Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Muzica sectanta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10622)

un.simplu.gand 07.09.2010 10:14:36

Muzica sectanta

Credeti ca este rau daca ascult asfel de muzica,mie unul imi place si nu vad ce e rau in asta asta?

Marius22 07.09.2010 10:41:28

Daca suntem ortodocsi consider ca este de datoria noastra sa cautam a descoperi mai intai frumusetea, profunzimea si bogatia propriilor izvoare. Daca insetam, nu se cade sa ne adapam de la izvoare straine, avand in propria ograda "rauri de apa vie".

A spune ca asculti aceasta muzica din placere, echivaleaza cu a spune ca citesti cartile sectarilor sau asculti predicile lor, din acelasi motiv. Muzica de cult nu trebuie separata de teologie. Mai presus de faptul ca muzica este placuta auzului, ea constituie o expresie a teologiei si spiritualitatii cultului respectiv.

Muzica sectelor consta in versuri crestine (compuse de oricine) puse pe melodii ale acestui veac (folk, blues etc.) Am ascultat si eu astfel de cantece dar numai muzica bisericeasca ortodoxa mi-a adus in suflet acel fior sacru.

Stefanxx 07.09.2010 17:22:17

dac te ajuta sa te simti mai aproape de Cer atunci continua

Citat:

În prealabil postat de un.simplu.gand (Post 286295)
Credeti ca este rau daca ascult asfel de muzica,mie unul imi place si nu vad ce e rau in asta asta?

Buna Un.simplu.gand. Eu am fost luat cam tare deoarece am vorbit de bine un filmulet de origine protestanta (cred) postat pe acest forum la Dedic la toti cititorii acest minunat aici http://www.youtube.com/watch?v=9BdNaa4Th4Y. Urmareste-l, e minunat dureaza cca 5 minute Am simtit ca Dumnezeu ma iubeste mult din acest film. Cei de pe forum, dupa ce m-au intepat bine cu ocari m-au sfatuit sa ma uit la acesta ca e ortodox http://video.crestinortodox.ro/index...id=Tnsw2vndkjq.
M-am uitat si la asta dar nu am inteles nimic si nici nu m-a confortat spiritual, nu am simtit nimic urmarind acest ultim film. Asa ca iti spun parerea mea: daca un film sau cantare te ajuta sa te simti mai aproape de Cer atunci continua sa le vezi/asculti. Te sfatuiesc, daca imi permiti, sa le urmaresti. Te rog mult sa le vezi pe amandoua si sa-mi spui parerea ta. Numai bine.

costel 07.09.2010 18:09:04

Cand nu ai traditie e usor sa faci totul in biserica precum se intampla in lume. Acum cateva zile mi-a fost dat sa vad o persoana cantand in strada rap cu versuri din Scriptura. Dar nu doar canta, ci si dansa. Mi s-a parut penibil. Aici nu mai e vorba de deschidere a Bisericii fata de lume, ci de pierderea Bisericii in lume.

Stefanxx 07.09.2010 18:20:19

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 286458)
Cand nu ai traditie e usor sa faci totul in biserica precum se intampla in lume. Acum cateva zile mi-a fost dat sa vad o persoana cantand in strada rap cu versuri din Scriptura. Dar nu doar canta, ci si dansa. Mi s-a parut penibil. Aici nu mai e vorba de deschidere a Bisericii fata de lume, ci de pierderea Bisericii in lume.

dar nu putem generaliza, nu toata muzica sectanta e de dans (cred).

un.simplu.gand 07.09.2010 19:38:09

Citat:

În prealabil postat de Stefanxx (Post 286446)
Buna Un.simplu.gand. Eu am fost luat cam tare deoarece am vorbit de bine un filmulet de origine protestanta (cred) postat pe acest forum la Dedic la toti cititorii acest minunat aici http://www.youtube.com/watch?v=9BdNaa4Th4Y. Urmareste-l, e minunat dureaza cca 5 minute Am simtit ca Dumnezeu ma iubeste mult din acest film. Cei de pe forum, dupa ce m-au intepat bine cu ocari m-au sfatuit sa ma uit la acesta ca e ortodox http://video.crestinortodox.ro/index...id=Tnsw2vndkjq.
M-am uitat si la asta dar nu am inteles nimic si nici nu m-a confortat spiritual, nu am simtit nimic urmarind acest ultim film. Asa ca iti spun parerea mea: daca un film sau cantare te ajuta sa te simti mai aproape de Cer atunci continua sa le vezi/asculti. Te sfatuiesc, daca imi permiti, sa le urmaresti. Te rog mult sa le vezi pe amandoua si sa-mi spui parerea ta. Numai bine.

Intradevar acest film e minunat l-am vazut si eu,uite asa fraieresc ei lumea cu filme dinastea,daca intradevar vrei sa simti ceva intra intr-o biserica ortodoxa si spunei-mi cum te simti dupa ce ai participat la o sfanta taina?Iti garentez ca nu o sa simti acelasi lucru daca participi la o adunare sectara ,eu am facut acest experiment si m-am convins,
ortodoxia are ceva in plus fata de ei,nu cred ca e ceva rau in a le asculta cantecele s-au predicile pentru ca au si ei un pic de dreptate in cea ce spun dar, au multe lipsuri.

danyel 07.09.2010 20:44:38

Citat:

Poi depinde de care asculti, multi sectari au preluat cantece de la Oastea Domnului, cantece pe care le poti auzi si in bisericile ortodoxe in special din ardeal, daca asculti cantari de genu celor mentionate , nu vad de ce ar fi rau
Dar cum neo-protestantii nu au o traditie bisericeasca caruia sa se conformeze, au fortat muzica religioasa, transformand-o in muzica de show fara nimic spiritual in ea, de obicei fiecare comunitate sau secta isi impune propriile gusturi, fara a respecta nicio linie duhovniceasca, ci pur si simplu cauta doar ce are trecere, preferand sa adapteze muzica religioasa dupa gusturile lor iar nu sa se adapteze ei dupa linia bisericii

danyel 07.09.2010 20:48:43

Se poate face usor diferenta intre melodiile apartinand Oastei Domnului, cum este cea de aici: http://www.youtube.com/watch?v=EK2uB3VwLgA si melodiile religioase moderne gen http://www.youtube.com/watch?v=iVzq7JIj5gs

gabriela8 07.09.2010 21:15:13

Citat:

Depinde cu ce scop le asculti. Daca ti se par mai inaltatoare ca muzica bisericeasca atunci cred ca poate fi o problema, intrucat treci fara sa iti dai seama pe un taram alunecos.

un.simplu.gand 07.09.2010 21:24:06

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 286500)
Depinde cu ce scop le asculti. Daca ti se par mai inaltatoare ca muzica bisericeasca atunci cred ca poate fi o problema, intrucat treci fara sa iti dai seama pe un taram alunecos.

