![]() |
Despre suflet, duh si starea omului in moarte
Pentru a de descongestiona alte topice în care apar tot mai frecvent întrebări cu privire la starea omului în moarte, consider necesară înființarea acestui topic. Vechiul topic de profil a fost prematur închis, așa că puteți posta aici. Mulțumesc pentru înțelegere.
|
Mai intai se pune problema ca unele culte inteleg starea omului de dupa moarte ca un somn inconstient in asteptarea Judecatii, ceea ce pentru ortodocsi este o idee inacceptabila.
|
Citat:
Citat:
"Ființa umană, însă, când moare, își pierde toată vlaga; omul, după ce își dă ultima suflare, nu mai este." (Iov 14,10- versiunea NTR). Când omul moare, se întâmplă cu el reversul procesului de la Creație (Facerea 2,7), anume: țărâna merge în țărână, iar suflarea de viață (duhul) merge la Cel care a dat-o. Această suflare de viață (numită în Scriptură și duh sau spirit) nu este o entitate ce ar putea trăi independent de corp, ea este dată de Dumnezeu, însă nu este Duhul Sfânt Însuși. Citat:
Citat:
Altfel, bineînțeles că Hristos a fost "omorât cu trupul" pe timpul lui Pilat. Și tot în acel timp a fost și "înviat cu duhul", sau "înviat de Duhul [Sfânt]" cum spun alte traduceri (KJV). Citat:
"Dar acum Hristos a înviat din morți, fiind începătură (a învierii) celor adormiți." (1 Cor.15,20) Această "începătură", sau "pârgă" (simbolizată în VT prin "snopul de legănat" din 16 Nisan - primele roade) ne dă nouă speranța învierii. După cum snopul de legănat era o garanție și o asigurare a adunării întregii recolte, tot așa învierea lui Hristos este o garanție că toți aceia care-și pun încrederea în El vor fi înviați din morți. Acum cred că este mai clar ce am vrut să exprim. Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Lucruri care au mai fost discutate și la alte topicuri dintre care unul în care puteți vedea înșelătoria adventistă este la pagina:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=10532 Puteți citi tot threadul, nu are decât 15 pagini și o să vă convingeți de absurditățile adventiștilor. Dealtfel reînceperea unui subiect de discuție care a mai fost dezbătut și răsdezbătut arată insistența de tip diavolesc a unor sectanți neliniștiți de aflarea adevărului și compromiterea propriilor lor false pretenții. |
Citat:
Citat:
Citat:
Cunosc importanta invierii dar ce spuneam este ca Iisus s-a coborat la duhurile din inchisoare nu la TRUPURILE din inchisoare, cu duhul nu cu trupul: ’Mai inainte vazand, a vorbit despre invierea lui Hristos: ca n-a fost lasat in iad sufletul Lui si nici trupul Lui n-a vazut putreziciunea.’ Fapte 2,31 Iata se vorbeste despre suflet si despre trup separat. Si se vorbeste de rascumpararea si invierea trupului: ‚’ Iar dacă Duhul Celui ce a înviat pe Iisus din morți locuiește în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Iisus din morți va face vii și trupurile voastre cele muritoare, prin Duhul Său care locuiește în voi’ Romani 8, 11 ‚Si nu numai atat, ci si noi, care avem parga Duhului, si noi insine suspinam in noi, asteptand infierea, rascumpararea TRUPULUI nostru.’ Romani 8,23 ' se seamana trup firesc, inviaza trup duhovnicesc' I Corinteni, 15, 44 ' Iata, toate cate le are el, le dau tie, dar de sufletul lui sa te feresti!' Iov 2,6 – chiar si de trup s-a legat, el fiind foarte bolnav. Dar de suflet nu s-a atins, precum citim mai sus. Citat:
Citat:
‚Omorat fiind cu trupul, dar viu facut cu duhul, cu care s-a coborat si a propovaduit si DUHURILOR tinute in inchisoare' (I Petru 3, 19) ’Mai inainte vazand, a vorbit despre invierea lui Hristos: ca n-a fost lasat in iad sufletul Lui si nici trupul Lui n-a vazut putreziciunea.’ Fapte 2,31 Iata, sufletul s-a coborat la Iad, iar trupul era ingropat. Nicaieri nu se vorbeste de prezenta corporala in iad. Dar de prezenta trupului in Rai stim ca Iisus s-a inaltat la cer cu tot cu trup, la fel si Ilie I Macabei 2,58. Trupurile vor invia la judecata: ‚’inviaza trup duhovnicesc' I Corinteni, 15, 44 ‚’asteptand infierea, rascumpararea TRUPULUI nostru.’ Romani 8,23 ‚’Cine ma va izbavi de trupul mortii acesteia?’ Romani 7, 24 'El, va ridica iar din pulbere aceasta piele a mea ce se destrama' Iov 19,25 Din toate acestea si alte citate pe care ti le-am dat inainte, plus marturiile sfintilor din VT si dupa apostoli, stim ca la moarte doar trupul se descompune, sufletele ajung in rai daca au trait intru Hristos, daca nu ajung in iad, precum Insusi Iisus ne-a povestit in pilda. La judecata trupurile vor invia, deci vor fi rascumparate precum spune apostolul la Romani, asa cum a inviat si Iisus, care in timp ce era mort cu trupul, cu Duhul s-a coborat la iad Fapte 2,31 si I Petru 3, 19. Spui ca Iisus s-a folosit de absurditati, adica inventii, minciuni, aiureli, in timp ce propovaduia adevarul. Imi pare rau sa citesc aceasta din partea unui crestin. Ai putea sa-mi mai dai si alte exemple de astfel de absurditati din pildele lui Iisus? |
Citat:
Si nici pentru apostoli nu a fost inacceptabila. Daca ar fi fost asa nu ar fi incurajat apostolii aceasta idee prin urmatoarele: 'Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea.' Fapte 2,31. Sau despre Duhul lui Iisus 'cu care s-a coborat si a propovaduit si duhurilor tinute in inchisoare' I Petru 3,19. Cui sa propovaduiasca daca acestea ar fi fost inconstiente? 'Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune.' Fapte 2,27 'Și tu, Capernaume, nu ai fost înălțat, oare, până la cer? Până la iad vei fi coborât! ' Luca 10,15 'Căci dacă Dumnezeu n-a cruțat pe îngerii care au păcătuit, ci, legându-i cu legăturile întunericului în iad, i-a dat să fie păziți spre judecată,' II Petru 2,4 'Și-l știu pe un astfel de om - fie în trup, fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe / Că a fost răpit în rai și a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască.' II Corinteni 12, 3-4 |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Mergând la sursă, Psalmul 15,10 de unde evanghelistul luca citează, mai aflăm câteva lucruri interesante, și doresc să vin în întâmpinarea comentariilor tale bineînțeles nefavorabile:66:: Aici, Septuaginta și Anania traduc prin "Sufletul" însă în originalul ebraic cuvântul este [נפש] nephesh, un cuvânt care apare de 755 de ori în Vechiul Testament, de 144 de ori în Psalmi, cel mai adesea tradus "suflet". Traducerea aceasta e nefericită, deoarece "suflet" transmite cititorului idei care de fapt nu aparțin propriu zis cuvântului nephesh. O scurtă analizare a cuvântului ebraic va clarifica ce înțelegeau scriitorii Bibliei când foloseau cuvântul acesta. Nephesh provine din rădăcina naphash, un verb care apare doar de trei ori în Vechiul Testament (Ieșirea 23,12; 31,17; 2 Samuel 16,14), de fiecare dată însemnând "a răsufla" sau "a se odihni" ["a se înviora" sau "a se împrospăta" în versiunea KJV]. Verbul pare să se întoarcă la sensul de bază, și anume acela de respirație. O definiție a cuvântului nephesh se poate extrage din raportul biblic al facerii omului (Facerea 2,7). Raportul declară că atunci când Dumnezeu a dat viață trupului pe care îl formase, omul a devenit în mod faptic "un suflet viu", ființă vie", cum bine traduce Anania (hai să-l mai și lăudăm). "Sufletul" nu exista până atunci, ci a fost adus la existență odată cu facerea omului, a lui Adam. Un nou suflet vine la viață de fiecare dată când se naște un copil. Fiecare naștere reprezintă o nouă și unică unitate de viață, diferită și separată de alte unități similare. Noua unitate nu se poate niciodată contopi cu o altă unitate. Ea va fi totdeauna ea însăși. Pot fi nenumăratele altele ca ea, dar