Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Rugaciuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5048)
-   -   Tatal NOSTRU (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10683)

andreicozia 14.09.2010 16:44:59

Tatal NOSTRU

De ce oare Hristos FIUL lui Dumnezeu ne invata rugaciunea spunind Tatal nostru si nu Tatal MEU?

Don_Juan 14.09.2010 17:31:16

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 288387)
De ce oare Hristos FIUL lui Dumnezeu ne invata rugaciunea spunind Tatal nostru si nu Tatal MEU?

Iisus ne invata pe noi cum sa ne rugam, nu spunea cum se roaga El.

Matei, cap. 6:
7.Când vă rugați, nu spuneți multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate.
8.Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El.
9.Deci voi așa să vă rugați...Si urmeaza rugaciunea mentionata.

Marius22 14.09.2010 17:44:36

In acest detaliu, Mantuitorul exprima un grad de "rudenie". Afirma rudenia Sa cu noi prin faptul ca avem acelasi Tata, pentru ca si noi, atunci cand rostim Rugaciunea Domneasca, sa avem constiinta rudeniei noastre cu semenii si cu El (faptul ca suntem frati in Hristos si fii ai Tatalui Ceresc). Astfel, nici macar rugaciunea personala, nu se face in nume propriu, ci sobornicesc.

georgeval 14.09.2010 17:51:57

Citat:

Rugaciunea Tatal nostru ne descopera si aspectul comunitar al cultului, care ne fereste de caderile in forme de subiectivitate. Dumnezeu nu este un Dumnezeu al subiectivitatii mele, ci al Bisericii al comuniunii care ma fereste de caderea in egoism, in Vechiul Testament erau insirate anumite personalitatii Dumnezeu lui Avraam, Isaac si al lui Iacov.
Nu trebuie sa uitam ca Hristos prin intrupare se face fratele nostru intru umanitate, iar prin jertfa de pe Cruce realizeaza infierea noastra. Relatia dintre om si Dumnezeu in Noul Testament este relatia dintre Parinte si fiu care are la baza iubirea nu frica.

Dumitru73 15.09.2010 09:39:36

Citat:

Pentru ca rugaciunea trebuie sa o spui tu, nu El.
Doar pentru El este Tatal Meu.
Pentru tine, pentru toata lumea, este Tatal nostru.

cristiboss56 15.09.2010 10:20:37

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 288561)

Simplu, frumos și adevărat ! Felicitări Dumitru , pentru lecția dată de un așa zis ateu unui așa zis creștin . Toți suntem ai Lui , fie că recunoaștem sau nu ! Doamne ajută !+

Dumitru73 15.09.2010 10:37:32

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 288573)
Simplu, frumos și adevărat ! Felicitări Dumitru , pentru lecția dată de un așa zis ateu unui așa zis creștin . Toți suntem ai Lui , fie că recunoaștem sau nu ! Doamne ajută !+

Cu totii suntem niste "asa zisi" ;)

cristiboss56 15.09.2010 11:00:43

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 288581)
Cu totii suntem niste "asa zisi" ;)

Exact , dragă Dumitru ! O zi frumoasă și binecuvântată să ai !

costel 15.09.2010 11:52:51

Citat:

"Tatal nostru! Tu esti Tatal nostru, al tuturor: Te-as micsora pe Tine si m-as micsora si pe mine daca Te-as numi: Tatal meu! Tatal nostru! Tu te ingrijesti atat de mine, care sunt unul singur, dar mai vartos de intreaga lume. Scopul tau este imparatia Ta, iar nu un singur om. Iubirea de sine iti striga: Tatal meu!, in timp ce dragostea Iti striga: Tatal nostru! In numele tuturor oamenilor, care sunt fratii mei, eu ma rog Tie: Tatal nostru!" (Sfantul Nicolae Velimirovici)

costache marilena 15.09.2010 13:03:24

Citat:

MINUNAT! Scurt si clar!

gabriela8 15.09.2010 18:12:57

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 288405)
In acest detaliu, Mantuitorul exprima un grad de "rudenie". Afirma rudenia Sa cu noi prin faptul ca avem acelasi Tata, pentru ca si noi, atunci cand rostim Rugaciunea Domneasca, sa avem constiinta rudeniei noastre cu semenii si cu El (faptul ca suntem frati in Hristos si fii ai Tatalui Ceresc). Astfel, nici macar rugaciunea personala, nu se face in nume propriu, ci sobornicesc.