Da,mi se par mai inaltatoare decat cele bisericesti.

lorenaR 07.09.2010 22:30:00

http://www.youtube.com/watch?v=ggQgQ7n7MLc
Asculta melodia asta, poate te misca:). Este ortodoxa si e cantata de Paula Seling.

Marius22 08.09.2010 10:13:22

Citat:

În prealabil postat de un.simplu.gand (Post 286505)
Da, mi se par mai inaltatoare decat cele bisericesti.

Mie nu mi se par. Imnografia ortodoxa in intregime canta bunatatea, milostivirea si dragostea lui Dumnezeu pentru om. In troparele pe care le ascult in biserica ma regasesc deplin, atat in starea omului cazut in pacat, cat si a celui inviat cu Hristos.

Ceea ce imi place cel mai mult in slujbele noastre este ca in ciuda faptului ca ne arata starea cazuta a umanitatii, afectate de pacat, nu o fac fara a ne arata salvarea, izbavirea de el. De aceea, atat timp cat esti in Biserica, si participi cu luare aminte la slujbele bisericesti, oricate pacate ai avea, nu ai cum sa cazi in deznadejde.

Or, acest lucru mi se pare mie inaltator. In smerenia ta, purtand povara propriilor neputinte, sa gasesti in tine acea dragoste spre a "chema cu indraznire numele Tatalui Cel ceresc", adica sa te rogi.

costel 08.09.2010 10:30:11

Se spune ca ingerii canta impreuna cu noi in cadrul Sfintei Liturghii. Daca acestia ar canta precum cei din cultele neoprotestante, marturisesc ca nu i-as mai baga in seama. Si asta pentru ca nu-mi doresc "Festivalul de la Mamaia", "Cerbul de Aur" ... in Biserica.

Doriana 08.09.2010 11:33:20

Ce stii tu ce-i frumos... :3:

In Biblie ni se porunceste sa cantam Domnului, caci Domnul iubeste cantarea de lauda, mai ales cantarile noi. Marturisesc ca nu am urechea muzicala a unui preot ca sa pot canta de la cap la coada o cantare bizantina. Deci, ce voi face? Nu-L voi mai lauda pe Domnul pentru ca unii nu agreaza? Cant si eu cum ma pricep.
Eu cred ca Domnul apreciaza cantarea venita dintr-o inima curata si iubitoare si nu are preferinte pentru genuri muzicale. Dapai noi, de, romani inimosi ce suntem, ne imaginam ca Dumnezeu ne aude numai pe noi cum cantam, nu si pe nevrednicii de altii. De parca Dumnezeu s-ar uita pe pamant printr-o teava si vede doar muzica bizantina. Nu i-o vedea si pe amaratii de negri care bat tobele si canta acapella in cinstea Domnului? Sau pe rromii care, orice le-ai face, nu stiu canta decat muzica specifica lor? Sau pe evreii care folosesc tot felul de instrumente ca sa cante Domnului si pe care Domnul i-a ascultat si in vechime, desi nu cantau bizantina?

Si daca tu nu bagi in seama ingerii, crezi ca e pierderea lor sau a ta? Ei oricum canta Domnului si nu tie. ;)

costel 08.09.2010 12:16:11

Doriana, pe un astfel de criteriu ar trebui sa pictez si eu o biserica. Nu conteaza ca nu am talent si ca voi face niste ciudatenii, important e sa le fac din inima. Iar daca cineva va fi adus in acel loc, fara sa stie ca e intr-o biserica si ar fi pus sa priveasca un perete pictat de mine, crezi ca datorita lucrarii mele din inima va stii unde este? Cu siguranta ca nu. Ce vreau sa spun prin asta, ca atunci cand ascult o cantare bizantina pentru mine nu mai exista confuzie, dar cand ascult o cantare de lauda a Domnului la chitara, tare confuz sunt. Aceasta e simtirea mea.

Doriana 08.09.2010 12:30:24

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 286664)
Doriana, pe un astfel de criteriu ar trebui sa pictez si eu o biserica. Nu conteaza ca nu am talent si ca voi face niste ciudatenii, important e sa le fac din inima. Iar daca cineva va fi adus in acel loc, fara sa stie ca e intr-o biserica si ar fi pus sa priveasca un perete pictat de mine, crezi ca datorita lucrarii mele din inima va stii unde este? Cu siguranta ca nu. Ce vreau sa spun prin asta, ca atunci cand ascult o cantare bizantina pentru mine nu mai exista confuzie, dar cand ascult o cantare de lauda a Domnului la chitara, tare confuz sunt.

Cred ca aici este implicat subiectivismul nostru. Ani de zile ni s-a spus ca muzica bizantina e singura muzica divina, sfanta, etc. Asa cum li s-a spus si altora ca numai a lor e buna si tot la fel gandesc. De aceea nu concepem altceva, subconstientul nostru respinge orice nu este bizantin. Dar sa recunoastem ca e doar un gen muzical care era in voga atunci cand s-a format si statornicit ritualul liturgic si asa a ramas de atunci. Sfintii din vechime nu cantau asa ceva. Pavel si Sila cand erau in lanturi cantau muzica de la templu cu care fusesera invatati - muzica evreiasca get-beget.
Chitara e ok, in vechime se foloseau chiar instrumente mai galagioase. Ps 150:

"Lăudați-L pe El în glas de trâmbiță; lăudați-L pe El în psaltire și în alăută.
Lăudați-L pe El în timpane și în horă; lăudați-L pe El în strune și organe.
Lăudați-L pe El în chimvale bine răsunătoare; lăudați-L pe El în chimvale de strigare."

