Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Sir Isaac Newton (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10787)

Eugen7 28.09.2010 12:54:23

Sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton

Epitaful de pe mormântul său conține următorul text: „Aici se odihnește Sir Isaac Newton, nobil, care cu o rațiune aproape divină a demonstrat cel dintâi, cu făclia matematicii, mișcarea planetelor, căile cometelor și fluxurile oceanelor. El a cercetat deosebirile razelor luminoase și diferitele culori care apar în legătură cu acesta, ceea ce nu bănuia nimeni înaintea lui. Interpret sârguincios, înțelept și corect al naturii, al antichității și al Sfintei Scripturi, el a afirmat prin filozofia sa măreția Dumnezeului atotputernic, iar prin caracterul său exprima simplitatea evanghelică. Să se bucure muritorii, că a existat o asemenea podoabă a speciei umane. Născut la 25 decembrie 1642, decedat la 20 martie 1727”.

codana 28.09.2010 19:50:41

salut,eugen7

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 292646)
Sir Isaac Newton

Epitaful de pe mormântul său conține următorul text: „Aici se odihnește Sir Isaac Newton, nobil, care cu o rațiune aproape divină a demonstrat cel dintâi, cu făclia matematicii, mișcarea planetelor, căile cometelor și fluxurile oceanelor. El a cercetat deosebirile razelor luminoase și diferitele culori care apar în legătură cu acesta, ceea ce nu bănuia nimeni înaintea lui. Interpret sârguincios, înțelept și corect al naturii, al antichității și al Sfintei Scripturi, el a afirmat prin filozofia sa măreția Dumnezeului atotputernic, iar prin caracterul său exprima simplitatea evanghelică. Să se bucure muritorii, că a existat o asemenea podoabă a speciei umane. Născut la 25 decembrie 1642, decedat la 20 martie 1727”.

interesant epitaf.
stiinta si credinta nu se anuleaza,se intaresc,parerea me si nu renunt la ie.

Mihnea Dragomir 28.09.2010 23:19:18

Newton a fost un mare fizician. Dar un și mai mare teolog. Opera sa teologică ar merita tradusă și în limba noastră.

ai2 29.09.2010 09:23:10

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 292771)
interesant epitaf.

Asta era valabil acu 300 de ani.

codana 29.09.2010 18:40:02

salut,ai2

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 292921)

parerea ta

Erethorn 29.09.2010 18:51:07

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 292921)

Era valabil, intr-adevar.

Este valabil si astazi, a fost valabil si acum 300, 400 si 2000 de ani.

Eugen7 30.09.2010 08:29:50

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 293020)
Era valabil, intr-adevar.

Este valabil si astazi, a fost valabil si acum 300, 400 si 2000 de ani.

corect.
si va fi valabil si in viitor.

ai2 30.09.2010 09:38:08

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 293018)
parerea ta

Nu sunt chiar asa de original. Este si parerea unor oameni de stiinta (vezi topicurile cu Hawking). Newton a apelat la divinitate atunci cand nu a reusit sa explice un anumit fenomen. Cu timpul expicatiile s-au inmultit si "D-zeu" a devenit inutil. Ba chiar contraindicat ca explicatie din moment ce natura contine atatea erori.

konijiro 30.09.2010 14:13:08

Citat:

Poate ne acorzi 5 minute si ne explici pe ce se bazeaza parerea ta.

Eugen7 30.09.2010 14:34:55

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 293221)

cosmologia. teoria relativitatii care implica big-bang ul.

konijiro 30.09.2010 14:38:12

Citat:

cosmologia. teoria relativitatii care implica big-bang ul.
Asa. Si unde zice stiinta ca e nevoie de religie? De unde reiese lipsa de conflict (sau eventual colaborarea) religie - stiinta?

Cum ar putea sa existe o colaborare, cand abordarile sunt diferite?

Stiinta incearca sa ofere raspunsuri reale, sustinute de dovezi. Religia face afirmatii, fara sa aduca dovezi, si se ascunde la adapostul dogmei.

Eugen7 30.09.2010 14:50:58

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 293233)
Asa. Si unde zice stiinta ca e nevoie de religie? De unde reiese lipsa de conflict (sau eventual colaborarea) religie - stiinta?

Cum ar putea sa existe o colaborare, cand abordarile sunt diferite?

