Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Papa admite ca folosirea prezervativului este acceptabila (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11248)

coralina 22.11.2010 19:51:04

Papa admite ca folosirea prezervativului este acceptabila

... in unele cazuri (in special pentru a opri raspandirea virusului HIV).

Mi se pare salutara pozitia Papei: http://www.heraldscotland.com/news/w...fied-1.1069795

Mihnea Dragomir 22.11.2010 22:12:34

"acceptabila" ca prim pas in directia unei moralitati a actului sexual nu inseamna "moral acceptabil".
"A-ti bate nevasta" este un prim pas in directia unei bune legaturi matromoniale in comparatie cu "a-ti bate nevasta pana o omori", ceea ce nu inseamna ca "a-ti bate nevasta" este moral acceptabil.
Mai pe scurt spus, "un rau mai mic" nu este acelasi lucru cu "un bine". Si mai pe scurt, nu s-a schimbat nimic in pozitia B.C.

coralina 22.11.2010 22:36:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 306954)
"acceptabila" ca prim pas in directia unei moralitati a actului sexual nu inseamna "moral acceptabil".
"A-ti bate nevasta" este un prim pas in directia unei bune legaturi matromoniale in comparatie cu "a-ti bate nevasta pana o omori", ceea ce nu inseamna ca "a-ti bate nevasta" este moral acceptabil.
Mai pe scurt spus, "un rau mai mic" nu este acelasi lucru cu "un bine". Si mai pe scurt, nu s-a schimbat nimic in pozitia B.C.

??! (vezi bold)
Dincolo de toate inferentele logice pe care le incercati, este clar ca Biserica catolica intelege nevoia de-a stavili raspandirea virusului HIV.
Eu nu pot decat sa-l felicit pe Papa pentru ne-judecarea realitatii inconjuratoare doar prin prisma preceptelor biblice ci si prin analizarea obiectiva a problemelor cu care traitorii secolului al XI lea se confrunta.

Nu inteleg de ce dati o tenta negativa acestei deschideri de care BC da dovada. N-au murit destui copii africani?
Nu e clar ca abstinenta nu va fi imbratisata de catre africani nici de-acum intr-o mie de ani?

(O buna prietena nascuta si crescuta in Congo m-a vizitat sambata si printre altele am discutat si despre suferinta copiilor africani. M-a asigurat ca nimeni in Africa nu gandeste mai departe decat ziua de azi. Daca isi iau salariile azi, nu-i mai vezi la munca decat cand termina banii. Copiii reprezinta "pensia" adultilor iar conditiile de viata sunt atat de precare incat parintii nu-si mai pun stavila ci aduc pe lume copii de care nu pot avea grija - in speranta ca macar cativa din ei vor supravietui ca sa le dea o farfurie de mancare la batranete.
Realitatea africana nu poate fi inteleasa prin ochi europeni, asadar nu putem pretinde de la acei oameni sa se conformeze unor principii care le sunt straine.)

florinbrasov0 22.11.2010 22:37:10

Ma gandesc la faptul ca Dumnezeu a permis sa existe BTS-uri pentru ca oamenii sa se invete minte sa nu mai fie desfranati.(pentru ca raspandirea lor se datoreaza multitudinii relatiilor sexuale de dinaintea casatoriei, ca daca toti si-ar pasatra fecioria pana la casatorie nu ar mai fi atatea BTS-uri).

Am face mai bine sa incurajam pastrarea fecioriei, nu folosirea de prezervative.
Personal, sunt deamagit de declaratiile papei pentru ca daca ne gandim la faptul ca un catolic ce nu este prea apropiat de invatatura crestina va gasi ca ca pe o justificare aceasta pozitie.

Si nu cumva bolile fac parte din pedagogia lui Dumnezeu, ca sa ne indreptam?

Poate vor sari altii sa spuna ca incurajez neprevenirea bolilor. Sunt perfect de acord cu prevenirea bolilor si incurajez acest lucru, dar nu prin alte pacate. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca noi sa vedem o boala ca fiind un rau mai mare decat altul pe cand in realitatea sa fie planul lui Dumnezeu pentru indreptarea noastra!

coralina 22.11.2010 22:49:35

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 306968)
Ma gandesc la faptul ca Dumnezeu a permis sa existe BTS-uri pentru ca oamenii sa se invete minte sa nu mai fie desfranati.(pentru ca raspandirea lor se datoreaza multitudinii relatiilor sexuale de dinaintea casatoriei, ca daca toti si-ar pasatra fecioria pana la casatorie nu ar mai fi atatea BTS-uri).

Am face mai bine sa incurajam pastrarea fecioriei, nu folosirea de prezervative.
Personal, sunt deamagit de declaratiile papei pentru ca daca ne gandim la faptul ca un catolic ce nu este prea apropiat de invatatura crestina va gasi ca ca pe o justificare aceasta pozitie.

Poate vor sari altii sa spuna ca incurajez neprevenirea bolilor. Sunt perfect de acord cu prevenirea bolilor si incurajez acest lucru, dar nu prin alte pacate. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca noi sa vedem o boala ca fiind un rau mai mare decat altul pe cand in realitatea sa fie planul lui Dumnezeu pentru indreptarea noastra!

