![]() |
Marele meu pacat: Mancarea
Buna ziua din nou, am sa va marturisesc ca am un mare pacat........mancarea.......sunt cel mai mare gurmand din lume........mananc de sparg..........si tot nu-mi ajunge............mananc la servici, ajung acasa mananc pe la ora 17.....pe la ora 19.......pe la ora 22......cand ma trezesc mie foame........si am 27 de ani si am depasit suta de kg.
Problema mare este ca din aceasta foame a mea, pacat al meu vin si alte pacate,: - lenea; explicatie : dupa ce mananc ma pun in pat, sau cate odata mananc in pat; - somnul: explicatie: daca ma pun in pat ma apuca somnul; - netinerea postului: mananc carne, lactate - credinta desarta: eu tot timpul zic ca Dumnezeu ma iarta, ca de maine incep sa tin post........si tot asa zic si a doua zi..........si tot asa pana la finalul postului, si trece postul si vad ca nu am tinut nici macar o zi; Spun sincer ca imi lipseste vointa si rugaciunea permanenta (ma refer la rugaciunea de dimineata si seara), imi lipseste credinta adevarata, imi lipseste curajul de a spune nu. Stomacul meu a ajuns creierul meu, daca el imi spune sa manan eu mananc. Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat practic, poate un acatist al vreunui sfant impotriva mancarii sau asa ceva. In august se va naste sper primul meu copil si vreau ca el sa ma vada ca mananc pana mor, vreau sa slabesc cumva sau cel putin sa nu mai mananc atat. Va multumesc din suflet, si astept sfaturile voastre, al vostru gurmand Daniel. Doamna ajuta. |
Iti recomand doua carti (90 de lei ambele), scrise de Gheorghe Mencinicopschi:
1. http://www.librarie.net/carti/148060...Mencinicopschi 2. http://www.librarie.net/carti/151758...Mencinicopschi Nu sunt deloc scumpe, la cate informatii folositoare gasesti in ele. |
Du-te intr-o biserica la o icoana care simti ca iti sugereaza evlavia sau la niste sfinte moaste si roaga-te insistent sa te ajute sa scapi de pacatul lacomiei pantecelui. Spune-i si sfantului din icoana ceea ce ne-ai marturisit noua.
N-ar fi rau sa mergi si la Sfantul Maslu. Participarea la Dezlegarile care se fac acolo ne ajuta sa luptam cu orice patima, cu orice obicei si cu orice pacat. Lacomia pantecelui, asa cum ai precizat, poate genera alte pacate. Asa ca mai bine este sa infometam trupul atunci cand simtim ca poate deveni un dusman al mantuirii noastre. Dumnezeu sa iti ajute. |
Pentru Dl.Mihailescu Marin-Daniel
Buna ziua.In primul rand felicitari pentru mica minune cu care Cel de Sus va va binecuvanta in luna august.Eu am trecut prin ce treceti dvs dupa ce m-am lasat de sport de performanta.Sunt convins ca ati primit deja sfaturi teologice mai mult decat bune si prin urmare eu va voi spune,in completare,ce am facut la nivel uman.
In primul rand,oricat de dificil ar parea,tine de vointa.Trebuie sa gasiti acesta putere in dvs,ganditi-va la copilul care va avea nevoie de dvs sanatos si nu de un client al spitalelor.Trebuie sa-l aparati in acesta lume si cum sa faceti asta daca nu veti fi sanatos? In al doilea rand pe mine m-a ajutat enorm disciplina programului.O alergare scurta dimineata inainte de plecare si seara inainte de culcare,sport cat mai des.Mese la ore fixe,bazate pe legume,fructe,salate(sunt extrem de multe combinatii usor de facut),peste,pui,paine de tarite.Sucuri naturale(facute de dvs>mere,banane,pere,kiwi,in combinatie).De ex dimineata trezit mai devreme,alergare,dus,o salata de morcovi cu telina+1 lingurita de miere poliflora pe un biscuite de secara si la munca. Seara nu mancam mai tarziu de ora 7 si in general cat mai multe legume cu accent pe broccoli,conopida.Este mai greu la inceput pina invingeti prima reduta a lipsei de vointa.Primul pas bun eu cred ca l-ati facut:ati constientizat problema.Din moment ce ea exista este clar ca trebuie sa o rezolvati.Daca aveti probleme acute cu greutatea ar trebui sa va faceti analize si sa consultati un doctor nutritionist. Nu abandonati chiar daca nu veti reusi imediat.Este o lupta lunga dar se poate castiga.Rugaciune,curaj,vointa si fie ca Cel de Sus sa va ajute. |
Multumiri tuturor pentru raspunsuri si pentru sfaturi, dar mai ales lui Scotsman pe care il inteleg. Eu nu am facut sport de performanta dar cand eram mai tanar :), pana in 22 de ani, jucam in fiecare zi fie fotbal fie baschet fie tenis de masa sau de picior. Cum am cunoscut-o pe viitoarea mea sotie, totul sa cam dus.