Stiinta incearca sa ofere raspunsuri reale, sustinute de dovezi. Religia face afirmatii, fara sa aduca dovezi, si se ascunde la adapostul dogmei.

abordarie diferite nu exclud colaborarea daca acelasi adevar este sustinut.

atat stiinta cat si religia afirma:
- totul universul, spatiu, timpul, materia au un inceput din NIMIC.
- universul este in continuta miscare fiind guvernat de legi precise (ce contin constante precise).
- legile stiintei atinci au luat fiinta, la momentul Big-Bang (Inceputul creatiei).
...

codana 30.09.2010 18:50:02

salut,konijiro

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 293221)

stiinta sa aduca probe despre inexistenta lui dumnezeu, daca poate.
biblia,cuvantul lui dumnezeu,intareste stiinta:Iov,cap.38;Iov,28.20-28

konijiro 30.09.2010 19:27:17

Citat:

As rade, daca nu ar fi o afirmatie pe care am auzit-o de nenumarate ori. Mai trist e ca cel care o foloseste, chiar are impresia ca are un argument puternic la indemana.

Hai sa iti spun cum sta treaba: cel care afirma ceva trebuie sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiei sale, nu e treaba mea sa dovedesc inexistenta. Vezi ca s-a mai discutat de ce e un demers ilogic.

Daca nu te prinzi din prima, te rog sa imi dovedesti ca nu exista Zana Maseluta, Mos Craciun, Thor si Zeus.

Citat:

biblia,cuvantul lui dumnezeu
De rationament circular ai auzit?

codana 30.09.2010 19:40:03

salut,konijiro

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 293304)
As rade, daca nu ar fi o afirmatie pe care am auzit-o de nenumarate ori. Mai trist e ca cel care o foloseste, chiar are impresia ca are un argument puternic la indemana.

Hai sa iti spun cum sta treaba: cel care afirma ceva trebuie sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiei sale, nu e treaba mea sa dovedesc inexistenta. Vezi ca s-a mai discutat de ce e un demers ilogic.

Daca nu te prinzi din prima, te rog sa imi dovedesti ca nu exista Zana Maseluta, Mos Craciun, Thor si Zeus.

De rationament circular ai auzit?

konijiro,personal,nu blamez pe nimeni ptr. ideile sale,convingeri,s.a.m.d.
cred ca exista un creator,cred ca nimic nu e la voia intamplarii si cred ca exista vesnica intrebare, de ce,care nu v-a avea toate raspunsurile sau v-a avea raspunsuri care nu ne plac sau le ignoram.

Dumitru73 01.10.2010 09:30:43

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 293299)
biblia,cuvantul lui dumnezeu,intareste stiinta:Iov,cap.38;Iov,28.20-28

Stiinta sa aduca probe despre inexistenta lui dumnezeu?
Cred ca e la misto asta ...

Eugen7 01.10.2010 10:29:57

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293412)
Stiinta sa aduca probe despre inexistenta lui dumnezeu?
Cred ca e la misto asta ...

sensul a fost altul: stiinta sa explice existenta universului fara implicarea unei cauze externe universului.

in ultima sa carte "The Grannd Design" in care afirma ca "nu este necesar un Dumnezeu pentru a explica Universul" marele savant Hawking prorneste de la premisa ca legile stiintei (care evident includ constantele universului) preexista momentului Big-bang.
Iar aceasta presupunere nu este mica... ci foarte mare, fundamentala. Si mai mult, pentru noi crestinii ortodcsi este un argument in plus ca sa credem si mai mult in Dumnezeul care a facut legile stiintei!

ai2 01.10.2010 11:00:24

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293420)
sensul a fost altul: stiinta sa explice existenta universului fara implicarea unei cauze externe universului.

in ultima sa carte "The Grannd Design" in care afirma ca "nu este necesar un Dumnezeu pentru a explica Universul" marele savant Hawking prorneste de la premisa ca legile stiintei (care evident includ constantele universului) preexista momentului Big-bang.
Iar aceasta presupunere nu este mica... ci foarte mare, fundamentala. Si mai mult, pentru noi crestinii ortodcsi este un argument in plus ca sa credem si mai mult in Dumnezeul care a facut legile stiintei!

Ok, sa presupunem ca exista un zeu care a creat universul. Ce legatura are crestinismul cu asta? De ce nu e o dovada pentru existenta zeilor Olimpului?