Nu a functionat incurajarea pastrarii fecioriei in Africa, Florin. Milioane de oameni au murit si mor.
Daca bolile sunt date spre indreptare nici n-ar mai trebui sa ne vaccinam pentru ca intervenim astfel in planul pe care Dumnezeu il are pentru noi. Ar trebui sa refuzam orice ajutor medical (vezi refuzul transfuziilor de sange in cadrul comunitatii Amish) si sa ne lasam 100% in grija Domnului.

andreicozia 22.11.2010 22:50:53

Citat:

!

De ce "pastrare de feciorie" poate fi vorba cu brutele africane care tabara pe fetele tinere de 13 - 14 ani. La ei face referire Papa.
Gorilele alea fara creier ci doar cu instinct animalic din Africa practic le rup pe femei, le si infecteaza negindindu-se in orbirea lor sexuala de nu stiu ce cauciuc pe organele lor enorme. Aici nu se mai pune problema delicatilor catolici de raul mai mic sau mai mare ci de prevenirea unei epidemii catastrofice alimentate de salbaticie si pozitia defavorabila de sclava a femeii.

Dupa ruperea perineului la adolescente din cauza lipsei de maturitate a zonei, ele sunt alungate din comunitate din cauza mirosului raspindit de scurgeri si al infectiilor.

Situatia este cumplita si "complementata" si de SIDA.
Ce pedagogie a lui Dumnezeu?! astea sunt povesti,...vai de capul lor!

florinbrasov0 22.11.2010 22:56:14

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 306975)
Nu a functionat incurajarea pastrarii fecioriei in Africa, Florin. Milioane de oameni au murit si mor.
Daca bolile sunt date spre indreptare nici n-ar mai trebui sa ne vaccinam pentru ca intervenim astfel in planul pe care Dumnezeu il are pentru noi. Ar trebui sa refuzam orice ajutor medical (vezi refuzul transfuziilor de sange in cadrul comunitatii Amish) si sa ne lasam 100% in grija Domnului.

Dupa cum ma asteptam, am fost inteles pe dos, plus ca ati scos din context ceea ce am scris.

Nu voi mai reexplica ce am zis.

Am o intrebare pentru dumneavoastra: daca mergem la doctor sa ne trateze, ne lasam 100% in grija lui Dumnezeu sau nu?
Eu spun ca da.

Mihnea Dragomir 22.11.2010 23:01:16

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 306975)

Cifrele OMS va contrazic. Avand in vedere ca o treime din cheltuielile legate de prevenirea SIDA in Africa sunt suportate de Biserica catolica, iata rezultatele a 10 ani de eforturi misionare de intarire a moralitatii:
http://www.leforumcatholique.org/message.php?num=573405

Observati ca in tarile catolice in care efortul misionarilor a fost indreptat cu precadere, in unele cazuri cifrele au dat inapoi in ultimii 10 ani, cel mai ilustratiuv fiind cazul Ugandei, de care s-au ocupat in mod deosebit Surorile Caritatii (Ordinul acela infiintat de Maica Tereza, cu baticuri albe cu bordura albastra).

coralina 22.11.2010 23:19:47

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 306980)
Am o intrebare pentru dumneavoastra: daca mergem la doctor sa ne trateze, ne lasam 100% in grija lui Dumnezeu sau nu?
Eu spun ca da.

Va raspund cu o intrebare: daca vindecarea presupune, de exemplu, histerectomia (indepartarea uterului), nu se cheama ca ne opunem poruncii lui Dumnezeu conform careia trebuie sa ne inmultim si sa umplem pamantul?
Puteti afirma in acest context ca mergand la tratament va lasati in grija lui Dumnezeu?

sergiuran 22.11.2010 23:27:04

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 306966)
??! (vezi bold)
Dincolo de toate inferentele logice pe care le incercati, este clar ca Biserica catolica intelege nevoia de-a stavili raspandirea virusului HIV.

Este normal sa incercam sa stavilim diverse maladii si sa traim sanatosi.
Totusi in cazul sexului si a HIV/SIDA/BTS uneltele de masura sunt altele. Ne putem intreba: oare daca se asigura prin diverse metode de protectie o siguranta medicala individului acesta nu va pacatui mai mult / mai liber / mai fara griji? Pentru omul care nu crede in Dumnezeu frica de BTS ar putea sa-l mai puna pe ganduri si poate sa-l infraneze chiar.

coralina 22.11.2010 23:35:03

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 306982)
Cifrele OMS va contrazic. Avand in vedere ca o treime din cheltuielile legate de prevenirea SIDA in Africa sunt suportate de Biserica catolica, iata rezultatele a 10 ani de eforturi misionare de intarire a moralitatii:
http://www.leforumcatholique.org/message.php?num=573405

Observati ca in tarile catolice in care efortul misionarilor a fost indreptat cu precadere, in unele cazuri cifrele au dat inapoi in ultimii 10 ani, cel mai ilustratiuv fiind cazul Ugandei, de care s-au ocupat in mod deosebit Surorile Caritatii (Ordinul acela infiintat de Maica Tereza, cu baticuri albe cu bordura albastra).