Si inainte eram plinut, dar acum sunt obez. Sport nu mai fac din lene si nesimtire. Multumesc inca odata tuturor pentru sfaturi, Dumnezeu sa va dea ajutor dupa masura raspunsurilor voastre. |
Citat:
Foamea asta de mancare e de fapt o foame dupa Dumnezeu, singurul care poate sa ne sature. Dar mancarea ne da o placere imediata de care e greu sa ne lipsim. Stiu cum e, si eu am fost mult timp in situatia asta, uneori mai simt ca trebuie sa mananc necontrolat-si atunci imi dau seama ca o fac ca sa ingrop in mine niste adevaruri pe care vreu sa le uit, niste lupte pe care nu vreau sa le duc. Partea cu "de maine nu mai mananc asa mult "etc. nu va avea niciodata vreun rezultat, pentru simplul motiv ca viitorul nu exista, de fapt. Nu il putem controla, deci degeaba ne amagim ca maine vom face ce trebuie. O idee ar fi sa incerci sa faci ceva "doar azi". De exemplu-doar azi nu voi mai manca la cina decat o supa (sau orice altceva iti propui). Doar azi nu voi mai bea cola. etc. Si daca simti ca nu poti, cheama pe Domnul sa te ajute. Chiar atunci, fiindca El face minuni, si da putere celui lipsit de putere. Eu o stiu foarte bine. Ai credinta, nu deznadajdui. Crede ca, daca jertfesti ceva,daca renunti la ceva, fie si foarte mic, Dumnezeu va face mult, si va face minuni. |
Daniel, porti numele unui mare prooroc. Sa nu uiti lucrul acesta. Iata ce ai de facut. Cand ti se face foame, aseaza-te la masa, pregateste-ti prima inghititura dar nu o lua ci stai asa timp de 5 minute fara sa mananci. In acest timp gandeste-te asa: "Doamne, iata, tie iti daruiesc, dintru ale Tale, 5 minute intru Slava Ta". Atat, 5 minute, nu mai mult. Cand au trecut cele 5 minute, gandeste-te asa: "Iti multumesc Doamne ca m-ai intarit sa-Ti daruiesc acest mic dar dintru ale Tale". Dupa aceea poti sa mananci cat vrei. Fa asa de fiecare data cand te asezi la masa. Vei vedea ce schimbari importante se vor produce cu tine.
|
Citat:
|
Pentru ca suntem in perioada postului nu trebie sa uitam ca postul inseamna sa mancam cu infranare fara sa ne saturam, pentru ca dumnezeul lacomului devine pantecele.
|
Citat:
|
Cere ajutor lui Dumnezeu si nu renunta !
Citat:
Insa unde e o patima, lucrurile nu mai se pot lua in gluma. Tin minte o intamplare din viata Sfantului Calinic de la Cernica. "Cuviosul obisnuia adesea sa pescuiasca la lacul din jurul manastirii, iar pestele pe care il prindea il dadea la obste pentru hrana parintilor. Intr-o zi, un calugar tanar, curatind de solzi o caracuda mica, a inceput a carti si, lovind-o cu cutitul, zicea: - Na, na! De ce n-ai adus pe tata-tu, pe mama-ta, pe mosu-tu, pe stramosu-tu, care aveau solzi mai mari, ca nu ma necajeam atata! Apoi tot el raspundea: - Am venit si cu tata, si cu mama, si cu mosul, si cu stramosul, dar i-au luat parintii duhovnici cei din comitet si parintele staret. Aceste cuvinte au ajuns la urechile Cuviosului staret Calinic. Atunci el, stand putin pe ganduri, pentru a inlatura orice pricina de sminteala din manastire, a zis: - De azi inainte nu voi mai pune peste in gura mea! Si intr-adevar, pana la sfarsitul vietii sale nu a mai mancat niciodata peste, pazind cu sfintenie fagaduinta data lui Dumnezeu. Se hranea numai cu verdeturi, si acelea o data pe zi, cu multa infranare." |
Citat:
Trebuie insa sa stim ca de unde noi nu mai putem, poate harul lui Dumnezeu. Incredintat de acest fapt, incearca sa pui inceput bun cailor prin care il poti dobandi. Cere de la Dumnezeu harul Sau prin rugaciune, asa cum poti tu si cat de des poti tu. Infraneaza-te de la mancare si posteste dupa aceleasi considerente. Nu tine durerea ta numai pentru tine si spune-o sotiei, celor apropiati dar mai ales preotului duhovnic. Participa cat de des poti la Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu, iar atunci cand ai posibilitatea, da un pomelnic. Nu nesocoti rugaciunile celorlalti si mai ales pe cele ale Bisericii care se vor face pentru tine. Sa spui "Doamne, daca nu pentru rugaciunile mele, macar pentru rugaciunile celorlalti Sa-mi dai mangaiere si izbavire in aceasta lupta cu pacatul!". Sunt numai cateva ganduri. Totul este sa nu deznadajduiesti si sa nu te dai batut. Iti garantez ca aceasta este o cale care da rezultate mai bune decat sportul sau retetele de la nutritionisti. Si acestea sunt bune, dar numai lupta cu patimile purtata in Biserica, ne ajuta sa indepartam sau sa "tinem in frau" chiar sursa raului. In rest, "rabdare, rabdare, rabdare..." |
Cred că apetitul e dovada unui suflet optimist, cu poftă de viață, dar partea proastă e că se depune, apare greutatea disconfortantă și mai târziu bolile.