Dumitru73 01.10.2010 11:06:33

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 293428)
Ok, sa presupunem ca exista un zeu care a creat universul. Ce legatura are crestinismul cu asta? De ce nu e o dovada pentru existenta zeilor Olimpului?

Pentru ca asa ne spune ... Biblia ;)

Eugen7 01.10.2010 11:13:26

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 293428)

:)

pentru ca zeii olimpului sunt in univers nu "in" afara lui!

Dumnezeul crestin este singurul nemiscat (de fapt la EL nu este miscare caci este in afara univerului, a spatiu-timpului, materiei, energiei, legilor stiintei...) si pune toate in miscare... creaza totul (universul, spatiu, timpul, legile stiintei, materia, energia...).

Sfanta Scriptura si Biserica Ortodoxa spune clar ca universul este in Dumnezeu nu Dumnezeu este in univers.
"ei să caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipăi și L-ar găsi, deși nu e departe de fiecare dintre noi. Căci în El trăim și ne mișcăm și suntem" (Fapte 17,27-28)

Mai toti zeii din toate mitologiile sunt in univers si personifica niste forte ale universului.

Eugen7 01.10.2010 11:20:15

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293430)
Pentru ca asa ne spune ... Biblia ;)

corect... asa spune Sfanta Scriptura, care este Cuvantul lui Dumnezeu nu al omului.

Oamenii insuflati de Duhul Sfant au scris Sfanta Scriptura.
"... oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt. " II petru 1,21

iar stiinta confirma adevarurile Sfintei Scripturi si ale Bisericii Ortodoxe in ceea ce priveste cosmogonia (repet, singurul domeniu comun al stiintei si religiei).

Dumitru73 01.10.2010 11:23:28

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293432)
:)

pentru ca zeii olimpului sunt in univers nu "in" afara lui!

Dumnezeul crestin este singurul nemiscat (de fapt la EL nu este miscare caci este in afara univerului, a spatiu-timpului, materiei, energiei, legilor stiintei...) si pune toate in miscare... creaza totul (universul, spatiu, timpul, legile stiintei, materia, energia...).

Sfanta Scriptura si Biserica Ortodoxa spune clar ca universul este in Dumnezeu nu Dumnezeu este in univers.
"ei să caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipăi și L-ar găsi, deși nu e departe de fiecare dintre noi. Căci în El trăim și ne mișcăm și suntem" (Fapte 17,27-28)

Mai toti zeii din toate mitologiile sunt in univers si personifica niste forte ale universului.

Dar dumnezeul musulmanilor?
El este acelasi cu al crestinilor si al evreilor.
Interesant este ca acelasi Dumnezeu a lasat 3 mari religii diferite.

Dumitru73 01.10.2010 11:30:42

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293434)
corect... asa spune Sfanta Scriptura, care este Cuvantul lui Dumnezeu nu al omului.

Oamenii insuflati de Duhul Sfant au scris Sfanta Scriptura.
"... oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt. " II petru 1,21

iar stiinta confirma adevarurile Sfintei Scripturi si ale Bisericii Ortodoxe in ceea ce priveste cosmogonia (repet, singurul domeniu comun al stiintei si religiei).

... asa spune Sfanta Scriptura ...
Oare cat din acest Cuvant este real, cat este iluzie, cat este metafora, cat este inventie, cat este poveste, cat este legenda?

Eugen7 01.10.2010 11:41:10

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293435)
Dar dumnezeul musulmanilor?
El este acelasi cu al crestinilor si al evreilor.
Interesant este ca acelasi Dumnezeu a lasat 3 mari religii diferite.

doriti da intram in discutii teologice... o putem face, insa acest topic se dorea a fi pentru stiinta si religie.

Pentru crestinii ortodcosi, Hristos Iisus este Dumnezeu adevarat (atotputernic) si om adevarat.