Cifrele acelea nu reprezinta numai rezultatul efortului sustinut al calugaritelor catolice; folosirea prezervativului a avut de asemenea un rol de necontestat: http://www.knowabouthealth.com/know-...iv-cases/6462/

Mihnea Dragomir 23.11.2010 01:23:59

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 306988)
Cifrele acelea nu reprezinta numai rezultatul efortului sustinut al calugaritelor catolice; folosirea prezervativului a avut de asemenea un rol de necontestat: http://www.knowabouthealth.com/know-...iv-cases/6462/

Linkul oferit de dv enumera trei cauze ale scaderii incidentei bolii. Primele doua cauze sunt cele de sustinere a moralitatii, iar abia a treia cauza este data de distribuirea de prezervative. Repartitia pe tari confirma sensul linkului oferit de mine. Situatia cea mai grava se inregistreaza in Africa de Sud, tara cuprinsa de imoralitate si chiar anomie, cu peste 5 milioane de cazuri. Alte tari noncatolice aflate in trista situatie sunt Zambia si Zimbabwe (fosta Rhodesia), cu un numar enorm de cazuri daca avem in vedere putina lor populatie. Privind insa la tarile predominant catolice, foste colonii portugheze (Madagascar, Togo etc), belgiene (Congo), franceze (Ciad, Mali, Senegal) sau italiene (Eritrea) nu se poate sa nu remarcati diferenta frapanta intre ce face prezervativul singur si ce face prezervativul plus morala catolica.

Fiindca adevarul trist acesta este: prezervativul singur, departe de a fi o solutie contra problemei SIDA, o agraveaza, dupa cum corect a spus si Sf Parinte anul trecut. Promovat ca mijloc de protectie impotriva BTS, prezervatiovul modifica mentalitatile, creand o flasa psihologie a invulnerabilitatii. Crezand ca au o arma care ii protejeaza 100 %, oamenii indraznesc mai mult. Or, in realitate, prezervativul este foarte departe de a asigura protectie de 100 la suta, in special in cazul unei boli cauzate de un inframicrob atat de mic precum HIV. Si asta in cazul optimist in care prezervativul este corect folosit.

Ca sa intelegeti, va propun doua modele teoretice: doua extrapolari. Inchipuiti-va ca toata populatia dintr-o tara ar adopta viata morala si nu ar mai exista nici un caz de relatii sexuale inafara legaturii conjugale. Sunteti sau nu de acord ca, astfel, boala s-ar autolimita ?

Acum, inchipuiti-va ca toata populatia dintr-o tara foloseste intotdeauna prezervativ. Dar acolo legaturile sexuale sunt cu parteneri multipli si intamplatori. Plecand de la presupunerea ca prezervativul protejeaza in 98 % din cazuri, considerati situatia in care oamenii au cate 2 sau 3 parteneri si au o legatura sexuala pe saptamana. Sunteti, sau nu de acord ca, intr-un asemenea caz, boala s-ar raspandi indefinit, pana la a afecta toata populatia receptiva ?

windorin 23.11.2010 12:52:10

Citat:

Am face mai bine sa incurajam pastrarea fecioriei, nu folosirea de prezervative. (...)
Sunt perfect de acord cu prevenirea bolilor si incurajez acest lucru, dar nu prin alte pacate.

Adevarat, nu putem sa ne ferim de un pacat facand altul si sa ne consideram cu adevarat crestini. Cu toate acestea, a spune "pazeste fecioria" este un cuvant cu mult prea greu pentru oamenii din ziua de astazi, care nu mai primesc asceza in viata lor.

Nu cunosc nici o alta alternativa, in afara de cele doua: prezervativ sau abstinenta.
Cand e pus sa aleaga intre un rau si un bine, crestinul nu se afla in fata unei alegeri, ci in fata unei singure solutii, anume "binele".
Grea situatie. Dea Domnul lumina si putere celor ce sunt pusi in fata acesteia.

Fani71 23.11.2010 14:09:16

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 307049)
Adevarat, nu putem sa ne ferim de un pacat facand altul si sa ne consideram cu adevarat crestini. Cu toate acestea, a spune "pazeste fecioria" este un cuvant cu mult prea greu pentru oamenii din ziua de astazi, care nu mai primesc asceza in viata lor.

Nu cunosc nici o alta alternativa, in afara de cele doua: prezervativ sau abstinenta.
Cand e pus sa aleaga intre un rau si un bine, crestinul nu se afla in fata unei alegeri, ci in fata unei singure solutii, anume "binele".
Grea situatie. Dea Domnul lumina si putere celor ce sunt pusi in fata acesteia.

Pe mine intotdeauna m-a nelamurit ceva:
Cand este vorba de crestini, li se cere sa nu aiba relatii sexuale cu oricine, ci numai cu propriul sot sau propria sotie. Nu de ei este deci vorba cand avem de a face cu stavilirea bolilor transmisibile sexual.
Prezervativul nu este permis in BC din cauza efectului anticonceptional, nu din cauza efectului de protectie de boli.
Cei care recomanda folosirea prezervativului o fac pentru oamenii care nu traiesc dupa morala crestina. Ar fi oare mai moral entru cineva care are relatii cu diversi parteneri sa isi dea drumul la facut copii fara control? Cine s-ar ocupa de acesti copii?
Mie mi se pare ca pentru acesti oameni, mai moral ar fi, pe de o parte, macar sa nu aduca pe lume copii pana nu se potolesc si nu au un partener stabil, si pe de alta, macar sa nu contribuie la raspandirea bolilor sexuale. deci, folosirea prezervativului este mai morala decat nefolosirea lui, pentru acesti oameni. Banuiesc ca asta a vrut sa spuna si papa.

