![]() |
De ce este Isus fiul lui Dumnezeu?
Am o nelamurire. Cred in Dumnezeu insa nu pot intelege de ce Isus este fiul lui Dumnezeu. De ce a fost nevoie ca Dumnezeu sa-si sacrifice fiul, de ce a facut-o in anul X si nu cu 5, 10, 1000 de ani mai tarziu/mai devreme. De ce Dumnezeu are (a avut) un fiu si nu doi sau mai multi fii/fiice. In fine, sunt un om care gandeste logic, rational, care crede ca exista un Dumnezeu insa nu este de acord cu reguli si dogme impuse. As dori o argumentatie cat se poate de pertinenta.
|
Dumnezeu a sacrificat pe UNICUL sau fiu pentru ca numai printr-o asa mare jertfa puteau fi mantuiti oamenii de pacate.
A facut-o in anul acela, in momentul acela pentru ca asa eram planul Sau. De ce a avut un singur fiu? eu una cred ca El, impreuna cu Fiul si cu Duhul Sfant formeaza Sfanta Treime ce nu putea si patrime sau doime sau, pentru ca pur si simplu asa a fost voia Sa. Poate ca este bine ca, in necunostiinta de cauza sa nu crezi in dogme si reguli impuse de societate insa te sfatuiesc prieteneste sa cercetezi Biblia si sa vezi daca nu cumva raspunsul/ raspunsurile pe care le cauti nu se afla acolo. Dupa aceea vei vedea si singur/a care reguli sunt conforme si bune si care nu. Deschide Sfanta Scriptura daca intr-adevar ai intrebari si Dumnezeu te va lumina. |
Iisus nu este fiul lui Dumnezeu ci Dumnezeu-Fiul. Ființa lui Dumnezeu cuprinde Trei Persoane, nu doar una, deși Ființa lui Dumnezeu este una prin perfecțiunea legăturii între Cei Trei.
Henoteismul (monoteismul primitiv) este o prejudecată omenească, nu e bazată pe Revelație. Dacă tu crezi în Dumnezeu așa cum spui, roagă-L să te lumineze. A întreba pe un forum nu seamănă a intenție sinceră de găsire adevărului ci a prozelitism sectar, posibil musulman. |
Citat:
http://www.catehism.ro/cb_Lectia07.htm Alte motive ale Întrupării și Jertfei au mai fost: -oferirea unui exemplu de viață pe care să îl urmeze creștinii -construirea unei punți între divin și uman. Din cauza prăpastiei ontologice dintre natura divină și natura umană, oamenii se temeau de Dumnezeu, așa cum copiii se tem de trăznet. Ei nu Îl iubeau, așa cum nimeni nu iubește trăznetele, fiindcă așa e făcut omul, încât nu putem iubi decât ceea ce ne este cunoscut, familiar, ceea ce este în lumea noastră. El ne-a iubit mereu, dar nu și invers. Atâta cât iubesc furnicile pe om, atâta Îl iubeau și oamenii pe Dumnezeu, cam ăsta fiind raportul de forțe dintre ei. De aceea Dumnezeu S-a făcut furnică. Abia noi, astăzi, cei care trăim în vremea Noului Legământ, Îi spunem lui "Părinte" și "Tată", după cum El ne-a învățat. |
Citat:
Despre jertfa Fiului s-a raspuns- este dovada a iubirii lui Dumnezeu fata de oameni. Venirea Fiului s-a realizat la plinirea vremii cand omenirea a fost pregatita si a recunoscut necesitatea unui Rascumparator. |
Citat:
Pai cum sa nu fie Hristos Iisus FIUL LUI DUMNEZEU, cand EL il numeste pe Dumnezeu Tatal Lui. Cum puteti sa spuneti ca exita vreo diferenta intre expresiile "Fiul lui Dumnezeu" si "Dumnezeu Fiul". Ele sunt echivalente! "Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez. Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru că dezlega sâmbăta, ci și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu. " Ioan 5,18-19. |
Isus nu e Fiul lui Dumnezeu, ci Iisus!
|
intrebari
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Interesanta intrebare...
