![]() |
Ar trebui ca Biserica Ortodoxa sa fie cumva vreo anexa a puterilor lumesti ?!?
Pun această întrebare care este foarte importantă în contextul în care trăim, pentru că pe lângă o anumită istorie nefericită a Bisericii Ortodoxe Române pe perioada dictaturii comuniste, în care mulți suspectează un anumit "colaboraționism" al Bisericii cu autoritățile antihristice ale dictaturii totalitare colectiviste, există din nefericire o mare ispită, care îi privește în primul rând pe ierarhii Bisericii, pe membri Sfântului Sinod al Bisericii, de a se lăsa influențați, ispitiți de anumite puteri oculte, secrete sau chiar discrete pentru a fi atrași într-un colaboraționism al puterii, al influențelor, asta în ciuda preceptelor biblice și patristice și în ciuda dezacordului creștinilor ortodocși. Se știe că există organizații care au încercat să se infiltreze în Biserică, sau chiar au reușit să facă acest lucru, în special în rândul ierarhilor și preoților Bisericii pentru a încerca să direcționeze mersul Bisericii spre direcții greșite, și spre a influența anumite decizii ale Bisericii, precum și de a încerca să atragă, fie prin negociere, prin șantaj, prin fel și fel de oferte dubioase, pe conducătorii Sfintei Biserici în arealul lor de putere și influență lumească, așa încât aceste organizații să facă un melanj cu Biserica pentru o împreună "stăpânire". Deși aceste lucruri pot părea absurde sau incredibile, totuși istoria ne demonstrează că și comuniștii, nu doar în România, au încercat să se infiltreze în Biserica Ortodoxă la nivelul ierarhiei, pentru a duce lucrurile într-o anumită direcție și pentru a închide gura eventualilor opozanți. Există organizații care doresc să dețină toată puterea, inclusiv puterea religios-spirituală a Bisericii, în scopul de a deține puterea, chiar în "colaborare" cu Biserica, asupra tuturor lucrurilor. În schimb, există posibilitatea ca acești stăpânitori reali sau potențiali lumești, să garanteze, în schimbul unui colaboraționism tacit la nivelul conducerii Bisericii, o anumită "liniște" instituției Bisericii, și poate chiar o anumită participare împreună la această conducere asupra tuturor lucrurilor.
Credeți că există un asemenea pericol ? Credeți că, în acest caz, ierarhia Bisericii ar trebui cumva să cedeze și să încheie chiar anumite pacte tacite, secrete, sau chiar discrete !!, și să se lase cuprinsă în această sferă a puterii de către cei care dețin puterea lumească sau plănuiesc să o dețină ? Trebuie ca Biserica să fie independentă, să meargă pe calea ei, hristică, sau poate chiar să își permită să devină o anexă a puterii lumești, politico-economice, mai mult sau mai puțin secretă sau discretă, și chiar să ia parte la acestă putere de pe poziția puterii religioase ? |
Citat:
BOR este o organizatie care controleaza, fie si spiritual", o mare masa de oameni. Explica-mi, te rog, cum controlul asupra celor care controleaza o mare masa de oameni nu este in interesul unui regim, cu atat mai mult cand avem de-a face cu un regim totalitar. |
Citat:
|
Daca te gandesti la consecintele oricarui compromis savarsit de capul bisericii cu orice putere lumeasca, cred este suficient..
|
Citat:
|
Cum in Biserica Ortodoxa hotararile fundamentale se iau de catre Sfantul Sinod,eu cred ca nu e nici un pericol sa se politizeze .Daca ar trebui sa faca compromisuri?...sigur ca nu.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Masoni, comunisti, capitalisti cu interese economice - oricine e interesat sa controleze o parte cat de mica din organizatia BOR. Pentru ca in control sta puterea si multi nu pot face fata tentatiei. Cat de mult a cazut sub controlul fortelor "potrivnice", e discutabil, dar e absurd sa presupunem ca Biserica a ramas neatinsa de-a lungul vremilor si abia acum e in pericol sa fie infiltrata. Independenta Bisericii fata de stat e o iluzie, cele doua se intrepatrund si au trait in simbioza asta sute de ani. Compromisuri s-au facut si se vor face. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
heh
Citat:
|
Citat:
|
Revenind la discutia principala, este BOR o anexa a puterilor lumesti? Eu zic ca este, fie doar si poate pentru ca primeste bani de la stat, atat sub forma de subventii si scutiri de taxe, cat si salarii pentru cler si restul personalului.