AndruscaCIM 23.11.2010 15:26:57

Si totusi...eu nu vad nicio diferenta intre cei care umbla prin scoli, echipati cu banane si prezervative...cu scopul de a instrui elevii in folosirea prezervativelor... si BC...desi ar fi una, cei din Africa vor primi prezervative avand imaginea papei imprimata pe ambalaj.:40:

florinbrasov0 23.11.2010 16:36:55

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 307067)
Ar fi oare mai moral entru cineva care are relatii cu diversi parteneri sa isi dea drumul la facut copii fara control? Cine s-ar ocupa de acesti copii?

Dupa parerea mea, daca ar fi asa, s-ar reduce numarul cazurilor de desfranare, pentru ca ar implica multe responsabilitati si probabil ar astepta pana la casatorie.

Ovidiu Vasile Pop 23.11.2010 17:06:33

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 306931)
... in unele cazuri (in special pentru a opri raspandirea virusului HIV).

Mi se pare salutara pozitia Papei: http://www.heraldscotland.com/news/w...fied-1.1069795

Frati,intru credinta Ortodoxa,oare ce invatam in biserica ?...Daca azi si noi admitem folosirea prezervativului ca un mijloc de evitare a bolilor venerice,maine vom ADMITE cine stie ce...cult eretic,pentru a ne mantui! Sigur,sub pretextul ca Ortodoxia nu tine "pasul" cu lumea moderna (adica nu trece la francmasonerie) sau ca nu "raspunde" cerintelor momentului.NU,asta nu-i o solutie nici chiar de moment. Se stie foarte bine de ce-i saracie in Africa...e pentru bogatiile naturale,care constituie materia prima a industriilor tarilor "bogate". Doamne ajuta.

coralina 23.11.2010 17:37:37

Citat:

În prealabil postat de Ovidiu Vasile Pop (Post 307112)
Frati,intru credinta Ortodoxa,oare ce invatam in biserica ?...Daca azi si noi admitem folosirea prezervativului ca un mijloc de evitare a bolilor venerice,maine vom ADMITE cine stie ce...cult eretic,pentru a ne mantui! Sigur,sub pretextul ca Ortodoxia nu tine "pasul" cu lumea moderna (adica nu trece la francmasonerie) sau ca nu "raspunde" cerintelor momentului.NU,asta nu-i o solutie nici chiar de moment. Se stie foarte bine de ce-i saracie in Africa...e pentru bogatiile naturale,care constituie materia prima a industriilor tarilor "bogate". Doamne ajuta.

Domnule draga, eu nu am cunostinta de francmasonerie sau alte asa-zise puteri oculte actuale. Eu incerc sa inteleg realitatea din jur fara sa apelez la idei preconcepute.
Dumneata nu ai siguranta ca saracia in Africa se datoreaza exclusiv sau in cea mai mare parte materiilor prime pe care bogatii le procura de-acolo.
Cand tara in care traiesti are o clima foarte nefavorabila (seceta, nimic din ce cultivi nu creste, samd), teritoriile locuibile sunt supra-supra aglomerate (cu familii care au si cate 10 copii), analfabetismul e la el acasa, triburile se razboiesc de cand tarile occidentale fost-colonialiste au tras linii pe harta Africii si au delimitat noile state, iar mortalitatea infantila este extrem de ridicata... cum sa te astepti sa fii bogat?
Pe mine nu ma intereseaza conspiratiile, ma uit doar la ce se intampla acolo si vad ca atunci cand se incearca stavilirea bolilor, se pun mai marii religiilor crestine de-a curmezisul.
Atunci sa asteptam sa mai moara cateva milioane de subnutriti...

Ovidiu Vasile Pop 23.11.2010 18:34:46

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 307119)
Domnule draga, eu nu am cunostinta de francmasonerie sau alte asa-zise puteri oculte actuale. Eu incerc sa inteleg realitatea din jur fara sa apelez la idei preconcepute.
Dumneata nu ai siguranta ca saracia in Africa se datoreaza exclusiv sau in cea mai mare parte materiilor prime pe care bogatii le procura de-acolo.
Cand tara in care traiesti are o clima foarte nefavorabila (seceta, nimic din ce cultivi nu creste, samd), teritoriile locuibile sunt supra-supra aglomerate (cu familii care au si cate 10 copii), analfabetismul e la el acasa, triburile se razboiesc de cand tarile occidentale fost-colonialiste au tras linii pe harta Africii si au delimitat noile state, iar mortalitatea infantila este extrem de ridicata... cum sa te astepti sa fii bogat?
Pe mine nu ma intereseaza conspiratiile, ma uit doar la ce se intampla acolo si vad ca atunci cand se incearca stavilirea bolilor, se pun mai marii religiilor crestine de-a curmezisul.
Atunci sa asteptam sa mai moara cateva milioane de subnutriti...

Doamna draga,eu sant de credinta Ortodox,asa ca ce spun cei de alte credinte ,e treaba lor.Eu mi-am spus parerea si am indraznit sa mai spun si altceva in completare,fara sa jignesc pe nimeni.Iertare,iertare,iertare. Doamne ajuta.

andreicozia 23.11.2010 18:43:26

Citat:

În prealabil postat de Ovidiu Vasile Pop (Post 307133)
Doamna draga,eu sant de credinta Ortodox,asa ca ce spun cei de alte credinte ,e treaba lor.Eu mi-am spus parerea si am indraznit sa mai spun si altceva in completare,fara sa jignesc pe nimeni.Iertare,iertare,iertare. Doamne ajuta.