Există o soluție să mănânci pe săturate și să nu te îngrași: să devii complet vegetarian, fără nici un produs animal. Eu am un asemea regim de aproape 8 ani (de 13 ani fără carne și ouă) și mă simt excelent, mănânc uneori cantități record (vara, când sunt fructe și legume) fără a se depune, am energie și mai ales o bună-dispoziție psihică permanentă. Trecerea de la alimentația omnivoră la cea vegetariană e ca trecerea de la moarte la viață, îți dă o încredere și optimism de neatins altfel. Și nici nu este greu, atunci când m-am lăsat nu am depus nici cel mai mic efort, a fost cel mai ușor și plăcut lucru! În prezent, mi se face rău dacă mănânc ceva ce conține alimente de origine animală sau chiar ulei, zahăr, chiar și mirosul de carne îmi face rău. După ce se elimină toxinele din organism el începe să funcționeze perfect, dispar orice boli (înafară de răceli) și în general simți că ai renăscut. |
Citat:
|
Citat:
-Doamne, fa o minune!!! Din cer se aude: -Eu fac... da' da si tu din maini!" |
Daniel
Si eu am avut aceeasi patima.Imi placea sa mananc.Acum,eu am facut de vreo 2 ani un fel de cura de dezintoxicare care a constat intr-o luna fara mancare.Asta pentru ca nu eram in stare sa ma ponderez mi-am zis: daca nu stiu sa ma opresc,am sa renunt de tot.Asa ca o luna intreaga am baut doar ceaiuri si suc de legume,dupa regimul Breuss,il gasesti si pe internet.Este conceput ca un regim pentru cancer si leucemie si asta a fost si motivatia care m-a intarit ca sa-l pot tine.Ma rugam in fiecare zi la Sf. Nectarie si nu mi-a fost greu deloc.Nu ma mai recunosteam cat de bine ma simteam atat fizic cat si psihic.Mai sunt si alte beneficii dar te las sa le descoperi singur daca tu crezi ca merita sa incerci,este oricum ceva mai mult decat radical...A fost oarecum ciudat ca problema a fost cand am reinceput sa mananc solid-cate putin.Mi-era pofta de toate si atunci chiar a trebuit sa lupt cu mine ca s-o iau mai usor sa nu gust din toate in aceeasi zi...De atunci ceva s-a schimbat ca am ramas cu un fel de frana care ma opreste de la excese,ceva s-a schimbat in mine.
|
O cura de dezintoxicare poate fi binevenita,insa nu orice organism suporta ceva dus la extrem si nici nu e indicat.
Cel mai bine ar fi de adoptat un stil de viata sanatos permanent,pentru ca daca dupa ce sunt date jos kg in plus se revine la vechile obiceiuri,atunci persoana ajunge sa se ingrase si mai rau decat inainte de regim. |
Citat:
Pe langa sfaturile celorlalti ai putea sa faci urmatorul lucru: sa incepi intr-o zi sa postesti iar cand te apuca pofta de carne si lactate iti zici "acum sau azi tin post ca nu mor si maine bag ce vreau in mine" si continui sa zici asa de cate ori apare pofta. In loc sa zici ca de maine incepi postul te gandesti ca de maine te lasi de el (intre timp postind). Sper ca macar o vreme sa fie de folos. Mult succes in continuare ! |
grasule, :)))), dacă mănânci și mulțumești Domnului e suficient...
Nu cere Dumnezeu jertfe ci milă... așa că regula din sus dată este ca în fiecare zi să tai din mîncare și din voirea de sine... și vei ajunge la ceea ce-ți dorești: să fii mai sărac azi decât ieri și mâine decât azi, căci dragostea curată și feciorelnică și credincioasă nu are nevoie de altă bogăție, decât Înțelepciunea Duhului Sfânt, Duhul ascultării. Deci fii liniștit căci Domnul le va pierde și le va distruge și le va lichida și pe mâncare și pe pântece, căci mâncarea este pentru pântece și pântecele pentru mâncare. Începe prin a tăia din apă și din pită! Adică din lichide și paste ca să nu ajungi așa! |
Citat:
Cu un timp în urmă, antrenat de un exercițiu spiritual pentru găsirea păcatului capital de care sufăr cel mai mult, a ieșit, la scor, că sufăr de lăcomie. Și atunci, întrebând ce-i de făcut, Dumnezeu mi-a amintit că păcatele capitale se combat prin practicarea virtuților contrare lor. Așa am ajuns să țin post. Mai mult, i-am promis lui Dumnezeu și am primit binecuvântarea Lui să adopt o regulă personală de post: vinerea, de la răsărit și până la apus, mănânc numai pâine și fructe. Începând cu ora 19 iarna sau 19 vara, pot să mănânc post obișnuit (care în Biserica mea înseamnă abținere de la carne). De acord cu soția mea, care apreciază cam cât economisesc nemâncând dimineața și la prânz decât pâine și, eventual, fructe, diferența de bani ia drumul unui plic care este destinat ajutorării săracilor. Am adunat bani frumușei în acel plic cu exercițiul de vineri. Trebuie să spun că, la început, îmi era tare greu și deseori am căzut. Când reușeam, eram plin de arțag ca nemâncații pentru care cuiele par scobitori, iar lemnele cârnați. Când nu reușeam, eram deznădăjduit. Uitasem ceva esențial: uitasem că nu poți să ții post singur. Am cerut ajutorul lui Cristos, spunându-I: "Doamne, Tu pe toate le poți. Tu poți să întărești puțina mea voință. Iată, eu vreau să fac acest lucru bineplăcut Ție, numai că nu prea pot. Ai vrea, Te rog, să mă ajuți ?" Și m-a ajutat. De unde, până atunci, ziua de vineri era o zi neagră pentru mine, acum abia aștept să vină vinerea. Iarăși am ceva să-I ofer ! Poate folosește ? |
Eu, in general, nu pot spune ca mananc foarte mult, dar nici putin (am fost crescuta in ideea ca trebuie sa mananc, ca sa rezist fizic si intelectual) si nici din cale afara de sanatos. Am avut o perioada in care imi era pofta sa mananc foarte, foarte multe dulciuri de la patiserie si mancaruri nesanatoase (de la MC, Spring...), gen pizza, hamburgeri. Acest lucru s-a datorat, probabil, pentru ca judecasem niste semeni de ai mei care nu se puteau abtine cu nici un chip de la mancare si astfel am cazut si eu in acest pacat. Lucurile au revenit insa la normalitate de abia dupa ce m-am spovedit.