Ce-ai zice daca ai auzi asemenea instrumente in Biserica? :43: :107:
Si totusi, asa poruncise Domnul sa fie laudat...

danyel 08.09.2010 19:13:50

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 286675)
Cred ca aici este implicat subiectivismul nostru. Ani de zile ni s-a spus ca muzica bizantina e singura muzica divina, sfanta, etc. Asa cum li s-a spus si altora ca numai a lor e buna si tot la fel gandesc. De aceea nu concepem altceva, subconstientul nostru respinge orice nu este bizantin. Dar sa recunoastem ca e doar un gen muzical care era in voga atunci cand s-a format si statornicit ritualul liturgic si asa a ramas de atunci. Sfintii din vechime nu cantau asa ceva. Pavel si Sila cand erau in lanturi cantau muzica de la templu cu care fusesera invatati - muzica evreiasca get-beget.
Chitara e ok, in vechime se foloseau chiar instrumente mai galagioase. Ps 150:

Lăudați-L pe El în chimvale bine răsunătoare; lăudați-L pe El în chimvale de strigare."

Nu numai muzica bizantina e sfanta, pana una alta nici in bisericile ortodoxe nu se canta peste tot psaltica, dar totusi muzica religioasa trebuie sa fie aparte, trebuie sa recunosti ca lumescul a patruns in adunarile neo-protestante in domeniul muzicii pana intracolo incat de multe ori in unele adunari atmosfera e mai degraba de carnaval decat de lacas de cult
Evreii aveau o cu totul alta cultura si o cu totul alta religie, Noul Testament nu ne relateaza prezenta vreunui instrument in adunarile crestine si nicxi istoria bisericeasca timpurie,
Nu sunt impotriva instrumentelor, pana una alta si ortodocsii le folosesc pe alocuri, in special cei din Oastea Domnului, sunt insa impotriva sentimentalismului si a atmosferei anti dohovnicesti pe care o creeaza unele formatii neo-protestante, care sub masca "cantam din inima" si-au impus propriile gusturi, interesant cum copiaza melodii sau ritmuri din lume dar se feresc sa preia un tropar, un psalm, bizantin, nu ca nu l-ar sti canta, aici vad ca au preluat o cantare ortodoxa http://www.youtube.com/watch?v=bDCE1REnfvw , dar nu merg mai departe deoarece le considera cel mai probabil spurcate
Referitor la tigani, negrii etc, oamenii trebuie adusi in adevar , ca altfel pe rationamentul "ii lasam sa cante cum vor" putem foarte bine sa ii lasam in continuare sa practice elemente ale religiilor lor primitive
Biserica ortodoxa are misiuni de evanghelizare si printre popoarele de culoare, nu demult IPS Teofan , mitropolitul Moldovei, a participat la un botez in Algeria daca nu ma insel, unde au fost botezati mai multi copii si adulti in religia crestin-ortodoxa, acolo s-au infintat biserici si se savarstete sfanta liturghie, pe limba lor dar nu batand din tobe ci pastrand decenta cuvenita unei slujbe religioase, si oamenii au acceptat

Cand asculti o piesa de genul http://www.youtube.com/watch?v=1XVnRjZge5E , cred ca te duce mai degraba cu gandul la concertele de pe litoral decat la plangerea pacatelor si smerenie, desi mesajul e frumos chiar scripturistric

Geony 08.09.2010 19:39:08

Citat:

Cred ca aici este implicat subiectivismul nostru. Ani de zile ni s-a spus ca muzica bizantina e singura muzica divina, sfanta, etc. Asa cum li s-a spus si altora ca numai a lor e buna si tot la fel gandesc. De aceea nu concepem altceva, subconstientul nostru respinge orice nu este bizantin. Dar sa recunoastem ca e doar un gen muzical care era in voga atunci cand s-a format si statornicit ritualul liturgic si asa a ramas de atunci. ...

Este o diferenta intre muzica NP si cea ortodoxa, si aici ma refer la ritm.
Daca vei lua o melodie de la Gutza si o pui pe versuri "crestine" vei observa ca nu este nici o diferenta intre muzila voastra si cea a lui Gutza, decat numai ca versuri...
Ti se pare normal sa aduci lauda lui D-zeu pe o muzica pe care ai putea juca-dansa?

Citat:

Sfintii din vechime nu cantau asa ceva. Pavel si Sila cand erau in lanturi cantau muzica de la templu cu care fusesera invatati - muzica evreiasca get-beget.
Chitara e ok, in vechime se foloseau chiar instrumente mai galagioase. Ps 150:...

Dar oare Pavel si Sila avea instrumente la ei?
In Biserica crestina crezi ca era orchestra sau famfara?
Citeste Istoria bisericii universale, mai ales I.B. in primele 3 secole sa vezi ca crestinii fugeau din calea paganilor si se adunau sub pamant, in pesteri...ca sa poata aduce lauda lui D-zeu...crezi ca foloseau instrumente muzicale? de frica paganilor care ii puteau auzi, cred ca cintau incet ca sa nu fie deconspirati....

Citat:

Domnul a poruncit acest lucru pentru servitorii de la Templul Sfant....gata cu Templu, gata cu orchestra.
O noua Lege, o noua organizare...o noua cantare, nu doar cu buzele ci si cu inima.

Doriana 08.09.2010 19:54:01

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 286780)
trebuie sa recunosti ca lumescul a patruns in adunarile neo-protestante in domeniul muzicii

Ok, recunosc...nici mie nu-mi plac unele lucruri, dar nu vorbeam de adunarile np, ci de muzica in general...

Sugerezi sa le spunem negrilor sa cante ce vrem noi, sau, ma rog, Biserica noastra...De ce ar face-o? Poate ca tie muzica bizantina iti spune ceva, ca ai crescut cu ea...dar sa stii ca unii nu o inteleg si nu-i vad rostul...si nici atat sfintenia. E doar o limba straina pentru ei. Sunt melodii "sectante" cu un mesaj mult mai clar si melodie decenta, care ajuta omul sa-L inteleaga mai bine pe Dumnezeu.
Una e sa le spui oamenilor ca nu trebuie sa mai pacatuiasca, deci sa nu fure, sa nu minta, sa nu ucida, etc...Dar de ce le-ai impune sa-si lege sireturile la fel ca tine sau sa se spele pe dinti in acelasi sens? In tara lor se leaga altfel sireturile, e cultura lor. Intelegi ce vreau sa spun? Pacatul este singurul lucru care desparte omul de Dumnezeu. Atat timp cat oamenii nu pacatuiesc nu-i o problema ca actioneaza diferit de noi.

