![]() |
Mos Craciun vs Nasterea Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos
Este sărbătoarea Crăciunului sărbătorirea Moșului Crăciun sau este aceea a nașterii din fecioara Maria a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos ?? Bineînțeles că există și o variantă a Crăciunului care spune că acest cuvânt Crăciun vine cumva de la cuvântul Creator, și asta pentru că nașterea și toată lucrarea de mântuire a Domnului Hristos este și poate fi considerată o recreare, o restaurare a omului. Însă asta este ceea ce sărbătorim noi la Crăciun sau un moș santa claus, etc, care nu are nici o legătură cu Nașterea lui Hristos ?? Este aceasta o sărbătoare lumească, redusă la cele lumești, la mâncăruri, la băuturi, la cadouri, la petreceri, la așa-zise reunuiri de familie, cu alte cuvinte este Crăciunul (în sensul de "Moșul Creator") o simplă sărbătoare lumească, redusă la cele lumești ? Nu are sensuri mult mai înalte care ar trebui cunoscute și sărbătorite de creștinii noștri pravoslavnici ?
Există și acest marketing sufocant prin mass-media și pe toate căile posibile care efectiv ne batjocorește și încearcă să ne inducă tot felul de "sărbători" și "motive de sărbătorire a Crăciunului" dar care nu au nici cea mai mică legătură cu sărbătoarea autentic creștină a Nașterii Domnului Hristos, care este evident o sărbătoare dumnezeiască. Personal cred că ar trebui cu orice chip să nu ne lăsăm influențați și seduși de aceste campanii nenorocite de marketing, etc, care efectiv încearcă cu orice chip să ne distorsioneze semnificația reală și profundă, spiritual-religioasă, a Nașterii lui Hristos din Maica Domnului. Ce părere aveți despre tehnicile și metodele moderne tot mai insistente și mai sufocante folosite pentru a se încerca, cu orice chip, devierea atenției mai mult sau mai puțin creștinului de la adevăratele semnificații pentru mântuirea lui personală și a neamului omemensc ale Crăciunului, și folosirea acestor metode pentru a induce creștinilor tot felul de "semnificații" ale Crăciunului, dar să fie obligatoriu cu totul altele decât adevărata semnificație creștină, iar dacă se poate chiar să nici nu se mai pomenească de Hristos și de nașterea Lui ?? Ce atitudine ar trebui să avem față de aceste insistențe perverse ale unora și cum ar trebui să ne pregătim cu adevărat și să sărbătorim cu adevărat, fiecare după putere și nivel duhovnicesc, acest dumnezeiesc eveniment al Nașterii Domnului Hristos ? |
Noi ortodocsii nici n-ar trebui sa tinem seama de legendele astea cu Mos Craciun pentru ca il sarbatorim pe Sfantul Nicolae (si dupa modelul acestuia a fost creat si Mos Craciun).
Si la Paste s-a scornit un personaj de asta (iepurele ala care vine tot cu cadouri). Problema e ca aceste personaje ii afecteaza cel mai mult pe copii si raman cu ideea ca aceste sarbatori sunt importante pentru ca acum isi fac aparitia Mos Craciun si pe Iepurele de Paste, nicidecum gandindu-se la varianta religioasa a sarbatorilor (si cred ca foarte multi occidentali sufera de sindromul asta). S-a pus praznuirea Nasterii Domnului pe acea data tocmai pentru a elimina sarbatoare pagana a Saturnaliilor si acum se scorneste un alt personaj fictiv care sa abata atentia oamenilor de la ce trebuie cu adevarat sarbatorit. |
Traim intr-o societate de consum, iar mos craciun si iepurasul sunt niste creatii ale lui homo consumans care indepartandu-se de Dumnezeu a simtit nevoia de a-si crea niste sarbatori pe gustul sau, caci Nasterea si Invierea Domnului nu-l mai reprezinta
|
Mos Craciun, obviouslly.
Nicaieri è scris ca Iisus s-a nascut pe 25 decembrie. |
Citat:
Ia spuneți-mi, ați auzit și de varianta politic corectă, potrivit căreia nu Moș Crăciun, care era un rău și un obtuz, ci Tanti Crăciunița a adăpostit-o pe Sf Maria ? |
Citat:
|
Nasterea Domnului in Betleem pe langa faptul ca a fost supranaturala a fost si una discreta. Chiar daca steaua s-a aratat, nu s-au indreptat catre Betleem popoare intregi, ci numai magii. Chiar daca ingerii au cantat, nu a urmat un pelerinaj la pestera in care S-a nascut Hristos, ci s-au minunat numai cativa pastori. In rest, ceilalti oameni au ramas intru ale lor.