Dar nu stiu sa-ti raspund. |
Citat:
Asta-i una la mana, iar a doua la mana este ca Dumnezeu face ce vrea El, nu ce vrem noi. Pentru o mai buna intelegere, iti recomand o lectura scurta, din Cartea lui Iov, capitolele 38 - 40. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Daca crezi ca exista Dumnezeu trebuie sa faci si experienta comuniunii cu El prin rugaciune, prin icoana, prin cantare, prin Scriptura, prin Sfintele Taine. Acestea sunt dogmele transpuse in viata liturgica a Bisericii. Aici ratiunea si credinta "merg mana in mana". Numai in acest cadru duhovnicesc, constientizam ca Hristos nu este o idee abstracta la care aderam sau nu, ci Cale, Adevar si Viata. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Daca vrei intradevar sa strudiezi serior subiectul iti recomand sa citesti scrierile parintelui Dumitru Staniloaie. Daca vrei explicatii mai succinte, poate te ajuta catehismul ortodox aflat pe acest site. Est foarte usor de citit si nu e lung (prin comparatie cu lecturi care aprofundeaza invatatura crestina). http://www.crestinortodox.ro/carti-o...icii-ortodoxe/ http://www.crestinortodox.ro/carti-o...inta-ortodoxa/ (eu refer primul link) Si audio, daca ai de facut treburi casnice :) http://www.crestinortodox.ro/predici...ortodox-audio/ |
Citat:
Daca este vorba de o inventie/ prejudecata/inchipuire evreiasca a lui Avraam si toti sfintii si profetii Vechiului Testament, atunci tu cu gura ta denigrezi si NT si pe Hristos si orice Revelatie ca fiind inexistenta, deoarece este in legatura directa de RUDENIE si TESTAMENTARA cu ce a spus de ex Isaia! Daca Noe, David, proorocii in MONOTEISMUL LOR, NU au vorbit direct cu Dumnezeu dupa teoria ta, ar insemna ca nici Hristos nu ar fi existat! DECI ca urmare MONOTEISMUL este parte integranta din credinta crestin - ortodoxa, oricit ai incerca sa o dai cotita. Te-ai nascut cumva la Ploiesti? :))) |
Citat:
Asadar, ce spui tu cu metoda exemplului personal este potrivita pt cazurile cand vorbim de un preot si enoriasii sai sau a unui mic patron pt cei cativa angajati ai sai, nu se poate aplica lui Dumnezeu. Sa fim seriosi, cum poti sa ceri exemplu personal de la Dumnezeu, e ca si cum directorul general al unei firme cu 20000 de angajati (tu ai venit cu exemplul asta) ar trebui sa dea cate un exemplu personal fiecarui angajat, e inutil, e totusi directorul general. Problema mea cu majoritatea raspunsurilor voastre este ca ele incearca sa justifice o concluzie, sunt toate complicate, contorsionate, nenaturale. Nu incercati sa trageti o concluzie logica de pe urma ipotezei ci incercati sa adaugati date in problema pt a dovedi adevarata concluzia dorita. Eu cred in Dumnezeu. Nu stiu cum arata. Cred, de fapt, ca nu "arata" in niciun fel, este mult prea mare pt mintea noastra, este peste tot, este in fiecare atom, este, daca vreti, ca o forta subatomica. Cred ca poti "rezona" cu Dumnezeu, daca esti bun, daca doresti binele, daca iubesti, daca emiti un anumit spectru placut lui Dumnezeu. Cred ca Isus a fost special, un om deosebit cu o capacitate deosebita de a intelege mai mult din ceea ce trebuie sa intelegem si noi, candva. El a incercat sa ne spuna cate ceva, prin pilde, niciodata direct. Nu cred ca Isus a fost fiul lui Dumnezeu mai mult decat este oricare dintre noi. Dumnezeu nu are nevoie de fii si nici nu face favoritisme, ne iubeste pe toti. |