"Eu si Tatal una Suntem" Ioan 10,30
"Eu sunt in Tatal si Tatal este in mine" Ioan 10,38.
"Toate cate face Tatal asemenea face si Fiul intocmai" Ioan 5,19
"Toti sa cinsteasca pe Fiul precum cinstesc pe Tatal" Ioan 5,23
"Precum Tatal are viata in sine, asa i-a dat si Fiului sa aiba viata in sine" Ioan 5,26
"Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau." Ioan 10,17-18

Eugen7 01.10.2010 11:44:29

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293437)
... asa spune Sfanta Scriptura ...
Oare cat din acest Cuvant este real, cat este iluzie, cat este metafora, cat este inventie, cat este poveste, cat este legenda?

haideti sa ramanem strict la cosmogonie... care este cat se poate de reala si este confirmata de Teoria relativitatii, mai exact big Bang ul:
Atat Sfanta Scriptura (si Dogma Crestin ortodoxa) cat si stiinta, spun clar: Universul, spatiul, timpul, materia, energia, legile stiintei... au un inceput din nimic. Uibersul este sferic (finit) si se afla in miscare, expansiunie uniforma.

Dumitru73 01.10.2010 12:12:48

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293445)
haideti sa ramanem strict la cosmogonie... care este cat se poate de reala si este confirmata de Teoria relativitatii, mai exact big Bang ul:
Atat Sfanta Scriptura (si Dogma Crestin ortodoxa) cat si stiinta, spun clar: Universul, spatiul, timpul, materia, energia, legile stiintei... au un inceput din nimic. Uibersul este sferic (finit) si se afla in miscare, expansiunie uniforma.

Biblia nu este un manual de cosmologie.
Daca ar fi asa as fi de acord cu tine.
Cosmologia biblica este un fel de "si altele" in Biblie.

Eugen7 01.10.2010 12:44:07

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293447)
...Cosmologia biblica este un fel de "si altele" in Biblie.

Important este corectitudinea cosmogoniei biblice... si asta cu foarte mult timop inainte ca stiinta sa confirme aceasta. Doar stiinta secolului XX a adus dovezi incontestabile ca universul are un inceput din nimic, este finit si in miscare de expansiune uniforma.

pana in secolul XX stiinta sustinea ca spatiul si timpul sunt absolute iar universul este infinit.

Dumitru73 01.10.2010 14:11:45

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293449)
Important este corectitudinea cosmogoniei biblice... si asta cu foarte mult timop inainte ca stiinta sa confirme aceasta. Doar stiinta secolului XX a adus dovezi incontestabile ca universul are un inceput din nimic, este finit si in miscare de expansiune uniforma.

pana in secolul XX stiinta sustinea ca spatiul si timpul sunt absolute iar universul este infinit.

Ce tot o dai cu corectitudinea cosmologica a Bibliei?
Vrei sa incepem iar dezbaterile alea interminabile despre cat de "exacta" este Biblia?
Care este corectitudinea istorica a Bibliei?
Care este corectitudinea morala a Bibliei? (ma refer la VT in primul rand)
Vorbeste-mi de corectitudinea Bibliei in ansamblul ei, ca doar este Cuvantul lui Dumnezeu, nu de faptul ca pe ici pe colo se potriveste cu teoriile stiintifice.

Eugen7 01.10.2010 14:26:14

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293460)
...Vorbeste-mi de corectitudinea Bibliei in ansamblul ei, ca doar este Cuvantul lui Dumnezeu, nu de faptul ca pe ici pe colo se potriveste cu teoriile stiintifice.

"pe ici pe colo" mai exact in punctele esentiale.

Dumitru73 01.10.2010 14:29:30

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293462)
"pe ici pe colo" mai exact in punctele esentiale.

Este esential in crestinism, ca doctrina, ca universul este infinit si in miscare?

Care sunt aceste puncte esentiale crestinismului?

Eugen7 01.10.2010 14:33:49

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293464)
Este esential in crestinism, ca doctrina, ca universul este infinit si in miscare?

este FINIT si in miscare. aceasta invatatura este esentiala in cosmogonia Sfintei Scripturi si cea dogmatica Crestin Ortodoxa.

Dumitru73 01.10.2010 14:37:50

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293465)
este FINIT si in miscare. aceasta invatatura este esentiala in cosmogonia Sfintei Scripturi si cea dogmatica Crestin Ortodoxa.

Daca este finit, unde se opreste el?

Eugen7 01.10.2010 14:47:10

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 293466)
Daca este finit, unde se opreste el?

finit dar fara limite spato-temporale.
este intocmai ca o sfera tridimensionala care are o suprafata finita insa fara limite (bariere) spatiale. liniile spatiale sunt inchise.

asa si cu universul multidimenisional. liniile spatio-temporale sunt inchise, universul fiind finit dar fara limite. stim inceputul lui Big-bang si stim ca se extinde uniform in toate directiile spatio-temporale fiind intocmai ca o sfera... insa multidimensionala.