nici una nu este de fapt acea unitate. Această unicitate a individualității pare să fie ideea scoasă în evidență în termenul ebraic nephesh. Nephesh este aplicat nu numai la oameni, ci și la animale. Expresia: "Să mișune apele de vietăți" (Facerea 1,20) e, literal, "apele să mișune de mulțimi de suflete de viață [indivizi de viață]." Dobitoacele și zburătoarele sunt numite "viețuitoare", literal, "suflete de viață", adică "indivizi de viață" (Facerea 2,19). De aici, atât animalele cât și ființele omenești sunt "suflete". Această idee fundamentală a "sufletului" ca fiind individul în sine și nu o parte constituentă a individului pare să stea la baza diferitelor apariții ale cuvântului nephesh. De aceea, e mai bine să se spună că o anumită persoană sau un anumit animal este un suflet decât să se spună că are un suflet. De la ideea fundamentală că nephesh este un individ sau o persoană vine folosirea idiomatică a lui nephesh în locul pronumelui personal. Expresii precum "sufletul meu" sunt idiomatice pentru "eu", "mie"; "sufletul tău" pentru "tine", "ție"; "sufletul lor" pentru "ei", "lor". Întrucât fiecare nou nephesh reprezintă o nouă unitate de viață, el este adesea folosit ca sinonim al "vieții". În majoritatea cazurilor când apare nephesh, ar putea fi tradus corespunzător prin "persoană", "individ", "viață" sau prin pronumele personal corespunzător. "Sufletul acela va fi nimicit" (Levitic 19,8) este, simplu, "el va fi nimicit" ("omul acela va fi nimicit", trad. Cornilescu/ "sufletul acela se va stârpi" , trad. Anania) Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pe lîngă structura omului pe care Hristos o scoate în evidență, și pe care adventiștii ca buni pseudo (adică falși) creștini o tăgăduiesc, Hristos mai scoate în evidență un lucru: continuitatea existenței sufletului după moarte, pe care adventiștii o tăgăduiesc deasemenea. Oamenii pot ucide trupul omului, dar nu îi pot ucide sufletul; chiar în situația morții, doar trupul este acela care moare, sufletul continuă să trăiască, să existe și după moartea trupului. Nu aducem în discuție dacă sufletul care continuă și după moartea trupului este sau nu într-o relație de un anumit fel cu Dumnezeu; cel puțin nu deocamdată, deși acest lucru a fost atins spre exemplu de Delia31 în anumite postări. Ceea ce interesează este doctrina biblică a separării sufletului de trup, pentru că acestea sunt distincte, la moartea trupească a omului; această doctrină este una biblică, afirmată de purtătorul revelației divine, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Nu ne-ar surprinde ca în scurt timp adventiștii de pe forum să ne spună că Iisus Hristos era de fapt un spiritist păgîn :))) |
Citat:
Sufletul care pacatuieste va muri (Ezechiel 18:20 - Biblia sinodala) Ma altur si eu lui "osutafaraunu", cu ragamintea de a primi un singur verset din Biblie (sa nu dati din filozofia lui Platon - biblia cu fantome) care sa contina expresia "suflet nemuritor". Cine stie, daca suntem doi care cerem acelasi lucru, poate vom primi raspuns, in sfarsit. |
Citat:
Dar sufletul caruia i-a iertat Dumnezeu pacatul, va mai fi despartit de Dumnezeu prin moartea-thanatos? Uite aici, nu-i din biblia cu fantome. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=2877 |
Citat:
|
Unii oameni nu inteleg cuvintele vietii, pentru ca prin prisma pacatele lor ei sunt in moarte, in intuneric, sufletul lor se "intuneca". Dumnezeu nu intra deloc in ei, in sufletul lor, pentru ca nu sunt purificati, deci acel suflet e mort, fara viata. Trupul este templul sufletului si sufletul este templul Spiritului cel nemuritor al lui Dumnezeu. Templul spiritului lor e nelocuit de Duhul Sfant, deci mort si implicit omul e mort, insa nu fizic, ci spiritual. Acest paradox viu-mort il intalnim in Evanghelie.