Cum poate o astfel de organizatie, aflata intr-o asemenea situatie financiara, sa nu se afle intr-o oarecare masura sub cotnrolul statului? Cum zicea Vantu alora de la Realitatea, "eu dau bani, tati, eu sunt patronul, reprezentati interesele mele". Acum nu spun ca e musai in halul asta in relatia dintre BOR si stat, dar pe undeva cineva a facut niste compromisuri. Hai sa nu le zicem asa, sa le zicem "intelegeri". N-are cum, nu se poate altfel. Sau va puteti pune intrebarea: cum se face ca salariile bugetarilor au scazut cu 25%, in timp ce ale preotilor au scazut doar cu 10%? Prin ce miracol arata statul asemenea bunavointa BOR cand de la alti amarasteni cu 600 de lei pe luna continua sa taie? Lasati pentru o clipa prejudecatile si ideile prefabricate de o parte si ganditi cu mintea din dotare. Apoi explicati-mi de ce nu am dreptate, ca tare curios mai sunt. |
Citat:
|
dezamagire
Sigur ca biserica serveste clar intereselor actualei puteri....Si este departe de ceea ce ar trebui cu adevarat sa fie...da , primesc salarii de la stat(chiar si calugarii)...dar sa vb despre CUM se obtin parohiile...CUM prolifereaza"nepotismele"....despre cat se "ofera" pentru ...si pentru...Deci...actualmente , biserica este departe de tot ce trebuie sa insemne ea ! Este opinia mea personala !
|
Adu argumente !
Citat:
|
Dc sa plateasca statul salariile preotilor dar si restaurarea si constructia biserici
sursa :http://www.ziarulstirea.ro/?p=5658
Biserica Ortodoxă Română are pretenția ca Statul să nu i se amestece în treburi, prin asta înțelegând că nici în (ne)socotirea purcoiului de bani ce sunt fie pretinși fie drept cotizație fie încasați „la negru” pentru slujbe de nuntă, botez sau înmormântare, acatiste și, nu în ultimul rând, pentru lumânările alea ce nici măcar nu sunt lăsate să ardă până la ultima pâlpâire întru lumina morților celor care sunt obligați a le cumpăra cu „preț de preț” din chiar biserică și nu din magazin fiindcă se supără popa. Considerând că B.O.R este un fel de „stat în stat” cum se spune în folclor și tocmai fiindcă nu dă socoteală nici uneia dintre instituțiile statului în ceea ce privește modul cum își administrează veniturile și patrimoniul, reprezentanții personalului clerical și neclerical au tupeul de-a pretinde să i se aloce imense sume de bani publici pentru plata hoardelor de preoți, dascăli și alți slujitori ai prea multor lăcașuri de cult. Și, de parcă această povară așezată pe umerii poporului n-ar fi îndeajuns de apăsătoare, mai-marii Bisericii Ortodoxe Române stau ca niște cerșetori cu mâna întinsă către banii publici din care, după mintea lor, ar trebui să li se tot aloce și pentru construirea, renovarea și, nu în ultimul rând, împopoțonarea bisericilor cu tot felul de picturi idilice și obiecte de cult care mai de care mai „bătute” în aur, argint și pietre (semi)prețioase. Pe cale de consecință, nici nu e de mirare că din ce în ce mai mulți oameni „luminați” observă și chiar simt nevoia să se pronunțe public asupra pericolului ca Biserica să pice nu numai în desuetitudinea canoanelor și practicilor ci și sub incidența legilor nescrise ale moralității, înțelegând prin aceasta îmbogățirea deșucheată a BOR și, nu în ultimul rând, înavuțirea nerușinată a preoților „fără număr, fără număr”. Printre cei care, în contextul reducerii salariilor bugetare ordonată de premierul Emil Boc, au emis păreri deloc măgulitoare la adresa Bisericii s-a numărat și destul de cunoscutul Remus Borza – reprezentantul unei firme de avocatură de business – care, printre alte răspunsuri vizând alte teme de reflecție, a declarat pentru Q Magazine astfel: „ De exemplu, prin degrevarea bugetului de stat de plata salariilor clericale pentru cele 18 culte recunoscute în România și care reprezintă 40 % din bugetul Ministerului Culturii. Bugetul alocat Ministerului Culturii reprezintă 1 % din PIB-ul