Citat:
Fiul lui Dumnezeu exista DINTOTDEAUNA. Lucru evident deoarece Dumnezeu este in afara timpului, nu se supune legilor temporale.. El a facut timpul. Fiul lui Dumnezeu este CUVANTUL si prin El s-a facut toata lumea. La un moment dat, din iubire de oameni, Cuvantul s-a intrupat, a luat natura umana si a venit intre oameni pentru a-i transforma pe acestia. Anul venirii nu a fost "planuit" cum spune Eliana.. ca Dumnezeu NU forteaza si nu incalca libertatea umana. Venirea lui Iisus Hristos a fost posibila cand pe pamant a existat un margaritar stralucitor ca Fecioara Maria = cel mai curat si smerit om care s-a nascut vreodata! Din nou, eu sunt incapabila sa-ti explic ce este exact Cuvantul, cum era El inainte de intrupare (daca putem vorbi de timp.. dar ma tem ca pe Dumnezeu nu-L putem constrange prin reguli temporale). Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfantul Duh sunt de aceeasi esenta.. Este gresit sa crezi ca Dumnezeu a creat pe Fiul sau pe Duhul Sfant!! Tot ceea ce se cunoaste despre aceste lucruri este doar din dezvaluire dumnezeiasca! Si deoarece cei care s-au bucurat de astfel de dezvaluiri erau oameni induhovniciti (=luminati de Sf. Duh, la alt nivel de intelegere a realitatilor duhovnicesti fata de noi), noua ne este foarte greu (daca nu chiar imposibil) sa patrundem cu mintea astfel de lucruri, daca Dumnezeu nu ne va lumina. De Dumnezeu nu te poti apropia cu mintea daca esti orbit de patimi, pacate, parere de sine. In mod particular, logica umana NU este de folos. Este chiar absurd a crede ca Dumnezeu opereaza cu aceeasi gandire pe care o foloseste omul. De altfel, unul dintre cele mai puternice argumente pe care le-am gasit eu in favoarea adevarului ortodoxiei a fost transcederea logicii.. (altfel as fi banuit ca invatatura ortodoxa e lucrarea oamenilor.. cum se intampla cu alte religii care sunt foarte logice). |
Citat:
Hristos Iisus reface firea umana, ii reda nemurirea si mai mult, o indumnezeieste. Aceasta este marturisirea ortodoxa crestina. Prin Hristos Iisus, prin unirea reala cu El in Sfanta Taina a Euharistiei, cand mancam adevarat trupul Lui si adevarat sangele LUI, avem viata adevarata. |
Citat:
Eu am intalnit oameni care sustin (prosteste) ca desi Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, El nu ar fi Dumnezeu! Nu o data am auzit astfel de lucruri. De aceea eu imi invat copilul sa spuna Dumnezeu Fiul (in loc de Fiul lui Dumnezeu) ca sa nu exista vreo umbra de dubiu in mintea lui. |
Wassabi, Dumnezeu nu are forma umana, deoarece forma umana este o proprietate (sau o suma de proprietati) specifica universului creat, in speta, specifica omului ca parte a creatiei.