Asa se intampla si astazi, desi nu este firesc. Multi dintre crestini petrec aceasta sarbatoare ca si cum nimic importantat nu s-ar intampla. Mullti ramanem, numai intru ale noastre, intru ale lumii acesteia trecatoare si amagitoare. |
Desartaciuni...poleiala deasupra putreziciunii.
|
Toate aceste lucruri laice nu-s rele în sine, chiar ne obligă și la lucruri bune, cum ar fi să dăm cadouri, devin rele când uităm de latura religioasă a sărbătorilor.
|
Citat:
Doar părerea mea. |
Citat:
|
Citat:
|
Of...
... a inceput sezonul de muzica pentru Craciun non-stop, reclame, poleiala si globuri in cantitati faraonice peste tot, a cadourilor "obligatorii"...va dura o luna si ne va abate sistematic atentia de la ceea ce este important- sarbatoarea Nasterii Domnului in sine; opune consumerismul- spiritualului; pana si filme de Craciun sunt o gramada...
Acu' in Statele Unite e moda sa nu se mai serbeze Craciunul, ci "sarbatorile de iarna"- ca sa nu ofenseze credinciosii altor religii- si cum Hannuka nu are aceeasi reverberatie in populatie, s-a redus dimensiunea publicitara data Crciunului, iar luna decembrie a devenit luna chletuielilor obligatorii pentru cadouri pentru toata lumea. In copilarie, din cauza distorsiunilor bine cunoscute ajunsesem sa cred ca decembrie ne aduce 3 mosi: Nicolae, apoi Mos Craciun (cel mai important) si... Mos Gerila (avea o verisoara a mea o vorba de copil: Mos Gerila comunistu')! Nu pot sa inteleg cum rateaza publicitatea sansa de a introduce si acest concept, pentru un ultim branci al vanzarilor! Cred ca este una ispitele veacului nostru- consumul! |
Citat:
|
Citat:
Parca Mos Craciun nu taiase dupa acea mainele Craciunitei? |
Citat:
|
Citat:
La Betleem să se-nscrie Merge Iosif și Maria. Să-mplinească proorocia. Obosiți de drum sosiră La casa lui Moș Crăciun; Un om rău cu barba rară, Ziua s-a sfârșit, e seară Nu găsesc un loc mai bun. Însă ieslea oilor Știe-a serii taină mare Și așteaptă cu fior Steaua când pe cer răsare. O lumină minunată A cuprins deodată lumea... Cerul e scăldat de raze, Și s-a luminat pădurea! Un păstor ce sta de pază, Lângă foc a ațipit. Oo, ce minunat visează Și își zice că-i vrăjit. Palmele pe ochi își pune Și îi freacă cu temei... - Dar, sunt treaz! Nu dorm, își spune: E aievea? Doamne! Ce-i? Ce minuni s-au întâmplat? Se întreabă într-o doară... - Cerul tot s-a luminat Și în vale se coboară! - Slavă întru cei de sus, Cântă îngerii oștire, Pe pământ să fie pace, Și pe veci bunăvoire! Oo, ce înger minunat! Se coboară...Și-i vorbește! - Astăzi Pruncul Împărat Mântuirea vă vestește!. Ia pe frații tăi păstori, Calea steaua vă arată, Prunc în ieslea oilor, Veți găsi acum îndată. Lui cu cinste vă-nchinați, Pe-a Sa Maică mângâiați! Și să spuneți tuturor S-a născut lumii Păstor! Mesia cel așteptat Peste veacuri Împărat. Păstorii s-au bucurat După rază au plecat C-un mieluț în brațe cântând Floricele culegând. Și-au aflat pruncu-nfășat De-a lui Maică legănat. Cu mult drag se închinară Și iarăși cântând plecară Să vestească tuturor Pe pruncul Mântuitor. ........................ (legendă) Moașa Crăciuneasă La suflet aleasă Se umple de milă De Maica copilă Cu pruncul plăpând La sân legănând. Pânză albă de in Mirosind a crin Albă și curată I-a adus de-ndată Pruncul a-nfășat Maica a culcat. Crăciun mânios Om răutăcios Pe-a lui Crăciuneasă La suflet aleasă, O ia la bătaie Mâinile îi taie. Dar, vaai, ce minune! Căci la loc îi pune Mâinile îndată Maica Preacurată. Crăciun de-a văzut, Îndată-a căzut Cerându-și iertare Cu lacrimi amare. Zice Maica Sfântă, Către el cuvântă: - De vrei îndurare, De la prunc iertare, Daruri la copii, Multe bucurii, Să le dai mereu Pentru Dumnezeu. De cântări răsună valea Merg păstorii și colindă Moș Crăciun își află calea Pe la case intră-n tindă. Sacu-i plin, abia îl duce Barba îi atârnă jos, Nuci, covrigi și turtă dulce, La copii le dă voios. ......................... |