Deci, solutia numarul 1 este spovedania, iar solutia nr 2 este milostenia - ce vrei tu sa mananci in acea zi daruiesti saracilor. Friptura cea mai ispititoare, placinta cea mai dulce pe care o ai in farfurie... o duci frumos altuia, care precis o va aprecia mai bine. |
Citat:
Redau un fragment. Nu e o abordare duhovniceasca a patimii lacomiei dar e scrisa cu talent si o autoironie savuroasa. Va doresc sa nu experimentati decat savoarea estetica a lecturii, nu si pericolul mai grav decat credem al patimii lacomiei ! “Extremele culinare ale vietii”- frugalitatea si desfraul – le-am trait in doua ocazii apropiate in timp si intr-un mod perfect paradoxal: in anii ’80, cel mai sumar prinz l-am experimentat intr-o tara a opulentei (Germania), iar cea mai baroca cina, intr-o tara a "mizeriei" (Romania). Episodul 1 In 1984, eram la Heidelberg cu Andrei Plesu, in ultimele luni ale bursei Humboldt. Sintem invitati de o prietena comuna din Germania la o reuniune de familie, in vila parintilor ei dintr-un orasel de pe malul lacului Konstanz. Tatal prietenei era directorul Institutului Max Planck din München, iar vila unde am fost invitati avea o superba gradina care dadea spre lac. Cind am ajuns, masa era deja intinsa intr-un chiosc si toti membrii familiei – gazdele (generatia trecuta de 60 de ani), copiii lor, adunati de prin diferite tari ale Europei unde-si aveau jobul, si copiii acestora – ne asteptau in gradina. Eram, parca, adulti si copii, vreo 12 persoane. Plesu, cu gindul la ospatul care urma sa-nceapa, era destul de trist, pentru ca invitatia il prinsese in prima saptamina a dietei Scarsdale: in ziua aceea, la prinz, avea pui cu salata si, extrem de constiincios, venise, intr-un pachetel, cu portia de pui, spunindu-si ca din partea gazdelor va exista o deplina intelegere pentru rigoarea lui alimentara. Si masa a inceput. A fost adus un castron mare, plin cu salata verde. Trecindu-l din mina in mina, fiecare si-a pus in farfurie doua-trei frunze de salata. Dupa ce a facut turul mesei, castronul s-a golit si am inceput cu totii, cu un aer oarecum pios si preocupat, sa mincam, pe-ndelete, frunzele de salata. Episodul nu a durat, totusi, cu conversatie cu tot, mai mult de citeva minute. Apoi am asteptat cuminti pina cind doamna casei a aparut din bucatarie cu o bucata de pulpa de porc la cuptor, nu mai mare de 1 kilogram. "Kurt", i s-a adresat ea sotului ei, "am sa te rog sa tai tu friptura". Apoi, catre noi: "Se pricepe grozav la taiat friptura!" Directorul Institutului Max Planck din München s-a sculat in picioare, a luat platoul in fata si cu un cutit cu lama lunga a inceput sa taie carnea in felii nu mai groase de citiva milimetri. Era un adevarat maestru: nu am vazut niciodata o friptura de porc taiata atit de subtire. Pe masura ce taia, fiecare isi primea in farfurie felia de carne cit coala de hirtie. O bucata cam de doua degete a ramas mai departe, netaiata, pe platou si a poposit, stinghera, in mijlocul mesei. In timp ce unul dintre copii umplea constiincios paharele dintr-o carafa cu apa de la robinet, un castron cu cartofi a facut turul mesei si fiecare ne-am pomenit cu o jumatate de cartof alaturi de pojghita de carne. Cu un Guten Appetit! rostit voios de directorul Institutului, s-a dat semnalul pentru atacarea felului al doilea. Tin minte ca am terminat carnea si jumatatea de cartof din trei inghitituri, fara sa manifest, insa, vreo forma de lacomie. Apoi, am simtit cum urca in mine, devastatoare, foamea. Plesu, care statea la masa linga mine, a vazut pesemne disperarea care-mi aparuse pe chip. Cu gesturi delicate, sub masa, a desfacut pachetelul cu carnea de pui si mi-a strecurat o bucatica. "Bai, maninca si asta, mi-a soptit, c-o sa ti se faca rau. Esti livid". Am aruncat in gura, pe furis, bucatica de pui, zimbind intre timp politicos si avind aerul ca sint interesat de conversatie. Masa nu durase, cu taiatul fripturii cu tot, mai mult de zece minute. Farfuriile goale straluceau acum in fata noastra. Si-atunci s-a-ntimplat ceva de necrezut. Directorul Institutului Max Planck s-a lasat pe spatarul scaunului, parca doborit de opulenta prinzului, si, cu miinile la ceafa, a rostit satisfacut: Ich könnte sagen, wir haben wunderbar gegessen! – Und denke nur, Schätzchen – ii raspunse doamna -, daß du Furcht hattest ein Kilo Fleisch wäre nicht genug. Wir haben noch was für morgen. ("As zice c-am mincat excelent!" "Si cind te gindesti, dragul meu, ca te temeai ca n-o sa ne-ajunga 1 kilogram de carne. A mai ramas si pentru maine". |
EPISODUL 2.