Dumnezeu este transcendent, adica exista in sine, deasupra, in afara si inaintea universului creat. Dar, conform principiului "qui potest plus, potest minus", Dumnezeu poate sa imbrace forma umana, ceea ce a si facut, incarnandu-se in persoana Logosului, a lui Iisus Hristos. Iar exemplul personal al lui Iisus poate, fara indoiala, sa fie prezentat, nu doar unui grup de 20000 de oameni, ci chiar unor miliarde... Pentru asta avem Sfanta Scriptura, Sfnta Traditie, Biserica etc... In ceea ce priveste mecanismul mantuirii, dupa cum a observat judicios G.K. Chesterton, nu este necesar sa-l cunoastem in detaliile intime ale functionarii sale pentru ca acesta sa fie eficient. Cand tanti Floare se duce la doctor si doctorul spune "ia Piramidon", tanti Floare nu intreaba "dar care este mecanismul farmacologic si fenomenologic, cum vindeca Piramidonul raceala la nivel intracelular, ultrabiologic si extra-imunologic si de ce dumneata, dom'doctor, dupa atata scoala nu ma poti vindeca fara Piramidon ?". Tanti Leana se increde in doctor, si ia pastila, si se vindeca. Sigur, noi putem specula pe marginea mecanismului. Unii vorbesc de o boala a sufletului, e care n-o putem vindeca singuri, altii de o datorie pe care n-o putem plati etc. Dar toti cred in promisiunile lui Iisus. Credinta nu este doar un act de cunoastere bazat pe logica, dupa cum nici credinta dumneavoastra intr-un Dumnezeu imanent nu este. Credinta este o atitudine, un act, o manifestare a vointei. Tanti Leana, care, chiar daca nu e proasta, e totusi inculta, intelege ca nea doctoru' stie infinit mai multe decat ea despre tratamentul bolii, si alege sa se increada in el. |
Citat:
|
Citat:
(Poate ca s-ar potrivi si catolicismului rational, din perspectiva ortodoxa.. ) Dar cand am scris ma gandeam la acele schemele protestante.. desenele acelea cu pacatul (sub forma de nor sau prapastie etc..).. care intotdeauna mi s-au parut absolut jenante. |
Citat:
Citat:
ultimul tau paragraf este un fallacy, pt ca tragi concluzia ca orice religie care are logica nu ar fi buna tocmai din acest motiv. de ce? pt ca logica umana nu este de folos in a-l intelege pe Dumnezeu? vezi, aici e greseala, propozitia corecta este "logica umana nu este INTOTDEAUNA de folos in a-l intelege". Dumnezeu are o logica, nu este haotic. Uneori logica umana il intelege, alteori nu, asta e tot, nu trebuie insa sa refuzi a mai gandi si a incerca sa intelegi. Am spus, Dumnezeu te-a facut asa cum esti, ti-a dat minte si ratiune, deci ar dori sa ti le folosesti. Nu asculta orice dogma, orice iti zice x sau y, calea catre Dumnezeu este in tine si numai prin tine, prin mintea si simturile tale vei putea ajunge la el. Daca iti atrofiezi in mod intentionat ratiunea nu e bine. Atentie, nu spun sa te conduci numai dupa ratiune, spun ca trebuie sa fii echilibrat, sa iti folosesti tot ceea ce ti-a dat Dumnezeu (ratiune, simtire, iubire). |
Citat:
Hristos Iisus este Dumnezeu adevarat si om adevarat. Este Fiul lui Dumnezeu si fiul omului. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