Radu32 01.10.2010 15:19:19

ok !

newton, nu a fost decat o caramida noua pusa in zidul constructiei filosofiei !
filosofia,de secole urmarea cunoasterea universului si a omului,in contextul in care fiecare nou ganditor,isi pune minuscula sa caramida pe fundamentul daja creat al gandirii umane dinaintea sa,ba si mai mult folosind in crearea caramizii proprii un material deja folosit de inaintasii sai !

parafrazand o celebra zical, am spune in tonul celor de mai sus "putine lucruri noi sub soare" ,in orizontul filosofiei,desigur !

Eugen7 01.10.2010 15:25:13

Citat:

În prealabil postat de Radu32 (Post 293472)
newton, nu a fost decat o caramida noua pusa in zidul constructiei filosofiei !
filosofia,de secole urmarea cunoasterea universului si a omului,in contextul in care fiecare nou ganditor,isi pune minuscula sa caramida pe fundamentul daja creat al gandirii umane dinaintea sa,ba si mai mult folosind in crearea caramizii proprii un material deja folosit de inaintasii sai !

parafrazand o celebra zical, am spune in tonul celor de mai sus "putine lucruri noi sub soare" ,in orizontul filosofiei,desigur !

caramizile sunt toate la fel...
Galilei, Newton, Einstein, Kepler, Copernic, Tesla, Maxwell, Bohr, Heisenberg... au fost mai mult decat "simple" caramizi.

Dumitru73 04.10.2010 09:48:26

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 293473)
caramizile sunt toate la fel...
Galilei, Newton, Einstein, Kepler, Copernic, Tesla, Maxwell, Bohr, Heisenberg... au fost mai mult decat "simple" caramizi.

"Simple" caramizi, fara de care astazi am fi trait tot in evul mediu ...

ai2 04.10.2010 09:57:04

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 294043)

Trait? Optimista formulare :)

Dumitru73 04.10.2010 10:01:36

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 294047)
Trait? Optimista formulare :)

Asa sunt eu optimist :)

Eugen7 04.10.2010 10:32:00

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 294043)

omenirea este recunoscatoare acestor imense caramizi pentru aportul la cunoasterea adevarului, insa din nefericire omenirea nu este capabila sa foloseasca corespunzator aceasta cunoastere stiintifica.

cunoasterea stiintifica nu implica o lume mai constienta de valoarea omului, mai ordonata, mai civilizata... lipsita de nedreptate, razboaie... oamenii tot ca niste animale se comporta in razboaie.

Din nefericire omul foloseste cunoasterea stiintifica in primul rand sa faca arme din ce in ce mai sofisticate prin care sa se autodistruga. Este o realitate care nu poate fi contestata.

sa nu uitam faimoasele cuvinte ale marelui savant Albert Einstein:
"nu stiu ce arme va folosi omenirea in al III-lea razboi mondial, dar cu siguranta in al IV-a razboi mondial se va lupta cu bete si cu pietre".

Dumitru73 04.10.2010 10:42:11

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 294051)
omenirea este recunoscatoare acestor imense caramizi pentru aportul la cunoasterea adevarului, insa din nefericire omenirea nu este capabila sa foloseasca corespunzator aceasta cunoastere stiintifica.

cunoasterea stiintifica nu implica o lume mai constienta de valoarea omului, mai ordonata, mai civilizata... lipsita de nedreptate, razboaie... oamenii tot ca niste animale se comporta in razboaie.

Din nefericire omul foloseste cunoasterea stiintifica in primul rand sa faca arme din ce in ce mai sofisticate prin care sa se autodistruga. Este o realitate care nu poate fi contestata.

sa nu uitam faimoasele cuvinte ale marelui savant Albert Einstein:
"nu stiu ce arme va folosi omenirea in al III-lea razboi mondial, dar cu siguranta in al IV-a razboi mondial se va lupta cu bete si cu pietre".

Tot Einstein a mai spus „Daca as fi stiut la ce va duce descoperirea mea, m-as fi facut ceasornicar” - referitor la Experimentul Philadelphia.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:07:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.