Peste citeva luni eram in tara. In casa chirurgului din Brad, colectionar impatimit de pictura si bun prieten cu prietenul nostru, pictorul Horia Bernea. De bucuria revenirii noastre in tara, Bernea ne propune sa facem un salt pina la Brad si sa sarbatorim asa cum se cuvine revederea. "N-ati trait voi asa ceva de cind v-ati nascut!" ne-a asigurat el, si ne-am urcat in Käfer-ul lui. Seara, catre ora 7, eram in casa doctorului. Era o casa cu un singur nivel, cu camere multe si o curte mare. Separat, un atelier -pinacoteca, in care doctorul isi rinduise cu grija comorile. Bernea ne-a prevenit de pe drum ca la masa nu vor sta decat barbatii: tatal doctorului, doctorul si noi, cei veniti din Bucuresti. Si ca, in timpul mesei, sotia doctorului, purtind, special pentru acest eveniment, peruca alba, se va afla in spatele scaunului invitatilor, urmarind ca totul sa decurga cum trebuie. Si intr-adevar, la putina vreme dupa ce am ajuns, am fost poftiti la masa intr-o spatioasa sufragerie. Nu inainte, insa, de a ni se prezenta bucataria – un adevarat laborator cu peretii tapetati de rafturi pline cu cratite stralucitoare – si camara, din care mi-au ramas in minte siragurile de cirnati si sunci afumate atirnind din tavan, brinzeturile in coaja si borcanele mari, din acelea pentru muraturi, pline cu oua. Masa a inceput cu gustari: pateuri cu carne si cu brinza, buseuri cu ciuperci, platouri cu chiftelute, rulouri de sunca umplute cu salata de boeuf si alte platouri cu diferite soiuri de cirnati. Toate stropite cu o palinca de pere. A venit apoi un bors de perisoare cu smintina. Bernea avusese dreptate: sotia domnului doctor, impodobita cu o peruca alba, trecea prin spatele fiecarui scaun si se oprea cind la unul, cind la altul dintre musafiri, preluind, oarecum, perspectiva acestuia asupra mesei si urmarind, totodata, daca ii lipseste ceva. Ma incerca o oarecare neliniste cind ii simteam miinile stringindu-se pe spatarul scaunului meu si cind o voce soptita ma intreba daca totul este in ordine. Totul era, desigur, in ordine, dar cina ameninta sa ia o turnura ucigasa. Au urmat sarmalute in foi de stevie, apoi caprioara la tava cu sos de capere. Prietenii mei erau in extaz. Incepusem sa gifai. Trecuse de miezul noptii, cind a aparut un urias tort, alb ca neaua si ornat cu felii de portocala proaspata. Dupa ce Bernea, gurmand si bautor de nadejde, ca sa mai bea citeva sprituri rosé, a revenit scurt la cirnaciorii de la inceputul mesei, ne-am retras, mai corect spus ne-am tarat, in dormitoarele noastre. Si a venit a doua zi, pe care aveam sa o petrecem tot la Brad. Programul era deja facut: dupa micul dejun, urma sa facem o excursie pina la "gorunul lui Horia", apoi, pentru a vedea cruci de piatra din Secolul al XIV-lea, in cimitirul vechi din Brad. Pe la ora 11 dimineata eram apti pentru "micul dejun", daca acest nume se potriveste cu ceea ce a urmat. Am fost pusi la masa, de asta data in spatioasa bucatarie-laborator. Masa era mare, asa incit in mijlocul ei incapeau (cu greu, ce-i drept) "gustarile", aliniate pe caprarii, destinate micului dejun: rinduri de brinzeturi, rinduri de cirnati, altele de pateuri, rinduri de dulceturi si miere, lapte dulce si lapte batut, iaurturi, oua fierte si… palinci. Dar, inainte de a ne decide noi pe unde sa atacam deasa padure de mincaruri de pe masa, ne-am pomenit in farfurii cu doua perechi de "visle", crenvursti ardelenesti facuti din carne de capra. Plesu a continuat cu o cana cu lapte si un toi de palinca, o intrare lichida destul de ambigua, care avea, insa, avantajul ca era deschiderea si catre partea mai angelica a micului dejun – dulceturile – si catre cea draceasca – brinzeturile tari si cirnataria. Episodul alimentar matinal nu a durat mai mult de o ora si jumatate, asa incit, spre ora 1, ne-am inceput excursia. Insa, nu inainte ca, tocmai cind eram pe punctul de a trinti portierele masinii, mama doctorului sa tisneasca din casa cu o valijoara in mina. "V-o pun in portbagaj, ne-a spus, daca vi se face cumva foame pe drum. Sint niste snitele de pui. Si muraturi. Si sa veniti repede la masa!" Exista citeva poze pe care Bernea ni le-a facut, lui Plesu si mie, in cimitirul de la Brad, din profil, stind jos, rezemati fiecare de-o parte si de alta a unei vechi cruci de piatra. Amindoi aveam aerul unor oameni rapusi de mincare, cu burtile profilate in prim-plan. Din poza razbate parca geamatul celor doi, iar in urechi imi staruie si acum risul fericit al lui Horia Bernea, care-si degusta reusita ispravii puse la cale cu atita drag in cinstea intoarcerii noastre in tara. Dar nu trecuseram inca de jumatatea incercarii. Catre 5 dupa-amiaza, am ajuns acasa, unde eram asteptati, desigur, cu "masa de prinz". Nu mai tin minte ce am mincat. Stiu doar ca, spre orele 7 seara, am fost poftiti de gazda noastra sa-i admiram colectia de pictura. Si, in timp ce ziceam ba una, ba alta despre pinzele care, scoase cu mindrie din rasteluri, ne treceau prin fata, mama doctorului a intrat radioasa, cu o tava de placinte cu brinza tocmai scoase din cuptor. "Luati, ne-a zis, cit