Scuze ca intervin si eu dar banuiesc ca nu ati inteles topicul. Aici se cer solutii, parinte, nu lamentari fara sfirsit si filozofii fara finalitate practica. Aveti ceva care sa sustina teoria dumnezvoastra sau doar facem discutii?
Ce propuneti in schimbul prezervativului?.. si pentru boli si pentru controlul populatiei si implicit oprirea foametei cronice?

In schimb daca nu aveti nimic cu ce ortodoxia poate ajuta PRACTIC, mai bine ascultati poate la altii ce au de oferit CA SOLUTIE!

Ovidiu Vasile Pop 23.11.2010 18:49:47

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 307134)
Scuze ca intervin si eu dar banuiesc ca nu ati inteles topicul. Aici se cer solutii, parinte, nu lamentari fara sfirsit si filozofii fara finalitate practica. Aveti ceva care sa sustina teoria dumnezvoastra sau doar facem discutii?
Ce propuneti in schimbul prezervativului?.. si pentru boli si pentru controlul populatiei si implicit oprirea foametei cronice?

In schimb daca nu aveti nimic cu ce ortodoxia poate ajuta PRACTIC, mai bine ascultati poate la altii ce au de oferit CA SOLUTIE!

Frate intru credinta ortodoxa,tema dezbaterii era ca,papa a gasit o solutie...prezervativul.

coralina 23.11.2010 18:58:26

Citat:

În prealabil postat de Ovidiu Vasile Pop (Post 307133)

Suntem ortodocsi insa pamantul asta il stapanim cu totii, si ortodocsi si catolici si musulmani si hindusi, etc. Problemele globale trebuie rezolvate impreuna, altfel orice demers devine imposibil.
Asadar, cum putem sa bagam capul in nisip precum strutii, pretinzand ca nu ne intereseaza nimic din ce afirma ceilalti?

coralina 23.11.2010 19:06:27

Citat:

În prealabil postat de Ovidiu Vasile Pop (Post 307137)
Frate intru credinta ortodoxa,tema dezbaterii era ca,papa a gasit o solutie...prezervativul.

N-a spus Papa chiar atat de direct ca prezervativul reprezinta o solutie, pentru ca nu da bine sa recunosti atat de brusc ca puteai sa previi milioane de decese in Africa daca admiteai mai demult ca solutiile pe care le promovai sus si tare nu dadeau roadele asteptate.
Insa e de apreciat ca Vaticanul si-a supus preceptele unui reality-check si incepe sa dea semne ca intelege realitatea de dincolo de teorie.

andreicozia 23.11.2010 19:17:13

Citat:

În prealabil postat de Ovidiu Vasile Pop (Post 307137)

Asa, in timp ce solutia noastra este...?

Ei macar umbla cu banana si prezervativul, noi ortodocsii cu ce umblam, ...cu cuvintul Hristos scris pe o hirtie?...bine de acord, insa oare cum poate aceasta hirtie tiparita sa te ajute in lupta cu SIDA si altele?

Ovidiu Vasile Pop 23.11.2010 19:30:05

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 307145)
Asa, in timp ce solutia noastra este...?

Ei macar umbla cu banana si prezervativul, noi ortodocsii cu ce umblam, ...cu cuvintul Hristos scris pe o hirtie?...bine de acord, insa oare cum poate aceasta hirtie tiparita sa te ajute in lupta cu SIDA si altele?

Rugaciune catre D-zeu,cat mai multa si cat mai curata! Eu sper sa de-a D-zeu gand bun de rezolvare a acestei mari probleme,celor care sant...responsabili de aceasta. Doamne ajuta.

Erethorn 23.11.2010 19:45:08

Citat:

În prealabil postat de Ovidiu Vasile Pop (Post 307150)
Rugaciune catre D-zeu,cat mai multa si cat mai curata! Eu sper sa de-a D-zeu gand bun de rezolvare a acestei mari probleme,celor care sant...responsabili de aceasta. Doamne ajuta.

Sigur, asa se vor rezolva problemele socio-economice ingrozitoare cu care se confrunta lumea a treia: cu rugaciunea ortodocsilor, cu speranta, si mai ales cu constatarea ca... altii sunt responsabili si sa rezolve ei...

Va rog sa nu invinuiti Biserica Catolica daca la acestea isi mai permite sa mai adauge niste mijloace practice - misiuni, spitale, educatie etc....

Atata timp cat in Africa se gasesc, "pe teren", cateva mii de misionari catolici care ingrijesc bolnavii, invata copii si adultii, fac munca de cateheza cu crestinii si de evanghelizare cu necrestinii, renuntand la confortul unei vieti in Europa sau America natala, riscandu-si de cele mai multe ori sanatatea sau chiar viata in numele lui Cristos, in vreme ce BO se multumeste sa se roage, eu cred ca dumneavoastra nu prea aveti autoritatea morala sa criticati.

Noesisaa 23.11.2010 20:51:36

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 307141)
N-a spus Papa chiar atat de direct ca prezervativul reprezinta o solutie, pentru ca nu da bine sa recunosti atat de brusc ca puteai sa previi milioane de decese in Africa daca admiteai mai demult ca solutiile pe care le promovai sus si tare nu dadeau roadele asteptate.
Insa e de apreciat ca Vaticanul si-a supus preceptele unui reality-check si incepe sa dea semne ca intelege realitatea de dincolo de teorie.