In concluzie: sunt multe cai, oricare este buna daca este catre Dumnezeu. Ce nu este bine este atunci cand domnu doctor nu vrea sa-i spuna mai multe lui tanti Floare doar pt ca EL CREDE ca tanti Floare este proasta si-i ajunge sa ia acel piramidon. Ei bine, eu sunt tanti Floare si vreau sa aflu mai multe despre acel piramidon. Vreau sa aflu efectele celulare, moleculare, sa inteleg ce se intampla de fapt. Vreau ca medicul sa-mi spuna ca nu e musai sa iau piramidonul, ca ma pot face bine si cu echinaceea, de ex. Asta vreau. Vreau sa inteleg si nu-mi place cand doctoru spune "ei, mamaie, lasa prostiile astea, logica ta nu este buna, esti de la tara, nu ai cum sa intelegi" |
Citat:
Dar nu cred ca este corect sa numim Intelepciunea Dumnezeiasca logica. Logica umana spune ca 1+1=2. Intelepciunea Dumnezeiasca spune ca 1=1=1.. ("De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup.") Plus multe lucruri din NT nu pot fi evaluate si intelese cu logica omeneasca.. mai ales citatele care se refera la botez, la impartasanie etc... Credinta ortodocsilor este ca Sf. Euharistie este cu adevarat Sf. Trup si Sf. Sange al Domnului nostru Iisus Hristos.. Aceasta sfideaza logica. Mai mult, in dragostea Lui, Dumnezeu a aratat unora cu viata curata (dar care se indoiau de acest lucru), dar si unora pacatosi ca la Sf. Liturghie cu adevarat este sacrificat Iisus Hristos (sub infatisarea unui prunc curat), cu adevarat Sf. Euharistie este Trup si Sange. Aceastea sunt adevaruri de credinta foate greu de inteles. Cred ca logica nu ajuta mult. |
Citat:
va multumi pe deplin. Pentru noi crestinii Dumnezeu este Iubire. De aceea cea mai mare virtute crestina este Iubirea. Iubirea nu se poate naste decat intre Persoane. Creatia este opera lui Dumnezeu in timp. Din vesnicie insa Dumnezeu exista si inainte de creatie. Deci Iubirea trebuia sa se manifeste din vesnicie. De aceea Dumnezeu Tatal naste pe Fiul si purcede pe Duhul tot din vecie pentru ca Iubirea sa se poata manifesta in plenitudinea sa. De unul singur nu poate exista decat iubire de sine, ceea ce la noi nu e o virtute, ba chiar din contra. Cele Trei Persoane formeaza Treimea cea Sfanta, iar iubirea dintre Persoanele Treimice definesc viata intra-Treimica. Dar pentru ca iubirea are si acest atribut de a se revarsa si in afara persoanelor, Dumnezeu Tatal prin Fiul si Duhul alege sa creeze lumea si mai mult decat atat sa o ridice la un standard dumnezeiesc. Pentru aceasta lasa lumii un ragaz in care ea sa se convinga singura ca nu poate urca in virtute fara ajutorul Sau si, mai apoi, trimite pe Fiul sa ridice firea cea cazuta a lumii. Cum? Prin iubire jertfelnica. Prin iubire de sine lumea a cazut, prin iubire jertfelnica ea se poate regenera. De ce pe Fiul si nu un inger? Pentru ca numai Fiul putea sa "imbrace" firea umana in totalitate. Un inger "imbraca" doar o mica parte din fire, insa trebuia ridicata TOATA firea omeneasca. Or numai un Dumnezeu putea ridica TOATA firea omeneasca deodata. Daca vei observa alte religii monoteiste, in care Dumnezeu e vazut ca o singura Persoana, vei vedea ca virtutea cea mai mare nu e iubirea ci ascultarea. Dumnezeu nu mai e vazut ca un Tata ci ca un Stapan. Pentru noi, crestinii, Dumnezeu este Tatal, noi fiind infiatii in Duhul prin Fiul. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
Citat:
|
salut,wassabi
nu cred ca Dumnezeu este haotic. sunt convins ca Dumnezeu actioneaza intr-un sens anume. ca nu stim noi foarte bine ceea ce vrea DUmnezeu este alta discutie insa in mod cert el are un vector si un sens.