Frumos raspuns, subscriu!

georgeval 17.09.2010 18:11:57

Totodata insa, prin termenul de "Tata" Hristos descopera ceva din taina inaccesibila a Sfintei Treimi. Numirea de "Tata" indica insusirea specifica, proprie primei Persoane din Sfanta Treime, de a naste pe Fiul din vesnicie; Dumnezeu este Tata prin esenta, prin fire.

cristiboss56 17.09.2010 20:40:52

Sensul invocarii : Tatal nostru care esti in ceruri

Un articol de folos de pe site :http://www.crestinortodox.ro/diverse...uri-69306.html

Rodica50 17.09.2010 21:44:57

Rugaciunea Domneasca ma duce cu gandul la o colega care si-a purtat in scoala cu mari sacrificii copiii. Marturisea ca de cate ori trecea pe langa Biserica rostea "Da-mi, Doamne, painea cea de toate zilele!". Acum copiii sai sunt persoane importante si au grija si de parintii lor. Dumnezeu ne asculta ruga adresata din inima.

andreicozia 17.09.2010 22:41:55

..dincolo de aplauze

Citat:

Du-te la definitia cuvintului tata si poate ai sa intelegi nelamurirea mea.

Cum adica pentru El este tatal meu si pentru noi este tatal nostru?

Omule, un tata este tata deci este al meu, si fiecare are dreptul sa spuna AL MEU , cum adica al nostru?

Tu cind te gindesti la taica-tu tu il invoci la plural?

Ce aberatie mai este si asta?

De aceea exista posibilitatea ne-teologhizata ca toti sa fim fii duhovnicesti ai lui Dumnezeu, inclusiv Hristos.
Unde spune in scripturi Hristos ca El este nascut ORGANIC/BIOLOGIC DIN DUMNEZEU?
Nicaieri?...duhovniceste da, dar biologic? unde spune EL...nu altcineva...!

Traditie1 17.09.2010 23:24:03

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 289315)

Omule, un tata este tata deci este al meu, si fiecare are dreptul sa spuna AL MEU , cum adica al nostru?

De aceea exista posibilitatea ne-teologhizata ca toti sa fim fii duhovnicesti ai lui Dumnezeu, inclusiv Hristos.
Unde spune in scripturi Hristos ca El este nascut ORGANIC/BIOLOGIC DIN DUMNEZEU?

Prin folosirea pluralului se arată faptul că toți fiii lui Adam sunt una, sunt frați.

Cât despre pasajele în care Domnul spune că e născut din Dumnezeu, ele există, dar dacă ți le arăt o să zici iarăși că Biblia a fost modificată, așa că de ce le mai ceri?

Deci din câte înțeleg, acum ești și arian, negi divinitatea Fiului? Ești adeptul deismului?

Vezi la ce te duce ideea comunistă că toate religiile sunt egale? Vezi ce roade are hula împotriva Duhului Sfânt? A nega că Duhul Sfânt lucrează asupra oamenilor și că unii au experiențe mistice autentice te-a adus la credința într-un Dumnezeu complet separat de lume, de oameni, care nici măcar nu s-a întrupat. Ai ajuns să negi Sf. Treime, ai ajuns la henoteismul (monoteism primitiv) pustietor al islamului.

cristiboss56 18.09.2010 20:43:07

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 289333)
negi divinitatea Fiului?. Ai ajuns să negi Sf. Treime.

Andrei s-a schimbat mult , este de nerecunoscut !!!:106:

andreicozia 18.09.2010 21:05:43

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 289333)
Prin folosirea pluralului se arată faptul că toți fiii lui Adam sunt una, sunt frați.

Cât despre pasajele în care Domnul spune că e născut din Dumnezeu, ele există, dar dacă ți le arăt o să zici iarăși că Biblia a fost modificată, așa că de ce le mai ceri?

Deci din câte înțeleg, acum ești și arian, negi divinitatea Fiului? Ești adeptul deismului?

Vezi la ce te duce ideea comunistă că toate religiile sunt egale? Vezi ce roade are hula împotriva Duhului Sfânt? A nega că Duhul Sfânt lucrează asupra oamenilor și că unii au experiențe mistice autentice te-a adus la credința într-un Dumnezeu complet separat de lume, de oameni, care nici măcar nu s-a întrupat. Ai ajuns să negi Sf. Treime, ai ajuns la henoteismul (monoteism primitiv) pustietor al islamului.

Nu neg sub nici o forma divinitatea Fiului, vad ca te-a luat apa ca de obicei...

Dezbaterea asta nu trebuie sa inspaiminte lumea ci doar sa clarifice de ce Fiul nu ne-a spus clar ca Tatal nostru este ceva figurativ(fii lui Adam, a lui Dumnezeu) pe cind Tatal Lui este ceva de natura organica de Tata ADEVARAT, adica cel care-si varsa saminta in mama si creaza un Fiu.
Unde spune El(personal) treaba asta povestind de mama Lui, Maria? nicaieri!
Ma intreb de ce oare Discipolii Lui nu l-au intrebat niciodata direct!

@Cristi
Nu te speria, nu este pacat sa intrebi. Mai rau este daca-ti bagi capul in nisip ca strutul imaginindu-ti ca totul este bine!

cristiboss56 18.09.2010 21:13:46

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 289588)

@Cristi
Nu te speria, nu este pacat sa intrebi. Mai rau este daca-ti bagi capul in nisip ca strutul imaginindu-ti ca totul este bine!