Coralina, nu inteleg de ce incerci sa pui in gura papei ceea ce el nu a spus. Daca intr-adevar Vaticanul ar crede ca prezervativul ar salva milioane de vieti, ar trimite pur si simplu milioane de prezervative. Mult mai ieftin si mai simplu decat sa trimiti misionari care sa faca educatie, nu crezi?

Echivalentul a ce a spus Papa este asta: daca sa spunem este un tip care se culca in fiecare noapte cu alta femeie, daca el s-ar stabili la una doar, chiar daca nu se casatoreste cu ea, tot este in pas inainte pentru umanizarea atitudinii sale fata de sex. Ceea ce nu inseamna ca el nu savarseste un pacat foarte mare care il trimite drept in iad chiar si asa acum cand e doar cu o femeie.

coralina 23.11.2010 21:28:18

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 307173)
Coralina, nu inteleg de ce incerci sa pui in gura papei ceea ce el nu a spus. Daca intr-adevar Vaticanul ar crede ca prezervativul ar salva milioane de vieti, ar trimite pur si simplu milioane de prezervative. Mult mai ieftin si mai simplu decat sa trimiti misionari care sa faca educatie, nu crezi?

Echivalentul a ce a spus Papa este asta: daca sa spunem este un tip care se culca in fiecare noapte cu alta femeie, daca el s-ar stabili la una doar, chiar daca nu se casatoreste cu ea, tot este in pas inainte pentru umanizarea atitudinii sale fata de sex. Ceea ce nu inseamna ca el nu savarseste un pacat foarte mare care il trimite drept in iad chiar si asa acum cand e doar cu o femeie.

Noesissa, tu ai citit ce scrie pe linkul dat de mine? Sau de prin alte ziare (uite si unul in olandeza, nu stiu daca stapanesti limba: http://www.nu.nl/boek/2383645/paus-v...allen-oke.html).

Benedict said that, in some cases, such as for male prostitutes, condoms could be justified by the Catholic Church “in the intention of reducing the risk of infection”. He added that the Catholic Church “of course does not regard it as a real or moral solution, but, in this or that case, there can be nonetheless, in the intention of reducing the risk of infection, a first step in a movement toward a different way, a more human way, of living sexuality.”

In excerpts of the book, called Light of the World, published in the Vatican newspaper, the Pope cites the example of the use of condoms by prostitutes as “a first step towards moralisation,” even though condoms are “not really the way to deal with the evil of HIV infection”.

Vaticanul nu va trimite niciodata prezervative in Africa pentru ca s-ar contrazice pe sine insusi. Ei au fost (si sunt) cei care au promovat toleranta 0 impotriva anticonceptiei.
Pe de o parte sunt milioanele de morti de pe urma virusului HIV iar de partea cealalta avem impreunarea neingradita (fara folosirea anticonceptionalelor). Cum s-ar putea situa Papa in mod deschis de partea prezervativelor cand el se proclama adversar al anticonceptiei?
Eu credeam ca lucrurile astea sunt evidente.
Fireste ca tot ceea ce pot face ei pentru a-si sustine propriile solutii la problema este sa trimita misionari care sa promoveze abstinenta. Cu ce rezultate, se poate vedea pe linkul lui Mihnea Dragomir. Insa dandu-si seama ca progresul inregistrat reprezinta o picatura intr-un ocean, acum declara ca fiind partial acceptabila si varianta prezervativului.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 307173)

Faptul ca dpdv moral / religios nu i s-ar recunoaste unui asemenea barbat (care se lasa de sarit din floare-n floare si se stabileste la o singura femeie) asumarea unei raspunderi si respectiv lepadarea unui pacat, mi se pare demotivant. Tot in iad va ajunge.
Desi prin comportamentul sau reduce riscul infectarii multor femei (in cazul in care el insusi este purtator de HIV).

Nu putem deveni peste noapte sfinti desavarsiti avand pana mai ieri un trecut pacatos. Orice pas in directia cea buna este important si trebuie apreciat ca atare.

Plus ca noi discutam acum despre niste oameni care nu cunosc principiile vietuirii crestine (catolice sau ortodoxe), asa cum bine observa Fani.

Noesisaa 23.11.2010 22:05:28

Sigur ca am citit ce scrie in ziare.

Ideea este ca, dupa cate vad eu, nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste ceea ce invata Biserica Catolica despre prezervativ/anti-conceptie in relatie cu mantuirea. Folosirea prezervativului si anti-conceptia artificiala in general raman pacat mortal, adica din cele care te trimit in iad direct. Asumearea unui anumit grad de responsabilitate nu echivaleaza cu neutralizarea pacatului.

andreicozia 23.11.2010 22:12:29

Citat:

În prealabil postat de Ovidiu Vasile Pop (Post 307150)
Rugaciune catre D-zeu,cat mai multa si cat mai curata! .

Din ce stiu sigur, inainte sa-ti muncesti pamintul, spui o rugaciune SCURTA si te APUCI DE LUCRU CU MINECILE SUFLECATE( altfel daca o lungesti te prinde noaptea ca n-ai facut NIMIC).
Nu cred ca rugaciunea oricit de lunga iti va rezolva secerisul sau semanatul, sau oricit de melodica, sau spusa cu o voce duioasa si profunda.

In rest Erethorn ti-a raspuns foarte la obiect.

Este foarte ciudat felul in care vad unii preoti problema aplicarii in practica a ceea ce predica. Oare de unde li se trag aceste obiceiuri nefiresti rupte de realitate?..oare de vina este tot Traditia?