Nu vorbim de faptul ca evreii aveau alta religie, ci de faptul ca Dumnezeu a primit inchinarea lor desi foloseau o gramada de instrumente. Si daca Dumnezeu a primit-o, ce suntem noi sa le astupam gura celor care fac la fel? Hmmmm?

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 286787)
O noua Lege, o noua organizare...o noua cantare, nu doar cu buzele ci si cu inima.

Vreau sa vad si eu textul noii legi, si anume paragraful in care sunt interzise instrumentele si instaurata muzica bizantina. Astept.

doctor_faustus 08.09.2010 19:58:18

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 286803)
Ok, recunosc...nici mie nu-mi plac unele lucruri, dar nu vorbeam de adunarile np, ci de muzica in general...

Sugerezi sa le spunem negrilor sa cante ce vrem noi, sau, ma rog, Biserica noastra...De ce ar face-o? Poate ca tie muzica bizantina iti spune ceva, ca ai crescut cu ea...dar sa stii ca unii nu o inteleg si nu-i vad rostul...si nici atat sfintenia. E doar o limba straina pentru ei. Sunt melodii "sectante" cu un mesaj mult mai clar si melodie decenta, care ajuta omul sa-L inteleaga mai bine pe Dumnezeu.
Una e sa le spui oamenilor ca nu trebuie sa mai pacatuiasca, deci sa nu fure, sa nu minta, sa nu ucida, etc...Dar de ce le-ai impune sa-si lege sireturile la fel ca tine sau sa se spele pe dinti in acelasi sens? In tara lor se leaga altfel sireturile, e cultura lor. Intelegi ce vreau sa spun? Pacatul este singurul lucru care desparte omul de Dumnezeu. Atat timp cat oamenii nu pacatuiesc nu-i o problema ca actioneaza diferit de noi.

Nu vorbim de faptul ca evreii aveau alta religie, ci de faptul ca Dumnezeu a primit inchinarea lor desi foloseau o gramada de instrumente. Si daca Dumnezeu a primit-o, ce suntem noi sa le astupam gura celor care fac la fel? Hmmmm?

Vreau sa vad si eu textul noii legi, si anume paragraful in care sunt interzise instrumentele si instaurata muzica bizantina. Astept.

Sugerăm să ne lași în pace cu muzica sectantă. Ai înțeles ? Dacă vrei muzică sectantă te rugăm să discuți astfel de lucruri pe un forum sectant de discuții.

Doriana 08.09.2010 20:08:54

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 286805)
Sugerăm să ne lași în pace cu muzica sectantă. Ai înțeles ? Dacă vrei muzică sectantă te rugăm să discuți astfel de lucruri pe un forum sectant de discuții.

Ooo, cezarica...Bine ai venit si drum bun!... :103: Nu ma face sa te bag in seama... :15:

danyel 08.09.2010 20:26:10

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 286803)

Nu e vorba numai de muzica bizantina, evident pot exista si exista mai multe genuri de muzica sacra, bizantina e specifica ortodoxiei, gregoriana e specica , catolicilor, dar niciuna nici alta nu te duc cu gandul la discoteca
Eu nu sunt impotriva laudei lui Dumnezeu prin diferite forme dar care sa se incadreze in anumite limite altfel , impunandu-ne propriile gusturi s-ar putea sa ne confectionam un dumnezeu dupa propriile gusturi
In neo-protestantism nu mai exista muzica sacra, muzica e doar un moft probabil pentru a atrage tinerii, si in acest scop nu exista limite sau ingradiri in a impune in adunare orice gen de muzica ne mai contand daca muzica se incadreaza in traditia crestina sau in traditia MTV
Muzica sacra trebuie sa fie o rugaciune cantata, nu un moment de delectare artistica si de satisfacere a sentimentalismului, ti-asi recomanda cartea lui Christos Yannaras "Pietismul ca erezie" ca sa intelegi cel putin pozitia bisericii referitoare la muzica sacra

Nu s-au interzis dar nu sunt amintite nici in Noul Testament nici in scrierile primare ale bisericii
sunt curios daca aveti o deschidere atat de mare fata de instrumente, de ce ii considerati pagani pe ortodocsi deoarece folosesc cadelnite cu tamaie, cand niciun paragraf nu interzice arderile de tamaie inaintea lui Dumnezeu, ba un verset biblic din prorocul Maleahi ne spune "
"Căci, de la răsăritul soarelui și până la apusul lui, mare este numele Meu printre neamuri și în orice parte se aduc jertfe de tămâie pentru numele Meu și prinoase curate, căci mare este numele Meu între neamuri", zice Domnul Savaot"(Maleahi 1:11)

Doriana 08.09.2010 20:38:29

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 286818)
In neo-protestantism nu mai exista muzica sacra, muzica e doar un moft probabil pentru a atrage tinerii,

Cand sa zic si eu ca sunt de acord cu tot ce ai scris citesc...asta...
Te definisesi ca un ortodox moderat, ma mir sa te aud spunand asa ceva. Atat timp cat un om se inchina lui Dumnezeu va canta lui Dumnezeu cu o atitudine smerita, de inchinare. Eu zic ca totusi exista si np care se inchina Domnului, numai ca tu te concentrezi pe extreme...

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 286818)
sunt curios daca aveti o deschidere atat de mare fata de instrumente, de ce ii considerati pagani pe ortodocsi deoarece folosesc cadelnite cu tamaie,

Eu nu am nimic cu tamaia, ce te face sa crezi ca as avea? Sau ca ii consider pagani pe ortodocsi? Am zis eu asta? :106: Tamaia miroase frumos, imi place sa stau cand trece parintele cu cadelnita...

danyel 08.09.2010 20:54:47

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 286824)
Cand sa zic si eu ca sunt de acord cu tot ce ai scris citesc...asta...
Te definisesi ca un ortodox moderat, ma mir sa te aud spunand asa ceva. Atat timp cat un om se inchina lui Dumnezeu va canta lui Dumnezeu cu o atitudine smerita, de inchinare. Eu zic ca totusi exista si np care se inchina Domnului, numai ca tu te concentrezi pe extreme...