Dumnezeu are o logica, nu este haotic. Uneori logica umana il intelege, altri nu, asta e tot, nu trebuie insa sa refuzi a mai gandi si a incerca sa intelegi. Am spus, Dumnezeu te-a facut asa cum esti, ti-a dat minte si ratiune, deci ar dori sa ti le folosesti. Nu asculta orice dogma, orice iti zice x sau y, calea catre Dumnezeu este in tine si numai prin tine, prin mintea si simturile tale vei putea ajunge la el. Daca iti atrofiezi in mod intentionat ratiunea nu e bine. Atentie, nu spun sa te conduci numai dupa ratiune, spun ca trebuie sa fii echilibrat, sa iti folosesti tot ceea ce ti-a dat Dumnezeu (ratiune, simtire, iubire).[/quote] cred ca ai raspuns singur la intrebarea:de ce este iisus fiul lui dumnezeu |
Citat:
Treimea este însăși natura existenței divine, nu o stare adoptată. Treimea nu este o necesitate pentru că Dumnezeu nu are necesități. De ce sunt Trei Persoane? Dar de ce ar fi doar una? Tocmai aici stă frumusețea, că Dumnezeu nu este un singuratic ci o comuniune de persoane și nu a creat un singur om ci o familie mare de oameni. Noi nu putem pătrunde cu mintea în tainele existenței divine, dar cu puterea de înțelegere ce o posedăm înțelegem că acel concept de Dumnezeu-persoană unică e inferior celui de Dumnezeu-Treime, chiar și pe plan filozofic. Pentru că persoana (divină, umană sau îngerească) se poate realiza numai în comuniune cu alte persoane, singur nu există decât o pustietate sfâșietoare. Citat:
Deci, dacă îl ai pe Dumnezeu nu e mai logic să te adresezi Lui? Ce speri să obții mai mult de la niște oameni decât de la El? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
O paranteză: e interesant de observat că primele erezii cristologice nu au fost cele care au contestat dumnezeirea lui Cristos, ci acelea au apărut mai târziu, în vremea primelor sinoade ecumenice, adică abia în secolul al IV-lea, când Biserica ieșise din catacombe și încetase de a mai fi persecutată. Primele erezii cristologice contestau umanitatea Sa, unii, așa cum au fost dochetiștii, spunând că era iluzorie. |
Citat:
Dogma nu se opune cunoașterii raționale, o completează. Nu confunda cunoașterea rațională cu demersul cognitiv logic subordonat în mare măsură logicii aristotelice și nu numai, specific științei și filosofiei. Cunoașterea rațională ține, evident, de rațiunea, gândirea noastră, care înglobează alături de demersul logic (mult mai la îndemâna noastră) și demersul a-logic, o cunoaștere bazată pe revelarea unor adevăruri ce nu țin strict de cunoașterea logică (acceptarea dogmelor „ca adevăruri revelate ale credinței mântuitoare” - D. Stăniloaie). Dogmele nu sunt ilogice, ci a-logice, dogmatica este o modalitate complementară de cunoaștere. Dacă dorești să-ți explici logic o dogmă, ai toate șansele să cazi în derizoriu. Pentru că, în cazul nostru – Sfânta Treime, trebuie să o admiți prin credință (adică să accepți un adevăr revelat). Probabil că dogma „violentează” demersul logic, dar în nici un caz cunoașterea rațională pe care o întregește. P.S. O analogie, dacă tot ne place să fim logici: 1x1x1=1. Sunt trei entități (unități) al căror rezultat e tot o unitate. Sfânta Treime înseamnă trei Persoane distincte și totuși e unică în ființă. |
Citat:
|
Poate ma ajuta cineva sa inteleg.
Stiti ce nu inteleg eu, ura si violenta impotriva lui Iisus si a tututot Sfintilor, majoritatea au fost chinuiti, schingiuti si in final omorati, si nu inteleg dece atata rautate, atata violenta impotriva unor oameni care nu au facut nimic rau. Dece au fost lasati oamenii sa devina asa rai, asa violenti? Ce poate intelege un om asa violent, fara mila, din jerfa lui Iisus ? Si mai mult cum se poate indrepta, cand el e in stare de atata rautate si violenta si nu asculta decat de frica? Nu are compasiune, nu are mila? Cum poti sa bati si schingiuesti un om, de unde atata lipsa de mila si suflet? Si cum pot ceilalti sa se uite si sa se distreze vazand un om suferind? Oare acestia mai au suflarea lui Dumnezeu? Mai merita ceva...? Este adevarat ca Domnul Iisus a inviat si a biruit moartea! Dar cum sa uiti ura cu care a fost batut si schingiut ?? Si mai ales cum sa o inteleg??? Si cine este moartea ?Dece a trebuit sa fie biruita?
|
Citat:
|
Citat:
Nu doar soldatii romani i-au batut cuie in maini (in definitiv, acestia indeplineau un ordin si credeau ca executa un criminal). Ci noi toti mai adaugam lovituri de ciocan in cuiele respective, de cate ori, cu stiinta, pacatuim impotriva a ceea ce ne-a invatat Mantuitorul. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:55:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.