Jamaica 23.11.2010 22:32:33

orb sa fii sa nu-ti dai seama ca acesta este pasul spre "legalizarea" prezervativului de Vatican

eodor nastasa 23.11.2010 23:40:34

Papa poate sa admita orice, asta nu inseamna ca noi trebuie sa-i urmam "admiterile", bre...:4:
Asa'i cu catolicu' de Papa, ii mai "progresiv", ii in spiritu' lu' vremurile, mai un prezervativ, mai un cip, mai o iarba...ca de, mi's loctiitoru' lu' Dumnezeu pe earth, si daca zic io...trebe'.:65:

Fani71 24.11.2010 09:30:11

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 307100)
Dupa parerea mea, daca ar fi asa, s-ar reduce numarul cazurilor de desfranare, pentru ca ar implica multe responsabilitati si probabil ar astepta pana la casatorie.

Da, asa se intampla cand przervativul nu exista. Oamenii erau mai atenti sa isi pastreze virgnitatea nu neaparat din cauza moralei crestine, ci ca sa nu faca copii din flori (cel oputin, femeile, ca barbatii, cine ii dovedea pe urma?). Ne putem intreba totusi: a nu face un lucru pacatos de frica, nu din dorinta de a nu ne indeparta de Dumnezeu, este oare o situatie ideala? Hristos in predica de pe munte ne invata ca pacatul incepe in inima si ca si intentia si doriunta de a-l savarsi conteaza.
Dar acum ca prezervativul exista.. mai bine ca cei care nu au principii morale sexuale crestine sa il foloseasca. Astfel se evita si raspandirea bolilor, si conceperea copiilor nedoriti -(si eventual bolnavi de sida de la nastere).
Exista grade pentru moralitate. Dumnezeu tine seama si de intentiile noastre bune, de dorinta de a avea un comportament responsabil de ex.
Parerea mea.

NB Desi nu as vrea sa discutam aici si despre asta, recunosc ca eu sunt pentru folosirea unui mijloc anticonceptional neabortiv si in cazul unui cuplu crestin casatorit, in anumite situatii (ramane la responsabilitatea cuplului).

windorin 24.11.2010 10:07:17

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 307067)
Cei care recomanda folosirea prezervativului o fac pentru oamenii care nu traiesc dupa morala crestina.

Oare cati "crestini", din pacate, nu folosesc prezervativul ?
M'as bucura sa stiu ca sunt multi... foarte multi... toti sa fie !

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 307134)
Ce propuneti in schimbul prezervativului?
...si pentru boli si pentru controlul populatiei si implicit oprirea foametei cronice?

Raspund eu, in locul celui caruia i s'a adresat intrebarea.

Omul sa nu "propuna" altceva decat "propune" Dumnezeu. Insa pentru noi, cei lumesti, "propunerea" este foarte grea. Domnul ne spune: "Va propun sa aveti incredere in Mine, sa aveti nadejde in purtarea Mea de grija, sa nu va incredeti numai in propriile voastre puteri, aveti credinta ca nu va voi da mult decat puteti duce." Si adaug eu, ceva mai tarziu, la vreme, asceza renuntarii la apropierea trupeasca.

Pentru boli... indraznesc sa vorbesc ca un necunoscator al bolii.
Boala este o cruce... primita de om cu rost, iar nu la intamplare.
Crucea bolilor cu transmitere sexuala atrag dupa sine... abstinenta.
Nu aruncati cu pietre, vorbesc dupa mintea mea, asa cum inteleg eu lucrurile.
Cel mai bine e sa'i intrebati insa pe marii duhovnici.

Pentru suprapopulare si hrana... vorbesc numai crestinilor.
Fratilor, oare Dumnezeu a ajuns lipsit de putere, a pierdut oare mila si darul facerii de minuni ?!
Cinci mii de barbati, afara de femei si copii, s'au saturat cu "cinci paini si doi pesti" (Matei 14).
Oare nu mai are Hristos puterea de a satura multimile ?!

P.S. Daca am sti cu adevarat cu cat de putin poate trai omul !

coralina 24.11.2010 11:42:42

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 307316)
Omul sa nu "propuna" altceva decat "propune" Dumnezeu. Insa pentru noi, cei lumesti, "propunerea" este foarte grea. Domnul ne spune: "Va propun sa aveti incredere in Mine, sa aveti nadejde in purtarea Mea de grija, sa nu va incredeti numai in propriile voastre puteri, aveti credinta ca nu va voi da mult decat puteti duce." Si adaug eu, ceva mai tarziu, la vreme, asceza renuntarii la apropierea trupeasca.

Te lasi in grija Domnului, Windorin, dar treaba tot tu o s-o faci, exact asa cum spunea Andreicozia, spui o rugaciune si te-apuci de muncit, ca altfel nu se va face treaba de la sine, in mod miraculos.

Citat:

Fratilor, oare Dumnezeu a ajuns lipsit de putere, a pierdut oare mila si darul facerii de minuni ?!
Cinci mii de barbati, afara de femei si copii, s'au saturat cu "cinci paini si doi pesti" (Matei 14).

Ai mai vazut tu inmultiri miraculoase de paini sau pesti de cand s-a ridicat Iisus Hristos la ceruri?
Mi se pare cinic sa aduci acest exemplu atat timp cat milioane de oameni mor de foame in fiecare an.
Sau poate ca vina lor e ca nu sunt crestini si atunci isi merita soarta...
Ca si cum n-ar fi tot creatia lui Dumnezeu...