Eu nu am nimic cu tamaia, ce te face sa crezi ca as avea? Sau ca ii consider pagani pe ortodocsi? Am zis eu asta? :106: Tamaia miroase frumos, imi place sa stau cand trece parintele cu cadelnita...

Sti prea bine ca penticostalii aveau cantari destul de frumoase in urma cu mai multi ani, dar din pacate , mai ales in adunarile mari, din orase, aceste cantari s-au pierdut fiind inghitite de cantari mult prea moderne si mult prea nepotrivite
eu am chochetat cu penticostalii in urma cu vre-o 8-9 ani, se cantau cantece frumoase uneori, asemenatoare pricesnelor ortodoxe, dar cateodata se sarea calul
Sa-ti dau un exemplu, a murit un penticostal destul de cunoscut, la inmormantare, fanfara, cor, instrumente, melodii moderne..duhovnicie slaba, a murit mai apoi o batranica penticostala, care imi era tare simpatica si ma rog Domnului sa ii odihneasca sufletul, o femeie de o modestie rara, la inmormantare , 1 pastor si 2 frati care-l acompaniau in cantarea unor melodii mai vechi gen "Vreau langa Dumnezeu sa fiu mereu" sau "La miezul noptii va veni" niciun instrument, slujba mult mai duhovniceasca decat spectacolul dat la prima inmormantare

Ma bucur ca iti place tamaia, ea este mirosul Casei Domnului

Doriana 08.09.2010 21:24:20

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 286831)
Sti prea bine ca penticostalii aveau cantari destul de frumoase in urma cu mai multi ani, dar din pacate , mai ales in adunarile mari, din orase, aceste cantari s-au pierdut fiind inghitite de cantari mult prea moderne si mult prea nepotrivite
eu am chochetat cu penticostalii in urma cu vre-o 8-9 ani, se cantau cantece frumoase uneori, asemenatoare pricesnelor ortodoxe, dar cateodata se sarea calul
Sa-ti dau un exemplu, a murit un penticostal destul de cunoscut, la inmormantare, fanfara, cor, instrumente, melodii moderne..duhovnicie slaba, a murit mai apoi o batranica penticostala, care imi era tare simpatica si ma rog Domnului sa ii odihneasca sufletul, o femeie de o modestie rara, la inmormantare , 1 pastor si 2 frati care-l acompaniau in cantarea unor melodii mai vechi gen "Vreau langa Dumnezeu sa fiu mereu" sau "La miezul noptii va veni" niciun instrument, slujba mult mai duhovniceasca decat spectacolul dat la prima inmormantare

Mda, se mai intampla...dar nu cred ca numai instrumentele erau problema . Conteaza foarte mult si cine canta si cat har are...conteaza daca ii canta Domnului sau a venit la adunare doar sa faca show...Eu merg intr-o adunare in care instrumentele nu sunt o regula, se folosesc doar cand si cand. Insa mi-ar place sa stiu canta la chitara clasica; cred ca as transmite mai mult din ceea ce vreau sa-I transmit Domnului.

Imi place mult aceasta cantare, cantata la inmormantarea lui Traian Dorz [pare acompaniata la orga si acordeon, dar foarte dulce]:

Dor al dorurilor mele

Si mai sunt ca ea.

danyel 08.09.2010 21:52:09

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 286839)
Mda, se mai intampla...dar nu cred ca numai instrumentele erau problema . Conteaza foarte mult si cine canta si cat har are...conteaza daca ii canta Domnului sau a venit la adunare doar sa faca show...Eu merg intr-o adunare in care instrumentele nu sunt o regula, se folosesc doar cand si cand. Insa mi-ar place sa stiu canta la chitara clasica; cred ca as transmite mai mult din ceea ce vreau sa-I transmit Domnului.

Imi place mult aceasta cantare, cantata la inmormantarea lui Traian Dorz [pare acompaniata la orga si acordeon, dar foarte dulce]:

Dor al dorurilor mele

Si mai sunt ca ea.

Mai mult decat talentul, conteaza inima daruita , smerita si sincera care canta,
Cantarea fratilor de la Oastea Domnului e departe de cele in care tobele se aud mai tare decat melodia propriuzisa, orga si acodreonul sunt specifie Oastei Domnului,
daca faci parte dintr-o adunare mai conservatoare e probabil sa fie cum zici tu, dar nu stiu daca cunosti, in Cluj, biserica penticostala Speranta e tare laudata si apreciata de multi, dar modul lor de inchinare a iesit demult din tiparele traditiei crestine si poate face usor concurenta ritmurilor din cluburile studentesti

Doriana 08.09.2010 22:01:12

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 286858)
Mai mult decat talentul, conteaza inima daruita , smerita si sincera care canta,
Cantarea fratilor de la Oastea Domnului e departe de cele in care tobele se aud mai tare decat melodia propriuzisa, orga si acodreonul sunt specifie Oastei Domnului,
daca faci parte dintr-o adunare mai conservatoare e probabil sa fie cum zici tu, dar nu stiu daca cunosti, in Cluj, biserica penticostala Speranta e tare laudata si apreciata de multi, dar modul lor de inchinare a iesit demult din tiparele traditiei crestine si poate face usor concurenta ritmurilor din cluburile studentesti

Nu am mers prin Cluj, mai mult m-am invartit prin Bucuresti; si aici gasesti de toate, de la tobe la acapella . Insa m-am obisnuit sa iau ce e bun. Daca muzica nu mi se pare duhovniceasca incep ma rog, incerc sa valorific timpul. Nu m-a facut Dumnezeu pastor sa pot schimba mentalitatea adunarilor, dar ma straduiesc sa fac slujba la care am fost chemata si sper sa-I fac astfel bucurie.