sint calde, iar peste o ora mincam de seara". S-a petrecut atunci un fenomen ciudat, pe care nu-l inteleg nici pina in ziua de azi. E limpede ca nici unul dintre noi "nu mai putea". Exista, insa, pesemne, o logica si-o psihologie pentru la "grande bouffe", care, odata declansate, nu mai pot fi oprite decit prin moarte. De altfel, in filmul din 1973 al lui Marco Ferreri, in care se pune la cale un suicid gastronomic in patru, totul se petrece intr-un weekend, asadar pe parcursul a doua zile. Noi ne apropiam de sfirsitul acestei perioade. Ca la un semn, ne-am aruncat toti asupra placintelor calde si le-am devorat in citeva clipe. Peste o ora, eram reinstalati la masa si retraiam, intr-o noua formula culinara (din care nu-mi mai amintesc decit de o mancare de gutui cu pulpe de curcan), ritualul cu peruca de cu o seara inainte. Eram, totusi, foarte tineri. Nu am alta explicatie pentru faptul ca am ramas vii”. |
Citat:
Privind la aceasta tinta, nu mai conteaza ca altii ma vad bun sau rau, gras sau slab, ca eu insami nu sint tocmai un fotomodel: Dumnezeu ma iubeste asa cum sint, iar cei de linga mine care ma iubesc, tot asa: ma iubesc asa cum sint. |
Eu mă urăsc așa cum sunt, mi-e silă, scârbă, greață, îmi vine să vomit de cum sunt căci văd cum lăcomuțu' credul se luptă cu lăcomoiu „vrednic”... iar pe mine mă flatează ca să arbitrez bârfele, și din cearta asta, ce artă? arta marțială și joială... din cearta asta a nemulțumirii ca apoi să mă măgulească diavolul cu lingușiri între cornițe și la orgolii, nu iese biruitor decât triumfalismul unei fericiri deșarte:
ucigășia lui Dumnezeu crezând că apoi o să beneficiez de mai multe femei... cu bani. Deci asta e bucuria și fericirea omului prost, nu știe că e ucigaș și desfrânat și nici ce e aia desfrânare... ocularăzbun. Păi desfrânarea o practică omul cu înghițitura sau cu burta, crește și scade rapid, crește-scade, și dacă crește-scade rapid, de câteva ori pe zi, gata, iată e ca și cum ai făcut sex sau malahie de trei patru ori pe zi, iar noaptea cu visele... și minteresurile. Îți zici ca proorocul mincinos că din pricina ta, cu viclenie lăsate, or să beneficieze alții cândva de mântuire... e vrăjeală. Și te mai poți numi creștin cu o astfel de practică a ochiulhulului bucuriei? E distracția prostului care râde de cel aflat la necaz că scapă de el și o să aibă el mai multe femei... mai puțini stăpâni, mai puțini oameni ce-l mustră și care-l deranjează de la lucru, că cică el lucreză, aduce spor de creiatină în ceva domeniu. Defapt omul de când l-a pierdut pe Dumnezeu caută să-și găsească stăpân, și dacă nu găsește își născocește un vrăjidol ca să fugă de cruce ca dracul de tămâie, dracul fuge deasupra. Stăpânii omului sunt voia de sine, sau voia gLumească a gLumii libelulelor libere de orice voie, un fel de lăcomie aleatoare. Și pentru ele, are omul atât de multă nemulțumire și apoi ceartă și răzbunare care nu e altceva decât desfrânare de-ți vine rău. Căci omul se hrănește nu numai cu dragoste nevătămătoare, adică aia curată ce vine de la Dumnezeu ci și cu dragostea spurcastă, aia a omului, dragostea necurată care vatămă și e pătimașă și se transformă în ură. Și trebuie un echilibru, trebuie ca omul să se hrănească și cu dragostea curată a Domnului ca s-o facă pe ea Domnului și omului dar și cu ura pentru ca să urască cu ea duhurile necurate și nedesăvârșirea lui spurcată și trândavă în care se lasă și se scurge ca să se baalăcească. Orice învârtoșare din prostie îi poate fi fatală asimilându-se cu o mică trădare, o învoire ca să scape de insistență, lasă după dracool ca să se lăfăie în ațipic, și e ca o lepădare de Dumnezeu nebăgată în seamă sau neluată în serios. Și asta se numește sminteală, adică ai ieșit din Cale sau mergi cu spatele înainte privind mereu cu jind și cu dor la „bucuriile” gLumii, exact ca Sarra lui Lot, doar că nu te uiți la Sodoma și Gomora ci la turnul și apa BABILONULUI stâpânilor, fiindcă vrei și nu ai, nu mai ai stăpân, ci ai hotărât să fi doar un alegător al morții ca să ști cum e și să ter poți decide mereu. Păi tu vrei să mori ca să ști cum e moartea? E urâtă! Eu vin din iad și știu cum e. Dacă nu mă crezi gustă și tu din ea. Și să vezi apoi ce miorlăieli și sgârieturi la ușă și ce friguri și scârțâiri, exact cum fac unghiile sau creta pe tablă sau pantofii de lac când îi freci între ei. Așa o să miorlăi și o să scârțâi pe la uși pentru cîteva roșcove dar nu o să-ți deschidă nimeni căci se va vedea ceea ce ți-ai ales, la viața ta... averica: ave, ave, averica. |
Iartă-mă Doamne, că iată vorbesc și eu ca să nu tac, adică scriu, deci până la urmă nimic altceva decât tot un brotac: oac, oac, oac, oacheș... adică chesh, firește, că e vorba că îți intră în fire și zici că e instinct și reflex și înveți că e o fatalitate a firii pe care n-ai cum s-o eviți... și atunci te bucuri de creșterea lor: a coarnelor, a cozii, a ghiarelor, a colților și a altor mici însușiri „alese” atât de benefice firii umane... îți crește toată pofta cea mare de gLume. Și ce să faci, dacă te-ai înhitat cu tâlharii, atunci începe dansul.