României, respectiv 1,2 miliarde euro, ori 40 % din acest buget înseamnă 450 de milioane euro. România este un stat laic care garantează libertatea de conștiință și pe cea religioasă. Ori asta nu incumbă statului obligația de a finanța libertatea religioasă a fiecărui individ. Biserica Ortodoxă Română este autocefală și se autofinanțează. Și are și de unde. Gestionează o avere de aproape 50 de miliarde de euro. Deține în proprietate peste 1,5 milioane de hectare de teren arabil și pădure. Cred că nu există activitate comercială din codul CAEN pe care Biserica să nu o întreprindă, fiind scutită de impozite și taxe. Începe să deranjeze opulența afișată ostentativ atât de către personalul clerical (vile, mașini de lux), cât și de înseși lăcașurile de cult. Într-o țară în care oamenii mor de foame sau mor cu zile în spitalele prost dotate cu aparatură medicală, ne permitem anual să cheltuim, până la urmă tot din banii noștri, peste 2 miliarde de euro pentru a ridica tot mai multe biserici. O să ajungem ca la fiecare bloc să avem câte o biserică. Tăiem pensiile cu 200 de milioane de euro, dar avem în schimb 500 de milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului, sau alți 150 milioane de euro pentru Catedrala din Voluntari. Biserica și agricultura trebuie fiscalizate. O altă soluție pentru România ar fi fiscalizarea agriculturii, de unde ar putea veni încă un miliard de euro.”. Cum știam că în Ialomița, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a tot atentat an de an la banii publici, firește că m-am simțit datoare să prezint cititorilor mei măcar cât a repartizat Consiliul Județean Ialomița, la începutul acestui an, pentru salariile purtătorilor de sutană prevăzută cu patrafir. Peste 18 miliarde de lei vechi fi-vor cheltuiți pentru salariile slujbașilor Bisericii. Și pentru ca nu cumva să vi se pară a nu fi așa de mulți bani, imediat mă grăbesc să precizez că pe lângă această sumă deloc modică se mai cheltuiesc și altele, cu diferența că ele vin de la bugetele Consiliilor Locale – cele care, alături de CJI suportă în plată și tot felul de cheltuieli de investiții despre ale căror detalii știu doar mai-marii bisericii și-ai județului, desigur. Câți preoți prestează în Ialomița, de ce trebuie să fie așa de mulți, care-s veniturile reale ale lăcașurilor de cult și, nu în ultimul rând, care-i cuantumul impozitelor pe care Episcopia le plătește către bugetul de stat, desigur, prostimea n-are dreptul de-a ști căci, nu-i așa, credincioșii trebuie să creadă fără a cerceta…Până ce voi afla, bunăoară, cât din cele peste 35 de miliarde de lei alocate de la bugetul municipiului Slobozia pentru activitatea generic denumită „Cultură, recreere și religie” i-a revenit Episcopiei Sloboziei și Călărașilor pentru a plăti salariile celor ce formează așa-numitul „personal clerical și neclerical” și, mai apoi, până ce voi afla câți bani au cheltuit alte primării tot pentru răsplata muncii „intermediarilor” dintre credincioși și Dumnezeu, eu, ca o păcătoasă ce sunt rămân la convingerea că Biserica Ortodoxă Română nu trebuie să mai ceară bani publici, ea nefiind o instituție publică de Stat ci doar un SRL extrem de profitabil în orice moment al existenței vieții pe pământ… IONICA GHINEA PUBLICAT IN CATEGORIA: Slobozia mamii lor polemizeaza cu ei.... |
dc se baga in politichie biserica?
În ultimii ani, mai multe fețe bisericești au fost implicate în scandaluri răsunătoare care, nu de puține ori, au șocat opinia publică. Mită, exorcizări letale, colaborări cu securitatea sau CAMPANII ELECTORALE în biserici - toate au ținut prima pagină a ziarelor. REALITATEA.NET vă prezintă o retrospectivă a scandalurilor în care au fost implicați preoți și călugări.
Razvan Boboc/Unii preoți fac lucruri mai puțin ortodoxe. si raspunde-mi si la ce te intrebasem acolo.... |
Repet întrebarea
Citat:
|
bafta!