dobrin7m 09.09.2010 09:13:04

Muzica religioasa

Muzica religioasa trebuie sa fie in primul rand religioasa. Sa rasune din ea credinta si dragostea de Dumnezeu. Indiferent ca e cantata de glas omenesc sau prin intermediul instrumentelor muzicale trebuie sa izvorasca din ea credinta si dragostea de Dumnezeu.
Se stie ca diavolul are puteri mari si face orice pentru a insela omul. Si iata cum alege muzica care candva a facut furori intre oameni, gen blues, sau rep, disco, care nu are nimic cu credinta, i-a pus versuri din Scriptura si a inselat simturile oamenilor.Este o atat de mare si subtila inselatorie incat multi cad in plasa ei. Daca diavolul s-ar arata asa cum este el urat si rau toata lumea ar fugi de el. Asa imbraca forme diverse: muzica laica cu versuri din Scriptura, (am vazut chiar o piesa de Beetles cu versuri din Scriptura) pentru a putea sa insele oamenii.
Citatul din Psalmi in care cineva mai sus intelegea ca Dumnezeu ne indeamna sa cantam cu instrumente asurzitoare se refera la cu totul altceva mult mai subtil. Se refera la faptul ca trebuie sa cantam dragostea de Dumnezeu cu toata fiinta noastra, cu toate simturile noastre. era o metafora la aceasta , spunand ca asa cum vibreaza omul la sunetele instrumentelor asurzitoare asa sa vibreze omul din dragoste pentru Dumnezeu.
Anul trecut, o cunostiinta m-a chemat la o adunare penticostala si din curiozitate m-am dus. Am urmarit un spectacol in toata regula , in fata adunarii perindandu-se oameni care cantau de la muzica populara cu versuri crestine la muzica folk si disco. Si mi-am zis in sinea mea unde este credinta? ca am ascultat muzica aceea populara dar in loc sa ma rog ma indemna la joc, am ascultat muzica aceea disco, dar iarasi in loc sa ma rog ma indemna la dans, imi venea sa imi iau sotul si sa dansam acel blues. Nu este asta lucrare diavoleasca?
La un moment dat pastorul a spus sa se intoarca fiecare sa isi salute fratii: s-a intors spre mine o femeie din stanga mea cu un chip impietrit. Ochii ni s-au intalnit. Atunci brusc un zambet larg pe fata i s-a aratat si mi-a intins o mana spunandu-mi ``pace sora``. Era un zambet tamp, intiparit pe fata parca fara voia femeii. S-a intors schimbandu-i-se expresia fetei. Si iarasi mi-am zis in gandul meu: ce pace imi dorea aceea femeie? M-am uitat in jur si am vazut ca parca toti erau teleghidati de o mana nevazuta.
Pastorul a zis la un moment dat : sa ne rugam. S-au ridicat in picioare si au inceput intai cu murmur ca un cor bine instruit sa zica fiecare ceva neinteles si sa creasca in intensitate ca si zgomot, pana la strigat. Parca erau o adunare de epileptici care se aflau in plina criza. Tremurau si se agitau in chip ciudat si mi-am zis ca mare e puterea diavolului. A durat totul cam un minut , si pastorul a inceput sa coboare tonul iar sala i-a urmat ca un val, incet incet pana s-a stins. Mi-am dat seama atunci ca pastorul stapanea sala si ca oamenii erau ca niste unelte in mana lui. Eram convinsa ca daca el spunea toti in patru labe, toti s-ar fi conformat.
Acea adunare s-a incheiat cu o cuvantare a pastrorului in care spunea ca pleaca la Amsterdam pentru o intalnire intre pastori, un fel de conferinta.
Si iata cum acea adunare de oameni saraci erau condusi si posedati de insasi diavol. Pastorul , unealta diavolului cu buna stiinta a lui, se bucura de excursii in starinatate, avea un costum scump pe el si o masina super tare , gras , prospera , se vadea bogatia din insasi fiinta lui, iar langa mine femia aceea saraca, cu un batic ponosit pe cap.
Trebuie sa invatam sa vedem unde este adevarata credinta, sa ne ferim de lucrarea diavoleasca.
Sa ascultam muzica disco si blues atunci cand e cazul si muzica bisericeasca atunci cand e cazul si sa nu amestecam lucrurile pamantesti cu lucrurile duhovnicesti niciodata.

Cu siguranta ca pe melodia de blues sau disco, candva doi tineri s-au cunoscut si s-au unit, dar cu siguranta ca pe melodia bisericeasca, crestina, omul doar cu Dumnezeu s-a cunoscut.

dobrin7m 09.09.2010 10:36:56

Scopul autorului muzicii laice: blues , disco, rap, dans, etc si implicit simtamintele care l-au impulsionat sa compuna muzica respectiva au fost cu siguranta altele decat dragostea de Dumnezeu. Nu contest ca din punct de vedere muzical este frumoasa, omul a compus-o folosindu-se de stiinta sa muzicala dar scopul creerii sale a fost de ``entertainment`` daca pot spune asa: si-a exprimat sentimentele fata de iubita, fata de oameni, fata de parinti, sau diverse alte activitati umane, laice. A lua aceasta muzica si a pune pe ea versuri din Scriptura este ca o pangarire a Scripturii. Muzica care a fost creata exclusiv din dragoste de Dumnezeu este unica, aceasta este muzica bisericeasca fie ca e bizantina sau nu, dar a fost la origini produsa doar din simtaminte de dragoste pentru Dumnezeu si din exprimarea credintei omului.
Sa nu uitam ca muzica bisericeasca este o rugaciune cantata, iar rugaciunea reprezinta, tanguire, smerenie, dorinta de mantuire, dragoste, cerere, si deci muzica prin care o exprimi este de asemenea tanguire, smerenie, dorinta de mantuire, dragoste, cerere.
Acultati ecteniile cantate, sau: Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma Dumnezeule, dupa mare Mila Ta. Melodia aici este tanguire si dor, este dragoste si iubire. Ascultati Tatal nostru cantat si simtiti iubirea. Ascultati imnurile de inviere si simtiti vibratia. Ascultati Cu noi este Dumnezeu si simtiti cum inima tresalta.
Sufletul vibreaza iar vibratia sa este exprimata in cantecul bisericesc. E normal sa fie altfel muzica bisericeasca decat cea cu care suntem noi obisnuiti de zi cu zi. Trebuie sa vrem sa o intelegem , ca sa o putem intelege.
Un sfant parinte zicea: am invatat papagalul sa spuna Doamne miluieste, oare papagalul se roaga? nu, pentru ca el nu are constiinta, dar omul are constiinta. Asta e, trebuie sa ascultam muzica bisericeasca cu constiinta, si atunci o simtim cu adevarat.
Cealalta muzica laica, o ascultam cu simtul placerii, ne place la ureche, suna bine, ne trezeste ceva in noi si gata e frumoasa. ( Ce iaste muzica? Muzica iaste ceva ce ne gadila in mod placut urechile. Va amintiti ?, Caragiale)
ce este muzica bisericeasca? este muzica care ne mangaie sufletul, este muzica prin care exprimam iubirea de Dumnezeu.