|
da !
si eu am aceeasi problema ca a colegului nostru, cu exceptia ca eu nu sunt foarte gras,dar tot depasesc greutatea optima cu vreo 5-6 kg !
si la mine e problema ca mereu mi-e foame,sau aproape mereu ! si cum am puterea financiara sa umpu cosul de la mall, tendinta de supra-alimentare e foarte mare !!! Tot mi-am impus, in gand sa renunt drastic la mancare,dar diavolul caloriilor ma ispiteste iara, si iara spre satietate !!! Asa ca am zis, in cele din urma,ca imi voi impune un program aproape militar,pe care il voi aplica neabatut ! Reteta e foarte simpla ! 1).Trebuie sa reduc la fiecare masa, cantitatea la jumatate !!! 2). carnea si grasimile sa fie consuumate doar o data sau de doua ori pe saptamana ! 3). cel putin de doua ori pe saptamana sa fac alergari,sau mers cu bicileta, adica efort fizic sustinut !!! Asta cred ca e reteta de succes !!! Sa-mi dea Dumnezeu putere si vointa s-o duc la capat !!! |
Citat:
Oricum cura asta a fost extrem de usor de tinut mai ales dupa prima noapte pentru ca dormi atat de bine...Durata era de 3 saptamani dar eu am tinut 4 tocmai pentru ca ma simteam minunat. |
Ar fi bine sa va gasiti un duhovnic bun, care sa va indrume pas cu pas. Trebuie insa sa aveti vointa si sa urmati cu strictete sfaturile dansului.
Lucrul important este ca ati constientizat ca aveti o problema care nu va da pace. Pasul urmator este sa gasiti pe cineva care sa va indrume. Puteti merge in paralel la un nutritionist si un medic, pentru ca problemele de sanatate vor aparea foarte curand. Cand o sa aflati pericolul la care este supus corpul dumneavoastra datorita greutatii, motivatia de a rezolva problema va fi si mai mare. Aveti pentru ce sa luptati - sufletelul care v-a fost daruit de Dumnezeu spre a-l creste in dreapta invatatura. Dumnezeu sa va ajute!!! |
am citit toate indemnurile scrise de voi, v-am citit parerile si gandurile si va multumesc de sprijinul acordat.
ceea ce cred eu, facandu-mi lista :)), este ca nu am vointa, nu exista scanteia. Cu 5 ani in urma, momentul in care eu si sotia mea ne-am inceput relatia a fost urmatorul: existau paiele, existau chibritele, existau oameni care puteau sa le aprinda dar......nu exista scanteia care sa aprinda focul dragostei. Asa si aici, exista si rugaciune (cat de cat :)), exista si gandul meu de a intra pe o cale buna dar........nu exista vointa, scanteia pentru a aprinde focul de Dumnezeu si de mine ca om. Sper ca aceasta scanteie, caci altfel nu stiu ce o sa ma fac. Inca odata multumiri pe aceasta cale, tuturor celor care mi-ai scris si m-au indrumat spre o cale mai buna. Sa va ajute Dumnezeu sa realizati numai lucruri placute Lui si ajutatoare voua. |
Până nu va gusta omul din moarte nu va crede și va mânca din femeia nemulțumită ca dintr-o troacă de porci: desfrânarea pântecului, crezându-se stăpân, stăpânul bârfelor, stăpânul inelelor ,cerceilor și vițelului de bal-aur.