Iar îngerului Bisericii din Sardes scrie-i: Acestea zice Cel ce are cele șapte duhuri ale lui Dumnezeu și cele șapte stele: Știu faptele tale, că ai nume, că trăiești, dar ești mort. Priveghează și întărește ce a mai rămas și era să moară. Căci n-am găsit faptele tale depline înaintea Dumnezeului Meu. Drept aceea, adu-ți aminte cum ai primit și ai auzit și păstrează și te pocăiește.Iar de nu vei priveghea, voi veni ca un fur și nu vei ști în care ceas voi veni asupra ta. Dar ai câțiva oameni în Sardes, care nu și-au mânjit hainele lor, ci ei vor umbla cu Mine îmbrăcați în veșminte albe, fiindcă sunt vrednici. (Apocalipsa 3:1,2,3,4) Sufletul care pacatuieste va muri (Ezechiel 18:20) Și cel nelegiuit, dacă se întoarce de la nelegiuirea sa, pe care a făcut-o și face judecată și dreptate, își întoarce sufletul său la viață; (Ezechiel 18:27) Din aceste versete se observa ca nu e vorba de o moarte fizica, din moment ce cel nelegiut, pacatos, isi poate intoarce sufletul la viata. Ce inseamna asta? ca in prezent sufletul sau e mort, in sensul de intunecat, insa si-l poate purifica si primi Cuvantul viu a Lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
Noi credem in invierea pentru viata vesnica, asa cum a fagaduit Mantuitorul. |
Citat:
|
Citat:
De mentionat ca, in Sfanta Scriptura, cuvantul "suflet" are mai multe semnificatii. Dar, niciodata nu semnifica ceva care paraseste trupul mort si traieste mai departe, activ si constient. P.S. Pentru versetul din Apocalipsa 6:9-10 am raspuns pe celelalt topic (acela cu "viclena"). |
@pentru grasu77
Iar îngerului Bisericii din Sardes scrie-i: Acestea zice Cel ce are cele șapte duhuri ale lui Dumnezeu și cele șapte stele: Știu faptele tale, că ai nume, că trăiești, dar ești mort. (Apocalipsa 3:1) Și cel nelegiuit, dacă se întoarce de la nelegiuirea sa, pe care a făcut-o și face judecată și dreptate, își întoarce sufletul său la viață; (Ezechiel 18:27) Din ambele versete rezulta ca trupul poate fi viu, insa sufletul mort, nu? (am explicat in mesajul anterior). De ce legati atunci sufletul de trup? de ce trebuie sa aiba aceeasi stare:ambii vii sau ambii morti? de ce nu admiteti si ipoteza inversa: trup mort si suflet viu? In Ezechiel 18:27 se refera clar la sufletul omului,(care e mort, adica in intuneric) nu la om,doar nu-i mort. |
... și uite așa începe un nou sezon al serialului "Mândrie și prejudecată adventistă alimentată de ortodocși". Nu se știe câte episoade va avea, dar vă putem spune încă de pe-acum că se termină în coadă de pește! Asta dacă se termină...
|
Citat:
P.S. Eram acuzat de prozelitism. Marturisesc ca obiectivul meu principal este sa-i provoc pe cat mai multi la cercetarea Sfintei Scripturi, rupti de traditii si invataturi filozofice. |
@Mihailc
E "Ratiune si Simtire" :) Oricum prietenii nostri adz7 evita anumite intrebari, aruncand la fileu altele. Ei au venit aici sa combata punctul de vedere ortodox, sa strice pacea si linistea oamenilor care au reusit sa le obtina, nu noi ne-am dus la ei sa le demontam credinta. Probabil nu se simt impliniti in credinta lor, de vin sa caute adevarul aici. |
Citat:
Nu confunda în cazul Ortodixiei Tradiția cu tradițiile. La câtă vreme ai parazitat acest forum mă așteptam să ști asta! |
@grasu77: baza doctrinara a formulat-o dna White, nu puteti nega asta.
|
Citat:
Daca ai o intrebare care crezi ca a fost evitata, aminteste-o acum. |
Citat:
|
Citat:
Nu cred ca ti-am dat (eu sau alt adventist) vre-un citat din scrierile Ellenei White. Aveti voi o problema de o tot pomeniti. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
@grasu77: N-am nicio problema cu dna White. Dmv. omiteti deliberat ca baza doctrinara a Bisericii Adventiste de Ziua a saptea a formulat-o dansa, pe baza textului evanghelic, interpretarile sale.
|
Citat:
A dat doar un exemplu. Mai sunt multe versete care pica greu, fara sa fie comentate. Citat:
|
Pentru cine doreste sa cunoasca punctul de vedere adventist sa intre aici:
http://www.adventist.ro/index/materi...i-biblice.html Sunt comentate si interpretate absolut toate versetele biblice; n-au sens aceste contre verbale cu amicii nostri adventisti. Mai bine ne-ar fi postat linkul acesta de la inceput :) p.s acuma caut versetul care a fost omis de doua ori de Grasu77 app, mi-ar place sa fie ceva asemanator pe crestinortodox.ro aha... VERSETUL RESPECTIV NU A FOST COMENTAT :))) (Ezechiel 18:27) Intrebarile incomode sunt evitate. |
Citat:
Adventistii au la baza studiul zilnic al Sfintei Scripturi. Daca poti sa-i combati cu Scriptura, nu are nici un rost sa te mai legi de Ellen White. |
Eu părăsesc serialul, nu-mi convine scenariul!
Capcanele tale sunt prea tinere pentru mine, Vașinec. Conversație plăcută! Salutare! |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
N-am sa mai repet ce am spus.
Citat:
Citat:
p.s "isi intoarce" nu se refera la o viata ulterioara dupa moarte, ci ACUM, sufletul sau se poate anima, poate fi viu. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:03:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.