doctor_faustus 16.09.2010 16:35:27

Spălarea pe creier "evanghelică" carismatică

http://www.youtube.com/watch?v=VgrXG_4oewA

Imaginile sunt filmate dintr-o "biserică" carismatică din Timișoara, Agape. Se poate vedea că "evanghelicii" nu prea mai au nici cea mai mică legătură cu ce se vroia odată reforma protestantă. Astfel de muzică nu are absolut nimic duhovnicesc în ea; totul este lumesc, iar ținând cont de instrumentele folosite și atmosfera creată aș putea spune că este un duh chiar mai rău decât cel lumesc, însă mă abțin pentru a nu se simți alții jigniți. Un astfel de video clip ne poate demonstra în ce hal de degradare i-a adus pe unii "libertatea evangheliei" încât într-o așa-zisă "biserică" se cântă cântări "lui Isus" într-un fel mai mult decât jignitor la adresa lui Dumnezeu. Ce mai este de observat este vârsta fragedă a participanților la astfel de "laude către Isus", acest lucru nefiind întâmplător știind că adolescenții și tinerii sunt țintele predilecte ale spălătorilor de creiere datorită minții lor mai deschise (chiar și la astfel de spurcăciuni), datorită sângelui mai cald și mai neastâmpărat al tinerilor, și în principal datorită faptului că adolescenții și tinerii sunt mai rebeli, mai lipsiți de discernământ în treburile spirituale și astfel pot fi mai ușor înșelați de astfel de lupi îmbrăcați în piei de oaie. Aceste lucruri din videoclip arată decăderea într-un duh foarte lumesc, care nu are nici o legătură cu Duhul Sfânt, chiar dacă prestatorii urlă ca descreierații numele Gizăs, și trebuie spus tare și răspicat că ce se întâmplă acolo nu are nici o legătură cu Hristos și cu Duhul Sfânt și că este evident manifestarea unei false credințe "creștine", urlatul numelui Gizăs nefiind un criteriu pentru stabilirea adevăratei credințe și adevăratei Biserici. Faptul că astfel de spurcăciuni și înșelări menite spălării de creiere se propagă prin intemediul unei "biserici" nu face decât să dovedească faptul că respectiva "biserică" nu are nici cea mai mică legătură cu Biserica lui Hristos călăuzită de Duhul Adevărului.

doctor_faustus 16.09.2010 16:46:33

Un alt exemplu al spălării de creiere în stil "evanghelic"

http://www.youtube.com/watch?v=1-R5L...eature=related

doctor_faustus 16.09.2010 16:48:51

Spălarea pe creier "evanghelică" carismatică

Imaginile sunt filmate dintr-o "biserică" carismatică din Timișoara, Agape. Se poate vedea că "evanghelicii" nu prea mai au nici cea mai mică legătură cu ce se vroia odată reforma protestantă. Astfel de muzică nu are absolut nimic duhovnicesc în ea; totul este lumesc, iar ținând cont de instrumentele folosite și atmosfera creată aș putea spune că este un duh chiar mai rău decât cel lumesc, însă mă abțin pentru a nu se simți alții jigniți. Un astfel de video clip ne poate demonstra în ce hal de degradare i-a adus pe unii "libertatea evangheliei" încât într-o așa-zisă "biserică" se cântă cântări "lui Isus" într-un fel mai mult decât jignitor la adresa lui Dumnezeu. Ce mai este de observat este vârsta fragedă a participanților la astfel de "laude către Isus", acest lucru nefiind întâmplător știind că adolescenții și tinerii sunt țintele predilecte ale spălătorilor de creiere datorită minții lor mai deschise (chiar și la astfel de spurcăciuni), datorită sângelui mai cald și mai neastâmpărat al tinerilor, și în principal datorită faptului că adolescenții și tinerii sunt mai rebeli, mai lipsiți de discernământ în treburile spirituale și astfel pot fi mai ușor înșelați de astfel de lupi îmbrăcați în piei de oaie. Aceste lucruri din videoclip arată decăderea într-un duh foarte lumesc, care nu are nici o legătură cu Duhul Sfânt, chiar dacă prestatorii urlă ca descreierații numele Gizăs, și trebuie spus tare și răspicat că ce se întâmplă acolo nu are nici o legătură cu Hristos și cu Duhul Sfânt și că este evident manifestarea unei false credințe "creștine", urlatul numelui Gizăs nefiind un criteriu pentru stabilirea adevăratei credințe și adevăratei Biserici. Faptul că astfel de spurcăciuni și înșelări menite spălării de creiere se propagă prin intemediul unei "biserici" nu face decât să dovedească faptul că respectiva "biserică" nu are nici cea mai mică legătură cu Biserica lui Hristos călăuzită de Duhul Adevărului.

danyel 16.09.2010 21:21:24

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 288958)

Poi nu le-ar lipsi niste post, smerenie, rugaciunea inimii, tacere, meditatie, ascultare , priveghere si cate ceva de lucru, s-ar mai potoli demonii care-i zguduie

lacrimi 16.09.2010 22:29:25

Eu personal cand aud muzica sectanta (si aud des!) imi vine sa bat din picioare pe ritmul ei; pe cand la auzul muzicii ortodoxe imi vine sa plang, sa ma rog...

E o mare diferenta... Nu cred ca un crestin ortodox practicant ar putea sa asculte astfel de muzica...; o muzica, care in loc sa te inalte duhovniceste, te face sa dansezi...

Iertati-ma, n-am putut sa nu ma bag in seama...

penticostalulmantuibil 17.09.2010 09:09:30

Citat:

... mă abțin pentru a nu se simți alții jigniți.

Te felicit pentru eforturile pe care le faci doctore!

Nu prea reusesti, dar asta nu e cel mai important.
Oricum, in comparatie cu felul in care aratai cand ai intrat pe forum, progresul este uimitor: nu mai dracui, nu mai anatemizezi in nestire, nu mai injuri.