Nu-i vorba de sperietura , ci de intistare , sincer , foarte sincer ! Astfel de intrebari nu sunt puse nici de cei din clasa a treia ! Dupa atatia ani , ti-au venit in minte astfel de intrebari ?:39::44:

andreicozia 18.09.2010 21:17:08

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 289597)
Astfel de intrebari nu sunt puse nici de cei din clasa a treia ! Dupa atatia ani , ti-au venit in minte astfel de intrebari ?:39::44:

Foarte buna observatia!
Inseamna ca eu dupa atitia ani am ajuns ca cei de clasa a treia la puritate sufleteasca!
Multumesc . Mi-ai facut un compliment crestin minunat!..direct de pe buzele Mintuitorului

cristiboss56 18.09.2010 21:21:10

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 289600)
Foarte buna observatia!
Inseamna ca eu dupa atitia ani am ajuns ca cei de clasa a treia la puritate sufleteasca!
Multumesc . Mi-ai facut un compliment crestin minunat!..direct de pe buzele Mintuitorului

Daaa , da , dar sa ai suflet de copil , nu sa dai in mintea copiilor sectantilor , ereticilor . . .! E o mica , mare diferenta !:30::76:

Dumitru73 19.09.2010 14:45:54

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 289315)

Asa cum Adam este stramosul nostru, dupa trup, tot asa Dumnezeu, care l-a facut pe Adam, este Tatal nostru, al tuturor.
Nu inteleg ce ti se pare atat de complicat

iustin10 19.09.2010 19:33:04

Nu raspund la prima jumatate a intrebarii,de ce Tata,ci la a -2a,de ce "Nostru" ?

Azi la Biserica am simtit si eu poate pentru prima oara,in timpul rugaciunii Tatal Nostru ,puterea acelui "Nostru".Pana atunci ma concentam in sinea mea sa inteleg,sa fac asociatii,sa exprim rugaciune etc.Intr-un cuvant :ganduri egoiste din cochilie de melc.
Azi am simtit ca suntem ca un val,care ia cu asalt Imaparatia si Urechea lui Dumnezeu.
M-am transpus in cei de langa mine,le-am auzit vocile,le-am inteles pentru o clipa starea de rugaciune.Intr-un cuvant,azi am iesit prima oara din mine.Si mi-am dat seama cat de multi suntem.Si cat de mult valoareaza rugaciunea noastra comuna.
E mare lucru sa traiesti prin ceilalti.Tu esti unul si te cunosti,mereu aceleasi neputinte .Ei sunt mii ,si prin ei poti vedea cele mai neasteptate lucruri,care tu singur,nu le vei trai niciodata.
Doar asa cred ca are sens alaturarea Tatal Nostru.Adica Tatal ceresc ne este Tata,doar daca noi suntem una cu semenii nostrii.
Hristos este modelul,este omul,este Fiul Omului.Iar noi suntem repetitii ale acelui model.Repetitii dar fara a ne repeta.
Atat timp cat Hristos e Fiu al Omului,atata timp si omul poate fi fiu al lui Dumnezeu.Nu este un lucru de la sine capatat aceasta mare cinste,ci este un lucru daruit noua.Asa a vrut Dumnezeu,ca pe cei claditi odiniara,de care se scarbise(cum se vede in VT),in loc sa ii distruga a 2 a oara,hotareste altceva SA II INFIEZE ! In loc sa ne alunge ,ne cheama.In loc sa ne lepede,ne naste !
Cu adevarat nepatrunse sunt caile indurarii Sale

Iubirea 26.09.2010 23:49:59

Citat:

<<< Sa nu spui" Tata" daca nu te comporti ca un fiu in fiecare zi!
Sa nu spui "Nostru" daca esti inchis in egoismul tau !
Sa nu spui" Care esti in ceruri" daca esti preocupat de lucrurile pamantesti !
Sa nu spui "Vie imparatia Ta" daca o confunzi cu succesul material !
Sa nu spui "Sfinteasca-se numele Tau" daca nu-L respecti !
Sa nu spui" Faca-se voia Ta" daca nu o accepti cand e dureroasa !
Sa nu spui" Painea noastra cea de toata zilele ,da-ne-o noua astazi "daca nu te gandesti la cei infometati!
Sa nu spui "Ne iarta noua greselile noastre" daca pastrezi ranchiuna pt fratele tau !
Sa nu spui" Nu ne duce pe noi in ispita" daca ai de gand sa pacatuiesti in continuare !
Sa nu spui" Amin" daca nu iei in serios cuvintele din Tatal nostru !!!
Domnul sa ne ajute! >>>

Am copiat aceste cuvinte dintr-un linck minunat postat intr-un alt topic dedicat Sf. Icoane nepictate de mana omeneasca.
http://babylenuta.blogspot.com/2010/...uni-de-la.html

Mie mi-a placut fff mult acest web si sper sa nu se supere userul care l-a postat pe celalalt topic ca am indraznit sa-l postez si eu aici.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:26:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.