai multe?
|
Citat:
|
Citat:
|
Tot ce ati scris pana acum este GRESIT !!!!
Confundati ritul vechi (lipovenii) cu stilul vechi (al calendarului) In secolul XVII in Rusia a fost un patriarh Nicon, care a vrut sa indrepte ritualul bisericii ruse. Slavii se distantasera de practica ortodoxa a grecilor si deja aveau particularitati care nu erau tocmai conforme cu ortodoxia. Cum ar fi: facerea semnului Sf. Cruci doar cu doua degete, cantarea de doua ori aliluia in loc de trei, liturghia de doua - trei ori mai lunga decat a restului ortodoxiei, inserari in crez care nu erau in varianta originala, folosirea doar a 5 prescuri la proscomidie, etc. Patriarhul Nicon a initiat aceasta reforma de indreptate a practicii, insa nu a fost acceptata de toata lumea, care a vazut in asta o schimbare a credintei, a dogmelor. Aceasta neacceptare s-a produs datorita ignorantei si a ingustimii mintii oamenilor. De aici s-a nascut curentul Vechi Ritualist (Rit Vechi), care de-a lungul timpului s-a faramitat in grupari paralele aparand chiar si adevarate erezii pe langa schisma initiala. Din aceste faramitari fac parte Lipovenii. |
Citat:
Au aceiasi credinta ca si noi, doar ritualul, practica, difera. |
|
Citat:
|
Confirm tot ce a zis hector.
Daca vreti sa aflati de unde vin lipovenii consultati: http://www.scribd.com/doc/3018284/Sc...-schismei-ruse http://ro.wikipedia.org/wiki/Biseric...n_Rom%C3%A2nia Rusii lipoveni (rit vechi) nu au nici o legatura cu romanii de pe stil vechi. Cat despre erezie sau schisma, lucrurile sunt discutabile. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:56:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.