Dimpotriva, vorbesti frumos din Scripturi, postezi putin mai echilibrat...
Tot mai sufli ocari precum in postarea de mai sus dar esti pe drumul cel bun. :6:

Citat:

Astfel de muzică...

Cantarile bisericilor evanghelice sunt foarte diverse. Acopera aproape toate genurile muzicale.
Daca vei cauta putin vei gasi si cantece care iti vor placea. Dar, de fapt, tu cauti ceva urat, nu?

Biserica lui Hristos de pe pamant se inchina pe o muzica extrem de diversa. Ceea ce tu consideri ca fiind singura muzica cu adevarat duhovniceasca poate suna pentru unii foarte ciudat.
Dar fiecare crede ca muzica pe care o foloseste el in inchinare este cea mai frumoasa.

dobrin7m 17.09.2010 09:32:50

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 289103)
Te felicit pentru eforturile pe care le faci doctore!

Nu prea reusesti, dar asta nu e cel mai important.
Oricum, in comparatie cu felul in care aratai cand ai intrat pe forum, progresul este uimitor: nu mai dracui, nu mai anatemizezi in nestire, nu mai injuri.

Dimpotriva, vorbesti frumos din Scripturi, postezi putin mai echilibrat...
Tot mai sufli ocari precum in postarea de mai sus dar esti pe drumul cel bun. :6:

Cantarile bisericilor evanghelice sunt foarte diverse. Acopera aproape toate genurile muzicale.
Daca vei cauta putin vei gasi si cantece care iti vor placea. Dar, de fapt, tu cauti ceva urat, nu?

Biserica lui Hristos de pe pamant se inchina pe o muzica extrem de diversa. Ceea ce tu consideri ca fiind singura muzica cu adevarat duhovniceasca poate suna pentru unii foarte ciudat.
Dar fiecare crede ca muzica pe care o foloseste el in inchinare este cea mai frumoasa.

Rugaciunile si cantarile bisericesti ale oamenilor sunt din cele mai diverse sa inteleg. Nu? Ei bine rugaciunea si cantarea bisericeasca este dupa cum iti este sufletul, pentru ca rugaciunea este cantarea sufletului. Cei care urla si tipa, si topaie pe rep, , dance, disco si spun ca se roaga in numele lui Iisus ne arata cat de zbuciumat si chinuit e sufletul lor parca de ceva ascuns si totul de multe ori independent de vointa lui chiar daca nu isi da seama. Acu poate spui ca de fapt nu se roaga ci canta numele lui Iisus, dar eu atunci vin sa spun ca scopul cantarii bisericesti din totdeauna si astazi fireste este rugaciunea, sau exprimarea bucuriei ca il avem pe Iisus.
Toti acei tineri pierduti in sala aia nu aveau in minte pe Iisus ci doar placerea de a topai pe muzica rock si dorinta de distractie. Daca muzica bisericeasca te duce cu gandul la dictractie si in consecinta la pacat mai e ea muzica bisericeasca?
Tot ce iti tulbura simturile si te indeamna la pacat nu are nimic sfant in el. Cu siguranta ca acei tineri vor pleca de la acel spectacol incantati, se vor aduna la o terasa sa dea pe gat cateva beri cu convingerea ca uite si Dumnezeu accepta asa ceva. Doar au dansat si strigat in numele lui Dumnezeu nu?

penticostalulmantuibil 17.09.2010 10:00:07

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 289105)
Rugaciunile si cantarile bisericesti ale oamenilor sunt din cele mai diverse sa inteleg. Nu?

Da.
Citat:

Cei care urla si tipa, si topaie pe rep, , dance, disco si spun ca ...

Nu agreez muzica rap sau dance. Am alte gusturi.
Sunt cantece crestine africane (de exemplu ) cu care, cat as incerca, nu ma pot identifica.

Dar nu pot sa spun ca tot ce este diferit de mine e rau si gresit.
Dar nici nu pot afirma ca cei care canta altfel decat mine sunt pierduti.

Si am un dinte impotriva celor care se cred atotstiutori si cred ca toti cei care sunt diferiti de ei sunt pe nicaieri.
Citat:

Tot ce iti tulbura simturile si te indeamna la pacat nu are nimic sfant in el. Cu siguranta ca acei tineri vor pleca de la acel spectacol incantati, se vor aduna la o terasa sa dea pe gat cateva beri cu convingerea ca uite si Dumnezeu accepta asa ceva.

Sunteti profet cumva?
De unde aveti dumneavoastra siguranta ca se duc la o terasa sa dea pe gat cateva beri?

Sunt multi tineri evanghelici care n-au dat pe gat nici o bere in toata viata lor. Nu va mai grabiti spre judecata!

P.S. Nu ma simt dator sa-i apar pe tinerii din clip. Ceea ce eu am afirmat este ca exista multe tipuri de muzica in care Dumnezeu poate fi laudat. Iertati-ma, in opinia mea, muzica bizantina este unul dintre ele, nu singurul.

doctor_faustus 17.09.2010 10:57:40

Spălarea penticostală de creiere

Spălarea penticostală de creiere

http://www.youtube.com/watch?v=63-WB...eature=related

ionut stefan 17.09.2010 11:31:30

Citat:

lasa-i pe acesti slujitori ai satanei(sectanti) cu tot cu muzica lor.asculta muzica psaltica si inceraca sa citesti mai mult despre ortodoxie

costel 17.09.2010 11:43:46

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 289110)
Ceea ce eu am afirmat este ca exista multe tipuri de muzica in care Dumnezeu poate fi laudat. Iertati-ma, in opinia mea, muzica bizantina este unul dintre ele, nu singurul.

Domnule, muzica aduce o anumita stare. Eu nu pot avea constiinta ca ma aflu stand de vorba cu Dumnezeu printr-o cantare de tip rap. Nu pot sa-mi plang pacatele apeland la cantari de acest gen. E laudabil ca se incearca atragerea tinerilor, dar consider ca prin aceasta metoda rap, se pierde esentialul. E ca si cand as dori sa-i atrag in Biserica pe cei care fac graffiti si sa le spun ca pot picta si ei alaturi de zugravi. Va dati seama cum ar arata o biserica pictata de acestia? Nu te-ar mai chema in niciun fel la rugaciune.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:47:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.