Nu fac politica pt este prea murdara....insa precum inca din vechime cand vreau sa subliniez ceva....CITEZ....este o forma de raspuns ! Cat despre pdl...si altele...toate o apa si un pamant....ca de aceea ne merge atat de bine....PUNCT
|
ma intreb..
...si totusi asa ca "desert"..uite:
TABLETA TV: Biserica, depășită de pompieri la încredere Autor: Călin Hera Potrivit sondajului CCSB comandat de Asociația Pro Democrația, Biserica a cedat, în premieră, poziția nr. 1 în clasamentul încrederii. Astfel, românii au acum cea mai mare încredere în pompieri (89%) și abia apoi în Biserică (80%). De ce oare? |
Citat:
|
Citat:
Doar te intreb. Nu dau cu piatra. |
Citat:
Despre incredere: Cota de incredere in biserica: 80%. Cota de incredere in preoti: 43%. Explicatia acestui derapaj o gasiti aici. Despre salarii: sa le plateasca credinciosii. |
Pt ADAM000 si CRISTI BOSS
Citat:
Adame....e drept....nu dai cu piatra....dar stii dc? Pt "drumul" este gata asfaltat...Si da...daca ma "citeai" ..sunt ortodoxa si merg la biserica chiar des...Vii cu mine? |
Domnule dragă !
Citat:
|
Biserica Ortodoxa nu poate si nici nu are motiv sa fie anexa a puterii politice.
|
Citat:
Te simti in vreun fel recunoscatoare Lui Dumnezeu pentru dragostea semenilor tai care au contribuit la aceste biserici ca tu sa ai unde participa la slujbe? Din moment ce tu achesezi la punctul de vedere a lui Miron (care spune ca toate ale bisericii ar trebui platite de credinciosi), iar tu te consideri o credincioasa, apare firesc intrebarea: tu ai donat vreodata bani pt biserica (pt construirea vreunei biserici, pt obiecte de cult, etc), sau doar astepti sa faca altii pt tine (in timp ce tu iti exprimi nemultumirea ca e departe de ce crezi tu ca "ar trebui sa fie")? Iarasi intreb, nu dau cu pietre. |
Citat:
|
Biserica s-a rugat pentru Domnitorii și Regii noștri, pentru Ceaușescu, pentru Iliescu, pentru Constantinescu, pentru Băsescu, pentru mai marii orașelor și satelor , pentru sănătatea și luminarea lor ! Aceasta e servirea Bisericii noastre , ce a trecut cu bine peste toate încercările , peste toate timpurile ! Conducătorii vin și pleacă ! Partidele , apar și dispar, dar BISERICA RĂMÂNE NECLINTITĂ ȘI NESCHIMBATĂ, indiferent de opinia unor nătărăi atei și hulitori de Dumnezeu. Apa trece, pietrele rămân !
|
Citat:
|
Citat:
Nu se poate face o departajare totala intre credinta manifestata prin fapte, cladirea-biserica si preotul slujitor. Aceste stari, lucruri si persoane sunt legate indestructibil in Iisus Hristos, Capul Bisericii. Adevarat este ca pentru un rationalist sadea, mai ales daca zice ca este si "putin" ateu, nu face nici doi bani aceasta raportare a ceva ce "cade sub simturi" la Hristos Dumnezeu, Cel perceput ca spiritual prin excelenta, deci inexistent pentru el; va spune: "oricand, un numar impartit la 0 are rezultat 0". Pentru acest tip de gandire, ce este al Cezarului este al Cezarului si ce este al lui Dumnezeu este... tot al Cezarului. Sunt de acord si sustin parerea ca Biserica sa nu aiba vreo imixtiune din partea statului, nici chiar la nivel de intoarcere catre contribuabil spre sustinerea nevoii de practicare a religiei (drept fundamental al omului !!!) a unei parti din bugetul realizat. Dar ca sa fie corect lumeste, caci la aceasta s-ar ajunge si asta se si doreste, nu-i asa?, as vrea sa vad ce se va face acel ateu sau semi-ateu (dupa faptele sale poate "semi-crestin") cand va solicita, intr-un moment de pocainta, ca Biserica sa-l primeasca? Ca sa fie corect, spuneam, cred ca s-ar ajunge la rejectarea lui ca nefunctional si netrebuincios, pe motivul ca nu a contribuit! Dar se scapa din vedere faptul ca Hristos prin Biserica, Parinte bun fiind, asteapta intoarcerea tuturor fiilor ratacitori. Azi ai ce manca printre straini, frate ratacitor, dar maine cand te va cuprinde saracia, catre care Parinte vei