Nu aștepta ca să vie fulgerul și să-ți dea foc la casa ta plină de paiele din ochii altora așezate căpiță în jurul bârnei din ochihulul propriu și personalacom! Ți-am zis cum ce să începi fără ca să te plictisești: mulțumește Domnului oridecâteori mănânci și pentru toate, mai ales pentru necazuri și umilințe, e cel mai simplu și eficient, iar voința care biruie neputința vine prin stăruința după ascultare... de la Duhul Sfânt vine voința, căci omul e neputincios și mândru dar Duhul este osârduitor spre desăvârșire, și Domnul va spulbera și pântecele și mâncarea, căci pântecele e pentru mâncare și mâncarea pentru pântece. |
Simplu. Gaseste-ti pe cineva care sa stea cu tine tot timpul si sa te bata cand vrei sa mananci. :D As vrea si eu asa ceva :P Eu nu am probleme cu mancarea dar am altele mai rele cred.
|
Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine. |
Nimic nu te va ajuta mai mult decat auto-disciplina. Eu sunt un individ care in principiu am 80 si rareori ajung la 85 de kile. Intr-o perioada in care eram mai stresat obisnuiam sa mananc adesea peste masura, de multe ori fara sa realizez ca fac excese. In acea perioada ajunsesen sa am cam 93 de kilograme, lucru care de altfel se si observa, toti imi spuneau ca m-am mai ingrasat. Mi-am dat seama ca lucrurile nu merg deloc pe un fagas bun, simteam ca si rezistenta pe care o aveam de obicei a scazut si starea fizica generala era foarte proasta.
Primul pas a fost sa-mi fixez un numar de mese pe zi, 3 mese pe zi sunt de ajuns. Dimineata, dupa amiaza si seara o masa daca se poate pana in ora 7. Al doilea pas a fost sa reincep sa fac miscare, 30 de flotari, ridicari gantere (nu sunt scumpe si este foarte bine sa le ai in casa intrucat cam toate exercitiile de care ai nevoie se pot face folosind greutatea proprie si 2 gantere), abdomene, alergat pe loc macar 10 minute si nu in ultimul rand cat mai multe matanii la rugaciune. Exercitiile le faci cand ai timp dupa ce vii de la servici nu mai mult de 3 zile pe saptamana cu pauze de o zi intre ele. Astfel am ajuns la greutatea normala de 82 kg Spor la lucru |
Citat:
Un lucru de folos ar fi acela să ne gândim la Maica Domnului, care veghează neîncetat asupra noastră. Să ne gândim că Ea plânge și e tristă când dăm frâu liber poftelor. Pofta-i de la diavol, și el râde cu gura până la urechi când ne nămolim în lăcomia pântecelui. Spune-o rugăciune înainte de masă, fă și o cruce mare peste mâncare că o sfințești și ține mintea ta la cele sfinte. Doamne ajută! |
Citat:
De rugat ne rugam, dar rugaciunea fara de vointa nu ajuta la nimic, caci Dumnezeu da dar nu-ti baga in traista. |
Dupa cum oamenii vor sa se mantuiasca fara efort, daca se poate sa nu faca nimic in acest sens ar fi si mai bine, asa si in cazul lacomiei pantecelui - se doreste ca dintr-o "plesnire din palme" sa iesim biruitori. E nevoie de rabdare si lupta.
|
http://www.crestinortodox.ro/diverse...nii-69592.html
Eu zic că-i periculos să facă un mirean sute de metanii. Noi nu avem viața și nevoințele asceților, și nici aceia nu sunt mulți care fac atâtea. Numărul nu contează într-adevăr, dar după părerea mea, deja când ajungem la sute, este imposibil să nu ne mândrim. Încă o dată, dacă părintele nostru duhovnic ne dă un canon de sute metanii, a'păi trebuie să-l facem. Dacă cineva vrea să facă mișcare...să alerge, să dea cu sapa, să facă ce vrea el. Dar u metanii. Nimic nu se face de capul nostru, chiar și ceva aparent bun. |
Asa este cum spui, numarul de 400 l-am folosit tocmai pentru a sublinia excesul care de obicei este o cauza a mandriei. Ideia era ca daca numarul de matanii care ti l-a dat duhovnicul este de ajuns si simti oboseala atunci nu are rost sa faci mai multe dar daca poti sa mai duci cateva in plus fara a te obosi prea tare nu vad ce sa-ti strice. A doua oara cand te duci la duhovnic nu-i spui ca in loc de 24 cate ti-a dat tu ai facut 50, chipurile ca sa-l impresionezi, ii spui doar ca te-ai tinut de canon. Faci cat simti ca iti este de ajuns excesele intr-adevar nu-si au locul.
|
Infranare
Citat:
Infranarea nu este exclusiv o problema de vointa sau curaj. Razboiul cu patimile avand ca arme doar vointa si curajul, este sangeros, si in cele mai multe cazuri se termina cu infrangere. De aceea, frica este justificata. Infranarea este prin excelenta o problema de intelegere, sustinuta de vointa. Cineva a scris pe forum, ca un prim pas, poate cel mai important, este acela de a constientiza problema. Si tu ai facut deja asta. Este un semn bun. Intelegerea se dezvolta cand sunt intelese bine extremele, sau avantajele si dezavantajele. Cand se creeaza aceasta polaritate psihologica, vointa si curajul se dezvolta natural. Aceasta inseamna ca trebuie sa identifici singur care sunt dezavantajele excesului de alimente ingerate si care sunt avantajele unei diete echilibrate. Scriele pe o foaie de hartie sau in calculator pe doua coloane separate si mediteaza in mod repetat la ele. Cat de des poti. Accentueaza efortul mai mult pe intelegerea diferentelor. Daca poti sa mentii aceasta constientizare o zi, mintea devine puternica. Cand mintea este puternica, patima se descolaceste singura si pica ca o frunza uscata. Dubleaza rugaciunea cu aceasta constientizare. Pe forum am scris cateva cuvinte despre cugetare, poate te va ajuta. Dumnezeu sa fie cu tine, in efortul acesta. Vei reusi! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:16:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.