Mihnea Dragomir 24.11.2010 11:47:14

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 307348)
Ai mai vazut tu inmultiri miraculoase de paini sau pesti de cand s-a ridicat Iisus Hristos la ceruri?

De văzut cu ochii mei nu am văzut, dar am auzit că au existat. Inclusiv în lumea ortodoxă: este vorba de un sfânt care se află îngropat la Mănăstirea Cernica, al cărui nume îmi scapă momentan, care a ajuns a fi și episcop de Argeș și care a înmulțit pâinea.

Dar problema care mă îngrijorează în postarea dv este alta: spuneți că ar trebui să folosim prezervativul ca să nu mai moară copiii de foame ??

windorin 24.11.2010 12:06:46

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 307348)
Te lasi in grija Domnului, Windorin, dar treaba tot tu o s-o faci, exact asa cum spunea Andreicozia,
spui o rugaciune si te-apuci de muncit, ca altfel nu se va face treaba de la sine, in mod miraculos.
.
Mi se pare cinic sa aduci acest exemplu atat timp cat milioane de oameni mor de foame in fiecare an.
Sau poate ca vina lor e ca nu sunt crestini si atunci isi merita soarta... ca si cum n-ar fi tot creatia lui Dumnezeu.

Muncesc atat cat pot de mult, si facand asta tot spun ce am spus. Domnul le face pe toate !
Nu as munci atat, daca El nu mi'ar da putere... ba inca nici roadele nu ar exista, in pofida muncii, daca El nu ar binecuvanta.

Inmultiri de paine... da, sunt nenumarate.
In cate case oare copilasii nu au de toate, in pofida venitului extrem de redus.
Nu este oare o "inmultire" minunata... intr'o lume in care cei bogati se plang de venituri ?!

Cat despre cei ce mor de foame... este o durere crunta. Nenorocitii de europeni, de americani si de cati altii or mai fi se desfata din belsug batandu'si joc de resursele pamantului. Va veni vremea ca fiecare sa dea raspuns pentru fiecare colt de paine aruncata si pentru fiecare moft facut in fata unei farfurii. Ce am primit nu e al nostru, ci al tuturor. Sa oprim cat avem nevoie.

P.S. Priviti la viata celor care isi pun toata nadejdea in Dumnezeu, facand insa tot ceea ce tine de ei.
Cata odihna au... si nu mai fac atatea calcule de copii si venituri !

MariaB 24.11.2010 12:07:37

din articol :
Citat:

Benedict said that, in some cases, such as for male prostitutes, condoms could be justified by the Catholic Church “in the intention of reducing the risk of infection”.
cum sa accepte Papa prezervativul datorita prostitutiei, cand nici prostitutia nu este acceptata?!?
ceva nu e ok in articol!

Fani71 24.11.2010 12:43:05

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 307357)
din articol :

cum sa accepte Papa prezervativul datorita prostitutiei, cand nici prostitutia nu este acceptata?!?
ceva nu e ok in articol!

Pai e cum spuneam eu si altii mai sus: este vorba de situatii care oricum scapa de sub morala crestina. Este voirba de un rau mai mic, nu de bine, dupa papa.

Fani71 24.11.2010 12:51:48

Citat:

Raspund eu, in locul celui caruia i s'a adresat intrebarea.

Pentru boli... indraznesc sa vorbesc ca un necunoscator al bolii.
Boala este o cruce... primita de om cu rost, iar nu la intamplare.
Crucea bolilor cu transmitere sexuala atrag dupa sine... abstinenta.
Nu aruncati cu pietre, vorbesc dupa mintea mea, asa cum inteleg eu lucrurile.
Cel mai bine e sa'i intrebati insa pe marii duhovnici.

Este greu de vorbit din afara.
Aici era vorba in primul rand, repet, de oameni care oricum nu accepta morala crestina, din moment ce au relatii sexuale dezordonate. pentru acestia, cum sa le propui abstinenta? ce vor face ei daca nu au prezervative? Vor contina sa duca aceeasi viata, cu cunscintele de rigioare: raspandirea bolii, coinceptia unor copii bolnavi si nenorociti.

Sa spunem ca cineva casatorit, crestin, care nu are relatii decat cu sotul sau sotia, are o boala periculoasa pe care o poate transmite sotiei sau sotului, sau care se poate transmite eventualului copil. Acestui cuplu tot abstinenta i se propune? Stim ca unirea trupeacsa nu este dpdv ortoidox numai pentru procreere, ci si pentru unirea dintre soti.

Multi de aici isi dau cu parerea teoretic: nu au fost ei in situatia respectiva, de a avea un sot sau sotie bolnav si de a se teme sa conceapa un copil handicapat. Asemenea situatii exista.

Citat:

P.S. Daca am sti cu adevarat cu cat de putin poate trai omul !

Daca vorbesti crestinilor, sa zicem ca idealul este sa te lais in voia lui Dumnezeu. Desi si aici am unele dubii ca Dumnezeu asta vrea: sa avem cat mai multi copii.

Dar in lumea noastra crestinii nu sunt in majoritate. In Africa oamenii traiesc adesea in conditii de saracie geru de imaginat pen tru noi. Se stie cati copii sufera si mor..

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:03:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.