Prima minune a lui Iisus
Citat:
|
Citat:
|
partea buna este
ca nu mai este mos gerila deocam-data,partea rea este ca s-au suptiat cetele de colindatori,rominii nostri datorita problemelor economice, au luat lumea in cap si s-au imprastiat cit e lumea de mare.noi cei ce am ramas in tara din diverse motive[batrini,bolnavi,copii si nu in cele din urma patriotii],suntem asa de cuprinsi cu problemele de zi cu zi incit ne departam incet da sigur de preocuparile crestinesti de sarbatori.e rau sa se piarda obiceiurile bune, motive de bucurie crestineasca, datorita saraciei rominul pare-se nu se mai poate bucura de nimic,peste tot vezi numai fete posomorite si ingrijorate generatiile imbatrinesc pare-se 'nainte'de vreme, numai o relansare spirituala poate sa ne mai scoata din starea de fapt.intrebare:oare cine va face relansarea noastra spirituala?oare o va face cineva?de nu ,ne paste ateismul occidental.Domnul si Maica Domnului sa ne fereasca si sa ne intareasca sa nu ajungem sa abandonam lupta si sa fim fermi pe pozitie ca altfel nu se poate.
post linistit si binecuvintat.amin. |
Citat:
|
eu vorbeam
de colindatorii autenticii dupa ei mi-e dor.
|
Citat:
|
Colindat fara limita de varsta
Citat:
Mi se pare o traditie deosebit de frumoasa. Chiar daca numai in anumite perioade din an se canta colinde (sarbatori de iarna, Florii), nu exista insa varsta in viata omului de la care acesta sa nu mai poata colinda. E trist ca obiceiurile ce odinioara apareau ca frumoase si firesti, precum acesta, astazi ni se par de rusine, iar lucrurile urate si rusinoase cu adevarat, incercam sa le privim ca fiind "firesti". |
Citat:
|
Curând vine Hrușcă să ne colinde.
|
Citat:
Cred ca trebuie sa avem o viziune echilibrata. Nu e nimic rau in faptul ca cei mici il asteapta pe Mos Craciun, daca exista constiinta ca in ziua de 25 decembrie S-a nascut Iisus Hristos. |
Mos craciun
Erezia Anglicanilor de acum 300 de ani a luat proportii catastrofale in intreaga lume ,dar mai cu seama s-a infiltrat si in biserica Soborniceasca si Apostoleasca a Lui Hristos....Frati crestini ORTODOCSI unde sant cela 7 Sinoade Ecumenice sau unde sant invataturile sf.parinti...in nici-o predanie la Nasterea Domnului Nostru Iisus Hristos nu s-a pomenit de acest personaj MOS CRACIUN SAU MOS NICOLAE....IEPURASUL de SF.PASTE.....ZIUA INDRAGOSTITILOR............APOSTAZIA BISERICII si alunecarea Ei spre ECUMENISM(Erezie)..mare pacat sa ne desfatam cu aceste desertaciuni si datini Anglicane si Lutherane............DUMNEZEU SA BINECUVINTEZE ORTODOXIA......
|
Dincolo de povestirile reale ale Bisericii și legendele care se nasc pe seama oricărei personalități, multiplicând, parcă, doza de neîncredere a profanilor, există o realitate, un fapt neîndoielnic: în ziua de 25 decembrie sărbătorim ziua Nașterii Domnului și ar fi bine să o sărbătorim cum se cuvine. Fără „beții tradiționale”, foc de artificii, pocnitori, dans de urși și capre, brazi împodobiți etc., un arsenal de obiceiuri păgâne din afara creștinismului. Creștinismul este o rugăciune continuă către Sfânta Treime, rugăciune care ar trebuie să fie mai intensă în perioadele alese spre închinare la Iisus Hristos și Maica Domnului, precum și spre cinstirea sfinților noștri martiri și mucenici, modele de urmat în viețuirea creștină. Să mă ierte Domnul Dumnezeu meu că sunt atât de departe de acei înaintași ai noștri. Și din păcate, eu împodobesc bradul în această perioadă a anului. Și fac cadouri copiilor, soției etc., cu această ocazie. Dar, să mă iertați, încerc pe cât posibil să le aduc aminte celor din jurul meu că toate acestea reprezintă obiceiuri din afara credinței noastre.