striga? Vrei o Biserica doar a crestinilor practicanti in Duh si Adevar? Si eu vreau acelasi lucru! Tu vrei insa sa lase Biserica in pace pe toti cei ce nu se-ncadreaza in aceasta categorie, ca sa nu fie cumva "intinata" lumina cunoaterii lor rationale, eu vreau ca si acestia sa aiba un adapost pentru vremea cand se vor intoarce. Daca vorbim de procente, care credeti ca este procentul celor care in momentul de din-ainte de "a-si da duhul" sunt atei convinsi? Eu, din ce am vazut, va pot spune ca este mic, foarte mic, foarte, foarte mic! Pentru iubitorii cifrelor, sub 1%! Restul, sunt crestini botezati care se pocaiesc mai mult sau mai putin, dar care striga la Domnul cu glasul Botezului pe care, macar atunci in pragul trecerii, il recunosc cu teama si nadejde! Iar domnului Miron i-am mai explicat, acum ceva vreme, ca nu numai dupa faptele pe care le vezi la un moment dat se poate judeca credinta totala a unui om! Daca fratia ta ai programa un soft foarte complicat dar care, bineinteles, nu va putea fi inteles in profunzimea lui tehnica de toti operatorii care vor lucra cu acesta la nivel de aplicatie finita, sunt sigur ca nu ai fi multumit daca pentru orice necunoastere sau reavointa a operatorului ai fi desconsiderat dumneata, creatorul programului si chiar programul in sine. Si nici nu-i corect ca un operator incepator sa fie desconsiderat fiindca nu este (inca) in totalitate capabil sa lucreze cu programul, chiar inca inainte de a-i fi prezentat, asa cum stii sa lucrezi cu el dumneata, programatorul! Poate va invata, nu crezi? Domnul asteapta pe toti sa invete, aici pe pamant; selectia si concedierile vor veni doar la Judecata! In cele ale religiei, dumneata esti doar operator; si inca unul care nu prea vine pe la serviciu!!! Doamne-ajuta sa creasca procentul celor cu incredere fata de Dumnezeu!!! |
Citat:
LAST EDIT: Iarta-ma ca iata, in doua posturi consecutive te-am citat, oarecum in contradictoriu. Sa nu te tulburi te rog atunci cand, "cu mintea din dotare", vei fi ispitit sa dai curs vreunei "prejudecati sau idee prefabricata"; a fost doar coincidenta ca acele afirmatii ale tale sa-mi atraga atentia si (fara coincidenta) vanitatea din mine sa nu poata rabda. |
Nu poate fi si acesta un punct de vedere?
Citat:
Citat:
Daca omul se imbolnaveste trupeste (si o face, nu-i asa?) e bine că statul este obligat sa-i asigure posibilitatea de a se trata. De ce este bine aceasta? Nimeni nu se intreaba, este bine si gata! Daca omul se inbolnaveste sufleteste, nu mai este bine ca statul sa intervina prin a sprijini omul sa-si implineasca aceasta nevoie fundamentala, chiar sa se trateze! Sa se descurce Biserica singura! Cine striga asta? Un grup mic de nebuni, pe considerentul economiilor ce s-ar face la bugetul tarii si care ar duce la executarea a mii de kilometri de autostrazi sau la construirea, culmea!!!, a j'de mii de spitale sau scoli! Nebuni clar! Bine ca statul nostru inca mai vrea sa priveasca omul ca trup si suflet! Bine ca inca se mai vede sufletul! Bine ca....! Nu poate fi si acesta un punct de vedere? |
Citat:
|
Citat:
In felul asta se rezolva toate problemele de separare fata de stat, dar biserica nu doreste asa ceva, deoarece statul care forteaza contribuabilii sa plateasca taxe si impozite asigura o oarecare siguranta a lichiditatii ce ajunge in vistieria patriarhiei. In schimb, daca cetatenii ar contribui direct la bugetul bisericii, fara intermediarul numit stat, siguranta unui venit constant ar fi amenintata - ca deh, donatiile cetatenilor sunt fluctuante. Biserica nu doreste acest lucru, ii place sa stea la umbra statului. Plus ca mai are si alte beneficii de pe urma serviciilor pe care le presteaza fata de stat. Cum sa abandoneze o relatie mutual benefica? Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:02:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.