Moș Crăciun? O poveste, nu știu de cine inventată, pe google sunt sumedenii de povestiri, interpretări și hermeneutici, ba, mai am, și prin bibliotecă vreo câteva povești. Sunt doar povești... Sfintele Scripturi și operele Sfinților Părinților sunt reperul meu, nu cultura îndoielnică a vreunui popă sau pastor analfabet (nu folosesc acest cuvânt în sens peiorativ, ci doar pentru a desemna o stare de fapt) de secol XIX. Și ca idee de final, să ne întoarcem către Sfinții Părinții noștri, să ne respectăm dreapta credință și mai ales, de sfintele sărbători să vedem vinul ca sângele lui Hristos, să credem că nu mai trebuie risipit încă o dată. Și să colindăm, să ne rugăm, să ne închinăm... Și sunt de acord că eu sunt primul care trebuie să facă asta. Domnul să fie alături de noi! P.S. Se știe că unii budiști, confucianiști etc. serbează Crăciunul. Găsim pe net modul în care o fac... |
Postul Nașterii Domnului, apoi vestirea în ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului de către preot a Nașterii Mântuitorului, colindătorii care vestesc Nașterea Domnului.
SFÂNTA LITURGHIE DIN ZIUA NAȘTERII DOMNULUI. După Sfânta Liturghie e bine să vă vizitați rudele apropiate, prieteni sau orice persoane care ar avea nevoie de un suflet cald aproape... ... pentru a vă bucura împreună de Nașterea Domnului Iisus Hristos, care a venit în lume pentru mântuirea noastră, a tuturor. Vă rog frumos îndreptați-vă gândul și către cei aflați departe, de cei aflați în suferință și rugați-vă pentru ei! Să dea bunul Dumnezeu să ne bucurăm cu toții de această sfântă sărbătoare! Până atunci vă doresc post binecuvântat și nestrămutat de nici o nălucire a vrăjmașului!!! |
Citat:
post linistit si binecuvintat. |
Unde am citit eu comparația aia cu Crăciunul și ziua lui Iustin? Cine a pus-o s-o mai pună odată:D
|
Intr-un articol, Costion Nicolescu spunea ca in vechime Mos Craciun era nevazut. Nu il vedeam pentru ca el, in fond nici nu exista ca atare, intrupat.Te trezeai in dimineata Craciunului cu daruri, aduse cu prilejul Nasterii Domnului. Acum sunt trasi la xerox, se vorbeste de 4 mii de Mosi adunati intr-o piata din Bucuresti.E un semnal al unei despiritualizari.Si spunea mai departe ca printr-un Mos Craciun misterios putem induce unui copil ideea ca lumea este o taina care trebuie descoperita, ca dincolo de lumina reflectoarelor exista ceva care nu poate fi decat simtit. In ultima vreme, aceste simturi ne-au fost tocite si nu e de mirare din moment ce vedem Craciunite umbland pe la televizor si toata lumea poarta un fes rosu. Noi pierdem fondul in detrimentul formei.
|
Este rău pentru că acum lumea pune accent pe "Moș Crăciun" decât pe "Nașterea lui Hristos". În apropiere de această mare sărbătoare, se aude peste tot numai "moș crăciun....moș crăciun....moș crăciun....", dar nu se aude "S-a născut Hristos". Oamenii au uitat pentru ce sărbătorim noi această mare sărbătoare.
|
Nu mai vedem esentialul. Cautam sa ne imbracam cu totii in Mos Craciun, cand in realitate ar trebui sa depunem tot efortul ca sa ne imbracam in Hristos.
|
Costele, mare dreptate ai.
|
Ce bine ar fi de-am astepta si noi venirea lui Hristos cu bucuria, entuziasmul si nerabdarea cu care-l asteapta cei mici pe mos Craciun!
|
Citat:
|
Am și eu o întrebare: Este bine ca într-o biserică ortodoxă să se cânte un colind legat de moș crăciun? Adică ce treabă are grasul ăla îmbrăcat în roșu cu Nașterea Domnului? Din câte știu eu, moș crăciun este un personaj inventat de firma Coca-Cola care este controlată de vrăjmașii lui Hristos...
|
Foarte multe persoane in ziua de azi nu se mai gandesc la adevarata insemnatate a
Craciunului si faptul ca este o sarbatoare crestina si se gandesc numai la cadouri si mancare. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:08:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.